marți, septembrie 11, 2007

Protest de amploare la Roma faţă de organismele modificate genetic


Mitingul ecologiştilor italieni, care au denunţat, ieri, recurgerea la alimentele ce conţin organisme modificate genetic, a avut ca punct de plecare Palatul Chigi, unde se află sediul guvernului. La protest au participat reprezentanţi a peste 29 de organizaţii şi o mie de delegaţi din diverse ţări.

Manifestaţia reprezintă punctul de plecare a unei campanii lansate de "Coaliţia Italia Europa fără OMG", care reuneşte un "cartel" de forţe ecologiste fără precedent: de la organizaţiile de profil şi până la cele de protecţia consumatorului, la care s-au adăugat asociaţiile agricultorilor şi cultivatorilor din peninsulă.

Noua coaliţie ecologistă a fost fondată de omul politic italian Mario Capanna, care este, totodată, preşedintele Fundaţiei pentru drepturi genetice, ce se autodefineşte drept "un organism de cercetare şi comunicare în domeniul biotehnologiilor".

Coaliţia şi manifestările de protest propuse de acesta au găsit un ecou imediat în rândul italienilor "de rând", dar şi în cel al cultivatorilor şi asociaţiilor de agricultori. Şi asta pentru că organismele modificate genetic ating o coardă sensibilă a economiei italiene: circa 15% din produsul brut provine din sectorul agroindustrial.
Tensiuni europene pe tema OMG

Dacă producţia de pe câmpuri se mută în laboratoarele de inginerii genetice, Italia riscă să-şi piardă poziţia de lider printre ţările cu o lungă tradiţie de succes în domeniul agroalimentar. Alimentele sale bio, vinurile şi produsele naturale de calitate ar avea mult de pierdut dacă ar fi realizate cu "bisturiul genetic", iar agricultorii sunt perfect conştienţi de acest risc.

Potrivit unor sondaje recente, 62% din europeni şi 77% din cetăţenii italieni sunt preocupaţi de prezenţa organismelor transgenice ce pot "ateriza" în alimentele care le ajung pe masă zilnic. În timp ce în Comisia Europeană cresc tensiunile dintre grupurile pro şi contra OMG, Italia a decis să plece la războiul împotriva acestora şi să se alieze cu alte zone din Europa care nu agreează intervenţia ingineriei genetice în domeniul alimentar.
from adevarul

Niciun comentariu: