marți, septembrie 11, 2007

Liberation: Liderul teroriştilor de la 11 septembrie a folosit un număr de telefon românesc

Liderul operaţional al celor 19 terorişti care au comis atentatele din 11 septembrie 2001, Mohammad Atta, ar fi folosit un număr de telefon înregistrat în România în cele 18 luni care au precedat atacurile, relatează Liberation în ediţia de astăzi, citând un raport american.

Potrivit Liberation, nu se ştie în ce scopuri ar fi folosit Atta numărul de telefon.

Documentul inedit obţinut de cotidianul francez prezintă activităţile celor 19 de autori ai atentatelor din 11 septembrie din cele 18 luni care le-au precedat.

"Raportul biografic" de 198 de pagini (19 capitole, câte unul pentru fiecare terorist) a fost redactat de Centrul Naţional de Informaţii privind Drogurile (National Drug Intelligence Center), din Departamentul american de Justiţie. Documentul a fost predat FBI-ului la două luni şi jumătate după atentate.

În 11 septembrie 2001, 19 terorişti membri al-Qaida au deturnat patru avioane către turnurile World Trade Center-ului din New York şi în clădirea Pentagonului, în apropiere de Washington, provocând moartea a peste 3.000 de persoane.

Raportul este intitulat Twinbom-Pentbom, "un nume oficial folosit şi la alte sinteze ale FBI în legătură cu atentatele vizând World Trade Center şi Pentagonul", potrivit Liberation.

Documentul detaliază toate activităţile semnificative ale celor 19 piraţi ai aerului, în cele 18 luni care au precedat 11 septembrie: nume de cod folosite, acte de identitate adevărate sau false, numere de telefon, deplasări, operaţiuni bancare, întâlniri cu complici sau prieteni, adrese utilizate.

Niciun comentariu: