sâmbătă, octombrie 20, 2007

TATA Motors va produce masina de 2500$


Spre sfarsitul lui 2008, producatorul indian Tata Motors va introduce cea mai ieftina masina din lume, de numai 2.500 de dolari, care va revolutiona intreaga piata locala.

India are o medie de varsta a populatiei de numai 25 de ani, cei mai multi fiind in clasa de mijloc. De asemenea, India va depasi curand China, devenind piata auto cu cea mai mare rata de dezvoltare, se arata in estimarile oficiale internationale.

Premisa de la care pleaca industria auto indiana este aceea ca, intr-o tara cu un miliard de locuitori, 99% dintre acestia isi doresc o masina. Este adevarat ca aceeasi industrie auto nu si-a pus problema si cati isi permit aceasta masina. Aici intervine strategia Tata Motors, care va lansa aceasta „Masina a Poporului”, de numai 2.500 de dolari.

India este o tara in care circula 65 de milioane de scootere, insa analistii estimeaza ca toate aceste mijloace de locomotie pe doua roti ar putea disparea in umratorii 40 de ani, fiind inlocuite de automobile.

Piata auto indiana este dominata de masinile din segmentul mini si mediu, iar principalii jucatori sunt Hyundai Motors India, Tata si Maruti Suzuki (un joint venture intre Maruti-India si Suzuki Japan). Maruti Suzuki detine mai mult de 50% din piata auto indiana, cu modele care costa pana in 5.000 de dolari.

Sursa: NY Times

BUTE, CAMPION MONDIAL!


Galateanul Lucian Bute a cucerit in aceasta dimineata titlul suprem la box profesionist, categoria supermijlocie, versiunea IBF.



Pugilistul roman Lucian Bute l-a invins prin KO in repriza a 11-a pe columbianul Alejandro Berrio, campionul „en-titre”. Galateanul, legitimat in Canada la Interbox, a obtinut cea de-a 17 victorie prin knock-out. Partida s-a disputat la Montreal, Canada.

Dupa Mihai Leu si Leonard Doroftei, Lucian Bute a devinit al treilea boxer roman din istorie care obtine un titlu mondial la profesionisti, centura IBF la categoria supermijlocie.

Bute era increzator inaintea partidei cu detinatorul centurii, columbianul Alejandro Berrio, care avea inaintea meciului in cariera 26 de victorii, dintre care 25 prin KO, si numai patru esecuri.

Bute ii calca pe urme ultimului campion mondial roman la box profesionist, Leonard Doroftei. El a ajuns la 20 de victorii din tot atatea partide la profesionism, 16 prin KO. Ultimul succes, cu australianul de origine cameruneza Sakio Bika, l-a propulsat pe Bute in postura de challenger oficial la centura mondiala a categoriei supermijlocie, versiunea IBF, a doua versiune, ca valoare, din boxul profesionist.

"Mister KO", asa cum este supranumit galateanul pentru cele 16 victorii pe care le-a obtinut inainte de limita, a multumit canadienilor care l-au incurajat din sala, dar si romanilor care s-au "trezit cu noaptea-n cap" pentru a-l sustine din fata televizoarelor.

"TE IUBESC, MAMA!", a strigat Bute imediat dupa ca a primit centura de campion.

Casele de pariuri din Canada il dadeau ca favorit pe romanul Bute care a luptat pentru o bursa de 150.000 de dolari.
from evz

Caii sălbăticiţi distrug puieţii din Pădurea Letea


Peste 3.000 de patrupede se hrănesc în voie cu pueţii nou-plantaţi şi speciile rare din rezervaţia naturală

Direcţia Silvică Tulcea nu va mai planta anul acesta puieţi în Delta Dunării din cauza cailor sălbăticiţi. Silvicultorii se plâng că, din cauza animalelor lăsate libere de către localnici, puieţii plantaţi nici nu apucă să se prindă. Cea mai afectată zonă e Pădurea Letea, unde speciile rare de arbori sunt în pericol.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Tulcea, precum şi organizaţiile de protecţia mediului se plâng de pagubele tot mai mari provocate de animalele crescute în semisălbăticie în rezer­vaţia naturală Pădurea Letea. "Am făcut sesizări la toate instituţiile statului pentru a ne face auziţi, dar nimeni nu ia nicio măsură", spune Elena Doroş, purtătorul de cuvânt de la Tulcea. Silvicultorii spun că în aria protejată Letea şi Caraorman trăiesc peste 3.000 de cai sălbăticiţi, sute de porci şi vaci, care se hrănesc cu ceea ce găsesc prin pădure. Animalele aparţin de fapt localnicilor din zonele riverane Pădurii Letea, care îi lasă liberi prin pădure.

Pierderi de un miliard de lei

"Pagubele aduse Pădurii Letea sunt foarte mari, cu atât mai mult cu cât în zona declarată monument al naturii în urmă cu peste 70 de ani se află foarte multe specii de plante rare, unice în lume" , a mai spus Elena Doroş. Aceasta adaugă că numărul cailor e în continuă creştere, iar animalele migrează dintr-o parte în alta a terenului.

Specialiştii de la Direcţia Silvică Tulcea spun că au găsit toate plantaţiile roase de la rădăcină. În Caraorman, caii au distrus apoape toate speciile de plante rare, precum mărgeluşul şi ghiocelul de nisip. „Anul trecut, pagubele au fost de un miliard de lei, iar terenul trebuie replantat pentru că toate plantele au fost roase de la rădăcină", explică Elena Doroş. Aceasta mai spune că, dacă terenul va rămâne gol, există riscul producerii de deşert.

Caii provin de la fostele CAP-uri

Direcţia Silvică nu poate face nimic în privinţa cailor, pentru că nu există fonduri. Caii ar trebui prinşi şi iden­tificaţi, iar de la fiecare exemplar trebuie să se recolteze probe de sânge.
Printre patrupede există şi cai bolnavi. Specialiştii spun că, pe lângă dezastrul produs biodiversităţii, există şi pericolul pandemiilor de antrax, leucoză bovină sau pestă porcină. Gardul de împrejmuire a Pădurii Letea nu face faţă atacului ierbivorelor.

În mare parte, animalele provin de la fostele CAP-uri comuniste.
După Revoluţie au fost lăsate libere şi astfel s-au împerecheat cu caii localnicilor.

Pădurea Letea, cea mai veche rezervaţie naturală

Situată în partea de nord-est a Deltei Dunării, Pădurea Letea (2.825 ha) este considerată pădurea tropicală de la cea mai nordică latitudine din lume. Letea se dezvoltă în spaţiul interdunelor sub forma unor fâşii late de aproximativ 250 m, despărţite de spinările dunelor.

Este alcătuită, în principal, din stejarul de luncă, stejarul brumăriu, plopul alb, plopul negru, frasinul de luncă, frasinul de baltă, părul, teiul alb, ulmul şi foarte rar arinul negru. Pădurea e completată de un subarboret bogat în specii rare. În toată zona există multe plante căţărătoare, care conferă pădurii un aspect subtropical. În covorul vegetal se întâlnesc şi volbura de nisip, brânduşa de nisip şi cârcelul. Letea este cea mai veche rezervaţie naturală a României, fiind declarată monument al naturii în anul 1930.
from adevarul

vineri, octombrie 19, 2007

Audi a dezvaluit conceptul A1 Metroproject Quattro, din care va fi construit viitorul A1 de serie.




Audi a publicat primele fotografii oficiale cu nou concept A1 Metroproject Quattro, pregatit pentru lansarea oficiala la Salonul Auto de la Tokyo. Designul micutului A1 aduce mai multa masculinitate pentru un model din clasa mini.

Versiunea de serie a acestui concept va reprezenta principalul rival de pe piata al modelului Mini Cooper. Inca de la prima vedere observam agresivitatea conceptului A1 Metroproject Quattro. Grila frontala uriasa, insotita de forma liniei acoperisului specifica coupe-urilor dau un aspect unic ultimului concept Audi. Ca element special de design, Audi a ales sa dea o infatisare unica stalpului A, care este din aluminiu si se prelungeste pana in partea posterioara a prototipului.
Sub capota gasim un propulsor 1.4 TFSI de 150 cai putere care sunt orientati catre puntea fata a prototipului. Elementele tehnice-surpriza oferite de Audi la acest concept nu se termina aici. mai bine spus, lucrurile interesante abia acum incep. Gratie unui motor electric de 41 cai pozitionat pe puntea spate a masinii, Audi A1 beneficiaza de un cuplu motor mai mare cu 200 Nm in momentul unui kick-down (apasarea brusca a pedalei de acceleratie).

Atasarea motorului electric a fost gandita pentru zonele urbane in care emisiile de dioxid de carbon trebuie sa fie foarte mici. A1 Metroproject Quattro rezolva integral aceasta problema, deoarece emisiile sunt zero in momentul rularii pe baza motorului electric. Autonomia propulsorului electric este una suficienta pentru folosirea lui in astfel de zone: circa 100 km pana la necesitatea reincarcarii bateriilor de lithium-ion. Din linia tehnologica a conceptului nu puteau lipsi sistemul de regenerare a energiei rezultate din franare si sitemul de oprire-pornire care reduce consumul cu 15%.


Perfomantele micutului prototip nu sunt de neglijat: acceleratia de la 0 la 100 km/h se realizeaza in 7,8 secunde iar viteza maxima este de 201 km/h. Emisiile de CO2 se pozitioneaza sub viitoarele valori maxime acceptate de UE, 112g/km. Este de inteles ca nu puteau lipsi blocurile optice cu insertii de tip LED, deja clasice pe ultimele modele din seria germanilor.

Lungimea conceptului este 3.910 mm, latimea de 1.750 mm, iar ampatamentul este de 2.460 mm. La interior exista spatiu suficient pentru patru persoane. Si daca tot vorbim de spatiu, trebuie sa spunem ca portbagajul ofera o capacitate de 240 de litri.

A1 Metroproject se inscrie in nivelul tehnologic conceput de Audi pentru viitoare modele de exceptie, ca TT si R8. Ramane de vazut cat si cum acest concept incredibil va fi transmisibil catre versiunea de serie.

www.automarket.ro

Casa in Germania, cat un loc de parcare in Capitala

La Targul de Imobiliare deschis la Sala Palatului, apartamentele din estul Germaniei pornesc de la 14.900 de euro.



Cea mai ieftina locuinta ce poate fi achizitionata de la Targul de Imobiliare deschis pana duminica la Sala Palatului se afla in estul Germaniei, in provincia Saxonia.

Pentru 14.900 de euro, clientul primeste un apartament de 60 de metri patrati intr-unul dintre blocurile construite inainte de 1990. Cu aceeasi suma, in Bucuresti se plateste numai un loc de parcare subteran, intr-unul dintre noile proiecte in desfasurare.

LOW BUDGET. Pentru clientii care-si doresc o locuinta in Capitala, cea mai accesibila varianta este o garsoniera de 49.700 de euro plus TVA, in complexul Confort City din Vitan. Ansamblul va avea, in total, 1.680 de locuinte de una, doua, trei si patru camere - in 12 blocuri.

Garsonierele au suprafete de la 35 mp utili si terasa de 5 mp, iar apartamentele de doua camere au 44 mp, terasa de 6 mp si costa 85.000 de euro plus TVA. Pentru trei camere si 69 mp, clientii platesc 116.000 plus TVA. Primele apartamente vor fi gata in vara lui 2008, iar intreg ansamblul - in vara lui 2009. Langa acest proiect, compania dezvoltatoare Domus Stil va ridica si un mall.

LOCUINTA DE LA NEMTI. Firma Kb Im:mobile, care se ocupa de comercializarea caselor nemtesti, are in portofoliu circa 100 de unitati amplasate in landul Saxonia, in localitatile Plauen, Leipzig si Dresden si in zonele apropiate. Locuintele sunt utilizate, in general, ca resedinte de vacanta, dar pot fi folosite si ca locuinte permanente.

Preturile pornesc de la aproximativ 250 de euro/mp (14.900 de euro pentru un apartament de 60 metri patrati) si pot scadea pana la 90 euro, in functie de suprafetele achizitionate. Apartamentele nu sunt noi, dar locuintele sunt consolidate, dotate cu instalatii de apa, curent, gaze si canalizare.

„Inlocuirea finisajelor cu produse de calitate medie ar costa cumparatorul inca 5.000 de euro, la preturile din Germania, suma care acopera procurarea materialelor, la care s-ar adauga manopera”, a declarat Kornelius Krumbacher Barle, asociatul unic al firmei Kb Im:mobile.

LUX DE BUCURESTI. Si cumparatorii cu pretentii au la dispozitie cateva variante de apartamente de lux. Un astfel de bloc este Lotus Cismigiu, situat in zona parcului Cismigiu, care dispune de 22 de unitati.

O locuinta de doua camere (79 mp) de aici porneste de la 165.900 euro fara TVA si ajunge la 236.210 euro. Un alt proiect, cu pret inca necunoscut, este VigoResidence Herastrau, ce va oferi 66 apartamente de doua, trei si patru camere. Potrivit Andreei Neagoe, consultant al firmei dezvoltatoare Conadi, o locuinta in zona costa intre 3.000 si 5.000 de euro/mp.

OFERTE

Proiecte pentru clasa medie, lansate la targ

Brancusi Residence. Situat in Drumul Taberei, langa complexul ANL Brancusi, noul ansamblu ofera 340 de locuinte in trei blocuri de cate 14 etaje.

Apartamentele de doua, trei si patru camere au suprafete intre 95 si 195 mp si costa de la 1.200 de euro/mp. Constructia dezvoltata de Conimpex Company va incepe in decembrie si va fi finalizata in 2009.

Apollonia Gardens. Cu o investitie de 15 milioane de euro, Crown Constructions va demara in decembrie constructia a 58 de vile in Corbeanca.

Proiectul va fi ridicat pe o suprafata de 30.300 de metri patrati si va contine doua terenuri de tenis, unul de fotbal, un loc de joaca pentru copii si un club privat.

Casa cea mai mica, de 215 mp construiti si 225 mp teren, costa 275.000 de euro, in timp ce vila de 500 mp construiti si 700 mp teren are un pret de 520.000 de euro.

Targul de Imobiliare Condominium se desfasoara pana duminica la Sala Palatului, intre orele 10.00-19.00. Intrarea este gratuita.

from evz

joi, octombrie 18, 2007

PETRECEREA DIN VESTIAR A TRICOLORILOR


Miercuri noapte, dupa obtinerea si matematic vorbind a calificarii la EURO 2008, selectionerul a dat tonul petrecerii, manifestindu-si alaturi de elevii sai bucuria revenirii in topul fotbalului european dupa o pauza de opt ani. TVR a pus cu amabilitate la dispozitia ProSport o serie de imagini de la petrecerea din Luxemburg.

Imediat dupa ce neamtul Felix Brych a pus capat partidei de pe stadionul "Josy Barthel", elevii lui Victor Piturca s-au grabit sa ajunga la vestiare. Dupa ce s-a incheiat si meciul de la Tirana, in care remiza Bulgariei a consfiintit calificarea Romaniei la Euro 2008, tricolorii au dat frau liber bucuriei. Asa cum a promis, Victor Piturca s-a tinut de cuvint si a sarbatorit cu multa sampanie, in vestiar impreuna cu jucatorii.
from prosport

miercuri, octombrie 17, 2007

SUA: Scandal la nuntă, cu proces de 400.000 de dolari!


O mireasa din Statele Unite a dat in judecata floraria care a asigurat aranjamentele florale, intrucat...a adus flori de alta culoare.

Elana Glatt sustine ca in contract era stipulat ca floraria se obliga sa aduca buchete de ortanse inchise la culoare, dar in schimb a adus ortanse roz.

Posy Floral Design din Manhattan a fost dat in judecata pentru suma de 400.000 de dolari, pe motiv ca a stricat toata petrecerea si cheful miresei. Nu va ganditi ca florile au fost pe degeaba. Nu...au costat „doar” 27.435 de dolari.

Floraria sustine ca pretentioasa clienta a fost avertizata ca este foarte posibil ca florile de la nunta sa nu fie exact aceeasi culoare precum prezentarea vizionata pe monitorul PC-ului, insa „pagubita” sustine ca a fost inselata, intrucat i s-a oferit un serviciu complet diferit decat cel contractat.

Sursa: CNN Money

Raftul cu gastronomie


LUX Într-o după-amiază de duminică, am trecut pe lângă vitrina unui mic magazin din centru. Nu părea să aibă nimic deosebit, cu excepţia câtorva cutii de lemn frumos aranjate. Inscripţia pirogravată cu grijă pe ele m-a pocnit fix în moalele capului: Grand Cru.

Mi-a luat câteva secunde bune să-mi revin din uluială, căci este vorba de vinuri de mare clasă. Grand Cru este treapta cea mai înaltă de clasificare a vinurilor de Bordeaux; sunt de câteva ori mai scumpe decât toate celelalte, foarte greu de găsit în România. De obicei, apar doar în meniurile unor (foarte puţine!) restaurante de top. Şi nu aveam în faţă un depozit pentru livrări în restaurante şi hoteluri, ci... un magazin de retail. Grand Cru la raft! Nu credeam că o să văd prea curând aşa ceva. „Dacă vreţi să cumpăraţi tot ce avem aici, trebuie să scoateţi vreo 200.000 de euro“, spune Cristian Preotu, un tânăr afabil şi jovial, patronul magazinului Comtesse du Barry, situat pe strada Ion Câmpineanu, la numărul 10, în apropierea Pieţei Universităţii. „În materie de vinuri de Bordeaux, suntem cei mai mari importatori din România. Importăm peste 200.000 de sticle de vin de Bordeaux în fiecare an, ceea ce e considerabil.“


Ca multe alte astfel de afaceri de nişă, Comtesse du Barry (operat de compania lui Preotu, Le Manoir, în parteneriat cu binecunoscuta firmă franceză de produse de gastronomie de lux) s-a născut din pasiune, ca o afacere de familie. Fost consultant juridic, Preotu şi-a petrecut copilăria în Franţa, de unde s-a întors acasă în urmă cu cinci ani. A abandonat consultanţa din cauza noii sale afaceri, care, spune el, îl ţine ocupat de dimineaţa până seara, chiar şi şapte zile pe săptămână. S-a convins repede că „există o cerere reală“ pentru produse de gastronomie (de la vinuri de top până la foie gras, caviar sau faimoasele brânzeturi franţuzeşti maturate) tot trecând graniţa cu portbagajul plin de delicatese aduse pentru prieteni. De la Cluj, afacerea s-a mutat în Capitală, unde exact acum un an a fost deschis magazinul cu pricina.

Totuşi, începuturile au avut de-a face cu provocările unei pieţe încă imature: primele contracte au fost pentru vânzări online, prin corespondenţă, livrări de cadouri comandate de către firme pentru clienţii lor. Chiar şi în prezent, acestea reprezintă încă un segment consistent al afacerii Comtesse du Barry din România. „Livrăm oriunde, nu este nici o problemă“, spune Preotu. „Sunt firme care fac cadouri şi la 300 de adrese; ne furnizează adresele respective şi noi ne ocupăm de absolut tot. Clienţii noştri sunt firmele mari din ţară şi din Bucureşti. În ceea ce îi priveşte pe cei care vin la magazin, cam un sfert dintre clienţi sunt expaţi, restul sunt români. Cei din multinaţionale cumpără mai ales pentru cadouri de afaceri.“

Oferta e una de gastronomie rafinată, pentru cunoscători. Cristian Preotu se lansează într-o enumerare parcă interminabilă: „Avem vreo 60 de feluri de foie gras, caviar, jambon, somon afumat. Avem tot felul de produse speciale, cum este somonul sălbatic din Marea Baltică, ceva absolut aparte, destul de diferit de cel obişnuit. Mai avem specialităţi de genul tartar de stridii, conservă de arici de mare - toate fără nici un fel de conservant, ceea ce e extrem de important pentru mine. Pe urmă, mai sunt tot felul de plat-uri, cum este coq-au-vin sau canard à l’orange.“ Mai găsiţi - asta la o enumerare rapidă! - celebrele „terrines“, trufe, 50-60 de feluri de brânzeturi fine, paste italieneşti, ciocolată Maxim’s de Paris şi Mademoiselle de Margaux, vreo 15 feluri de şampanie şi câteva băuturi spirtoase, precum gama de coniacuri Hennessy. Apropo, ediţia limitată Richard Hennessy, care costă 7.500 de lei şi e îmbuteliată într-o sticlă de cristal Baccarat desenată de Chanel, chiar s-a vândut în câteva exemplare! Şi nu, preţul nu e aberant; este vorba de un coniac făcut dintr-un amestec de peste 100 de distilate de fructe (aşa-numitele „eau-de-vie“), unele învechite timp de 200 de ani...

Privind la cutiuţele minuscule cu foie gras, nu mă aşteptam la bomba pe care Cristian Preotu mi-o serveşte senin: „Anul trecut, am importat două tone.“ Dublu faţă de toată producţia internă a României! A doua surpriză o am la rafturile cu vin. Selecţia e absolut năucitoare: aproape toate vinurile Grand Cru (Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion, Château Mouton Rothschild). Sau Château d’Yquem, clasificat ca Premier Cru Supérieur (echivalentul calificativului Grand Cru în cazul vinurilor albe). Ori vinul Saint Emilion de la Château Ausone şi Château Cheval Blanc (ambele Premier Grand Cru Classé; la Saint Emilion există un sistem de clasificare paralel). Partea cu adevărat extraordinară e că preţurile nu sunt exorbitante - un Château d’Yquem din 1981 costă 1.300 de lei, cam cât un vin de vinotecă românesc din, să zicem, anii ‘60. Diferenţa e clară şi pentru un băutor de şpriţ! Iar în rest, găsiţi vinuri excelente, la preţuri de 20-30 de euro, cam cu 10% peste cele din Franţa.

Delicatese culinare si vinuri de top

FOIE GRAS Aceste faimoase pateuri sunt piesele de rezistenţă din seria de produse Comtesse du Barry. Cele tradiţionale sunt foie gras de gâscă sau de raţă, la preţuri de 38 de lei (bloc de foie gras de raţă, 70 gr.), respectiv 117 lei (foie gras de raţă întreg semi-conservat, 90 gr.).

BRÂNZETURI AFINATE Încercaţi Comte Èstive 2005 (44 de lei, 250 gr.) sau o delicatesă senzaţională cum este Brie cu trufe (124 de lei, 250 gr.).

VINURI Magazinul deţine o selecţie de peste 200 de vinuri, între care aproape toate Grands Crus din Bordeaux disponibile pe piaţa din Bucuresti. Essence de Dourthe (245 de lei) este singurul vin de Bordeaux care este vinificat cu struguri din patru regiuni diferite: Château Belgrave (din Haut-Médoc), Château Le Boscq (din Saint-Estèphe), Château La Garde (din Pessac Leognan) şi Château Pey Latour (din Bordeaux Supérieur). În fiecare an se produc câte 6.000 de sticle.
from capital

marți, octombrie 16, 2007

Copos: "Bulgarii ne atacă pentru că mănâncă prea mulţi castraveţi"


Patronul Rapidului, George Copos, a declarat astăzi că acuzele de blat la meciul România-Olanda şi jignirile venite din partea presei bulgare sunt adevărate "lovituri sub centură", informează NewsIn.

"Aceste afirmaţii sunt nişte lovituri sub centură pe care bulgarii încearcă să ni le dea. Olanda nu ar face blat niciodată, nici nu se pune problema de aşa ceva. Bulgarii ne atacă pentru că mănâncă prea mulţi castraveţi", a spus Copos.

Referitor la faptul că Rapid are doar doi jucători la loturile naţionale, Marius Constantin la reprezentativa României şi Vladimir Bozovic la cea a Muntenegrului, Copos a spus:

"Este foarte puţin pentru un club de talia Rapidului. Aş fi vrut mai mult. Totuşi, dacă ne uităm mai bine, din liga lui Mitică, din acest campionat sătesc, în care Gigi Becali umblă cu pungile lui cu bani, de la primele clasate, CFR Cluj, Vaslui sau Urziceni nu există niciun jucător la reprezentativa tricoloră".
from adevarul

Miracol / Papa Ioan Paul al II-lea a apărut la propria comemorare


Ioan Paul al II-lea a avut - spun credincioşii catolici -, o apariţie-minune în timpul unei ceremonii organizate în Polonia pentru a comemora împlinirea a doi ani de la moartea fostului suveran pontif, eveniment care a fost surprins de un fotograf aflat la faţa locului, informeazã dailymail.co.uk.

APARIŢIE. Imaginea surprinsã de fotograf, susţin credincioşii, îl prezintã pe Ioan Paul al II-lea în timp ce binecuvânteazã oamenii cu mâna sa dreaptã. Imaginea s-a format din flãcãrile unui foc de tabãrã aprins în timpul slujbei religioase oficiate la Beskid Zywiecki, o localitate apropiatã de oraşul natal al lui Ioan Paul al II-lea, Katowice, pe 2 aprilie 2007, la doi ani de la moartea acestuia. Detaliile evenimentului au prezentate de Vatican News Service, postul de televiziune specializat în ştiri religioase cu sediul la Roma.

MIRACOL. Directorul postului de televiziune, Jarek Cielecki, un preot polonez şi apropiat al lui Ioan Paul al II-lea, a mers în Polonia dupã ce a aflat cã un martor a surprins cu camera video apariţia-minune. Cielecki a declarat cã este convins cã fotografia îl prezintã pe fostul suveran pontif. "Se vede foarte bine imaginea unei persoane în mijlocul flãcãrilor şi cred cã este servitorul Domnului, Ioan Paul al II-lea", a spus acesta. Fotografiile au fost difuzate continuu pe postul de televiziune italian şi pe alte site-uri de internet religioase. Unele dintre acestea s-au blocat din cauza numãrului prea mare de vizitatori. Sute de persoane au fost prezente la acea ceremonie. Gregorz Lukasik, polonezul care a realizat fotografiile, a declarat: "Abia dupã ce am ajuns acasã şi m-am uitat la fotografii mi-am dat seama cã am surprins ceva. Le-am arãtat fratelui şi surorii mele şi, ca şi mine, au fost convinşi cã flãcãrile au format imaginea lui Ioan Paul al II-lea. (...) Am fost atât de fericit, încât am arãtat fotografia pastorului nostru, care a spus cã papa Ioan Paul a fãcut multe pelerinaje în timpul vieţii şi cã încã face aşa ceva şi dupã moarte".
from jurnalul

Ne slăbeşte sănătatea


CE BEM, CE MÅNCÅM
Souplesse este o băutură răcoritoare cu suc şi celulă de grepfrut, fructoză şi îndulcitori, care pare că se adresează femeilor dornice să îşi păstreze silueta cu orice preţ. După ingredientele produsului însă, ele plătesc tribut sănătăţii.


Lista de ingrediente de pe eticheta băuturii Souplesse arată că producătorul a amestecat în apă nişte substanţe chimice şi nişte celule de grepfrut: "apă, suc de grepfruit (min. 12%), fructoză, celule de grepfrut (2%), acidifiant: acid citric E 330, îndulcitori: fructoză, ciclamat de sodiu E 952, acesulfam K E 950, aspartam E 951, aromă naturală, stabilizatori: pectină E 440 şi gumă de carruba E 410, conservanţi: benzoat de sodiu E 211 şi sorbat de potasiu E 202, colorant natural: beta caroten E 160". Pentru doamnele care vor să ştie câte calorii au luat după un pahar ni se oferă şi informaţiile nutriţionale pentru 100 de ml: "valoarea energetică medie 10,0 kcal (41,6 kj), proteine < 0,1 g, carbohidraţi 2,1 g, din care zaharuri 2,1 g, grăsimi < 0,1 g, din care saturate < 0,1 g, sodiu 0,006 g".


ANALIZÅ. Souplesse este o băutură pe bază de apă, suc de grepfrut, glucidul fructoză, pulpă dezagregată de grepfrut (celule!) şi un cocteil de aditivi alimentari care concurează în periculozitate. Dintre aditivi remarcăm îndulcitorii intenşi de sinteză chimică E 950, E 951, E 952, care în literatura de specialitate sunt incriminaţi într-o serie de tulburări care pot culmina cu apariţia cancerelor, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, cu nimic mai prejos sunt şi conservanţii utilizaţi, în special E 211, benzoatul de sodiu. Cu riscul de a ne repeta, reamintim că nici un suc din fructe sau legume nu este echivalent din punct de vedere al valorii nutriţionale cu fructele şi legumele crude şi sucul acestora obţinut şi consumat pe loc (fresh). Produsul conţine o sursă de fenilalanină.


CONCLUZII. Având în vedere compoziţia produsului şi faptul că nu este o băutură obţinută din fructe prin stoarcere pe loc, aceasta nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu sensibilităţi la aditivii alimentari folosiţi, adolescenţilor, bătrânilor, suferinzilor de anumite maladii, în special neurologice şi neurodegenerative, alergicilor, astmaticilor. Astfel de produse nu pot înlocui în dietă fructele şi legumele proaspete. Produsul este interzis suferinzilor de fenilcetonurie.
from jurnalul

Idoli pentru străini


Ignoraţi de fanii români, tricolorii au fost asaltaţi de francezi pentru autografe şi poze. Într-o perioadă în care fotbalul se chinuie să-şi recapete gloria, există încă sportivi români pentru care turneele finale nu sînt doar amintiri frumoase ale antrenorilor. Pentru că ei le trăiesc. Rugbyştii români, de exemplu, nu au lipsit de la nici o ediţie a Cupei Mondiale, din 1987, de la înfiinţare, şi pînă azi.

Centrul Csaba Gal e unul din cei doi clujeni, alături de Ştefan Ciuntu, care au participat cu lotul naţional la Mondiale în acest an. Csaba a rămas impresionat, în special, de amploarea fenomenului rugbistic în Franţa. "Prin Marsilia ne oprea lumea pe stradă, văzîndu-ne îmbrăcaţi cu treningurile oficiale, să ne ceară autografe şi ne rugau să facem poze împreună", a relatat rugbistul, adăugînd: "Am înţeles că la un meci de campionat au avut 79.000 de mii de spectatori pe Stade de France. Mai mult decît la orice meci de fotbal. Asta într-o ţară care a fost campioană mondială şi europeană la fotbal!". Comparaţii cu România? "Numai în Toulouse au mai multe terenuri de rugby decît există în toată România. Atunci cum să ne comparăm cu ei?"
Fan "All Blacks"
Deşi România a fost umilită de Noua Zeelandă (85-8), Csaba rămîne un fan al "All Blacks": "Noua Zeelandă e, dacă vreţi, ceea ce e Brazilia în fotbal. Nici acum nu îmi vine să cred că i-au bătut francezii. Oricum, rămîn cei mai buni pentru mine. A fost o amintire de neuitat, să joc contra celor pentru care rugbyul e o religie. La o adică, diferenţa de aproape 80 de puncte dintre noi şi ei e firească. Asta e diferenţa dintre rugbyul lor şi al nostru"
from gsp

luni, octombrie 15, 2007

Unde este cel mai bine sa emigrezi?

Un imigrant se integreaza complet numai in Suedia, potrivit unui studiu realizat la nivelul UE 25 de British Council si de Migration Policy Group de la Bruxelles, citat de BBC.

La polul opus se afla Letonia, stat care a obtinut cel mai scazut punctaj in cadrul analizei celor 140 de indicatori folositi in studiu. Printre acestia se numara drepturile imigrantilor la locul de munca, oportunitatile de stabilire permanenta, posibilitatea reintregirii familiei, legi de combatere a rasismului si a prejudecatilor.

Aceeasi situatie se gaseste si in Cipru, Austria, Grecia si Slovacia.

Statele europene care primesc cel mai bine imigrantii sunt Suedia, Portugalia, Belgia, Olanda si Finlanda.

Tarile in care se afla peste zece milioane de imigranti, aproximativ jumatate din numarul total, au fost pozitionate in prima jumatate a clasamentului. Dintre cele cinci, Marea Britanie, Spania, Germania, Italia si Franta, Italia a fost cel mai bine cotata in analiza British Council si Migration Policy Group.

Suedia si Portugalia au inregistrat scorurile cele mai bune la politicile privind posibilitatea imigrantilor de a-si aduce familia, iar Marea Britanie acorda imigrantilor posibilitatea de a se stabili pe termen lung.

Studiul a subliniat ca multe state membre UE dispun de politici favorabile imigrantilor, insa fiecare are deficiente in cel putin un domeniu cheie pentru promovarea integrarii.
from evz

Michael Douglas a intrat cu bolidul său Aston Martin într-un copac din Bucuresti

Michael Douglas, cetăţean român de etnie romă, a scăpat teafăr, duminică seara, după ce a intrat cu bolidul său Aston Martin într-un copac de pe marginea Splaiului Independenţei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, Michael Douglas a pierdut controlul volanului, cel mai probabil din cauza vitezei excesive, automobilul pe care îl conducea fiind serios avariat.

Poliţia cercetează împrejurările în care s-a produs accidentul. Românul, al cărui nume este identic cu cel al starului american, începe cu acest prilej să devină şi el celebru.Michael Douglas, cetăţean român de etnie romă, a scăpat teafăr, duminică seara, după ce a intrat cu bolidul său Aston Martin într-un copac de pe marginea Splaiului Independenţei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, Michael Douglas a pierdut controlul volanului, cel mai probabil din cauza vitezei excesive, automobilul pe care îl conducea fiind serios avariat.

from adevarul

Românii din Italia s-au delimitat de conaţionalii infractori, la mitingul Alianţei Naţionale


Câteva zeci de români au participat, sâmbătă, la Roma, la un miting organizat de Alianţa Naţională din Italia, delimitându-se de infracţiunile comise de conaţionali în Peninsulă. Liderul formaţiunii de centru-dreapta, Gianfranco Fini, le-a cerut imigranţilor să respecte legile Italiei sau să plece.

Principalul slogan al manifestaţiei, la care au participat sute de mii de italieni, a fost "Mai puţine taxe, oraşe sigure şi alegeri anticipate". În discursul său, Fini a cerut măsuri drastice împotriva sutelor de mii de imigranţi care vin în Italia fără intenţia de a se integra.

"Aici pot veni numai cei care lucrează cinstit. Italia nu poate risca creşterea xenofobiei şi a intoleranţei din cauza romilor care vin din România", a spus liderul Alianţei Naţionale. El a adăugat că "există mulţi criminali români, dar nu toţi românii sunt criminali". Gianfranco Fini a subliniat că mitingul nu i-a vizat pe români, ci guvernul Prodi şi politica sa de imigraţie.

Reprezentanţii Asociaţiei Românilor din Italia au precizat că au participat la demonstraţie pentru a le arăta italienilor că în niciun caz criminalitatea nu este o problemă de naţionalitate. Înăsprirea şi garantarea pedepselor, intensificarea luptei împotriva Mafiei şi a criminalităţii organizate, mai multe resurse pentru forţele de ordine şi mai multe forţe de ordine în teritoriu sau favorizarea imigraţiei din ţările care nu au creat probleme sunt numai câteva dintre cerinţele Alianţei Naţionale.

Fini a fost în tinereţe liderul unei mişcări neofasciste, iar până anul trecut a deţinut funcţia de ministru de externe în guvernul lui Silvio Berlusconi. Bannere gigantice, păpuşi cu chipul lui Prodi au fost purtate de manifestanţii îmbrăcaţi cu tricouri pe care scria "Prodi, du-te acasă!". "Deja suntem mai mult de 400.000 la manifestaţie", a spus un oficial al partidului.

Sprijin printre critici

Pe fondul criticilor şi dezbaterilor lansate de presa de la Roma, un deputat italian a luat apărarea românilor din Peninsulă. Basilio Germana, membru al formaţiunii Forza Italia, a afirmat, într-un interviu, că atât presa italiană, cât şi cea românească prezintă aspectele negative ale integrării imigranţilor români. Germana a mai afirmat că unii politicieni din Italia s-au folosit de episoadele negative care i-au avut în centru pe imigranţii români pentru a face declaraţii populiste sau electorale.

Mancarea se scumpeste in toata Europa


Recolta dezastruoasa din aceasta vara si cresterea consumului intr-un ritm mai accelerat decat investitiile in productie genereaza adevarate explozii ale preturilor la alimente in toata Europa. Cele mai pesimiste estimari pentru Romania indica majorari de preturi de 15% la carne, 30% la lapte, 40% la legume, 50% la paine.



Paine, carne, lapte, ulei si legume mai scumpe. Consumatorii europeni, inclusiv romanii, vor observa majorari semnificative pe etichetele de pret ale acestor produse in urmatoarele trei luni, avertizeaza producatorii de alimente, care dau vina pe explozia preturilor la materia prima. In functie de categoriile de produse, majorarile nu scad sub 10% si merg pana la 50% din pretul produsului din timpul verii.

Asa se face ca, in decembrie, vom ajunge sa platim 4 lei pentru o paine de un kilogram care costa, in vara acestui an, 3 lei, pana la 6 lei pentru o sticla de ulei, 4 lei pentru un litru din cel mai ieftin lapte si chiar 6 lei pentru o conserva de gogosari de fabricatie romaneasca.

Cu exceptia painii, care s-a scumpit din vara si pana acum cu circa 10%, preturile la alimente nu au fost majorate semnificativ in Romania, iar producatorii au anuntat ca scumpirile vor incepe la mijlocul lunii octombrie. In Europa, in schimb, cresterile de preturi la alimente se produc constant inca de la sfarsitul lunii august, iar consumatorii sunt alertati ca procesul este departe de a se opri, semnaleaza AFP.

Cauze: seceta si lipsa investitiilor

Seceta prelungita din aceasta vara si lipsa unui sistem de irigatii pregatit pentru astfel de situatii au condus la o recolta de cereale, la nivel national, mult mai slaba fata de anul trecut. Situatia este similara in intreaga Europa, motiv pentru care pretul unei tone de grau a crescut pe pietele internationale de doua ori si jumatate, in comparatie cu 2006.

„Graul se vinde acum cu 260 de euro pe tona, fata de 110 euro pe tona in 2006. Daca va ajunge la 300 de euro pe tona, painea se va scumpi foarte mult”, explica Aurel Popescu, presedintele Rompan, patronatul din industria painii.

Si porumbul s-a scumpit pentru ca recolta a fost slaba: o productie de 3,6 milioane de tone de porumb in acest an, fata de recolta de aproape 9 milioane de tone in 2006, potrivit Ministerului Agriculturii.

Majorarea preturilor la cereale va duce, in aceasta perioada, la cresteri ale preturilor la carne si lactate, precum si la ulei. „Si fructele si legumele vor fi mai scumpe cu circa 40%, pentru ca recolta slaba din acest an ii va obliga pe procesatori sa importe produsele”, explica Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.

Interdictia la export aplicata producatorilor de carne, precum si reducerea consumului de carne ca urmare a declansarii focarelor de pesta porcina nu vor scumpi carnea si mezelurile cu mai mult de 10%-15%. „Cresterea se va produce in etape, dar cu siguranta nu se va opri in iarna”, spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Preturi mai mari si in Europa

ITALIA. Institutul italian de statistica indica preturi mai mari la paine cu peste 7% in septembrie, fata de aceeasi perioada din anul trecut. Producatorii se apara si spun ca alimentele s-au scumpit in ultimii zece ani cu 28%, fata de 30% - avansul inflatiei.

SPANIA. In magazine, pretul painii a crescut cu peste 8% intr-un an, cu 11% la carne de pasare si lapte si 7% la fructe si legume.

GERMANIA. Fructele s-au scumpit cel mai puternic aici si au ajuns sa coste dublu fata de toamna anului trecut, in timp ce untul e mai scump cu 50% fata de perioada verii.

CAUZE SI EFECTE

Si inflatia o va lua razna

Scumpirile aplicate produselor alimentare se vor reflecta direct in inflatie. Primele scumpiri din aceasta toamna au contribuit la cresterea inflatiei pe luna septembrie pana la 6,03%, cel mai ridicat nivel din august 2006 pana acum.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, preturile marfurilor alimentare au crescut in luna septembrie fata de august cu 1,94%. Cresterea preturilor la alimente a fost determinata, in principal, de scumpirea uleiului - cu 18,52%, a oualor (15,11%) si a legumelor (2,66%). Din categoria legumelor, cartofii au inregistrat cel mai important avans, de 9,19%, in timp ce preturile la fasole boabe si alte leguminoase au urcat cu 3,74%.

Probleme similare exista si in Europa: analistii estimeaza ca o accentuare a inflatiei in zona euro pare inevitabila, din moment ce preturile alimentelor au o pondere de 15,6% din indicele care masoara inflatia in cele 13 state membre. Inflatia in zona euro a ajuns deja, in septembrie, la 2,1%, fata de 1,7% in august, depasind pentru prima data in acest an tinta Bancii Centrale Europene, de circa 2%.
from evz

duminică, octombrie 14, 2007

Preşedintele Germaniei, atacat de un român


Un român rezident în Germania a încercat azi să-l atace pe preşedintele acestei ţări, Horst Koehler, apucând să-l prindă de reverul hainei înainte de a fi imobilizat de bodyguarzi, relatează Reuters.

Incidentul a avut loc în momentul în care şeful statului german, care nu a fost rănit, părăsea împreună cu soţia ceremonia de decernare a premiilor Târgului de Carte de la Frankfurt.

Bărbatul de origine română, în vârstă de 44 de ani, s-a năpustit asupra lui Horst Koehler, nereuşind însă să se apropie foarte mult, mulţumită vigilenţei bodyguarzilor.

"N-a avut timp decât să-l apuce pe preşedinte de rever, căci bodyguarzii l-au prins imediat. Bărbatul părea confuz. Încerca să atragă atenţia asupra sa, căci avea probleme cu plata chiriei", a declarat un reprezentant al poliţiei locale.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei germane a precizat că atacul nu a fost motivat politic.
from adevarul

H2O de lux pentru clienţi cu fiţe


SELECT. Apa este mai apă dacă provine din Hawaii sau din Patagonia sau are sticla încrustată cu cristale

Unul dintre cele mai scumpe hoteluri din lume nu îşi dezminte faima şi le oferă oaspeţilor apă din te miri ce colţ al pla­netei. Contra cost, desi­gur, iar costul poate trece de 70 de euro pe litru.

Te relaxezi în ca­me­ra somptuoasă a unui hotel de lux şi te-a lovit pofta de apă mi­ne­rală din Patagonia? Ţi s-a făcut să guşti puţină apă rece precum gheţarii din Norvegia? Sau ai chef de ceva mai exotic şi vrei să în­cerci noul sortiment hawaiian Mahalo Deep Sea Water, din insula Kailua-Kona? Dacă eşti cazat la faimosul Claridge’s din Londra, toate aceste sortimente de apă, mai mult sau mai puţin minera­lă, îşi stau la dispoziţie, alături de multe alte soiuri, contra unor preţuri ce variază de la 30 la 70 de euro pentru o sticlă de 0,75 litri.

SORTIMENTE. În total, lista de “ape exotice” de la Claridge’s numără peste 30 de sortimente, scrie pu­blicaţia britanică The Telegraph. Iar managerii hotelului au avut grijă ca nici un oaspete să nu comande la întâmplare. Pentru că, spun ei, la fel ca în cazul vinu­rilor, şi apa se serveşte în funcţie de ocazie şi de meniu. De exemplu, apa importată din Japonia însoţeşte perfect o masă compusă din sushi sau caviar, în timp ce apa minerală Waivera, provenind din îndepărtata Noua Zeelandă, merge de minune la un meniu cu carne friptă la grătar, datorită conţinutului scăzut de minerale.

Pentru oapeţii obosiţi, stresaţi, surmenaţi sau pur şi simplu mahmuri, experţii recomandă apa de izvor OGO din Tilburg, Regatul Ţărilor de Jos. Un argument imbatabil este că are în conţinut de 35 de ori mai mult oxigen decât apa minerală “de rând”, fiind exact ce-i trebuie băutorului pentru a se simţi mai în formă, mai revitalizat. Vedeta sortimentelor de apă de la Claridge’s este 420 Volcanic, provenind din izvorul neo-zeelandez Tai Tapu. Se comercia­lizează la sticle de 420 de mili­litri şi costă 30 de euro. Ceea ce înseamnă cam 70 de euro pentru un litru. Potrivit descrierii făcute de experţi, este slab acidulată şi lasă o senzaţie extrem de plăcută. Provine dintr-un vulcan stins şi iese la suprafaţă după o “călătorie” de 200 de metri prin roci vulcanice.

Pentru clienţii hotelului există totuşi şi o altă opţiune – apa londoneză de robinet. Gratis.

Istoric şi preţuri

Hotelul Claridge’s a fost supranumit “prelungirea Palatului Buckingham” pentru atmosfera de lux şi pentru strânsele legături cu familiile încoronate. Datează din 1812, dar poartă numele familiei Claridge din 1854, când a trecut în proprietatea acesteia. Pentru o zi, una dintre camerele sale a fost declarată teritoriu iugoslav, la 17 iunie 1945, aici născându-se Prinţul Alexandru al II-lea Karageorgevici.

“În ultimii ani, apa tinde să devină precum vinul. Fiecare dintre oaspeţii hotelului nostru are o părere, o preferinţă în acest sens, şi fiecare solici­tă marca sa preferată de apă. Pe lângă specialităţile exotice, le punem la dispoziţie oaspeţilor noştri şi apă din Marea Britanie, din Italia sau din Franţa”

Renaud Grégoire,Manager al Departamentului mâncăruri şi băuturi de la Hotelul Claridge’s.
from Jurnalul

Poziţia incorectă la birou, cauza unor boli grave


Deformările coloanei sau sindromul tunelului carpian, câteva dintre neplăcerile meseriilor moderne .

În ultimii ani, munca de birou este din ce în ce mai răspândită, iar influenţa asupra stării de sănătate a acestui tip de activitate este din ce în ce mai mare. Specialiştii oferă câteva sfaturi care să vă protejeze de astfel de probleme, apărute în special la nivelul coloanei vertebrale, dar şi al mâinilor şi antebraţelor.

Când lucraţi mult timp la birou, la calculator, pentru a evita tensiunile musculare care duc în timp la deformări şi tulburări de circulaţie, trebuie să acordaţi atenţie următoarelor elemente: Scaunul trebuie reglat în înălţime astfel încât, atunci când staţi aşezat la birou, coatele şi genunchii să formeze unghiuri drepte.

Când staţi pe scaun, spatele trebuie să fie drept, iar picioarele să fie aşezate pe podea, fără ca genunchii să atingă marginea scaunului. Pe cât posibil este bine să optaţi pentru un scaun cu mânere de sprijin pentru coate.

Rezemarea coatelor pe mânere elimină tensiunea permanentă din muşchii braţelor şi spatelui. Ecranul monitorului - trebuie plasat la o distanţă de 45-50 de centimetri de ochi. Când sunteţi aşezat pe scaun, partea de sus a ecranului trebuie să fie la nivelul ochilor şi să fie uşor înclinat către spate. În cazul în care purtaţi ochelari de vedere, reglaţi în aşa fel poziţia monitorului încât să puteţi vedea cât mai clar. În cazul în care lucraţi mai mult de două ore pe zi în faţa calculatorului, tastatura trebuie să fie aliniată cu marginea ecranului monitorului.

Tastatura şi mouse-ul trebuie aşezate la o înălţime corespunzătoare, în aşa fel încât, atunci când lucraţi cu ele, antebraţele să facă un unghi drept cu braţele. Ideal este ca biroul la care lucraţi să fie dotat cu o platformă suplimentară, ajustabilă în înălţime, pe care să fie aşezate tastatura şi mouse-ul.

Evitaţi sindromul tunelului carpian

În timpul lucrului, tastatura trebuie să fie perpen­diculară cu ante­braţele şi mâinile, iar ante­braţele să se sprijine pe marginea biroului. În aşa fel se poate preveni apariţia sindromului tunelului carpian care constă în compresia nervului median la nivelul articulaţiei pumnului, provocată de inflamarea tendoanelor. Boala îi afectează mai ales pe cei care lucrează mai mult de patru ore pe zi la calculator.

Netratată, afecţiunea poate duce chiar la paralizia degetelor de la mâna respectivă. Pentru a elimina tensiunile din zona muşchilor cefei, mouse-ul trebuie plasat cât mai aproape de tastatură. De asemenea, pentru a asigura o luminozitate corectă, sursa de lumină trebuie situată în partea laterală a biroului. De asemenea, trebuie evitate reflecţiile în ecranul monitorului, care pot obosi ochii.

În cazul în care sunteţi nevoiţi să staţi mai multe ore în faţa ordinatorului, este indicat să faceţi la fiecare jumătate de oră câţiva paşi pentru a vă dezmorţi şi pentru a activa circulaţia membrelor. De asemenea, este bine ca din când în când să faceţi mişcări de destindere a braţelor, gâtului sau picioarelor.
from adevarul

ROMANIA - OLANDA 1-0 / GOIAN, OMUL CALIFICARE


PROVIDENTIAL Dupa ce golurile sale au dus Steaua în grupele Ligii, fundasul ros-albastrilor a marcat si pentru nationala, "împingând-o" pentru prima oara dupa opt ani la un turneu final
Nu sunt primitori Balcanii cu olandezii. La fel ca la Sofia, unde au remizat cu bulgarii, România i-a asteptat cu ploaie si frig pe fotbalistii lui Van Basten.

Ploua pentru toti la Constanta, mai putin pentru Seedorf, care pare ca evolueaza pe mocheta din sufragerie. Când ajunge la el, mingea nu mai aluneca, ci se supune docil. Doar cinci minute îi trebuie sa îsi regleze "frânele" si apoi mijlocasul cu patru Ligi ale Campionilor în CV începe recitalul. Pase din prima, preluari de manual, balonul capata efecte de biliard din devierile sale, iar Rat face cunostinta cu forta olandezului, când, dintr-o contra cu milanezul se trezeste în panourile publicitare. Chivu e ud nu numai de la ploaie, ci si de cât l-a transpirat Seedorf, omul ale carui ghete au dictat ritmul primei reprize. Ovidiu Petre, Codrea si Nicolita stau numai în alunecari, încercând sa întrerupa firul paselor olandeze. Ogararu îl tamponeaza pe Robben, iar Goian îl tine numai pe jos pe Van Nistelrooy. In atac, contam doar pe sprinturile lui Mutu si Marica, "Briliantul" având singura actiune periculoasa a tricolorilor din primul act.

Olandezii ne invita la atac, dar Codrea, Chivu si Ovidiu Petre baga capetele în pamânt si mai sapa niste transee. Surprinsi de prudenta alor nostri, olandezii încearca sa iasa la joc, dar nici ei nu prea par convinsi de ce trebuie sa o faca. Stiu ca un egal îi trimite sigur la Europene. Stadionul freamata doar la cornere, când Goian, cu pasul sau greoi, vine de fiecare data în careul batavilor, dar centrarile lui Nicolita se lovesc de fundasii lui Van Basten. Timpul trece, ne îndreptam spre o remiza fireasca. Mai aruncam o lovitura libera prin fata lui Stekelenburg, Codrea deviaza, Stekelenburg respinge, dar doar pâna la providentialul Goian, care, dupa ce a calificat Steaua în Liga Campionilor, împinge si România la EURO 2008. Piti sare bucuros de pe banca, asa cum a sarit si în '99, atunci când a trimis nationala la ultimul ei turneu final. I-a iesit înca odata, iar tricolorii, lideri ai grupei, se duc în vacanta la Sofia. Numai un dezastru i-ar împiedica sa nu mearga la anul în Austria si Elvetia.

România: 1. Lobonţ - 2. Ogăraru, 4. Tamaş, 15. D. Goian, 3. Raţ - 6. Codrea, 8. Ov. Petre, 5. Chivu - 16. Nicoliţă, 9. Marica (21. D. Niculae '71), 10. Mutu. Antrenor: Victor Piţurcă.

Olanda: 1. Stekelenburg - 2. Heitinga (12. Jaliens '68), 3. Ooijer (17. Koevermans '85), 4. Mathijsen, 5. Bouma - 10. Seedorf, 6. De Zeeuw, 8. Van Bronckhorst - 7. Van der Vaart, 9. Van Nistelrooy, 18. Robben (11. Babel '78). Antrenor: Marco van Basten.

Cartonaşe galbene: Ogăraru '75, Tamaş '80, Mutu '87, Nicoliţă '90, Codrea '90+2 / Van Nistelrooy '65, Mathijsen '66, Van Bronckhorst '74
from prosport