miercuri, octombrie 17, 2007

Raftul cu gastronomie


LUX Într-o după-amiază de duminică, am trecut pe lângă vitrina unui mic magazin din centru. Nu părea să aibă nimic deosebit, cu excepţia câtorva cutii de lemn frumos aranjate. Inscripţia pirogravată cu grijă pe ele m-a pocnit fix în moalele capului: Grand Cru.

Mi-a luat câteva secunde bune să-mi revin din uluială, căci este vorba de vinuri de mare clasă. Grand Cru este treapta cea mai înaltă de clasificare a vinurilor de Bordeaux; sunt de câteva ori mai scumpe decât toate celelalte, foarte greu de găsit în România. De obicei, apar doar în meniurile unor (foarte puţine!) restaurante de top. Şi nu aveam în faţă un depozit pentru livrări în restaurante şi hoteluri, ci... un magazin de retail. Grand Cru la raft! Nu credeam că o să văd prea curând aşa ceva. „Dacă vreţi să cumpăraţi tot ce avem aici, trebuie să scoateţi vreo 200.000 de euro“, spune Cristian Preotu, un tânăr afabil şi jovial, patronul magazinului Comtesse du Barry, situat pe strada Ion Câmpineanu, la numărul 10, în apropierea Pieţei Universităţii. „În materie de vinuri de Bordeaux, suntem cei mai mari importatori din România. Importăm peste 200.000 de sticle de vin de Bordeaux în fiecare an, ceea ce e considerabil.“


Ca multe alte astfel de afaceri de nişă, Comtesse du Barry (operat de compania lui Preotu, Le Manoir, în parteneriat cu binecunoscuta firmă franceză de produse de gastronomie de lux) s-a născut din pasiune, ca o afacere de familie. Fost consultant juridic, Preotu şi-a petrecut copilăria în Franţa, de unde s-a întors acasă în urmă cu cinci ani. A abandonat consultanţa din cauza noii sale afaceri, care, spune el, îl ţine ocupat de dimineaţa până seara, chiar şi şapte zile pe săptămână. S-a convins repede că „există o cerere reală“ pentru produse de gastronomie (de la vinuri de top până la foie gras, caviar sau faimoasele brânzeturi franţuzeşti maturate) tot trecând graniţa cu portbagajul plin de delicatese aduse pentru prieteni. De la Cluj, afacerea s-a mutat în Capitală, unde exact acum un an a fost deschis magazinul cu pricina.

Totuşi, începuturile au avut de-a face cu provocările unei pieţe încă imature: primele contracte au fost pentru vânzări online, prin corespondenţă, livrări de cadouri comandate de către firme pentru clienţii lor. Chiar şi în prezent, acestea reprezintă încă un segment consistent al afacerii Comtesse du Barry din România. „Livrăm oriunde, nu este nici o problemă“, spune Preotu. „Sunt firme care fac cadouri şi la 300 de adrese; ne furnizează adresele respective şi noi ne ocupăm de absolut tot. Clienţii noştri sunt firmele mari din ţară şi din Bucureşti. În ceea ce îi priveşte pe cei care vin la magazin, cam un sfert dintre clienţi sunt expaţi, restul sunt români. Cei din multinaţionale cumpără mai ales pentru cadouri de afaceri.“

Oferta e una de gastronomie rafinată, pentru cunoscători. Cristian Preotu se lansează într-o enumerare parcă interminabilă: „Avem vreo 60 de feluri de foie gras, caviar, jambon, somon afumat. Avem tot felul de produse speciale, cum este somonul sălbatic din Marea Baltică, ceva absolut aparte, destul de diferit de cel obişnuit. Mai avem specialităţi de genul tartar de stridii, conservă de arici de mare - toate fără nici un fel de conservant, ceea ce e extrem de important pentru mine. Pe urmă, mai sunt tot felul de plat-uri, cum este coq-au-vin sau canard à l’orange.“ Mai găsiţi - asta la o enumerare rapidă! - celebrele „terrines“, trufe, 50-60 de feluri de brânzeturi fine, paste italieneşti, ciocolată Maxim’s de Paris şi Mademoiselle de Margaux, vreo 15 feluri de şampanie şi câteva băuturi spirtoase, precum gama de coniacuri Hennessy. Apropo, ediţia limitată Richard Hennessy, care costă 7.500 de lei şi e îmbuteliată într-o sticlă de cristal Baccarat desenată de Chanel, chiar s-a vândut în câteva exemplare! Şi nu, preţul nu e aberant; este vorba de un coniac făcut dintr-un amestec de peste 100 de distilate de fructe (aşa-numitele „eau-de-vie“), unele învechite timp de 200 de ani...

Privind la cutiuţele minuscule cu foie gras, nu mă aşteptam la bomba pe care Cristian Preotu mi-o serveşte senin: „Anul trecut, am importat două tone.“ Dublu faţă de toată producţia internă a României! A doua surpriză o am la rafturile cu vin. Selecţia e absolut năucitoare: aproape toate vinurile Grand Cru (Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion, Château Mouton Rothschild). Sau Château d’Yquem, clasificat ca Premier Cru Supérieur (echivalentul calificativului Grand Cru în cazul vinurilor albe). Ori vinul Saint Emilion de la Château Ausone şi Château Cheval Blanc (ambele Premier Grand Cru Classé; la Saint Emilion există un sistem de clasificare paralel). Partea cu adevărat extraordinară e că preţurile nu sunt exorbitante - un Château d’Yquem din 1981 costă 1.300 de lei, cam cât un vin de vinotecă românesc din, să zicem, anii ‘60. Diferenţa e clară şi pentru un băutor de şpriţ! Iar în rest, găsiţi vinuri excelente, la preţuri de 20-30 de euro, cam cu 10% peste cele din Franţa.

Delicatese culinare si vinuri de top

FOIE GRAS Aceste faimoase pateuri sunt piesele de rezistenţă din seria de produse Comtesse du Barry. Cele tradiţionale sunt foie gras de gâscă sau de raţă, la preţuri de 38 de lei (bloc de foie gras de raţă, 70 gr.), respectiv 117 lei (foie gras de raţă întreg semi-conservat, 90 gr.).

BRÂNZETURI AFINATE Încercaţi Comte Èstive 2005 (44 de lei, 250 gr.) sau o delicatesă senzaţională cum este Brie cu trufe (124 de lei, 250 gr.).

VINURI Magazinul deţine o selecţie de peste 200 de vinuri, între care aproape toate Grands Crus din Bordeaux disponibile pe piaţa din Bucuresti. Essence de Dourthe (245 de lei) este singurul vin de Bordeaux care este vinificat cu struguri din patru regiuni diferite: Château Belgrave (din Haut-Médoc), Château Le Boscq (din Saint-Estèphe), Château La Garde (din Pessac Leognan) şi Château Pey Latour (din Bordeaux Supérieur). În fiecare an se produc câte 6.000 de sticle.
from capital

Niciun comentariu: