sâmbătă, martie 01, 2008
1 MARTIE. DATINA ÎNTÂMPINĂRII PRIMĂVERII LA ROMÂNI
Mărţişorul, la fel ca şi alte obiceiuri, se bazează pe credinţe şi practici diferite de la o zonă la alta. Unii oameni cred că în luna martie omul este foarte vulnerabil. Alţii cred că în această lună se pot face farmece şi vrăji, de unde şi această nevoie de protecţie suplimentară. Potrivit tradiţiei, mărţişorul se pune înainte de răsăritul soarelui, înainte de a coborî din pat. Se spune că trebuie să îţi legi mărţişorul înainte să atingi pământul, iar în felul acesta vei fi protejat.
Mărţişorul se ţine între trei şi nouă zile, în funcţie de zonă: în Dobrogea acesta se poartă până când vin păsările călătoare, în Transilvania, până când înfloresc primii arbuşti, iar în Muntenia, mărţişorul se pune pe un copac înflorit ca să te bucuri de flori, dar şi de rodul lor. Tot în Muntenia, tinerii cumpără caş dulce şi vin, din moneda de aur sau argint, pentru a avea pielea albă şi pentru a fi rumeni ca vinul, iar la final dau o petrecere. Însă, oricare ar fi tradiţia, femeile sunt întotdeauna autoarele principale ale acestor moduri de a transpune în realitate convingerea şi spiritul acestei datini a Mărţişorului.
Antena 3
"Opriţi-vă!"
Gazeta a mai scris şi în urmă cu doi ani despre Nicolae Dumitrescu, cel mai bătrîn suporter rapidist. E mai bătrîn ca Rapidul! Astăzi împlineşte 104 ani, dar nu-i dai mai mult de 70. Încă joacă tenis de masă. Colegii îi spun "Papa". A fost colonel de artilerie în Armata Regală. A ţinut cu Rapid de la început, din 1923. E la curent cu frămîntările giuleştenilor. Care vin parcă dintr-o altă lume, pe care n-o mai înţelege.
- Domnule Dumitrescu, Rapidul suferă.
- Noi, suporterii, suferim mai mult. Nu-mi vine să cred că s-a ajuns aici! Am mai trăit noi decepţii cu Rapid, dar parcă nici cînd jucau în B nu era aşa brambureală la echipă.
- Aţi văzut meciul cu Urziceniul, din Cupă?
- Nu pe tot, că n-am mai rezistat. Ce-o fi cu băieţii ăştia? Nu mai au suflet pentru Rapid? Nu le dă Copos destui bani? Aud că au de toate. I-au înnebunit banii. Au mulţi, dar parcă nu mai au inimă. Cînd jucau pe o friptură şi o bere, dădeau mai mult pe teren.
- Ce ziceţi de episodul cu banderola?
- Eu am fost militar. Era o onoare să conduci oamenii. Fotbalul e un joc, dar cred că te simţi la fel cînd reprezinţi echipa. Cum să arunci aşa banderola de căpitan, ca pe nimic? Comunismul ne-a nenorocit. Dar democraţia ne-a distrus complet. Opriţi-vă! Nu vă mai bateţi între voi! Vărsaţi-vă nervii pe teren, puneţi osul la bătaie!
- Vedeţi vreo rezolvare?
- Suporterii să-l lase în pace pe Rednic. Mie îmi place. Şi jucătorii să-l asculte. Am auzit că-l acuză că bagă străinii să-şi ia comisioane. Eu nu cred că antrenorul vrea răul echipei. Fotbaliştii să-şi vadă de treaba lor, să joace! Pe vremuri, nu aveai voi să vorbeşti aşa mult. Împlinesc 104 ani şi n-am mai văzut niciodată aşa balamuc cum e acum la Rapid!
Atacat în stradă
"Ceea ce se petrece acum la Rapid seamănă cu ce se întîmplă în România, în general. Nu mai există respect", spune "Papa" Dumitrescu, cel care a fost ultima dată pe arena din Giuleşti în urmă cu doi ani, la succesul Rapidului împotriva nemţilor de la Herta Berlin (2-0), în Cupa UEFA, imbracat pe sub palton cu tricoul alb-visiniu daruit de Badoi prin intermediul GSP (foto). Bătrînul a povestit cum, "în ultimul timp am fost atacat de cîteva ori şi pe stradă. Mi s-a luat portofelul, banii, am fost ameninţat. E un adevărat coşmar pentru un bătrîn să mai iasă din casă".
from gsp.ro
Box – Bute l-a învins pe americanul Joppy
Pugilistul român Lucian Bute l-a învins astăzi pe americanul William Joppy, prin KO tehnic în repriza a 10-a, şi şi-a păstrat titlul de campion mondial IBF la categoria supermijlocie, informează NewsIn.
Lucian Bute a dominat partida, iar în repria a 10-a, americanul cade şi Lucian Bute se impune prin KO tehnic.
Pugilistul român Lucian Bute a obţinut în luna octombrie titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, după ce l-a învins prin KO, în repriza a 11-a, pe deţinătorul centurii, columbianul Alejandro Berrio.
Bursa acestui meci, care a avut loc la sala Bell Center din Montreal, a fost de 1.000.000 de dolari, din care Bute va primi 70%, în timp ce Joppy a luat doar 30%.
Bute a fost sustinut de circa 1000 de români.
from adevarul.ro
vineri, februarie 29, 2008
Ferrari contrafăcute, de vânzare în Sicilia!
Astfel, politia italiana a pus sub acuzare 15 persoane pentru faptul ca au construit masini sport de culoare rosie si le-au vandut unor colectionari de masini clasice la un pret foarte mic, totul sub prestigioasa emblema Ferrari.
Majoritatea pieselor folosite pentru ansamblarea masinilor erau contrafacute si doar foarte putine erau originale. Falsificatorii foloseau subansamble de la alte automobile, ca sa arate exact ca un Ferrari model 328 Gtb, care a fost produs in anii '80.
Unele dintre ele au fost vandute chiar si la pret de 20.000 de euro. Politia a confiscat 21 de astfel de masini, 14 dintre ele fiind deja vandute iar 7 se aflau inca "in productie" in garajele din Sicilia.
Sursa: Automotive News Europe
Braşovenii acuză arbitrajul din meciul cu ***: A fost parşiv, şmecheresc
Liderul Seriei I din Liga a II-a a avut un parcurs excelent până să dea piept cu cea mai bună formaţie românească la ora actuală, când clujenii s-au impus cu 1-0, după prelungiri. Faptul că au rezistat 90 de minute în faţa unei formaţii mult mai puternice le oferă încredere braşovenilor, însă, totodată, ei au vrut să sublinieze şi faptul că puteau obţine mai mult în faţa celor din Gruia. De ce nu au făcut asta? În mare parte pentru că *** Cluj este o echipă mai experimentată şi mai valoroasă, însă care a beneficiat şi de ajutorul arbitrilor, spun cei de la Braşov.
Tehnicianul echipei din Liga a II-a, Răzvan Lucescu, a declarat că arbitrajul din sferturile de finală ale Cupei României a fost parşiv, apreciind că nu este în regulă ceea ce se întâmplă cu arbitrii. „Eu nu vorbesc despre alte echipe, dar aş vrea să mai atrag atenţia, chiar dacă nu reproşez vehemenet acest lucru, nu este în regulă ce se întâmplă cu arbitrii. A fost un arbitraj parşiv. Nu am înţeles în unele momente tuşierul care a intervenit peste arbitru la unele faulturi la 16 metri, două la Hadnagy au fost evidente”, a spus Lucescu jr.
Preşedintele clubului, Dinu Gheorghe, a fost însă mai vehement la adresa brigăzii condusă de Alexandru Deaconu, a cărei prestaţie a catalogat-o că a fost şmecherească. „Am fost mai buni în seara asta decât CFR-ul dar am pierdut. În primul rând pentru că nu a fost pe bancă Răzvan, am avut acest mare handicap ca echipa să nu fie condusă pe bancă şi în vestiar de Răzvan, apoi am păţit şi noi ce au păţit şi alte echipe din prima ligă împotriva ***-ului în ceea ce priveşte arbitrajul. Dacă acest arbitru este pe lista FIFA înseamnă că suntem pe un drum extraordinar în arbitrajul românesc. A fost un arbitraj şmecheresc, un arbitraj care se practica înainte de 1989 de anumiţi arbitri şi probabil că el a ajuns la un asemenea nivel de înţelepciune să facă jocul cum vrea”, a declarat Dinu „Vamă”.
Oficialul braşovean a contestat şi el cele două faulturi făcute la Hadnagy, continuând prin a spune că este greu să joci împotriva a 14-15 oameni. „Au fost la Hadnagy două faulturi pe 17 metri ruşinos neacordate, apoi Minteuan trebuia să primească patru-cinci galbene, nu unul. Şi aşa mai departe. Dar întreaga manieră… Ne-am supus şi noi regulii care trebuie instituită, când joci cu ***-ul trebuie să joci contra a 14-15 oameni”, a încheiat Gheorghe.
from antena3
RELIGIA RĂMÂNE MATERIE OBLIGATORIE ÎN ŞCOLI
Antena 3
Ursus lanseaza berea cu gust de fructe
Dupa ce, anul trecut, producatorul Ursus a intrat pe segmentul berilor speciale prin lansarea beriii fara alcool, anul acesta vine cu un nou produs: berea cu gust de lamaie |
Redd's Fresh este prima bere cu aroma de fructe, produsa in Romania, printr-o linie de productie proprie, stabilita la Buzau. "Aceasta bere se mai fabrica si in Polonia, Rusia si Africa de Sud, si am fi putut sa o importam de acolo, insa am preferat sa ne creem propria linie de productie si sa investim mai degraba in dezvoltarea locala", spune Marian Olteanu, NPD Manager, Ursus Breweris.
Campania de lansarea a produsului se va desfasura in perioada martie-aprilie, prin intermediul spoturilor TV si solo spoturilor. Redd's Fresh va fi livrat in toate supermarketurile din tara, iar pretul de la raft este de aproximativ 2,2 lei.
Ursus Breweries, filiala locala a SABMiller a avut anul trecut vanzari estimate la peste 200 milioane de euro, raportand o crestere de 18% a vanzarilor in ultimele trei luni ale anului, ritm de trei ori mai mare fata de cel inregistrat de grup in Polonia sau Rusia.
from businessmagazine
Funar: "In 15 martie, Republica Secuiasca va fi independenta"!
Senatorul clujean Gheorghe Funar declara ca a primit informatii conform carora peste doua saptamani, in data de 15 martie, maghiarii din Romania vor face pasi importanti in declararea independentei Republicii Secuiesti pe baza "genei lor de cotropitori", scenariul din Kosovo urmand sa se repete si la noi in tara.
"Scenariul de aici este identic cu cel din Kosovo si e trist ca presedintele Traian Basescu neaga asta. Vom face tot ce ne sta in putinta sa schimbam mersul", a declarat Gheorghe Funar, intr-o conferinta de presa.
Pentru asta, Funar va solicita grupurilor parlamentare ale PRM-ului sa accepte sa-l invite pe presedintele Basescu sa vorbeasca despre solicitarea autonomiei maghiare.
Senatorul clujean a facut si cateva propuneri legislative in acest sens. Prima dintre acestea ar fi una ce incurajeaza intoarcerea romanilor in judetele Harghita, Covasna si Mures, pentru restabilirea echilibrului etnic.
Astfel, conform proiectului de lege, tinerii care se vor stabili in unul din cele trei judete, va primi 1.000 mp de teren la pretul simbolic de 1 leu, o suma de 300.000 lei pentru constructia unei case, o prima de instalare de 30.000 in cazul familiilor si una de 15.000 in cazul unei persoane. De asemenea le vor fi asigurate locuri de munca, invatamant in limba romana, biserici si presa in limba materna. "Pe langa astea, romanilor le va fi asigurata paza de catre politisti pana cand urmasii hunilor se vor obisnui cu urmarsii dacilor in zona", a explicat Funar.
O alta propunere de lege initiata de fostul primar al Clujului este "Legea pentru linistea romanilor si a Romaniei". In acest proiect se stipuleaza scoaterea in afara legii a organizatiilor gen PCM sau UDMR, interzicerea finantarii ONG-urilor infiintate pe criterii etnice. Funar doreste, de asemenea, sa fie dati afara din institutii angajatii care sprijina autonomia teritoriala si, cel mai important, placutele in limba maghiara sa fie eliminate din Romania.
Senatorul PRM-ist a declarat ca se va chinui din rasputeri ca intamplarile din 15 martie despre care se vorbeste sa nu aiba loc.
from citynews.ro
BULGARII NE ACUZĂ CĂ LE-AM FURAT OBICEIUL MĂRŢIŞORULUI ŞI AL BABEI DOCHIA
O privire mai atentă asupra celor două obiceiuri ne arată însă că ele datează din cele mai vechi timpuri în cele două teritorii, cu tot cu asemănările care au atras de data asta suspiciunile bulgarilor. Este şi normal ca între datini să existe legături, având în vedere vecinătatea dintre cele două popoare. Mai mult, sărbători similare de celebrare a primăverii găsim şi în Macedonia sau Albania.
În România, cele mai vechi dovezi ale sărbătorii tradiţionale de mărţişor au fost găsite de arheologi la Schela Cladovei, în Mehedinţi, şi datează de acum mai bine de 8.000 de ani. Acolo au fost găsite pietre de râu cu urme de vopsea albă şi roşie, culorile a căror împletire simbolizează geneza şi regenerarea vieţii. Mărţişorul este cunoscut în popor drept sărbătoarea tradiţională a primăverii, ocazie cu care femeile primesc mici cadouri legate cu un şnur alb-roşu.
Datina asemănătoare din Bulgaria poartă numele de Martenitsa şi este legată de perioada hanului Asparuh, cel care i-a condus pe bulgari pe teritoriul actualei lor ţări în anul 681. Atunci apare pentru prima dată împletirea a două fire – alb şi roşu – ca simbol care îi fereşte pe oameni de necazuri. Ca şi la români, martenitsa se poartă din prima zi a lunii martie. De cele două fire răsucite între ele se agaţă monede sau mărgele, ca o amuletă protectoare împotriva spiritelor rele.
O altă sărbătoare pe care bulgarii ne-au acuzat că le-am furat-o este cea a Babei Marta, echivalentul Babei Dochia, la noi. Aceasta este una dintre cele mai îndrăgite datini din calendarul popular bulgăresc, făcând referire la o bătrână care îşi schimbă dispoziţia de la o zi la alta. Atunci când Marta zâmbeşte, soarele străluceşte pe cer, iar atunci când este supărată, vremea urâtă îşi face simţită prezenţa.
Antena3.ro
PRESA DEZVĂLUIE NOI IMAGINI ŞOCANTE DIN ÎNCHISOAREA IRAKIANĂ ABU GHRAIB
Un film despre abuzurile asupra deţinuţilor irakieni închişi la Abu Ghraib ea fost prezentat şi la Festivalul de Film de la Berlin. Pelicula spune povestea din spatele fotografiilor cu prizonieri torturaţi, care au făcut înconjurul lumii acum patru ani. În primăvara lui 2004, fotografiile cu irakieni abuzaţi şi umiliţi au apărut în toate marile publicaţii din lume şi la mai toate posturile de televiziune. Erau dovada incontestabilă a tratamentului la care soldaţii americani şi aliaţii lor îi supuneau pe deţinuţii de la închisoarea Abu Ghraib, din Irak.
Click aici pentru galerie foto
Sursa foto: www.wired.com
Antena3.ro
ROMÂNII PLĂTESC ANUAL APROXIMATIV 300 DE TAXE
Iată câteva exemple de taxe despre care probabil că nici nu ştiaţi că le plătiţi: de câte ori intraţi la metrou plătiţi o taxă pentru acea călătorie, la muzeu, preţul biletului mai ascunde o taxă, dacă vă gândiţi să aduceţi diamante în ţară, mai plătiţi una. La exemplele de mai sus s-ar fi putut adăuga şi taxa pe cadouri şi prime, dacă ministrul Muncii Paul Păcuraru nu ar fi retras, la presiunea opiniei publice şi a premierului Tăriceanu, un ordin ministerial emis tot de el.
Antena 3
joi, februarie 28, 2008
PATRONUL ***, ACUZAT DE SPIONAJ!
from prosport.ro
GUVERNUL ITALIAN A ADOPTAT UN NOU DECRET PRIVIND EXPULZĂRILE
Vechiul decret, adoptat anul trecut la sfârşitul lunii octombrie şi în baza căruia au fost expulzaţi zeci de români din Peninsulă, a fost abandonat din cauza unor erori de conţinut.
Antena 3
Team-drinkingul, o variantă românească a team-buildingului
Exasperat că nu ştie cum s-o scoată la capăt cu sălbăticiţii programatori români, managerul de resurse umane din filiala bucureşteană a unei multinaţionale de IT a apelat la bâte ca să-i aducă cu picioarele pe pământ. A plătit serviciul în dolari americani. Trei zile mai târziu, toţi programatorii firmei, 20 la număr, sunt duşi la relaxare într-o cabană izolată din creierii munţilor Vrancei. Noaptea învăluie pensiunea şi, după o cină tăcută, programatorii se ascund fiecare în cămăruţa lui să se bage la somn. Ora 2.00 A.M, la camera numărul 9. Uşa se izbeşte de perete şi în încăpere năvălesc trei indivizi cu cagule. Înconjoară patul. IT-istul să facă pipi pe el.
Ridică bâtele şi încep să lovească cu sălbăticie în tăblia de la pat, după care, la fel de brusc, mascaţii se fac nevăzuţi. Programatorul iese din cameră urlând: „Ajutooor! Au vrut să mă omoare! Prindeţi-i”. Culoarul întunecos se umple cu siluete de IT-işti în pijamale, care bâjbâie somnoroşi, câţiva chinuindu-se să-şi pună ochelarii pe nas. În jurul victimei s-a făcut imediat cerc de programatori: „Ce-ai păţit?”, „Ţi-e bine?”, „Eşti speriat?”...”Hai să-l ducem la un psiholog”. „Ceee? La ora asta?”... „Să chemăm poliţia”.
„Taci, bă, crezi că ajunge poliţia până în vârful muntelui?”. Firi analitice, informaticienii au rezolvat misterul prin eliminări: „În cabană nu mai e nimeni. E posibil să fie chiar unul dintre noi?”. S-au scanat din priviri, dar cum toţi păreau puţin suspecţi s-a mers cu firul logic mai departe: „O fi un străin. Dar cine?”...”Proprietarii pensiunii. Au vrut să îl jefuiască de bani”.
Gloata revoltaţilor a dat buzna în ograda gospodarului (vecină cu pensiunea) şi s-au luat la harţă cu rumânul şi muierea lui: „Doamne, fereşte-mă! Cum să te omorâm noi? Sfântă Duminecă de mâine, mă jur că n-am fost nici eu, nici soţul. Aşa îi credeţi pe vrânceni?”. Bărbatul, în izmene, s-a enervat: „Ştiam eu că nu-i bine să cazăm grupuri mari de bucureşteni”. Şi când s-a răţoit odată la ei, IT-iştii au fugit ca potârnichile din calea lui. Team-builderul Dan Olaru explică cum s-a dezlegat enigma la crăpat de zi: „S-a prins în cele din urmă un ochelarist micuţ. S-a gândit el aşa şi zice: «Mă, da eu pe voi nu v-am văzut în firmă» «Cum, suntem colegi cu tine, de la nu ştiu ce departament».
«Sincer, nu ştiu ce să cred. Ia hai să-i întrebăm şi pe ceilalţi dacă sunteţi de la noi»”. Nici unul dintre programatori nu-şi amintea să-i fi văzut prin firmă. „E clar, voi aţi fost!”. Revoltaţi, erau pe punctul să se ia la bătaie cu „asasinii”, când a intervenit managerul de HR: „Îi cunosc eu. A fost un test numit «Murder Mistery», organizat în secret de mine împreună cu echipa de team-building”. Dan Olaru, cel cu mintea de criminal care a plănuit tot misterul detaliu cu detaliu, de la intrigi până la indiciile lăsate în cameră de făptaşi, la finalul testului le-a comunicat IT-iştilor un adevăr trist: „Nu ştiţi nici măcar care vi-s colegii, din moment ce, deşi eram un grup mic, de 20 de inşi, v-au trebuit patru ore ca să se prindă careva că nu suntem din firmă.
E adevărat, lucraţi în birouri diferite şi nu prea intraţi în contact unii cu alţii, dar să nu vă ştiţi între voi măcar ca feţe arată gradul de autoizolare în care lucraţi. Faptul că n-aţi avut încredere în chestia cu poliţia iarăşi a fost aiurea că trebuie, na! totuşi să apelezi la organe, când e ceva grav. În rest, aţi fost foarte ok, să vă strângeţi în jurul victimei şi să fiţi uniţi”. După asta a urmat băuta.
Fault la manager
Team-buildingurile sunt prilejuri numai bune pentru plata unor poliţe mai vechi: „De obicei, managerul e ăla care şi-o fură şi care are nevoie de un bandaj”. Aşa a păţit-o odată şeful mare al unei firme de avocatură, care şi-a dus avocaţii la team-building: „Jucau fotbal pe plajă. Directorul lor - un zbir. Te speriai numai când îl vedeai. Omul cred că câştiga în instanţă numai când apărea”.
Şeful ăsta era într-o echipă, juca foarte bine, se băga la minge, accidentase vreo 3-4 şi, la un moment dat, îl faultează cineva uşor. Amuţesc toţi. Arbitrul, tot un angajat al casei de avocatură deşi nu era musai, i-a dat penalty, că doar era şefu’, dar, când să tragă la poartă, o voce mai curajoasă a glumit: „Băi, nu apăra, că adio mărire la salariu”. Văzând că şeful ţine la glumă, după penalty, avocaţii şi-au zis: „Hai să-i dăm”. Şi l-au cotonogit în aşa hal, că după meci directorul era atât de julit în genunchi şi în coate, „că la masă de-abia, de-abia putea să mai pună coatele pe masă. Dar n-a zis nimic. Subalternii mâncau cuminţi lângă el, dar erau foarte bucuroşi în sinea lor. După aia îi vedeam pe ăia că râd pe la colţuri: «Hî, Hî!, Ce-a căzut şefu’»”.
Cum se scot aditivii din cap
În team-buildinguri există şi o paranoia Big Brother, în care angajaţii suspectează că există cineva care urmăreşte fiecare persoană şi-i face o fişă care contează pentru evoluţia carierei lor. Chiar aşa e. Vrând ca fişa lui să dea bine la dosar, un manager dintr-o companie de aditivi alimentari şi-a dat pe faţă caracterul meschin în faţa a peste o sută de colegi la un training de relaxare menit să le scoată aditivii din cap: „Era un banal concurs «Fashion Contest». Erau câte cinci în echipă, aveau foarfeci, materiale, aţă şi ac şi trebuiau să creeze nişte ţinute”. Colegii din echipa lui au început să propună croieli: „Eu cred că pliurile dau frumuseţea unei rochii”. Altul: „Şi-un decolteu larg, să poţi să vezi”.
Flăcăul carierist a luat o foaie şi le-a tăiat elanul brusc: „Nu, o să facem taior simplu”. Când veni timpul să taie, nefiind croitori de profesie, oamenii înaintau şi ei cum puteau cu foarfecele în material. Ambiţiosul i-a smuls coechipierului foarfeca din mână şi l-a împins: „Lasă-mă pe mine să tai. Tu nu te pricepi. Uite aşa: pac, pac, pac”. Deşi era o chestie fără nici o miză, nici măcar aranjatul taiorului pe umeraş n-a acceptat să fie făcut de altcineva. „Era foarte competitiv, dar la un moment dat speria lucrul ăsta. Ca să ai abilităţi de lider, trebuie să ştii să-i faci pe ceilalţi să te urmeze, nu să ţipi la ei ori să nu-i laşi să-şi facă treaba”. Team-builderul i-a pus nota şase pe fişă şi a dat-o la şefi.
Pentru Dan, firmele sunt nişte grădini zoo fără gratii, în care fiecare angajat se aseamănă cu o fiară, în funcţie de atitudinea lui: „Leul - ştii foarte bine că trebuie să-l respecţi şi că e şi agresiv dacă-l superi. Tigrul e agresiv oricum - că-l respecţi, că nu-l respecţi, aşa că trebuie să stai deoparte. Cel mai cool animal e maimuţa”. Maimuţe sunt angajaţii industriilor creative: publicitate, design. „Ăştia au idei foarte multe şi sunt plini de energie. Uneori te obosesc chiar şi pe tine, nu mai ţii pasul cu ei. Chiar vor să facă, trag de tine, au nevoie să aibă amenajate chestii să se caţere prin copaci, să treacă pe coardă vreun mini-hău, să-şi rupă gâtul cu ATV-ul, sau în barcă, când fac rafting pe râu. Le cauzează să stea”.
„Team drinkingurile, adaptarea românească a team-buildingului, ocupă încă 30% din piaţă. Compania plăteşte o excursie la mare şi toată ziulica bărbaţii îşi rup picioarele la fotbal, beau şi devastează hotelurile, fetele se prăjesc la soare, mănâncă şi stau la bârfit şi reprimaţii stau închişi toată ziua în camera de hotel şi schimbă canalele TV. Rolul trainerilor se reduce atunci doar la a organiza transportul la dus şi la întors”. - Dan Olaru, team-builderfrom gandul.info
Maghiari nemulţumiţi de sărbătorirea în Ungaria a Zilei Naţionale române câştigă la CEDO
Trei maghiari care s-au plâns la Curtea Europeană de faptul că în 2002 poliţia a împrăştiat manifestanţii din faţa unui hotelul din Budapesta unde premierul român sărbătorea Unirea Transilvaniei cu România au câştigat procesul, obţinând despăgubiri.
Reclamanţii Dénesné Bukta, Ferdinánd Laczner şi Jánosné Tölgyesi au participat la manifestaţia de protest din decembrie 2002, nemulţumiţi că premierul ungar participă la recepţia oferită de Ambasada României din Budapesta cu ocazia Zilei Naţionale, unde s-a aflat şi prim-ministrul român de atunci, Adrian Năstase.
Citeşte mai multe pe mediafax.roSocial-democratii clujeni, impotriva lui Kossuth Lajos
"Ii vom cere primarului sa nu puna in aplicare acest HCL si ii vom intreba pe locuitorii de pe strada respectiva daca vor sa poarte numele unei persoane care nu a recunoscut nicioadata natiunea romana", a declarat astazi presedintele PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan.
El a mai spus ca si consilierii locali social-democrati au votat acest proiect, insa din greseala. "Eu nu am votat pentru ca am fost iesit din sala atunci, insa am fost mustrati toti de Vasile Dancu (presedinte al PSD Cluj - n.r.) si vrem sa rectificam aceasta greseala", a completat Lapusan.
Consilierii social-democrati vor depune proiectul de modificare al HCL-ului votata din greseala in cursul zilei de luni.
from citynews.ro
Cum tratăm astenia de primăvară
Odată cu instalarea vremii calde, tot mai multe persoane ajung să resimtă o stare de slăbiciune generală a organismului, cunoscută sub numele de astenie de primăvară. Acest tip de astenie se deosebeşte de celelalte, care apar în principal toamna şi iarna, prin faptul că amplifică emotivitatea. Potrivit specialiştilor, oboseala instalată la nivelul corpului este cauzată în principal de schimbarea de temperatură şi de cantitatea mai mare de lumină, de care am fost privaţi în timpul iernii.
Astenia poate avea diverse cauze şi afectează în principal psihicul, fizicul, dar şi intelectul. Chiar dacă pentru cei mai mulţi dintre noi primăvara este perioada efervescenţei emoţionale, pentru alte persoane sezonul cald coincide cu instalarea unei stări depresive. "Depresia apare în principal ca urmare a trecerii dintr-o stare pasivă, specifică anotimpului rece - când energia este conservată, într-o stare activă, caracteristică exploziei de viaţă de la începutul primăverii.
Este o schimbare oarecum bruscă, de la o perioadă petrecută în principal în spaţii închise, la posibilitatea petrecerii timpului în aer liber, posibilitate care îi sperie în special pe cei singuri", a explicat psihologul Andrei Chiriac, de la Spitalul de Psihiatrie "Constantin Gorgota".
Specialiştii în nutriţie ne recomandă să consumăm în această perioadă fructe bogate în vitamina C, precum portocalele, lămâile, măceşele şi kiwi, şi să mâncăm ciocolată, deoarece aceasta, fiind bogată în magneziu, potasiu, fosfor şi fier, stimulează organismul. De asemenea, o atenţie deosebită trebuie să fie acordată şi somnului, pentru relaxarea organismului fiind indicate băile cu esenţe aromatice.
Starea de melancolie durează patru săptămâni
Afecţiunile sezoniere sunt caracterizate prin hipersomnie, bulimie şi creştere în greutate. De asemenea, asociate asteniei de primăvară sunt şi alte simptome precum: încetinirea psihomotorie, tristeţea, anxietatea şi o scădere a libidoului.
"Studiile efectuate până în prezent arată că astenia sezonieră durează aproximativ patru săptămâni şi se manifestă printr-o lipsă de energie, o scădere a creativităţii, a sociabilităţii, creşterea duratei de somn, precum şi creşterea consumului de hidraţi de carbon", a afirmat fitoterapeutul Eugen Giurgiu.
Potrivit acestuia, o cură naturistă de primăvară este una dintre soluţiile eficiente pentru combaterea afecţiunii. Printre plantele indicate de fitoterapeut se numără: cicoarea, coada şoricelului, păpădia, salata şi urzica.
Natura, un „medicament" la îndemână
"Este de preferat să se consume sucuri din plante în detrimentul ceaiurilor, care prin fierbere îşi pierd o parte din proprietăţi. Pentru obţinerea sucului din plante, se pun în storcătorul de fructe plantele medicinale cu puţină apă, iar amestecul obţinut se poate îndulci cu miere. Sucul trebuie să fie consumat cu 15 minute înaintea meselor principale, timp de 15-30 de zile", a continuat dr. Giurgiu.
În afară de toate aceste leacuri naturiste şi suplimentele de vitamine care ne sunt puse la dispoziţie în farmacii, specialiştii consideră că cel mai puternic "medicament" împotriva asteniei de primăvară, cu efect tonic asupra organismului, este contactul direct cu natura, în special efortul fizic depus în aer liber.
from adevarul.ro
Scandalul Eurovision: Nico, fii bărbată! Nu te lăsa manipulată de dinozauri
Uneori, preţul care trebuie plătit pentru împlinirea unei dorinţe este prea mare. Ştim, şi totuşi parcă suntem dispuşi să achităm factura. Pactul cu diavolul este tentant... Uităm să ne întrebăm ce va fi a doua zi. Aşa păţeşte Nico. A devenit o jucărie. Ca şi animăluţul de pluş. O jucărie vie, însă, pe care „specialiştii” muzicii româneşti o folosesc aşa cum vor. Dacă frumoasa imitaţie „Pe-o margine de lume” era interpretată doar de Vlad Miriţă, până acum scandalul era terminat. De fapt, nici nu se ajungea aici. Dar a fost Nico. A atras voturi din public, simpatii din partea unor juraţi... Acum însă, ca un animăluţ de pluş, ea a spus doar ce îi fusese fixat. A negat evidenţa, riscându-şi cariera pentru a ajuta la perpetuarea putreziciunii din muzica uşoară românească.
Nico, iată cum sună suprapunerea pieselor!
O simplă jucărie?! Nu este posibil aşa ceva. Revolta fiecăruia dintre noi este firească. Nu Nico! Alte „dive”, poate, dar nu ea. Şi totuşi... Ca un copil care a căpătat o prăjitură, interpreta se încăpăţânează să nu vadă eticheta pe care scrie, mare: „Expirat”. Prăjitura e otrăvită, Nico! Nu o mânca! Uită-te la cei care au pregătit-o şi îţi vei da seama că nu merită!
De pildă, se agită de mama focului susţinătorii „copiuţei” să demonstreze că este cineva în spatele campaniei de descalificare a minunatei creaţii „Pe-o margine de lume”. Moga, Fornea... Degetul acuzator nu mai pridideşte să arate... Doar spre pieptul adevăratului vinovat nu se îndreaptă. În rest, împroaşcă peste tot cu noroi. Era de aşteptat. Pentru că aşa, arătând spre alţii, abaţi atenţia opiniei publice de la adevăratul subiect: piesa riscă să fie eliminată chiar la Belgrad. O apoteoză a ruşinii pe care unii par interesaţi să o păţească România.
Sigur, cei care au dat certificatul de garanţie încearcă să liniştească spiritele. „Riscul este minim, dar depinde de ce comisie au ei. Cele şase note identice ale refrenurilor pieselor sunt cântate diferit, iar armonizarea este diferită, însă cele două piese au tempo-uri şi tonalităţi asemănătoare. Ceea ce-i riscant totuşi, este că notele identice sunt la marca piesei, şi anume la finalul refrenului”, a declarat Eugen Rotaru, unul dintre „judecătorii” contestaţiei respinse de moculescieni. El merge până la capăt cu gluma şi afirmă că, în cazul în care „comisia este de specialişti, va observa că sunt diferenţe între melodii”.
Normal, el înţelege probabil prin specialişti „experţi patentaţi” made in Romania. Din păcate, minimul se transformă în maxim. Dinozaurii noştri sunt unici sau, măcar, sunt singurii care procreează şi încearcă să readucă la viaţă o lume dispărută, pentru puii lor. Singura şansă ar fi ca respectiva comisie să fie formată din surzi. Dar nu se va întâmpla asta. Măcar pentru că minunaţii noştri muzicieni din juriu au votat naţionalist şi nici măcar nu au ascuns acest lucru! În numele intereselor de clan, terfelesc imaginea ţării.
Greu de crezut că, în marea Europă, oricât de unită ar fi ea, se vor găsi atât de buni specialişti care să spună publicului - ştiind că acesta are acces la „suprapunerea” pieselor - că este prost. Aşa ceva se poate întâmpla numai în ţara dinozaurilor. În care - cred ei! - suntem condamnaţi să trăim! Din fericire, se înşală. Chiar dacă au tupeul să nu răspundă la sesizarea făcută de noi, chiar dacă inventează tot felul de chichiţe şi de subterfugii, trebuie să le fie clar: ne-am trezit. Iar lumea dispărută a rămas în vis. O dovedesc din plin cele peste 10.000 de semnături strânse pentru descalificarea „copiuţei”. O dovedeşte reacţia publicului, extrem de activ şi de implicat. Coşmarul s-a terminat! Dinozaurii nu ne mai pot călca în picioare...
Să reascultăm „Shine”, adevărata reprezentantă a României la Eurovision!
from antena3
MORPH. MICRO-TELEFONUL VIITORULUI, DE LA NOKIA
GALERIE FOTO MORPH
“Sperăm că această combinaţie de artă şi ştiinţă va demonstra publicului larg potenţialul nanoştiinţei. Cercetările efectuate de noi sunt foarte importante pentru această ştiinţă, pentru că încercăm să găsim noi materiale mai sigure şi o cale de a le dezvolta şi folosi”, a declarat doctor Tapani Ryhanen, şeful Centrului de cercetare Nokia de la Universitatea Cambridge.
Parteneriatul dintre Nokia şi Universitatea Cambridge a fost anunţat în Martie 2007, înţelegera stipulând o colaborare pe termen lung pentru proiecte de cercetare, primul dintre acestea fiind centrat pe nanotehnologie, conform Softpedia.com.
Elemente din Morph vor putea fi integrate în telefoanele mobile abia peste şapte ani. Cu toate acestea, nanotehnologia ar putea conduce în viitor la costuri scăzute de producţie, oferind posibilitatea unor funcţionalităţi mai complexe pentru mobile, la preţuri scăzute.
sursa foto: Softpedia.com
Antena3.ro
PACTUL PE EDUCAŢIE, ELENA BĂSESCU ŞI SUBIECTE EXTRASE DIN REVISTELE PENTRU ADULŢI
În traducere, prin "nepotisme" ajung să ne conducă oameni aleşi nu după criterii profesionale, ci după gradul de rudenie cu directorii cei mari. Evident însă, nepotismul este doar o cauză pentru care învăţământul românesc nu funcţionează. Lipsa de profesionalism se vede de multe ori cu ochiul liber, chiar dacă personajul incriminat nu este vreo rudă a cuiva sus pus. Parcă tocmai pentru a pune capac Pactul Naţional pentru Educaţie promovat de Traian Băsescu, la Bacău a avut loc o "altfel" de Olimpiadă la limba română. Copii din clasa a cincea au primit un subiect extras parcă din revistele pentru adulţi. Ei au fost puşi să comenteze următorul text:
"A fost odată ca niciodată un împărat mare şi o împărăteasă, amândoi tineri şi frumoşi. Şi, voind să aibă copii, au făcut de mai multe ori tot ce trebuia să facă pentru aceasta“.
Până la urmă, aşa s-a întâmplat şi la Cotroceni. "Făcând de mai multe ori tot ce trebuia să facă", Traian Băsescu a trimis la semnat partidelor Pactul Naţional pentru Educaţie. Care Pact, ar trebui să rezolve toate problemele din sistem, inclusiv să găsească fără falsă pudoare o soluţie pentru un subiect XXX de clasa a cincea.
CITIŢI ŞI: DEMISIE ÎN COMISIA PREZIDENŢIALĂ PENTRU EDUCAŢIE, DIN CAUZA ELENEI BĂSESCU
PSD, PNL, UDMR ŞI PD-L SUNT DE ACORD CU PACTUL PE EDUCAŢIE
Antena3.ro
COPOS: "DE 16 ANI N-AM MAI VAZUT UN RAPID ASA SLAB"
"De 15-16 ani n-am mai văzut un Rapid atât de slab. Avem problem mari, dar nu avem soluţii. Cred în Mircea Rednic, el ne-a adus pe locul doi, dar ceva s-a întâmplat în iarnă. Şi jucătorii, şi antrenorii sunt responsabili. Le-am dat salarii mari, nu e posibil să joace a;a prost. Nu e posibil ca niciun jucător să nu ia banderola", a comentat patronul giuleştenior gestul lui Marius Constatin de la înlocuirea lui Pancu, de a refuza banderola de căpitan.
from prosport.ro
miercuri, februarie 27, 2008
Dacia Logan Dracula by Deswart
Însă nu vorbim de un tuning exagerat, cu spoiler în formă de colţi sau eleron-mantie, ci de pictarea caroseriei în stil airbrush, cu motive specifice legendei lui Dracula. Doar jantele de 18" din aliaj aduc o notă de tuning maşinii în ce priveşte aspectul exterior, în timp ce sigla a devenit din albastră roşie, iar logo-ul "Dacia" a fost înlocuit cu "Dracula".
Modificările cu adevărat importante se regăsesc la interior. Amestecul de tapiţerie Alcantara roşie (nu chiar ca sângele) şi negrul specific criptelor este suficient de reuşit pentru amatorii de lucruri morbide, dar mult mai adecvat pentru amatorii de sportivitate şi gadgeturi: scaune Recaro profilate, volan sport cu diametrul de 320 mm, monitor LCD, spoturi cu LED-uri, sistem audio Alpine (de trei ori mai scump decât maşina!) sau monitoare în tetierele scaunelor din faţă.
Nu în ultimul rând, în portbagaj există două sicrie mici, care se deschid de la telecomandă... Pentru toate acestea trebuie să fiţi pregătit să faceţi o mică vărsare de sânge în contul din bancă: nu mai puţin de 45.000 de euro costă acest exemplar unic.
from promotor.ro
Cea mai mare piscină din lume
Să faci baie într-o piscină a devenit un lucru banal, dar să te plimbi cu barca, cu yola sau cu canoe pe o piscină de un kilometru lungime este o experienţă unică. Apa din imensul bazin provine direct din ocean şi este purificată printr-un procedeu numit oxigenare pulsată, inventat de un chilian. Procedeul permite purificarea unor cantităţi uriaşe de apă, iar volumul de substanţe chimice utilizate pentru purificare este de 100 de ori mai mic. Cinci ani au fost necesari pentru construirea celei mai mari piscine din lume – omologată ca atare de Guinness Book în 2007 - şi două miliarde de dolari pentru a finanţa lucrările.
Situată pe malul Oceanului Pacific, staţiunea San Alfonso del Mar se află în regiunea Algarrobo, în Chile, la 130 km de Santiago. Complexul de apartamente de vacanţă este orientat către Ocean şi cuprinde 12 clădiri cu 800 de apartamente deja terminate şi alte 140 în curs de finalizare. În general, un apartament cu vedere la ocean se vinde cu aproximativ 1.500 de euro/metru pătrat. Construcţia piramidală a clădirilor permite ca toate apartamentele să beneficieze de o vedere panoramică spre ocean.
Iniţiatorul acestui proiect faraonic este un biochimist chilian, Fernando Fischmann, care în 1997 a decis ridicarea acestui proiect imobiliar în jurul a ceea ce avea să devină cea mai mare piscină din lume. Fischmann a inventat şi tehnologia necesară purificării apei şi a înfiinţat Crystal Lagoons Corporation, societatea care a construit întregul complex de la San Alfonso.
Deschis în 2006, complexul va fi în întregime finalizat abia în 2009. Toate apartamentele complexului sunt fie vândute, fie închiriate sau subînchiriate de societatea El Plomo, care îi aparţine tot lui Fernando Fischmann. Apartamentele beneficiază de cele mai noi soluţii constructive şi de elemente de avangardă care oferă un confort de neegalat.
Întregul complex este astfel administrat încât proprietarii să nu fie nevoiţi să se preocupe de nimic. Societatea care administrează complexul oferă şi servicii de decoraţiuni şi are un centru de închirieri pentru cei care doresc să-şi pună la dispoziţie proprietăţile, contra cost, fără să se ocupe de toate formalităţile, precum şi un serviciu postvânzare.
35 de metri adâncime în "Laguna de cristal"
Evident că şi posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt extrem de diverse, de la spinning, aqua fitness, talasoterapie, saună, jacuzzi, aqua-park, tenis, golf, zboruri cu parapanta, mall-uri, restaurante, baruri de noapte, cinematografe, discoteci, expoziţii de artă până la posibilitatea de a face plajă, în zilele ploioase, pe nisipul fin de pe malul unei piscine mai mici, adăpostită sub o piramidă de sticlă. Atracţia principală, "Laguna de cristal", care pe alocuri are o adâncime de 35 de metri, are o apă de o claritate impresionantă şi o culoare turcoaz, asemănătoare cu cea a lagunelor tropicale.
Datorită tehnologiilor avansate, apa, preluată din ocean, este permanent menţinută la o temperatură constantă de 26 de grade Celsius. Plajele de pe malurile uriaşei piscine reproduc plajele tropicale, cu nisip fin, umbrit de palmieri. La subsolul complexului se găseşte de asemenea cel mai mare oceanarium din Chile.
Încurajată de succesul acestui megaproiect, societatea lui Fernando Fischmann va mai construi încă nouă astfel de complexuri în Chile. Unul dintre acestea, ce va fi construit la Bahia Tricao, va avea două lagune artificiale, una cu o suprafaţă de şapte hectare, iar alta, de 12,5 hectare.
from adevarul.ro
Turnuri gemene în centrul Clujului
În următorii trei ani, panorama oraşului Cluj-Napoca ar putea arăta precum cea a unei adevărate metropole. Odată cu finalizarea lucrărilor la zgârie-norii din centru, oraşul de la poalele Feleacului va deveni un concurent serios al Bucureştiului.
iliului local, două proiecte imobiliare de blocuri-turn au primit undă verde. Firma Sigma Center, controlată de omul de afaceri Arpad Paszkany, va ridica, aproape de centrul oraşului, la intersecţia dintre străzile Observator şi Republicii, două turnuri gemene de câte 35 de etaje.
"În partea inferioară a turnurilor, va fi un hotel de cinci stele peste care se vor suprapune spaţii de birouri, iar în partea superioară, locuinţe de lux, de tip business. Vor fi câte patru locuinţe a câte 150 de metri pătraţi", explică Sorin Scripcaru, arhitectul care se ocupă de proiect. La subsol va fi o parcare pe trei niveluri, cu o capacitate de peste 1.400 de locuri. Investiţia totală ajunge la peste 140 milioane de euro, iar lucrările vor începe anul acesta. "În circa trei ani, ar putea fi finalizate ambele turnuri", apreciază Sorin Scripcaru.
Inflaţie de blocuri-turn
Pe acelaşi versant al Dealului Feleacului, dar de cealaltă parte a Căii Turzii, firma israeliană Carmel a primit aprobarea să ridice un cartier cu peste 1.500 de locuinţe. Proiectul include şi trei blocuri-turn, două de câte 24 de nivele, iar unul de 30. „În doi ani vor fi finalizate turnurile, întregul cartier putând fi terminat etapizat în cinci ani", susţine Bianca Pavel, office-manager la firma de proiectare Arhimar.
Pe de altă parte, în cartierul de vest Mănăştur, firma Tower a demarat deja construcţia a trei turnuri cu câte 18 etaje pentru locuinţe, iar în zona Someş - strada Constanţa, se vor ridica alte trei clădiri de birouri de peste 25 de etaje.
»În partea inferioară a turnurilor, va fi un hotel de cinci stele peste care se vor suprapune spaţii de birouri, iar în partea superioară, locuinţe de lux, de tip business
Sorin Scripcaru,
arhitect
from adevarul.ro
Românii au salarii mai mici, dar alimente mai scumpe decât în UE
Statisticile sunt confirmate de prelucrările efectuate de Banca Naţională a României, potrivit economistului-şef al instituţiei, Valentin Lazea. Cele mai scumpe produse alimentare din România sunt uleiurile şi grăsimile (102% faţă de media europeană), laptele, brânza şi ouăle (95%), fructele şi legumele (69%), pâinea şi cerealele (61%), carnea şi preparatele aferente (59%). Situaţia este similară în Bulgaria, potrivit Eurostat şi JP Morgan.
Analiştii consideră că alimentele sunt atât de scumpe în România şi Bulgaria, în raport cu veniturile cetăţenilor acestor ţări, din cauza lipsei concurenţei de pe piaţa producătorilor.
from adevarul.ro
marți, februarie 26, 2008
Subiecte XXX la olimpiada de română
Unul dintre subiectele pentru elevii de clasa a V-a ar fi trebuit să aibă pătrăţel roşu, cu menţiunea „interzis minorilor“.
Elevii băcăuani de clasa a V-a talentaţi la limba română au avut o surpriză, săptămâna trecută, când au primit subiectele la olimpiada de limba şi literatura română. La subiectul al doilea, care ar fi urmat să le testeze creativitatea, li s-a cerut să prezinte continuarea unui basm în care să fie şi ei prezenţi: „A fost odată ca niciodată un împărat mare şi o împărăteasă, amândoi tineri şi frumoşi. Şi, voind să aibă copii, au făcut de mai multe ori tot ce trebuia să facă pentru aceasta“.
Mulţi elevi spun că au rămas fără replică. „Nu am mai ştiut ce să scriu! Am încropit, acolo, câteva rânduri, dar nu cred că e bine. Ce să scriu, că îmi zbura imaginaţia departe“, a recunoscut hâtru Mihai C., unul dintre elevii de-a V-a care a participat la olimpiadă. La rândul lui, Mihai B., şi el elev într-a V-a în Bacău, ne-a spus ce a scris: şi-a imaginat că este un vraci care îi aduce împăratului „o pastilă Viagra“. Iar colegul său Laurenţiu C. susţine că el şi-a închipuit că este un personaj care se uită pe gaura cheii, să vadă ce fac în dormitor împăratul şi împărăteasa.
„Dacă s-au gândit la prostii, e treaba lor!“
Profesorii care au corectat tezele susţin că cei mai mulţi elevi au obţinut un punctaj mic la acest subiect, deoarece nu au putut continua basmul. „Cred că, în loc să scrie, ei au chicotit toată ora“, este de părere Maria Popa, profesoară aflată în comisia de corectare a tezelor. Profesorul de limba română Ghiorghi Iorga, organizator al fazei locale a olimpiadei, consideră că subiectul propus este unul normal.
„Dacă s-au gândit la prostii, e treaba loc, a copiilor, nu a noastră. Să se întoarcă la poveşti şi să mai lase televizorul. Copiii care s-au gândit la prostii sunt victime ale sistemului. Sunt prea multe lecţii de sexologie, tot felul de simpozioane şi dezbateri despre SIDA, sex şi prevenirea unei sarcini nedorite. Sunt prea multe emisiuni care pun astfel de probleme. Toate acestea îi zăpăcesc pe cei mici şi ei încep să confunde lucrurile“, a declarat profesorul Iorga.
Ovidiu Cojocaru, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, a vrut să se ţină departe de scandal. „Nu am ce comenta! Întrebaţi-mă de matematică, că asta e specialitatea mea, nu româna. Aici nu mă bag!“, a declarat inspectorul Cojocaru. El a mai adăugat doar că subiectele au fost realizate, în colaborare, de un grup de profesori de la mai multe şcoli generale din Bacău. Potrivit programei şcolare în vigoare, elevii din clasele primare studiază disciplina „Educaţie pentru sănătate“, în cadrul căreia, la clasa a IV-a, există un capitol la care copiii roşesc mereu: „Cum am venit eu pe lume“.
from evz.ro
ALLAN GREENSPAN: ECONOMIA SUA ESTE ÎN PRAGUL UNEI RECESIUNI
Giganţii de pe Wall Street, Goldman Sachs şi Merrill Lynch au prevăzut faptul că economia SUA “se va contracta” în 2008, conform BBC News. Rezerva Federală Americană a declarat că, pentru 2008, se aşteaptă la o creştere între 1.3% şi 2%.
Prognoza, făcută publică săptămâna trecută, a fost cu jumătate de procent mai mică decât cea precedentă a Rezervei Federale. Greenspan a prevăzut şi explozia preţurilor la petrol, care au atins săptămâna trecută valoarea record de 101 dolari.
Acesta este de părere că preţurile la petrol vor continua să crească. În acelaşi timp preţurile caselor au scăzut cu 4,6 procente conform cifrelor date publicităţii luni de Asociaţia Naţională a Companiilor Imobiliare din SUA.
Acestor veşti proaste li se adaugă cele privind creşterea şomajului şi a dobânzilor pentru cardurile de credit. Din această cauză, rata consumului scade ceea ce implicit reduce şansele unei creşteri economice.
Allan Greenspan a părăsit conducerea Rezervei Federale Americane în anul 2006, după ce s-a aflat la “cârma” acesteia timp de 20 de ani.
Antena3.ro
FLORIN CHILIAN ÎL ACUZĂ PE MINISTRUL CULTURII DE ACTE DE CORUPŢIE
Ministrul Culturii spune că este din nou martorul unei furtuni într-un pahar cu apă. „Acest program a fost controlat şi paracontrolat de către Curtea de Conturi", susţine Adrian Iorgulescu. Fostul consilier, care a avut semnătura finală în programul de achiziţii, nu îşi mai aduce bine aminte ce anume a semnat.
Dosarul programului de achiziţii de la MCC a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie. Iorgulescu spune că, după decizia DNA, îl va da în judecată pe Florin Chilian pentru calomnie.
RĂZBOIUL CONTINUĂ:
Observator
BOSNIA. PESTE 10.000 DE SÂRBI AU PROTESTAT FAŢĂ DE INDEPENDENŢA KOSOVO
Demonstraţia nu a durat mai mult de o oră. A fost nevoie însă de intervenţia forţelor de ordine pentru a menţine ordinea, după ce protestatarii au încercat să atace sediul reprezentanţei diplomatice americane.
La patru zile de la proclamarea independenţei Kosovo, Parlamentul Republicii Srpska a adoptat o rezoluţie potrivit căreia această entitate are „dreptul" de a se separa de Bosnia, dacă ONU şi statele membre UE vor recunoaşte independenţa Kosovo. De la sfârşitul războiului din 1992-1995, Bosnia este formată din două entităţi - Republica Srpska şi Federaţia Croato-musulmană.
Situaţia rămâne tensionată şi în Kosovo. Punctul de control de la graniţa sârbo-kosovară a fost atacat, luni, de peste 150 de veterani ai armatei sârbe. Protestatarii au aruncat cu pietre, sticle şi bucăţi de metal în forţele de ordine kosovare.
SOARTA KOSOVO, DECISĂ LA BUCUREŞTI. MIZA SUMMIT-ULUI NATO, ADERAREA ALBANIEI
Poziţia României
Pentru România miza e uriaşă. Aderarea Albaniei la NATO în cadrul summit-ului de la Bucureşti ar însemna o palmă Serbiei. Şi asta după ce statul român s-a angajat să nu recunoască independenţa Kosovo şi să-i ajute pe sârbi. Acest lucru pare să îl confirme şi ultimele declaraţii ale oficialilor români. Săptămâna aceasta, ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a declarat că "Bucureştiul ar trebui să fie un pod între Belgrad şi tandemul NATO - Uniunea Europeană pentru a împunătăţi relaţiile deteriorate de proclamarea independenţei provincieie Kosovo." Cu alte cuvinte, vom încerca să împăcăm şi capra şi varza. Să nu-i supărăm pe americani, dar să dăm senzaţia că îi sprijinim şi pe sârbi. Cea mai bună soluţie pentru Bucureşti pare să fie o amânare a deciziei. Dar şi aici riscurile sunt mari, pentru că ar însemna să ne situăm pe altă poziţie decât aliaţii americani. Iar lucrurile se complică şi mai mult odată cu intrarea pe fir a Rusiei.
Marele ţar Putin
Marea surpriză a summit-ului NATO de la Bucureşti a fost confirmarea venirii în România a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Confirmarea a venit cu puţin timp înainte de proclamarea independenţei Kosovo, semn că oficialii de la Kremlin ştiau de planul Occidentului pentru Balcani. Rusia va încerca la Bucureşti, prin vocea lui Putin, să blocheze aderarea Albaniei la NATO. Preşedintele rus va avea însă de înfruntat poziţia americanilor. Săptămâna trecută, un oficial american din departamentul apărării a a anunţat că "Albania, Croaţia şi Macedonia sunt consideraţi parteneri strategici ai Statelor Unite şi se califică pentru a deveni membri ai NATO." Acesta a subliniat că cele trei state au făcut progrese notabile în reformarea şi modernizarea instituţiilor răspunzătoare de apărare. Nu au fost date exemple, dar probabil că nu acesta a fost criteriul decisiv. Toţi analiştii militari ştiu că, cel puţin în cazul Albaniei, nu se poate vorbi de modernizarea infrastructurii armatei. Miza rămâne una geo-strategică.
Kosovo, Albania, NATO
Ce ar însemna aderarea Albaniei la NATO? Un sprijin neaşteptat pentru Kosovo. Majoritatea analiştilor Occidentali, indiferent de tabăra în care se află, au căzut de acord în privinţa unui singur aspect: nu se justifică menţinerea pe harta Europei a două state albaneze. Aşa că, mai devreme sau mai târziu, Kosovo se va uni cu Albania. Planul occidentalilor este ca un prim pas să fie făcut prin aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană. Dacă la Bucureşti Albania devine membru NATO, statutul său de paznic oficial al provinciei Kosovo capătă o cu totul altă greutate. Iar Rusia se va vedea nevoită, treptat, să-şi retragă influenţa din Balcani. Potrivit strategilor Occidentali, următorul pas pentru ca acest scenariu să fie viabil, este includerea Serbiei în Uniunea Europeană. Chiar cu riscul ca această decizie să ducă la izbucnirea unui război civil la Belgrad. În schimb, dacă Rusia reuşeşte să blocheze aderarea Albaniei la NATO, Moscova va câştiga o bătălie decisivă care va înclina categoric balanţa în favoarea sa în privinţa influenţei în Balcani. Ar fi o palmă dată Occidentului şi ar asigura Rusiei câştiguri economice substanţiale prin investiţiile strategice din această zonă.
Cu ochii la "Marele Licurici"
România va fi gazda summit-ului NATO de la Bucureşti, unde se va decide soarta Kosovo. Oficialii români speră la mai mult. Vor să fie nu doar gazde primitoare, ci şi mediatori între marile puteri în această chestiune. Numai că e greu de crezut că diplomaţii noştri vor putea să facă faţă jocurilor de culise dintre Rusia şi SUA. Aşa că, cel mai probabil, Bucureştiul va trebui să aleagă o tabără. Sprijinul pentru aderarea Albaniei la NATO, ar însemna în limbaj diplomatic o recunoaştere a independenţei Kosovo. De remarcat că, săptămâna trecută, fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea, a declarat deja că, în opinia sa, România şi-a trădat aliaţii americani prin poziţia exprimată în cazul Kosovo. În schimb, dacă România se va situa de partea Rusiei şi a Serbiei, îl vom supăra pe "Marele Licurici."
Antena3.ro