Odată cu instalarea vremii calde, tot mai multe persoane ajung să resimtă o stare de slăbiciune generală a organismului, cunoscută sub numele de astenie de primăvară. Acest tip de astenie se deosebeşte de celelalte, care apar în principal toamna şi iarna, prin faptul că amplifică emotivitatea. Potrivit specialiştilor, oboseala instalată la nivelul corpului este cauzată în principal de schimbarea de temperatură şi de cantitatea mai mare de lumină, de care am fost privaţi în timpul iernii.
Astenia poate avea diverse cauze şi afectează în principal psihicul, fizicul, dar şi intelectul. Chiar dacă pentru cei mai mulţi dintre noi primăvara este perioada efervescenţei emoţionale, pentru alte persoane sezonul cald coincide cu instalarea unei stări depresive. "Depresia apare în principal ca urmare a trecerii dintr-o stare pasivă, specifică anotimpului rece - când energia este conservată, într-o stare activă, caracteristică exploziei de viaţă de la începutul primăverii.
Este o schimbare oarecum bruscă, de la o perioadă petrecută în principal în spaţii închise, la posibilitatea petrecerii timpului în aer liber, posibilitate care îi sperie în special pe cei singuri", a explicat psihologul Andrei Chiriac, de la Spitalul de Psihiatrie "Constantin Gorgota".
Specialiştii în nutriţie ne recomandă să consumăm în această perioadă fructe bogate în vitamina C, precum portocalele, lămâile, măceşele şi kiwi, şi să mâncăm ciocolată, deoarece aceasta, fiind bogată în magneziu, potasiu, fosfor şi fier, stimulează organismul. De asemenea, o atenţie deosebită trebuie să fie acordată şi somnului, pentru relaxarea organismului fiind indicate băile cu esenţe aromatice.
Starea de melancolie durează patru săptămâni
Afecţiunile sezoniere sunt caracterizate prin hipersomnie, bulimie şi creştere în greutate. De asemenea, asociate asteniei de primăvară sunt şi alte simptome precum: încetinirea psihomotorie, tristeţea, anxietatea şi o scădere a libidoului.
"Studiile efectuate până în prezent arată că astenia sezonieră durează aproximativ patru săptămâni şi se manifestă printr-o lipsă de energie, o scădere a creativităţii, a sociabilităţii, creşterea duratei de somn, precum şi creşterea consumului de hidraţi de carbon", a afirmat fitoterapeutul Eugen Giurgiu.
Potrivit acestuia, o cură naturistă de primăvară este una dintre soluţiile eficiente pentru combaterea afecţiunii. Printre plantele indicate de fitoterapeut se numără: cicoarea, coada şoricelului, păpădia, salata şi urzica.
Natura, un „medicament" la îndemână
"Este de preferat să se consume sucuri din plante în detrimentul ceaiurilor, care prin fierbere îşi pierd o parte din proprietăţi. Pentru obţinerea sucului din plante, se pun în storcătorul de fructe plantele medicinale cu puţină apă, iar amestecul obţinut se poate îndulci cu miere. Sucul trebuie să fie consumat cu 15 minute înaintea meselor principale, timp de 15-30 de zile", a continuat dr. Giurgiu.
În afară de toate aceste leacuri naturiste şi suplimentele de vitamine care ne sunt puse la dispoziţie în farmacii, specialiştii consideră că cel mai puternic "medicament" împotriva asteniei de primăvară, cu efect tonic asupra organismului, este contactul direct cu natura, în special efortul fizic depus în aer liber.
from adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu