sâmbătă, februarie 02, 2008

Clătite de Prejmer


Tinerii prejmereni au reînviat un vechi ritual săsesc, simbolizând triumful luminii asupra întunericului.

Distracţie şi voie bună la Prejmer la sfârşitul acestei săptămâni. Cunoscut sub denumirea de Festivalul Clătitelor, evenimentul de la Prejmer marchează trecerea de la iarnă la primăvară şi începutul postului Paştilor, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice. Conform unui vechi obicei săsesc, în cadrul evenimentului, tinerii mascaţi prepară în aer liber clătite şi le dăruiesc privitorilor. Turiştii aflaţi la festial pot participa interactiv la atelierele de confecţionat măşti şi obiecte artizanale, la concursul gastronomic “Clătita-surpriză”, la Carnaval, la spectacole în aer liber. De asemenea, în cadrul evenimentului se organizează seară de dansuri şi muzică germane, cu participarea unor ansambluri folclorice germane de renume. Realizatorii au grijă şi de copii, în acest sens organizând şi un Carnaval al copiilor şi o Paradă a măştilor. Mai mult, participanţii la festival au ocazia să achiziţioneze şi suveniruri din zona respectivă.

PRODUSE. Străzile comunei sunt invadate de căruţe în care tinerii mascaţi au amenajate bucătării tradiţionale mobile, cu aragaz şi tigăi, unde prepară clătite şi le oferă trecătorilor. Turiştii se pot delecta cu clătite cu brânză de vaci şi stafide, cu fructe de pădure, sos de ciocolată, dulceaţă de corcoduşe, dar şi cu clătite dietetice sau clătite aperitiv, precum cele umplute cu file de păstrăv şi ton sau brânză de burduf, smântână şi mărar.

PREŢURI. Datorită sărbătorii clătitelor în această perioadă turiştii şi-au găsit cu greu cazare. Anul trecut, la festival au fost prezenţi circa 10.000 de turişti români şi străini. Preţul pentru cazarea cu mic dejun inclus, la pensiunile de două şi trei margarete, în zonă variază de la 30 la 40 de lei de persoană. Tarifele practicate de Popasul Căprioara pentru o cameră dublă variază de la 60 la 80 de lei. Copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani beneficiază de reducere de 50%. Pentru turiştii care optează să servească prânzul şi cina la pensiune, meniu tradiţional săsesc, tariful este 25 de lei de persoană, de masă. Proprietarii pensiunilor organizează petrecere de carnaval.

from jurnalul national

Consumatorul român versus cel european


HRANÅ ECO ● Pia,ta noastr,a este la nivelul celei din Germania de acum 20 de ani
Persoană educată, care vrea un nou stil de viaţă, civilizat, igienic, sănătos şi cât mai natural. Acesta este profilul consumatorului de produse eco de pe la noi.


În România, consumul de produse ecologice reprezintă sub 1% din cel de alimente convenţionale, deşi creşte "frumuşel" an de an. Acest nivel este mic comparativ cu cel din Germania şi Austria, de exemplu, unde comerţul cu mâncare organică a ajuns să reprezinte cam 20%. "Nu cred că putem considera mare un consum de 20%, însă este mare comparativ cu cel din România", a declarat Doru Nica, proprietarul magazinului specializat de produse bioorganice Bio Markt Timişoara.


PORTRET. În viziunea lui Ciprian Lazarovici, director de vânzări la Biosens, firmă importatoare de produse ecologice, "portretul robot" al consumatorului bio autohton este: individ cu un grad de cultură ridicat, care vrea să facă mai mult pentru sănătatea sa, vrea un nou stil de viaţă, civilizat, igienic, sănătos, dinamic, orientat spre o îngrijire atât corporală, cât şi mentală, care să le confere un confort psihic şi fizic sporit, conştient de responsabilitatea pe care o avem faţă de mediul înconjurător şi de lumea în care trăim. În general este vorba despre orăşeni cu studii superioare, de 25-45 de ani, cu venituri mari. Doru Nica este de părere că, în general, persoanele care au trecut prin suferinţe mari din punct de vedere al sănătăţii sunt cele care aleg să facă un efort financiar mai mare şi să cumpere alimente organice.


COMPARAŢIE. La noi, "tipul" de cumpărător de produse bio abia acum începe să se cristalizeze, să se nască. Comparativ, în Germania, ţară considerată motorul ecologic al Europei, s-au format deja trei categorii distincte de consumatori: bio-interesaţi, bio-lifestyle şi bio-convinşi. "Grupul clienţilor bio-interesaţi reprezintă cam 50% din populaţia Germaniei, cu tendinţe de creştere spre 80% în 2008. Aceşti consumatori îşi acoperă cam 5% din necesarul de hrană cu produse ecologice şi sunt receptivi la informaţiile care apar pe piaţa ecologică. Decizia de cumpărare este totuşi influenţată de preţ, de accesibilitatea la produs – distanţa faţă de magazin, de exemplu –, dar şi de conştiinţa unei alimentaţii sănătoase", a declarat Lazarovici. Cumpărătorii din categoria bio-lifestyle reprezintă cam 8% din populaţia Germaniei. "Este o grupă de consumatori care creşte rapid şi care deţine resurse financiare solide. Necesarul de hrană al acestora este acoperit în proporţie de 25% din produse ecologice", a explicat reprezentantul Biosens. Afinitatea acestor consumatori pentru sectorul bio se bazează pe interesul pentru sănătate, plăcere, dar şi pe altruism – vor să încurajeze dezvoltarea pieţelor bio, să-i sprijine pe fermieri. Bio-convinşii sunt "fundamentaliştii" modului de viaţă eco. Circa 75% din alimentele consumate de aceştia sunt organice. Ei îşi fac cumpărăturile numai din magazine de specialitate, unde se pot informa detaliat şi pot fi consiliaţi de un personal specializat în domeniu, susţine Lazarovici.


Bani puţini

De ce nu este mai mare consumul de alimente ecologice în România? "Se spune că lipsa de informare este una dintre principalele cauze pentru care consumul este mic, însă de când am deschis magazinul am constatat cu surprindere că românul este bine informat. Principala problemă e legată, din păcate, de lipsa banilor", a declarat Doru Nica. El a precizat că sunt destule persoane care intră în Bio Markt, care ştiu ce proprietăţi au alimentele organice, dar care pleacă fără să ia nimic, pentru că nu-şi permit să plătească mai mult pentru un astfel de produs. Care produs poate fi chiar şi de trei ori mai scump decât omologul său convenţional. Însă practicarea unui preţ mai mare are o explicaţie justă: costurile de certificare eco sunt mari, materiile prime folosite în acest sistem sunt mult mai scumpe, iar pentru că nu se folosesc tratamente chimice, producţiile la hectar sunt mai mici. Însă pe lângă problemele financiare, românilor le lipseşte şi educaţia în ceea ce priveşte alimentaţia. "Nu se pune problema provenienţei, procesului de producţie, îngrăşămintelor folosite, procentului de substanţe nutritive, atrage atenţia Ciprian Lazarovici. Gustul şi aspectul sunt puse înaintea calităţii, deşi se ştie că o mâncare gustoasă sau o roşie mare şi frumoasă nu sunt neapărat mai sănătoase.
from jurnalul national

Lectia de marketing

Reducerile de preturi sau variantele de shopping „cumperi doua, platesti una“ ar fi trebuit sa ne capteze atentia. Shoppingul la solduri are insa citeva secrete pe care economistii si specialistii in marketing le cunosc foarte bine.

Reducerea dubla

Soldurile cresc vinzarile marilor magazine

Soldurile cresc vinzarile. Totul tine de psihologia noastra, a celor care scoatem banul din buzunar, iar noi inca nu avem o cultura a shoppingului.
Cum ne fac managerii si specialistii in marketing sa cheltuim mai mult? Simplu. Iata un mic „ghid al reducerilor“ care ar trebui sa va ajute sa faceti rapid calcule in fata marfii si sa nu cheltuiti mai mult decit de fapt va puteti permite doar pentru ca suna promitator si foarte la indemina ceea ce vi se ofera. Retailerii stiu foarte bine ca majoritatea dintre noi nu sintem buni la matematica. Si de aici se naste un profit. Cei mai multi ne-au tentat in aceasta luna, si mai ales in noaptea alba a shoppingului, cu duble reduceri. Acestea de fapt cresc veniturile lor, in timp ce pe clienti ii fac sa creada ca obtin mai mult decit obtin de fapt. Iata un calcul simplu. Una dintre reducerile pe care am vazut-o suna asa: „Cumperi un produs de 100 de lei cu o reducere de 45% oricind“ sau „Cumperi acelasi produs cu o reducere de 20% la raft si cu o reducere de 30% in plus la casa intr-o anumita perioada orara“. Suna bine, si cei mai multi ati crede ca veti obtine o reducere de 50% adunind cele doua reduceri, direct. Daca facem un calcul simplu, vedem ca de fapt platim nu 50 de lei, ci 56 de lei la un singur produs. Cum se calculeaza? Simplu. Cei 45% din 100 de lei inseamna ca vom plati pe produs, la raft, 55 de lei. Daca insa mergem pe a doua varianta si navalim in magazin la orele mentionate pentru dubla-reducere, pe linga faptul ca vom sta la coada si ca vom risca sa luam in graba un produs pe care nu l-am vrut, ajungem si sa platim mai mult. Calculul arata asa: 20% din 100 de lei inseamna ca vom plati la raft 80% din valoarea produsului, adica 80 de lei, in timp ce reducerea de 30% se aplica la valoarea restanta, si nu la pretul integral adica la 100 de lei. In consecinta, pretul va fi de cel putin 56 de lei la casa, si nu de fix 50 de lei, cum ati calcula in graba. La trei produse cumparate astfel, scoateti din buzunar cel putin 20 de lei in plus.

O chestiune de psihologie

Ceea ce Vestul a invatat de mult noi abia descoperim. Shoppingul e o „chestiune de psihologie“ si nimic mai mult. Studiul publicat de o companie americana a aratat ca, in 2007, majoritatea consumatorilor au avut tendinta sa prefere dubla-reducere considerind-o mai valoroasa, in conditiile in care, de fapt, consumatorul a cheltuit in general cu 30-50% mai mult decit si-a propus intrind in magazine. Ba mai mult, retailerii au obtinut aceasta diferenta scapind de marfa care oricum le-ar fi generat pierderi daca ar fi ramas pe stoc.

from monitorul de cluj

Marii mezelari fură carnea din salam


80% dintre producătorii de mezeluri depăşesc procentul de apă, grăsimi şi amidon, a descoperit Protecţia Consumatorului.

Circa 80% din producătorii de mezeluri depăşesc procentul admis de apă, grăsimi şi amidon din compoziţia preparatelor, s-a stabilit în urma controalelor desfăşurate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), la sfârşitul anului trecut.

Chiar şi cei mai mari producători de
mezeluri de pe piaţa românească - Cristim, Campofrio şi Caroli - au fost găsiţi cu produse neconforme, rezultă din raportul făcut public ieri. Alături de ei, au fost amendaţi şi producători aproape necunoscuţi. Au fost controlaţi 851 de operatori economici, iar ANPC a oprit temporar sau definitiv de la comercializare tone de produse.

Contactaţi de EVZ, oficialii Caroli
au declarat că au fost depistate abateri doar la două produse, dintre cele 200 pe care producătorul le are în portofoliu. „Neconformităţi de 1% sunt inerente într-o piaţă concurenţială“, a spus Eugen Duşleag, vicepreşedinte al diviziei de operaţiuni de la Caroli.

Apa favorizează bacteriile


Potrivit preşedintelui Asociaţiei
Române a Cărnii, Sorin Minea, producătorii amendaţi înlocuiesc carnea cu apă şi grăsimi, fapt care conduce la un termen de valabilitate mai scurt, dar şi la preţuri mai mici ale produselor. „Consumatorii plătesc apă în loc de carne“, spune Minea. „Putem pleca de la premisa că se poate greşi, iar o abatere de 1-2% poate fi o greşeală, deşi există şi producători care nu au fost găsiţi neconformi“, explică preşedintele ARC.

„Este îngrijorător faptul că, la produsele
tradiţionale româneşti, precum salamul Victoria, salamul de vară, cabanosul sau parizerul, producătorii au depăşit conţinutul de apă şi de grăsime chiar şi cu 30%“, a declarat Dan Vlaicu, preşedinte ANPC.

Mezelurile care conţin o cantitate
prea mare de amidon se pot contamina mai uşor cu microbi, susţin specialiştii. „Amidonul reţine apă. Prin creşterea cantităţii de apă, conservabilitatea scade şi se favorizează dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor microscopice“, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

SFATURI


Atenţie la mirosul şi culoarea produselor!


Specialiştii ANPC spun că e greu
pentru un cumpărător să se apere în faţa acestor nereguli. Ei fac totuşi un set de recomandări, de care consumatorul ar trebui să ţină cont când merge la cumpărături. Astfel, acesta trebuie să-i ceară vânzătorului eticheta produsului pentru a analiza compoziţia şi termenul de valabilitate (dacă magazinul nu are sistem de autoservire), să refuze produsele cu miros şi culoare modificate şi suprafeţe oxidate, să nu cumpere produse din carne din locuri neautorizate, să păstreze de fiecare dată bonul fiscal, pentru a putea proba mai târziu reclamaţia. Ar trebui „lăsate din mână“ preparatele din carne cu aspect de „produs congelat supus decongelării“, cu aspect deteriorat.
from evz.ro

Grădinar pe coasta Mediteranei

Mitruţ Acasandrei e mulţumit că dă cu sapa pe ...
Cea mai mare staţiune balneară cu apă marină din Spania a fost construită şi este întreţinută de către români

Şase români sunt special însărcinaţi cu tunsul ierbii şi hrănirea peştilor din pârâiaşele grădinilor japoneze care împrejmuiesc staţiunea spaniolă Marina D’or. Din salariul de 1.000 de euro, ei încearcă să pună ceva bani deoparte.

La doar 30 de kilometri de oraşul Castellon, se află cea mai mare staţiune balneo-climaterică din Spania - Marina D’or. Tot ceea ce s-a ridicat în această zonă a fost, în cea mai mare parte, realizat de mâna maiştrilor constructori şi salahori români. Tot românii sunt cei care întreţin clădirile şi spaţiile verzi din jurul hotelurilor. Una dintre principalele atracţii ale staţiunii este grădina japoneză cu arbori pitici, peşti coloraţi, cascade, nuferi şi tufe tunse în forme de animale.

Tunde iarbă de trei ani

Printre arbuştii asiatici, se află şase români care, înarmaţi cu sape, greble şi foarfece, se ocupă de îngrijirea acestui spaţiu verde. "Am venit în Spania acum trei ani, iar de atunci muncesc în Marina D’or la întreţinerea grădinii japoneze", spune Alin Ghica (26 de ani), din Buzău. "Suntem şase români care, împărţiţi în grupuri de câte doi, ne ocupăm în fiecare zi, în funcţie de anotimp, de tunsul ierbii şi hrănirea peştilor", adaugă Alin. Visul lui Alin este să strângă bani pentru a-i investi într-o maşină nemţească.

"Vreau să renunţ la grădinărit şi să mă fac gigolo, dar nu pot dacă mă deplasez pe bicicletă. Îmi lipseşte doar o maşină din Germania, că haine de marcă mi-am cumpărat", se confesează Alin. Mitruţ Acasandrei a poposit în Spania acum două săptămâni şi, chiar dacă nu are încă acte, munceşte alături de Alin. "În România eram agent comercial la un magazin de optică, dar prefer să îngrijesc grădini asiatice şi să iau 1.000 de euro pe lună", spune Mitruţ, sprijinindu-se în sapă.

from adevarul.ro

Microsoft vrea să cumpere Yahoo pentru 44 de miliarde de dolari

Compania Microsoft şi-a declarat intenţia de a cumpăra Yahoo contra sumei de 44 de miliarde de dolari, în bani lichizi si acţiuni.

Oferta a fost trimisă deja conducerii companiei Yahoo şi este cu 62% peste preţul indicat de cotaţia la bursă a acţiunilor companiei de internet.

"Respectăm foarte mult compania Yahoo şi împreună vom putea oferi soluţii din ce în ce mai bune şi mai atragatoare pentru publicaţii, agenţii de publicitate şi pentru consumatorii de internet, cu scopul de obţine o poziţionare mai bună în competiţia pentru serviciile online", a declarat Directorul Microsoft, Steve Ballmer pentru BBC.

Oficialii Yahoo nu au facut deocamdată niciun comentariu.
from adevarul.ro

PSD nu votează ordonanţa de urgenţă privind taxa de primă înmatriculare

PSD nu va vota ordonanţa de urgenţă privind taxa de primă înmatriculare, a declarat, azi, într-o conferinţă de presă organizată la Târgu Mureş, vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Cristian Diaconescu.

'Astfel de adresare punctuală la taxa privind prima înmatriculare nu are în spate decât interese economice ale unor grupuri care importă maşini. Din această perspectivă, ar trebui ca cei care guvernează să fie sinceri şi să abordeze serios această problemă care-i preocupă pe foarte mulţi români. PSD nu este solidar cu cei care se află la guvernare', a susţinut Diaconescu.

El a spus că este necesar să existe o lege europeană privind combaterea poluării şi impozitarea proporţională a tuturor poluatorilor, dar că aici nu se poate discuta numai despre automobile, ci de industrii care generează noxe.

'Ar fi un nonsens ca Guvernul să stea să aştepte ca PSD să-i rezolve problema cu cetăţenii privind taxa de primă înmatriculare. Sunt convins că Guvernul nu va putea să stea pasiv şi să constate că PSD sau alte partide le-au respins actul normativ', a precizat Cristian Diaconescu.
from adevarul.ro

Armata rusă îşi schimbă lookul

Liderul de la Kremlin şi ministrul apărării, ...
Putin a comandat uniforme noi, care nu se asortează cu „burta" generalilor

Preşedintele Vladimir Putin nu vrea să plece de la Kremlin până nu schimbă imaginea armatei ruse. Pentru aceasta, Ministerul rus al Apărării a angajat un designer faimos, Valentin Iudaşkin, care a creat noile uniforme ale militarilor. În plus, ministrul Anatoli Serdiukov a dat ordin ca întreg corpul superior al ofiţerilor să dea burta jos.

Într-o ţară în care preşedintele are centura neagră la judo şi "torsul viguros", ge­neralii săi trebuie să arate la fel de bine. Chiar dacă le este greu să ajungă la o masă musculară de invidiat, cel puţin să nu aibă burta revărsându-se peste centură, a afirmat ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, care a dat ordin ca generalii ruşi şi întregul corp superior de ofiţeri să fie verificaţi la condiţia şi ţinuta fizică, scrie cotidianul "Vremia Novostei".

Aşa arată uniforma de iarnă a femeilor din ...
Două structuri din cadrul instituţiei de apărare a Rusiei – Direcţia principală pentru pregătirea militară şi Comitetul pentru sport - au primit ordin să ţină sub control forma fizică a generalilor şi ofiţerilor superiori, precum şi dexteritatea acestora în a mânui arma. Verificarea ţinutei generalilor a demarat la 21 ianuarie, iar de atunci sălile de sport din cadrul armatei s-au umplut până la refuz, pentru că şefii militari care au luat prea mult în greutate şi nu dau jos surplusul de kilograme riscă să fie retrogradaţi. În urma verificărilor efectuate, a rezultat că fiecare al doilea general din armata rusă are probleme de greutate şi, de aceea, Ministerul Apărării va avea grijă pe viitor ca în armata rusă generalii să aibă ţinute zvelte. Pe la sala de sport ar trebui să treacă şi ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, consideră Vremia Novostei, făcând aluzie la figura dolofană a ministrului.
from adevarul.ro

CEO Vodafone: Multi romani inca nu-si imagineaza ce inseamna recesiunea


Mediul de business este in fata intrebarii vitale: se vor transmite sau nu turbulentele de pe piata valutara si bursiera in economie? Bursa a cazut iarasi ieri, iar Fitch a anuntat ca e gata sa ne scada ratingul.

Inca un semnal privind deteriorarea perceptiei externe privind Romania: agentia europeana de evaluare Fitch a anuntat inrautatirea perspectivei de rating de tara de la stabila la negativa. Motivul invocat? Acelasi deficit extern, pe care analistii agentiei il vad majorat la niveluri "deconcertant de mari, dupa standardele globale actuale sau istorice". Romania este tratata la pachet cu Bulgaria, Letonia si Estonia.

Anuntul Fitch a avut imediat efect pe piata valutara, cotatiile incepand sa urce iar spre

3,74 lei/euro dupa ce la inceputul zilei coborasera usor sub pragul de 3,70 lei/euro.
Ramane de vazut cat va mai dura pana cand turbulentele financiare se vor propaga si in economie, pana la nivelul cererii de consum.

"In ultimii sapte ani de zile, de cand a inceput aceasta crestere economica sustinuta, Romania nu a trecut printr-o criza. Multa lume nu-si poate imagina ce inseamna de fapt sa fii in recesiune. Probabil ca inca in Romania exista multi oameni care nu-si pot imagina ce inseamna cuvantul recesiune. Recesiunea este de multe ori determinata de factori externi, nu trebuie neaparat sa fie factori locali romanesti ci pot fi factori precum criza subprime sau cum a fost criza din anul 2000 care a afectat companiile tehnologice. Se spune de obicei ca atunci cand esti un pic slabit, daca vina gripa esti mai expus sa te imbolnavesti decat daca esti sanatos si daca ma uit la ce se intampla acum in Romania, cred ca in ultimele 12 luni vulnerabilitatea noastra a crescut. Prin urmare suntem mult mai expusi spre anumite probleme care se pot intampla, si pe care poate acum nu le constientizam", comenteaza Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca nu este criza in Romania, nici macar valutara. "Leul este deja intr-un proces de revenire. Contextul nu este usor, dar nu avem o criza valutara. Este absolut normal ceea ce se intampla: un proces de echilibrare relativ dureroasa", afirma seful BNR cu o zi inainte ca Fitch sa anunte inrautatirea perspectivei de rating pentru Romania.

Cum va afecta leul consumul? "Consumul intern poate fi afectat de volatilitatea leului si de faptul ca oamenii nu mai stiu daca le cresc ratele, costurile la credite - practic acesta este lucrul pe care fiecare vrea sa fie sigur ca poate sa-l plateasca, rata la banca. Daca leul continua sa se devalorizeze, aceasta va avea un impact masiv, mai ales asupra salariilor - pentru ca de fapt oamenii vor avea mai putini bani in buzunar si astfel puterea lor de cumparare va scadea. Astfel, acest lucru se va reflecta in sumele pe care oamenii vor fi dispusi sa le cheltuiasca pe servicii de telecomunicatii", a mai spus Solomon.

Ce va face cursul in continuare? "Probabil ca va fluctua intre anumite limite", spune Isarescu.

"Suntem la inceputul unei crize, dar la noi economia reactioneaza putin mai greu pentru ca e si mai mica. E clar ca cei care inteleg indicatorii macroeconomici au dat insa deja semne de alarma inca de la sfarsitul anului trecut", a afirmat Mihai Coca-Cozma, CEO al AIG Fond de Pensii, prezent ieri la sedinta de sumar a ZF (vezi pagina 2).

El spune ca lipsa de reactie a autoritatilor arata ca fie inteleg ce se intampla, ori nu stiu ce sa faca in conditiile in care exista inceputul unei crize, dar in acelasi timp incepe si o campanie electorala.

Jan Pricop, directorul general adjunct al KD Investments, spune ca ne-a adus in situatia actuala si conjunctura internationala, nu numai ce se intampla in Romania. "Nici anul trecut n-am fost feriti in ceea ce priveste piata bursiera. Ajunseseram spre un randament spre 40%, de unde am coborat la 29%. Coborarea e semnificativa si probabil nu va fi usor sa recupereze bursa si sa ajunga la nivelul la care a fost anul trecut. Va dura mai mult de un an."
from ZF.ro

Vartejul Kosovo absoarbe Romania


Victor RONCEA



-- Salvatorul flotei aeriene civile sarbe in perioada bombardamentelor NATO din Iugoslavia, Traian Basescu, a mai facut o incercare de sprijinire a Serbiei inainte ca vecina noastra sa ramana fara Kosovo. Pe Axa Bucuresti-Belgrad-Bruxelles, Basescu s-a intalnit cu presedintele Boris Tadici care a tinut sa remarce ca si in romana si in sarba cuvintele "prieten" si "lupta" sunt la fel. Din nefericire este insuficient pentru a salva Kosovo si Romania.

























Vulcanul Kosovo va erupe in cateva zile. Insa, nici NATO si nici UE nu par constiente suficient de ce va genera independenta pe care vor sa o proclame fostii teroristi albanezi din UCK, actualmente onorabili politicieni in Kosovo. Altfel ar face mai mult. Romania, de exemplu, ar putea sa solicite statelor UE cu o pozitie similara privind integritatea Serbiei - Spania, Cipru, Grecia, Slovacia - sa-si exprime impreuna dreptul de veto, in cadrul Consiliului sau al Parlamentului European, fata de trimiterea de noi trupe, in pofida Rezolutiei ONU 1244. Centrul de Geopolitica al Universitatii din Bucuresti a organizat o conferinta dupa vizita presedintelui Traian Basescu la Belgrad si dupa ce Hashim Thaci, fostul lider UCK, azi premier la Pristina, a anuntat ca va proclama independenta Kosovo indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale de la Belgrad. Concluzia dezbaterii a fost ca Serbia se afla azi in aceeasi situatie dramatica in care se afla Romania, in '39-'40, in fata Pactului Hitler-Stalin si a Dictatului de la Viena. Recunoasterea unilaterala a independentei Kosovo va duce automat la disparitia regulilor si vietii diplomatice internationale, stabilite de Organizatia Natiunilor Unite, si la declansarea "principiului dominoului", un proces care va merge pana la distrugerea statelor nationale, a opinat in cadrul discutiilor jurnalistul sarb Milan Petrovici. Europa natiunilor este inlocuita prin forta de o Europa a regiunilor, in care aspectul economic este mai important decat suveranitatea statala. Parca nu intamplator, radicalii maghiari au reusit chiar in aceste zile infiintarea Partidului Civic Maghiar, in ciuda faptului ca prin insusi statutul sau - in care anunta ca militeaza pentru autonomie teritoriala - incalca Legea fundamentala a tarii, Constitutia. Cu putin timp in urma, Parlamentul ungar declara ca va urmari cu cea mai mare atentie evolutia situatiei din Kosovo pentru a putea folosi acest precedent in favoarea maghiarilor din jurul granitelor. Daca independenta Kosovo este generata si admisa de puteri occidentale pe criteriu etnic, de ce nu s-ar aplica acelasi principiu si in Harghita si Covasna sau in Voivodina, alta provincie sarba care ameninta cu separarea, dupa cum par sa incite si unele cercuri diplomatice si de media din Romania, punand cel putin intr-o pozitie nepotrivita Administratia Prezidentiala si Ministerul Afacerilor Externe. In aceste conditii, ale unei tradari europene, nu este de mirare ca Serbia isi indreapta ultimele sperante spre Rusia lui Putin. Rusie care, e bine sa amintim, le-a inselat la randul ei asteptarile de protectie ale sarbilor, inclusiv la momentul capitularii din fata NATO, cand "alianta votca-cola" a functionat pe canale subterane, abandonandu-l intr-un final pe fostul agent Slobodan Milosevici, decedat ulterior ca un sobolan in temnitele de la Haga. Daca NATO si SUA si-au inchipuit insa ca pozitionarea in Kosovo va intari flancul sudic european, iata ca noile evolutii nu fac decat sa readuca Rusia in Balcani, de data aceasta intr-o postura mult mai amenintatoare, periclitand inclusiv planurile americane de aparare, ambitiosul scut anti-racheta. Dupa ce Vladimir Putin si Gazprom si-au asigurat traseul gazoductului rusesc via Bulgaria-Serbia-Ungaria si mai departe si dupa ce viitorul presedinte rus, Dmitri Medvedev a cumparat, la propriu, jumatate din Muntenegru, Moscova si-a anuntat intentia de a construi baze militare in spatele "liniilor inamice", inclusiv in Republica Srpska, multiplicand Transnistria in inima Europei. Acesta este de altfel raspunsul Rusiei la planul american "End Game" - "Sfarsitul Jocului", de incercuire a Rusiei. Pozitionarea de rachete rusesti pe teritoriu sarb va reduce la zero apararea SUA si NATO, indiferent de cate scuturi ne-am pune pe cap. Practic, ca sa-l citez pe Vladimir Alexe, Check Point Charlie se va muta la granita cu Romania. Europa politica nu pare afectata de starnirea acestei "spirale a urii". Romania nu trebuie sa se lase antrenata in acest vartej si sa isi foloseasca, cat mai e timp si cat mai raspicat, dreptul de a spune "NU"!
from ziua.net

vineri, februarie 01, 2008

Bere de lux


Compania daneză Carlsberg, al cincilea producător de bere mondial, a lansat pe piaţă o bere datată, în ediţie limitată, cu termen de valabilitate de 10 - 15 ani, la preţul de 2.008 coroane daneze (270 de euro) sticla, decorată cu o litografie originală, după modelul vinurilor.

"M-am întrebat, în urmă cu doi ani, de ce să nu producem o bere exclusivistă, unică şi în ediţie limitată aşa cum se procedează în cazul vinurilor, cu cele mai bune producţii", a explicat iniţiatorul proiectului, Jens Eiken, expert în "tipuri speciale de bere", la Carlsberg.

Numită "Jacobsen Vintage No.1. 2008", ediţia numără 600 de sticle şi a fost fabricată în pivniţele datând din 1847 ale fondatorului Carlsberg, J.C. Jacobsen.

Este un tip de bere "Barley Wine", o băutură neagră şi tare, după o reţetă apărută în Anglia secolului al 19-lea.

"Este ca o şampanie «vintage» (...) care se poate păstra 10 - 15 ani, în timp ce berea clasică are termen de valabilitate de maximum un an", a spus Eiken.

Maturată timp de şase luni în butoaie noi de stejar, pe bază de grâu şi hamei, această bere (cu alcoolemie de 10,5%) degajă arome de "vanilie, caramel, stejar afumat, Sherry şi Madera, care îi conferă o personalitate excepţională", spune producătorul, care o recomandă alături de brânzeturi cu aromă puternică precum Roquefort.

Potrivit acestuia, preţul nu este unul exorbitant, "pentru că am avut nevoie de doi ani ca să dezvoltăm această bere", iar costurile de fabricaţie sunt mari.

"Sticla goală, cu o litografie originală semnată de danezul Frans Kannik, cu patru motive din mitologia nordică cu referire la Sif, femeia cu plete de aur a lui Thor, costă singură 500 de coroane", a spus acesta.

Primele sticle au fost vândute online, la licitaţie, în beneficiul copiilor din Africa. Iar Carlsberg se gândeşte deja la o ediţie 2009.
from clujeanul.ro

Vom vedea duminică dacă şi sârbii sunt români!

de Ion Cristoiu

Ziarele şi televiziunile n-au dat prea mare importanţă vizitei fulger întreprinse la Belgrad marţi, 29 ianuarie 2008, de preşedintele României, Traian Băsescu.

Nu mă miră:

1) Politica internaţională e o cenuşăreasă a presei noastre, gata să facă, de exemplu, din noua pereche de ciorapi a unei vedete porno un eveniment mult mai mare decât Reuniunea NATO de la Bucureşti.

2) Presa aşteaptă de la Traian Băsescu gesturi pitoreşti sau scandaloase, aşa cum din nefericire însuşi Traian Băsescu a învăţat-o. Dacă la Belgrad, domnul preşedinte o ciupea de fund pe traducătoarea lui Boris Tadici sau dacă-l ataca din nou pe Călin Popescu Tăriceanu, mai mult ca sigur despre vizită
s-ar fi scris şi s-ar fi spus enorm în ziare şi la televiziuni. Cum Traian Băsescu
s-a comportat în limitele normalului, vizita nu s-a bucurat de o prea mare atenţie.

Şi, totuşi, prin notele sale de esenţă, călătoria merită nu numai relatări mai competente decât cele trimise de fătuce şi guguştiuci, dar şi comentarii aplicate din partea analiştilor politici. Puţinele articole dedicate călătoriei – toate reportaje ale jurnaliştilor care au însoţit delegaţia sau simple copieri după Mediafax – au văzut în gestul lui Traian Băsescu semnificaţii precum:

1) Exprimarea solidarităţii cu poporul sârb în chestiunea Kosovo (publicaţiile aservite Cotrocenilor).

2) Implicarea în campania electorală din Serbia (publicaţiile ostile Cotrocenilor).


Amândouă semnificaţiile sunt adevărate. Într-adevăr, Traian Băsescu a mers la Belgrad pentru a arăta nu atât sârbilor, cât mai ales românilor că ţara noastră se opune unei declaraţii unilaterale de independenţă din partea liderilor kosovari. A fost o încercare a lui Traian Băsescu de a împăca şi capra şi varza. Deşi proclamarea independenţei Kosovo nu convine României (îngrijorată că şi maghiarii din Covasna – Harghita ar putea repeta gestul albanezilor din Kosovo), preşedintele n-a avut curajul să se opună unor acţiuni ale Uniunii Europene menite a consfinţi faptic independenţa Kosovo. Astfel, România a acceptat să trimită în provincia sârbească, peste capul celor de la Belgrad, jandarmi şi poliţişti din misiunea UE. Să zicem că, în Consiliul European, România nu putea risca un veto. N-o costa însă nimic dacă nu se grăbea să se ofere a participa la forţa UE. În aceste condiţii, preşedintele a ales o formulă amintind de figuraţia electorală: a mers la Belgrad, unde le-a spus sârbilor că România nu e de acord cu indepedenţa Kosovo. Bieţii sârbi, puşi în faţa unei Europe decise să-i calce în picioare, au fost fericiţi că, măcar declarativ, românii sunt alături de ei.


Boris Tadic e unul dintre liderii Partidului Democrat din Serbia. Duminică, Boris Tadic se va înfrunta cu Tomislav Nikolici la cel de-al doilea tur al prezidenţialelor din Serbia. Lider al PD-L, Traian Băsescu a socotit că e nevoie să-i dea colegului său sârb de forţă politică o mână de ajutor. În ce măsură un asemenea amestec brutal al unui şef de stat străin în campania electorală îl va ajuta pe Boris Tadic vom vedea duminică. Deşi corecte, semnificaţiile evidenţiate de presă nu sunt însă şi suficiente. După opinia noastră, există şi o altă semnificaţie a vizitei la Belgrad. O semnificaţie cu note mult mai profunde decât cele de mai sus, ţinând mai mult de politică decât de o filosofie a existenţei.


Marile puteri europene, cele care fac legea în UE, au lucrat şi lucrează din plin pentru independenţa Kosovo. Kosovo e însă teritoriu sârbesc. Şi nu unul oarecare, ci un teritoriu considerat sfânt de sârbi. Ştiind asta, Rusia s-a grăbit să sară în ajutorul Serbiei. Până atunci indiferentă la strigătul tragic al Serbiei. Uniunea Europeană s-a gândit că trebuie să facă ceva pentru ca ţara să nu cadă cu totul în mâinile Rusiei. Şi, în stilul specific Occidentului din ultimul timp, s-a gândit să propună sârbilor un târg. Dacă nu ţipaţi prea tare, pentru că vă luăm Kosovo, vă dăm posibilitatea să călătoriţi mai uşor în Uniunea Europeană! Desigur, târgul propus nu exprimă altceva decât modul de gândire al Occidentului. Cel care s-a manifestat la München în relaţia cu Hitler. Între mândria naţională şi posibilitatea de a te ghiftui e de preferat ghiftuitul. Între a rămâne fără un teritoriu şi a putea călători în Occident, unde să mâncaţi, să beţi şi să cumpăraţi mărfurile noastre, voi, sârbilor, o să preferaţi călătoria în Occident!


La Belgrad, Traian Băsescu le-a vorbit sârbilor despre ce înseamnă să fie membru al Uniunii Europene. Desigur, sârbilor nu li se oferă calitatea de membru al UE în schimbul Kosovo, ci altceva, mult mai meschin: să poată călători în Occident fără vize. Şeful statului român a fost astfel purtătorul mesajului negustoresc al Occidentului. A fost şi purtătorul mesajului negustoresc al românilor? Din nefericire, da. Pentru că românii au abandonat de mult mândria naţională în schimbul posibilităţii de a bea Coca-Cola şi de a înfuleca hamburgeri. Întrebarea e însă dacă sârbii vor accepta târgul jignitor propus de UE. Vom vedea duminică dacă şi ei sunt români!
from jurnalul national

GUVERNUL CHEAMĂ ACASĂ MUNCITORII ROMÂNI DIN ITALIA

Guvernul vrea să-i aducă înapoi în ţară pe muncitorii români din Italia. O primă măsură este organizarea unui târg de locuri de muncă, în luna iunie, pentru românii de acolo. Târgul de joburi ce va fi organizat în Italia este una dintre măsurile pe care Executivul vrea să le ia în încercarea de a stopa criza de pe piaţa forţei de muncă din România, în condiţiile în care circa 2 milioane de români lucrează peste hotare.

Guvernul are în vedere şi alte măsuri pentru a stopa plecarea românilor. Una dintre acestea se referă la revizuirea sistemului de alocaţii sociale acordate familiei şi inserţia pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi şi a celor care au peste 50 de ani.

Unul dintre efectele negative ale exodului de muncitori este mobilitatea deja foarte scăzută a forţei de muncă din ţara noastră, dar şi ruptura dintre mediul urban şi cel rural. Guvernul intenţionează ca agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă să aibă câte un agent la fiecare primărie de comună, care să informeze populaţia cu privire la oportunităţile de angajare în judeţ şi în ţară.

România depăşeşte media Uniunii Europeane în privinţa orelor lucrate, cu 41,3 ore pe săptămână, faţă de 40,5 ore media europeană.

În ce priveşte salariul minim, românii ocupă penultimul loc din Europa, cu un venit lunar de aproape 115 euro.

Antena 3

Alimentele organice sunt mai sănătoase

Jurnalul National
PROPRIETÅŢI. Laptele bio conţine cu până la 60% mai mulţi antioxidanţi şi acizi graşi esenţiali
de Florina Zainescu

STUDII ● Fructele, legumele şi laptele eco conţin cu 40%-60% mai mulţi antioxidanţi
Alimentele ecologice sunt mai bogate în substanţe utile organismului decât cele convenţionale, potrivit studiilor făcute de cercetătorii europeni şi americani. Atenţie însă! Foarte importante sunt şi dieta şi modul de viaţă ale celui care le consumă.


Un aliment ecologic este un produs obţinut într-un sistem agro-alimentar în care nu se utilizează îngrăşăminte chimice de sinteză, pesticide, organisme modificate genetic, hormoni sau antibiotice. De asemenea, la procesare nu se utilizează E-uri sau aditivi chimici de sinteză. În cadrul acestui sistem, care este unul bine reglementat, cu reguli şi tehnologii stricte, rezultă alimente mai sănătoase.


Marele avantaj al alimentelor ecologice, comparativ cu cele convenţionale, îl constituie absenţa pesticidelor. Potrivit informaţiilor publicate în broşura "Produsele agroalimentare ecologice, un beneficiu pentru consumatori", editată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, studii realizate de diverşi cercetători străini au scos la iveală că, în general, concentraţia reziduurilor chimice din urina unor copii hrăniţi cu alimente conven-ţionale este de circa nouă ori mai mare decât în urina copiilor hrăniţi organic.


STUDII. Însă cele mai recente cercetări în domeniu au dovedit şi alte avantaje ale consumului de produse bio. Un amplu proiect de cercetare – Quality Low Input Food –, derulat în Europa începând din martie 2004 şi ale cărui prime rezultate au fost prezentate la sfârşitul lui octombrie 2007, arată că fructele şi legumele ecologice conţin un nivel mai ridicat de minerale esenţiale precum fierul sau zincul şi cu până la 40% mai mulţi antioxidanţi decât "suratele" obţinute în agricultura convenţională. În cazul laptelui, concluziile sunt şi mai spectaculoase: cel provenit de la vaci hrănite cu furaje ecologice conţine cu până la 60% mai mulţi antioxidanţi şi acizi graşi esenţiali (Omega 3) decât laptele provenit de la animalele crescute în sistem convenţional.

Cum s-a ajuns la aceste rezultate? Cercetătorii au crescut animale şi au cultivat fructe şi legume în sistem organic şi în sistem convenţional la o fermă ataşată Universităţii din Newcastele, dar şi în alte locuri de pe bătrânul continent. Analizând produsele obţinute – legume, fructe, lapte –, ei au constatat că cele organice au o concentraţie mai mare de "componente" benefice decât cele convenţionale. Acesta a fost trendul general, deşi au mai apărut şi rezultate fix pe invers. "Sunt destule dovezi acum că nivelul substanţelor folositoare este mai ridicat în produsele ecologice", a declarat Carlo Leifert, profesor la Centrul Tesco pentru Agricultură Organică (Marea Britanie), coordonatorul proiectului, citat de The Sunday Times. Cercetătorii au popularizat doar câteva rezultate ale studiului, un raport complet urmând să fie publicate anul acesta. În proiect sunt implicate peste 31 de centre de cercetare, companii şi univesităţi din toată Europa.


Faptul că legumele şi fructele bio sunt mai sănătoase decât cele convenţionale a fost întărit şi de cercetările făcute peste Ocean. În urma unui studiu comparativ desfăşurat timp de zece ani, americanii au ajuns la concluzia că în roşiile organice nivelul unor tipuri de antioxidanţi (flavonoide) este aproape dublu decât cel conţinut de o tomată clasică, potrivit BBC News. Despre aceşti antioxidanţi specialiştii în medicină spun că ar reduce riscul apariţiei hipertensiunii, bolilor de inimă şi a anumitor tipuri de cancer.


CITIŢI ETICHETA!
"Dacă nu este certificat ca fiind ecologic de un organism specializat, fapt demonstrat de ştampila cu sigla certificatorului trecută pe ambalaj, şi dacă nu are logo-ul naţional «ae» pe etichetă, un produs nu este ecologic. Oamenii trebuie să se uite după sigla certificatorului şi logo-ul naţional când vor să cumpere un produs ecologic, ca să nu fie păcăliţi"
Gheorghe Mencinicopschi - directorul Institutului de Cercetări Alimentare


Atenţie!

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage însă atenţia că, pe lângă calităţile nutritive ale alimentelor ecologice, contează foarte mult şi cum e structurată dieta celui care le consumă. Nu vei fi mai sănătos dacă mănânci dimineaţa, la prânz şi seara numai grâu ecologic. De asemenea, un aliment eco este sănătos sau mai sănătos dacă omologul său convenţional este sanogen, a precizat Mencinicopschi. "De exemplu zahărul. Nu este cu nimic mai bun zahărul ecologic decât cel convenţional. Zahărul e un dizaharid foarte rafinat, o substanţă chimic pură, şi, indiferent de sistemul agricol din care provine materia primă, tot periculos pentru sănătate este. La fel şi junk food-ul, nu e sănătos chiar dacă e preparat din făină eco", a spus el.
from jurnalul national

SINDICATELE CFR NU S-AU HOTĂRÂT DACĂ INTRĂ VINERI ÎN GREVĂ

Circulaţia trenurilor ar putea fi oprită vineri dimineaţă, începând cu ora 7.00. Negocierile de joi seară dintre sindicaliştii din CFR şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu s-au încheiat cu un rezultat clar. Oferta ministerului a rămas neschimbată - puţin peste 8 la sută. Majorarea nu este nicidecum pe placul sindicaliştilor. "Nu am primit nicio ofertă, pentru că a fost o discuţie politică", a declarat Voicu Sala, lider sindical. Urmează discuţii cu liderii regionali, pentru a se stabili dacă vineri trenurile vor circula sau nu.

Majorările salariale anunţate de Guvern sunt mai mici decât au propus sindicatele la negocieri. Sindicaliştii cer o majorare de salarii de 18 procente.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale naţionale din transportul feroviar au spus că în ianuarie au început negocierile privind salariile angajaţilor din domeniu.

Salarizarea convenită prin Contractele Colective de Muncă la nivelul unităţilor feroviare are valabilitate până la 31 ianuarie 2008, având un nivel minimal de 450 lei.

LIDERII SINDICALI: GREVA CFR VA ADUCE HAOS ÎN TRANSPORTURILE FEROVIARE

MINISTRUL TRANSPORTURILOR: CEFERIŞTII AU FOST CHEMAŢI LA GREVĂ PRIN SMS

Antena3.ro

Cele mai scumpe tari din UE, pe lista rusinii

Comisia Europeana vrea sa protejeze consumatorii in fata companiilor care practica preturi diferite in state diferite.

Comisia Europeana a decis sa publice numele companiilor care practica preturi cu mult diferite in statele membre UE. In urmatorii cinci ani vor fi monitorizate 500 de produse comercializate in cele 27 de tari ale Uniunii, pentru a depista companiile care incalca legile competitiei pastrind preturile la un nivel foarte ridicat.

Initiativa are la origine discrepantele mari dintre pretul produselor din tari cu o dezvoltare economica asemanatoare. Diferentele de pret cele mai mari sesizate de Comisie se inregistreaza pe piata auto, acolo unde cetatenii europeni gasesc ca este mult mai ieftin sa-si cumpere o masina din alta tara, chiar daca vor avea de platit taxe de import. Pretul laptelui sau al oualor in Cipru este mult peste media europeana, pe cind in Letonia si in Lituania aceste produse sint foarte ieftine. O statistica europeana din 2007 arata, de asemenea, ca Romania a reusit performanta de a depasi media preturilor din Austria, Germania si Spania pentru produsele lactate si pentru oua. La fel, tarifele serviciilor de telefonie sint cu 20% mai mari in Belgia fata de Olanda. Potrivit presei britanice, politica marilor companii a facut ca pretul energiei electrice din Marea Britanie sa fie de aproape doua ori mai mare decit cel din Grecia, iar Londra sa fie cea mai scumpa capitala din UE.

Planul Comisiei a stirnit insa si critici din partea conservatorilor britanici. „Comisia trebuie sa ia masuri doar impotriva monopolurilor. Ma tem ca partenerii comerciali ai UE vor vedea in aceasta masura un precursor al modelului sovietic de stabilire a preturilor“, a declarat deputatul Syed Kamall. Un oficial de rang inalt al Comisiei a precizat ca proiectul european nu reprezinta o interventie in mecanismele pietei. „Dar nu exista nici o explicatie evidenta pentru care preturile produselor standard sint atit de diferite de la o tara la alta si dorim sa stim de ce“, a explicat acesta, citat de „The Daily Telegraph“. Mai mult, Comisia a reafirmat dreptul comerciantilor de a practica preturi foarte mari atit timp cit produsele respective se vor vinde.

from cotidianul.ro

Pizza politica all’italiana

Solutia presedintiei italiene pentru iesirea din criza a fost respinsa prompt de partidele de dreapta, cu Berlusconi in prim-plan.

Berlusconi vrea la urne fara reforme electorale Foto: Reuters

Presedintele Giorgio Napolitano, desi presat sa convoace alegeri anticipate, a ales sa ii incredinteze presedintelui senatului, Franco Marini, misiunea de a obtine un consens politic pentru revizuirea legii electorale si pentru un guvern interimar care sa faca aceasta reforma.

Dreapta a reactionat imediat. „Nu sintem de acord cu faptul ca trebuie schimbata legea electorala acum“, a declarat Berlusconi. Mai mult, el a amenintat ca va aduce la Roma milioane de manifestanti daca nu se organizeaza alegeri anticipate imediat.

Marile partide de dreapta si-au alaturat vocea celei a lui Berlusconi. „Probabil ca Marini va constata imposibilitatea adoptarii unei legi electorale consensuale. Va fi nevoit sa renunte la mandat si sa lase cortina. Sintem la ultimul act“, considera Gianfranco Fini, liderul Aliantei Nationale, formatiune conservatoare de dreapta.

Unul dintre liderii Ligii Nordului (dreapta populista), un alt partid membru al coalitiei lui Silvio Berlusconi, a anuntat ca nu va participa la consultarile organizate de Franco Marini pe motiv ca singura solutie posibila o reprezinta alegerile anticipate.

Chiar si inainte de refuzul lui Berlusconi, misiunea reformarii legii electorale parea aproape imposibila, deoarece partidele politice discuta fara succes de mai multe saptamini acest subiect. „Marini nu poate reusi. Este o misiune imposibila“, a declarat profesorul de stiinte politice Roberto D’Alimonte, citat de NewsIn.

„Dizolvarea Parlamentului este o decizie grava“, a explicat Napolitano, a carui hotarire vizeaza aminarea alegerilor anticipate cerute de dreapta dupa demisia lui Romano Prodi in 24 ianuarie, in urma unui vot de incredere pierdut in senat.

Presedintele Napolitano, un fost comunist, a declarat ca este impotriva unei intoarceri la urne fara o reforma electorala in prealabil, deoarece legea actuala face Italia de neguvernat, dupa cum au aratat cele 20 de luni in care a fost la putere Prodi. Asadar, reforma este absolut necesara pentru ca starea de fapt sa nu fie perpetuata.

Potrivit sondajelor, dreapta ar cistiga alegerile in fata stingii, care incearca sa amine un scrutin de teama ca va plati pretul lipsei de popularitate a guvernului Prodi.

from cotidianul.ro

Ce se intimpla cind digitalul devine natural

„Growing Up Online“ este unul dintre primele documentare in care se discuta mutatiile pe care Internetul le produce in viata adolescentilor.

Majoritatea copiilor isi suplinesc prietenii si parintii

prin computer

Parinti terorizati de povesti cu pedofili internauti, adolescenti care si-au mutat viata online, adincind si mai mult etern invocata discrepanta dintre generatii, tineri care se folosesc de adapostul Internetului pentru a-si crea identitati paralele sau care, pur si simplu, profita de accesul nelimitat la informatie sint doar citeva dintre secventele din documentarul „Growing Up Online“. Filmul este regizat si produs de Rachel Dretzin si de sotul ei, care au avut acces direct la schimbarile ce au loc in vietile celor nascuti in plina efervescenta a digitalului, dat fiind ca sint parintii a trei copii din „generatia online“. Inainte sa realizeze aceasta cercetare despre felul in care functioneaza serviciile de mesagerie instantanee, retelele sociale online sau alte asemenea felii din „placinta“ Internetului, disponibile printr-un singur click, cei doi s-au familiarizat cu mecanismele prin care media relationeaza cu adolescentii, intr-un alt documentar, „The Merchants of Cool“, despre nasterea si maturizarea coolness-ului.

„Growing Up Online“, care poate fi vazut, cum altfel, decit online (www.pbs.org), are marele merit de a investiga citeva tendinte importante generate de noile media in comportamentul si perceptiile celor care se nasc in plina schimbare de paradigma. In conditiile in care 90% dintre adolescentii americani petrec mai mult timp online decit relationind in timp real, consecintele, atit pozitive, cit si cele negative, nu inceteaza sa apara. Cartile in format clasic sint, treptat, excluse dintre prioritatile lor, modul de socializare se schimba radical, valorile sint reconfigurate, atita vreme cit „marul cunoasterii“ nu a fost niciodata la indemina. Cei doi autori ai documentarului isi aleg cu grija studiile de caz, intervievind atit parinti, profesori si cercetatori, cit si internauti „nativi“, cu povesti mai mult sau mai putin fericite.

Desi filmul are o doza moderata de tezism si, pe alocuri, este alarmist, scoate in evidenta o serie de elemente care modifica nu numai modurile de comunicare, ci si de perceptie a realitatii, fiind unul dintre primele proiecte care discuta despre simptomatica acestui fenomen.

from cotidianul.ro

DOAR 20% DINTRE ROMÂNI CONSIDERĂ SITUAŢIA ECONOMICĂ MAI BUNĂ DECÂT ÎN `89

Doar 20% dintre români cred că situaţia economică este mai bună în prezent decât în 1989, arată ultimul raport periodic al Băncii Mondiale. Documentul intitulat "UE 8+2", analizează situaţia socială şi economică din statele din centrul şi estul Europei, recent intrate în sistemul comunitar. Pentru România, raportul este destul de favorabil şi vorbeşte despre o creştere economică robustă în viitorii doi ani. Analiştii Băncii Mondiale apreciază că în România creşterea economică va fi importantă în continuare, dar în uşoară scădere comparativ cu anul trecut.

Inflaţia la sfârşitul lui 2008 se va situa însă la 5,5% - în afara intervalului ţintit de Banca Naţională a României, de până la 4,8%. Ultimul raport periodic al Băncii Mondiale despre perspectiva economică pentru statele din Centrul şi Estul Europei arată şi vulnerabilităţile economice. O parte dintre ele sunt rezultatul evoluţiei economice internaţionale, altele ţin însă de evoluţia economică proprie.

În altă secţiune a raportului Băncii Mondiale se mai arată că doar 30% dintre respondenţii români consideră că, faţă de 1989, condiţiile din propriile gospodării s-au îmbunătăţit, în timp ce 40% au o părere contrară. Documentul precizează că 70% dintre români consideră nivelul corupţiei mai mare în prezent decât în 1989.

În Lituania, Ungaria sau Croaţia au fost de asemenea consemnate niveluri similare privind percepţia asupra corupţiei. O pondere mai mare este înregistrată în Bulgaria. Raportul este publicat de trei ori pe an şi analizează Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Antena 3

joi, ianuarie 31, 2008

CNSAS acuza Curtea Constitutionala ca si-ar fi depasit competentele


Dan Voiculescu

CNSAS sustine ca prin decizia de azi curtea constitutionala s-ar fi pronuntat si asupra unor articole pentru care nu a fost sesizata. „Constatam cu surprindere ca decizia Curtii Constitutionale s-a pronuntat asupra unor prevederi din Legea nr. 187/1999 (de functionare a CNSAS) în legatură cu care Curtea Constitutionala nu a fost investita sa se pronunte."

CNSAS mai sustine ca legea 187/1999 ar mai fi fost atacata la Curtea Constitutionala de sapte ori, de fiecare data contestarile fiind respinse. In consecinta, sustine CNSAS, decizia de azi ar contraveni „flagrant" verdictelor anterioare ale Curtii Constitutionale.

Disputa de azi vine după ce Curtea Constituţională a decis că Legea privind funcţionarea Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este neconstituţională.

Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de preşedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, în procesul pe care l-a intentat Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Excepţia invocată de liderul PC critică dispoziţiile art. 31 alin.(9), art. 7 alin.(2), art.8, art.9 alin.(1), art.11, art.14 alin.(1) şi (2), art.15 alin.(5), art. 16 alin.(1) şi (3), art. 221 alin.(1) şi (2) din Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea poliţiei politice comuniste şi art.II şi art.V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică.

În 26 iunie 2007, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât suspendarea judecării dosarului lui Dan Voiculescu împotriva CNSAS pentru a sesiza Curtea Constituţională, în vederea soluţionării mai multor excepţii invocate de avocaţii preşedintelui fondator al PC.

Virgiliu Ţârău: CNSAS şi-ar putea suspenda activitatea de deconspirare a poliţiei politice

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi-ar putea suspenda activitatea de deconspirare a poliţiei politice comuniste timp de 45 de zile, pe durata procedurilor de modificare a Legii 187/1999, a declarat, astăzi, vicepreşedintele Colegiului CNSAS, Virgiliu Ţârău, înformează Rompres.

Precizarea lui Ţârău vine după ce Curtea Constituţională a decis, astăzi, că o parte din Legea de funcţionare a CNSAS este neconstituţională.

'Aşteptăm mai multe precizări, pentru că domnul Voiculescu a invocat mai multe capete şi nu ştim exact despre ce este vorba. Probabil, 45 de zile se va declanşa o activitate de repunere în ordine a instituţiei, în sensul în care Parlamentul şi Guvernul pot să elimine articolele pe care Curtea le-a reţinut ca neconstituţionale. În rest, avem o suspendare a activităţii de cunoaştere şi înţelegere a trecutului nostru', a spus Ţârău.

Dinescu: Trăim în continuare în epoca lui Ceauşescu


Mircea Dinescu
Membrul CNSAS, Mircea Dinescu, a declarat pentru NewsIn că declararea drept neconstituţională a legii CNSAS este dovada faptului că epoca Ceaşescu nu a murit şi că România e condusă în continuare de servitorii săi şi ai Securităţii.

Mircea Dinescu a primit vestea că CCR a invalidat legea de funcţionare a instituţiei pe care o reprezintă cu stupoare şi ironie. "E foarte mişto. E foarte tare! Dacă au reuşit acest lucru un fost activist de la Scânteia şi un fost informator în cârdăşie cu şobolanii de la Curte e un semn bun pentru România. De ce să ne dăm mari că am intrat în Europa? Trăim în continuare în epoca lui Ceauşescu şi a servitorilor săi", a declarat Dinescu.

Acesta a spus că nu este întâmplător ca legea CNSAS să fie declarată neconstituţională chiar în an electoral şi cu două milioane de dosare în custodie. "Dacă acest lucru se dovedeşte real, că au declarat neconstituţională legea noastră, eu îmi dau demisia", a conchis Dinescu, spunând tot cu ironie că dacă instituţia va fi desfiinţată, nu mai e nevoie de demisie.

Ticu Dumitrescu: CNSAS urma să verifice magistraţii CCR

Ticu Dumitrescu
Constantin Ticu Dumitrescu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat, astăzi, că în spatele deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea Legii CNSAS este PSD întrucât 90% din membrii CCR au fost în PSD, iar Colegiul era acum în curs de verificare a unor membri ai Curţii, informează NewsIn.

"Decizia este descalificantă pentru CCR care se află în conflict de interese cu CNSAS. Este imorală şi nedreaptă pentru că noi suntem în curs de verificare a magistraţilor şi chiar a unor membri ai Curţii", a spus Dumitrescu.

Întrebat fiind cine se află în spatele acestei decizii, Constantin Ticu Dumitrescu a amintit de proiectul de lege privind organizarea CNSAS elaborat de senatorul social-democrat Nicolae Şerban. "PSD e în spate, PRM pe margine şi toată trupa care nu vrea adevărul", a mai spus Dumitrescu, adugând că 90% din membrii Curţii Constituţionale sunt "foşti pesedişti".

Pe de altă parte, Ticu Dumitrescu a exprimat opinia că decizia Curţii va avea "un impact internaţional". "Dacă domniile lor aveau o bază juridică şi un minim de obiectivitate, trebuiau să o facă până acum, în opt ani, nu la procesul lui Voiculescu", şi-a argumentat Dumitrescu punctul de vedere.

El a mai declarat că CNSAS nu-şi va încheia activitatea după această decizie a Curţii Constituţionale. "Ne vom continua activitatea până ne vom desfiinţa", a încheiat Constantin Ticu Dumitrescu.

Marius Oprea: Ma voi autopropune administrator general al Arhivelor CNSAS

Marius Oprea, consilier în chestiuni de securitate al primului ministru Calin Popescu Tariceanu, a declarat în exclusivitate pentru Adevărul că saptamâna viitoare guvernul ar putea adopta o ordonanta de urgenta, cu "masuri de avarie" pentru continuarea functionarii CNSAS pâna la elaborarea unei noi legi. "Ma voi autopropune primului ministru ca administrator general al institutiei", a declarat Marius Oprea.

UDMR, partener de guvernare al PNL, crede ca o ordonanta de urgenta ar rezolva partial problema, insa, adauga liderul UDMR Marko Bela, "va trebui, concomitent, să vedem cum putem adopta o nouă lege a CNSAS".

Lidia Bărbulescu: "Cred că verdictele vor fi lovite de nulitate atâta vreme cât au fost emise de un organism neconstituţional"

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Bărbulescu, a declarat, la finalul şedinţei de plen, că este de părere că toate actele şi verdictele date de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) vor fi lovite de nulitate.

'Cred că ele vor fi lovite de nulitate atâta vreme cât au fost emise de un organism neconstituţional, prin urmare, neîndreptăţit să dea asemenea verdicte. Aceasta este părerea mea', a afirmat preşedintele CSM.

Lidia Bărbulescu a precizat că a aflat de decizia Curţii Constituţionale după terminarea şedinţei de plen a Consiliului, dar că nu a fost mirată că s-a luat o asemenea hotărâre.

'Personal, nu sunt mirată pentru că, în sfârşit, s-a constatat că asemenea instituţie nu apare în ordinea dreptului constituţional al ţării. În opinia mea, mai sunt şi alte instituţii neconstituţionale şi, probabil, le va veni şi lor rândul. Nu aş vrea însă să fac discuţii pentru că nu sunt judecător constituţional şi nu sunt sesizată cu o astfel de cerere', a susţinut Lidia Bărbulescu.

Întrebată dacă decizia Curţii Constituţionale va fi aplicată retroactiv pentru cei care au primit deja verdicte de colaborare cu fosta securitate ca poliţie politică, preşedintele CSM a răspuns: 'Este o greşeală a se spune că deciziile CCR au obligativitate numai pe viitor pentru că deciziile Curţii constată o neconstituţionale a unei legi, ori a unei părţi de lege şi este ca şi cum acea lege sau text de lege nu ar fi existat. A nu se confunda efectele deciziilor Curţii şi a nu se asimila efectele acestor decizii cu textele de lege care modificându-se nu retroactivează. Deci nu se poate vorbi de neretroactivitatea legii în cazul deciziilor CCR.
from adevarul.ro

RĂZBOIUL SCRISORILOR PE UNINOMINAL CONTINUĂ. GEOANĂ ÎI RĂSPUNDE LUI BĂSESCU

Liderul PSD, Mircea Geoană a răspuns şi celei de-a doua scrisori adresată de preşedintele Traian Băsescu. Geoană i-a trimis şefului statului o scrisoare în care afirmă că singura posibilitate ca votul uninominal să se aplice de la alegerile din 2008 este rezolvarea rapidă obiecţiilor de neconstituţionaliate. Liderul PSD îşi exprimă regretul că şeful statului nu a avut răbdarea să aştepte răspunsul PSD care va conţine soluţiile pentru ca România să aibă un vot uninominal conform dorinţelor românilor.

"Din acest motiv, mă văd nevoit să reiau: singura soluţie pentru a avea vot uninominal în 2008 este rezolvarea rapidă a obiecţiilor de neconstituţionalitate ridicate de către Curtea Constituţională. (...) Vă invit să vă alăturaţi PSD în susţinerea variantei noastre", scrie Mircea Geoană care a adăugat şi un post scriptum la scrisoarea trimisă preşedintelui:

"Atacul nedemn al omului politic Traian Băsescu, cuprins într-o scrisoare care poartă antetul Preşedintelui României, mă obligă să vă dau un răspuns. Votul uninominal e mult mai bun decât sistemul pe listă şi el va fi adoptat prin contribuţia decisivă a PSD. (...) Dar, vă aduceţi aminte probabil că sistemul de vot uninominal nu a generat nici o sancţiune pentru candidatul cercetat penal în dosarul Flota, pentru primarul care şi-a făcut singur cadou o casă în strada Mihăileanu, care a transformat bordura în afacerea anului pentru clientela politică a Cotroceniului, ori pentru fostul căpitan de marină care a dat foc la zeci de nave prin porturi străine."

Post scriptum-ul este de fapt un răspuns la scrisoarea primită miercuri seară de la preşedintele Traian Băsescu în care acesta îi reproşa liderului PSD că locuieşte într-un imobil RA-APPS pentru care plăteşte o chirie modică şi pe care intenţionează să-l cumpere.

Antena 3

MUGUR ISĂRESCU ESTE FURNIZOR DE VINURI PENTRU BNR

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu este furnizor de vinuri chiar pentru banca pe care o conduce. Informaţia apare într-un articol din „Foaia Transilvană”, semnat de Cornel Nistorescu. O producţie de vin obişnuită, vândută însă de Banca Naţională angajaţilor la preţuri de vin de colecţie. Cornel Nistorescu vorbeşte despre conflictul de interese în care se află guvernatorul BNR, dar nu intră în detaliile acestei afaceri. Vinul care poartă pe etichetă semnătura şi blazonul familiei lui Mugur Isărescu este produs şi îmbuteliat de o firmă din Drăgaşani.

În articolul apărut în „Foaia Transilvană”, Nistorescu scrie că ferma lui Isărescu este formată din mai multe hectare de vie şi livezi, dar are şi o secţie de producţie şi îmbuteliere a vinului. O mare parte din producţia acestei ferme este livrată la BNR, care o cumpără pentru a o desface în restaurantele şi bufetele ce funcţioneaza în cadrul Băncii sau în afară, în Bucureşti, Sinaia sau Păltiniş.

Nistorescu susţine că guvernatorul a produs în anul 2006 şapte sortimente de vin alb - în total aproximativ 15.000 de sticle şi alte 3.000 de sticle Cabernet Sauvignon. Vinul lui Isărescu nu e un vin de colecţie, după cum arată etichetele şi dopul, dar nu se găseşte în niciun magazin, fiind destinat doar cunoscătorilor de la BNR.

Nistorescu vorbeşte de fapt despre o afacere între Mugur Isărescu şi Mugur Isărescu. În articol se face şi o trimitere la legea conflictului de interese. „Membrii Consiliului de Administraţie şi salariaţii cu funcţii de conducere ai BNR sînt supuşi regimului si conflictelor de interese prevazute de lege”, se arată în „Foaia Transilvană”.

Antena 3

CERCETĂTORII AU CREAT SPERMĂ DIN CELULELE UNEI FEMEI

Două femei ar putea face copii fără ajutorul unui bărbat. Asta după ce un profesor britanic a reuşit să creeze, în laborator, spermatozoizi din celule stem prelevate de la o femeie. Tehnologia trebuie sa treacă însă şi de ceva dileme morale. Profesorul britanic a reuşit să substituie cromozomul Y, prezent doar în ADN-ul bărbaţilor şi responsabil pentru producerea spermei în organism. Ca material genetic, a folosit celule stem prelevate de la un embrion de sex femin. Sperma creată artificial este primitivă şi, în forma actuală, nu poate fecunda un ovul.

Dar britanicul va încerca să provoace diviziunea spermatozoidului de laborator, pentru ca celula să aibă suficient material genetic pentru fecundare. De asemenea, profesorul vrea să creeze spermă şi din măduvă osoasă, prelevată de asemenea de la femei. Înainte de a se apuca de noi teste, britanicul trebuie să-şi convingă însă colegii că procedeele sale nu contravin principiilor morale. Dacă încercările lui vor avea succes, în viitor, lesbienele pot avea o şansă să aibă propriii copii biologici.

Observator

CAZUL MAILAT: ITALIANCA GIOVANNA REGGIANI NU A FOST VIOLATĂ

Nicolae Mailat, românul acuzat de uciderea Giovannei Reggiani, nu a violat-o pe italiancă. Raportul medico-legal a stabilit că femeia nu a fost agresată sexual înainte de a muri. Mailat, un rom originar din Sibiu, a fost arestat şi este judecat pentru omor şi tâlhărie. Iniţial, anchetatorii italieni l-au acuzat şi de viol, deşi bărbatul a declarat că nu a abuzat-o pe femeie. De altfel, Mailat spune că nu el a ucis-o pe italiancă şi că doar i-a furat geanta.

Moartea Giovanei Reggiani, în octombrie anul trecut, a declanşat un val de acte xenofobe împotriva românilor din Peninsulă. Guvernul Prodi s-a reunit de urgenţă la aflarea agresiunii la baza căreia ar fi stat un român, pentru a urgenta procedurile de aprobare a proiectului de lege referitor expulzarea imigranţilor.

Antena 3

SHOW "U" Mobitelco - "U" CLUJ 52-52






foto Lucian Cuibus

Cel mai tare Show Sportiv din Cluj-Napoca a fost astazi la Sala Sporturilor intr-un meci istoric intre "U" Mobitelco si CFM "U" Cluj. Scorul Final a fost de 52-52 pentru "U":)), dar cel mai important a fost prezenta celor aprox 1700 de suporteri care s-au destins alaturi de simbolul Clujului - "U"!
HAIDE "U"!
Pentru mai multe foto intrati pe cuibus

200.000 de euro amendă pentru Volvo


Constructorul de automobile Volvo a fost amendat astazi cu 200.000 de euro dupa un accident mortal in care si-au pierdut viata 2 copii, iar unul a fost grav ranit.

In data de 17 iunie 1999, pe o sosea in panta din oraselul francez Wasselonne, o femeie a pierdut controlul volanului unui Volvo 850 TDI break care avea cutie automata, din cauza faptului ca sistemul de frana nu a functionat.
Tribunalul care a judecat cazul a declarat ca Volvo este "principalul responsabil pentru accident" datorita sistemului de frana " insuficient de fiabil si eficient."

Compania Volvo a contestat ipoteza unei defectiuni tehnice ale automobilului.

Data: 31 ianuarie 2008

Sursa: Capital.fr

TRAIAN BĂSESCU L-A NUMIT PE CORNELIU VADIM TUDOR "PREŞEDINTELE UDMR"

Scrisorile preşedintelui Traian Băsescu continuă să producă reacţii dintre cele mai neaşteptate. Una dintre ele vine din partea lui Corneliu Vadim Tudor, care a declarat că epistola ce i-a fost trimisă de la Cotroceni avea pe plic inscripţionat următorul destinatar: „Domnului Corneliu Vadim Tudor, preşedintele UDMR”. Răspunsul liderului Partidului România Mare a venit prin intermediul unui comunicat de presă, în care Vadim se întreabă: „Ce-ar zice domnul Traian Băsescu dacă aş folosi, şi eu, plicul, antetul şi ştampila Senatului României pentru a-i trimite un Mesaj la cîrciuma ,«Golden Blitz»?”. Preşedintele PRM oferă şi o explicaţie pentru această întâmplare.

„Aici, din două, una: Ori avem de-a face cu o greşeală inadmisibilă a Palatului Cotroceni, datorată faptului că Traian Băsescu nu mai are echipă de consilieri şi acolo totul e vraişte; Ori cineva a făcut o glumă proastă, evident, cu acordul lui Traian Băsescu, poate cu scopul de a lovi, simultan, în cele două formaţiuni care îi fac lui probleme, PRM şi UDMR”, continuând prin a califica gestul drept „o gafă incredibilă”, care „descalifică” Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului le-a trimis, marţi, tuturor liderilor partidelor parlamentare scrisori în care le-a cerut să susţină adoptarea votului uninominal majoritar în două tururi de scrutin.

Antena 3

miercuri, ianuarie 30, 2008

Bianca Brad: I-am spus fetiţei mele „bine ai venit” şi „adio” în acelaşi timp

În epoca egoismului nenuanţat pe care o parcurgem, există oameni care mai au puterea de a nu uita propria durere. Şi de a o folosi pentru a încerca să îi aline pe cei care trec prin momente asemănătoare. Să le arate acestora că nu sunt singuri. Să îi ajute să meargă mai departe. Vedete sau oameni obişnuiţi, toţi suntem egali în faţa suferinţei, fie fizice, fie sufleteşti. Important este însă să depşim momentele grele din viaţa noastră. Şi să nu rămânem nepăsători la ceea ce li se întâmplă celor din jur.

„Neştiind ce s-a întâmplat, multă lume mă opreşte pe stradă să mă felicite sau să mă întrebe ce-mi mai face fetiţa... şi îmi doresc ca acest lucru să înceteze! În niciun caz pentru că aş vrea să o uit... vreau doar să nu mai fiu felicitată”, scrie Bianca Brad în mărturia cutremurătoare despre drama prin care a trecut. Şi care, în România, face parte dintre subiectele tabu. Actriţa „a pierdut o sarcină”, cum se spune în limbajul rece, medical. De fapt, a născut un copil mort. O fetiţă. Pe care şi-o dorise enorm. O surioară pentru fiul ei, Luca.

Dar bătăile inimioarei micuţei fiinţe s-au oprit pe când încă nu văzuse lumina zilei. Copila a murit în trupul mamei. Nu a avut parte nici măcar de o zi de viaţă. Însă s-a născut. Iar Bianca a ţinut-o de mânuţă, i-a vorbit şi i-a cântat, sperând într-o minune. Sperând că micuţa va deschide ochii. Sperând că este doar o aparenţă a morţii. Dar, vai! Minunile sunt rare! Emma Nicole nu a deschis ochişorii. Nu a gângurit. Nimic. Iar mama care a trecut prin acest calvar se revoltă, pe bună dreptate: „Cum poate fi socotită «sarcină pierdută»?!?! Da, a murit cu câteva zile înainte să se nască, dar a trăit! A trăit în mine şi am simţit-o.... Mi se umplea inima de bucurie când se cuibărea în locul în care ţineam palma pe burtică.....
şi apoi......
apoi am ţinut-o în braţe...
şi am strâns-o la piept...
şi i-am simţit trupuşorul firav şi cald ....
şi i-am sărutat degetele lungi...
şi fruntea înaltă...
şi năsucul mic...
şi obrajorii delicaţi...
şi perişorul fin....
şi guriţa perfect conturată...
şi ochişorii închişi... Parcă dormea......I-am vorbit în şoaptă şi i-am cântat..... nu vroiam să îi stric somnul !!!.... dar mă rugam să deschidă ochişorii şi să înceapă să gângurească...Ştiam că asta nu se va întâmpla şi totuşi pândeam acea clipă ce nu avea să vină niciodată.... (...)
I-am spus «bine ai venit» şi «adio» în acelaşi timp...”

Cumplite amintiri retrăieşte Bianca Brad în rândurile scrise pe site-ul ei personal, www.biancabrad.com. Rânduri scrise, mai mult ca sigur, cu lacrimi în ochi. Vorbe pornite din inimă. Doamne, cât de greu este să retrăieşti aşa ceva! Dar cineva trebuie să se sacrifice pentru ca alţii să sufere mai puţin. Este exact ce a făcut vedeta. Curajoasă, actriţa a avut puterea să îşi spună povestea pentru că vrea să sprijine femeile care au avut neşansa să piardă o sarcină şi care trebuie să ştie că nu sunt singure. Şi care, acum, nu găsesc mai nimic, niciun leac pentru durerea sfâşietoare care le macină sufletul. Campania socială începută de Bianca Brad este demnă de toată admiraţia. Şi ea ar trebui să ne aducă aminte să nu mai spunem „bine că nu mi s-a întâmplat mie”, ci „ar fi putut să mi se întâmple chiar mie”. Să ne nuanţăm egoismul şi să îi vedem cu adevărat pe cei din jur. Şi să găsim puterea să îi înţelegem măcar, dacă nu putem să îi alinăm, atunci când viaţa i-a lovit crunt...

Fotografii preluate de pe www.biancabrad.com

VADIM TUDOR: LUI BĂSESCU I-A VENIT IDEEA SĂ ACAPAREZE URIAŞA AVERE A LUI HAYSSAM!

Invitat special la NEWS FM, în emisiunea realizată de Anca Florea în fiecare zi de la 13:00 la 14:00, LIVE, preşedintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, a vorbit din nou despre viaţa politică tumultuoasă a României, despre putere, despre opoziţie, dar şi despre cazul Hayssam. Astfel, el îl acuză în mod direct pe preşedintele Băsescu de implicare în înscenarea SUA de răpire a celor trei jurnalişti. "Abia acum au inceput oamenii să dezvăluie secretele acestei afaceri. De aceea, se cere crearea unei comisii parlamentare de anchetă, care să audieze toate persoanele implicate, de la şefii serviciilor secrete de atunci, la un loc cu Norica Nicolai şi membrii comisiei de apărare. Să aflăm cine a ţinut România pe jar timp de doi ani de zile!"

Să se termine cu satanismul ăsta odată!

Scenariul descris de Vadim Tudor arată că "jocul aparţine americanilor. Ei au înscenat ca trei ziarişti să fie răpiţi şi ameninţaţi cu moartea." Motivul? Au vrut să demonstreze că Irakul nu este capabil să se guverneze singur. "Au înscenat totul, ca şi turnurile gemene la 11 septembrie 2001. Cine şi-ar putea imagina că nişte beduini cu nisip între degetele de la picioare, nişte păstori de cămile, pot să facă aşa ceva? Asta e o diversiune a americanilor pentru a ocupa Irakul. America consumă mai mult decât produce, de asta invadează o ţară mult mai bogată, ca Irakul! Să se termine cu satanismul ăsta odată!" Revenind la subectul Hayssam, Vadim îl acuză pe preşedintele României că a preluat "din mers" ideea răpirii şi s-a folosit de aceasta, eliberând cei trei ostatici într-o poză triumfală, pentru simplul fapt că popularitatea lui era în scădere, contrar sondajelor de la acel moment. "Apoi, i-a venit ideea să acapareze uriaşa avere a lui Hayssam."

Dincolo de acuzaţiile aduse preşedintelui, Corneliu Vadim Tudor a arătat de ce clasa politică nu poate beneficia de o opoziţie "de unitate şi abilitate": "Din cauza lui Geoană. Care va fi debarcat curând din fruntea PSD-ului. În 2007, el a avut un comportament mai mult decât suspect! Întâi, s-a aliat cu Tăriceanu ca să-l debarce pe Băsescu, apoi s-a aliat cu Băsescu să-l debarce pe Tăriceanu. Ce conducător mare de partid este acesta? N-aţi văzut de câte ori se completau el şi Băsescu? Parcă erau fraţi siamezi, ce zicea Băsescu zicea şi Geoană! (...) Problema lui? E un corp străin în partidul ăsta!" (PSD - n.red.)

"Băsescu e bolnav de orgoliu, de vanitate exagerată"

Preşedintele României a pus în scenă "mârşăvia de scandal de pedofilie", acuză Vadim Tudor. "Apoi a vrut să-mi ia decoraţia, primită pentru contribuţia în aderarea la UE de la fostul preşedinte, Ion Iliescu. (...) E singurul şef de stat din lume care ia decoraţii de la vii şi le dă la morţi. Iar după ce l-a bălăcărit pe Teoctist cu raportul lui Tismăneanu, se duce şi se smiorcăie şi îi dă decoraţie mort. Şi lui Nicolae Dobrin i-a dat decoraţie mort! (...) Bine că nu mi-a luat ceasul..."

Legat de alegerile parlamentare din această toamnă, preşedintele PRM acuză din nou fraude şi îl blamează pe Băsescu pentru că "i-a băgat pe unguri în Parlamentul European, şi va plăti pentru asta!" El nu crede că "urmaşii răzeşilor lui Ştefan cel Mare" au putut vota într-o mare măsură, aşa cum a arătat numărătoarea, pentru candidaţii maghiari. În judeţul Vaslui, arată Vadim, la 25 noiembrie 2007 au votat exact 1000 de persoane pentru Laszlo Tökes, iar sute de autocare itinerante votează de şapte-zece ori pe tot cuprinsul ţării. "Au aruncat în urne voturile false, scoase din burtă de ei." Totuşi, el promite că, până la sfârşitul acestui an, vor avea loc evenimente care să schimbe situaţia politică.

Lasciate ogni speranze, voi che entrate

Situaţia actuală din România îi evocă lui Vadim Tudor "o jalnică tragodie" citând un cărturar moldovean, Alecu Beldiman. Infernul lui Dante este, în viziunea preşedintelui PRM, ora de vârf pe arterele bucureştene. DAR, arată el, "ca român care are morţi în pământul acestei ţări, sfatul meu este să se stea în ţară. Dacă şi alte generaţii ar fi judecat aşa în alte vremuri, ţara asta ar fi devenit un loc viran. Circa 4 milioane de oameni au plecat din România pentru o bucată de pâine. Iar eu şi Gheorghe Funar, în loc să facem bine, ne opunem cu înverşunare să facă alţii rău. Românii nu mai au unde să muncească. Nu este însă o soluţie să se plece din ţară. Soluţia este să funcţioneze economia reală: sunt peste 100 de biruri, nici măcar pe timpul fanarioţilor nu se întâmpla aşa ceva! Nu merge nimic, din păcate, în această ţară, până nu vor veni forţele sănătoase şi responsabile, care să spună UE ce putem şi ce nu putem face."

Unde este electoratul meu?

Corneliu Vadim Tudor arată că, aşa cum spunea Iorga, nu poţi conduce bine decât partidul pe care l-ai creat tu însuţi. În România, există doar două exemple de acest gen, după părerea sa: PSD-ul lui Ion Iliescu şi PRM, construit de Vadim Tudor. "Iliescu a fost debarcat prin manevre frauduloase, pe mine au încercat, dar nu au reuşit, pentru că i-am dat afară cu şuturi bine plasate. Am strănutat şi au căzut vreo zece deodată! (...) După o anumită vârstă, începem să ne conducem după principii: unde găsesc licheaua, o strivesc!"

Mi-au furat alegerile, repetă Vadim Tudor, referindu-se de această dată la prezidenţialele din 2000. "Unde este electoratul meu? Eu aveam în sondaje 60% şi Iliescu avea sub 40%! Acum, România o să-şi bea cupa de venin până la fund! Marile privatizări s-au făcut pe vremea celui de-al treilea mandat al lui Iliescu şi sub guvernarea lui Năstase. (...) Care nu merită să fie preşedinte al României, pentru că a minţit şi a furat acest popor."

Cât despre scăderea în sondaje a Partidului România Mare, conducătorul său arată că acestea sunt vorbe goale, iar realitatea este cu totul alta. "Până acum, procentele mele din sondaje se duceau la PNG. Şi de acolo unde? În tunelul timpului?"

ASCULTAŢI DECLARAŢIILE LUI CORNELIU VADIM TUDOR LA NEWS FM

Antena3.ro