sâmbătă, martie 08, 2008

Ziua femeii socialiste

8 martie 1981 Elena (dar) şi Nicolae Ceauşescu primesc ...
„Inventată" în Statele Unite în urmă cu 100 de ani, sărbătoarea de 8 Martie a fost oficializată de URSS

Totul a pornit în 1908, de la drama a 140 de femei arse de vii, în America. Dramă confiscată ulterior şi „sărbătorită" de femeile socialiste din URSS. Fapt pentru care această zi ar trebui să se numească „ziua femeii socialiste". Şi atât.

Deşi nu este o zi inter­naţională funcialmente co­mu­nistă, 8 Martie a intrat în mentalul comun ca o săr­bătoare de... stânga. Şi asta pentru că, începând din 1918, a fost preluată de Rusia bolşevică – tocmai pentru că servea perfect intereselor doctrinei comuniste, de aşa-zisă modernizare şi emancipare „democratică" a femeii.

O zi cu multiple semnificaţii istorice

Dacă cineva ar fi vrut să-i dea zilei de 8 martie o semnificaţie anume, ar fi putut găsi numeroase variante de lucru: de la descoperirea, în 1918, de către Kepler, a celei de-a treia legi a mişcării planetelor, la primul caz de gripă spaniolă declanşator al unei pandemii devastatoare (1918); şi, de la ziua când, în 1917, a început Revoluţia Roşie de la Sankt-Petersburg/Petrograd (Rusia), la ziua când, în 1983, preşedintele american Ronald Reagan a numit URSS un "Imperiu al Răului"; şi, de asemenea, de la ziua când, în 1950, Uniunea Sovietică a susţinut că deţine bomba atomică, declanşând, astfel, "cutia Pandorei" în"războiul rece" cu SUA, la ziua când, în 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a proclamat "Ziua pocăinţei"("Mea culpa" publică).

În ce priveşte direct România, pe 8 martie 1856, la Paris, contele Walewski (fiul natural al lui Napoleon I) a propus ca unirea Moldovei cu Muntenia să aibă loc sub conducerea unui prinţ străin. O sută de ani mai târziu, pe 8 martie 1945, Churchill i-a adresat lui Roosevelt o telegramă în care şi-a manifestat îngrijorarea faţă de instalarea, prin forţă, la Bucureşti, a unui guvern comunist (guvernul Petru Groza). Roosevelt îi răspundea lui Churchill, recunoscând amestecul Kremlinului: "Eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu ruşii".

Şi, tot pe 8 martie 1945, guvernul român a adresat guvernului sovietic o telegramă în care solicita reintegrarea nordului Transilvaniei la România. Iar Stalin, liderul de la Moscova, în telegrama de răspuns, din 9 martie 1945, a consimţit reinstalarea administraţiei româneşti în NE Transilvaniei. Dacă a fost sau nu a fost meritul lui Groza, este o altă problemă, dar un lucru este cert: că, la 13 martie 1945, la Cluj, a avut loc proclamarea oficială a reinstalării administraţiei româneşti în Ardeal. Şi totuşi, dintre atâtea evenimente, interne şi internaţionale importante, a avut sorţi de izbândă doar "Ziua femeii". Ziua femeii… socialiste.

8 martie 1950 Femeia bolşevică, omagiată în ...
„Greva pentru pâine şi pace"

Practic, iniţiativa omagierii internaţionale a Zilei Femeii a pornit de la o întâmplare tragică: în anul 1908, peste 100 de muncitoare textiliste au fost arse de vii într-o fabrică din SUA numai pentru faptul că au vrut să se alăture unei demonstraţii pentru drepturile muncitorilor.

Pentru comemorarea tris­tului eveniment, în acelaşi an 1908, în ultima duminică din luna februarie, femeile socialiste din SUA au organizat un marş de protest. Câţiva ani mai târziu, în 1917, ziua de 8 martie a fost identificată ca Zi Internaţională a Femeilor, deoarece în acea zi, în Rusia, mii de femei şi-au părăsit casele şi fabricile ca să protesteze în aşa-numita „greva pentru pâine şi pace", care a dus la „Revoluţia din
Sankt Petersburg" (Petrograd) şi care l-a forţat pe ţarul Nicolae al II-lea să abdice.

8 martie 1985 Ceauşescu şi doamnele „cu coc” ...
Au urmat 70 de ani de „Big Brother" şi de sărbători roşii. În perioada sovietică, din 1917 până în 1991, „femeia muncitoare şi eroică" a continuat să fie sărbătorită în această zi. Şi în prezent ziua este marcată, oficial sau neoficial – dar cu felicitări, flori şi cadouri, uneori simbolice, alteori foarte sofisticate –, mai ales în Rusia. Dar şi în Belarus, în Macedonia, în Moldova, în Ucraina. Şi chiar în România. Sărbătorită ca "Zi a Femeii" şi "Zi a Mamei". Încă. Aceeaşi şi aceeaşi zi. An de an.

La sfârşitul anilor ’50, Ana Pauker nu mai ...
Cultul personalităţii, la feminin

Maşina obedienţei fără frontiere şi-a spus cuvântul şi în anii ’50 şi ’80. Industria cultului personalităţii, „la feminin", s-a perfecţionat pe vremea Anei Pauker şi a ajuns la apogeu pe vremea... Elenei Ceauşescu. De 8 Martie, cel puţin 10 ani, în perioada 1979-1989, Elena Ceauşescu a transformat România în „coşmarul femeii unice".

„Femeia absolută", femeia „erou suprem". Sărbătorită în „epoca de aur" cu atât „entuziasm" obsedant, după ’89 ziua de 8 Martie a ajuns să fie ironizată şi hulită în fel şi chip. Cu toate că a fost trecută, cu arme şi bagaje, în rândul fostelor „sărbători roşii", din arsenalul zilei de 8 Martie nu lipsesc niciodată... florile.

Ana Pauker, la începutul anilor ’50, ţinând ...
De la Ana la Elena

În România, înainte de 1945, această aşa-zisă „Zi a Femeii" nu exista. Doar pe la ţară era trecută în revistă, ca... „a opta zi a Babelor". Din 1945 însă, 8 Martie a început să fie omagiat pe prima pagină a ziarului Scînteia ca o zi de sărbătoare: „ziua femeii". Zi identificată cu „doamna de fier" a regimului, „Tovarăşa Ana". Ana Pauker, „împărăteasa roşie", un „Stalin în fustă".

În anii ’80, de Ziua femeii, “Scînteia” ...
Pe vremea lui Dej, de 8 Martie, pe prima pagină a Scînteii apăreau fotografiate doar femei anonime: sudoriţe şi macaragiţe, şefe de şantier şi brigadiere fruntaşe. Regimul Ceauşescu a schimbat din nou registrul, aducând-o în faţă de 8 Martie pe prima tovarăşă a ţării. Numele ei, un omagiu perpetuu, pe buzele tuturor poeţilor de curte.

70 de ani de „Big Brother" şi de sărbători „roşii", în care „femeia muncitoare şi eroică" a fost „arma secretă" a succesului bolşevic

from adevarul.ro

SPECTACOL EROTIC ÎN SALA DE LECTURĂ. PROTAGONISTA: BIBLIOTECARA

Spectacol şocant, în sala de lectură a Universităţii Transilvania din Braşov. La o petrecere organizată cu doi ani în urmă, de 8 martie, bibliotecara şefă a universităţii nu s-a jenat să se lase mângâiată şi să danseze lasciv în faţa colegilor. Imaginile au fost postate de curând pe internet. După cum se vede şi din înregistrare, sarea şi piperul petrecerii din sala de lectură a fost bibliotecara şefă.

SHOW LA FACULTATE:


Femeia recunoaşte că este protagonista spectacolului, însă nu i se pare grav ce a făcut. De neconceput este doar faptul că filmul a fost postat pe internet, susţine ea. „Este un atac murdar la adresa mea. Eu nici măcar nu am vrut să ţin această petrecere, dar a insistat personalul bibliotecii”, a declarat Alexandra Repanovici pentru Observator.

Conducerea Universităţii Transilvania va demara o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat exact la vestita petrecere.

Observator

Elenea Basescu reporteaza succesuri dupa succesuri

“Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri…
Pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine…”

Elena Basescu- proaspat aleasa, cu cvasi-unanimitate de voturi, Secretar general al Tineretului Democrat-Liberal

Comentariu:
De prisos…
Cine doreste sa o urmareasca pe Elena Basescu spunand cele de mai sus, o poate face vizionand finalul urmatorului filmulet:


Tupeu iredentist.Extremistii maghiari sustin cA romAna dauneaza grav sanatatii

Tupeu iredentist.Extremistii maghiari sustin cA romAna dauneaza grav sanatatii
Extremistii din Ardeal se mobilizeaza pentru maghiarizarea institutiilor sanitare. Asociatia Tineretului Maghiar (EMI), celebra pentru taberele paramilitare organizate in Gheorgheni, s-a plåns Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii ca bolnavii de etnie maghiara sunt nevoiti sa utilizeze româna in spitale si dispensare, ceea ce afecteaza calitatea actului medical si pune in pericol viata bolnavilor. EMI a cerut aplicarea unei ordonante de urgenta, blocata in prezent la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor. Ordonanta obliga medicii romåni din zonele cu peste 20 la suta populatie maghiara sa invete limba minoritatii
daca vor sa-si pastreze locul de munca.

Bagoly Zsolt a aratat ca „aceasta circumstanta produce o grava discriminare cu consecinte evidente asupra starii de sanatate a populatiei maghiare din Ardeal“, motiv pentru care asociatia solicita „sprijin si de interventie in rezolvarea acestei probleme“. Potrivit vicepresedintelui Bagoly, „in zonele geografice din Ardeal dinafara secuimii, bolnavii de etnie maghiara sunt nevoiti sa utilizeze limba româna in institutiile sanitare. Acest lucru comporta nu numai grave inconveniente, dar si pericol datorita faptului ca, asa cum numeroase cercetari stiintifice au dovedit deja, impiedicarea utilizarii limbii materne in spitale ar putea atrage consecinte medicale grave si iremediabile“.

Bagoly Zsolt subliniaza ca este foarte important ca pacientul sa poata descrie medicului in mod detaliat, corect si concret simptomele bolii, asa cum este important si faptul ca pacientul sa inteleaga in mod corect si concret prescriptiile medicale. „Siguranta pe care o confera utilizarea limbii materne in dialogul cu medicul nu poate fi suplinita de nimic si de nimeni“ in opinia lui Bagoly, impiedicarea utilizarii limbii maghiare in institutiile sanitare incalca obligatiile asumate de catre România prin semnarea conventiilor internationale, de exemplu Conventia-cadru pentru Protectia Minoritatilor Nationale, Charta Europeana pentru Limbile Regionale sau Minoritare, respectiv Directiva 2000/43/CE a Consiliului, care are ca scop stabilirea unui cadru pentru combaterea discriminarii pe baza rasei sau originii etnice, in vederea punerii in aplicare in statele membre a principiului egalitatii de tratament.

Medicii români, obligati sa invete maghiara
Pentru remedierea problemei, EMI propune introducerea invatamântului obligatoriu in limba maghiara in cadrul Universitatii de Medicina si de Farmacie din Târgu-Mures, introducerea obligativitatii invatarii limbii maghiare in scolile postliceale sanitare din Ardeal, obligarea institutiilor medicale – a spitalelor – din Ardeal sa asigure posibilitatea utilizarii limbii maghiare in toate cazurile, in localitatile cu populatie preponderent maghiara. Sa se organizeze cursuri de limba maghiara pentru medicii si asistentii medicali de etnie româna, organizarea in cadrul institutiilor medicale din marile orase din Ardeal de sectii maghiare de ingrijire a bolnavilor, obligarea producatorilor de medicamente. Sa inscriptioneze prescriptia medicala si in limba maghiara, precum si publicarea, in toate cazurile, a brosurilor si instiintarilor medicale si in limba maghiara. Potrivit vicepresedintelui, „aceste remedieri ar asigura posibilitatea cunoasterii reciproce a culturii celuilalt in rândul ambelor comunitati, ar intari toleranta si intelegerea intre cele doua popoare, contribuind la multiculturalismul Ardealului, ceea ce pâna in momentul de fata inca nu este asigurat.“

Puterea vine in ajutorul iredentistilor
Asa cum ziarul nostru a dezvaluit cu aproape o luna in urma, potrivit unei ordonante de modificare a Legii reformei in sanatate, cunoscuta ca Legea Nicolaescu, personalul medical care lucreaza in regiuni unde minoritatile nationale depasesc 20 la suta din populatie trebuie sa cunoasca limba acelei minoritati. Reprezentantii UDMR au propus aceasta lege, sustinuti de Ministerul Sanatatii, care a inclus prevederea in ordonanta de urgenta. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2007 a fost respinsa de Senat si trimisa de urgenta pentru examinare Comisiei de sanatate din cadrul Camerei. Deputatii PSD refuza aprobarea ordonantei, iar deputatii puterii negociaza inca 3 voturi esentiale pentru a trece ordonanta. „Este o discriminare grosolana, atåta timp cåt limba oficiala a tarii este româna“, a declarat dr. Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor, care a mai adaugat ca nimeni nu-i obliga pe reprezentantii minoritatilor sa vorbeasca româna, dar daca nu inteleg atunci când un medic le explica diagnosticul sau tratamentul, este problema lor. Specialistii sustin ca in nicio tara a lumii nu s-a mai pomenit o asemenea prevedere.

Asociatia Tineretului Maghiar din Ardeal, cunoscuta prin radicalismul sau iredentist, organizeaza de trei ani incoace controversatele „tabere paramilitare EMI“ in Gheorgheni, judetul Harghita, ultimul de acest gen având loc intre 8 si 12 august 2007. Are filiale in Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Cluj, Târgu Mures, Aiud, Oradea si Sfântu Gheorghe.
from gardianul.ro

Reimpartirea Romaniei, ceruta la Bruxelles

Chiar la Bruxelles, in calitatea sa de europarlamentar, Iuliu Winkler reia o tema favorita a UDMR. Este vorba de reimpartirea teritoriala a Romaniei. In cadrul unei reuniuni cu reprezentantii din capitala Belgiei ai Consiliilor Judetene, reprezentantul Romaniei in Parlamentul European a subliniat necesitatea imperioasa a reorganizarii regiunilor de dezvoltare prin infiintarea unui numar mai mare de regiuni, intre 14 si 16, fata de actualul numar de opt.

Imaginea principala
"Este nevoie de regiuni mai mici, care sa prezinte o mai buna coeziune economico-sociala, care sa urmeze structura regiunilor traditionale din Romania, care sa aiba personalitate juridica, competente administrative si sa fie conduse de consilii regionale alese. Asigurarea eficientei dorite in atragerea de fonduri de coeziune si fonduri structurale este posibila numai cu o conditie a reorganizarii regiunilor", a afirmat parlamentarul european.

Mai mult, sustine Iuliu Winkler, " in Romania, Agentiile de Dezvoltare Regionala nu pot produce proiecte de anvergura, si aceasta deoarece organismele nu pot realiza politici coerente la nivel regional din cauza lipsei coeziunii intraregionale a actualelor structuri". Abila miscarea.

Se forteaza formarea de noi regiuni, 16 la numar, una dintre ele, intamplator sau nu, formata din judetele Mures, Harghita si Covasna, punand in fata asa-zisul interes national, si anume absorbtia fondurilor europene. De aici pana la mult dorita autonomie teritoriala ceruta cu insistenta de UDMR nu mai este decat un pas. Lucru recunoscut deschis de politicienii maghiari.

"Pe plan national, UDMR aspira pentru crearea cadrului legislativ al autonomiei culturale si teritoriale, respectiv infiintarea sistemului institutional necesar exercitarii dreptului la autodeterminare.

Consideram oportuna elaborarea si prezentarea in fata Parlamentului Romaniei a unui proiect de lege, care sa asigure un statut special acelor unitati administrative - indeosebi Tinutului Secuiesc - unde comunitatile nationale maghiare se afla in majoritate", se sustine in documentele programatice ale UDMR.

Cum mai afirmam, extrem de grav este faptul ca acest plan de reimpartire teritoriala a Romaniei este deja pus in practica de ministrii Uniunii, folosind abuziv inclusiv fondurile europene. A se vedea, de pilda, alocarile de fonduri europene de anul trecut.

"Este de importanta fundamentala ca regiunile ce vor fi create sa dispuna de sisteme institutionale autonome si eficiente, precum si de identitate proprie", declara in luna octombrie Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, ministrul care gestioneaza Programele Operationale Regionale fiind, prin lege, presedintele Comitetului de Monitorizare a acestor Programe.

Nu cred ca folosirea fondurilor europene in scopuri de partid si atribuirea lor pe criterii etnice sunt practici europene. Pe langa banii europeni, si statistica a devenit o unealta politica.

Citeste articolul integral in Curierul National

Forma pernei influenţează somnul

Pentru menţinerea corectă a poziţiei coloanei ...
Durerile de spate şi gât, precum şi oboseala cronică pot fi accentuate de pernele nepotrivite şi hainele incomode purtate peste noapte

Aproximativ 10 milioane de persoane suferă de probleme ale somnului pentru că nu dorm suficient sau din cauza disconfortului din timpul nopţii. Un rol important în determinarea calităţii somnului îl ocupă forma pernei şi hainele cu care ne îmbrăcăm atunci când mergem la culcare. Astfel, în cazul în care nu suntem îmbrăcaţi comod, în haine din ţesături naturale, sau nu avem o pernă potrivită, somnul ne va fi discontinuu, agitat şi de scurtă durată.

Potrivit unui studiu realizat de specialiştii britanici în probleme ale somnului, senzaţia acută de oboseală resimţită la nivelul organismului este cauzată de somnul de slabă calitate. Din acest motiv, dimineaţa, în loc să ne simţim odihniţi şi gata de a începe o nouă zi, vom fi obosiţi, iritaţi şi vom suferi dureri la nivelul gâtului, umerilor şi al spatelui.

"În această perioadă, se înregistrează cel mai mare număr de pacienţi, aproape jumătate din populaţie, care se prezintă cu probleme cauzate de lipsa somnului: dureri ale spatelui şi gâtului, oboseală cronică, iritabilitate", a explicat dr. Neil Stanley, medic specialist în cadrul Spitalului Universitar Norwich şi Norfolk.

Patul incomod provoacă dureri musculare

Cercetătorul Chris Idzikowski, directorul unui centru de cercetare a problemelor somnului din Edin-
burgh, a descoperit că persoanele care au paturi incomode suferă de dureri musculare şi dorm cu o oră mai puţin pe noapte.

Fizioterapeutul Sammy Margo, autorul "The Good Sleep Guide", susţine că pernele joacă un rol important în reglarea somnului. "De cele mai multe ori nu acordăm o prea mare atenţie pernelor pe care le folosim, însă cumpărarea pernei potrivite şi poziţionarea corectă a acesteia sunt foarte importante atunci când vrem să ne asigurăm că vom avea un somn odihnitor", a explicat dr. Margo.

Perna potrivită este cea care ne asigură confortul şi care ne susţine gâtul şi coloana vertebrală, pentru a preveni apariţia durerilor de spate resimţite în principal atunci când ne ridicăm din pat.

Atunci când ne alegem hainele cu care ne culcăm trebuie să ţinem cont ca acestea să aibă mărimea potrivită pentru a nu ne încurca în timpul somnului şi să fie realizate din textile naturale, de preferat bumbac, pentru a permite corpului să respire.

Dormiţi bine pe fulgi şi puf

Potrivit specialiştilor, o pernă din fulgi rezistă în jur de opt ani, o pernă din puf rezistă cinci ani, iar o pernă umplută cu câlţi sau alte materiale trebuie schimbată după doi ani. Atunci când doriţi să vedeţi dacă este timpul să vă schimbaţi perna există un test foarte simplu care vă va ajuta: aşezaţi perna pe o suprafaţă tare şi încercaţi să o îndoiţi.

Ideal este ca atunci când daţi drumul pernei, aceasta să revină în poziţia iniţială fără a fi deformată. Dacă rămâne însă strânsă, acesta este un semn că trebuie schimbată. O pernă bună trebuie să umple spaţiul liber dintre gât şi umăr.

"Pernele umplute cu fulgi sau cu puf sunt cele mai indicate deoarece menţin poziţia corectă a coloanei vertebrale, ajută corpul să se detensioneze şi îmbunătăţesc circulaţia facială", a explicat dr. Sammy Margo.

from adevarul.ro

PATRONATELE DIN INDUSTRIA ALIMENTARĂ DENUNŢĂ MONOPOLUL HIPERMARKETURILOR

Război între patronate şi hipermarketuri. Reprezentanţii patronatelor solicită deschiderea unei anchete din partea Consiliului Concurenţei şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, care să investigheze posibilele abuzuri ale marilor lanţuri de magazine faţă de furnizori. Patronatele fac un apel la intervenţia statului în relaţia cu hipermarketurile, prin intermediul unei conferinţe de presă -

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară susţin că nu ei sunt vinovaţi de preţurile mari practicate pe piaţa din România. Ei vor să impună un cod de bune practici în negocierile cu lanţurile de supermarket. Inspiraţi din legislaţia comunitară, producătorii români vor să existe un număr limitat de supermarketuri şi ca acestea să fie doar în afara oraşelor. Patronatele din industria alimentară fac un apel la intervenţia statului în relaţia cu hipermarketurile.

Contactat de Antena 3, ministrul agriculturii Dacian Cioloş a refuzat să comenteze acest subiect, deşi producătorii şi sindicatele i-au cerut direct sprijinul în acest scandal. De asemenea, oficiul pentru protecţia consumatorului nu a vrut să spună dacă îi poate proteja cumva pe români în acest război. Nici reprezentanţii hipermarketurilor nu sunt foarte comunicativi. Reprezentanţii principalelor hipermaketuri au anunţat că nu doresc să comenteze subiectul.

Laptele, ouăle, carnea de pui, salamul de porc sau vinul sunt doar cîteva dintre produsele aparent ieftine de pe piaţa românească. Sunt oameni care ştiu însă că, de fapt, aşa-zisele "preţuri mici" de pe rafturi sunt de câteva ori mai mari decât la producători.



Producătorii se plâng că hipermarketurile le impun tot felul de condiţii pentru a-i lăsa să-şi vîndă marfa. Una ar fi ca furnizorii să nu vândă unor magazine de cartier mai ieftin decât preţul agreat de hypermarketuri. Încălcarea înţelegerii cu marile lanţuri l-ar putea arunca pe producător de pe raft.

Şi pentru a nu pierde locul pe piaţă, producătorul este obligat să includă în preţ taxe şi comisioane care nu reflectă calitatea. Intră, în schimb, în buzunarele marilor magazine.

Producătorii se plâng că li se impun, prin contract, taxe care pot ajunge şi la 40% din valoarea contractelor.

Unii producători mai susţin că, prin politica de forţă în achiziţii, hipermarketurile nu doar scumpesc artificial mărfurile ci şi îşi privează cumpărătorii de o parte dintre mărfurile favorite, ct vreme nu toţi îşi permit să plătească taxele cerute de marile magazine.

Producătorii spun că sunt dispuşi să negocieze cu reprezentanţii supermarketurilor. Totuşi, în cazul în care nu vor ajunge la o înţelegere cu hipermarketurile, liderii patronatelor şi cei ai sindicatelor, ameninţă cu proteste.

„Vom picheta toate supermarketurile. vom atrage atenţia populatiei ca preturile din hipermarketuri sunt uriase, fata de cela ale producătorilor. vrem ca oamenii sa inteleagă că această diferenţă este luată din buzunarele lor”, a declarat Dragoş Frumosu, unul dintre liderii producătorilor români.

Producătorii anunţă şi că îşi vor apăra interesele şi la Bruxelles, unde au deja programate întâlniri la începutul lui aprilie.

În studioul Antena 3 se discută despre acţiunile demarate de patronate şi despre atacul lansat la adresa hipermarketurilor. Radu Stroe, redactor Şef al publicaţiei Săptămâna Financiară, a declarat că demersul patronatelor este unul fondat, însă acţiunile de protestest pe care aceştia şi le-au propus nu sunt suficiente pentru rezolvarea problemei -

Antena 3

La 101 ani aleargă maratonul!


Un britanic născut în 1906 vrea să devină cel mai vârstnic participant de la maratonul Londrei (13 aprilie). Buster Martin (foto) a alergat deja la semimaratonul de la Essex în 5 ore şi 13 minute, primele lui cuvinte după finiş fiind „unde mi-e berea?”. Tată a 17 copii, Martin s-a angajat ca instalator acum trei ani pe motiv că se plictisea acasă.
from prosport.ro

7 români din 10 nu au o bere preferată


Preţul este în continuare un factor important în alegerea berii

Românii au băut anul trecut de două ori mai puţină bere/cap de locuitor decât cehii

Puţinii români sunt fideli unei singure mărci de bere, marea majoritate alegând produsul pe moment sau după preţ. Ursus Breweries, al doilea mare producător de bere din România, apreciază că 70% dintre consumatorii de bere români nu sunt loiali unei anumite mărci. Diferenţa de 30% este împărţită între cei loiali unei singure mărci şi cei care aleg berea mai ales în funcţie de preţ, după cum a precizat Mihai Bârsan, grup brand manager la Ursus Breweries, pentru revista Business Magazin. Raportat la nivel european, românii au băut în 2007, în medie, circa 89 de litri de bere/cap de locuitor, de două ori mai puţin decât cehii, cu un consum individual mediu de 160 de litri. În fruntea clasamentului sunt, după cehi, germanii, cu 116 litri/cap de locuitor, şi englezii, care beau în medie 92 de litri fiecare anual.

Noutatea este ca un magnet

Nehotărârea consumatorilor români nu este valabilă numai în cazul berii, ci al majorităţii produselor de pe piaţă. Astfel, doar 2,5% dintre români aleg să cumpere un produs pentru că are eticheta unei mărci de renume, se arată într-un studiu al companiei de cercetare a pieţei Synovate, realizat la cererea Business Magazin. Cu alte cuvinte, dacă românul e atras ca un magnet de numele unei mărci, celebritatea acestei mărci nu-l va transforma în client fidel. Din acest punct de vedere, producătorii şi comercianţii consideră piaţa din România ca fiind una extrem de dificilă.

După cum se arată în studiu, români sunt fascinaţi de noutate, în dauna fidelităţii faţă de brand, ceea ce se reflectă şi în investiţiile din ce în ce mai mari pe care le fac producătorii de bere. Asociaţia „Berarii României”, care reprezintă 80% din piaţa de bere din România, a investit, anul trecut, 210 milioane de euro în facilităţile de producţie, investiţia totală pe această piaţă fiind de circa 250 milioane de euro.

Cea mai bine vândută bere în România este cea la PET, cu o cotă de piaţă de circa 45%.

teodora.pausan@gandul.info

Face bani stand in pat

Un tanar din Olanda a gasit o modalitate ultra-comoda de a se imbogati: el nu face altceva decat sa stea in pat, in timp ce contul ii creste pe zi ce trece.

Yde Van Deutekom (22 de ani), din orasul Zoetermeer, vinde spatiu publicitar pe propriul website, care il prezinta prin intermediul webcam-ului cum sta in pat. Pana in prezent, el a stat in pat 21 de zile la rand si a castigat peste 3.500 de euro.

Yde Van Deutekom in bed /www.slapendrijk.nl

‘Dormitul este pentru mine un hobby. Este singurul lucru pe care stiu sa-l fac. Toti ma intreaba ce vreau sa fac in viata, iar eu le raspund mereu ca nu vreau decat sa dorm. Stau toata ziua in pat, cu exceptia momentelor in care fac dus, merg la baie sau imi pregatesc ceva de mancare. Voi sta in pat pana voi deveni bogat’, a declarat tanarul.

Pana acum, noteaza site-ul Ananova, peste 450.000 de persoane au vizitat website-ul sau.

FINANCIAL TIMES: ROMÂNIA TREBUIE SĂ CREASCĂ SALARIILE PENTRU A SUSŢINE INTEGRAREA ÎN UE

Ministrul Economiei Varujan Vosganian a declarat că decalajul dintre Uniunea Europeană şi România nu se poate estompa decât prin „supraîncălzirea economiei”. Ministrul Economiei e de părere că această apropiere de Uniune se poate realiza doar prin creşterea salariului mediu pe economie. Varujan ar putea să primească o altă versiune asupra problemei din partea Fondului Monetar Internaţional, în aprilie, potrivit Financial Times.

„România trebuie să adopte o politică mai realistă. Dacă salariile s-ar ghida după cele din sectorul privat, ar fi în regulă. Dar sectorul public a ieşit în faţă, înlocuind sectorul privat”, susţine Juan José Fernandez-Ansola, reprezentantul regional al Fondului.

Integrarea în Uniunea Europeană a adus mari beneficii economiei româneşti. Încă din 1999, când a devenit plauzibilă posibilitatea ca România să devină membru, s-a înregistrat o creştere economică medie de 6 % în fiecare an. "România se dezvoltă cu rapiditate pentru că începe să le ajungă din urmă pe celelalte noi state membre ale UE", a declarat Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.

Creşterea de la o bază mai scăzută (în 2006 veniturile României se situau încă la jumătate din cele ale Ungariei) se datorează unei injecţii de capital provenit din investiţiile externe directe. Acestea şi-au atins "vârful" de 8,7 miliarde de euro în 2006, 2,2 miliarde de euro provenind din vânzarea Băncii Comerciale Române către banca austriacă Erste. Pe de altă parte, în 2007, cifra investiţiilor străine a ajuns la 7 miliarde.

"În ultimii doi ani am atras mai multe investiţii străine decât în ultima decadă", a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, citat de Financial Times. "Creşterea investiţiilor străine a fost direct proporţională cu integrarea noastră în UE", a continuat Vosganian. Salariile şi veniturile românilor au crescut şi ele rapid, cu o rată anuală de 25 de procente în ultimii ani. Creşterea economică şi creşterea numărului emigranţilor (care s-au îndreptat în special spre Italia şi Spania) a determinat o scădere a ratei şomajului cu 5 procente, în prezent existând un deficit al forţei de muncă.

"Timpurile în care România era aleasă pentru investiţii din cauza salariilor scăzute aparţine trecutului", admite Vosganian. "În prezent, România reprezintă o piaţa de desfacere destul de mare, există stabilitate fiscală, taxe scăzute pe profit. Ceea ce nu există încă este o competiţie dură, ca cea din alte ţări. Cu toate acestea, România nu este ieftină, în comparaţie cu alte ţări", a continuat Vosganian.

În prezent, pericolul vine din altă parte pentru România, economia ţării fiind în pragul unei supraîncălziri. Influxul de capital, atât pe termen lung cât şi pe termen scurt, a provocat o explozie a consumului şi a nivelului de îndatorare a populaţiei, în special în valută.

În acelaşi timp, s-a înregistrat o creştere importantă a proprietăţilor imobiliare şi un deficit de cont curent în balanţa plăţilor.

În 2008, însă, este posibil ca efectele crizei financiare internaţionale să producă o încetinire a economiei româneşti. La începutul lui februarie, BNR a crescut rata dobânzii cu 9 procente, pentru a stopa efectele inflaţiei care a ajuns la 6,6 % la sfârşitul lui 2007.

Cu toate acestea, Banca Naţională se confruntă cu o adevărată dilemă. BNR trebuie combată inflaţia, să controleze creditele şi să încerce să pună capăt creşterii deficitului de cont curent, de la 7 la 17 miliarde de euro. Dacă o dobândă de referinţă mai mare va stabiliza leul, această măsură va pune presiune asupra deficitului comercial. Leul a scăzut cu 16% anul trecut, comparativ cu 2006.

Deficitul de cont curent reprezenta, în 2007, 14,3% din cererea globală. Deşi a adoptat o atitudine defensivă, Vosganian a fost de acord cu încercarea de a reduce cu 2,2% deficitul de cont, făcând o revizie bugetară de urgenţă prin care să elimine cheltuielile publice legate de achiziţia de echipament si autovehicule.

Antena3.ro

GEORGE W. BUSH RECUNOAŞTE CĂ ECONOMIA SUA ESTE ÎN SCĂDERE

Preşedintele George W. Bush a recunoscut că economia americană „a încetinit”, după publicarea statisticilor care arată ca numărul locurilor de muncă s-a redus două luni la rând. Mai pesimişti decât preşedintele, analiştii economici vorbesc tot mai insistent de o recesiune, iar indicele bursei din New York a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni.
Numărul locurilor de muncă din Statele Unite a scăzut, luna trecută, cu 63.000, în timp ce experţii sperau să crească. Efectul este scăderea veniturilor şi deci a consumului, ceea ce poate fi catastrofal pentru economia americană. „Este clar că economia a încetinit”, a declarat preşedintele Bush, care rămâne, totuşi, încrezător în programul său de stimulare a creşterii.

Analiştii sunt de cu totul altă părere: „Pe raportul despre locurile de muncă scrie 'RECESIUNE' cu litere mari”, spunea un economist, în timp ce altul aprecia că „întrebarea nu e dacă vom intra în recesiune, ci cât timp va dura aceasta”. Aceeaşi reacţie au avut-o şi bursele: la New York, indicii au scăzut la cotele din septembrie 2006, iar euro a depăşit în premieră, pentru scurt timp, pragul de 1,54 dolari. Doar preţul petrolului a mai scăzut - deoarece o recesiune ar reduce cererea de carburant - dar s-a menţinut totuşi peste 105 dolari pe baril.

Antena 3

vineri, martie 07, 2008

FILMUL SAW IV A FOST INTERZIS ÎN CINEMATOGRAFELE DIN ROMÂNIA

Filmul „Saw IV”, în regia lui Darren Lynn Bousman, a fost interzis în cinematografele din România. Decizia a fost luată miercuri şi aparţine comisiei de rating, care i-a acordat producţiei calificativul I.M.-18-XXX - filme interzise minorilor şi proiecţiei cu public. În replică, distribuitorii filmului au contestat hotărârea la Centrul Naţional al Cinematografiei, iar pe 12 martie vor fi primiţi în audienţă de Eugen Şerbănescu, directorul centrului.

Potrivit agenţiei de presă Mediafax, filmul a fost clasificat de comisia de rating ca având „scene cu un conţinut excesiv de cruzime sau sadism”. Thrriler-ul ar fi trebuit să aibă premiera în cinematografele româneşti în 14 martie. În cea de-a patra parte a seriei, comandantul SWAT Rigg este răpit şi forţat să intre în jocul mortal al puzzle-ului lăsat de Jigsaw. În Franţa, această a patra parte a filmului este interzisă tinerilor sub 16 ani.

Antena 3

Cât costă un trabant cu plinul făcut? Dublu!


Ştiţi care este viteza maximă a unui Trabant? 160 de kilometri pe oră, în cădere liberă!

Zeci de şoferiţe pasionate de bătrâna maşină cu motor în doi timpi au încercat duminică să arate că, dincolo de bancuri, Trabantul rămâne o legendă.

Aşa cum o fac deja de opt ani, la început de martie, trabantistele din toată ţara şi-au dat întâlnire la şosea, în Capitală. "Liniuţa" a avut azi o lungime de câteva sute de metri şi a constat într-o coloană motorizată de 39 de maşini de fabricaţie germană. Est-germană. Maşini legendare, lăsate în libertate pe străzile Capitalei, sub conducerea unor şoferite pline de atitudine.

Printre maşinile vechi de 30 de ani s-a remarcat şi ultimul model de Trabant decapotabil, serie limitată. Nu au lipsit nici variantele tunate cu cele mai noi sisteme audio.

Chiar dacă radioul nu porneşte din prima, o şoferiţă cu experienţă are mereu la îndemână un plan B: cântatul la volan.

from protv

Un sfert din colecţia de arme a muzeului din Deva a disparut

Mai mult de un sfert din colecţia de arme de 455 de piese a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva a dispărut în condiţii neelucidate, informează Rompres.

"În urma finalizării inventarului la colecţia de arme am constatat că lipsesc 153 de piese. Între ele se numără pistoale, săbii, pumnale, cuţite, puşti. Vom depune o plângere la poliţie pentru clarificarea împrejurărilor în care s-a produs dispariţia acestor obiecte", a declarat azi directorul muzeului, Marcel Morar.

Deocamdată, specialiştii muzeului nu au reuşit să clarifice intervalul de timp în care ar fi putut să dispară piesele din colecţia de arme.

Piesele lipsă au fost achiziţionate în perioada interbelică şi au făcut obiectul mai multor expoziţii. Din acest motiv, specialiştii vor încerca să identifice şi în procesele verbale care se întocmesc cu ocazia unor asemenea evenimente culturale.
from adevarul.ro

RĂZVAN THEODORESCU: NU SUNT DE ACORD SĂ EXISTE MANUALE LA RELIGIE

Manualele de religie au iscat o adevărată controversă, legată de modalităţile în care copiii sunt „determinaţi” să creadă în Dumnezeu. Invitat la Ştirea Zilei, academicianul Răzvan Theodorescu a declarat că nu este de acord cu existenţa unui manual la disciplina religie. „Sunt împotriva acestor manuale de religie pentru că şcoala învaţă, informează, dar nu este înainte de toate o instanţă morală. O temeinică educaţie religioasă este una într-un singur sens: istoria comparată a religiilor, făcută de un absolvent bun al teologiei, al istoriei, al filosofiei, în care nicio religie nu are un primat”.

De o cu totul altă părere este jurnalistul Florian Bichir. Invitat în platou, el a declarat că este nevoie de manuale de religie în şcoli. Ele trebuie făcute însă de oameni capabili, „care să nu îi determine pe copii să creadă în Dumnezeu de frică”.

Antena3.ro

Osetia de Sud a cerut Rusiei, ONU şi UE să îi recunoască independenţa


Osetia de Sud, regiune separatistă prorusă din Georgia, a cerut Rusiei, ONU şi Uniunii Europene să îi recunoască independenţa, au anunţat miercuri agenţiile de presă ruseşti.
Acest apel a fost validat printr-un vot desfăşurat marţi în "Parlamentul" Osetiei de Sud, regiune a cărei independenţă proclamată unilateral în anii '90 nu este recunoscută de nici o ţară, inclusiv Rusia, precizează agenţiile ruseşti.
Citeşte mai multe pe mediafax.ro

Phallic Car

joi, martie 06, 2008

La doar 5,5 centimetri, cel mai mic pistol din lume poate ucide un om





Pare o jucarie, sau, mai degraba o bricheta-breloc. Cu toate acestea, pistolul din imagine, cel mai mic revolver din lume, este cat se poate de real si de periculos. Pe cat ar parea de greu de crezut, specialistii sustin ca un glont provenit din aceasta arma minuscula poate atinge viteza de 128 m/sec si poate ucide. Swissminigun are numai 5,5 cm si foloseste munitie de dimensiuni reduse -4,53 mm, creata special pentru respectivul model. Costa nu mai putin de 3.000 de lire sterline si este disponibil in trei variante: din otel, placat cu aur sau decorat cu diamante. Dat fiind ca este o arma cu un grad crescut de pericol, revolverul nu poate fi importat in Marea Britanie, iar cumparatorii din Elvetia si Europa au nevoie de un permis special, emis de politie, pentru a putea sa il achizitioneze. Din aceleasi motive, Swissminigun este interzis in Statele Unite, autoritatile americane fiind de parere ca arma este mult prea mica pentru a fi incadrata la vreo categorie de sport cu arma.












































C.S
from ziua.ro

Florin Călinescu stă la biroul lui Nicolae Ceauşescu


Cabinetul costă 300.000 de euro şi cântăreşte 3 tone

Din 9 martie, în fiecare duminică, de la ora 22.30, telespectatorii Pro Tv vor vedea cum Florin Călinescu joacă rolul de preşedinte de la unul dintre cele mai scumpe birouri din lume. Povestea mobilierului care costă 300.000 de euro şi cântăreşte 3 tone începe în 1989, când administraţia Casei Poporului a comandat un scaun, o bibliotecă şi un birou pentru cabinetul lui Nicolae Ceauşescu. Piesele ar fi trebuit să ajungă la destinatar chiar de ziua acestuia. Timp de jumătate de an, trei arhitecţi, patru proiectanţi şi 18 sculptori au lucrat pentru ca totul să fie pe placul preşedintelui, sub atenta observaţie a unor trimişi speciali ai acestuia.

După Revdecembrie ’89, mobila a rămas 16 ani în depozitele fabricii care a produs-o, SC IMAR ARAD. În acest timp s-a interesat de ea foarte multă lume, printre care şi Sir Elton John. „Am primit chiar şi o ofertă de la una dintre casele de licitaţii din Londra, dar am decis că mobila destinată lui Ceauşescu face parte din istoria fabricii şi trebuie să rămână în fabrică”, declară directorul Mauro Frola

Biroul şi scaunul preşedintelui, cele mai valoroase piese de mobilier din decorul serialului de ficţiune Anticamera, au dat mari bătăi de cap echipei de scenografi de la Buftea. „Când a ajuns în Buftea, nimeni nu vroia să participe la descărcare şi asamblare, parcă ne temeam cu toţii. Până la urmă a fost nevoie de 10 oameni care au descărcat şi apoi au montat biroul în două zile”, spune Iulian Bostănaru, scenograful care a coordonat operaţiunea.

5 birouri special amenajate pentru fiecare ministru sau consilier al preşedintelui Boerescu, o sală de consiliu, anticamera preşedintelui, câteva holuri, cămara preşedintelui, cămara menajerei, baia prezidenţială, biroul bodyguarzilor şi o grădină a palatului, cu o fântână arteziană în care înoată crapi. În total: peste 800 metri pătraţi, amenajaţi în aproximativ 50 de zile pentru Anticamera, serialul care-l aduce pe Florin Călinescu în rol de preşedinte la Pro Tv. „N-am vrut să facem din decoruri o copie fidelă a vreunui palat prezidenţial, pentru că serialul nu e nici satiră politică şi nici documentar”, povesteşte Iulian Bostănaru.

Din prima zi de filmare, membrii echipei au început să se strângă în „Cămara Preşedintelui”, locul unde sunt adunate o mulţime de bunătăţi: un purcel afumat, atârnat într-o grindă, compoturi şi dulceţuri, dar şi frigiderul plin de bere, care are etichetele schimbate, în schimb nu are alcool. (D.P.)

from gandul.info

UE CERE UCRAINEI REVOCAREA DECIZIEI DE CONSTRUIRE A CANALULUI BÂSTROE

Uniunea Europeană consideră că Ucraina a încălcat prevederile acordurilor internaţionale cu privire la impactul transfrontalier de mediu, în ceea ce priveşte problema canalului Bâstroe, a declarat, joi, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi. Acesta a explicat că România şi-a prezentat punctul de vedere cu privire la proiectul Ucrainei în cadrul Consiliului de Mediu desfăşurat luni la Bruxelles, potrivit căruia ţara noastră cere Ucrainei revocarea deciziei unilaterale a acestei ţări de a continua construirea canalului Bâstroe.

Ministrul a spus că România a obţinut susţinere voluntară în demersurile sale de la Ungaria, Estonia şi Franţa, precum şi de la comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas. „Uniunea European consideră că Ucraina a încălcat acordurile internaţionale cu privire la impactul transfrontalier de mediu, astfel că va trimite o scrisoare oficială Ucrainei prin care îi cere explicaţii cu privire la decizia de a continua lucările la canalul Bâstroe şi revenirea asupra acestei hotărâri”, a subliniat Korodi.

Acesta a precizat că măsurile care vor fi luate de oficialii europeni nu vizează doar protecţia mediului, ci şi continuarea bunelor relaţii dintre Uniunea Europeană şi România, pe de o parte, şi Ucraina, pe de altă parte.

„Întrucât Ucraina nu este parte a Uniunii Europene, instrumentele de care dispunem sunt foarte puţine şi ne vom folosi de toate mijloacele diplomatice pentru rezolvarea acestei probleme. De asemenea, Guvernul României consideră că Ucraina nu poate participa la alte proiecte transfrontaliere de mediu şi vom susţine acest lucru când se va pune problema unei eventuale colaborări cu Ucraina pe viitor”, a mai spus ministrul.

Rompres

CEA MAI MARE BAZĂ MILITARĂ AMERICANĂ DIN EUROPA, SITUATĂ ÎN KOSOVO

Independenţa Kosovo, dictată de interesele SUA

Controversata independenţă a provinciei Kosovo încă suscită interesul opiniei publice internaţionale. Se vorbeşte despre istoria zonei, despre atrocităţile comise deopotrivă de sârbi şi albanezi, despre diferenţele etnice şi religioase. Ce nu ştiu mulţi este interesul major pe care îl manifestă Statele Unite în teritoriul independent al noului stat, recunoscut sau nu pe plan mondial. Aflată în Kosovo, Camp Bondsteel este cea mai mare bază militară americană construită după războiul din Vietnam şi principala bază a armatei SUA aflată sub comanda KFOR. Înconjurată de un zid de 2,5 metri înălţime, baza adăposteşte numeroase centre de cultură şi agrement speciale pentru militari, spitale şi biserici, dar şi centre de masaj cu angajate thailandeze.

Bondsteel se află lângă oraşul Urosevac, în estul provinciei Kosovo, şi este cartierul general al NATO pentru forţa multinaţională KFOR din est (Multinational Task Force East). Baza a fost numită după James L. Bondsteel, erou medaliat din războiul din Vietnam. Construită de Batalionul 94 Construcţii, împreună cu corporaţia „Kellog, Brown and Root” (care aparţine de Grupul Halliburton), baza este înconjurată de un zid exterior înalt de 2,5 metri şi are o suprafaţă de 360.000 de metri pătraţi. Preşedintele director general al Grupului Halliburton era, pe atunci, Dick Cheney, actualul vicepreşedinte al SUA.

BONDSTEEL - FOTOGRAFIE DIN AVION


Baza poate fi considerată un stat în stat. Aici s-au aflat iniţial 7.000 de soldaţi, însă, în prezent, au mai rămas doar 1.600. Ei beneficiază de numeroase facilităţi: televizoare, telefoane, bibliotecă, colecţii de DVD-uri şi CD-uri, jocuri video, computere cu conexiune la internet şi multe altele, toate comasate într-o clădire cu două etaje. Baza include şi unul dintre cele mai bune spitale din Kosovo, un cinematograf, trei săli de fitness, mese de biliard, două biserici, o staţie de pompieri, o secţie de poliţie militară, două frizerii, centre de masaj cu angajate thailandeze. Aici se poate mânca la fel ca într-un oraş obişnuit, la restaurante de tip fast food - Burger King, Taco Bell sau pizzeria Anthony’s. Totul pentru ca soldaţii să se simtă exact ca acasă.

BURGER KING ÎN BAZA BONDSTEEL


Există, de asemenea, magazine de haine, de pantofi şi de alimente, jocuri video, suveniruri, cofetării, săli de baschet şi volei, terenuri de tenis. Şoselele sunt impecabile, dar viteza maximă admisă este de 20 km/oră. Sunt bine supravegheate de patrule, care verifică minuţios cum se circulă şi dacă parcarea se face în loc permis. Cine încalcă regulile riscă o amendă de 20 de dolari. Există chiar şi un „Laura Bush Education Centre”, deservit de personal didactic universitar afiliat la Universitatea din Maryland şi Colegiul Central Texas, unde sunt oferite, gratuit, cursuri diverse – de limbă albaneză, sârbă sau germană, iniţiere PC etc. Certificatele de absolvire sunt, desigur, valabile în SUA. Cu alte cuvinte, Kosovo era, până acum, o adevărată colonie americană, dar pe teritoriul Serbiei. Acesta este şi motivul pentru care provincia trebuia desprinsă de Serbia.



Aşadar, de ce Kosovo?

Camp Bondsteel se află foarte aproape de oleoductul - vital pentru SUA - AMBO, care transportă petrol din Marea Caspică. Planurile de inginerie pentru construcţia bazei au fost demarate cu multe luni înainte ca prima bombă să fi căzut în Iugoslavia. Înaintea campaniei de bombardamente împotriva Iugoslaviei, în 1999, Washington Post arăta că, cu un Orient Mijlociu tot mai fragil, nevoia de baze militare în Balcani creşte, pentru ca SUA să îşi poată proteja resursele de petrol din Marea Caspică.”



Prin urmare, scopul principal pentru construirea Bondsteel este protejarea oleoductului AMBO, care va transporta petrol din Marea Caspică la Marea Neagră, în Bulgaria, apoi - prin Macedonia şi Albania - îl trimite prin portul albanez Vlora, de la Marea Adriatică spre SUA. Bazinul caspic are rezerve de petrol de circa 50 miliarde barili. În plus, din Kosovo, aviaţia americană poate interveni rapid în ţările bogate în petrol din Orientul Mijlociu şi de la Marea Caspică.

Bogăţii naturale. La ora actuală, Kosovo este un stat deosebit de sărac, însă deţine unele din cele mai bogate zăcăminte minerale pe plan mondial: cărbune, zinc, aur, argint, cadmiu, plumb şi cărbune. Directorul ansamblului minier, Novac Bjelic, susţine că, de fapt, „Bătălia în Kosovo se dă pentru mine, nimic altceva. Kosovo este un fel de Kuweit al Balcanilor!

Centru de detenţie. Pe de altă parte, Armata Statelor Unite a fost criticată pentru folosirea bazei şi ca centru de detenţie, în condiţii inumane pentru prizonieri. În noiembrie 2005, Alvaro Gil-Robles, trimisul Consiliului Europei pe probleme legate de drepturile omului, a descris baza ca fiind „o versiune la micro a celebrei Guantanamo”. În replică, armata SUA declară că nu au existat deţinuţi în bază.

SUA răspund

Întrebat de ce Washingtonul a „ocupat abuziv 400 de hectare pentru a construi baza Bondsteel”, Tom Casey, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, susţine că scopul acestei baze nu este decât de a sprijini misiunea NATO din Kosovo. „Acesta va fi scopul bazei până când va fi desfiinţată şi demolată, după ce forţele SUA şi ale NATO vor pleca din Kosovo”, a menţionat oficialul american.

Ce spune Rusia

Inamicii istorici ai SUA au propria versiune despre ce se întâmplă în Kosovo şi la Camp Bondsteel. Ambasadorul rus la NATO, Dimitri Rogozin, se întreabă: „Nu pot să înţeleg de ce nu se pune problema bascilor, de ce nu a Corsicei, a kurzilor, a republicilor caucaziene, a Irlandei de Nord... De ce Kosovo?” Rosiiskaya Gazeta, cotidian rus, arată că cea mai mare taină legată de Bondsteel o constituie o fabuloasă producţie despre ceva care se confectionează în interiorul bazei. Albanezii se arată cuprinşi de frică atunci când sunt rugaţi să relateze cu ce se ocupă acolo. Se pare că, pentru angajare, concursul este drastic. Miza nu este doar un salariu consistent, ci şi perspectiva de a primi viza pentru SUA după doar doi ani de muncă în bază, în condiţiile în care procedura de primire a green card se obţine după ani grei pe teritoriul american.

BONDSTEEL - PEISAJ DE IARNĂ


Ella Moroiu & Florin Tulbure, Antena3.ro

Notebook-urile vor egala desktop-urile in 2009


Vanzarile de laptop-uri de pe piata locala le vor egala pe cele de computere desktop (de birou) anul urmator, au declarat reprezentantii companiei de cercetare International Data Corp. (IDC). De asemenea, notebook-urile vor prelua conducerea in cursul lui 2010.

"Avand in vedere cresterea mare a vanzarilor in ultimul trimestru al anului trecut, ne asteptam ca vanzarile de notebook-uri si de desktop-uri sa ajunga la acelasi nivel mult mai devreme", a declarat pentru ZF Calin Mirea, research analyst la IDC.

Initial, compania de cercetare estima ca 2011 va fi primul an in care notebook-urile se vor vinde mai bine decat desktop-urile.

Reprezentantii IDC apreciaza ca aceasta trecere se va realiza in 2010, in conditiile in care vanzarile de PC-uri desktop nu vor inceta sa creasca, iar notebook-uri vor inregistra in fiecare an dublari ale numarului de unitati vandute.
Continuarea

SUA. ORAŞE DIN VERMONT AU VOTAT PENTRU ARESTAREA PREŞEDINTELUI BUSH

Americanii cu drept de vot din două oraşe ale statului Vermont au aprobat o măsură care va permite poliţiei să îi aresteze pe preşedintele George W. Bush şi pe vicepreşedintele Dick Cheney, pentru "crime împotriva Constituţiei", transmite presa locală, citată de Reuters. Această măsură este una simbolică, nu are caracter coercitiv şi a fost aprobată în Brattleboro şi Marlboro, oraşe dintr-un stat cunoscut pentru sensibilitatea privind probleme naţionale, în rezolvarea cărora adoptă măsuri liberale.

Votanţii au cerut astfel poliţiei să "îi extrădeze pe aceştia autorităţilor care pot decide judecarea lor".

Parlamentarii statului Vermont au adoptat rezoluţii neconstrângătoare care au vizat încheierea războiului din Irak şi demararea unor proceduri împotriva lui Bush şi Cheney. Mai multe oraşe au aprobat astfel de rezoluţii, însă nici una dintre ele nu a avut efect la Washington.

Oraşul Brattleboro are circa 12.000 de locuitori, este străbătut de râul Connecticut şi se află în partea sud-estică a statului. Marlboro are aproximativ 1.000 de locuitori.

Preşedintele Bush nu a vizitat niciodată acest stat în calitate de preşedinte, deşi şi-a petrecut vacanţa în apropiere.

Antena3.ro

Romani despre romani

Vedeta de la Travel Channel ne-a zdrobit pe banii nostri

Emisiunea de pe Travel Channel care a devastat imaginea Romaniei a fost platita de Guvernul roman. Producatorii americani afirma ca emisiunea a iesit astfel pentru ca autoritatile romane au incercat sa-i cenzureze, sa-i manipuleze si sa le prezinte niste butaforii drept realitati romanesti.

Secretarul de stat responsabil de turism,

Lucia Morariu, a raspuns doar prin interpusi

la scandalul „No Reservations“

Devastatorul episod despre Romania al celebrei emisiuni de turism „No Reservations“, difuzata de Travel Channel pe 26 februarie, a fost finantat cu 20.000 de dolari chiar de autoritatile romane. Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale a platit pentru sejurul grupului de sase jurnalisti de la Travel Channel sositi din SUA si le-a organizat programul. Coordonatorul din Romania al lui Anthony Bourdain, celebrul prezentator al emisiunii, si al echipei sale a fost tot un oficial roman: Camelia Negoita, sefa Biroului de Turism al Romaniei din SUA.

In cererea de oferta lansata pentru organizarea circuitului de documentare, postata pe site-ul ministerului, se precizeaza: „Aceasta vizita are drept scop promovarea atractiilor turistice din Romania pe piata americana prin intermediul emisiunii «No Reservations», transmisa saptaminal de canalul tv mentionat anterior (receptionat de 88 de milioane de familii din SUA si Canada). Echipa doreste sa realizeze filmari in locatii specifice, pentru a surprinde obiceiurile traditionale ale romanilor“. In acelasi document se arata: „Plata serviciilor efectuate se va face pe baza de factura, dupa prestarea acestora, in contul dumneavoastra deschis la Trezorerie, din contul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale deschis la Trezoreria municipiului Bucuresti“. Cererea de oferta este insotita de programul stabilit dinainte de minister.

Emisiunea a stirnit reactii vehemente, fapt care i-a determinat pe producatorii de la „No Reservations“, Chris Collins si Lydia Tenaglia, sa dea un comunicat de presa in care sa explice de ce a iesit asa. Ei acuza tocmai autoritatile romane din Ministerul Turismului pentru modul in care au incercat sa cenzureze anumite scene si au pus permanent bete-n roate realizatorilor, ceea ce a dus la frustrarea acestora din urma: „Am angajat mai multi romani sa ne ajute cu realizarea emisiunii si le-am cerut parerea despre itinerar si despre scenele pe care sa le filmam. Dar tentativele noastre de a incerca experiente autentice si localuri ce nu se afla in categoria celor mai renumite din oras, dupa cum este stilul emisiunii «No Reservations», au fost de cele mai multe ori deturnate. Cererile noastre de a vedea locurile in care maninca in fiecare zi oamenii din clasa muncitoare erau fie descurajate una dupa alta, fie ni se spunea ca asemenea intilniri sint imposibil de aranjat. Mentalitatea predominanta era ca mai bine sa aratam «cel mai bun restaurant frantuzesc din oras» sau «sa aranjam cu grija o scena» decit sa aratam ceea ce cei mai multi romani ar recunoaste drept realitate“.

Despre traseul lui Anthony Bourdain in Romania, stabilit de directia de promovare a turismului din ministerul de resort, producatorii afirma: „Am lucrat impreuna cu autoritatile locale in domeniul turismului chiar mai mult decit o facem de obicei. Nu am ignorat sugestiile facute de ei in favoarea unei agende proprii, cele mai multe scene si localuri fiind recomandate de ei“.

Unul dintre putinele momente in care romanii au parte de laude este o scena filmata in fata unei tarabe unde se vindeau mici la gratar, cu mustar si bere. „Mi-as putea petrece fericit restul zilei aici, mincind mici facuti dintr-o carne de provenienta necunoscuta pe care sa-i inec in bere“, spune Bourdain in emisiune. Producatorii il sustin: „Scena cu micii, filmata impotriva dorintei explicite a celor ce ne ghidau, este un exemplu de cum ar fi putut fi emisiunea. Cele mai bune emisiuni ale noastre sint cele in care ni se permite sa vedem oamenii asa cum sint ei, si nu cum gazdele noastre oficiale sau reprezentantii Guvernului vor sa-i vedem. In acest caz, rezultatele au fost de cele mai multe ori absurde si noi am aratat ceea ce am trait. Romania a supravietuit unor experiente mai groaznice decit emisiunea noastra despre calatorii“.

Secretarul de stat pentru turism, Lucia Moraru, nu a vrut sa discute cu Cotidianul pe marginea emisiunii realizate de Anthony Bourdain si ne-a trimis catre Biroul de presa al Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. Marius Nedeleanu, ofiter de presa, ne-a precizat faptul ca oficialitatile romane „nu considera emisiunea realizata de Bourdain ca una care recomanda Romania drept o tara ce nu trebuie vizitata“. De asemenea, el sustine ca echipa americana este cea care nu a respectat programul stabilit de comun acord cu autoritatile romane, iar propunerea zonelor ce au fost vizitate a apartinut Biroului roman de turism din New York, alegerea finala fiind una de comun acord intre parti. „Din punctul nostru de vedere, ministerul a facut tot ceea ce putea sa faca. Dar intotdeauna e loc si de mai bine“, spune Marius Nedeleanu. Desi sefa Biroului de turism de la New York, Camelia Negoita, apare pe genericul emisiunii lui Bourdain drept coordonator in teren, ministerul dezminte acest lucru. „Doamna Negoita nu a fost coordonator. Ea doar a insotit o echipa de filmare la solicitarea producatorilor pentru a se asigura ca totul se desfasoara conform programului initial“, adauga Nedeleanu. Cit despre fiascoul inregistrat cu petrecerea de Halloween de la Bran, el declara ca aceasta a fost propusa de americani. Nedeleanu a mai precizat ca alegerea restaurantului Jaristea s-a datorat faptului ca a fost singurul care servea mincare traditionala si permitea filmarea in bucatarie.

Filmul filmului

Micii si berea de la o taraba au fost singurele lucruri laudate in documentarul lui Bourdain. Butaforia pusa la cale de autoritati - restaurantul Jaristea sau petrecerea de Halloween - a primit o necrutatoare replica.

Un cos care parca fumega din cronicile medievale, o caruta rudimentara si niscaiva babe stirbe ce zimbesc de pe marginea ulitei. Asa incepe jurnalistul Anthony Bourdain prezentarea Romaniei in celebra emisiune „No Reservations“ a postului Travel Channel. Iar de aici, imaginea Romaniei se deterioreaza continuu pe parcursul unei ore intregi.

Teapa la Vlad Tepes: un loc in care filmarea

costa 10 euro pe metrul patrat

Porcul taiat la Jaristea a fost

botezat „Porcula“

Descris ca un loc cenusiu si indepartat, Bucurestiul este punctul de plecare in calatoria sa. Printre strazi desfundate si pustii din centrul vechi al Capitalei, pline de gropi, Bourdain se intilneste cu partenerul sau de emisiune, rusul Zamir. Bourdain ne anunta ca urmeaza sa filmeze o scena ce a fost special pregatita linga statuia si palatul lui Vlad Tepes din Bucuresti (Curtea Veche - n.r.). Iar pe masura ce Zamir ii povesteste despre istoria Romaniei, pe fundal se aude o voce: „Domnu, domnu, aloooo.....“. Un paznic ii intoarce din drum. „Avem permisiunea autoritatilor guvernamentale sa filmam aici“, spune Bourdain. Dar paznicii romani sint de neinduplecat: americanii trebuie sa plateasca zece euro pe metrul patrat de teren filmat daca vor sa arate zecilor de milioane de telespectatori atractiile Bucurestiului. Iar Anthony Bourdain, nervos, nici nu vrea sa auda de teapa autoritatilor ce l-au asigurat ca va putea filma gratis in palatul lui Vlad Tepes.

Urmatorul pas in emisiune: o cina romaneasca. „Nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ca acest muzeu nebunesc, acest kitsch ce se vrea a fi un omagiu adus imperialismului, mi-a declansat semnale de alarma“, spune Bourdain atunci cind intra in Locanta Jaristea, restaurantul ales de reprezentantii Guvernului pentru a arata americanilor cum maninca romanii obisnuiti (sic!). A doua zi, americanul a incercat micii cu mustar si bere. De fapt, acestia reprezinta cam singurul element ce a adunat laudele sale.

Parasind Bucurestiul, in trenul ce-l duce la castelul Bran, zis al lui Dracula, el afla de la prietenul sau, Zamir, ca acesta este de vinzare pentru o suta de milioane de dolari. Ghidul castelului are insa grija sa spulbere orice mit: Dracula n-a locuit aici decit doua saptamini. Si nici nu a fost atit de singeros pe cit se spune. Plictisit de prezentarea anosta, Bourdain spera insa ca va avea parte de ceva traditional romanesc. Raspunsul sugerat de oficialitatile romane: o petrecere americana de Halloween. „Cel mai de jos punct al carierei mele“, mormaie Bourdain, in timp ce se indreapta spre petrecerea din pivnita unui hotel tematic cu un cutit de plastic lipit de timple pentru a sugera un mort viu. „Cautarea mea pentru mincare si cultura autohtona m-a adus la asta?“, se intreaba el retoric, inainte de a rosti: „Alcool, va rog. Alcool! Am nevoie de multe bauturi“. Iar ironiile bine brodite se tin lant pina fac praf incercarea romanilor de a imita obiceiurile americane.

Un birt din Maramures i-a placut lui

Bourdain mai mult decit fitele

In Romania, copiii se joaca prea mult

cu focul si cu porcul

Cimitirul vesel din Sapinta si modul in care romanii isi bat joc de moarte se pare ca l-au impresionat destul de mult pe american, deoarece acesta a si cumparat o cruce sculptata, pe care i-a daruit-o prietenului sau, Zamir, de ziua acestuia. Zi pe care rusul a sarbatorit-o intr-o pensiune maramureseana, unde gazdele si-au pus straiul popular festiv, dupa cum scria in programul intocmit de minister, si au taiat un porc. Memorabila ramine imaginea unui pusti de sapte-opt ani, care pirleste porcul cu un arzator cu gaz la doi pasi de butelia ruginita. Totusi, mamaliga, bulzul si sarmalele par sa-l fi fermecat pe Bourdain mai mult decit restaurantele sofisticate din Bucuresti. „In Romania am avut parte de lacrimi si zimbete, de furie si umilinta, dar per total m-am distrat bine. Insa, dragi telespectatori, trebuie sa va avertizez: fiti atenti la tuica, sau numele vostru ar putea ajunge pe o cruce precum cele de la Sapinta“, isi incheie americanul emisiunea.

Cam atit despre ceea ce s-a vazut pe ecran. Despre intimplarile din spatele camerei, Anthony Bourdain a povestit pe blogul sau: „La motelul Dracula m-am simtit la fel de prost pe cit arata motelul insusi. Poate ca am gresit cind am decis sa filmam acolo, dar este un loc reprezentativ pentru o industrie turistica bazata pe mitul Dracula. Chiar si fara camera, cind cautam sa mincam undeva linistiti, ne loveam de restaurante aproape goale, unde chelnerii ne spuneau ca mesele sint rezervate. (...) Sa descriu Romania ca o tara prietenoasa? Nu merge. Am fost in peste 50 de tari din toata lumea. Pe o scara a ospitalitatii, Romania nu intra in primele 40. (...) As putea minti. Dar nu o sa o fac“.

Urmareste emisiunea pe site-ul Youtube:

Razboiul romano-american de pe blogul lui Bourdain

Postarea despre Romania a fost cea mai comentata pe blogul lui Anthony Bourdain. Romanii au intrat in valuri sa se certe cu americanii si sa “isi apere tara”.

Din 26 februarie, data la care a fost difuzata emisiunea, pina luni, 3 martie, postarea despre Romania de pe blogul lui Anthony Bourdain (http://anthony-bourdain-blog.travelchannel.com/) a strins 798 de opinii de la telespectatori din toata lumea, in contextul in care articolul despre Hawaii, urmatorul cel mai comentat, a primit doar 272 de mesaje de la cititori, iar unul obisnuit are, in medie, 100 de opinii.

Cu titlul “Romania: What the hell happened??”, textul realizatorului de la Travel Channel a adus in jocul polemicii vehemente strainii - in special americanii - si romanii, care s-au certat in toata regula, ajungind pina la masurarea IQ-ului si a naturaletii legumelor si fructelor, dar si a insultelor de genul “romani paranoici si fara simtul umorului”, “americani grasi si prosti”.

Printre primele reactii, Elayne Riggs povesteste istorii de groaza de cind a vizitat, ca o “adolescenta naiva”, Romania in ’73, ajungind la concluzia ca toti romanii “sint paranoici”. Urmatoarele felicitari internationale au fost dominate de cam aceleasi idei: “Unul dintre cele mai amuzante episoade”, ba chiar “ilar”, dar mai ales “onest” si brutal de “real”. “Fii sincer, indiferent cit de multa ura vei trezi”, “pastreaza-ti integritatea”, l-au indemnat acestia. “Adevarul triumfa, e mai interesant decit minciuna”, “nu te lasa”, “nu iti cere scuze”. Comentariile se terminau, de multe ori, in “nu o sa ajung in Romania prea curind, dupa emisiunea ta” sau “mai bine ma duc in Namibia”.

In schimb, chiar si strainii nu au putut sa se abtina in a-l intreba pe Bourdain ce facea cu ghidul rus in Romania. “Nu stii ca nu le plac rusii?”, a adaugat “not a romanian”. Multi dintre ei au povestit propriile experiente in Romania, insistind ca au petrecut foarte bine la noi si ca realizatorul si-ar fi putut muta privirea inspre locuri mai frumoase, mincaruri mai interesante si o gramada de legume, “de care nici macar nu ti-ai fi imaginat”.

Romanii nu s-au lasat prea mult asteptati pe blogul lui Bourdain. Ei le-au explicat americanilor ca am descoperit legumele. “In Romania, o rosie are gust de rosie, o piersica are gust de piersica, nu ca in SUA. Puiul nostru nu e plin de antibiotice sau alte gunoaie”, sustine Chris Codrina. Desi jigniti, citiva dintre romani i-au dat dreptate lui Bourdain: Romania nu e recunoscuta in lume pentru mincare sau drumuri, ci pentru peisaje. Chiar si romanii se pling de aceleasi lucruri de care s-a plins si realizatorul show-ului. Altii au incercat sa se explice: comunismul, tranzitia, confuzia, dar cei mai multi s-au simtit insultati.

Printre criticile cele mai frecvente aduse show-ului de catre romani s-au numarat ghidul rus, locurile ciudate alese sa fie vizitate, faptul ca nu a cautat lucrurile bune si ca Romania inseamna mult mai mult decit a aratat el.

De aici a fost doar un pas pina la “sa iti fie rusine”, “m-ai dezamagit”, “erai un guru pentru mine pina la acest episod”, “idiotule”, “arogantule” sau “nu mai am nici un fel de respect pentru tine”. “Romanii nu au, in mod evident, simtul umorului. Partea cea mai urita a acestei tari nu este ceea ce s-a vazut aseara la tv, ci fanatismul si ura expuse in ceea ce au scris locuitorii ei aici. Incep sa inteleg de ce Tony a avut asa o experienta proasta in tara voastra atit de prietenoasa si de ospitaliera”, le-a raspuns un american.

“Se pare ca ai foarte multe comentarii la acest articol. Cele mai multe de altfel pentru posturile tale. Ceea ce inseamna ca ai multi fani in Romania. Iritati, dar totusi fani. Si eu sint unul dintre ei”, a scris Vlad Corduneanu. Pe la 700 de comentarii, istoviti, mai multi participanti la discutie au inceput sa se indemne sa se opreasca. “Cred ca producatorii, cei de la Travel Channel si cine ar mai fi trebuit au prins ideea inca de la primele 100 de mesaje”, a conchis Rachelle. (Alexandra Badicioiu)

from cotidianul.ro