sâmbătă, iulie 07, 2007

Iris, in deschidere la Rolling Stones


Iris, una dintre cele mai indragite trupe romanesti, va canta in deschiderea concertului Rolling Stones, care va avea loc pe 17 iulie, pe Stadionul "Lia Manoliu".

Recitalul Iris va incepe la ora 18.00 si va dura o jumatate de ora, dupa care va urma concertul trupei britanice the Charlatans.

„Faptul ca vom canta in deschiderea concertului The Rolling Stones este cel mai frumos cadou pe care il puteam primi la aniversarea a 30 de ani de cariera. Este o onoare si un privilegiu, emotiile sunt foarte mari”, a declarat Cristi Minculescu, solistul formatiei Iris.

„Am crescut cu muzica celor de la Rolling Stones, iar modul lor de interpretare si in special atitudinea au constituit o inspiratie pentru noi”, a adaugat el.

Incepand de astazi, biletele pentru concertul Rolling Stones pot fi achizitionate numai de pe site-ul www.ticketpoint.ro si din magazinele Diverta din Bucuresti: Diverta Plaza Romania, Diverta Mall Vitan, Diverta Fainari, Diverta Unirii Megastore, Diverta Scala.

In perioada 10-16 iulie, biletele vor fi disponibile doar in magazinele Diverta mentionate. Ultimele bilete ramase in vanzare sunt pentru categoriile Gazon B (87 de lei, 2.500 de tichete) si Peluza (97 de lei, 500 de tichete).

In cazul in care biletele nu vor fi epuizate, vor putea fi cumparate in ziua concertului, incepand cu ora 10.00, de la casele de bilete amenajate la intrarile Stadionului „Lia Manoliu”.
from evz

vineri, iulie 06, 2007

Sterge praful, daca trebuie (Autor necunoscut)

Sterge praful, daca trebuie, dar oare n-ar fi mai bine
Sa pictezi un tablou sau sa scrii o scrisoare,
Sa coci o prajitura sau sa plantezi o samanta,
Cantarind diferenta intre a vrea si a avea nevoie?

Sterge praful, daca trebuie, dar vezi ca nu prea e timp,
Cand sunt rauri in care sa inoti si munti pe care sa te cateri,
Muzica de ascultat si carti de citit,
Prieteni de iubit si viata de trait.

Sterge praful, daca trebuie, dar lumea e acolo, afara,
Cu soarele in ochii tai, cu vantul prin parul tau,
O fulguiala de zapada, o rapaiala de ploaie.
Aceasta zi nu se va mai intoarce niciodata.

Iar cand va fi sa te duci, si va trebui sa te duci o data si-o data,
Tu, chiar tu insuti, vei lasa in urma ta mult praf.
Nici nu pot sa va spun cat de multe ore, nenumarate, mi-am petrecut
FACAND CURATENIE!

Obisnuiam sa petrec 8-12 ore pe zi IN FIECARE weekend, ca sa ma asigur
ca totul este perfect "in caz ca vine cineva".
Apoi mi-am dat seama intr-o buna zi ca nimeni nu mai avea sa vina
Erau cu totii afara, traindu-si viata si distrandu-se!

Acum, cand vin oameni la mine in vizita, nu simt deloc nevoia sa
justific "starea" in care se prezinta casa mea. Ei sunt mult mai
interesati sa afle ce am mai facut pe cand eram plecat, traindu-mi
viata si distrandu-ma.
Daca inca nu v-ati dat seama, va rog sa fiti atenti la acest sfat:
Viata e scurta. Bucurati-va din plin de ea!
Sterge praful, daca trebuie, dar tine bine minte:
Batranetea va veni si ea nu e intotdeauna blanda.

O casa devine un camin atunci cand poti scrie "Te iubesc" pe mobila!

Boala mileniului III

Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea,dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. Consumul indelungat de produse alimentare aditivatesintetic provoaca distrugerea sistemului imunitar, care ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriuluiorganism, precum si o serie de tumori maligne si benigne.

Plasticul Margot

Un exemplu de aliment ce ar trebui evitat este margarina. Produsul a aparut in al doilea razboi mondial, in urma rationalizarii untului.Cercetatorii americani au descoperit, accidental, ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului, folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb. Acesta este asemanator untului, cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat dupa numele sotiei (Margot) a unuia dintre savanti. Pana astazi, margarina a fost imbogatita cu tot soiul de coloranti, aromatizanti si vitamine sintetice, devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodata. Grasimile sintetice nu pot fi arse de organism,iar ele se depun pe membrana celulelor sistemului imunitar, paralizandu- l prin depozitarea in tesuturi. Rezulatele pentru inima, creier si circulatia sangvina sunt dezastruoase.
Cancer la plic
Supele concentrate contin in exces glutamat de sodiu, E 621,considerat de specialisti ca una dintre cele mai cancerogene substante. Concentratul se obtine prin deshidratarea supelor si a ciorbelor, preparate normal, dar in cantitati industriale. Rezulta un
praf, care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu), dupa care se ambaleaza in vid sau sub forma de cubulete. Poate v-ati intrebat cum pot doua fire de morcov si doua de patrunjel dintr-un plic sa dea acel gust.
Nu pot! Peste 90% din plic este monoglutamat de sodiu, substanta care supraexcita papilele gustative.Glutamatul ucide celulele nervoase Glutamatul se vinde roducatorilor sub forma de cristale albe, fara gust, si se combina intotdeauna cu alti aditivi chimici,
aromatizanti. El se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Organizatiile de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a glutamatului de sodiu.
Ministerul Alimentatiei din SUA i-a informat public pe oameni ca glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc Alzheimer si Parkinson.
Otravuri pentru copii
Fabricantii de guma de mestecat, destinata in special copiilor, folosesc nu mai putin de sapte-opt tipuri de substante chimice, multe fiind pe lista celor suspecte sau nocive. Cine mesteca regulat guma se expune colesterolului (E320), unor boli ale aparatului bucal (E330, acid citric) si cancerului (950 si E951). Si bauturile racoritoare mustesc de aditivi nocivi, cel mai folosit fiind acidul citric (E330) sau sarea de lamaie. Bauturile cu aroma de citrice sunt dintre cele mai daunatoare. Colorantii folositi, E102 si E110, sunt
foarte periculosi. Nici mare parte din gemuri sau alte dulciuri nu sunt ceea ce par a fi, chiar daca unii le aplica eticheta "produs natural". Minciuna poate fi dovedita chiar de eticheta unde, la ingrediente, apare mentionat acidul citric, nelipsit din borcanele de
gem. La fel de periculoase sunt bomboanele intens colorate si, in general, tot ce contine coloranti. Chiar si zaharul obtinut din sfecla sau trestie este controversat. El lezeaza organele digestive, pe care le obliga sa prelucreze o cantitate de energie ce nu o pot suporta. Producatorii au inventat si substituienti ai zaharului, dintre care cel mai nociv este aspartamul (E950 si E951), care provoaca peste 70 de tipuri de boli mortale.

"Capsunarii" au ajuns in librarii


Miguel Pajares a editat o carte in care deseneaza portretul imigrantilor romani din Spania.
Romanii care muncesc in Spania au ajuns subiectul unei cercetari stiintifice amanuntite. O lucrare de doctorat la inceput, teza „Inmigrantes del Este”, scrisa de Miguel Pajares, s-a transformat intr-o carte ce contureaza portretul romanilor, care au devenit al treilea grup de imigranti din Spania, ca numar. Intreaga poveste a „capsunarilor” a incaput in 250 de pagini si costa 16,5 euro.

„Romanii vor sa fie invizibili”

„Individualist”, „asociabil”, dar „calificat mai bine decat munca pe care o face”, asa arata emigrantul roman din Spania in viziunea lui Miguel Pajares, cercetator la Universitatea din Barcelona, care lucreaza si la un centru de integrare sociala a emigrantilor.

„Am facut aproximativ 40 de interviuri cu romani si peste 30 cu spaniolii care au intrat des in contact cu romanii, care lucreaza cu ei, selectati din serviciile sociale sau dintre cei care-i angajeaza. Am facut vizite in asociatiile lor, multa munca de teren care a fost mai utila decat orice statistica si prin care mi-am facut multi prieteni din comunitatea romaneasca. Am studiat procesul migratiei, dar cel mai interesant este pe ce loc s-au asezat romanii in societatea spaniola si, mai ales, in spatiul muncii. Si am tras niste concluzii”, spune autorul, in biroul sau din Barcelona, in care se ciocnesc numerosi imigranti stabiliti in Spania care-si cauta un rost in capitala.

Concluziile lui Pajares nu sunt cu nimic mai rele sau mai bune fata de perceptia spaniolului de rand vizavi de „capsunari”, insa au o baza stiintifica si coerenta.

„Romanii sunt foarte bine inclusi in piata muncii, dar sunt mai bine calificati decat ceea ce fac aici in Spania. Ca integrare in societate, in viata de zi cu zi a Spaniei, am observat ca romanii vor sa fie un pic invizibili, si asta pentru ca stiu foarte bine ca imaginea societatii spaniole asupra romanilor nu este buna. Romanii care sunt aici si care muncesc normal, cu acte, stiu foarte bine ca spaniolii au o imagine proasta despre cei care vin din Romania, si reactia este sa se ascunda, sa stea invizibili. Pleaca de la munca direct acasa si nu participa la viata sociala. Are legatura putin si cu individualismul, pentru ca este o caracteristica a romanilor care vin aici”, explica spaniolul, care a descoperit ca romanii nu au o comunitate in adevaratul sens al cuvantului. Nu fac festivaluri, nu se aduna la intalniri decat daca este ceva foarte important sau daca au nevoie de un nou loc de munca.

Ii aduna doar biserica

„Se intalnesc doua-trei familii duminica dimineata, si-atat. Exista, desigur, exceptii, dar tendinta generala este de a sta in grupuri mici, nu de a forma o comunitate. Singurul lucru care-i aduna ramane biserica”, adauga Pajares, care vede in religie unicul liant adevarat dintre cei 50.000 de imigranti romani stabiliti oficial in Catalonya sau dintre cei un milion - tot cat arata cifrele oficiale - din intreaga Spanie.

In alte studii pe care antropologul spaniol le-a scris pana la teza in care face portretul imigrantilor romani, acesta spune ca a descoperit ceva foarte important in grupurile de emigranti: „reteaua” care exista intre ei si care ii ajuta sa se adapteze intr-un mediu ostil.

„In general, imigrantii au legaturi puternice, se ajuta intre ei, si am cautat asta la romani. Insa am descoperit ca „reteaua” lor este formata doar din familie si prieteni apropiati, dar nu mai mult de-atat. Din aceasta cauza, partidele politice ale imigrantilor romani nu au viitor in Spania, in parte pentru ca acesti oameni nu sunt organizati intr-o retea mai mare”, adauga Miguel Pajares.

CAPITOL APARTE

Rromii veniti din Romania si „azilul”

Cartea lui Pajares face si istoricul grupurilor de romani care au ajuns in Spania. Astfel, primii imigranti s-au stabilit la Coslada (Madrid), si erau adventisti ca si confesiune. Apartenenta la o mica minoritate religioasa care are un grup important in Spania este, conform antropologului, unul dintre factorii favorizanti ai cresterii numarului romanilor care au ales Spania.

In acelasi timp, un capitol separat le este dedicat tiganilor romani care au emigrat in Spania. Autorul face o scurta istorie a emigratiei populatiei de origine rroma dupa 1989, facand o paralela cu emigratia celorlalti romani. Rromii, care au emigrat in majoritate in conditii de „refugiati” in anii ‘80, au continuat sa fuga folosindu-se de aceeasi tehnica si in anii care au urmat Revolutiei, cerand azil politic.

In Spania, inceputul emigratiei tiganilor romani a fost anul 1998 - cand au venit aproximativ 500 in apropiere de Madrid -, chiar daca au mai existat mici valuri intre 1994 si 1997. Aceasta categorie de emigranti romani a fost in acea perioada principalul grup care cerea azil politic in Spania. In Catalonya, datele oficiale numara 1.100 de rromi, cei mai multi fiind din Tandarei, un grup distinct la care face dese referiri Pajares.

MOTIVE

„Romanii meritau o carte”

Despre motivele pentru care a tinut sa editeze o carte despre „capsunari”, Pajares explica: „A fost lucrarea mea la universitate, si am tinut sa iasa pe piata si in librarii pentru ca este un fenomen care preocupa societatea spaniola. Am facut multe lucrari despre imigratie in anii trecuti, iar de trei ani ma ocup de romani indeaproape. Lucrez in Centrul de Cercetare la Universitatea din Barcelona si ma preocupa acest tip de studii despre romani. Mai ales ca, dupa ecuadorieni si marocani, romanii sunt al treilea grup de imigranti ca marime, care s-a dezvoltat in ultimii ani, si despre care nu existau studii pana acum, asa ca meritau o carte”

IN FLOAREA VARSTEI

„Capsunarii” - foarte tineri

In Catalonya, locul in care Pajares si-a facut majoritatea interviurilor, romanii au ajuns sa numere - oficial - 50.000 de persoane. Astfel, in aceasta zona, comunitatea de imigranti romani este in top trei, depasindu-i doar marocanii - 160.000 - si ecuadorienii - 61.000. Ei sunt insa sunt in majoritate tineri, si din aceasta cauza sunt vazuti drept o infuzie de forta de munca excelenta.

„Daca este sa ma refer la varsta, ma limitez in a semnala ca media de varsta a rezidentilor romani din Spania este de 30 de ani - conform Anuarului Statistic al Strainilor. 29 de ani la femei si 31 de ani la barbati”, explica antropologul.

AUTORUL

Specialist in imigratie

Miguel Pajares, autorul cartii „Inmigrantes del Este”, este nascut in 1950, la Palencia, este necasatorit, dar are un copil de 7 ani. A venit in capitala Spaniei acum 25 de ani, unde a studiat Biologia. A lucrat in ultimii ani in domeniul imigratiei si are un doctorat in antropologie sociala.

De fapt, cartea despre imigrantii romani a fost in prima faza teza sa de doctorat, pe care a refacut-o si a dat-o spre publicare. Pajares este cercetator stiintific la Universitatea din Barcelona, Departamentul de Antropologie sociala.
from evz

Dietele specifice grupelor sangvine

Nutriţioniştii susţin că cele patru grupe de sânge sunt programate să accepte numai anumite tipuri de hrană

Există o legătură directă între grupa noastră sangvină şi menţinerea sănătăţii, susţin nutriţioniştii. Potrivit acestora, fiecare persoană trebuie să cunoască alimentele care îi conferă vitalitate şi imunitate în faţa bolilor. Una dintre cele mai importante abordări în acest sens aparţine medicului american Petre D`Adamo, cel care a reuşit să creeze patru tipuri de diete corespunzătoare grupelor sangvine.

Grupa sangvină 0 - Carnivori

Persoanele care au grupa sangvină 0 (zero), considerată o grupă aristocrată, sunt foarte grăbite, vioaie şi tonice. În relaţiile cu ceilalţi, nativii din această grupă sunt bucuroşi să facă noi cunoştinţe şi să participe la mese ocazionale. Aşa se explică şi faptul că dieta lor, bogată în calorii, însoţită de băuturi tari, îi transformă, cu timpul, în persoane durdulii şi apoi obeze. Cei cu grupa sangvină 0 apreciază brânzeturile şi fructele proaspete, dar nu le numără în categoria preferinţelor culinare. Ei consumă, din belşug, şi alimente care trebuie trecute la capitolul restricţii. Adică: peşte gras, vânat, mezeluri, scoici şi fructe uscate. Categoric, persoanele cu această grupă sangvină sunt carnivore. Copiii cu grupa sangvină 0 ar trebui să mănânce brânză de vaci, caş, migdale, soia şi morcovi, alimente care le asigură doza necesară de calciu şi vitamine.

Grupa sangvină A - Vegetarieni

Persoanele din grupa A sunt mari consumatoare de legume, fructe şi paste. În această categorie sunt întâlniţi cei mai mulţi vegetarieni. Pentru că sistemul lor imunitar este fragil, cei cu grupa sangvină A înlocuiesc, bucuroşi, o porţie de carne cu una de legume, preparate după reţete sofisticate. Persoanele cu grupa sangvină A sunt harnice şi preferă să cugete asupra marilor decizii în linişte. Copiii din această grupă au nevoie de proteinele din peşte sau pui. Din meniul zilnic nu trebuie să lipsească brânza de vaci, cerealele şi ouăle de prepeliţă.

Grupa sangvină B – Mari amatori de peşte

Cei cu grupa sangvină B au voie să mănânce orice. În viaţa relaţională, ei sunt joviali, bucuroşi să onoreze orice invitaţie, asemănându-se, din acest punct de vedere, cu cei din grupa 0. Pentru că sistemul lor imunitar este puternic, tentaţia de a mânca cât mai mult, din toate, este foarte mare. Din categoria cărnurilor, nutriţioniştii le recomandă să fie prudenţi în consumul celei de pasăre. În compensaţie, ei se pot răsfăţa cu carne de peşte, heringul clasându-se pe locul principal. Nu au probleme digestive dacă beau lactate, dar li se recomandă restricţii la cereale, la soia şi roşii. Copiii cu această grupă sunt, deseori, alergici la dulciuri.

Grupa sangvină AB - Lactate şi brânzeturi

Nativii cu grupa sangvină AB sunt consideraţi nişte sensibili „adaptabili". Ei au trăsături specifice celor două grupe: A şi B. Se descurcă foarte bine în grupul relaţional din care fac parte. Deseori bravează şi atunci starea lor de sănătate lasă de dorit. Copiii au nevoie de proteine. Dar cele mai sănătoase s-au dovedit cele obţinute din carnea de vită. Şi pentru această grupă, recomandările pentru consumul cărnii de pasăre sunt restrictive. În privinţa lactatelor, nutriţioniştii le recomandă iaurt, chefir, lapte bătut. Atenţie la smântână şi la brânza grasă.
from adevarul

joi, iulie 05, 2007

Inca de mici stim sa mintim dar asta ne ajuta

Copiii mici nu sunt chiar asa de inocenti pana le urma , dezvaluie Daily Mail.

Bebelusii de numai 6 luni sunt capabili sa isi minta parintii plangand chiar daca nu ii doare sau streseaza nimic , arata noile cercetari.

In plus , de indata ce parintii au ajuns si le-au oferit imbratisarile si mangaierile cu care sunt obisnuiti si pe care bebelusii si le doresc cu ardoare , acestia fac tot ce le sta in putinta pentru a prelungi satisfactia , oferindu-le zambete false.

Aceste rezultate au condus la concluzia ca oamenii sunt “nascuti pentru a minti” si ca aceasta este o calitate unica a speciei umane.

Studiile din psihologia animala au anulat cu elan aceste rezultate. Experimentele din acest domeniu au aratat ca tinerii cimpanzei sunt cel putin la fel de capabili ca si bebelusii sa minta.

Acestia plang la randul lor atunci cand sunt lasati singuri. Dovada motivului care ii face sa planga este experimentul realizat de cercetatori. Astfel , s-a constat ca bebelusii de cimpanzeu scot zgomote atata timp cat “parintii” care pleaca se afla in aria in care sunetul se poate auzi. De indata ce s-au indepartat suficient , acestia se linistesc.

Dar este acesta un tip de minciuna? Cercetatorii au convenit ca desi deliberat , comportamentul lor ar putea fi mai degraba interpretat ca fiind singura modalitate pe care bebelusii o au la indemana pentru a obtine ceea ce isi doresc.

La urma urmei ii invatam pe copiii nostri ca nu este bine sa minta in timp ce noi , adultii , mintim in fiecare zi. Mintim pentru a nu face pe cineva sa sufere , mintim ascunzandu-ne dispozitia proasta ca sa nu provocam anxietate , sau sa nu fim sanctionati atunci cand nu credem ca e cazul.

In unele profesii-doctorii , asistentele , politicienii si diplomatii-arta de a minti este foarte necesara in sirul de aptitudini ca si mod de a reduce stresul pacientilor sau pentru a negocia cu delicatete.

Intr-adevar , ne nastem mincinosi , dar asta nu ne face oameni rai. Important e scopul final al minciunii-daca este un scop nobil sau dimpotriva , unul vanitos.

Dan Puric - Despre vulturi, crize si demnitate

Scoate alcoolul din Base!

Bubamara - Goran Bregovic

Durerile în gât, tratate cu vin


Vinul, ale cărui proprietăţi curative au fost dovedite deja în afecţiunile inimii sau în diferite forme de cancer, ar putea fi utilizat şi pentru tratarea durerilor de gât sau a cariilor dentare, arată un studiu citat de Daily Mail.

Cu toate că beneficiile vinului asupra sănătăţii noastre sunt cunoscute de secole, până de curând nu s-au făcut studii care să dovedească eficienţa acestuia împotriva bacteriilor prezente în cavitatea bucală. Coordonatorul studiului, prof. Gabriella Gazzani, de la Universitatea Pavia, a demonstrat însă că faimoasa băutură are capacitatea de a bloca dezvoltarea diferitelor bacterii existente în cavitatea bucală, tratând astfel durerile în gât.

Cercetările se află încă în desfăşurare, oamenii de ştiinţă dorind să verifice şi efectul vinului asupra afecţiunilor respiratorii.
from adevarul

Tinerii, predispuşi la infarct din cauza stilului de viaţă haotic


Cardiologii recomandă dieta mediteraneeană pentru prevenirea bolilor inimii

Bolile cardiovasculare nu mai sunt apanajul persoanelor în vârstă, avertizează cardiologii. Tot mai mulţi tineri, cu vârste puţin peste 20 de ani, ajung la spital cu infarct de miocard sau cu alte afecţiuni cardiace. Medicii susţin că fumatul, administrarea "după ureche" a anticoncepţionalelor, sedentarismul şi alimentaţia haotică, bogată în grăsimi, sunt câţiva factori care pun în pericol sănătatea inimii.

La Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti ajung, anual, peste 600 de persoane cu infarct, adică în jur de două cazuri pe zi. 10% din acestea au vârste sub 45 de ani, existând destule cazuri în care pacienţii au vârste puţin peste 20 de ani, spune prof. Mircea Cinteză, şeful clinicii. Motivul apariţiei infarctului la tineri, continuă prof. Cinteză, este lipsa de grijă faţă de propria persoană.

Mişcarea, principala formă de prevenţie

Bolile cardiovasculare nu ţin cont de vârstă
"Tinerii fumează, folosesc anticoncepţionale fără a consulta în prealabil un medic, au o dietă bazată pe carne roşie şi grăsimi şi sunt sedentari. Se pare că nu avem nici tradiţia şi poate nici locuri amenajate pentru a face sport", a explicat prof. Cinteză. Mişcarea muşchilor este unul dintre detoxifiantele cele mai importante ale organismului. Activitatea lor consumă nu numai glucoză şi calorii, ci şi produşii toxici care apar în urma unor procese din organism şi care, dacă nu sunt anihilate de muşchi, ajung să agreseze vasele de sânge. Astfel apar manifestările precoce de ateroscleroză şi cheagurile de sânge, care pot duce la infarct miocardic sau la accident vascular cerebral. După un infarct se poate trăi normal dacă se respectă anumite reguli: un tratament permanent, dietă adecvată şi mişcare moderată. Sunt interzise eforturile majore. Potrivit prof. Cinteză, sănătatea inimii poate fi păstrată cu ajutorul dietei mediteraneene, bazată pe fructe, legume şi ulei de măsline. La aceasta se adaugă, în funcţie de preferinţe, carnea de pui şi peştele.

Prof. Mircea Cinteză
Tinerii fumează, folosesc anticoncepţionale fără un consult medical şi au o viaţă sedentară
Prof. Mircea Cinteză,
cardiolog

- Infarctul de miocard apare atunci când transportul de sânge oxigenat către inimă este întrerupt din cauza unui cheag de sânge.

- Muşchiul cardiac are nevoie în permanenţă de cantităţi mari de oxigen. În lipsa acestuia, ţesuturile miocardului mor (infarct). De aceea, în termeni medicali, atacul de cord este cunoscut ca infarct miocardic.

- Atacul de cord se manifestă prin dureri resimţite în piept şi senzaţie de asfixie.
from adevarul

miercuri, iulie 04, 2007

SUA: Hoţii de fier vechi fac ravagii!


Daca va inchipuiati ca numai la noi se pot fura obiecte de metal pentru a fi vandute la fier vechi (cabluri electrice, capace de canal, sine de cale ferata), puteti rasufla usurati. Se fura si in SUA! Numai ca acolo se fura butoaie de bere, din otel inoxidabil, care sunt vandute pe bani (mai) buni.

Producatorii de bere sunt extrem de ingrijorati de numarul mare de butoaie care dispar anual, concomitent cu scumpirea metalelor folosite in procesul de fabricatie. Asociatia berarilor din SUA a cerut firmelor de reciclare sa nu mai accepte butoaie de bere, decat daca vin din partea producatorilor de bere si exista un accept scris pentru topirea si reciclarea lor. Industria berii pierde anual 50 de milioane de dolari, o suma deloc de neglijat. Situatia este si mai delicata, intrucat multe berarii platesc garantia de 10-30 de dolari/butoi si apoi vand acel butoi la fier vechi cu 55 de dolari, obtinand astfel un mic profit. Producatorul de bere scoate 150 de dolari din buzunar pentru a inlocui acel butoi si nu isi acopera costurile. Pe langa complicitatea berariilor, exista si bande organizate care fura butoaiele din transporturi sau chiar din stocurile agentilor comerciali si le vand imediat la fier vechi.

Anual se “pierd” 300.000 de butoaie de bere din cele 10,7 milioane aflate in circulatie in SUA.

Sursa: USA Today

marți, iulie 03, 2007

S-a inventat ambalajul comestibil pentru produse


O metoda dezvoltata de Agricultural Research Service ( ARS ) foloseste produse bio nu doar lactate dar si combustibil pentru a crea o folie protectiva biodegradabila.

Cercetatorii inventivi au gasit faptul ca o proteina din lapte numita caseina combinata cu apa si glicerol , un bioproduct in productia de biocombustibil , produce o folie rezistenta la apa care poate fi folosita ca ambalaj comestibil pentru produsele alimentare.

Oamenii de stiinta au folosit CO2 ca si dizolvant prieten al naturii pentru a izola proteina din lapte in loc de acizi sau chimicale. Utilizarea CO2 a facut ambalajul comestibil si mai rezistent la apa si mai biodegradabil.

Rezultatul obtinut este un ambalaj stralucitor , transparent si complet comestibil. Ca si ambalajele obisnuite , materialul poate mari perioada de valabilitate a produselor de pe rafturi si sa protejeze alimentele pentru a nu fi afectate de mizerie , oxigen etc. Totodata poate fi folosit si pentru a oferi un aspect mai estetic. Folosinf astfel de inventii in locul petrochimicalelor , oamenii de stiinta vor sa creeze produse mai biodegradabile si sa reduca pierderile.
Tehnologia a fost dezvoltata de liderul cercatatorilor Peggy M. Tomasula si colegii sai si ARS Eastern Regional Research Center's Dayry Processing and Products Research Unit din Wyndmoor.
from USDA

Bill Gates nu mai este cel mai bogat om din lume


Omul de afaceri mexican Carlos Slim a devenit cea mai bogată persoană din lume, cu o avere estimată la 67,8 miliarde de dolari, surclasându-l pe liderul anterior al clasamentului, fondatorul Microsoft, Bill Gates. Această nouă ierarhie se bazează pe calculele publicaţiei financiare mexicane Sentido Comun, citată de Reuters.

Creşterea de 27%, în perioada martie-iunie, a cotaţiei acţiunilor America Movil, cel mai mare operator sud-american de telefonie mobilă, controlat de Slim, determină o diferenţă de 8,6 miliarde de dolari între averea mexicanului şi valoare activelor deţinute de Bill Gates, se arată într-un articol al publicaţiei online Sentido Comun.

Averea lui Bill Gates se plasează la 59,2 miliarde de dolari, estimează autorul articolului, Eduardo Garcia.

Revista americană Forbes a relatat, în luna aprilie, că Slim a urcat pe locul al doilea în ierarhia celor mai bogaţi oameni din lume, depăşindu-l pe omul de afaceri american Warren Buffett, care controlează grupul de asigurări şi investiţii Berkshire Hathaway, dar se menţine în urma lui Bill Gates.

Oficialii Forbes nu au deocamdată comentarii asupra noului top alcătuit de Sentido Comun

Marea din mijlocul secetei


Aşa e cunoscut în România oraşul Dăbuleni. Cea mai tare poveste de aici e a instalaţiilor de irigare. În comparaţie cu alte zone ale ţării, unde s-a ales praful de asemenea mecanisme, oltenii specializaţi în lubeniţe au păstrat cu sfinţenie "moştenirea" comunismului, construită în 1972 de englezi.

Să vedeţi cum dădură oltenii exemplu întregii ţări de oameni "cu scaun la cap", în ciuda bancurilor răutăcioase. Fraţilor, aflaţi că la Dăbuleni, în patria pepenilor, nu s-a mişcat nici măcar un fir de "păr" din instalaţia de irigare, de 17 ani încoace. E un sistem făcut în 1972 de englezi, cel mai modern din ţară. Şi când te gândeşti că în alte părţi s-a ales praful de pompe, ţevi şi canale de aducţie, iar acum, pe secetă, "plânge" ţărâna după apă. Ba mai mult, fiecare gospodar din comuna asta doljeană, aflată la doi paşi de Dunăre, şi-a pus pe picioare propriul mecanism de stropire a lubeniţelor, roşiilor şi ardeilor, prin metoda picurării, făcând astfel economie de 75% la apă şi curent electric.

Hai la pepeni, neamule! Anul ăsta s-au copt cu vreo trei săptămâni mai devreme faţă de sorocul lor. Am văzut într-o piaţă din Bucureşti grămada de lubeniţe şi cartonul pe care scria preţul şi "pepeni de Dăbuleni". Întreb dacă nu cumva de la căldurile astea sufocante s-au grăbit bostanii să se maturizeze. Nici pomeneală, îmi zice olteanca. "Avem irigaţii. Noi nu le-am distrus, ca alţii". Şi de aici am plecat să văd ce nu se mai vede la ora asta prin Bărăgan sau în alte părţi.

Oraşul ţăranilor

Localnicii şi-au scos în acest an lubeniţele la vânzare cu trei săptămâni mai devreme
Localnicii şi-au scos în acest an lubeniţele la ...
Când am ajuns acolo, parcă toată localitatea se vopsise în verde. Dăbuleniul e un oraş de vreo 14.000 de locuitori, cu tot cu tinerii care n-au plecat la muncă în străinătate, după cum îmi zic localnicii. Au rămas toţi pe loc, că iese dever bun de pe lubeniţe, ardei şi roşii. Astea sunt produsele de bază ale locului. Industrie, ioc. Toată lumea trăieşte aici numai din agricultură. Şi se vede asta. Cum veneam pe şosea, vedeam câmpul frumos compartimentat, după proprietatea fiecăruia. Şi pământul acoperit de recoltă. Plus apa care ţâşnea din ţevi, acolo unde se folosea sistemul centralizat, prin aspersiune.

„Mitingul" lubeniţelor

Există un loc special al pepenarilor, pentru comerţ. Pe vreo doi kilometri se întind zilele astea căruţele, remorcile sau camioanele, de-a lungul asfaltului, de-o parte şi de alta. Numai "munţi" de lubeniţe. Ţă­ranii aşteaptă cumpă­rătorii. Se vinde numai angro. Localnicii zic că de câţiva ani nu se mai duc la oraş cu marfa, "că e prea multă mafie", cum mi-au zis unii mai slobozi la gură. Aşa că n-au decât să vină intermediarii la Dăbuleni. Cumperi de acolo pepenii cu cel mult 5.000 de lei vechi kilogramul, apoi vinzi la Bucureşti, de exemplu, cu 20.000 de lei.

Instalaţia lu’ nea Bursucu

Irigaţia prin picurare le aduce localnicilor economie la buzunar
Irigaţia prin picurare le aduce localnicilor economie la buzunar
Aud de nea Bursucu, unul dintre cei mai mari gospodari din Dăbuleni. Îl caut şi-l găsesc repede în mulţime şi atunci îi spun că vreau să-i văd instalaţia de picurare, irigaţia pe care şi-a făcut-o pe pământul său. Zis şi făcut. Scund şi plinuţ, roşu la faţă şi vioi, omul se grăbeşte spre ograda sa. Noroc că nu e departe, că deja ne-a toropit arşiţa. Toată curtea lui e acoperită de solarii, pe 24 de ari. Are roşii pe cea mai mare parte din suprafaţă, din care a scos o recoltă de 25 de tone. Ardeii abia "copilăresc" la Marian Vasile în bătătură, în primul an de producţie. Mai are în câmp şi 40 de ari cu pepeni, din care a scos 40 de tone. Şi cum a fost cu irigaţia? "Păi, am făcut şi eu ce făcură mulţi de pe aici, de câţiva ani încoace", zice omul. Asta înseamnă că a luat credit de la bancă, a făcut astfel rost de 90 milioane de lei, a forat două puţuri, fiecare la 18 metri adâncime, a pus două pompe la treabă, a întins furtunuri de-a lungul brazdelor şi apa e astfel direcţionată spre rădăcina fiecărei plante. Nu e rău deloc, pentru că scade consumul de apă şi de curent electric cu 75%, faţă de sistemul centralizat de irigare, ceea ce înseamnă şi economie în bugetul ţăranului. Picurarea îl costă pe omul nostru cel mult patru milioane de lei pe an, la curentul electric pentru pompe. În schimb, plăteşti 700.000 de lei pentru cinci ore de udat de la sistemul clasic, cel făcut înainte de 1989.

Stropitoarea englezească

Şi aşa ajungem la cealaltă poveste, cea veche de 35 de ani, a irigaţiilor din zona Dăbuleniului. Noroc că l-am aflat printre pepenari pe Gheorghe Tălăban, care zice că lucrează şi în ziua de azi la staţia "L-1", aşa că ştie bine problema. Şi începe să ne povestească, înconjurat de consăteni de-ai săi, care dădeau din cap, aprobator, cum s-a pus în funcţiune, pe data de 10 mai 1972, "cel mai mare şi mai modern sistem de stropit pământul din România". La care e subliniat faptul că englezii, nu românii, au pus la punct toate instalaţiile. "Ei au adus toate echipamentele. Trei ani au lucrat la ele". "Stropitoarea englezească", sare o voce. Şi de ce nu s-a distrus totul, ca în alte părţi, după 1990? Întreb eu. Pauză. Oamenii tac. Nu se gândiseră la aşa ceva. "Aici e patria pepenilor", se trezeşte unul. "Fiecare familie scoate 30 de tone de lubeniţe pe an". "Aprovizionăm toată ţara". Apoi sar şi alţii. "Fără apă nu creşte nimic". "Ne mănâncă deşertul dacă nu e apă", se apropie un bătrân, Tudor Stefănoaia pe numele său, care ia de jos, dintre buruienile de pe marginea drumului, un pumn de nisip şi îl aruncă în bătaia vântului. "Nisipul Olteniei", exclamă cineva.

Banca Mondială îi automatiză pe olteni

Ardeii reprezintă a doua specialitate a casei în Oltenia
Ardeii reprezintă a doua specialitate a casei în Oltenia
De la primarul din Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, aflu că din primăvara asta s-a început, cu bani de la Banca Mondială, reabilitarea întregului sistem de irigaţii din perimetrul Sadova-Corabia, apa din conducte deservind o suprafaţă totală de 78.000 de hectare, inclusiv pământul pepenarilor. Lichidul vital este condus prin 200 kilometri de canale. Lucrările vor însemna automatizarea întregului mecanism, astfel încât ţăranii să plătească exact cât consumă, ceea ce va duce şi la costuri mai mici pentru utilizatori.

"Irigaţiile sunt vitale pentru noi. Tocmai de aceea oamenii n-au distrus nimic", zice oficialul. Când am fost acolo, pe 26 iunie, chiar în ultima zi a valului de caniculă de luna trecută, ţarina ardea. Temperatura la nivelul solului era de 70 de grade, din câte am aflat de la aceeaşi sursă. Dar apa continua să ţâşnească din pământul nisipos…
from adevarul

luni, iulie 02, 2007

Putin, luat in brate de tot clanul Bush


Ofensiva de sarm la Kennebunkport pentru repararea relatiilor cu Rusia.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a fost intampinat cu caldura, duminica, la resedinta familiei Bush din statul Maine, desi la ora actuala relatiile dintre Washington si Moscova sunt destul de reci. Fostul presedinte american George H.W. Bush l-a asteptat la aeroportul din apropiere, iar fiul sau, actualul locatar al Casei Albe, i-a intampinat pe sosea, impreuna cu sotia sa, Laura, si mama sa, Barbara.

Putin a raspuns acestor dovezi de amabilitate, aducand flori pentru cele doua doamne. Bush si-a salutat oaspetele cu un colocvial „Ce mai faci”, in timp ce Laura nu s-a jenat sa-i aranjeze gulerul liderului de la Kremlin, venit in tinuta sportiva, fara cravata. Cei doi sefi de stat au facut apoi o plimbare cu barca, prilej pentru a-i arata lui Putin domeniul, dar si pentru a avea o prima discutie.

In cursul serii de duminica a avut loc o prima reuniune informala, „intr-un context absolut neoficial si intr-o ambianta conviviala”, dupa cum a declarat presei ministrul rus de externe, Serghei Ivanov, care a participat la intalnire, alaturi de secretarul de stat american Condoleezza Rice.

Fara probleme concrete

Dupa cum a specificat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Serghei Prihodko, seful statului rus a fost surprins sa vada cat de bine sunt informati actualul presedintele american si fostul lider al Casei Albe despre ceea ce se petrece in prezent in economia rusa. In general, cei doi lideri mondiali au lasat la o parte chestiunile concrete si s-au concentrat asupra „filosofiei momentului actual”, a spus Prihodko.

Pentru a sublinia ceea ce-i uneste, cei doi sefi de stat au facut apel la istorie si, in special, „la alianta” dintre cele doua tari „in timpul anilor celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a adaugat Prihodko. Bush jr. si Putin au fost de acord ca relatiile ruso-americane nu trebuie sa devina „ostaticele” campaniilor electorale din SUA si Rusia, a subliniat Lavrov.

Ieri-dimineata, cei doi lideri au avut o noua runda de discutii, inclusiv pe tema scutului antiracheta si statutului provinciei Kosovo, dar surse din ambele tabere avertizasera inca dinaintea intalnirii ca nimeni nu trebuie sa se astepte la mari rezultate de la aceste convorbiri.
Ca acasa. Grijulie, Laura Bush ii aranjeaza gulerul camasii oaspetelui care i-a adus flori

PE MALUL ATLANTICULUI

Kennebunkport, Casa Alba de vara

Resedinta de la Kennebunkport se afla in proprietatea familiei Bush de mai bine de un secol. Batranul presedinte Bush si sotia sa Barbara, impreuna cu cei sase copii ai lor, au petrecut aici multe veri si tot pe malul Atlanticului au petrecut la zile de nastere, sarbatori ori nunti.

In vremea in care Bush Sr. era presedinte, resedinta din Maine era poreclita „Casa Alba de vara”. Vila are noua dormitoare, patru livinguri, un birou, o biblioteca, sufragerie, bucatarie si mai multe terase. Langa casa se afla piscina, garajul, terenul de tenis, precum si o casa de oaspeti.
from evz

Capitalismul dauneaza grav barbatilor


Starea de sanatate a barbatilor este afectata de capitalism, releva un studiu efectuat de Universitatea din Michigan (Statele Unite ale Americii) in mai multe foste tari socialiste, inclusiv in Romania.

Rezultatele acestuia arata ca mortalitatea in randul persoanelor de sex masculin este mai ridicata dupa destramarea Uniunii Sovietice, relateaza editia electronica a cotidianului „The Australian”. Degradarea conditiilor sociale, dificultatile cotidiene si instabilitatea economica sunt principalele cauze ale scaderii cu sase ani a sperantei de viata intre 1991 si 1994, in tarile studiate.

Ancheta sociala dezvaluie ca barbatii resimt mult mai acut efectele tranzitiei decat femeile. Nivelul la care barbatii au fost afectati de capitalism variaza in functie de caracteristicile procesului de tranzitie si de diferentele de venit inregistrate de la caz la caz.

Rata mortalitatii in urma crimelor si sinuciderilor s-a dublat in fostul spatiu comunist, variaza insa de la tara la tara. In Romania, Letonia si Albania, diferenta dintre rata mortalitatii inregistrata in randul barbatilor si cea din randul femeilor a crescut cu 14 pana la 30 de procente in primii cinci ani dupa caderea comunismului.
from evz

Secretul de 60 de ani


Zeci de mii de oameni se indreapta in aceste zile spre Roswell, New Mexico, pentru a marca implinirea a 60 de ani de la unul dintre cele mai faimoase incidente extraterestre, respectiv presupusa prabusire a unui OZN.

Evenimentele petrecute in iulie 1947 si mai ales teoriile conspirationiste tesute pe marginea lor au transformat o localitate marunta, pierduta in pustietate, in „capitala mondiala” a extraterestrilor.

Festivalul Roswell are loc in perioada 5-8 iulie, desi data exacta cand ar fi avut loc prabusirea nu este cunoscuta cu precizie. Primul care ar fi dat de „epava OZN-ului” este un fermier local, care, dupa o noapte de furtuna, s-a dus sa vada ce fac oile sale, undeva cam la 100 de kilometri de Roswell.

Povestea a aparut in presa pe 8 iulie, cand comandamentul bazei militare aeriene din Roswell a dat publicitatii un comunicat in care se afirma, negru pe alb, ca in zona a fost recuperata o nava extraterestra.

O zi mai tarziu, armata a dat un nou comunicat in care se afirma ca a fost eroare, fiind vorba doar despre un balon meteorologic. Ufologii pasionati au fost scandalizati de ceea ce ei au considerat a fi o incercare de musamalizare a afacerii Roswell. Credinta in veridicitatea incidentului a fost intarita de marturia ofiterului de informatii care a condus atunci ancheta pe teren.

Maiorul Jesse Marcel a povestit despre piesele recuperate, afirmand ca erau dintr-un material foarte subtire, dar incredibil de rezistent, ce nu putea fi nici taiat, nici ars.

In 1994, aviatia americana a publicat un raport in care afirma ca, de fapt, era vorba despre un asa-numit proiect Mogul, ultrasecret in anii ‘40, ce implica folosirea de baloane pentru a purta echipamente de spionaj pentru a investiga testele nucleare sovietice.

Marturie de dincolo de moarte

In urma cu cateva zile, afacerea Roswell a cunoscut o noua si spectaculoasa intorsatura, dupa aparitia unei declaratii redactate pe patul de moarte de un ofiter implicat in evenimentele din 1947. Locotenentul Walter Haut a fost ofiterul de presa care a redactat comunicatele referitoare la incident, atat cel in care se recunostea prabusirea OZN-ului, cat si cele ulterioare.

Decedat anul trecut, Haut a lasat o marturie ce a fost deschisa, la indicatiile sale, abia acum. Haul spune ca, de fapt, el a vazut in 1947 atat OZN-ul, cat si cadavrele a doua fiinte micute, de circa 1,20 m, cu un cap disproportionat de mare. El povesteste si despre o intalnire la comandamentul bazei, in care s-au studiat resturi ale epavei, dar si despre masurile luate pentru a sterge orice urma a celor petrecute la Roswell.

AFACERE DE SUCCES

Bani picati din cer

Indiferent care ar fi adevarul, locuitorii din Roswell au tot interesul ca lumea sa creada in povestea cu OZN-ul. In localitate functioneaza un muzeu OZN, cu fotografii si documente din epoca respectiva, si, evident, numeroase buticuri cu suveniruri pentru turisti, tricouri, cani, brelocuri etc.

Chiar si banca locala are in vitrina un extraterestru de carton. De asemenea, pana in 2010, se preconizeaza construirea unui parc de distractii ce va fi dotat, intre altele, cu un montagne-russe ce va simula o rapire de catre extraterestri.
from evz

Presedintele german, in tara familiei sale



Vizita oficiala a sefului de stat german Horst Kohler in Romania i-a dat, ieri, presedintelui Traian Basescu ocazia sa faca din nou lobby pentru intrarea Republicii Moldova in UE.

Seful statului si-a recuperat astfel tema parte-neriatului special al Romaniei cu Moldova la trei zile dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu „a defilat” la Chisinau cu acelasi subiect.

Basescu i-a adresat lui Kohler „rugamintea ca Germania sa analizeze posibilitatea” ca, in proiectul unei viitoare extinderi, „sa primim sustinerea ca Republica Moldova sa fie inclusa”. Horst Kohler si sotia sa, Eva Luise, se vor afla astazi la Sibiu, la invitatia primarului Klaus Johannis.

Radacini

Inainte de a deveni presedinte, Horst Kohler a condus Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Fondul Monetar International. Este cunoscut ca un aliat de incredere al fostului cancelar Helmuth Kohl si ca un economist cu experienta, unul dintre cei care au ajutat la unificarea monetara a Germaniei, dupa 1990. Kohler a fost ales in 2004, multumita sprijinului conservatorilor, dar a afirmat intotdeauna ca postul de presedinte, unul cu atributii foarte reduse in Germania, trebuie sa fie non-partizan.

Legaturile presedintelui Kohler cu Romania sunt vechi, chiar daca el s-a nascut in Polonia. Familia mamei sale, de origine austriaca, a trait in zona Brasovului, in vreme ce familia tatalui a trait in Basarabia, in perioada in care aceasta regiune era parte a Romaniei. Chiar presedintele german a precizat ca parintii sai vorbeau cursiv romaneste.
from evz

J-Lo isi schimba numele



Diva se transforma. Jennifer Lopez vrea sa renunte la numele de scena J-Lo, pentru a scapa de reputatia de diva capricioasa si pentru a-si imbunatati imaginea.

Cantareata americana, celebra pentru faptul ca este foarte pretentioasa si incapatanata, a declarat ca a dorit ca pseudonimul sau sa fie unul amuzant, dar ca „lucrurile au scapat de sub control si au devenit cu adevarat nebunesti”. Jennifer Lopez vrea sa se implice de acum inainte in proiecte muzicale si cinematografice mai serioase. „Daca te concentrezi doar asupra banilor nu vei ajunge nicaieri. Daca banii sunt singura ta motivatie vei fi doar o persoana superficiala”, a mai spus ea.
In sfarsit a revenit si J-Lo cu picioarele in viata. Bravos;)

Mancarurile care ne ofera energia optima

Sa mancam bine este una dintre cheile spre a duce o viata sanatoasa iar anumite mancaruri ne ofera chiar sursa substantelor nutritive de care avem nevoie , informeaza CNN. De aceea este bine sa stim ce mancaruri ofera exact acele ingrediente de care organismul nostru are nevoie.

Institutul National al Sanatatii ( USDA ) a realizat o lista a acestor componente esentiale:

Calciul

Calciul este cheia unor oase si dinti sanatosi , precum si a unui sistem nervos si muscular optim. Desi laptele este considerat principalul ingredient care ofera calciu , mai sunt si alte alimente de unde putem sa il culegem: toate lactatele , porumb , faina de grau , sardine , spanac , soia , somon cu oase in conserva , napi.

Vitamina C

Vitamina C ajuta organismul sa se repare , sa lupte impotriva bolilor si infectiilor si chiar sa lupte impotriva cancerului. O putem gasi in mancaruri ca: portocale sau suc de portocale , piper , suc de grapefruit , papaia , capsuni , broccoli , varza de bruxelles , mazare , kiwi , cartofi dulci.

Fibra

Fibra pastreaza digestia si tractul intestinal si previne atacurile de cord , problemele intestinale si cateva tipuri de cancer. Se gaseste in orz , fasole , mazare , bob de grau si faina de grau , curmale , rosii , porumb , tarat de ovaz , zmeura , anghinare.Antioxidanti

Antioxidantii sunt substante chimice care ajuta la prevenirea bolilor inclusiv cancer , boli de inima si Alzheimer. Fasolea , merisoarele , anghinarele , afinele , prunele uscate , murele , cartofi rosii , merele , scortisoara contin antioxidanti in cantitati mai mari.

Acidul folic

Acidul folic stimuleaza divizia celulelor si cresterea acestora , dezvoltarea celulelor rosii si ajuta prevenirea unor defecte din nastere. De asemenea , reduce riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Surse importante de acid folic sunt curcanul sau maruntaiele de pui , lintea , mazare rosie , sucul de portocale , fasolea , nautul , spanacul , ficatul de vita , asparagusul , bamele.

Fierul

Fierul ajuta la circulatia oxigenului prin corp. Daca nu ai suficient fier esti anemic , ceea ce te face sa te simti obosit si slabit. Molustele , curcanul si maruntaiele de pui , faina integrala , orezul integral , soia , vita , anghinare de Ierusalim , ciocolata coapta fara zahar sunt rprintre cele mai importante surse de fier.

Slipul ud creeaza risc de infectie urinara


Dupa ce ati iesit din bazin, schimbati-va costumul de baie. Umezeala favorizeaza cistitele.

Lipsa unei igiene adecvate, expunerea la curenti de aer reci sau trecerile bruste de la cald la frig pot favoriza aparitia cistitelor. Primul semn al unei astfel de infectii urinare sunt vizitele frecvente la toaleta. In timpul verii, bazinele murdare, petrecerea unui timp indelungat in piscine sau cu slipul ud pot creste riscul de infectie.

Cel mai des, infectiile urinare se intalnesc la femei, indiferent de varsta. Nici barbatii nu scapa, mai ales daca au pietre la rinichi, cancer de prostata sau malformatii congenitale. Boris Lucian Batir, medic specialist urolog la Spitalul Universitar CF nr. 2, explica de ce unele persoane fac mai des cistite si de ce senzatia de urinat des nu „cedeaza”, chiar dupa tratament.

Uscati-va slipul si nu stati in apa rece!

Cele mai multe cazuri de cistita se intalnesc la femei si sunt provocate de bacterii. „Acest lucru se explica prin particularitatile anatomice. La femei, calea urinara este mai scurta si se afla in vecinatatea orificiului anal, deci distanta dintre sursa cu potential de contaminare si uretra este mult mai mica”, explica medicul Boris Lucian Batir. De aceea, important in evitarea cistitelor este mentinerea unei igiene adecvate, spun specialistii.

La barbati, cele mai intalnite cazuri de cistite sunt cele cauzate de leziuni ale tractului urinar, secundare unor afectiuni cum sunt pietrele la rinichi sau maladii ale prostatei, cum este cancerul.

In perioada calda, cistitele pot fi cauzate de expunerea la curentii de aer reci sau de trecerile bruste de la cald la frig. Inflamatia mai este cauzata si de petrecerea unui timp indelungat in bazine cu apa rece. In plus, medicii atrag atentia asupra obiceiului de lua masa intr-un restaurant cu aer conditionat imediat dupa ce ati iesit din apa, fara a va fi uscat slipul.

„Virulenta germenilor microbieni este mai mare in cazul unui sistem imunitar mai scazut, dupa o boala bacteriana de alta natura, respiratorie sau digestiva, o sedere prelungita la pat”, adauga doctorul urolog.

Lichidele din belsug scad riscul cistitelor

Daca urinarile dese, de culoare tulbure si durerea suprapubiana sunt semne comune ale unei infectii urinare joase, durerea lombara si urina cu sange sunt semne ca afectiunea s-a agravat. Tratata din timp si cu medicamente potrivite, infectia se poate vindeca dupa 7-10 zile. Netratata de la primele semne, cistita se poate complica, afectand si rinichii.

„Pentru a da un tratament potrivit trebuie facuta analiza care arata la ce antibiotic este sensibil microbul care a dat infectia. Un tratament cu un antibiotic dupa ureche poate sa faca mai mult rau decat bine”, spune Boris Lucian Batir.

Pe langa tratament, este recomandat sa se consume mai multe lichide decat de obicei, astfel incat tractul urinar sa se mentina curat. De regula, este indicat sa consumati mai mult de doi litri de lichide pe zi, pentru a evita aparitia infectiilor urinare.

Chiar daca tratamentul a fost cel mai bun, este posibil ca infectia sa revina. „Daca persoana are o afectiune urologica preexistenta, rata reaparitiei infectiei este mai mare”, conchide medicul Batir.

REFERINTE

Boris Lucian Batir

> Medic specialist urolog, Spitalul clinic universitar CF nr. 2 Bucuresti

> Specializare in chirurgie urologica

> Autor al mai multor lucrari care trateaza afectiunile prostatei si litiaza renala (pietrele la rinichi)
froom evz

Razboiul apei pe Terra



Conform prognozelor intocmite de expertii CIA si ai Bancii Mondiale, daca razboaiele anilor '90 aveau ca scop petrolul, razboaiele viitorului se vor da pentru apa.

Apa acopera aproape doua treimi din suprafata Pamantului, dar cea mai mare parte este prea sarata pentru a fi consumata. Doar 2,5% din apa Terrei este dulce, iar doua treimi din aceasta se afla in calotele glaciare si in ghetari. In total, omenirea are la dispozitie mai putin de 0,08% din totalul de apa al planetei.

Apartheidul hidrologic

Acolo unde nu lipseste este irosita, iar acolo unde e mai pretioasa decat aurul oamenii se razboiesc pentru ea. Zonele in care problemele de ordin hidrografic ameninta sa provoace un conflict armat sunt cele cu rezervele de apa cele mai reduse, precum Orientul Mijlociu, si cele in care lacurile si fluviile sunt impartite de mai multe tari: Nilul, Nigerul, Eufratul, Gangele sau Mekongul.

„Pana in 2025, 40 de tari din aceste regiuni vor avea deficit de apa”, avertizeaza Steve Lonergan, director al Programului de dezvoltare al Natiunilor Unite (UNDP).

La cea de-a treia Conferinta Internationala a Apei de la Kyoto, fostul presedinte al URSS Mihail Gorbaciov a vorbit despre 21 de conflicte armate pentru apa in istoria recenta, remarcand ca Israelul a participat la 18 dintre ele. Actualmente, la nivel international exista 50 de dispute avand ca obiect apa.

Trei sferturi din 263 de bazine hidrografice sunt private de tratate de reglementare a exploatarii lor. De 40 de ani, bazinul Iordanului, al carui nivel scade ingrijorator in fiecare an, ameninta procesul de pace din regiune. Cu ajutorul unui sistem de conducte prin care se scurg anual o jumatate de miliard de metri cubi de apa, Israelul a capturat inca din 1964 debitul acestui fluviu.

Sistemul transporta apa de la Haifa pana in desertul Negev, alimentand zonele urbane din Ierusalim si Tel Aviv, dar si Teritoriile Ocupate.

Razboiul de sase zile a fost in primul rand un conflict pentru apa Iordanului. „Disputele pentru infrastructura din zona erau de o importanta majora, dar cea privind apa era o chestiune de viata si de moarte”, a scris fostul premier israelian Ariel Sharon in autobiografia sa.

Prin cucerirea Inaltimilor Golan si a bazinului fluvial, Israelul si-a asigurat in mai putin de o saptamana controlul asupra resurselor hidrografice care ii lipseau. Astazi, aceste resurse asigura un sfert din consumul de apa al israelienilor si 90% din cel al colonistilor din Teritoriile Ocupate.

Diferentele in privinta accesului la apa sunt macroscopice, releva publicatia italiana „Panorama”, citand acordul de la Oslo din 1995, prin care palestinienii au primit dreptul la un consum de 57 de metri cubi pe cap de locuitor, iar israelienii primesc 246 de metri cubi.
Un veritabil apartheid hidrologic, care s-a agravat dupa construirea barierei defensive de catre israelieni.

Zidul ridicat pentru a stavili valurile de atentatori sinucigasi patrunde adanc in Teritoriile Ocupate, ingloband instalatii si puturi care asigurau palestinienilor aproximativ cinci milioane de metri cubi de apa pe an. Situatia e mai dramatica in Fasia Gaza, dependenta in mare parte de apa furnizata de Israel. Densitatea mare a populatiei (1,2 milioane de locuitori pe o suprafata de 360 kilometri patrati) a saracit panza freatica, infiltrata cu apa sarata din mare.

Bataie pe Nil

250 de milioane de africani din zece tari depind de apele celui mai lung fluviu de pe Pamant. Insa Nilul, „vena jugulara” a economiei egiptene, cum il denumeste revista „Panorama”, se afla intr-o situatie critica. „Apa este singurul motiv care ne-ar putea impinge la un nou razboi”, declara fostul presedinte egiptean Anwar Sadat dupa semnarea acordului de pace cu Israelul.

Din debitul anual de 84 de miliarde de metri cubi de apa, 55 de miliarde de metri cubi sunt capturati prin barajul de la Assuan si distribuiti pe teritoriul egiptean. Nemultumita de situatie, Etiopia contesta sistemul de cote de apa fixat in 1959.

Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a avertizat ca nu va tolera „interferentele asupra apelor Nilului”, vitale pentru energia hidroelectrica si pentru proiectele sale faraonice: dupa „Canalul pacii” din Sinai, Mubarak vrea sa construiasca un nou canal in regiunea Toshka, preluand inca o parte din debitul Nilului.

Ingrijoratoare este si scaderea nivelului lacului Victoria, de o importanta cruciala pentru 30 de milioane de africani. Din 2003, nivelul apei se reduce cu 3% pe an, echivalentul a 75 kilometri cubi de apa, ca urmare a indiguirii raului Kagera, singura sa sursa, de catre Uganda.
Arma fluida

Un razboi surd, eclipsat de tragedia irakiana, mocneste in Mesopotamia. De secole, agricultorii si pescarii din Siria si Irak depind de apele Tigrului si Eufratului. Insa Turcia a construit diguri imense pe aceste fluvii si poate folosi apa ca pe o arma mai eficienta decat rachetele si petrolul. In 1991, in timpul razboiului din Golf, guvernul de la Ankara intentiona sa stranga Irakul intr-un soi de chinga hidrografica prin inchiderea digului Ataturk de pe Eufrat.

Crizele iscate de apa nu se limiteaza la Africa sau la Orientul Mijlociu. Potrivit expertilor internationali, explozia demografica si setea de energie a economiilor asiatice fac din Asia continentul cel mai riscant pentru izbucnirea unui razboi al apei.

Uzbekistanul si Kazahstanul consuma jumatate din resursele de apa ale celor doua fluvii care le uda teritoriile, Syr Darya si Amu Darya, dar acestea izvorasc din Kirghizstan si Tadjikistan.

Indusul a devenit obiect de disputa intre doua puteri nucleare, India si Pakistan. Fluviul aduce apa pentru 150 de milioane de pakistanezi si traverseaza o parte din Kashmirul indian. Inginerii din Delhi au ridicat aici diguri care, potrivit Pakistanului, incalca acordurile si ameninta siguranta tarii.

Cele doua state au aceeasi disputa si asupra apelor Gangelui. India se lupta si cu China pentru Brahmaputra, iar Bejingul vrea cat mai multe avantaje de pe urma Mekongului.



Cat costa un dar de la Dumnezeu

Criza apei provine din disproportia dintre consum si resurse. In timp ce populatia Globului s-a triplat, folosirea surselor de apa proaspata a crescut de sase ori. Din cauza cresterii consumului, jumatate din suprafata Marii Aral a disparut; 36.000 kilometri patrati de sol marin sunt acum acoperiti de sare.

Apa utilizata in irigatii reprezinta 66% din totalul consumului. Restul de 34% este absorbit de activitatile casnice (10%), industrie (20%) sau se evapora din rezervoare (4%).

„Cererea creste la cote alarmante in unele regiuni, pe masura ce populatia se mareste. Utilizarea tot mai intensa a pesticidelor si a fertilizatorilor in agricultura a contaminat apele de suprafata. In fine, folosirea apei are o dimensiune geopolitica. Pentru unii, apa e un dar de la Dumnezeu si e nepretuita, pentru altii, cum ar fi Banca Mondiala, apa costa bani”, explica Lonergan, coautor, alaturi de David Brooks, al cartii „Rolul apei proaspete in conflictul israeliano-palestinian”, aparuta in 1994.

In intreaga lume, peste 2,6 miliarde de persoane nu au apa pentru baut, gatit, spalat sau pentru conditii igienico-sanitare minime, iar 1,1 miliarde de persoane nu au acces in mod constant la surse de apa potabila. 1,8 milioane de copii mor in fiecare an de diaree, aceasta fiind a doua cauza a mortalitatii infantile la nivel global.

Pana in 2025, peste trei miliarde de oameni ar putea trai in cele 14 tari care s-ar confrunta cu o criza a apei, releva Raportul asupra Dezvoltarii Umane din 2006, difuzat pe 9 noiembrie de Programul ONU pentru Dezvoltare (UNDP).

Saracii sunt constransi sa plateasca apa potabila mai scump decat bogatii, este concluzia amara a raportului. Cei care locuiesc in cocioabele din Nairobi (Kenya) platesc de zece ori mai scump un litru de apa decat bogatii din acelasi oras! Cele mai sarace familii din Salvador, Nicaragua si Jamaica cheltuiesc in medie 10% din veniturile lor pe apa, in timp ce in Marea Britanie cheltuirea a mai mult de 3% pentru apa e un indicator al dificultatii economice.

„Ca si foamea, lipsa apei e o criza tacuta, traita de saraci si tolerata de cei care detin resursele, tehnologia si puterea politica pentru a-i pune capat”, afirma Kevin Watkins, principalul autor al studiului.

Dreptul la apa

Conform raportului UNDP, accesul la apa potabila trebuie sa fie considerat un drept uman elementar, iar guvernele au obligatia de a asigura fiecarui locuitor cel putin 20 de litri de apa potabila pe zi. Potrivit ONU, ar fi nevoie de ajutoare internationale evaluate la 3,4-4 miliarde de dolari pe an pentru imbunatatirea considerabila a accesului la apa si la conditii igienice adecvate.

„Cele mai mari imbunatatiri se pot face in agricultura. Cresterea pretului apei impune transportul apei cu cisternele sau prin conducte, chiar si cu bidoane mari de plastic”, este de parere Steve Lonergan. Expertul ONU recomanda, totodata, utilizarea instalatiilor de udare prin picurare exact la radacina plantei, folosirea pe scara larga a instalatiilor de desalinizare, precum si importarea apei, solutie adoptata in Singapore.

Finalmente, sfatul inclus in raportul UNDP este esential: orice scopuri si credinte avem, din orice rasa sau popor facem parte si oricat de saraci sau bogati suntem, avem o singura planeta de impartit.

Risipa

Prea multe arme, prea putina apa

> Dizenteria ucide in fiecare an 450.000 de oameni in India, iar in Pakistan mor anual 118.000 de oameni din aceasta cauza. Dar India cheltuieste de opt ori mai multe fonduri pentru inarmare decat pentru programele de distributie a apei si de canalizare. Pakistanul are un buget de inarmare de 47 de ori mai mare decat chletuielile pentru apa.

> In Africa, oamenii pierd in total 40 de miliarde de ore pentru a cara apa de care au nevoie, aceasta fiind in general sarcina femeilor.

> Un european foloseste in medie 200 de litri de apa zilnic, iar nord-americanii si japonezii - 400 de litri pe zi.

> Agricultura inghite peste 70% din consumul mondial de apa. Conform UNDP, pentru a produce un kilogram de cartofi e nevoie de 1.000 de litri de apa, iar pentru un kilogram de orez e nevoie de 3.450 de litri.



EFECTELE SECETEI

Pompierii cara apa pentru sateni

Seceta face ravagii si in tara noastra. Lipsa de apa se resimte acut in mediul rural, acolo unde mii de fantani nu mai au nici macar un ochi de apa.

Taranii sunt disperati. Fantanile au secat, iar din cer nu capata decat nori slabi si vremelnici. Tot ce aveau prin gradini s-a uscat, iar pomii nici de umbra nu mai sunt buni, atat de arsi de vapaie sunt.

Toropite de vapaia din aer, gainile nu mai au vlaga nici sa cotcodaceasca, iar ratele si gastele duc dorul baltilor de la marginea satelor, unde se balaceau in voie.

Bilantul parjolului

Oamenii nu mai au apa nici pentru ei, nici pentru animale, iar acum traiesc cu ratiile de apa transportate de pompieri. Pana marti au fost compromise din cauza secetei 1,7 milioane de hectare de teren agricol. In Neamt au secat 1.106 fantani, in Galati au secat 233 de fantani, in Dobrogea au ramas fara apa peste 110 fantani, iar in Dolj au secat peste 100 de fantani.

In sapte judete (Ialomita, Bacau, Neamt, Vaslui, Vrancea, Constanta si Maramures), pompierii transporta zilnic apa potabila, menajera si pentru consumul animalelor. In judetul Vaslui, 25.000 de oameni (20% din populatia judetului) primesc ratie zilnica de apa din cisternele pompierilor, iar peste 85% din culturile agricole au fost afectate grav de seceta.

La Cernavoda, nivelul Dunarii a scazut cu o jumatate de metru in numai doua zile, navele fiind obligate sa parcurga un ocol de 100 km. Productia de electricitate la Portile de Fier a scazut cu 40%.
from evz

duminică, iulie 01, 2007

Cea mai mare omleta din lume are 3 tone

Cea mai mare omleta gatita vreodata are nici mai mult nici mai putin de 2 ,95 tone.

Omleta a fost facuta de The Lung Association in Ontario , Canada in 11 mai 2002.

Recordul a luat locul omletei realizate in anul 1994 in Yokohama , Japonia. Omleta facuta atunci avea numai 1 ,383 tone si a necesitat folosirea a 160.000 de oua.
from atitudinea