sâmbătă, septembrie 29, 2007
Hreanul, recomandat în bronşită
Hreanul, cultivat pentru rădăcina lui picantă şi vindecătoare, cum se spune în popor, are numeroase calităţi terapeutice. În compoziţia sa descoperim o varietate de substanţe active, precum zahărul, vitaminele B şi C şi săruri minerale. Îngropate în nisip, pe timpul iernii, rădăcinile hreanului îşi păstrează nealterate proprietăţile diuretice, tonice, digestive, excitante şi expectorante.
Fitonutriţionistul Eric Favre consideră că hreanul poate fi recomandat în bronşită, în probleme de digestie, în cazuri de gută, icter, edem, stări febrile, în diverse afecţiuni ale pielii, dar şi în boala reumatică. Ca afrodisiac, rădăcina rasă poate fi amestecată în tot felul de salate de legume şi pizza. Trebuie consumat în cantităţi moderate şi ca stimulent al poftei de mâncare, pentru a nu afecta mucoasa gastrică.
Reţeta săptămânii
Borş de peşte cu hrean
Ingrediente: 1 kg crap, 1 kg oblete (peşte mic), 500 g roşii, 3 cepe, 3 ardei, 1 l borş, 1 rădăcină pătrunjel, 2 l apă, 1 legătură leuştean, 4 ouă de prepeliţă sau 2 ouă de găină.
Preparare: Peştele mic, curăţat, va fi pus la fiert, la foc moderat, cu puţină sare. Când este gata, se pasează. În acelaşi vas adăugăm zarzavatul tăiat mărunt. Strecurăm toată compoziţia obţinută. Separat vom fierbe crapul, porţionat. În final, adăugăm borşul care va fi lăsat să clocotească timp de cinci minute, după care amestecăm şi supa pasată.
from adevarul
vineri, septembrie 28, 2007
O eroare ascunsă în 1960 va costa Marina SUA 600.000 de dolari
Marina Statelor Unite va cheltui 600.000 de dolari pentru a schimba design-ul sau a camufla un ansamblu de cladiri din San Diego, deoarece forma acestuia seamana foarte mult cu o svastica atunci cand este privit de deasupra, informeaza Yahoo.
Complexul de cladiri a fost construit in 1960. In trecut, asemanarea era observata de putini oameni, mai exact doar de cei care zburau cu avionul pe deasupra complexului. In prezent, datorita popularitatii de care se bucura hartile aparute pe internet si aplicatiile precum Google Earth, asemanarea este mai vizibila ca oricand.
Marina SUA a recunoscut ca a observat greseala de proiectare in 1960 dar a considerat ca nimeni nu se va gandi sa verifice forma ansamblului, de deasupra. Foarte multi americani au trimis sesizari catre Marina SUA, iar aceasta a decis sa ia masuri.
Acesta va fi primul caz din SUA, daca nu din lume, in care autoritatile locale vor schimba forma unei constructii datorita modului in care este vizibila de la mare inaltime.
Sursa: Yahoo News
Carnea ar putea disparea in cativa ani
Poluarea generata de cresterea in sine a animalelor ar putea impinge omenirea ca in cativa zeci de ani sa elimine carnea din meniu , informeaza Cotidianul.
18% dintre emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial sunt datorate cresterii animalelor ceea ce depaseste chiar si cota rezultata din transporturi.
Consumul excesiv de carne nu duce doar la poluare dar afecteaza si sanatatea individului putand genera obezitate , boli cardiace sau diabet. Cu toate acestea , la nivel mondial , cresterea venitului este asociata cu o crestere a consumului de carne.
Puteti citi articolul integral in Cotidianul.
Cum sa dormim pentru a visa frumos
Daca te trezesti in fiecare dimineata cu dureri si senzatii de disconfort iar salteaua pe care dormi este relativ noua, ar trebui poate sa iti reevaluezi modul in care dormi, informeaza www.rd.com
Dormitul pe spate iti forteaza coloana sa stea intr-o pozitie nenaturala care iti poate forta muschii, incheieturile si nervii. “Coloana nu trebuie sa stea dreapta” , “Aceasta are trei curbe naturale: una in partea inferioara , una la mijloc si alta langa gat” sunt de parere specialistii. Acestia ne sfatuiesc sa dormim pe o parte in pozitia foetala, cu genunchii indoiti si cu o perna intre picioare. In cazul in care suntem nevoiti sa dormim pe spate, atunci este recomandat sa ne punem o perna mare si pufoasa sub genunchi pentru a reduce presiunea de pe nervul sciatic din partea de jos a spatelui.
Un alt sfat este acela de a nu dormi pe stomac. Dormitul cu fata in jos poate exagera arcul de la baza coloanei fortand-o.
Dormitul pe spate iti forteaza coloana sa stea intr-o pozitie nenaturala care iti poate forta muschii, incheieturile si nervii. “Coloana nu trebuie sa stea dreapta” , “Aceasta are trei curbe naturale: una in partea inferioara , una la mijloc si alta langa gat” sunt de parere specialistii. Acestia ne sfatuiesc sa dormim pe o parte in pozitia foetala, cu genunchii indoiti si cu o perna intre picioare. In cazul in care suntem nevoiti sa dormim pe spate, atunci este recomandat sa ne punem o perna mare si pufoasa sub genunchi pentru a reduce presiunea de pe nervul sciatic din partea de jos a spatelui.
Un alt sfat este acela de a nu dormi pe stomac. Dormitul cu fata in jos poate exagera arcul de la baza coloanei fortand-o.
10 mii de euro pentru călătoria motanului Simon
Cu siguranţă, motanul Simon reprezintă un personaj important pentru o familie de italieni. Asta pentru că, pentru Simon, proprietarii au achitat 10 mii de euro ca acesta să ajungă cu elicopterul de la Roma în Sardinia, informează factnews.ru.
Familia călătorea, cu feribotul, de la Roma în Sardinia împreună cu motanul lor, când a observant că motanului s-a făcut rău. Telefonic au închiriat un elicopter care să transporte motanul la destinaţie. Asta ca să nu-i creeze discomfort fiziologic. Reprezentanţii companiei aviatice au declarat că stăpânii motanului au preferat să-şi continue călătoria cu vaporul. “Motanul nostru are rău de mare, călătoria pe feribot putând să-i aducă multă suferinţă”, au spus proprietarii motanului, motivând cheltuielile făcute pentru transportarea animalului de companie.
from jurnalul
joi, septembrie 27, 2007
Femeile, la mijlocul clasamentului de inteligenţă
Timp de secole s-a considerat că bărbaţii sunt mai inteligenţi în comparaţie cu reprezentantele sexului frumos, scrie "Daily Mail". Un studiu al unei echipe de cercetători britanici de la Universitatea din Edinburgh a venit să demonstreze că bărbaţii sunt, în realitate, într-o egală măsură atât inteligenţi, cât şi mai prostuţi.
Bărbaţii, în top, dar şi la coada lui
Atunci când oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de inteligenţă a peste 2.500 de fraţi şi de surori, aceştia au descoperit un număr disproporţionat de bărbaţi atât în primele locuri ale topului, cât şi pe ultimele. Astfel erau de două ori mai mulţi bărbaţi decât femei, în grupul celor inteligenţi, dar şi pe ultimele locuri. De aici rezultă că bărbaţii se clasează în două grupe: cei inteligenţi şi cei modeşti intelectual, în timp ce femeile se plasează constant într-o clasă de mijloc.
Explicaţia stă în tendinţa bărbaţilor de a-şi asuma riscuri, obicei ce poate duce la succes sau la eşec. Pe de altă parte, femeile sunt mult mai stabile în activitatea de învăţare.
Subiecţilor li s-au testat abilităţile în rezolvarea problemelor matematice, cunoştinţele din domeniul ştiinţelor şi al englezei, precum şi abilităţile mecanice. Rezultatele au fost egale în cazul ambelor sexe. Prof. psiholog Timothy Bates, unul dintre coautorii studiului, a explicat că fenomenul şi-ar putea trage rădăcinile din aşteptările societăţii faţă de cele două sexe. Astfel, oamenii s-au aşteptat întotdeauna ca bărbaţii să fie cei întreprinzători, în timp ce femeilor li s-a atribuit rolul de a avea grijă de gospodărie.
from adevarul
Unde-i joaca de altadata?
"De-a v-ati ascunselea", "Hotii si vardistii", "Lapte gros", "Leapsa" sau "Sotron" au fost inlocuite pe nesimtite de copii cu jocurile pe calculator, skateboardul si ATV-ul.
De cate ori venind de la serviciu ati dat peste copii jucandu-se in grup, plini de energie, jos la scara? Cand a fost ultima data cand ati strigat de la balcon: „Mai lasati galagia”, deranjati de zarva si de tipetele prichindeilor care se fugaresc sau mijesc in gura mare sub geam?
Jocuri ca „Baba oarba” sau „De-a v-ati ascunselea”, „Hotii si vardistii” sau „Ratele si vanatorii”, „Imparate, imparate, cat e ceasul la cetate?”, „Leapsa” sau doar „Fugarita”, „Apa, apa, Foc, foc”, sau „Lapte gros”, care ii mobilizau in fiecare dupa-amiaza pe micutii generatiilor trecute, spre disperarea vecinilor, aproape au disparut din lista copiilor de astazi.
Fetitele o imbraca si o machiaza pe Barbie virtual, pe calculator. Baieteii au de la varste fragede ATV-uri, masini de Formula 1 in miniatura si playstation. Locul de joaca al copiilor s-a mutat in parcuri, in parte pentru ca spatiile de langa bloc au fost inghitite de parcari, masini sau pentru ca vecini zelosi au ingradit orice bucata de spatiu verde.
Psihologii avertizeaza ca timpul copiilor in aer curat s-a imputinat, calculatorul castigand detasat. Sociologul Alfred Bulai opineaza ca modul in care se joaca copiii este chiar oglinda societatii in care traim, jocul lor fiind influentat de ceea ce se promoveaza in societate.
„Imbrac papusa, si-o machiez pe calculator”
Alexandra si Crina sunt vecine de bloc, locuiesc langa Piata Ramnicu-Sarat. Dupa ce Alexandra, care este in clasa a II-a, se intoarce de la scoala, da o fuga la Crinuta, care are numai 5 ani.
Cu acordul mamelor, ies cuminti cu rolele in fata blocului. Nu-si fac prea mult vant ca nu prea au spatiu si nici una dintre mame nu are azi timp sa iasa cu ele pe strada. „Din pacate, nu prea au unde sa isi consume energia. Eu nu am timp sa ies. Am serviciu, am apoi grija de bebelus, mai fac si mancare, si curat... Cand sa mai si ies?”, spune mama Adrianei.
Cum sta mai mult prin casa, Alexandra se joaca singura, cu papusile... pe calculator. „Este un joc, Barbie se cheama. Si pot sa imbrac papusa, o machiez daca vreau, apoi o dezbrac la loc si o iau de la capat”, rade Alexandra, tinandu-si echilibrul pe role. Cand se plictiseste de jocul asta, trece la altul: „Am niste ponei si trebuie sa-i sar peste tot felul de chestii...”.
„Jucam v-ati ascunselea in gradinita, dar au pus gard”
Costi, Alex si cu Costi (o sa le spunem Costi 1 si 2) sunt trei pusti de clasa a IV-a care joaca fotbal in gradinita din fata blocului lor. E singurul sport pe care pot sa il mai practice in cartier, pe langa mersul cu tricicleta. Au apucat sa joace si „De-a v-ati ascunselea”, dar nu prea mult, ca s-au sesizat vecinii. „Ne jucam in gradinita alaturata, dar cum alergam, am rupt, cred, niste flori. Si vecinii au facut gard. Printre masini nu prea ne putem juca”, spune bosumflat Costi 1. Baietii sunt in echipa de fotbal de juniori la Dinamo, de aceea practica mai des acest sport.
„Am un joc unde umbli prin oras si bati oameni”
Cand nu sunt jos, la scara, recunosc ca sunt sus, in fata computerului. Baietii lasa jocul si povestesc „aventurile” virtuale: „Eu joc Counter Strike si Need for Speed”, sare Alex. „Iar eu, intervine Costi 1, am un joc in care umbli asa prin oras si poti sa bati oameni”. Costi 2 detalieaza: „Da, cu pumnii, sau daca vrei ii impusti cu pistoale. Ai tot felul de misiuni”.
Se joaca singur
In Parcul Titan, Andrei Vlad joaca fotbal cu taticul lui. Mami se uita de pe margine. La cei 5 anisori, Andrei nu are voie singur afara. Parintii au terminat serviciul si si-au facut timp sa iasa pe seara cu el, la aer curat.
„Nu ai cum sa lasi copilul singur, sunt atatea pericole in jur”, explica mama. Ea spune ca Andrei iese foarte mult afara, de multe ori cu bunicii si, uneori, cu ei, cand vin mai devreme de la lucru. Cat sta acasa, micutul are un univers de jucarii cu care sa se joace: „I-am luat de toate. Are colectie de masini, de animalute, de basculante... de ursuleti”. Numai ca se joaca singur. Are totusi cativa prieteni cu care se intalneste cand merge sa faca skateboard.
„Am un ATV, cu benzina, si o masina de Formula 1”
In locul de joaca special amenajat pentru copii din Parcul Tineretului, trei bunici isi freaca ingrijorati mainile pe banci, in timp ce nepoteii se dau in leagane. Daca n-ar fi ei, bunicii, Matei, Daniel si Cristi ar fi acum in casa. „Au noroc de noi. Multi copii stau la ora asta inchisi intre patru pereti”, zice bunica lui Daniel, Constanta.
Dupa ce se plictisesc de leagan, baieteii au de treaba cu stransul de ghinde. „Facem un concurs: cine strange mai multe, castiga”, spune Matei. Cand concureaza la ghinde, Matei, in varsta de 5 ani, se plimba cu motorul.
„Am un ATV, cu benzina, si o masina de Formula 1”. Bunica, Florica Miclea, aproba. „Da, are intr-adevar niste masini, mai mici, asa, pentru copii. Si noua ne e cam teama, ca merge asa cu o viteza...”, zice bunica cu o mina ingrijorata.
SPECIALISTI
„Jocurile lor sunt oglinda societatii in care traim”
Psihiatrul Laura Mateescu este de parere ca fenomenul nu este unul ingrijorator, daca parintii stiu sa echilibreze corect programul copiilor. „Trebuie sa stea si la calculator, pentru ca au nevoie sa invete cum se utilizeaza, dar cu moderatie. Parintii sunt cei care trebuie sa aiba grija de asta”, explica Mateescu. Doctorul spune ca tendinta celor mici de a petrece timpul liber in fata computerului poate duce la „probleme in a-si dezvolta abilitati de comunicare si relationare”.
Copiii generatiei de astazi ies foarte rar din casa neinsotiti, stau mai mult timp singuri acasa si, ceea ce este mai grav, se joaca singuri. Pentru aceasta situatie, Sandra Lepoiev, psiholog Mind Care, are o explicatie.
„Este o evolutie socio-economica, din care cei mici au si de castigat, dar mai ales de pierdut. Ei nu prea invata acum jocul cu ceilalti copii. Nu mai au spatii de joaca printre blocuri, special amenajate pentru ei. Masini sunt peste tot, pericole la tot pasul”. Din experienta profesionala, Lepoiev a ajuns la o concluzie trista: „Copiii nostri sunt ingrozitor de plictisiti. Traiesc o rutina: merg la scoala, vin acasa, mananca, intra pe calculator, pe internet”.
Sociologul Alfred Bulai relationeaza jocurile generatiilor de copii cu societatea in care ele se desfasoara. Astfel, precizeaza specialistul, „jocurile celor mici sunt, de fapt, oglinda societatii in care traim, una tehnologizata, pe repede-inainte”. Bulai considera ca „ei doar aleg din ce le ofera societatea”. O alta problema, aparuta in ultimii ani, este polarizarea sociala, care ingreuneaza relatiile dintre copiii cu statut social diferit, sesizeaza Bulai.
Yoga împotriva durerilor de spate
Exerciţiile pot fi practicate atât acasă, cât şi la locul de muncă.
Stresul, oboseala cronică şi ritmul alert în care trăim îşi pun amprenta într-o egală măsură atât asupra spiritului, cât şi asupra corpului nostru. Yoga este o formă de relaxare, cu o tradiţie de peste 2.000 de ani, ce îşi are rădăcinile în practica japoneză de unire a corpului şi a spiritului pentru un mai bun control asupra propriului corp.
Realizate sub atenta îndrumare a unui instructor, poziţiile yoga sunt extrem de eficiente în creşterea flexibilităţii corpului şi în eliberarea blocajelor energetice resimţite la nivelul organismului. Pe lângă creşterea flexibilităţii, exerciţiile yoga de reglare a posturii contribuie şi la întărirea corpului, la scăderea în greutate şi la tratarea unor afecţiuni comune precum durerile de spate.
"Oamenii încep să practice yoga deoarece doresc să înveţe să-şi controleze propriul corp şi pentru că la sfârşitul unei şedinţe yoga au sentimentul de satisfacţie că au făcut ceva pentru ei înşişi. Beneficiile sunt pe termen lung, o respiraţie corectă oferindu-ne un tonus mental, în timp ce exerciţiile de exersare a posturii ne pun sângele în mişcare", ne-a explicat Gabriel Neacşu, instructor yoga, preşedintele Yoga Club din Bucureşti.
O şedinţă completă de yoga poate dura de la o oră la trei ore, în funcţie de nivelul cursanţilor. Aceasta cuprinde: exerciţii de stabilire a poziţiei corporale, în care se încearcă coordonarea respiraţiei cu postura (şase respiraţii într-o poziţie, după care poziţia se schimbă), exerciţii de respiraţie, fiecare tip de respiraţie corespunzând unui tip de personalitate, 20 de minute de relaxare în poziţia întins pe spate şi, nu în ultimul rând, exerciţii de concentrare a minţii prin repetarea unui cuvânt în gând.
"Yoga este practicată de oamenii activi, de la adolescenţi la oameni cu carieră. Prin aceste exerciţii ei reuşind să-şi rezolve diverse probleme psihice, fizice şi de atenţie", a afirmat Gabriel Neacşu.
Este indicat ca exerciţiile yoga să fie practicate şi în afara orelor în care cursanţii sunt supravegheaţi de un instructor. Ele pot fi făcute în fiecare dimineaţă în propria casă sau chiar la serviciu, ca formă de relaxare, atunci când tensiunea şi stresul ating cote maxime.
Înainte de a fi un mijloc terapeutic, yoga reprezintă cel mai puternic sistem de dezvoltare personală, o formă de disciplinare fizică şi mentală, de punere a corpului în echilibru
Gabriel Neacşu
instructor yoga
Exerciţii simple efectuate odată pe oră
La birou nu este nevoie să facem exerciţii complexe pentru a ne relaxa, simpla schimbare a poziţiei rigide din faţa calculatorului sau de la birou fiind de ajuns. "Este suficient ca o dată la o oră să ne ridicăm din faţa computerului, deoarece schimbarea poziţiei acţionează în mod pozitiv asupra stării de spirit, astfel intrând fiziologic într-o altă stare.
Putem să ridicăm timp de câteva secunde mâinile deasupra capului sau să ne schimbăm poziţia corpului pentru a ne detensiona. Mişcările trebuie să fie comode, yoga nefiind o practică în care să trebuiască să
se forţeze limitele", a adăugat instructorul yoga.Specialiştii yoga sugerează că modul cel mai
indicat de începere a zilei şi de întărire a tonusului este să facem exerciţii timp de câteva minute.
Astfel, se poate începe prin mişcări de încălzire a corpului prin rotaţia gâtului şi a umerilor, urmate de exerciţii simple în care se încearcă menţinerea unei poziţii timp de câteva minute, în funcţie de rezistenţa fiecăruia.
Yoga realizată în propria casă:
Stând în picioare, putem ridica mâinile deasupra capului, pentru a le menţine
în această poziţie cât mai mult timp, fără a forţa organismul.Stând în picioare, ne aplecăm în faţă, cu mâinile lăsate libere pe lângă cap. Aşezaţi în şezut, încercăm să atingem cu mâinile vârful degetelor de la picioare. Se încearcă menţinerea acestei poziţii cât mai mult posibil. Întinşi pe burtă, ne vom arcui spatele şi vom menţine
poziţia mai mult timp.
from adevarul
ALFA 8C SPIDER VA FI PRODUS IN SERIE
Alfa Romeo a confirmat intrarea in productia de serie a versiunii cabrio a lui 8C Competizione.
Alfa Romeo a confirmat oficial faptul ca versiunea cabrio a lui 8C Competizione, denumita Spider in cazul Alfa, va iesi pe piata ca model de serie. Foarte interesant este faptul ca informatia a fost facuta publica la New York, Statele Unite fiind piata pe care Alfa se va relansa prin 8C Competizione.
Nu se cunoaste inca pretul lui 8C Spider, insa se presupune ca acesta se va situa in jurul sumei de 185.000 de euro, deci cu circa 20.000 mai mult decat varianta coupe.
Sursa: www.automarket.ro
miercuri, septembrie 26, 2007
In Cupa, "U" - FC Vaslui 3-0
Universitatea Cluj a obtinut calificarea in optimile Cupei Romaniei, dupa 3-0 cu FC Vaslui. Pentru clujeni au marcat Goga, in minutul 26, si Nemanja Jovanovic (foto), in minutele 71 si 85. "U" a inceput cu Szolomajer - Ungurusan, Iodi, Park, Suller - Olah, Kchachatryan, Coman - Goga, N. Jovanovic, Costea, iar pe parcurs au mai intrat Ghindaru, Cordos si Sabo. Partida s-a disputat pe stadionul "Ion Moina" din Cluj-Napoca. Optimile de finala ale Cupei Romaniei sunt programate in 5 decembrie.
from universitateacluj
Clujenii de la Sănătatea au sărbătorit cu bere victoria istorică din Cupa României
SURPRIZA Sanatatea Cluj, echipa clasata pe ultimul loc în una din seriile Ligii a III-a, i-a dat brânci din Cupa României multiplei campioane UTA
Fotbalistii de la Sanatatea, porecliti de fani “Virusii verzi”, au detonat “bomba” 16-imilor, 1-0 cu UTA lui Marius Lacatus, si au udat victoria cu bere din belsug la o pizzerie din Cluj.
Pe un gazon care cu greu se poate numi suprafata de joc pentru fotbal, UTA, ai carei jucatori au pasit cu ifose de vedeta, a început mai hotarât, dorind sa demonstreze ca afirmatiile oficialilor, care visau finala Cupei, nu sunt vorbe în vânt. Prima mare ocazie a pornit de la Baltoi, care a sutat puternic, veteranul Pâglisan a respins în fata, dar Edson a ratat copilareste din fata careul mic (23). Dupa aceasta ratare, elevii lui Lacatus au reusit cu greu însa sa lege mai mult de doua pase, pe un gazon care le-a fost “dusman”. Gazdele s-au remarcat doar prin ratari care stârneau râsete în tribune si prin “bâlbâielile” portarului Pâglisan. La ultima faza din prima repriza însa Rusu a intrat decis în careu, iar Gaspar a profitat de indecizia fundasilor aradeni si a marcat în poarta lui Mârne, aducând stupoare pe banca aradeana.
In partea secunda, UTA a combinat greu si s-a lovit de barajul Sanatatii, iar Mircea Ilie si Chirita i-au scos peri albi lui Lacatus nemaiputând împiedica surpriza saisprezecimilor.
De la serviciu la stadion
Autorul golului victoriei, Alexandru Gaspar (29 de ani), a fost dimineata la slujba, el fiind angajat la abatorul de pui al patronului echipei, medicul veterinar Aurelian Ghisa, care a jucat si el trei minute împotriva “Batrânei Doamne”. “Am stat trei ore la serviciu, dupa care am mers acasa si am dormit o ora. Apoi un coleg m-a adus la meci, am dat golul si acum astept sa întâlnesc Steaua în optimi”, a declarat Gaspar la petrecerea organizata ad-hoc de “lanterna” seriei a sasea a Ligii a III-a (un singur punct câstigat în cinci meciuri) dupa succesul împotriva “Batrânei Doamne”. “Imi pare rau doar ca i-am produs necazuri lui Lacatus, care a fost idolul meu când eram copil”, a mai spus Gaspar, jucator de etnie rroma, pe care vârful carierei l-a prins la Olimpia Gherla, tot în al treilea esalon.
Altfel, patronul Aurelian Ghisa a câstigat un pariu cu Ioan Andone, antrenorul lui CFR Cluj, dupa ce a eliminat pe UTA. “Ghisa a zis ca da 10 pui daca pierde, Ando a pus la bataie o lada de vin daca Sanatatea nu trece de UTA. Acum trebuie sa plateasca“, a dezvaluit Iuliu Muresan, presedintele lui CFR Cluj, bucuros ca trei echipe din Cluj au ajuns în optimile competitiei.
from prosport
100% REAL: AUDI TT PICK-UP
Pentru a dribla taxele enorme din Danemarca, o firma nordica vinde Audi TT transformat in... pick-up.
Industria auto ne rezerva destule surprize interesante, incepand cu crossovere ale caror forme pareau imposibile acum doi ani pana la concepte ale caror linii inspira viitorul. Si totusi, surprizele adevarate vin din alte parti ale lumii.Danemarca este cunoscuta in lumea auto exclusiv prin faptul ca taxele pe care cumparatorii masinilor noi trebuie sa le plateasca sunt incredibil de mari. Astfel, un Peugeot 207 in echipare de baza ajunge sa coste in tara lui Hamlet, cu tot cu taxe, peste 20.000 de euro, desi suma CIP este de circa 9500 de euro. In aceste conditii, nu ne mai mira nimic cand este vorba de fenomenul auto danez.
Insa ultima aparitie pe frontispiciul tarii nordice este cel putin curajoasa. Se numeste Audi TT El Camino si este versiunea pick-up a cunoscutului coupe al germanilor. A fost creat de compania Eurobiler, care il prezinta ca pe un adevarat vehicul utilitar, numai bun de carat o intreaga gama de obiecte necesare la oras sau la fermele de la tara. Scopul conversiei inedite este simplu: evitarea taxelor enorme, care in cazul lui Audi TT duc pretul la 85.500 de euro (TT 2.0 TFSI) sau chiar la 108.000 de euro daca vorbim de 3.2 V6 FSI. Insa, in cazul in care cumpara pick-up-uri sau modele utilitare, taxele danezilor scad vertiginos.
www.automarket.ro
Aplauze si huiduieli pentru Ahmadinejad
Stupoare, revolta, replici sarcastice, aplauze si hohote de ras. Asa pot fi caracterizate, pe scurt, reactiile audientei la discursul pe care l-a rostit presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad luni, la New York, la Universitatea Columbia.
Intampinat cu huiduieli de catre manifestanti la sosirea sa pe teritoriul Statelor Unite, Ahmadinejad nu a avut parte de o introducere mai buna din partea rectorului Universitatii Columbia, Lee Bollinger, releva AFP. „Domnule presedinte, prezentati toate semnalmentele unui dictator meschin si crud”, a afirmat Bollinger, acuzandu-l, totodata, pe liderul de la Teheran de o represiune brutala la adresa intelectualilor si homosexualilor.
Insa liderul iranian nu s-a lasat intimidat si a urcat linistit la pupitru, spunand ca remarcile rectorului contin insulte si acuzatii false, pe care nu le considera necesare inaintea unui discurs. El a insistat asupra dreptului iranienilor de a-si continua programul nuclear civil, a declarat ca poporul sau nu crede in armele nucleare si a vorbit, zambind, despre civilizatia iraniana si viziunea sa despre lume. Apoi, a starnit huiduieli in randul studentilor cand a afirmat „nu avem homosexuali in Iran, asa cum sunt la voi in tara”.
Ahmadinejad a cules insa aplauze atunci cand a vorbit de situatia dificila prin care trec palestinienii. La acest subiect a ajuns dupa ce Lee Bolinger l-a atacat dur, amintindu-i ca, in 2005, a catalogat Holocaustul drept o legenda fabricata. Liderul de la Teheran i-a replicat ca nu poate emite valori de judecata despre existenta Holocaustului, intreband retoric, „presupunand ca a avut loc, ce legatura are cu palestinienii?”.
Presedintele iranian a afirmat ca Holocaustul a fost folosit abuziv ca o justificare pentru comportamentul israelienilor fata de palestinieni. Nu in ultimul rand, Ahmadinejad a mai sadit o samanta de controversa pentru cei care cred in retorica sa, afirmand ca trebuie facute mai multe cercetari pentru a se stabili daca atentatele de la 11 septembrie au fost comise intr-adevar de reteaua terorista al-Qaida.
from evz
marți, septembrie 25, 2007
Peste şase milioane de litri de bere, la Oktoberfest
Cea mai mare sărbătoare populară din lume a început, în weekend, la München
Încasări-record se preconizează la ediţia 174 a petrecerii anuale din capitala bavareză, care se va desfăşura pe parcursul a două săptămâni. În 2006, Oktoberfest a adus oraşului german câştiguri de aproape un miliard de euro.
Pentru ediţia de anul acesta, municipalitatea a mobilizat un număr sporit de forţe de ordine. Unii dintre poliţişti vor fi însoţiţi de câini specializaţi în detectarea materialului explozibil.
Se estimează că sărbătoarea populară cea mai mare din lume, Oktoberfest, va atrage anul acesta circa şase milioane de vizitatori. Este un număr-record pentru oraşul München, a cărui populaţie abia depăşeşte 1,2 milioane de persoane.
Se estimează, de asemenea, că numărul-record de vizitatori va aduce statului încasări-record. În cele 16 zile de petrecere, se aşteaptă un consum de peste şase milioane de litri de bere. Oktoberfest este un tradiţional festival de bere, dar la scară gigantică.
Oaspeţii se aşază la mese lungi, aranjate în interiorul unor corturi imense. Beau bere în halbe speciale de un litru şi sunt îmbiaţi cu delicatese bavareze: cârnaţi albi şi salată de varză murată, tăieţei de brânză "Spatzle".
Premierul Stoiber, la ultima inaugurare
Festivalul a fost deschis de primarul Christian Ude, care a înmânat prima halbă, conform tradiţiei, premierului landului Bavaria, Edmund Stoiber. El a inaugurat pentru ultima oară Oktoberfest, deoarece anul acesta se va retrage din fruntea landului.
La festival au dreptul să participe doar berăriile bavareze. O halbă de un litru costă maximum 7,9 euro, mai mult cu 40% faţă de anul trecut. Anul acesta, ordinea va fi asigurată de peste 300 de poliţişti. La ediţia precedentă s-au înregistrat incidente soldate cu răniri. Forţele de securitate au confiscate, anul trecut, 220.000 de cutii goale de bere, pe care vizitatorii voiau să le ia cu ei ca suveniruri. Potrivit statisticilor oficiale, fiecare german bea în medie 111,6 litri de bere pe an.
Un nume dat de prinţesa Therese von Hildburghausen
La 12 octombrie 1810, prinţul moştenitor Ludwig de Bavaria s-a căsătorit cu prinţesa Therese von Hildburghausen. Festivităţile, la care au fost invitaţi şi cetăţenii Munchenului, au avut loc pe o pajişte de la marginea oraşului.
S-au încheiat cu o cursă de cai, pe care mireasa a numit-o Oktoberfest. Anul următor, cursa s-a reluat însoţită de o petrecere. Astfel s-a născut tradiţia "sărbătorilor" berii din octombrie. Tradiţia conform căreia primarul dă cep primului butoi, într-o zi de sâmbătă, la ora 12.00, datează din anul 1950.
from adevarul
luni, septembrie 24, 2007
Funar a depus plângere penală împotriva lui Marko Bela
Senatorul PRM de Cluj Gheorghe Funar a depus azi o plângere penală împotriva liderului UDMR, senatorul Marko Bela, pe care îl acuză de ameninţare la adresa siguranţei naţionale şi de acţiuni împotriva ordinii constituţionale.
"Liderul UDMR a declarat sâmbătă, în sediul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, unde a avut loc conferinţa aleşilor locali ai UDMR, că reprezentanţii UDMR care vor fi aleşi în Parlamentul European au mandat să acţioneze împotriva statului naţional unitar român şi pentru dezmembrarea teritorială a ţării, în vederea obţinerii autonomiei teritoriale a aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi apoi a întregii Transilvanii", a declarat Funar.
Senatorul PRM îi aminteşte lui Marko Bela că la investirea ca ministru de stat a jurat pe Constituţia României, iar acum a încălcat cu bună ştiinţă jurământul depus.
"În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie. Cu toate acestea, cetăţeanul român Marko Bela, din 22 decembrie 1989 şi până în prezent, de nenumărate ori a încălcat şi sfidat cu bună ştiinţă atât Constituţia României, cât şi legile statului român. Atât prin declaraţii, cât şi prin fapte el s-a dovedit a fi un antiromân şi un antieuropean, un extremist şi un şovin, a acţionat, conform programului şi statutului UDMR, pentru separatism pe criterii etnice, inclusiv pentru separatism teritorial, precum şi pentru dezmembrarea teritorială a României", spune Funar în plângerea penală.
Pe de altă parte, Funar îi acuză pe participanţii la conferinţa aleşilor locali ai UDMR că au acoperit, în timpul întrunirii, tabloul lui Avram Iancu din sala mare a primăriei clujene cu bannere cu sloganuri în limba maghiară.
Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Marko Bela, a declarat sâmbătă la Cluj că România nu mai este un stat naţional şi a subliniat că tocmai pentru a susţine acest fapt maghiarii trebuie să aibă reprezentanţi în Parlamentul European.
"În România, pe lângă naţiunea română, în mod firesc trăiesc şi au dobândit anumite drepturi şi alte comunităţi minoritare dar importante, cum este cea maghiară. Nu trebuie să lăsăm ca la Bruxelles să avem o reprezentanţă în exclusivitate românească. Deci şi maghiarii trebuie să fie acolo la Bruxelles pentru a dovedi şi astfel că România nu mai este un stat naţional", a spus Marko Bela.
from adevarul
duminică, septembrie 23, 2007
ROMANIA SE MENTINE IN GRUPA MONDIALA A CUPEI DAVIS
Echipa României a învins duminică Japonia cu 3-2 în baraj pentru Grupa Mondială a Cupei Davis, la Osaka, în urma victoriei lui Victor Hănescu în faţa lui Go Soeda cu scorul de 6-3, 5-7, 7-6 (6), 7-6 (3).
Hănescu a reuşit să câştige primul set cu scorul de 6-3, după ce a reuşit un break la 3-1, pe care Go Soeda nu l-a recuperat. Japonezul s-a impus, însă, în setul al doilea, când a reuşit break în al 12-lea game, după ce până atunci fiecare jucător îşi câştigase serviciul.
În setul trei Hănescu şi Go Soeda au continuat să meargă cap la cap iar în tie-break românul s-a impus cu scorul de 8-6. Istoria s-a repetat în setul al patrulea iar în tie-break Hănescu a câştigat cu scorul de 7-3, adjudecându-şi victoria şi asigurând menţinerea României în Grupa Mondială, la capătul unui meci ce a durat 3 ore şi 24 de minute.
România a jucat pentru a 11-a oară în ultimii 12 ani barajul pentru menţinere/promovare în Grupa Mondială a Cupei Davis.
Vineri, Takao Suzuki l-a întrecut pe Victor Hănescu în trei seturi, cu 7-6 (4), 6-1, 7-6 (4), iar Andrei Pavel l-a învins pe Go Soeda în patru seturi, cu 6-3, 6-7 (7), 7-5, 6-3. Satoshi Iwabuchi/Takao Suzuki au învins sâmbătă la dublu perechea Florin Mergea/Horia Tecău în trei seturi identice, 6-4, 6-4, 6-4.
Duminică, în a treia partidă de simplu, Andrei Pavel a câştigat în faţa lui Takao Suzuki, cu 6-7 (6), 6-7 (1), 6-1, 6-4, 6-4.
Primul set a fost adjudecat de Takao Suzuki, cu scorul de 7-6 (8/6), după ce Pavel nu a fructificat două mingi de set şi a cedat în tie-break.
În setul doi fiecare jucător şi-a câştigat serviciul în primele patru game-uri. În cel de-al cincilea Pavel a reuşit break-ul, pe care Suzuki l-a recuperat însă în game-ul următor, Pavel ratând astfel şansa desprinderii. După alte două game-uri în care Suzuki şi Pavel şi-au câştigat serviciul, cel mai experimentat jucător din echipa României a reuşit un nou break pentru a prelua conducerea la 5-4. La fel ca în primul set, tot la 5-4, Pavel a beneficiat de două mingi de set, de această dată pe serviciul său, însă japonezul a reuşit şi el un al doilea break şi a egalat. Scorul a devenit apoi 6-6 iar cei doi au ajuns din nou la tie-break. Istoria s-a repetat, Suzuki reuşind să se impună cu scorul de 7-1, câştigând şi al doilea set.
În setul trei, Pavel şi-a recăpătat concentrarea, după o pauză mai lungă, şi, după ce a reuşit două break-uri, la 3-1 şi 5-1, s-a impus cu scorul de 6-1.
După ce a redus din diferenţă în setul trei, Andrei Pavel şi l-a adjudecat şi pe cel de-al patrulea, cu scorul de 6-4, reuşind să fructifice avantajul câştigat după ce a câştigat pe serviciul japonezului pentru 3-2.
În setul decisiv fiecare jucător şi-a câştigat serviciul în primele opt game-uri. Andrei Pavel a reuşit break-ul şi a preluat conducerea la 5-4 pentru ca, pe propriul serviciu, să câştige şi următorul game şi, implicit, meciul şi să amâne pentru ultimul joc, în care Victor Hănescu îl va întâlni pe Go Soeda, deznodământul întâlnirii.
Este întotdeauna greu să revii după două seturi pierdute. Nu l-am subestimat pe Takao Suzuki nicio clipă. La ROMANIA SE MENTINE IN GRUPA MONDIALA A CUPEI DAVISvânătoare, nu trebuie să subestimezi niciodată ursul rănit, a spus Pavel la finalul meciului.
Mă durea cotul. Când am simţit că mă doare, mi-am dat seama că vor urma al patrulea şi al cincilea set. Norocul nu a fost, însă, de partea mea în ultimele seturi, a precizat Suzuki.
from prosport
A decedat Gheorghe Maniu
Astazi a trecut in nefiinta Gherorghe Maniu, unul dintre cei mai longevivi oficiali ai clubului Universitatea.
"A fost permanent in conducere intre anii '45 si '90. Unul dintre cei mai atasati conducatori ai clubului, era omul de pe banca tehnica ce tinea legatura cu arbitrii si completa foile de arbitraj. A lucrat cu foarte multi antrenori, inclusiv cu Stefan Kovacs. Va lasa un gol imens in sufletele noastre", a spus consilerul Remus Campeanu.
from universitateacluj
"A fost permanent in conducere intre anii '45 si '90. Unul dintre cei mai atasati conducatori ai clubului, era omul de pe banca tehnica ce tinea legatura cu arbitrii si completa foile de arbitraj. A lucrat cu foarte multi antrenori, inclusiv cu Stefan Kovacs. Va lasa un gol imens in sufletele noastre", a spus consilerul Remus Campeanu.
from universitateacluj
Romanul cu 800 de automobile
Florean Micu, un imigrant roman din Timisoara ajuns la Milano, este, conform presei italiene, posesorul unui parc auto de-a dreptul impresionant - pe numele sau sunt inmatriculate nu mai putin de 800 de masini.
In urma unor cercetari aprofundate, autoritatile italiene au ajuns insa la concluzia ca Florean Micu nu exista, fiind, in realitate, creatia unei organizatii mafiote internationale.
Masini uzate, la mana a doua, din Germania, sunt duse in Italia, unde sunt reconditionate si apoi vandute unor romi originari din Romania. Multe dintre autoturisme au chiar un fluturas de asigurare pe parbriz, bineinteles, falsificat. Aceste masini, conduse cel mai adesea de romi, au fost implicate in nenumarate accidente rutiere, justificarea soferilor fiind aproape identica: "Masina? Mi-a fost imprumutata", relateaza cotidianul La Stampa, citat de Rompres.
"Daca e cineva care a vazut vreodata fata lui Florean Micu, sa ridice mana. Si daca din intamplare stie si unde se afla el, atunci ar rezolva o problema pentru multitudinea de autoritati care il urmaresc, inarmate cu diferite documente judiciare", scrie "La Stampa".
Exista cu adevarat documente judiciare, iar cu Florean Micu - nascut la Resita, oras industrial aflat la 70 de km de Timisoara, in Romania, si rezident la Milano - ar dori sa vorbeasca numerosi politisti. Toti acestia ar dori sa inteleaga pentru care motiv pe numele lui Micu sunt inregistrate peste 800 de automobile (dupa unele pareri chiar 876) care circula prin intreaga Peninsula. Unele din aceste masini circula cu viteza impresionanta dintr-o regiune in alta, fiind implicate adesea in accidente rutiere. Numele lui Florean Micu figureaza intotdeauna ca proprietar al acestor automobile, detinand chiar si cartea de identitate a automobilului.
Povestea acestui domn - titularul cartii de identitate si chiar proprietarul unei firme care se ocupa cu activitati comerciale de "angro de autovehicule uzate" - a fost descoperita de politistii din Torino, care le-au semnalat colegilor lor din Milano numele romanului, in speranta ca cineva va reusi sa dea de urma lui.
Dar Florean pare sa fie o entitate abstracta. In casa din Via Bassano del Grappa, nr 28, din Milano, nu exista nici o persoana cu acest nume. Si pana in prezent nu a aparut nimeni care sa afirme macar ca il cunoaste. Mai mult decat un comerciant de automobile, Florean pare sa fie o fantoma care apare si dispare foarte repede. O mare parte din masinile inregistrate pe numele sau provin din Germania: cumparate la mana a doua, sunt reconditionate, dotate cu noi placute de inmatriculare, straine, si apoi plasate pe o piata paralela. Cei care au fost opriti conducand respectivele autoturisme, inregistrate pe numele lui Florean, nu au dorit in mod evident sa colaboreze. S-au jurat ca masina le-a fost imprumutata cateva zile de un prieten. Cel pe numele caruia se afla cartea de inmatriculare. "Nu stiu. Il cunoaste o ruda a mea. Nu am idee cine e...", spun ei.
Unii sunt gata sa jure ca nu si ca Florean Micu nici nu exista. Daca totusi exista, este numai numele de imprumut pentru alte personaje cu interese si afaceri mai extinse si mai ramificate. Ratiunile pentru a crede in aceasta ipoteza sunt multiple. Incepand cu varsta intreprinzatorului: s-a nascut la 4 martie 1987, deci are 20 de ani si sase luni. In al doilea rand, pe aproape toate automobilele inregistrate pe numele lui si oprite in timp ce circulau prin Italia era expus pe parbriz un fluturas de asigurare contrafacut. Un indiciu ca in spatele acelui nume se afla cineva in masura sa pregateasca documentele. Autoritatile italiene suspecteaza deja ca cel putin o familie de romi din Romania ar fi devenit milionara in euro in urma "afacerii Florean Mincu". Deocamdata insa cautarea tanarului din Timisoara continua. (D.M.V.)
from ziua
Abonați-vă la:
Postări (Atom)