miercuri, noiembrie 28, 2007

Studiu ONU: Islanda, ţara în care ţi-ai dori cel mai mult să trăieşti


Islanda a detronat Norvegia in topul tarilor in care ti-ai dori cel mai mult sa locuiesti. Sondajul anual realizat de Natiunile Unite, U.N. Human Development Index - „World's most desirable country to live in” da castig de cauza tarilor nordice, pe care le considera un fel de Rai pe Pamant. Evident, la polul opus se afla Iadul pe Pamant (nu numai din cauza conditiilor climatice) - tarile din regiunea sub-sahariana, tari care sunt ravasite si de numarul mare de bolnavi de SIDA.

Statele cu o economie bogata sunt fruntase, pe primele cinci locuri, respectiv Islanda, Norvegia, Australia, Canada si Irlanda. Surprinzator, SUA au pierdut locul 8 de anul trecut, ajungand pe un modest loc 12. Statele Unite au un PIB pe cap de locuitor ridicat (41.890 de dolari), al doilea dupa Luxemburg (60.228 de dolari), insa stau mai prost la speranta de viata. Cea mai mare speranta de viata este in Japonia 82,3 ani, iar cea mai mica in Zambia - 40,5 ani.

Tarile in care nu ti-ai dori sa traiesti, ultimul fiind ocupat de Sierra Leone, prezinta particularitati alarmante: 2 din 5 copii nu vor atinge varsta de 40 de ani, din cauza HIV/SIDA. Ca o comparatie, PIB-ul pe cap de locuitor in Islanda este de 45 de ori mai mare decat in Sierra Leone.

Norvegia a ocupat primul loc timp de sase ani, insa cresterea PIB-ului pe cap de locuitor in Islanda a detronat-o irevocabil. Studiul ia in calcul mai multi factori, printre care se numara PIB-ul pe cap de locuitor, speranta de viata, climatul politic si economic, gradul de educatie al cetatenilor, conditiile climatice, starea de sanatate a populatiei, etc.

ONU publica acest studiu in fiecare an, inca din1990. In cadrul colectarii de date sunt analizate 175 de membre ONU (plus Hong Kong si Teritoriile palestiniene), insa anul acest lipesc cifrele din 17 tari (printre care Irak, Afganistan si Somalia) din cauza lipsei unei infrastructuri care sa permita obtinerea de informatii pertinente.

Sursa: msnbc

SUA: Un judecător a trimis la puşcărie publicul prezent la proces

Un judecator american a fost suspendat din functie deoarece, in timpul unui proces, s-a enervat si i-a trimis la inchisoare pe toti cei prezenti in public, informeaza AFP. Robert Restaino a fost deranjat de soneria unui telefon mobil si de faptul ca posesorul sau a refuzat sa isi decline identitatea.

Evenimentul a avut loc in 2005, in Niagara Falls. Comisia de disciplina care a evaluat cazul lui Restaino a anuntat ca acesta nu avea dreptul legal sa incarcereze publicul prezent la proces, asemanand comportamentul lui cu cel al unui “mic tiran”.

Cei 46 de cetateni din public au petrecut aproape o zi in inchisoare, pana cand Restaino a decis sa-i elibereze, fiind luat la intrebari de presa locala.

Judecatorul si-a recunoscut greseala si a declarat ca stia ca nu are acoperire legala pentru decizia sa, dand vina pe stresul acumulat in aceea perioada. De asemenea, acesta a fost deranjat de faptul ca nimeni nu si-a recunoscut vina, dar si de incapacitatea sa de a-l localiza pe posesorul telefonului.

Desi Restaino a incercat sa se scuze si a dat vina pe nebunie temporara, presedintele comisiei de disciplina a stabilit ca drepturile celor 46 de americani au fost incalcate, astfel incat decizia de inlaturare a acestuia a ramas valabila.

Sursa: AFP

luni, noiembrie 26, 2007

BECALI, ACUZAT CA A INCALCAT SECRETUL VOTULUI


PEDEPSIT? Patronul stelist Gigi Becali risca sa faca închisoare, acuzat fiind ca a intrat în cabina de vot cu un alegator aratându-i cum sa voteze. Potrivit Realitatea TV, finantatorul din Ghencea a violat secretul la vot si ar putea sa fie închis pentru o perioada cuprinsa între 6 luni si 3 ani. Episodul amintit a avut loc duminica, la sectia de votare din Voluntari, când Becali i-a indicat unei persoane cum si pe cine sa voteze. Invitat la postul TV detinut de Sorin Ovidiu Vântu, presedintele partidului Noua Generatie a declarat: “Omul respectiv nu stia procedura, nu stia ce trebuie sa faca si i-am aratat eu. Ce mi se poate întâmpla? Sunt chiar curios ce îmi va face Justitia româna… Sunt foarte fericit ca am violat eu secretul votului, ma simt chiar foarte bine”.

Art.101. din Legea 373/2004

(1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului de membrii biroului electoral al sectie de votare ori de alte persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
(2) Tentativa se pedepseste.
from prosport

LISTA CELOR 35 DE EUROPARLAMENTARI ROMÂNI. MEDIA DE VÂRSTĂ: 43 DE ANI

Potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC), cei mai mulţi politicieni români care ne vor reprezenta la Bruxelles vor fi din partea PD. În total 35 de europarlamentari români vor pleca în Parlamentul European. În urma scrutinului care a a vut loc duminică şi dacă luăm în calcul ultimele rezultate ale BEC, democraţilor le revin 11 mandate de europarlamentari, în timp ce PSD ar avea 8 europarlamentari şi PNL 6 reprezentanţi. De asemenea, PLD şi UDMR vor ocupa câte două locuri. Un loc va fi ocupat de candidatul independent Laszlo Tokes, deoarece pragul pentru candidaţii independenţi este de 2,5%. Cel mai probabil prin redistribuirea voturilor partidelor care nu au obţinut pragul de 5%, PD va mai obţine 3 mandate, iar PSD şi PNL câte unul. Deşi unii dintre candidaţii eligibili ar putea renunţa la mandat în favoarea următorilor pe listă, calculul arată că lista finală a politicienilor care ne vor reprezenta în Parlamentul European este următoarea:

REPREZENTANŢI PD
1. Frunzăverde Sorin - 47 ani. Profesia: Inginer
2. Anastase Roberta Alma - 31 ani. Profesia: Sociolog
3. Filip Petru - 52 ani. Profesia: Inginer
4. Iacob-Ridzi Monica - 30 ani. Profesia: Economist, jurist
5. Marinescu Marian Jean - 55 ani. Profesia: Inginer
6. Petre Maria - 56 ani. Profesia: Economist
7. Niculescu Rareş Lucian - 31 ani. Profesia: Licenţiat ştiinţe politice
8. Zlotea Marian - 36 ani. Profesia: Economist
9. David Dragoş Florin - 39 ani. Profesia: Inginer
10. Popa Mihaela - 45 ani. Profesia: Profesor
11. Dumitriu Constantin - 36 ani. Profesia: Jurist
12. Bulzesc Nicodim - 55 ani. Profesia: Inginer
13. Bodu Sebastian Valentin - 37 ani. Profesia: Jurist
14. Rus Flaviu Călin - 37 ani. Profesia: Psiholog

REPREZENTANŢI PSD
15. Titus Corlăţean - 39 ani. Profesia: Jurist
16. Adrian Severin - 53 ani. Profesia: Jurist
17. Rovana Plumb - 47 ani. Profesia: Doctor inginer
18. Daciana Sârbu - 30 ani. Profesia: Jurist
19. Cătălin Nechifor - 33 ani. Profesia: Inginer
20. Adriana Ţicău - 37 ani. Profesia: Inginer
21. Ioan Mircea Pascu - 58 ani. Profesia: Economist
22. Gabriela Creţu - 42 ani. Profesia: Profesor
23. Corina Creţu - 42 ani. Profesia: Economist

REPREZENTANŢII PNL
24. Weber Renate - 52 ani. Profesia: Jurist
25. Dăianu Daniel - 55 ani. Profesia: Economist
26. Vălean Adina Ioana - 39 ani. Profesia: Matematician
27. Buşoi Cristian - 29 ani. Profesia: Medic
28. Mănescu Ramona Nicole - 35 ani. Profesia: Avocat
29. Csibi Magor Imre - 27 ani. Profesia: Politolog
30. Olaru Stejărel Nicolae - 34 ani. Profesia: Analist ştiinţe politice

REPREZENTANŢII PLD
31. Theodor Dumitru Stolojan - 64 ani. Profesia: Economist
32. Oprea Dumitru Măneşti - 55 ani. Profesia: Economist

REPREZENTANŢI UDMR
33. Frunda György - 56 ani. Profesia: Avocat
34. Sógor Csaba - 43 ani. Profesia: Preot reformat

CANDIDAT INDEPENDENT
35. Laszlo Tokes - 55 ani. Profesia: Preot reformat

Potrivit acestei liste, media de vârstă a reprezentanţilor României în Parlamentul European este de 43 de ani.
Cel mai în vârstă candidat este Theodor Stolojan (PLD) - 64 de ani, urmat de Ioan Mircea Paşcu (PSD) - 58 de ani. Având în vedere că Theodor Stolojan este preşedintele PLD, este posibil ca acesta să se retragă de pe lista pentru europarlamentare, lăsând loc unui coleg mai tânăr.
Cel mai tânăr europarlamentar aflat pe lista eligibilă este Csibi Magor-Imre (PNL), care are doar 27 de ani.

Cei 35 de europarlamentari români vor avea un mandat scurt, deoarece în 2009 vor avea loc din nou alegeri pentru Parlamentul European.

Precizăm că este posibil să intervină unele mici modificări ale listei, în urma numărătorii finale a votului şi a calculului redistribuirii voturilor partidelor care nu au trecut pragul electoral.

Antena3.ro

S-au rasculat impotriva lui Geoana


In contradictie cu satisfactia manifestata aseara de liderul Mircea Geoana, astazi s-au ridicat voci care au criticat rezultatele obtinute la euroalegeri. Printre social-democratii nemultumiti se numara presedintele de onoare Ion Iliescu, deputatul Dan Mihalache si Nicolae Vacaroiu, seful senatorilor.

Ion Iliescu a declarat ca se impune organizarea unui congres extraordinar pentru a analiza consecintele si vinovatii ce au dus la obtinerea celui mai slab scor electoral din istoria partidului.

Acesta sustine ca scorul obtinut de PSD la euroalegeri este un esec in conditiile in care nici cand a pierdut alegerile parlamentare, social-democratii nu au ajuns niciodata sub 30%.

"Nici in 1996, cand am pierdut alegerile, nici in 2004, cand am trecut iar in opozitie, nu am avut acest procent. Trebuie sa facem o analiza, este ingrijorator de ce am ajuns dupa trei ani de opozitie la acest scor", a precizat fostul presedinte.

Ion Iliescu sustine ca partidul trebuie sa gaseasca o strategie coerenta, o tactica pentru ca PSD se apropie de un an electoral greu, dar a evitat sa spuna ca prin convocarea unui congres ar trebui sa se ajunga la schimbarea garniturii de lideri.

"Nu stiu, nu vorbesc acum de schimbarea conducerii, congresul, activistii de rand sa decida, dar ceva trebuie facut pentru ca starea de nemultumire creste in partid. Eu sustin ca e nevoie de congres extraordinar, la fel si altii", a adaugat senatorul.

Dan Mihalache, fost europarlamentar, considera ca PSD a ajuns in sondaje la un minim istoric, cedandu-si pozitia de partid dominant.

Deputatul mai spune ca rezultatele la europarlamentare sunt o consecinta a modului inconsecvent si incoerent prin care conducerea partidului a transmis mesaje in ultima vreme, in special despre politica de aliante, care nu au facut decat sa dea impresia ca PSD este "o curva politica".

"Nu poti sa spui ca azi esti cu PD, maine cu PNL, iar in urmatoarea zi iar cu PD fara ca oamenii sa nu te trateze ca pe pe o curva politica", sustine fostul eurodeputat. El a mai spus ca cei care au adus partidul aici trebuie sa-si asume raspunderea, iar tot BPN-ul ar trebui sa demisioneze in bloc.

De mentionat faptul ca, in urma rezultatelor slabe obtinute ieri la euroalegeri, atat in PIN, cat si in PRM, s-au produs cutremure. Liderul PIN, Cozmin Gusa a demisionat de la conducerea partidului, iar presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, si-a dat demisia din Parlament.
from evz

America, cel mai rau imperiu


Arhiepiscopul britanic de Canterbury, Rowan Williams, a acuzat Statele Unite ca fac uz de putere pentru a-si atinge scopurile intr-o modalitate mult mai nefericita decat cea adoptata de Marea Britanie in perioada ei de glorie imperiala.

Rowan Williams sustine ca tentativa SUA de a interveni in strainatate pentru „a face curatenie” apeland la „actiuni violente” a condus la „ce e mai rau”, releva „The Sunday Times”.

Liderul anglican a criticat dur, intr-un interviu acordat unei reviste musulmane din Marea Britanie, modul in care este gestionat razboiul impotriva terorismului.

Arhiepiscopul de Canterbury a declarat ca, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, Statele Unite si-au pierdut standardul inalt de moralitate. Prelatul britanic a facut apel la autoritatile de la Washington sa lanseze un „program generos si inteligent de ajutorare, directionat catre societatile care au fost devastate” de razboi.

Arhiepiscopul a mers si mai departe, afirmand ca modalitatea de guvernare practicata de americani s-a degradat. „Avem o singura putere globala hegemonica. Nu acumuleaza teren, incearca sa acumuleze influenta si control. Asta nu functioneaza”, a afirmat Rowan Williams.

El a explicat ca nici macar Imperiul Britanic nu a facut apel la astfel de metode cand a guvernat India. „E altceva sa preiei controlul asupra unui teritoriu, dupa care sa investesti resurse si energie pentru a-l administra si a aduce situatia la normal”, a spus arhiepiscopul, facand astfel o comparatie cu invadarea Irakului de catre americani.
from evz

Am sa ma-ntorc barbaaaaat.....


DREPT LA REPLICA: „Evenimentul zilei” a relatat, in editiile de vineri si sambata, un incident petrecut intre prezentatoarea de televiziune Andreea Raicu si iubitul ei, cantaretul Tudor Chirila.



Cei doi s-au certat in plina strada, in apropierea TVR. Conform martorilor oculari, disputa s-a transformat intr-o urmarire cu masinile, in cursul careia Tudor a lovit intentionat, cu masina sa, autovehiculul pe care il conducea Andreea.

Prezentam mai jos, integral, dreptul la replica trimis la redactie de Tudor Chirila in urma acestor articole. Desi din articolul EVZ se putea subintelege ca au existat distrugeri, ziarul nu a sustinut ca vreunul dintre automobile ar fi fost avariat.

Drept la iertare

„Doresc sa cer iertare opiniei publice pentru ca nu am informat-o in legatura cu stadiul echilibrului sufletesc in care ma aflam la 21.11.2007, data izbucnirii conflictului dintre mine si iubita mea, pe Calea Dorobanti. De asemenea, doresc sa cer iertare cititorilor agresati de acest conflict cu iz de si, in acelasi timp, ziaristilor care au fost obligati sa-si mute atentia de la alte subiecte pentru a reflecta in mod obiectiv si fara exagerare un blocaj in trafic si un act de agresiune. Doresc, totodata, sa cer iertare cetatenilor pentru ca eu si iubita mea am trecut printr-un moment dificil, care a degenerat intr-un asemenea conflict.

Doresc sa-mi cer iertare pentru ca nu am putut sa astept si sa consum acest conflict intr-o periferie a orasului Bucuresti, departe de ochii cetatenilor indignati, care au fost nevoiti sa-si intrerupa activitatea sau drumul.

Doresc sa cer scuze politiei pentru ca nu m-am autosesizat si nu m-am predat imediat ce am realizat distrugerea autoturismului iubitei mele.

Doresc sa ii reprosez iubitei mele ca nu a sesizat ea imediat autoritatile si ziarul in legatura cu agresiunea la care a fost supusa. Probabil ca nu a facut asta din cauza abilitatii mele de a nu lasa urme, lucru care ingreuneaza constatarea agresiunii.

Doresc sa multumesc atât companiei BMW, pentru ca a fabricat o masina care a reusit sa se redreseze imediat dupa impact, fara nicio urma de zgârietura, cât si companiei Volvo, pentru ca a creat un automobil care loveste fara sa lase urme.

Doresc inca o data sa-mi cer iertare pentru ca am sentimente si stari care, in mod inuman si nemaintâlnit, mi-au scapat de sub control si, de asemenea, imi cer iertare pentru ca m-am indragostit de o persoana publica.

Pentru toate cele de mai sus si multe altele, doresc sa-mi exprim regretul.

Doresc sa cer iertare paparazzilor pentru ca la ora incidentului eram nervos sau aveam lacrimi in ochi si nu am reusit sa zâmbesc la poze.

Sunt insa convins ca opinia publica va intelege ca in spatele acestui incident sunt niste resorturi pe care nici macar protagonistii nu le-au putut gestiona si ni se va mai acorda o sansa.

In ceea ce ma priveste, imi exprim regretul pentru faptul ca nu am reusit sa negociez cu statutul de persoana publica. Dupa cum vedeti, exista uscaturi si aici, in România, nu numai printre românii din Italia.

Nu in ultimul rând, doresc sa multumesc ziarului pentru relatarea obiectiva si fara patima a acestui inicident conjugal si pentru incercarea laudabila in plan moral si civic de a-i indica iubitei mele solutiile juridice la care ar trebui sa apeleze.

Voi intelege in continuare ca opinia publica, cititorii, sa taxeze virulent, in spiritul Agorei, aceasta scapare sentimentala impardonabila dintre doi oameni publici, pentru ca toti sa ne insusim invatamintele morale ce se impun.

Acest articol nu este un pamflet. El nu are caracter sfidator sau ironic si nu este rodul unei atitudini arogante. Este insa unica replica posibila in contextul unui asemenea jurnalism.

In final, as vrea sa ii cer iertare iubitei mele fiindca nu am apucat sa ii cer iertare pentru situatia creata, prea ocupat fiind cu a cere iertare celorlalti factori implicati in acest incident.”

Tudor Chirila
from evz

BEC raportare la ora 17,00: PD- 28,78%, PSD- 23,14%, PNL - 13,45%

Partidul Democrat a obţinut 28,78% din voturile alegătorilor la europarlamentare, după cum arată rezultatele parţiale prezentate luni de Biroul Electoral Central pentru PE, după numărarea voturilor exprimate în 17.424 de secţii de votare din totalul de 17.529.

În ordine, potrivit datelor centralizate, până la ora 17,00, de BEC, urmează: PSD - 23,14%, PNL - 13,45%, PLD - 7,78%, UDMR - 5,52%, PNG-CD - 4,86%, PRM - 4,15%, Laszlo Tokes - 3,43%, PC - 2,93%, PIN - 2,43%, PNŢCD - 1,38%, Partida Romilor 'Pro Europa' - 1,15%, Partidul Alianţa Socialistă - 0,55% şi Partidul Verde - 0,38%.
from adevarul

duminică, noiembrie 25, 2007

Exit-poll CCSB: PD - 32,7%, PSD - 21,4%, PNL - 14,6%

PD a obţinut 32,7% din voturi la alegerile de duminică pentru Parlamentul European, urmat de PSD - 21,4% şi PNL- 14,6%, conform exit-poll-ului realizat de CCSB, la comanda Antena 1.

PLD a obţinut 6,6%, iar UDMR - 6,3%, în timp ce pentru PNG CD şi PC au votat câte 4,2% dintre alegători. Conform cercetării CCSB, PRM a obţinut 3,6%, iar Laszlo Tokes - 3,3%. PIN a fost creditat cu 1,4%, PNŢCD - 0,9%, Partida Romilor - 0,6%, Partidul Verde şi PAS cu câte - 0,1%, conform exit-poll-ului.

Cercetarea CCSB s-a realizat pe un eşantion de 8.140 de persoane, din 200 de secţii de votare.
from adevarul

Băsescu - „trădat“ de popor


Referendumul naţional pentru introducerea votului uninominal are toate şansele să fie respins din cauza absenteismului masiv înregistrat ieri la urne. Propusă şi susţinută de preşedintele Traian Băsescu, introducerea sistemului de vot uninominal nu a reuşit însă să-i scoată pe români din case.

Cu cinci ore înainte de închiderea secţiilor de votare, doar 19,61% dintre alegători îşi exercitaseră dreptul de vot pentru alegerile europene, o cifră apropiată fiind de aşteptat şi în cazul referendumului. Potrivit legii, pentru validarea unui referendum este nevoie de prezenţa la urne a 50% plus unu din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

Vremea de plimbare a crescut absenteismul

Ziua însorită nu i-a determinat pe români să iasă din case pentru a-şi exercita dreptul de vot. Primele ore ale dimineţii au de­monstrat de altfel că autorităţile nu se puteau aştepta la o prezenţă masivă. La ora 10, doar 3,79% din cei peste 18 milioane de alegători votaseră listele cu eurocandidaţii. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, alegătorii din zona rurală s‑au prezentat însă în număr mai mare la urne faţă de locuitorii din zona urbană, 4,72%, respectiv 3,79%.

Acest trend avea de altfel să se menţină de-a lungul întregii zile. În paralel, la ora 11, media naţională a celor care au bifat şi buletinul de vot pentru referendum a fost de 5,43%, la sate înregistrându-se o prezenţă de 6,63%, în timp ce la oraş doar de 4,56%. Ora 13 a adus o oarecare înviorare a ritmului de vot: 11,66% din totalul alegătorilor îşi exercitaseră acest drept, cu o uşoară creştere în mediul rural - 13,84%, faţă de cel orăşenesc - 10,11%.

Datele BEC de la ora 14 consemnau faptul că doar 12,88% din români votaseră pentru referendum, cu doar un procent mai mult faţă de cifra înaintată cu o oră în urmă pentru alegerile europene. La ora 16, la urnele europene se prezentaseră 19,61% din totalul alegătorilor.

Diferenţa între mediul urban şi cel rural a crescut la aproape 10 procente, 16,12%, respectiv 24,45%. În 23 de judeţe, prezenţa la vot a fost peste media naţională, primele trei clasate fiind Harghita (29,01%), Sălaj (26,83%) şi Covasna (25,35%). La polul opus, bucureştenii au frecventat cel mai puţin secţiile de votare. Doar 13,85% din locuitorii Capitalei cu drept de vot s-au prezentat la urne.(Marius Vulpe)
from adevarul

Dormitul „în lingură“ conferă siguranţă cuplului


Dr. Samuel Dunkell, specialist în tulbu­rările de somn şi în comunicarea non­verbală, autorul unei lucrări intitulate „Godd Bye Insomnia, Hello Sleep" („La revedere insomnie, salut somn"), a analizat, timp de 25 de ani, limbajul corporal al cuplului în timpul somnului.

Pe baza observaţiilor sale, Dunkell a „tradus" mesajele pe care le transmit poziţiile adoptate de partenerii unui cuplu în timp ce dorm. Alături de un alt specialist în tratamen­tul insomniilor, dr. Chris Idzikowski, de la „Edinburgh Sleep Centre", Dunkell a întocmit şi un profil psihologic al ce­lor care adoptă diverse poziţii în timpul somnului.

„Poziţia pe care o adoptăm în somn este o oglindă foarte fidelă a personalităţii noastre din timpul zilei, un mesaj inconştient pe care îl transmitem şi a cărui interpretare spune foarte mult despre o persoană sau despre un cuplu", subliniază dr. Samuel Dunkell.

Într-un cuplu, una dintre cele mai comune poziţii adoptate în timpul somnului este aşa-numita poziţie „în lingură", în care ambii parteneri dorm pe aceeaşi parte a corpului, unul dintre ei îmbrăţişându-l pe celălalt. Este poziţia cel mai des întâlnită la cuplurile tinere, care de obicei sunt împreună de doar câţiva ani.

Când femeia este cea care îl ţine în braţe pe bărbat, înseamnă că ea este partenerul care dă mai mult în relaţie şi că el are nevoie de mai multă afecţiune. Dr. Dunkell susţine că, deşi „lingura" creează intimitate celor doi parteneri, nu este o poziţie care să exprime prea multă sexualitate, ci este legată mai mult de intimitate şi confort. Demonstrează în acelaşi timp faptul că partenerii se simt în siguranţă împreună.

Cuplurile tinere dorm faţă în faţă O altă poziţie foarte comună, mai ales pentru proaspăt căsătoriţi, este cea în care partenerii dorm faţă în faţă şi se ţin în braţe. Aproape ca şi atunci când s-ar îmbrăţişa stând în picioare. Poziţia nu este foarte comodă şi nu poate fi păstrată toată noaptea, dar la culcare şi la trezire cuplurile care împărtăşesc multă afecţiune unul pentru celălalt revin în acest „aranjament".

Psihologul Elizabeth Flynn Campbell, din New York, spune că această aşezare a celor doi exprimă imposibilitatea de a trăi unul fără celălalt şi sugerează faptul că ambii formează un cuplu foarte unit şi puternic.

Anumite cupluri dorm în acestă poziţie toată viaţa, nu doar în primii ani de căsnicie. Dr. Dunkel spune că pentru partenerii mai în vârstă este recomandabil ca dimineaţa, când se trezesc, chiar dacă au dormit şi în alte poziţii, să se apropie unul de celălalt o vreme, înainte de a se ridica din pat. Psihologii susţin că adoptarea acestei poziţii creşte intimitatea în cadrul cuplului şi reconfirmă sentimentele de dragoste.

Independenţii dorm pe spate O altă poziţie foarte des folosită de cupluri este şi cea în care bărbatul (de obicei, dar nu întotdeauna) doarme întins pe spate, iar femeia doarme cu capul pe umărul lui, tot pe spate. Este de obicei o poziţie care denotă şi o anumită doză de narcisism, atenţionează psihologul american. Această poziţie sugerează faptul că ea este mai dependentă de el în cadrul relaţiei, dar că ambii parteneri sunt firi foarte independente. Amândoi sunt indivizi puternici şi ceea ce îi leagă, mai mult decât dragostea, este prietenia.

Cei doi au încredere unul în celălalt şi se cunosc foarte bine. Stând pe spate, practic, ambii parteneri îşi expun părţile sensibile ale corpului. Cei care adoptă o poziţie similară, dar preferă să doarmă pe burtă au aceeaşi încredere unul în celălalt, însă nu şi vizavi de lumea exterioară cuplului. În schimb poziţia demonstrează că atenţia este concentrată asupra partenerului chiar şi în timpul somnului.

Şi bărbaţilor le place să fie protejaţi Atunci când bărbatul doarme pe spate, iar femeia doarme pe umărul lui, dar pe o parte sau întoarsa pe burtă, înseamnă că el este cel care o susţine, care are grijă de ea, iar ea se simte în siguranţă şi este protejată de el. Este poziţia cel mai des adoptată de cei care sunt gata să-şi protejeze partenerul de orice rău. Adeseori, partenerii adoptă poziţia pe rând.

Uneori, femeia este cea care îl ţine la pieptul ei pe bărbat, transmiţându-i în subconştient că este capabilă să-l apere cu orice preţ. Dr. Dunkell chiar recomandă soţiilor să nu neglijeze faptul că şi bărbaţilor le place să se simtă protejaţi din când în când şi le recomandă femeilor să-şi ţină soţul la piept, mai ales când acesta trece printr-o perioadă grea. Cârligul – siguranţa relaţiei Unele cupluri, în timpul nopţii, se distanţează şi dorm în poziţii diferite, dar îşi încrucişează picioarele.

Acest tip de contact este numit de psihologi „cârlig", o atitudine care, în opinia specialiştilor, arată cupluri care sunt sigure de relaţie şi îşi permit să doarmă comod, dar şi să arate partenerului afecţiune chiar şi în timpul somnului. Pe măsură ce distanţa dintre cei doi parteneri se măreşte în timpul somnului, şi relaţia pare să aibă de suferit.

Uneori, sunt schimbări periodice, alteori însă, cuplurile se retrag cât mai departe în pat pentru că vor cât mai mult spaţiu individual şi cât mai puţin împreună. Dacă nu vă întâlniţi soţul (sau soţia) în pat toată noaptea, nici seara, la culcare, şi nici dimineaţa, la trezire, ar fi bine să vă puneţi întrebări asupra relaţiei. Dacă însă dimineaţa vă apropiaţi unul de celălalt, totul este în ordine.
from adevarul

Militanţii PES susţin PSD în alegerile europene din 2007

Shrek a existat în realitate


Îl chema Maurice Tillet. Putea să ajungă departe cu mintea lui: vorbea 14 limbi şi avea un IQ ce-l încadra la geniali. Dar suferea de acromegalie, ceea ce-i dădea o înfăţişare de… căpcăun, de aceea a ajuns doar campion la wrestling.

Maurice s-a născut în Franţa, în 1910. De mic şi-a uimit părinţii şi profesorii cu inteligenţa sa nefirească. Nu numai că avea o abilitate ieşită din comun pentru a învăţa orice, dar compunea şi poezii la o vârstă când alţi copii abia reuşesc să le memoreze.

Bucuria părinţilor că au un fiu deosebit s-a sfârşit când Maurice avea 20 de ani şi avea în faţă un viitor extrem de promiţător în afaceri. Atunci a fost diagnosticat cu acromegalie, o boală hormonală care provoacă o creştere anormală a extremităţilor: maxilar, palme, labele picioarelor. Înfăţişarea suferă transformări dramatice. În scurt timp de la declaşarea bolii, Maurice s-a transformat într-un... căpcăun. Era prea mult pentru tânărul extrem de sensibil care visa în versuri la iubirea perfectă.

„Căpcăunul ringului"

Maurice era prea sensibil şi prea cu bun simţ ca să nu înţeleagă cât de mult suferă cei dragi pentru el. A plecat în lume să-şi formeze o nouă identitate, mai potrivită cu noua lui înfăţişare.

A ajuns în America, unde, în ciuda firii sale blânde şi iubitoare, a devenit luptător de wrestling, pe vremea când acest sport era la începuturi. A căpătat tot felul de porecle, dar cea mai cunoscută a fost „Căpcăunul fioros din ring". Ulterior, după ce fanii săi l-au cunoscut mai bine, a primit un nume de scenă mai potrivit cu firea sa: „Îngerul francez". La 1 august 1944 a devenit campion la wrestling, învingându-l pe Steve „Crusher" Casey în campionatul organizat de American Wrestling Association World.

Singuratic şi nefericit

În ciuda faptului că avea numeroşi fani, Maurice a dus o viaţă retrasă, în casa sa din Braintree, Massachusetts. Nu s-a putut obişnui niciodată cu noua lui „carieră", pe care o socotea o profesiune de circ. Omul de afaceri Patrick Kelly a fost dintre puţinii care au reuşit să se apropie de el.

Petreceau ore întregi jucând şah, un hobby care-i permitea lui Maurice să-şi utilizeze materia cenuşie cu care natura îl înzestrase din plin. Alt prieten era campionul de wrestling Bobby Managain. Acesta i-a cerut permisiunea lui Maurice, când se afla pe patul de moarte, să-i facă o mască mortuară. Maurice suferea de mărirea cordului, un efect al bolii sale, din care cauză a şi murit în 1955.

„Căpcăunul" avea o „inimă mare" şi la propriu, şi la figurat, aşa că şi-a dat acceptul pentru masca mortuară, în ciuda repulsiei pe care o avea pentru înfăţişarea sa. Bobby a făcut trei măşti. Două le-a luat Patrick Kelly, care ştia că prietenul său nu şi-ar fi dorit să fie expuse ca la circ, iar a treia a ajuns la Milo Steinborn, un celebru wrestler al acelor timpuri.

Milo a donat masca Muzeului Barbell din York, Pennsylvania, care a expus-o în „Sala celebrităţilor". Aceasta şi bustul în mărime naturală a lui Maurice Tillet de la Muzeul Internaţional al Chirurgiei, din Chicago – realizat de Louis Linck în 1950 - au constituit modelul îndrăgitului personaj de desene animate Shrek.

Fenomenul Shrek

Creatorul lui Shrek, William Steig (1907 – 2003), a fost şi el un om plin de pasiuni şi talente. Promitea a fi un sportiv de carieră, dar a ales să se dedice sculpturii. Până la urmă a învins pasiunea pentru desen. Însă nu suficient cât să-şi completeze studiile. A fost admis la două colegii renumite cu profil de arte din New York şi la Yale, dar n-a avut răbdare să termine cursurile.

Oricum, în 1930 a vândut primul set de benzi desenate la „New Yorker", cu care a avut un succes fulminant. Până în 1949 avea să devină „King of Cartoons". În 1968 s-a apucat de scris poveşti pentru copii, pe care le şi ilustra, căpătând notorietate cu personajul „Doctor De Soto".

Pe Shrek l-a creat în 1990, dar căpcăunul a devenit un fenomen, cu fani adulţi şi copii în întreaga lume, şi datorită regizorului neozeelandez Andrew Adamson şi a stilului tridimensional de animaţie folosit de compania DreamWorks, care a ieşit cu el pe piaţă în 2001. De atunci, cererile la nivel internaţional au obligat compania să meargă mai departe cu aventurile lui Shrek, aflându-se acum la seria a treia. Venitul adus de căpcăun: 800 milioane de dolari.
from adevarul

MASINA CARE CONSUMA 0.78 LITRI/100 KM


O companie americana a dezvoltat un vehicul ecologic care consuma 0.78 litri/100 km si costa sub 20.500 euro.

Americanii pun tot mai mare accent pe dezvoltarea unei tehnologii care sa reduca consumul de combustibil si sa mareasca autonomia vehiculelor ecologice.

Cea mai noua realizare in acest domeniu vine din California, unde compania americana Aptera afirma ca a dezvoltat un vehicul pozitionat sub 20.500 de euro, capabil sa atinga un consum record de 0.784 litri/100 km.

Modelul ecologic dispune deja de doua versiuni, una total electrica si una hibrida, pusa in miscare de un generator alimentat cu benzina si un tren de rulare electric. Versiunea electrica nu emite CO2 si poate atinge o autonomie de 195 de kilometri in timp ce hibridul se poate lauda cu un consum mediu de 0.783 litri/100 km si o independenta de rulare de 965 de kilometri. Ambele versiuni vor putea fi incarcate cu energie electrica de la o simpla priza.

Daca va ganditi ca aceste realizari in materie de consum nu exceleaza la capitolul siguranta va inselati. Ambele versiuni includ o zona de impact frontal, o parte posterioara care disipeaza energia rezultata in urma coliziunii, protectie impotriva rostogolirii, panouri laterale din otel si materiale compozite si airbaguri laterale pentru sofer si pasager.

Designul futurist are aplicabilitatea sa. Masina nu foloseste decat trei roti si are o forma aerodinamica menita sa reduca frecarea cu aerul. Habitaclul ofera spatiu pentru doi adulti pe locurile din fata, in timp ce in spate pasagerii pot opta pentru un portbagaj destul de incapator sau pentru un scaun de copil.

Noul model a fost deja botezat Typ 1, Aptera anuntand ca versiunea eletrica este asteptata sa debuteze pe piata la mijlocul anului viitor, hibridul urmand sa-si faca aparitia si el la scurt timp dupa acesta.

Compania americana a inceput deja sa deschida o lista de asteptare, 400 de persoane afirmandu-si pana in prezent dorinta de a achizitiona un asemenea vehicul.

0.783 litri/100 km consuma Aptera Typ 1.
965 de kilometri este autonomia versiunii hibride Aptera Typ 1.
400 de persoane s-au inscris deja pe lista de asteptare Aptera pentru a-si cumpara modelul Typ1.
195 de kilometri este autonomia versiunii electrice a modelului Aptera Typ 1.
20.500 de euro este pretul fixat pentru modelul ecologic Typ 1.

www.automarket.ro