duminică, noiembrie 25, 2007

Shrek a existat în realitate


Îl chema Maurice Tillet. Putea să ajungă departe cu mintea lui: vorbea 14 limbi şi avea un IQ ce-l încadra la geniali. Dar suferea de acromegalie, ceea ce-i dădea o înfăţişare de… căpcăun, de aceea a ajuns doar campion la wrestling.

Maurice s-a născut în Franţa, în 1910. De mic şi-a uimit părinţii şi profesorii cu inteligenţa sa nefirească. Nu numai că avea o abilitate ieşită din comun pentru a învăţa orice, dar compunea şi poezii la o vârstă când alţi copii abia reuşesc să le memoreze.

Bucuria părinţilor că au un fiu deosebit s-a sfârşit când Maurice avea 20 de ani şi avea în faţă un viitor extrem de promiţător în afaceri. Atunci a fost diagnosticat cu acromegalie, o boală hormonală care provoacă o creştere anormală a extremităţilor: maxilar, palme, labele picioarelor. Înfăţişarea suferă transformări dramatice. În scurt timp de la declaşarea bolii, Maurice s-a transformat într-un... căpcăun. Era prea mult pentru tânărul extrem de sensibil care visa în versuri la iubirea perfectă.

„Căpcăunul ringului"

Maurice era prea sensibil şi prea cu bun simţ ca să nu înţeleagă cât de mult suferă cei dragi pentru el. A plecat în lume să-şi formeze o nouă identitate, mai potrivită cu noua lui înfăţişare.

A ajuns în America, unde, în ciuda firii sale blânde şi iubitoare, a devenit luptător de wrestling, pe vremea când acest sport era la începuturi. A căpătat tot felul de porecle, dar cea mai cunoscută a fost „Căpcăunul fioros din ring". Ulterior, după ce fanii săi l-au cunoscut mai bine, a primit un nume de scenă mai potrivit cu firea sa: „Îngerul francez". La 1 august 1944 a devenit campion la wrestling, învingându-l pe Steve „Crusher" Casey în campionatul organizat de American Wrestling Association World.

Singuratic şi nefericit

În ciuda faptului că avea numeroşi fani, Maurice a dus o viaţă retrasă, în casa sa din Braintree, Massachusetts. Nu s-a putut obişnui niciodată cu noua lui „carieră", pe care o socotea o profesiune de circ. Omul de afaceri Patrick Kelly a fost dintre puţinii care au reuşit să se apropie de el.

Petreceau ore întregi jucând şah, un hobby care-i permitea lui Maurice să-şi utilizeze materia cenuşie cu care natura îl înzestrase din plin. Alt prieten era campionul de wrestling Bobby Managain. Acesta i-a cerut permisiunea lui Maurice, când se afla pe patul de moarte, să-i facă o mască mortuară. Maurice suferea de mărirea cordului, un efect al bolii sale, din care cauză a şi murit în 1955.

„Căpcăunul" avea o „inimă mare" şi la propriu, şi la figurat, aşa că şi-a dat acceptul pentru masca mortuară, în ciuda repulsiei pe care o avea pentru înfăţişarea sa. Bobby a făcut trei măşti. Două le-a luat Patrick Kelly, care ştia că prietenul său nu şi-ar fi dorit să fie expuse ca la circ, iar a treia a ajuns la Milo Steinborn, un celebru wrestler al acelor timpuri.

Milo a donat masca Muzeului Barbell din York, Pennsylvania, care a expus-o în „Sala celebrităţilor". Aceasta şi bustul în mărime naturală a lui Maurice Tillet de la Muzeul Internaţional al Chirurgiei, din Chicago – realizat de Louis Linck în 1950 - au constituit modelul îndrăgitului personaj de desene animate Shrek.

Fenomenul Shrek

Creatorul lui Shrek, William Steig (1907 – 2003), a fost şi el un om plin de pasiuni şi talente. Promitea a fi un sportiv de carieră, dar a ales să se dedice sculpturii. Până la urmă a învins pasiunea pentru desen. Însă nu suficient cât să-şi completeze studiile. A fost admis la două colegii renumite cu profil de arte din New York şi la Yale, dar n-a avut răbdare să termine cursurile.

Oricum, în 1930 a vândut primul set de benzi desenate la „New Yorker", cu care a avut un succes fulminant. Până în 1949 avea să devină „King of Cartoons". În 1968 s-a apucat de scris poveşti pentru copii, pe care le şi ilustra, căpătând notorietate cu personajul „Doctor De Soto".

Pe Shrek l-a creat în 1990, dar căpcăunul a devenit un fenomen, cu fani adulţi şi copii în întreaga lume, şi datorită regizorului neozeelandez Andrew Adamson şi a stilului tridimensional de animaţie folosit de compania DreamWorks, care a ieşit cu el pe piaţă în 2001. De atunci, cererile la nivel internaţional au obligat compania să meargă mai departe cu aventurile lui Shrek, aflându-se acum la seria a treia. Venitul adus de căpcăun: 800 milioane de dolari.
from adevarul

Niciun comentariu: