joi, noiembrie 15, 2007

Mituri si adevaruri despre apa imbuteliata



Aceasta poate fi, de multe ori, mai nesanatoasa decat apa de la robinet, sustin specialistii.

Specialistii in nutritie va atrag atentia ca nu toate lucrurile stiute pana acum despre apa imbuteliata sunt si adevarate. Drept urmare, ganditi-va de doua ori inainte de a cumpara apa de la o firma care o imbuteliaza in oras. Ca sa fiti cat mai bine informat atunci mergeti la cumparaturi, nutritionistii va explica ce este adevarat si ce este fals despre apele imbuteliate.

> Apa imbogatita cu vitamine si minerale este mult mai buna decat apa plata obisnuita. Nimic mai neadevarat. Nu va grabiti sa aruncati in caruciorul de cumparaturi prima apa imbuteliata, despre care producatorul spune ca are un continut mult mai mare de minerale, iar ca bonus - vitamine hranitoare si aroma de capsuni. „Vitaminele, aromele, proteinele sau alte adaosuri de acest fel nu sunt decat niste gaselnite de marketing”, considera Marion Nestle, profesor de nutritie la Universitatea din New York, SUA, citat de publicatia „WebMD”. Astfel de produse sunt cu atat mai nesanatoase cu cat pot contine zahar si arome artificiale.

> Apa plata va rehidrateaza cel mai bine dupa un program de exercitii. Afirmatia este discutabila. Daca aveti de gand sa va antrenati mai intens (mai mult de o ora) ar trebui sa inlocuiti apa plata cu produse speciale pentru rehidratare folosite de sportivi. In timpul exercitiilor intense, pierdeti o cantitate mare de electroliti (sodiu, potasiu), ce nu pot fi inlocuiti doar prin consumul de apa plata obisnuita, arata „WebMD”. In schimb, daca faceti sport doar pentru a va mentine, numai cateva minute pe zi, atunci este suficienta apa plata pentru a readuce in organism mineralele pierdute.

> Apa imbuteliata este mai buna decat cea de la robinet. Acest lucru este valabil numai daca apa din sticla provine de la un izvor de adancime recunoscut, spun nutritionistii. „Nu orice apa imbuteliata este potabila. S-au vazut cazuri cand pe sticle nu era trecut nici izvorul, nici producatorul. Apele imbuteliate in orase pot fi chiar mai periculoase decat apa de la robinet”, apreciaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De aceea, verificati eticheta de fiecare data, pentru a va asigura ca apa din sticla provine dintr-un depozit cunoscut si nepoluat. Cu cat este mai indepartat de orase, cu atat mai bine, mai spun specialistii.

> Apa carbogazoasa este apa minerala. Specialistii va sfatuiesc sa nu confundati apa minerala cu apa carbogazoasa. Si apa plata (fara bule) este minerala, desi are un continut mai scazut de saruri. „Contine sub jumatate de gram de saruri dizolvate la litru, drept urmare este oligominerala (n.r. - cu putine minerale)”, spune profesorul Mencinicopschi. Apa carbogazoasa contine intre jumatate de gram si un gram de saruri minerale pe litru, in timp ce apele medicinale (cele din statiuni) au peste un gram la litru. Acestea din urma trebuie consumate numai cu recomandarea medicului.

PRACTIC

Cum alegeti cea mai buna apa

Apa imbuteliata cea mai buna este aceea care se extrage dintr-un depozit cunoscut. Mai mult, pentru a avea siguranta apei pe care o beti, verificati intotdeauna eticheta. Daca apa este imbuteliata in preajma oraselor sau in orase, renuntati sa o cumparati, in ciuda pretului mic.

Alegeti o apa care are mentionate pe eticheta sursa, continutul in minerale si tipul de dioxid de carbon adaugat (daca este cazul). Cel mai bun dioxid de carbon (CO2) folosit in apele carbogazoase este cel care provine din sursa de apa, in niciun caz acela care se adauga. Daca, totusi, CO2 este adaugat in apa, cum este cazul apei carbogazificate, atunci verificati ca pe sticla sa scrie ca este obtinut prin fermentatie.

„Acesta este preluat de la fabricile de bere si este singurul alimentar. CO2 preparat prin arderea combustibililor gazosi (cum este motorina) este nociv”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopsch
from evz

Italia: atac împotriva românilor


Câţiva cetăţeni ai oraşului Napoli au vrut să pedepsească nişte români pe care îi considerau vinovaţi de o rapire, relatează agenţia de presă ANSA.

Astfel, doi minori în vârstă de 17 ani şi un tânăr de 23 de ani au decis să îşi facă dreptate singuri şi au declanşat un incendiu în faţă locuinţei românilor. Motivul atacului este răpirea unei tinere care facea parte din grupul lor.

Românii s-au trezit înecati de fumul provenit de la incendiului pe care il provocaseră intentionat italienii. În apartament mai locuiau încă şase conaţionali. Unul dintre români a fost rănit în incidentul care a avut loc în noaptea de marţi sper miercuri.
from adevarul si revista presei

Eurodeputaţii, împotriva decretului italian


Rezoluţia socialiştilor europeni care ar provoca modificarea semnificativă a decretului-lege italian, privind expulzarea românilor, se bucură de susţinerea mai multor grupuri politice din Parlamentul European. În timp ce se purtau negocieri pentru rezoluţie, eurodeputaţii PRM şi-au dat demisia din grupul Identitate Tradiţie Suveranitate.

Potrivit lui Adrian Severin, după negocierile cu celelalte grupuri, documentul PES se bucură de susţinerea liberalilor europeni, a verzilor şi a membrilor stângii unite europene. Cele trei grupuri însumează 405 eurodeputaţi, din totalul de 785.

Severin a precizat că prima rezoluţie care va fi supusă votului va fi rezoluţia socialiştilor, pentru că are susţinerea mai multor grupuri politice, iar apoi rezoluţia popularilor. Europarlamentarul PSD a mai spus că, dacă rezoluţia PES va fi aprobată, atunci cea a PPE nu se va mai vota.

Negocierile cu PPE şi cu grupul Uniunea pentru Europa Naţiunilor au eşuat, aşa că se încearcă obţinerea de voturi individuale de la eurodeputaţii populari. Un punct important pe care a insistat PPE la negocieri a fost eliminarea din rezoluţia PES a paragrafului care critica declaraţiile comisarului Franco Frattini. Cum majoritatea celor care susţin rezoluţia au convenit asupra menţinerii paragrafului în cauză, PPE s-a folosit de ocazie pentru a se retrage de la negocieri.

O situaţie aparte o au eurodeputaţii PD. Potrivit unor surse, aceştia ar putea părăsi sala la momentul votului, în condiţiile în care familia politică din care fac parte se opune rezoluţiei PES. Eurodeputatul PD Marie Jean Marinescu este unul dintre cosemnatarii rezoluţiei PPE, însă unele surse din Parlamentul European afirmă că acesta şi-a retras semnătura de pe document.

PES, împotriva lui Cioroianu

Partidul Socialiştilor Europeni solicită celorlalte partide europene, liberali şi populari, să adopte o atitudine dură împotriva prejudecăţilor şi in­toleranţei, ca urmare a decla­raţiilor lui Adrian Cioroianu, se arată într-un comunicat al PES semnat de Julian Scola, purtătorul de cuvânt al formaţiunii. În document se subliniază că afirmaţiile lui Cioroianu au fost condamnate de către Centrul "Simon Wiesenthal" şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso.

"Din anumite motive, pe care nu le înţeleg, politicienii de dreapta continuă să facă afirmaţii stupide, precum cele ale domnului Cioroianu. Dacă dl Cioroianu şi alţii ca el vor să facă parte dintr-o Europă modernă şi diversificată, atunci trebuie să adopte valorile toleranţei şi ale opoziţiei adevărate faţă de prejudecăţi", a afirmat secretarul general al PES, Philip Cordery, potrivit comunicatului de presă. (Alexandru Macoveiciuc)
from adevarul

Papa de la Roma l-a decorat pe Vadim


Suveranul Pontif i-a acordat liderului PRM aceeasi decoratie pe care i-a dat-o recent si premierului Tariceanu.

Papa Benedict al XVI-lea a vorbit cu Vadim si cu
ambasadorul Lazurca in italiana, engleza si franceza
5 minute - atit a durat ieri intrevederea dintre Papa Benedict al XVI-lea si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, desfasurata la finalul audientei generale acordate de Suveranul Pontif in Piata San Pietro din Vatican unei multimi de 5.000-6.000 de pelerini veniti din toata lumea. Cu acest prilej, Vadim Tudor a primit din partea Papei „Medalia de Bronz“ a Vaticanului, decoratie ce se acorda celor mai mari personalitati aflate in vizita la Sfintul Scaun. Prezenta vicepresedintelui Senatului la Vatican are loc in contextul in care liberalul Relu Fenechiu a cerut in Parlament formarea unei comisii speciale care sa se deplaseze la Roma pentru a vorbi cu autoritatile italiene despre situatia romanilor aflati in Italia. Vadim a fost insa singurul senator care a mai dorit sa plece, restul parlamentarilor refuzind cu diverse motive sa se mai urce in avionul pentru Roma.

Intilnirea dintre Suveranul Pontif si liderul PRM, intermediata de Ambasada Romaniei la Vatican, a durat extrem de mult, avind in vedere ca presedintele american George W. Bush a avut recent la dispozitie doar 10 minute, iar premierul Tariceanu - decorat si el cu aceeasi medalie - a beneficiat de un sfert de ora, saptamina trecuta, in cadrul unei audiente particulare.

Practic, la finalul mesajului sau catre pelerini, Benedict al XVI-lea a coborit de pe podium si s-a indreptat spre delegatia romana, aflata in primul rind. Liderul PRM i-a inminat Suveranului Pontif mesajul sefului Senatului, Nicolae Vacaroiu, si i-a multumit pentru sprijinul pe care il acorda locasurilor de cult ortodoxe din Europa. A fost momentul in care Papa l-a intrerupt, spunindu-i lui Vadim ca „Romania este o tara foarte importanta pentru Vatican si pentru miscarea ecumenica din lumea intreaga“.

Liderul PRM a profitat de prilej pentru a-l invita in Romania pe Benedict al XVI-lea, care, potrivit ambasadorului roman la Vatican, Marius Lazurca, ar fi declarat ca „va vizita cu placere“ tara noastra. Vadim Tudor i-a oferit Suveranului Pontif o icoana si volumul sau de „Maxime“, tradus in limbile italiana si spaniola.

Medalia oferita ieri de Suveranul Pontif ar putea lua locul, in panoplia liderului PRM, decoratiei „Steaua Romaniei“, retrasa de presedintele Basescu in vara acestui an si pentru care Vadim se judeca cu Administratia Prezidentiala. Gestul lui Basescu a venit in urma propunerii facute de Consiliul de Onoare al Medaliei, dupa ce presedintele PRM a refuzat sa ceara scuze pentru circul facut la sedinta Parlamentului de condamnare a regimului comunist de la finele anului trecut. Decorarea lui Vadim de catre Iliescu l-a facut si pe laureatul Premiului Nobel Elie Wiesel sa inapoieze ordinul primit din partea Romaniei. Totodata, raportul Comisiei prezidate de Wiesel il mentiona pe liderul PRM drept negationist al Holocaustului.

from cotidianul

Australienii sunt cei mai mari poluatori


Australia este tara cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor, in timp ce SUA detine suprematia la nivel mondial in privinta emisiilor provocate de sectorul energetic national, informeaza CNBC.

Un studiu realizat la nivel mondial a demonstrat ca tarile dezvotltate au emisii de dioxid de carbon de cap de locuitor mai mari decat tarile aflate in curs de dezvoltare.

Se pare ca australienii emit de 5 ori mai mult dioxid de carbon pe cap de locuitor (10 tone/an) decat chinezii.

Statele Unite detin pozitia a doua in topul referitor la emisiile de dioxid de carbon pe cap de locuitor cu 8,2 tone pe an.

Centralele energetice americane elibereaza 2,5 miliarde de tone de dioxid de carbon in atmosfera, dar cele din China se aproapie de prima pozitie cu 2,4 miliarde de tone.

Alte tari ale cator sectoare energetice produc emisii ridicate de dioxid de carbon sunt Rusia(600 milioane), India (529), Japonia (363) Germania (323 milioane), Australia (205 milioane) Africa de Sud (201 milioane) Marea Britanie (192 milioane) si Coreea de Sud (168 milioane).

Cei mai mari poluatori pe cap de locuitor mai sunt Marea Britanie (3,2 tone/an), China (1,8 tone) si India (0,5 tone).

Sursa: CNBC

Cele mai ciudate decrete islamice


Deoarece in lumea islamica nu exista o institutie centrala care sa hotarasca, pentru acele probleme de zi cu zi ce nu sint prevazute in Coran, care este calea dreapta, inteleptii musulmani emit numitele fatwa, adica decrete religioase. Existind atitia intelepti si atitea probleme, mii de fatwa sint emise in fiecare an, dintre care unele sint cel putin ciudate. Este adevarat ca aceste fatwa nu au un caracter obligatoriu, iar un musulman care are dubii in privinta unui astfel de decret poate cere sfatul unui alt intelept musulman.

Vara aceasta, de exemplu, Egiptul a fost cuprins de scandal dupa emiterea a doua fatwa foarte stranii. Prima se refera la faptul ca o femeie poate lucra in acelasi birou cu un barbat, fara a purta val pe cap, daca il alapteaza de cel putin cinci ori. Prin alaptare, cei doi ar fi legati printr-o legatura de rudenie, deci interdictia ca femeia sa apara cu capul neacoperit in fata colegului ar fi ridicata. Aceasta fatwa a fost emisa de un intelept musulman care conduce un departament ce studiaza invataturile profetului Mahomed in cadrul prestigioasei Universitati al-Azhar, din Cairo. Profesorul Izat Atiyah a anuntat ca in vremea profetului au fost momente in care femei au alaptat barbati maturi pentru a nu mai purta val in fata lor. „Alaptarea unui adult pune capat problemei intilnirii private si nu interzice casatoria ulterioara dintre cei doi. O femeie, la munca, isi poate da jos valul sau isi poate arata parul in fata cuiva pe care l-a alaptat“, concluziona inteleptul. Ca urmare a acestei fatwa, ce a fost luata in deridere in tot Egiptul, Atiyah a fost dat afara de la centrul unde lucra.

A doua fatwa ce i-a nedumerit pe egipteni este cea prin care se declara ca sa bei urina profetului Mahomed este o binecuvintare. Acest decret religios a fost emis chiar de marele muftiu al Egiptului, intr-o carte cu titlul „Religia si viata“, in care muftiul povesteste cazul unei femei contemporane cu profetul, ce a baut urina acestuia. Ca urmare a scandalului iscat, muftiul Egiptului, seicul Ali Gomaa, si-a retras cartea de pe piata si a anuntat ca nu era vorba despre o fatwa, ci despre opinia sa proprie, ca raspuns la o intrebare ce i-a fost adresata. Acelasi seic a emis o fatwa prin care spunea ca este permis, din punct de vedere religios, ca femeile ce au avut relatii sexuale inainte de casatorie sa recurga la chirurgie pentru a-si reface himenul, ascunzind in acest fel faptul ca nu mai sint virgine. Ali Gomaa a specificat faptul ca, atit timp cit despre un barbat nu exista dovezi daca este sau nu virgin, o femeie ar trebui sa beneficieze de aceleasi conditii.

In cazul sotilor „care sint complet goi in timpul relatiilor sexuale, casatoria se anuleaza“, a decretat in 2006 seicul Rashad Hassan Khalil, fost decan al facultatii de legislatie islamica de la Universitatea al-Azhar. Egiptenii mai liberali l-au luat in deridere, iar ceilalti intelepti au respins decretul pe baza faptului ca intr-o casnicie, conform islamului, in afara de sodomie este permis orice. Ulterior, comitetul pentru decrete religioase de la al-Azhar a revenit asupra decretului, precizind ca, desigur, sotii se pot vedea goi unul pe celalalt, dar nu ar trebui sa isi priveasca organele sexuale, iar actul sexual ar trebui sa se desfasoare sub o patura.

Desenul animat Pokemon nu v-ar inspira, probabil, o entitate satanica. Inaltul Comitet pentru Cercetare Stiintifica si Legislatie Islamica din Arabia Saudita nu considera insa ca acest personaj ar fi inocent. Jocurile si cartile cu Pokemon au fost interzise de catre acest Comitet in 2001, deoarece „au posedat mintile“ tinerilor sauditi. Pe intelepti nu i-a deranjat doar faptul ca Pokemon instiga la jocuri de noroc, care sint interzise de islam, ci si faptul ca ar reprezenta un agent al sionismului. Autorii decretului sustin ca in jocurile Pokemon „este inclusa steaua lui David, despre care toata lumea stie ca este simbolul sionismului“. Este adevarat, insa, ca si biserica catolica din Mexic a catalogat jocurile video cu Pokemon drept „demonice“.

Cel mai important grup islamic din Pakistan, Muttahida Majlis-e-Amal, a emis in ianuarie 2007 o fatwa prin care sustinea eforturile guvernului de a vaccina copiii impotriva poliomielitei. Cu toate acestea, clericii locali, antiguvernamentali, de la granita cu Afganistanul, au emis propriile decrete, prin care sustineau ca picaturile antipolio reprezinta de fapt un complot occidental de sterilizare a musulmanilor. Ca urmare, parintii a 24.000 de copii au refuzat vaccinarea acestora. O decizie similara din Nigeria, din 2003, a condus la raspindirea poliomielitei in 12 tari, in doar 18 luni.
from cotidianul

marți, noiembrie 13, 2007

Acccidentul provoaca dezastru ecologic în Marea Neagră

În ultimele ore se prefigurează un adevărat dezastru ecologic în Marea Neagră. Presa internaţională vorbeşte deja despre asta, după naufragiul a cinci nave ruseşti, dintre care un petrolier. Autorităţile ruse şi ucrainene au înfiinţat o celulă comună de criză ca să gestioneze situaţia.

Directorul-adjunct al Agenţiei ruseşti de Mediu a spus că în regiune s-a produs un dezastru major, care va lăsa urme cel puţin 10 ani de acum încolo. Din fericire pentru noi, autorităţile de la Moscova citate de Ria Novosti susţin că pata de petrol se îndreaptă spre Marea Azov şi nu spre litoralul românesc.

1.300 de tone de ţiţei s-au scurs în apă, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce un petrolier s-a rupt în două în timpul unei furtuni, în Strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră şi Marea Azov.

Până acum, au fost recuperate cinci cadavre ale unor marinari. Echipele de intervenţie îi caută în continuare pe ceilalţi 20 de marinari daţi dispăruţi în timpul furtunii, însă şansele de a mai fi găsţi în viaţă scad de la oră la oră.
from ade

luni, noiembrie 12, 2007

„Nu loviţi în fraţii voştri!“



» Acesta este apelul comunităţii italienilor din Brezoi, un oraş din judeţul Vâlcea. Italienii s-au stabilit aici de peste 100 de ani, fugind de sărăcia din Peninsulă.

Italienii stabiliţi în România le bat obrazul conaţionalilor lor, care, la ora asta, dau cu pietre în românii aflaţi la muncă în Peninsulă. Am ajuns, zilele trecute, la o comunitate de italieni de pe Valea Oltului, în oraşul Brezoi, unde trăiesc peste 300 de urmaşi ai celor care au emigrat din Italia în România, începând din 1850.

Am vorbit cu decanii de vârstă ai comunităţii, dar şi cu şefa italienilor din această localitate. Toţi au spus acelaşi lucru, că italienii de azi nu trebuie să uite cum, în urmă cu mai bine de 100 de ani, bunicii şi străbunicii lor mureau de foame în Italia, au fugit în America sau în alte părţi, unde au fost rău trataţi, dar numai în România au fost bine primiţi.
Aşa e "roata" istoriei, se tot învârteşte, spun azi italienii din Brezoi, un orăşel care are în total vreo 6.000 de suflete, aflat în locul în care Lotrul se varsă în Olt. "Azi, românii fug în Occident, la trai mai bun. Dar cu peste 100 de ani în urmă se întâmpla invers. Italienii au fugit de foametea de la ei din ţară", spune Aurora Riccobon, 94 de ani, decana de vârstă a comunităţii italienilor din acest oraş. Femeia povesteşte că bunica ei era gravidă când a venit în România.

"Mama mea s-a născut aici". Brezoiul era, în 1850, o comună cu aproape 2.000 de oameni, dar se găsea de muncă în construcţii sau la exploatarea lemnului. Şefa de azi a comunităţii italienilor, Elena Butolo, spune că abia acum se aşterne pe hârtie monografia oraşului, în care vor fi trecute informaţii şi despre italienii de aici. "Au venit din Italia oameni din provinciile Udine sau Friuli, din nordul ţării.

Primele familii ajunse la Brezoi au fost Dandrea, Ricobono, Orfeo, fraţii Buttolo, fraţii Buzzi, fraţii Olivotto". Unii s-au făcut plutaşi, transportau lemnul pe Lotru. "Au plecat italienii, în vremurile acelea, în grupuri masive, în America, în alte părţi. Dar numai în România au fost bine primiţi. Italienii de azi nu trebuie să uite acest lucru, să nu-şi lovească fraţii la greu", adaugă doamna Riccobon.


Căsătorii mixte

Ceea ce se ştie acum, din do­cumentele scoase la lu­mină, este că în Brezoi erau aproximativ 400 de italieni, în jurul anului 1850. Au muncit aici, şi-au făcut case, iar românii i-au ajutat pe emigranţi să zidească până şi o biserică de rit catolic, care există şi azi, apoi s-a ridicat o şcoală în care copiii românilor şi cei ai italienilor învăţau umăr la umăr.

Au urmat căsătoriile mixte, ca să nu mai spunem că italienii au învăţat româneşte, iar românii au început s-o "rupă" pe limba lui Michelangelo. La care primăriţa din Brezoi, Elena Corotchi, adaugă faptul că nu e sărbătoare de peste an, chiar şi acum, a italienilor sau a românilor, la care celor două comunităţi să nu fie împreună.

Apoi o cunosc pe Mariana Puiu, de 88 de ani, care are sânge italian, dar şi-a dăruit sufletul unui român, cu care a fost măritată o viaţă. "Mă doare sufletul când văd ce se întâmplă zilele astea în Italia. Nu aşa trebuie să fie fraţii între ei, mai ales că românii s-au purtat bine cu noi, când nouă ne-a fost greu, ei nu ne-au considerat pe noi oameni de mâna a doua, nu am fost priviţi niciodată ca nişte emigranţi, nu s-au făcut diferenţe, că tu eşti italian şi eu român", oftează femeia.

Apel la calm

Tot "roata" istoriei a făcut ca azi, în Italia, să fie plecaţi cel puţin 200 de români din Brezoi. Şefa comunităţii italienilor din Brezoi îmi povesteşte de o vecină a sa, doamna Veronica, aflată la muncă în Peninsulă, de la care a aflat, zilele trecute, că a fost luată de pe stradă şi dusă la secţia carabinierilor, doar pentru că are paşaport românesc. "Nu pot să cred ce se petrece acum în Italia. Trebuie să înceteze imediat toate astea. Nu trebuie acuzat un popor pentru fapta unui om", e apelul unei italience pentru conaţionalii săi.
from adevarul

Canada şi SUA şi-au iradiat propriii soldaţi


»  Un post tv canadian a transmis un documentar ce evocă experimentele nucleare făcute de armată pe cobai umani.

În 1957, 40 de militari canadieni au servit drept "material de studiu" pentru efectele deflagraţiilor radioactive. 50 de ani mai târziu, un documentar încearcă să facă lumină asupra evenimentelor de atunci. Guvernul canadian continuă să tacă.

Filmul documentar poar­tă semnătura produ­că­to­­­ru­lui Eric Ruel, care de­ţine în Montreal firma "Productions de la Ruelle inc.", specializată în realizarea unor pelicule de scurtmetraj, dar şi a unor filme cu subiecte de mare interes. "Bombes a retardements" ("Bombe cu efect întârziat"), prezentat pe posturile canadiene Global Television şi Canal D, a fost realizat cu ajutorul a trei veterani, care au rămas cu sechele grave în urma experienţelor nucleare prin care au fost nevoiţi să treacă.

"Ei sunt norocoşi", spune Ruel, "pentru că cei mai mulţi dintre soldaţi au murit de mult". Acum 10 ani, echipa lui Ruel a descoperit, într-o bibliotecă publică, un articol decupat dintr-un ziar vechi referitor la soldaţii canadieni trimişi, în 1957, în deşertul Nevada, alături de alţi militari americani. În urma acestei descoperiri, Ruel a început să "facă săpături" referitoare la această misiune "top secret".

„Îi vedeam plombele"

A aflat astfel că, în iulie 1957, 40 de soldaţi canadieni au fost duşi la baza "Desert Rock", aflată la circa 105 km de Las Vegas, în deşertul Nevada. După cum au declarat cei trei veterani, li s-a spus că sunt "fericiţii selecţionaţi" pentru o misiune la o unitate specială de antrenament. Pe parcursul următoarelor două luni, cei 40 de tineri au fost folosiţi pe post de cobai, participând la simulări de lupte şi fiind expuşi radiaţiilor emise de explozia a nu mai puţin de şase bombe nucleare.

Unul dintre veterani îşi aminteşte de teribila experienţă: "Prima dată, ne-am aflat la 20 km de locul exploziei. Ni s-a spus să ne întoarcem cu spatele şi să ne acoperim feţele. Puteam să văd prin propriul braţ! Puteam să văd munţii prin capul colegului din faţă, îi vedeam chiar şi plombele", a povestit el. Au urmat apoi şi alte deflagraţii, cu bombe de trei ori mai puternice decât cea de la Hiroshima, soldaţii aflându-se de fiecare dată la mai puţin de un kilometru de locul exploziilor.

Val de victime

De-abia la reîntoarcerea în Canada, soldaţii au început să simtă efectele letale ale radioactivităţii intense la care fuseseră expuşi. Au apărut, în scurt timp, leucemii, cancere, în special pulmonare, tulburări cardiace, artrite, probleme cerebrale. Multe dintre soţiile lor au pierdut sarcini în repetate rânduri, iar copiii ajunşi totuşi pe lume s-au născut cu malformaţii sau au murit la vârste fragede de cancer. Peste 80% din soldaţii participanţi la experimentele din Nevada au murit sau au rămas cu probleme mari de sănătate. Cu toate acestea, povestea lor a fost ţinută sub tăcere, iar dosarul misiunii rămâne ştampilat cu "strict secret".
Guvernul canadian se face că plouă

50 de ani mai târziu, Eric Ruel şi echipa sa au descoperit că supravieţuitorii, printre care şi cei trei veterani, au făcut demersuri pe lângă autorităţi pentru a obţine eventuale despăgubiri sau recunoaşterea oficială a traumei pe care au fost obligaţi să o trăiască, alături de colegii lor americani. Sub ad­ministraţia Clinton, aceş­tia au primit câte 75.000 de do­lari despăgubiri. Guvernul canadian refuză însă să vorbească sau să ofere vreo informaţie despre acest subiect tabu.

"În mai 2005, când am reluat întrebările, fiind ajutaţi şi de avocaţii Aso­ciaţiei victimelor experimentelor nucleare, parlamentarilor noştri li s-a spus să nu stea de vorbă cu noi", au mai povestit cei trei veterani. Documentarul lui Eirc Ruel transmis de cele două posturi de televiziune canadiene prezintă, în premieră mondială, imagini de la deflagraţiile din deşertul Nevada, puse la dispoziţie, după multe insistenţe, de armata americană. "Nu ştiu de ce oficialii noştri nu vor să discute despre acest dosar. Probabil că au altceva şi mai grav de ascuns", susţine Ruel.
from adevarul

Ultimele clipe ale tortionarului Plesita?


Fostul spion-sef al lui Ceausescu a cazut la pat: nu mananca, nu vorbeste si e vegheat permanent.

Ajuns la 78 de ani, generalul (in rezerva) Nicolae Plesita, fostul sef al spionajului extern din Epoca de Aur, este pe patul de moarte. Ruxandra Plesita, nora fostului zbir din fruntea Centrului de Informatii Externe (CIE), a povestit pentru EVZ ca generalul nu mai vorbeste, nu mai mananca si nu se mai ridica din pat de o saptamana. „E un cadavru, ii dau supa cu lingurita, dar si asa refuza mancarea. Nu stiu cat o va mai duce, dar stiu ca de cinci nopti nu dorm si-l veghez la capatul patului”, spune femeia, care a venit special de la Bucuresti la Curtea de Arges ca sa-l ingrijeasca.

Potrivit acesteia, starea de sanatate a generalului s-a agravat brusc acum aproape o saptamana. De atunci nu a mai scos niciun cuvant si nu mai recunoaste pe nimeni. „Daca sotul meu, care e fiul lui, trece drept un strain pentru el... e grav de tot”, adauga femeia. Plesita suferea de mai multe afectiuni, printre care cele la prostata si picioare, la care a si fost operat.

Acuzatii tardive

Insa complicatiile medicale survin intr-un moment-cheie privind anchetarea activitatii acestuia la carma operatiunilor secrete ale Romaniei, din anii ‘80. Astfel, pe 7 noiembrie a.c., Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCR) a depus la Parchetul General o sesizare penala impotriva lui Nicolae Plesita si a altor cinci fosti diplomati romani de la Ambasada Romaniei din RFG, pe care ii acuza de terorism.

Plangerea vizeaza tentativele de asasinare a unora dintre realizatorii emisiunilor de la Europa Libera, intre anii ‘80-’84. Generalul (r) Plesita e considerat coordonatorul actiunilor de lichidare fizica a disidentilor si ar urma sa fie cercetat pentru omor deosebit de grav, tentativa de omor deosebit de grav, lipsire de libertate, vatamare corporala grava, abuz in serviciu, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals sau asociere pentru savarsirea de infractiuni. Data fiind insa starea sa de sanatate, o eventuala condamnare ar avea toate sansele sa nu se soldeze cu aplicarea efectiva a pedepsei.

Urmarit penal in alt dosar

De cand a parasit lumea serviciilor secrete, Nicolae Plesita s-a retras in cabana sa de la Curtea de Arges, unde a trait mai mult izolat de lume, pe coasta unui deal de la marginea localitatii. Avea menajera si se vizita regulat cu un alt tortionar comunist, colonelul (r) Gheorghe Enoiu, fost sef al Directiei Anchete din Securitate, argesean si el.

La Bucuresti, Plesita a mai venit la audierile dintr-un alt dosar de terorism, in care sunt anchetate tentativele regimului ceausist de a reduce la tacere disidenta de peste hotare cu ajutorul unor teroristi. In acest caz, Plesita era urmarit penal inca din anul 1997, dar cercetarile au fost intrerupte intre 2000 si 2005 si reluate ulterior.

Plesita: „Sacalul, un simpatic”

De altfel, in vara lui 2005, Nicolae Plesita recunostea pentru EVZ ca a avut contacte dese cu faimosul Carlos-Sacalul, cel mai vanat terorist pana la Osama bin Laden, pe care insa l-a protejat in fata serviciilor de informatii occidentale. Miza consta, printre altele, in folosirea Sacalului cu scopul de a-l lichida pe Ion Mihai Pacepa, predecesorul lui Plesita la conducerea serviciului de informatii externe, dupa defectarea acestuia in SUA, in 1978.

Iata ce declara Plesita despre Carlos in iunie 2005: „Era un om simpatic, un latin de-al nostru, iar eu am fost omul de legatura al lui Ceausescu cu acest personaj, care era insa numai un instrument de care s-au folosit atat dictatorul, cat si Arafat. (...) Dictatorul a renuntat la Carlos si mi-a ordonat sa ma ocup personal de Pacepa”. Afirmatiile au fost facute de Plesita atat in fata presei, cat si in biroul procurorilor militari.

CARTE DE VIZITA

Carierist notoriu in organele de represiune

Nicolae Plesita s-a nascut pe 16 aprilie 1929 la Curtea de Arges, iar in Partidul Comunist a intrat inca de tanar. Ascensiunea in structurile serviciilor de informatii a inceput insa in 1948, odata cu recrutarea in Securitate, unde a fost avansat de mai multe ori. A ajuns astfel, intre 1962 si 1967, comandant pe Regiunea Cluj, subordonandu-si directiile din cinci judete. In 1967 a fost mutat la Bucuresti, ca sef al Directiei de Securitate si Garda, si avansat la gradul de general-maior.

Trei ani mai tarziu a absolvit Dreptul, iar in intervalul 1978-1980 a condus Scoala de ofiteri de securitate de la Baneasa. A urmat un nou pas in cariera cand, pe 1 septembrie 1980, a fost numit prim-adjunct al ministrului de interne si sef al CIE, unde a ramas pana la 1 decembrie 1984. Dupa un stagiu nou de comandant, la Centrul de la Gradistea, Nicolae Plesita a fost pensionat in 1990, ca general-locotenent.
from evz

duminică, noiembrie 11, 2007

Scrisoarea lui Dobrin catre un pusti


Fotbalistul pitestean isi facea timp pentru a le scrie personal fanilor.

Un autograf din fuga limuzinei pe un colt de poza sau un tricou ud de emotie, niste sabloane scrise de administratori angajati la site-urile proprii si traditionalele vizite la casele de copii in prag de sarbatori, cam la atit se limiteaza implicatiile sociale ale fotbalistilor de astazi. In alte tari din Europa, activitatile extrafotbalistice sint obligatorii prin contract, cei care se sustrag riscind sanctiuni pe linie sportiva. Inainte ca fotbalul sa devina mai mult comert decit spectacol, relatia cu fanii avea ceva personal. O demonstreaza o scrisoare (vezi facsimil) a lui Nicolae Dobrin, trimisa la redactie de un fan al fotbalistului pitestean, pe care a primit-o pe cind era elev in clasa a II-a. „In anul 1972, ca raspuns la o scrisoare pe care i-o trimisesem in calitate de admirator al sau, Nicolae Dobrin a avut amabilitatea de a-mi trimite o scrisoare, purtind sigla FC Arges Pitesti pe plic si datata cu stampila postei din Cisnadie in 03.08.1972. Mi-a mai trimis in acelasi plic si o poza infatisindu-l in postura de laureat al trofeului de cel mai bun fotbalist roman al anului 1971. Pe verso a scris: «Cu toata dragostea, lui Lucian. Dobrin»“, scrie Lucian N. Vintan din Sibiu, care a ramas cu un mare regret: „Craciun, miros de brad si cozonaci, cu gindul la povesti nemuritoare, la cadourile de sub pom si la driblingurile lui Dobrin. Asa imi amintesc copilaria mea. A murit lasindu-mi neintimplata dorita intilnire cu el. Poate altadata, spre niciodata... cum zicea Nichita. Noapte buna, domnule Dobrin!“.

„Draga Lucian!

Ma ierti ca nu am putut sa-ti raspund pina acum, aceasta din cauza ca am fost foarte ocupat, in special cu examenul pe care l-am dat la Institutul de Educatie Fizica din Pitesti, pe care l-am luat.

Eu tin sa-ti multumesc pentru increderea pe care o ai fata de mine. Iti scriu din repezeala deoarece sint chemat la lot, la Bucuresti, si ma asteapta si masina. Eu iti doresc, draga Lucian, multa sanatate si noroc in viata si in continuare sa te bucuri de premii din an in an.

Cu toata dragostea, Dobrin“
from cotidianul

INTER - LAZIO, AMANAT DUPA UCIDEREA UNUI SUPORTER


Meciul Internazionale Milano - Lazio Roma, programat astazi, de la ora 16.00, a fost amânat, după ce în urma ciocnirilor între fanii celor doua echipei un suporter a fost ucis pe autostrada A1, din apropiere de Arezzo. Victima, Gabriele Sandri, 26 de ani, era un abonat al clubului Lazio şi insotea echipa în toate deplasările.

Gazzetta dello Sport speculeaza că este posibil ca Sandri să fi fost atins de gloantele trase de un poliţist, care ar fi intervenit pentru a-i desparti pe fanii laziali şi juventini. Sandri, care se ducea la Milano pentru a asista la meciul Internazionale - Lazio, a fost atins de un glonte în timp ce se afla într-un automobil.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Italiene de Fotbal, Giancarlo Abete, a hotarat întârzierea cu 15 minute a tuturor meciurilor din Serie A.
from prosport

SCHIMBA CULOAREA MASINII APASAND UN BUTON!


Desi pare SF, este vorba de o tehnologie complet abordabila care ar putea aparea in scurt timp pe modelele de serie. 2010 este anul in care tehnologia "paramagnetica" isi va face aparitia pe modelele de serie.

Una dintre marile probleme ale cumparatorilor de autoturisme din lume ar putea disparea in scurt timp: alegerea culorii pentru caroserie. Acest lucru se va intmapla odata cu lansarea in productie de masa a vopselei paramagnetice, tehnologie care le permite posesorilor de masini sa schimbe nuanta exterioara cand vor, in functie de dorinte.

Diferenta nu este facuta insa de catre vopseaua in sine, ci de o substanta speciala aplicata la nivelul exterior al masinii inainte ca aceasta sa fie vopsita. Este vorba de un polimer care contine particule "paramagnetice" de oxid de fier. Atunci in contact cu o sursa de curent, aceste particule isi schimba modul in care reflecta lumina, vopseaua fiind astfel perceputa in diferite nuante.

Aplicatia este facilitata de faptul ca masinile reprezinta un mediu conductor extrem de bun iar impulsurile electrice pot fi transmise si mentinute perfect pe toata suprafata masinii. In cazul in care nicio unda de curent nu va "acoperi" masina, culoarea acesteia va ramane alba.

www.automarket.ro

Patronul absolut


Unii patroni nu-şi doresc angajaţi, ci sclavi. Mai rău e că nu li se pare nimic în neregulă cu asta.

Deşi trăim în era trainingurilor, a teambuiding-urilor şi a strategiilor de motivare a personalului, în România încă mai există, printre patroni, relicve ale relaţiilor de muncă din anii 1990, când angajatorii îşi permiteau să le spună angajaţilor nemulţumiţi că mai sunt zece în faţa firmei gata să le ia locul. Cel mai bun exemplu în acest sens a apărut săptămâna aceasta pe un site de recrutare – un anunţ postat de o firmă de confecţii metalice care şi-a trecut la obiectul de activitate, printre multe altele, “fabricarea altor produse manufacturiere, construcţii de clădiri” şi “cursuri de prim-ajutor cu personal de specialitate”. O combinaţie surprinzătoare, dar nu despre asta este vorba. Firma caută “salariat / salariată” şi are şi un “candidat ideal”. Astfel, “salariatul” trebuie să fie “nefumător / nefumătoare, iar dacă nu se poate abţine, să cunoască regulile care se impun”, “să fie comunicativ, dar să vorbească numai ceea ce trebuie” şi “să-i placă lucrurile frumoase şi făcute cu bun gust”.

Din păcate însă, sclavii nu pot fi posedaţi decât trupeşte. Patronul firmei de mai sus vrea ca angajaţii să-i citească şi gândurile. Aşa că printre “cerinţe” se numără şi următoarea: “Să citească din priviri şi să dovedească astfel calităţi alese”. Surprinzător e că vor câteva zeci de persoane, telepate probabil, să-i citească privirile patronului respectiv, aşa că şi-au trimis CV-urile pentru postul de “salariat/salariată”.
from jurnalul

Exotism pe plajele albe din Filipine cu 42 de euro/noapte




Plajele din Filipine sint locul potrivit pentru cei care vor sa se relaxeze la soare, in timp ce romanii merg la schi.

Preturile la cazare sint destul de mici, de la 60 de euro/persoana/noapte, insa biletul de avion este destul de scump: peste 1.000 de euro. Trebuie spus ca din Romania nu se organizeaza curse charter catre aceasta destinatie. Cea mai potrivita perioada pentru o vizita in Filipine, arhipelagul alcatuit din peste 7.000 de insule, este noiembrie-februarie. Intervalul iunie-octombrie este considerat sezonul ploios, in vreme ce in perioada martie-mai este foarte cald. In Filipine, temperatura medie este intre 25 si 32 de grade Celsius.

O vacanta in aceasta tara nu va fi un sejur plictisitor. Plajele reprezinta punctul forte. Cele cu nisip alb si fin din Boracay sint plasate in topul celor mai bune plaje din lume. Exista insa si alte zone cu plaje spectaculoase, mai ales ca arhipelagul este format din peste 7.000 de insule. O alta zona cautata de amatorii de plaja este insula Cebu. Preturile pentru hotelurile aflate pe malul marii sint rezonabile. Astfel, in Cebu, o noapte de cazare cu mic-dejun intr-un hotel de 4 stele costa, in perioada noiembrie-februarie, 42-45 de euro. In cazul in care se opteaza pentru un sejur intr-un hotel de pe renumita plaja Boracay se vor plati in jur de 60-65 de euro pentru cazare intr-un hotel de aceeasi categorie ca in Cebu. Pentru un hotel de 5 stele, pretul creste cam cu 50%.

In Filipine exista si alte modalitati de petrecere a timpului liber, cum ar fi raftingul sau divingul. Printre atractiile propuse celor pasionati de scufundari se numara si o plimbare in Donsol, zona in care se poate admira rechinul-balena, cel mai mare rechin, cu o lungime de 18 metri. Cei care doresc aventura pot opta si pentru pesterile Siquijor, aflate in muntii Cantabon.

Acestea sint cunoscute pentru tunelurile inguste si abrupte, dar si pentru marile lacuri subterane. Amatorii de istorie pot vizita, printre altele, Intamura, oras imprejmuit construit de spanioli in Manila. Aici se pot admira turnuri, biserici si cladiri ridicate in stil european. Pretul pentru un tur de o jumatate de zi in Intamura este de aproximativ 15 dolari.
from cotidianul