joi, noiembrie 15, 2007

Cele mai ciudate decrete islamice


Deoarece in lumea islamica nu exista o institutie centrala care sa hotarasca, pentru acele probleme de zi cu zi ce nu sint prevazute in Coran, care este calea dreapta, inteleptii musulmani emit numitele fatwa, adica decrete religioase. Existind atitia intelepti si atitea probleme, mii de fatwa sint emise in fiecare an, dintre care unele sint cel putin ciudate. Este adevarat ca aceste fatwa nu au un caracter obligatoriu, iar un musulman care are dubii in privinta unui astfel de decret poate cere sfatul unui alt intelept musulman.

Vara aceasta, de exemplu, Egiptul a fost cuprins de scandal dupa emiterea a doua fatwa foarte stranii. Prima se refera la faptul ca o femeie poate lucra in acelasi birou cu un barbat, fara a purta val pe cap, daca il alapteaza de cel putin cinci ori. Prin alaptare, cei doi ar fi legati printr-o legatura de rudenie, deci interdictia ca femeia sa apara cu capul neacoperit in fata colegului ar fi ridicata. Aceasta fatwa a fost emisa de un intelept musulman care conduce un departament ce studiaza invataturile profetului Mahomed in cadrul prestigioasei Universitati al-Azhar, din Cairo. Profesorul Izat Atiyah a anuntat ca in vremea profetului au fost momente in care femei au alaptat barbati maturi pentru a nu mai purta val in fata lor. „Alaptarea unui adult pune capat problemei intilnirii private si nu interzice casatoria ulterioara dintre cei doi. O femeie, la munca, isi poate da jos valul sau isi poate arata parul in fata cuiva pe care l-a alaptat“, concluziona inteleptul. Ca urmare a acestei fatwa, ce a fost luata in deridere in tot Egiptul, Atiyah a fost dat afara de la centrul unde lucra.

A doua fatwa ce i-a nedumerit pe egipteni este cea prin care se declara ca sa bei urina profetului Mahomed este o binecuvintare. Acest decret religios a fost emis chiar de marele muftiu al Egiptului, intr-o carte cu titlul „Religia si viata“, in care muftiul povesteste cazul unei femei contemporane cu profetul, ce a baut urina acestuia. Ca urmare a scandalului iscat, muftiul Egiptului, seicul Ali Gomaa, si-a retras cartea de pe piata si a anuntat ca nu era vorba despre o fatwa, ci despre opinia sa proprie, ca raspuns la o intrebare ce i-a fost adresata. Acelasi seic a emis o fatwa prin care spunea ca este permis, din punct de vedere religios, ca femeile ce au avut relatii sexuale inainte de casatorie sa recurga la chirurgie pentru a-si reface himenul, ascunzind in acest fel faptul ca nu mai sint virgine. Ali Gomaa a specificat faptul ca, atit timp cit despre un barbat nu exista dovezi daca este sau nu virgin, o femeie ar trebui sa beneficieze de aceleasi conditii.

In cazul sotilor „care sint complet goi in timpul relatiilor sexuale, casatoria se anuleaza“, a decretat in 2006 seicul Rashad Hassan Khalil, fost decan al facultatii de legislatie islamica de la Universitatea al-Azhar. Egiptenii mai liberali l-au luat in deridere, iar ceilalti intelepti au respins decretul pe baza faptului ca intr-o casnicie, conform islamului, in afara de sodomie este permis orice. Ulterior, comitetul pentru decrete religioase de la al-Azhar a revenit asupra decretului, precizind ca, desigur, sotii se pot vedea goi unul pe celalalt, dar nu ar trebui sa isi priveasca organele sexuale, iar actul sexual ar trebui sa se desfasoare sub o patura.

Desenul animat Pokemon nu v-ar inspira, probabil, o entitate satanica. Inaltul Comitet pentru Cercetare Stiintifica si Legislatie Islamica din Arabia Saudita nu considera insa ca acest personaj ar fi inocent. Jocurile si cartile cu Pokemon au fost interzise de catre acest Comitet in 2001, deoarece „au posedat mintile“ tinerilor sauditi. Pe intelepti nu i-a deranjat doar faptul ca Pokemon instiga la jocuri de noroc, care sint interzise de islam, ci si faptul ca ar reprezenta un agent al sionismului. Autorii decretului sustin ca in jocurile Pokemon „este inclusa steaua lui David, despre care toata lumea stie ca este simbolul sionismului“. Este adevarat, insa, ca si biserica catolica din Mexic a catalogat jocurile video cu Pokemon drept „demonice“.

Cel mai important grup islamic din Pakistan, Muttahida Majlis-e-Amal, a emis in ianuarie 2007 o fatwa prin care sustinea eforturile guvernului de a vaccina copiii impotriva poliomielitei. Cu toate acestea, clericii locali, antiguvernamentali, de la granita cu Afganistanul, au emis propriile decrete, prin care sustineau ca picaturile antipolio reprezinta de fapt un complot occidental de sterilizare a musulmanilor. Ca urmare, parintii a 24.000 de copii au refuzat vaccinarea acestora. O decizie similara din Nigeria, din 2003, a condus la raspindirea poliomielitei in 12 tari, in doar 18 luni.
from cotidianul

Niciun comentariu: