Tenorul italian Luciano Pavarotti, in varsta de 71 de ani, a murit in aceasta dimineata la ora 5, in vila lui din orasul natal, Modena, a declarat managerul sau Terri Robson, citat de
CNN.
Faimosul cantaret de opera care a aparut pe scena alaturi de interpreti de diverse genuri muzicale, precum Liza Minelli, Bono de la U2 sau Sting, a fost diagnosticat cu cancer pancreatic, in cadrul unui turneu de ramas-bun in anul 2006.
Pavarotti a fost operat anul trecut si spera sa reia turneul anul acesta. A fost apoi internat la inceputul lunii august, intr-un spital in Modena, si externat dupa 17 zile.
-- Tenorul italian de renume mondial, Luciano Pavarotti, a incetat din viata in urma unei bruste inrautatiri a starii sanatatii sale. Marele tenor, in varsta de 71 de ani, a fost operat de cancer pancreatic anul trecut si de atunci nu a mai aparut in public.
Luna trecuta a fost internat in special pentru teste timp de doua saptamani. Pana in ultimele clipe, tenorul a ramas optimist si a crezut ca va depasi boala. Pavarotti si-a exprimat dorinta de a se intoarce pe scena pentru a-si incheia turneul mondial de adio, inceput in 2004, la varsta de 69 de ani. Operatia la pancreas, suferita anul trecut la New York, a intrerupt acest turneu, pe care tenorul nu a mai fost capabil sa-l incheie. Iubitor de cai pur sange, amator de paste proaspete si vinuri bune, uriasul de 1,90 metri (cu o greutate care varia intre 85 si 130 de kilograme), supranumit "Big Luciano", a stiut sa-si popularizeze arta pe stadioane pline de spectatori, alaturi de tovarasii sai de breasla Placido Domingo si Jose Carreras, si a vandut milioane de discuri de muzica clasica.
Unul dintre medicii care l-au ingrijit pe Pavarotti la spitalul din Modena, Antonio Frassoldati, a declarat ca artistul a "incercat tot timpul sa lupte cu boala" care l-a lovit si ca a fost mereu "foarte senin". Primarul a confirmat ca slujba de inmormantare va avea loc sambata, in catedrala din Modena.
"Pavarotti a vrut sa moara acasa la el. L-am vazut saptamana trecuta, era incercat de boala, dar avea chef de vorba. Am vorbit chiar si in dialectul local", a povestit primarul din Modena, Giorgio Pighi.
Un deschizator de drumuri
Pavarotti s-a nascut in Italia, la Modena, pe 12 octombrie 1935. Tatal sau era brutar. In copilarie, i-a placut mai mult fotbalul decat muzica si si-a castigat faima pe plan local ca membru al echipei de fotbal a orasului, relateaza BBC. Prima oara, el a cantat in corul orasului Modena alaturi de tatal sau, mare iubitor de opera si talentat tenor amator. Corul in care canta, corul Rossini, a castigat premiul intai la o competitie internationala, ceea ce l-a determinat pe Pavarotti sa urmeze o cariera muzicala.
Si-a facut debutul pe 29 aprilie 1961, in rolul Rodolfo din opera Boema, de Puccini. Au urmat apoi turnee la Amsterdam, Viena, Zürich si Londra. In 1965, si-a facut debutul in Statele Unite, la Miami, in opera Lucia di Lammermoor, de Donizetti, alaturi de Joan Sutherland. Asa a luat nastere un parteneriat muzical care avea sa intre in istorie.
In 1972, in Statele Unite, la Opera Metropolitana din New York a fost montata opera "Fiica regimentului", de Donizetti, unde Pavarotti a avut o prestatie de exceptie, publicul aplaudand frenetic cele noua masuri in Do de sus luate fara efort de tanarul tenor. De atunci, concertele sale au intrecut orice recorduri de audienta. Dar faima sa avea sa creasca exponential odata cu unul dintre cele mai remarcabile concerte din epoca moderna.
Concerte unice
In 1990, are loc legendarul concert din Roma, in ajunul finalei Cupei Mondiale la Fotbal, Concertul celor Trei Tenori.
Alaturi de Jose Carreras si de Placido Domingo, Luciano Pavarotti a fost auzit de intreaga lume cantand arii celebre.
Discul intregistrat atunci avea sa devina unul dintre cele mai bine vandute discuri de muzica din toate timpurile.
Concertul din 1992 care a avut loc in Hyde Park, la Londra, in prezenta printului Charles si a printesei Diana, a fost primul concert de muzica clasica din istoria parcului si a adunat 150 de mii de oameni.
In iunie 1993, peste 500 de mii de fani s-au adunat pentru a urmari spectacolul sau din Central Park, la New York.
In acelasi an, in septembrie, a cantat in piata unde se gaseste Turnul Eiffel, la Paris, in fata a 300 de mii de fani.
Nu s-a ferit de duete alaturi de cantareti pop, precum Sting, Bono si Bryan Adams.
In martie 2004, a cantat pentru ultima data intr-un spectacol de opera: Tosca, de Puccini, la New York, unde a fost aplaudat la scena deschisa vreme de 11 minute.
Tenorul a cantat ultima oara in public in Italia acum aproape doi ani, in timpul Jocurilor Olimpice de iarna la Torino.
A cantat atunci aria sa favorita, Nessun Dorma, din opera Turandot, de Puccini.
(M. BICA)
Mariana Nicolesco
Pavarotti, o voce solara
"S-a stins Luciano Pavarotti, tenorul care a incantat lumea cu timbrul solar al vocii sale, cu stralucirea sa mediteraneana, cu virtuozitatea de care a dat dovada mai ales in prima parte a unei glorioase cariere, si a carui popularitate, datorata deopotriva acelei voci minunate ca si figurii lui uriase si joviale, depasea imaginabilul. (...) Luciano Pavarotti a cunoscut cele mai mari triumfuri pe care le-a avut vreun tenor de la Caruso incoace.
Franco Zefirelli
"Era unic"
Regizorul italian Franco Zeffirelli considera ca "de o parte sunt tenorii si de cealalta parte este Pavarotti. Era Unic". "Datorita lui Luciano Pavarotti, cultura lirica a patruns noile generatii ca si cum nu ar fi fost diferita de alte stiluri", a adaugat regizorul.
Reprezentantii Royal Opera House din Londra au adus un omagiu tenorului, "unul dintre acei rari artisti care au influentat vietile oamenilor de orice fel din toata lumea". "A avut o calitate unica de a emotiona oamenii cu vocea sa stralucitoare si emotionala", a adaugat Royal Opera House. Editura italiana Poligrafici a anuntat lansarea unei editii speciale gratuite a cotidienelor sale - QN, Resto del Carlino, La Nazione, Il Giorno - consacrata decesului marelui tenor.
Jose Careras
Un adevarat prieten
Tenorul spaniol Jose Carreras l-a caracterizat pe Pavarotti drept unul dintre cei mai mari cantareti de opera, un prieten, un bucatar fin si un excelent jucator de poker. "Cele mai frumoase amintiri sunt din viata privata. Avea o personalitate foarte amuzanta", a declarat Carreras.
from
ziua