luni, septembrie 03, 2007

Lumea riscă să rămână fără hrană

Cultivarea terenurilor cu materie primă pentru biocarburanţi a scumpit produsele agricole

Încălzirea globală reprezintă, la ora actuală, cea mai serioasă ameninţare la adresa supravieţuirii Terrei şi a celor peste şase miliarde de oameni care o populează.

De câţiva ani, acestei ameninţări i s-a adăugat o alta: aceea a foametei globale.

Statisticile arată că produsele alimentare de calitate se răresc, preţul lor creşte de la un an la altul, ritmul creşterii demografice pare să o fi luat razna în unele regiuni de pe glob, într-o perioadă desemnată de specialişti drept "critică" din punctul de vedere al resurselor hidrologice.

"Aceasta este reţeta perfectă a dezastrului umanitar", sunt de părere unii specialişti britanici, printre care Lester Brown, preşedintele think-tank-ului Worldwatch Institute.

Aceştia au arătat că din ce în ce mai multe terenuri din SUA şi Europa, până nu de mult cultivate cu hrană destinată în exclusivitate oamenilor, produc în prezent doar plante necesare obţinerii de biocarburanţi.

La rândul lor, aceştia capătă un rol tot mai mare în diminuarea poluării la nivel planetar, dar şi în reducerea dependenţei de petrolul provenit din regiuni explozive, cum ar fi Orientul Mijlociu.

Preţul furajelor a crescut cu 100%

Îndemnaţi de preşedintele Bush ca, în cel mult 10 ani, să obţină un sfert din carburanţii bio de care au nevoie Statele Unite, mii de fermieri au început să transforme "grânarul american" într-o imensă "rezervaţie" de culturi necesare producerii combustibilului "verde".

Anul trecut, 20% din cantitatea de porumb a fost folosită pentru producerea de etanol, dublându-se numărul fabricilor de gen.

Diminuându-se numărul terenurilor destinate culturilor de grâu sau cantitatea de plante necesare pentru creşterea animalelor, preţul furajelor a crescut cu 100% în 2006. Din acest motiv, în unele zone de pe glob s-au înregistrat preţuri-record pentru alimente de primă necesitate: pâine, ouă, lapte şi carne.
from adevarul

Niciun comentariu: