vineri, septembrie 07, 2007

Internet gratuit in Piata Unirii

Clujenii au parte de saptamana aceasta de un hot-spot de mare viteza in Piata Unirii. Amplasarea retelei hot-spot a fost realizata in cadrul proiectului "Hotspot in zone publice pentru furnizarea de servicii Internet catre populatie", derulat de Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, banii provenind de la bugetul central. Valoarea totala a investitiei este de aproximativ de 34.000 lei, suma in care sunt incluse costurile pentru echipamente, instalare si fluxul de internet. Fluxul de internet este oferit de UPC, plata acestuia fiind achitata de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei pana la sfarsitul acestui an (13.000 lei), urmand ca de anul viitor costurile sa fie suportate de municipalitatea clujeana. Proiectul a fost demarat in mai a.c., iar municipiul Cluj-Napoca a fost selectat datorita faptului ca este un oras universitar, turistic si un puternic centru economic.

Reteaua wireless va acoperi intreaga suprafata a Pietei Unirii si a fost realizata de Industrial Computer Grup, societate selectata in urma cererii de oferte organizate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Echipamentul functioneaza in banda de 2,4 gigahertzi, viteza de transfer este de 2 megabitzi/secunda si poate fi folosit pentru emailuri (de 30 de utilizatori odata) si messenger (de peste 100 de utilizatori).

Sistemul wireless a fost deja instalat si testat, iar in urmatoarea etapa a proiectului vor fi dotate cu retea wireless si alte zone ale Clujului. Primii locuitori care vor avea acces gratuit la Internet prin acest tip de conexiune vor fi cei din cartierul Observator si Hasdeu, avand in vedere si numarul mare de studenti din aceasta zona.

In perioada urmatoare, Primaria si Consiliul Local, in parteneriat cu Ministerul Comunicatiilor, va pune la punct si un sistem on-line de plata a taxelor si impozitelor pentru clujeni.
from cluj4all

Niciun comentariu: