sâmbătă, iunie 23, 2007



Elwood, un catzel metis Chihuaua cu Crested chinez, a fost declarat "cel mai urit caine din lume", distinctie care i-a incintat pe proprietarii sai din New Jersey.

Fara par, cu pielea zbarcita si intunecata, luminata doar de un smoc de par alb-murdar pe frunte, Elwood are parte de porecle de alint precum "Yoda" sau "ET", datorita asemanarii cu faimoasele personaje.

El a castigat detasat titlul de cel mai urit catel din lume, la un targ regional din comitatul Marin-Sonoma.

Elwood a fost adoptat de actualii sai stapani pe cind era pui, in urma cu doi ani. Crescatorul a vrut sa-l eutanasieze, gandindu-se ca nimeni nu o sa cumpere un animal atit de urat. "Acum Elwood apare pe Internet si toata lumea il adora", spune stapana lui, Karen Quigley.
from evz

vineri, iunie 22, 2007

Îngheţata nu este bună pe caniculă


Specialiştii în medicină tradiţională chineză spun că în această perioadă este bine să bem ceai fierbinte din petale de crin alb şi sucuri naturale din piersici şi cireşe

Ce ne poate revigora mai bine pe timpul verii decât o îngheţată? Pentru mulţi dintre noi, acesta este desertul de bază în sezonul cald. Specialiştii în medicină tradiţională chineză sunt însă de altă părere. Ei spun că, prin conţinutul său bogat în lapte de vacă, ciocolată sau vanilie, în loc să ne răcorească, îngheţata ne încălzeşte organismul şi mai tare.

Nutriţia tradiţională chineză împarte alimentele pe categorii de energie, în funcţie de efectul termic al alimentului. "Există cinci astfel de energii: caldă, fierbinte, neutră, răcoroasă şi rece. Dacă iarna ne interesează alimentele calde şi fierbinţi, care ne pot asigura o compensaţie pentru frigul de afară, vara este anotimpul în care avem nevoie de alimente reci, răcoroase. Nu trebuie să înţelegem prin «alimente reci» acelea care au stat la frigider. Este vorba despre efectul alimentelor asupra noastră, după ce au fost digerate", explică Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză.

Efectele căldurii, combătute prin dietă

Potrivit acestuia, îngheţata este un aliment cald, motiv pentru care majoritatea celor care o savurează simt nevoia să mănânce încă una. Răcoarea adevărată vine de la fructe, afirmă specialistul Adrian Florea. Mere, smochine, grepfrut, pere, căpşuni şi pepeni, consumate ca atare sau sub formă de sucuri, ne satisfac din plin dorinţa de răcorire. Ca băuturi se mai recomandă ceaiul negru chinezesc şi ceaiul din petale de crin alb, băute fierbinţi. Putem combate efectele negative ale căldurii exagerate şi prin dietă: brânză de soia, dovlecei, scoici, ciuperci champignon, castraveţi, ouă de raţă, salată verde, ficat de pui şi de oaie.

Confortul termic îl putem dobândi şi prin exerciţiile de qigong (tehnici speciale de mişcare şi respiraţie care întreţin sănătatea fizică şi psihică), potrivit lui Adrian Florea, care este şi Mare Maestru Internaţional Qigong (www.qitaky.ro).
Continuarea

Americanii de la Bunge inchid fabrica de ulei de la Oradea

Grupul american Bunge, cel mai mare jucator de pe piata locala a uleiurilor vegetale, va inchide fabrica de ulei Interoil Oradea, potrivit unor surse din piata, dupa ce la jumatatea anului 2005 a decis sa inchida fabrica Muntenia din Bucuresti, din cauza rezultatelor slabe.

"Nu vreau sa comentez aceasta informatie astazi. Maine (n.red. - azi) vom putea face primele comentarii oficiale", a declarat Michael Whitney, director general al Bunge Romania.

Grupul american a convocat adunarea generala a actionarilor pentru data de 18 iulie, pe ordinea de zi aflandu-se "luarea unei decizii privind continuarea sau incetarea activitatii" fabricii de ulei Interoil Oradea

Bunge este unul dintre cei mai activi jucatori din industria alimentara locala, grupul american achizitionand in acest an divizia de uleiuri vegetale a Agricover, unul dintre primii jucatori din piata.
Continuarea

Propria minte, cea mai buna pastila


Un pacient convins ca a primit tratamentul cel bun se va plange mai putin de dureri, sustin cercetatorii germani.
Cand pacientii au convingerea ca un tratament primit ii va scapa de durere, o regiune a creierului responsabila cu managementul durerii se activeaza. Astfel, se produce mai multa endorfina, hormonul care da senzatia de bine. Rezultatul: pacientul se va simti mai bine, indiferent daca tratamentul functioneaza sau nu.

Cercetatorii de la Universitatea din Hamburg (Germania) au incercat sa explice mai bine acest efect, cunoscut sub denumirea de placebo, intr-un studiu prezentat recent la Simpozionul International de Rezonanta Magnetica de la Berlin.

Descoperirea intareste dezbaterile potrivit carora efectele tratamentelor se datoreaza si convingerii pacientilor ca ele functioneaza, nu numai substantelor active pe care le contin, sustin specialistii citati de publicatia britanica „The Times”. Mai mult, studii anterioare arata ca numai 25% din efectul antidepresivelor este dat de substanta activa din pastile.

Voluntari monitorizati cu RMN

In cadrul studiului cercetatorilor de la Universitatea Hamburg s-au monitorizat 19 voluntari, carora li s-a scanat creierul cu rezonanta magnetica.

Acestora li s-a aplicat pe ambele maini aceeasi crema, dar li s-a spus ca pe una dintre maini este o crema de calmare a durerilor. Persoanele implicate in studiu au fost scanate cu rezonanta magnetica in timp ce un laser le „intepa” pielea.

Voluntarii au invocat mai putina durere in mana pe care credeau ca li se aplicase anterior crema de calmare a durerilor. In plus, si in creier s-a inregistrat o activitate mai scazuta in zona asociata durerii.

„Cand participantii au crezut ca li s-a aplicat crema antidurere, o parte a creierului asociata cu managementul durerii si-a intensificat activitatea. Aceasta regiune este foarte bogata in receptori pentru opiacee si semnalizeaza eliberarea acestora (n.r. - cum este morfina, folosita pentru calmarea durerilor)”, subliniaza profesorul Christian Buchel, conducatorul studiului.

„Daca nu am avea acesti receptori, am putea lua morfina in nestire si nu s-ar intampla nimic deoarece corpul nu ar avea mijloace prin care sa o decodifice”, adauga doctorul de familie Remus Lupu.
from evz

Tunel pe sub centrul Clujului


Clujul va avea, din 2010, un pasaj subteran care sa strabata tot centrul istoric al orasului, de la primarie pana dupa prefectura.

Acest tunel ar urma sa rezolve problema traficului auto din centrul orasului. Proiectul a fost anuntat ieri de primarul Emil Boc. Pasajul reprezinta una dintre prioritatile Clujului, asa cum sunt prevazute in strategia de dezvoltare 2007 – 2013.

„Pasajul va avea aproximativ un kilometru, de pe strada Motilor, din zona primariei, pana la Regionala CFR, dupa prefectura. Va prelua tot tranzitul auto din zona centrala”, a explicat Boc.

Potrivit acestuia, la suprafata vor ramane doar transportul in comun, pietonii si biciclistii. Pentru dezvoltarea turismului, edilii s-au gandit la introducerea unor autobuze „decapotabile” care sa circule in zona centrala a orasului, oferind o vedere panoramica.

Cu bani europeni

Pasajul va avea patru benzi, cate doua pe sens, iar pentru a se putea lucra fara blocarea intregii zone centrale se va sapa un put de noua–zece metri, pe sub conducte, urmand sa se continue apoi munca pe orizontala.

Deocamdata, proiectul nu este prevazut in buget, dar studiul de fezabilitate va fi cuprins in lista obiectivelor bugetare in prima sedinta a consiliului local. Potrivit primarului, lucrarile ar putea incepe anul viitor si sa se finalizeze in 2010.

Boc nu a putut preciza valoarea unei asemenea constructii, dar a explicat ca vor fi accesate fonduri europene, proiectul fiind eligibil pentru componenta de infrastructura urbana.

Fiecare primar cu tunelul lui

Si fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a planuit construirea unui tunel, insa pe sub Dealul Feleacului. Acel tunel avea ca scop reducerea numarului mare de accidente rutiere care se petrec pe Dealul Feleacului, pe drumul E 60. Proiectul lui Funar nu a fost niciodata pus in practica.

Noul pasaj subteran face parte insa din prioritatile municipalitatii pentru urmatorii sase ani. Emil Boc a enuntat ieri trei dintre aceste prioritati: finalizarea infrastructurii rutiere prin realizarea pasajului si a inelelor de circulatie, in completarea centurilor de ocolire, constructia de locuinte si dezvoltarea pe orizontala prin crearea zonei metropolitane si scoaterea activitatilor industriale din zona veche a orasului.

Emil Boc a mai precizat ca brandul (marca) orasului va ramane centrul universitar, cu cele zece universitati si toate activitatile conexe, iar unul dintre obiectivele administratiei locale va fi mentinerea absolventilor la Cluj si readucerea celor plecati in strainatate.
from evz

joi, iunie 21, 2007

PD, acuzat că a fost părtaş la mineriade



Acţiunea Populară, formaţiune condusă de Emil Constantinescu şi cofondatoare a Polului de centru-dreapta, alături de PNL şi PNŢCD, a reacţionat dur la atacurile lansate de către Emil Boc împotriva noii structuri politice.

„Este o impertinenţă pe care nu o tolerăm din partea nimănui, şi cu atât mai puţin din partea unui figurant mărunt care se pretinde preşedinte de partid", se arată într-un comunicat de presă semnat de vicepreşedintele AP, Max Bădin. El îi pune în vedere liderului PD că Polul de dreapta îşi asumă „cu îndrăzneală şi mândrie tradiţia CDR".

Max Bădin le reaminteşte democraţilor că au fost părtaşi la mineriade, întrucât la vremea aceea erau parte a FSN. „Îl somăm pe băiatul de mingi al lui Traian Băsescu să măsoare câte din obstacolele pe care le-a întâmpinat CDR în guvernarea 1996-2000 în calea reformei instituţionale, a restituirii proprietăţilor, a deconspirării securităţii s-au datorat trădării PD şi câte dintre crizele politice ale acelor ani s-au datorat intrigilor şi scandalurilor provocate de acest partid, şi personal de Traian Băsescu", subliniază popularii lui Constantinescu.
from adevarul

Masinile pot merge cu mere si portocale



Pommes et oranges - Gustave Geffroy (Musee du Louvre)
photo from ibiblio

Zaharul gasit in fructe cum sunt merele sau portocalele ar putea fi convertit intr-un nou tip de combustibil pentru masini , au declarat oamenii de stiinta americani pentru BBC News.

Separat , un raport britanic pe subiectul combustibililor bio , specifica faptul ca orice produs de aruncat , inclusiv pungile de plastic , ar putea fi folosite ca si combustibil bio.

Atat in UE cat si in SUA , politicientii au abordat serios subiectul biocombustibililor , ca si cale de a reduce emisiile de CO2 si dependenta de petrol importat.

Criticile declara ca biocombustibilii din prezent-atat diesel facut din ulei de palmier cat si etanolul facut din porumb , incurajeaza fermierii sa isi foloseasca terenul doar in acest scop ceea ce va duce la cresterea pretului mancarii.

Pe de alta parte , oamenii de stiinta sunt incantati de ceea ce au descoperit deoarece un simplu zahar poate fi convertit in combustibil care are mult mai multe avantaje decat etanolul. Noua solutie se numeste dimetilfuran si poate depozita cu 40% mai multa energie decat etanolul. De asemenea , nu se evapora usor si este mai putin volatila.

Fructosa poate fi obtinuta direct din fructe si plante sau produsa din glucoza.

Studiile vor continua pentru a afla intr-adevar care este impactul real al folosirii acestui nou combustibil asupra mediului.
from atitudinea

Andrei Plesu in dialog cu Horia Roman Patapievici


photo from unifr

La ultima editie a emisiunii Inapoi la argument din acest sezon , Horia Roman Patapievici are un invitat cu totul special , cu care va vorbi pe o tema de interes pentru noi toti.'Avem o viata! Ce facem cu ea?'. Acesta este punctul de plecare al discutiei dintre invitatul Andrei Plesu si moderatorul Horia Roman Patapievici. 'Din pacate , viata noastra mereu ne scapa printre degete' , este de parere Horia Roman Patapievici. Oarecum mai optimist , invitatul sau propune telespectatorilor TVR Cultural cateva retete pentru ca viata sa nu ne mai scape printre degete: 'Sa te opresti in loc , sa tragi aer in piept , sa iesi din gata facutul care ti se pregateste' , sugereaza Andrei Plesu. Sau 'sa nu ne lasam imbolnaviti de seria de figuri impuse' , mai spune el.

Discutia celor doi intelectuali ne poate oferi cateva idei pentru a ne trai frumos viata. Emisiunea Inapoi la argument pune in valoare discursuri puternice de pe piata ideilor , din cultura romana si cultura europeana. Principalul scop al emisiunii moderate de Horia Roman Patapievici la TVR Cultural este de a promova un alt gen de talk-show si anume: dezbaterea culturala , care pune in circulatie idei , discursuri expresive si interesante , personalitati cu adevarat reprezentative pentru spiritualitatea romaneasca. Printre invitatii din acest sezon ai lui Horia Roman Patapievici s-au numarat: scriitoarea Constanta Vintila Ghitulescu , criticul literar Dan C. Mihailescu , colectionarul Vasile Parizescu , doctorul in filosofie Dana Jalobeanu , scriitorul Ion Vianu etc.

Emisiunea va fi difuzata joi , 21 iunie , de la orele 20:00 , la TVR Cultural.
from atitudinea

Femeile absorb 2,5 kg de chimicale pe an datorita cosmeticelor


photo from idieta

Femeile absorb pana la 2 ,5 kg pe an de chimicale daunatoare multumita produselor de infrumusetare pe care le folosesc , informeaza Daily Mail.

Trebuie demachiant , crema , machiaj si un listick pentru ca femeia moderna sa faca fata prezentului. insa o rutina ca aceasta nu aduce decat o aparenta mai buna.

Prin piele , avand un astfel de obicei , femeia absoarbe pana la 2 ,5 kg de chimicale pe an.

Expertii din domeniu considera ca , componentii cosmeticelor ar trebui studiati indeaproape si din acest punct de vedere pentru a vedea daca sunt in regula.

Printre chimicalele cele mai suspecte se afla parabenul-larg raspandit in produsele pentru curatat cum sunt samponul , sapunul , deodorantul sau chiar lotiunile pentru bebelus. Acesti compusi sunt capabili sa opreasca inmultirea bacteriilor insa se presupune ca mimeaza efectele hormonului feminin-estrogenul care este cunoscut pentru faptul ca favorizeaza dezvoltarea tumorilor.

De asemenea , multi compusi intalniti in produsele de curatat sau in parfumuri irita pielea.

Creatorul unui website specializat in produse cosmetice organice , a declarat ca aceste chimicale sunt mai periculoase in conditiile in care pielea le absoarbe decat daca le-am inghiti. “ Daca lipstick-ul patrunde direct in cavitatea bucala , acesta va fi dizolvat de enzimele din saliva si in stomac. Daca chimicalelel intra direct in sange , nu mai exista nici o protectie.”
from atitudinea

Mai a fost prima luna a acestui an in care producatorii autohtoni Dacia si Daewoo au vandut mai mult decat in 2006.

In primele cinci luni ale anului s-au comercializat 115.955 de autoturisme noi, arata o statistica APIA. Dintre acestea, 71.042 au fost din import, iar 44.913 au provenit din productia interna. In 2007, piata de masini straine a inregistrat o crestere de 52%.

Mai a fost prima luna a acestui an in care producatorii autohtoni Dacia si Daewoo au comercializat mai mult decat in 2006. Plusul de 23% nu a fost insa suficient pentru a redresa vanzarile acestui sector, ajunse la -4,9% fata de primele cinci luni ale anului anterior.

Matiz revine

Cu 37.199 de unitati comercializate de la inceputul anului, Dacia se situeaza sub plafonul de 39.765 masini vandute in primele cinci luni din 2006. Daewoo s-a prezentat putin mai bine ca anul trecut: 7.714 unitati vandute in 2007, fata de 7.459 anul trecut.

Cu exceptia liderului detasat Dacia Logan, al carui scor se confunda cu recordul constructorului din Pitesti, modelul Daewoo Matiz a fost cel mai cerut de romani de la inceputul anului. „Micul gigant” s-a vandut chiar mai bine decat Renault Symbol - 6.268 de unitati, fata de 5.235.

La general marci, performanta lunii mai a fost ascensiunea Daewoo de pe 5 pe 4 (rocada cu Volkswagen). In ierarhia modelelor apar doua nume noi: Fiat Albea si Hyundai Santa Fe.
from EVZ

Românii, locul trei la căutarea pe internet după cuvântul "XXX"



România a ocupat locul al treilea, în 2006, în topul căutărilor mondiale pe internet după cuvântul cheie XXX, fiind în urma Boliviei şi Chile, se arată într-un studiu publicat de TopTenReviews.

În primele zece poziţii după acest cuvânt cheie, singurele ţări europene prezente sunt Slovenia (locul 8) şi Lituania (locul 9). Potrivit aceleiaşi statistici, România nu se află în Top 10 în ceea ce priveşte cuvintele cheie "porn" şi "sex".


La nivel mondial, în fiecare secundă, 28.528 de utilizatori internet accesează pagini având conţinut pornografic şi, în fiecare secundă, 372 de utilizatori de internet folosesc motoarele de căutare pentru a accesa un astfel de conţinut, potrivit studiului amintit.
from Adevarul

miercuri, iunie 20, 2007

Voiculescu vrea ca maghiarii care nu vorbesc româna să piardă cetăţenia



Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat azi la Târgu Mureş că partidul său va iniţia un proiect de lege prin care etnicii maghiari care nu cunosc limba română să rămână fără cetăţenie.

„Ne vom lupta ca toţi ungurii din România să fie obligaţi să vorbească româneşte pentru că este limba oficială a statului român. Cei care nu cunosc limba română şi nici nu o învaţă în următorii doi ani îşi pierd cetăţenia română. Şi să fie foarte bine primiţi în Ungaria. Este anormal să fii cetăţean al unui stat şi să nu cunoşti limba oficială a statului respectiv. Vrem să atragem atenţia tuturor, şi a românilor şi a europenilor, asupra anomaliilor care se întâmplă aici. Un român care vrea să lucreze undeva trebuie să ştie ungureşte, dar un cetăţean român de etnie maghiară, nu trebuie să ştie româneşte. Chiar dacă vom avea dificultăţi, apropo de constituţionalitate, problema rămâne şi atunci când se va schimba Constituţia, vom avea un aliniat care prevede acest lucru", a declarat Voiculescu.

Liderul PC a mai spus că intenţia conducerii UDMR este să transforme limba maghiară în limba oficială a României.
Proiectul de lege al conservatorilor urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor, care are rol decizional. Potrivit deputatului de Cluj, Petru Călian (ex-PRM), singurii parlamentari care au declarat articolul neconstituţional sunt cei din UDMR.
from Adevarul

Castro către Bush: "SUA nu vor avea niciodată Cuba"



Preşedintele cubanez Fidel Castro a afirmat într-un editorial că "nici Statele Unite, nici vreun alt guvern străin nu va avea vreodată Cuba". Articolul a fost publicat în pagina electronică a ziarului oficial Granma.

Cuba şi poporul său "se vor lupta până la ultima picătură de sânge", scrie Castro. Nu te îndoi de acest lucru, Bush", a avertizat preşedintele în editorialul intitulat "Nu vor avea niciodată Cuba".

"Cuba continuă să dezvolte şi să perfecţioneze capacitatea de luptă a poporului său, inclusiv industria sa de arme defensive, modestă, dar activă şi eficientă", a precizat Castro care a asigurat că "nivelul de viaţă creşte dacă încrederea în sine, cunoştinţele şi demnitatea poporului cresc".

Fidel Castro se află în continuare în convalescednţă după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale în iulie 2006, în urma unei hemoragii intestinale grave. El i-a predat temporar puterea fratelui său Raul.
from adevarul

marți, iunie 19, 2007

Alunga oboseala!

Nu bea mai mult de un pahar cu bere seara si mananca macar un castron cu cereale si lapte dimineata ca sa te odihnesti bine si sa nu mai fii stresat.

Daca nu te poti concentra suficient de bine la serviciu si daca te simti epuizat inca din primele ore ale zilei inseamna ca trebuie sa-ti modifici dieta si sa fii mai atent la obiceiurile care iti strica somnul. Expertii in sanatate, citati de publicatia medicala WebMD, iti arata ce sa faci ca sa ai energie toata ziua.

Inchide televizorul si calculatorul dupa ora 20.00. „Lumina impiedica producerea melatoninei, un hormon secretat seara, care transmite creierului ca e ora de somn”, explica John Herman, directorul programului de training pentru medicina somnului la University of Texas Southwestern Medical School.

Cand nivelul melatoninei este scazut, creierul tau este „pacalit” sa creada ca este inca zi. Exista insa si persoane care adorm mai usor in fata televizorului. „Initial, o persoana adoarme la televizor intamplator. Ulterior, prin conditionarea stimulului, este suficienta aprinderea televizorului pentru a produce adormirea.

Majoritatea sfaturilor pentru o adormire usoara sunt legate de asocierea somnului cu o serie de activitati de rutina”, afirma Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Facultatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti.

Ascunde-ti ceasul desteptator. Daca te vei uita mereu la ceas ca sa vezi cate ore ti-au mai ramas pentru somn, exista riscul sa nu mai adormi deloc, explica Kelly A. Carden, director medical la Sleep Health Center. Acest exces de vigilenta tine creierul in alerta si te impiedica sa intri in somnul profund, esential pentru a avea suficienta energie.

Nu bea mult alcool seara. Un pahar cu vin te poate ajuta sa ai un somn usor, dar daca bei doua-trei beri, efectul este opus. Alcoolul creste presiunea sangelui si ataca sistemul nervos, pe cel al celulelor, tesuturilor si organelor care controleaza raspunsurile organismului la stimuli interni si externi.

„Dupa ce beau alcool, unele persoane devin euforice si adorm greu. In plus, alcoolul deshidrateaza, iar berea potoleste setea doar pe moment”, explica Eduard Adamescu, medic nutritionist la Cabinetul de diabet zaharat si obezitate Calea Mosilor din Bucuresti.
Mananca la fiecare trei-patru ore.

Trei mese mici pe zi si doua gustari pot tine echilibrate nivelul zaharului din sange si energia. Portiile mari necesita prea multa energie pentru digestie si te pot lasa fara vlaga. Ai grija ca fiecare meniu sa contina carbohidrati, proteine si grasimi sanatoase precum cele din peste, alune sau masline.

Consuma mai multe mere si fasole. Cantitatea zilnica recomandata este de 25-30 de grame de fibre pe care le poti lua dintr-un castron de cereale, fasole neagra amestecate cu tortila sau mere cu tot cu coaja.

Nu fi rautacios sau invidios. Invidia sau rautatea actioneaza asupra organismului intocmai ca stresul cronic: creste pulsul si presiunea sangelui si, in timp, poate scadea imunitatea, arata un studiu citat de publicatia „Psychology Science”.

Ia micul dejun chiar daca nu ti-e foame. Studiile au aratat ca aceia care mananca dimineata se simt mai bine si fizic, si psihic. Cercetatorii britanici de la Cardiff University au demonstrat ca persoanele care consuma cel putin un castron cu cereale si lapte dimineata au un nivel mai scazut al hormonilor stresului.

Pericol

Astenia care nu trece, semn de anemie sau de hepatita

Oboseala indelungata poate indica boli precum hepatita cronica, ciroza hepatica, insuficienta renala cronica, insuficienta cardiaca, leucemie, anemie sau depresie.

„Oboseala poate aparea si la persoanele sanatoase care lucreaza mult peste program, fara a respecta un interval minim de refacere fizica si psihica. Daca ai eliminat acesti factori si tot te simti obosit, este bine sa mergi la medic si sa faci un set de analize uzuale”, te sfatuieste Doru Cristian Gavrila, medic internist la Policlinica Nr. 2 din Braila.

from evz

Un grup de călugări budisti joacă volei la periferia oraşului Leh din provincia Kashmir (India)



from Reuters

luni, iunie 18, 2007

Vinul creste performanta si elasticitatea memoriei


from smorgasblog


Consumul unui pahar de vin pe zi poate sa iti imbunatateasca capacitatea amnezica conservand memoria in acelasi timp , infromeaza The Times of India.

In timpul unui studiu , doi cercetatori de la Universitatea din Bari , au masurat consumul de alcool si functionarea cerebrala a aproximativ 1500 de persoane cu varste cuprinse intre 65 si 84 de ani.

Acestia au urmarit in cazul a 121 de persoane , deteriorarea cognitiva si evolutia spre dementa , o afectiune a memoriei.

Persoanele care au consumat mai mult de o bautura pe zi , in principal vin , au dezvoltat dementa cu 85% mai incet decat persoanele cu afectiuni ale memoriei care nu au consumat niciodata alcool.

Expertii au concluzionat ca sfatul ar trebui sa fie “putin si des” pentru cei care vor sa isi protejeze memoria dat fiind ca consumul de alcool in cantitati mari poate duce in sine la dementa.
from atitudinea

Horinca, recunoscută ca băutură europeană



Consiliul European a pregătit un proiect privind băuturile spirtoase, prin care se recunosc 17 produse cu denumire de origine controlată din România

România va intra în lumea alcoolurilor tari ale Uniunii Europene cu vreo 13 sortimente de alcool de fructe – ţuică - şi patru de vinars (echivalentul local al coniacul franţuzesc). Consiliul European a elaborat, recent, proiectul unei hotărâri privind băuturile alcoolice, în care reglementează, extrem de strict, modul de producere a fiecăreia din cele 48 de tipuri de spirtoase din cele 27 de state ale UE.

Pălinca este considerată a aparţine strict spaţiului geografic românesc, iar o fişă tehnică va reglementa exact arealul producţiei. Totuşi, Ungaria are şi ea dreptul să utilizeze denumirea „palinka".

Maramureşul şi Ţara Oaşului vin însă cu propriile băuturi, a căror denumire nu poate fi copiată: Horincă de Cămârzana sau Turţ de Maramureş.

Din sudul României, UE ne-a omologat doar ţuica de Buzău, de Milcov şi de Argeş (denumită, neoficial, „ochii lui Dobrin"). Uniunea ne interzice însă să producem aceste băuturi din orice altceva decât alcool din fructe.

Fişa europeană a spirtoaselor din fructe prevede că acestea trebuie să aibă o tărie de minimum 37,5%, să nu li se adauge niciun fel de arome, iar distilarea să păstreze un gust derivat din fructele utilizate.

Uniunea Europeană ne-a mai recunoscut dreptul de a produce vinars cu denumirea de origine controlată – la Vaslui, Segarcea, Murfatlar, Târnave şi în Vrancea.

Europa spirtoaselor

Calvadosul a contribuit şi el la fala Franţei
Lista elaborată de UE arată că europenii au o fantezie cât se poate de bogată atunci când este vorba să producă alcool. În Italia se produce „Nocino", un lichior obţinut prin macerarea nucilor verzi. Danezii şi suedezii deţin monopolul aquavit-ului, un distilat din plante sau cereale, a cărui aromă specifică este dată de chimen şi mărar (sic!). „Mistra" este o băutură aromată cu seminţe de anison, cu tărie alcoolică cuprinsă între 40% şi 47%, deosebită însă de italienescul „Sambuca", întrucât acesta din urmă are o tărie de minimum 38%. În micuţul stat Luxemburg se produce „Cassis de Beaufort", un lichior din coacăze negre. Din macerarea cireşelor în alcool etilic de origine vegetală se obţine „Guignolet". Tot în acest mod se prepară şi „Maraschino", iar „Vaekavae Glogi" este o băutură cu arome de cuişoare sau scorţişoară.

Franţa, ţara diversităţii

Cele mai numeroase băuturi cu denumire de origine controlată sunt în Franţa, care, alături de Marea Britanie, Irlanda şi Spania, a reuşit să omologheze până şi două sortimente de whisky – alsacian şi breton. Denumirea de „Cognac" poate fi folosită doar de Franţa, la fel ca şi cea Armagnac. Această ţară domină piaţa băuturilor alcoolice cu denumire geografică recunoscută obţinute din cidru. Printre spirtoasele obţinute din cidru se află şi celebrul Calvados, produs în Normandia. În ceea ce priveşte lichiorul din coacăze negre – „cassis" – Franţa oferă nu mai puţin de patru sortimente. Francezii mai vin cu produse specifice de rom, Kirsch, Quetsch, „eau-de-vie" sau cu un lichior denumit „Ratafia de Champagne". Unul din puţinele tipuri de băuturi alcoolice unde Franţa nu este indicată ca ţară de origine este vodka.
from adevarul

Basescu, despre ziaristi: "Sunt de o nesimtire incredibila"




Aflat de cinci zile la mare presedintele Traian Basescu a iesit pentru prima data in multime abia sambata seara.
A ales Mamaia, unde a venit impreuna cu sotia. In scurt timp, cuplul prezidential a fost asaltat de sute de turisti care au vrut sa ajunga cat mai aproape de Traian Basescu. Pe langa turisti, si corespondentii locali de presa. Daca turistii erau lasati sa se apropie de seful statului, mai greu a fost cu presa, pentru ca SPP-istii si-au facut datoria. Adica au inceput sa-i indeparteze mai ales pe cameramanii si fotografii profesionisti.
La un moment dat, Maria Basescu i-a spus sotului s-o ia pe alta carare, spre o terasa dinspre strada principala a statiunii. (da..pt inca o tura de alcool...) Presa dupa ei. Si atunci au intervenit SPP-istii. In acest moment, seful statului i-a spus sotiei sale: „Imposibil, sunt de o nesimtire incredibila. Sunt in timpul meu liber”.(A fost buna presa..pt promovare..acu pt referendum...acu nu mai e buna) Cei doi s-au indreptat spre terasa Hotelului Condor, unde au ramas la un suc si o tigara. Potrivit unor surse, Basescu ar fi fost invitat la serbarea zilei de nastere a lui Adriean Videanu la un club din Mamaia.
Fuck off base!
info from evz

duminică, iunie 17, 2007

Inca mai exista locuri virgine...



Ieri intr-o mica excursie propusa de unul dintre amici am descoperit un loc superb...intr-o zona (nu o sa dau numele sa nu se transforme intr-o zona turistica) parca uitata de lume, totul e natural si putini stiu de acest loc divin din Italia. Desi au fost multe lupte pentru a mentine acest loc superb asa cum e..cativa tineri iubitori de natura au reusit sa pastreze acesta oaza de paradis in starea creata de natura.
http://www.reporterdeocazie.ro/index.php?page=stire&id=591