sâmbătă, iulie 26, 2008

SUA, AMENINŢATE CU RESTRICŢII DACĂ NU RIDICĂ VIZELE PENTRU CELE 12 STATE MEMBRE UE

SUA, ameninţate cu restricţii dacă nu ridică vizele pentru cele 12 state membre UE Uniunea Europeană ameninţă că va impune restricţii Statelor Unite, în materie de vize, dacă Washingtonul nu va ridica obligativitatea vizelor pentru cele 12 state membre ale UE care nu sunt incluse în programul visa-waiver.Printre ele se numără şi România. O parte din cele 12 ţări au semnat diferite acorduri bilaterale cu Statele Unite, care ar trebui să permită, în viitorul apropiat, cetăţenilor lor să călătorească peste ocean, fără viză. Numai că Bruxelles-ul e nemulţumit de ritmul lent al negocierilor.

Sursă foto: jan.jankrogh.com

Antena3

vineri, iulie 25, 2008

AMENZI PENTRU PUBLICITATE ÎNŞELĂTOARE.





Amenzi pentru publicitate înşelătoare. Vezi lista hipermarketurilor sancţionate Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat, în luna iulie, mai multe controale în hiper dar şi în supermarketurile din întreaga ţară. Au fost constatate numeroase nereguli în ceea ce priveşte "publicitatea înşelătoare prin modul de prezentare al produselor", se arată în raportul ANPC. Potrivit aceluiaşi raport, au fost încălcate prevederile legale referitoare la combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, dar şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor. Pentru încălcarea acestor reglementari ANPC a aplicat 104 amenzi contravenţionale, totalizând 446.500 lei.

Iată şi hipermarketurile care au fost găsite vinovate de publicitate înşelătoare şi produsele prezentate în acest mod:

*SC REAL Hipermarket România SRL Bucureşti
Pe prima pagină a catalogului de prezentare apare mesajul „99% din bărbaţi preferă berea de la Real”. Inspectorii ANPC au concluzionat că acest slogan nu este susţinut de un studiu efectuat în acest sens.

Produsul Almette Yogurt, avea un „Preţ Special - 4,09 lei”, dar s-a constatat că preţul anterior al produsului a fost de 3,99 lei, adică mai mic decât preţul promovat ca fiind oferta specială.

Hipermarketul avea expuse spre vânzare produsele „salată de icre cu măsline”, „salată de icre cu ceapă” şi „salată de icre hering cu ceapă”, pachete promoţionale. Pe toate acestea erau aplicate banderole cu inscripţia „4 la preţ de 3”, „plăteşti doar 3, primeşti 4”.

În urma calculului efectuat de inspectorii ANPC, aceştia au descoperit că, de fapt, consumatorii plătesc mai mult decât dacă ar cumpăra produsele individual cu 0,72 lei, 0,12 lei şi cu 1,33 lei.

*SC MINIMAX DISCOUNT Turnu Măgurele, judeţul Teleorman
Conform ANPC, portocalele din acest magazin erau vândute „la cel mai bun preţ al zilei” fără a se menţiona preţul.

*SC ARTIMA SA Reşiţa, judeţul Caraş Severin
Potrivit pliantului de prezentare al magazinului acesta avea „Preţuri explozive, zilnic!” pentru ficatul de pui SEARA. Controlul ANPC a constatat ca produsul nu exista în stoc şi nici la vânzare.

*SC KAUFLAND România SRL Satu Mare
Hipermarketul comercializa preparate din carne comasate în pachete de câte 4, 3 şi 2 batoane. Pe aceste produse erau aplicate banderole pe care era scris „4 la preţ de 3”, sau „3 la preţ de 2”, fără a fi expus la comercializare şi produsul individual. Din această cauză consumatorul nu putea compara preţul şi oferta comerciantului. În plus, după efectuarea calculelor, a reieşit faptul că produsul nu era oferit gratuit.

*SC CARREFOUR România SA, Braşov
Brânzeturile Delicia, Exquisa şi Traian One erau aşezate în pliantul de prezentare alături de sortimentul „specialitate albă daneză ARLA” care nu se încadrează în grupa brânzeturilor. De asemenea, era expus la vânzare sortimentul „Del Delis”, care nu face parte din grupa brânzeturilor.

*PENNY, Bârlad
La data controlului ANPC supermarketul avea la vânzare, produse de patiserie (chec, cozonac) care aveau înscrise pe etichete menţiunea „Produs după o reţetă tradiţională”, cu toate că lista ingredientelor conţinea ingredientul „premix”. Produsele de patiserie erau fabricate de SC VEL PITAR SA, Râmnicu Valcea şi comercializate de SC REWE ROMANIA SRL pentru PENNY, Bârlad.

*SC Romania Hipermarket SA Bucureşti - CORA Lujerului
Tabletele de cacao Laura, NOVATINI, Africana, comercializate de acest hipermarket, erau descrise la raft sub denumirea de ciocolată.

*SC MEGA IMAGE SRL Bucureşti
Eclerele cu cremă de cacao şi uleiul din turte de măsline Mazza erau prezentate la raft sub denumirile de „ecler cu ciocolată”, respectiv „ulei de măsline Mazza Sansa”.

*SC BILLA România SRL Bucureşti
Produsul „Băutură răcoritoare cu suc de vişine (ananas sau portocale) Souplesse cu fructoză şi îndulcitori avea înscrisă menţiunea „Souplesse… iţi oferă dulceaţa fructelor într-un suc natural”, cu toate că în lista ingredientelor puteau fi citiţi îndulcitori precum: acesulfam, aspartam, ciclamat de sodiu; conservanţi şi stabilizatori. Producătorul acestor băuturi este SC LAURUL SA Gurahonţ, judeţul Arad.

*SC BILLA România SRL Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, avea la vânzare în acelaşi galantar, caşcaval Dalia şi produsele pe bază de grăsime vegetală „ FORMA Pizza Toping cu aromă Gouda" şi „ Toast cu aromă Edam”.

*SC PROFI ROM FOOD SRL Timişoara - punct de lucru Hunedoara
Laptele de consum Margareta 3,5% grăsime şi laptele de consum semidegresat Margareta 1,5% avea menţionat pe etichetă „Promoţie 10% mai ieftin”. Potrivit documenteleor de achiziţie, nu există nicio diferenţă de preţ între produsele comercializate în cadrul promoţiei şi cele comercializate în afara promoţiei. Producătorul acestor produse lactate este SC LACTA PROD SRL Brăila.

Inspectorii ANPC au descoperit la mai multe hipermarketuri din ţară şi numeroase alimente perisabile menţinute în condiţii necorespunzătoare. În luna iulie au fost controlaţi 195 operatori economici şi au fost verificate 146.600 kg de alimente. Dintre acestea peste 18.800 kg nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare.

Citeşte lista completă a hiper şi supermarketurilor controlate de inspectorii ANPC, şi a neregulilor descoperite de aceştia.

Publicitate înşelătoare prin modul de prezentare al produselor (pdf)

Alimentele perisabile din hipermarketuri şi supermarketuri (pdf)

Antena3.ro

BANCURI DE DICTATOR: GLUMELE FĂCUTE DE HITLER PE SEAMA SUBALTERNILOR

Bancuri de dictator: Glumele făcute de Hitler pe seama subalternilorAdolf Hitler, unul dintre cele mai sinistre personaje ale istoriei avea un simţ al umorului pe măsura renumelui său, principala ţinta a glumelor fiind generalii nazişti din anturajul său. Toate aceste lucruri sunt evidenţiate într-o nouă carte scrisă de ultimul supravieţuitor al buncărului în care s-a ascuns liderul nazist. „Victima” favorită a glumelor sale, scrie The Daily Telegraph, era Herman Göring, şeful aviaţiei germane, căruia îi plăcea să-şi acorde decoraţii şi medalii.

Iată şi o parte din glumele favorite ale fuhrer-ului prezentate în cartea „The Last Witness” („Ultimul martor”):

Hitler povestea cum doamna Göring l-a surprins, la un moment dat, pe soţul său în timp ce rotea de zor un baston deasupra propriilor izmenele şi l-a întrebat ce încearcă să facă. Hitler glumea apoi spunând că generalul i-a explicat soţiei că îşi promovează pijamaua la rangul de salopetă.

Cu o altă ocazie, fuhrer-ul a observat că Heinrich Hoffman, fotograful său oficial, a băut peste măsură de mult şi i-a spus: „Nu te aşeza lângă şemineu! Ai putea să iei foc.”

Hitler obişnuia să facă şi glume macabre pe seama victimelor lagărelor de concentrare. Toate acestea sunt prezentate în cartea „Ultimul martor”, scrisă de Rochus Misch, în vârstă de 90 de ani, care a fost telefonist în buncărul din Berlin, locul unde s-a sinucis Hitler, în anul 1945. Cartea urmează a fi lansată în acest an, în Marea Britanie.

Fotografie: ibibo.com

Antena3.ro

PRESA STRĂINĂ DESPRE RAPORTUL PE JUSTIŢIE: EUROPA RESPINGE BULGARIA ŞI SALVEAZĂ ROMÂNIA

După rapoartele Comisiei Europene pe tema justiţiei, comentariile presei europene se concentrează asupra Bulgariei, sancţionată cu blocarea unor fonduri de asistenţă - decizie de o duritate fără precedent. În contrast, România are parte de mai multă îngăduinţă, dar editorialiştii străini nu trec cu vederea că şi ţara noastră a primit un avertisment destul de sever.

"Bruxelles-ul sancţionează Sofia şi avertizează Bucureştiul" este titlul ales de Euronews pentru ştirea despre rapoartele publicate miercuri. "Bruxelles-ul apreciază că aceste două ţări au rămas în urmă cu lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate (...) Comisia crede că România a făcut un pic mai bine decât Bulgaria. Aşa se explică de ce Bucureştiul nu a fost sancţionat, ci doar mustrat. Potrivit mai multor experţi, s-au făcut progrese la nivel local, dar justiţia română mai trebuie întărită la nivelul naţional", se arată în materialul Euronews.

Continuarea pe antena3.ro

SUPERMARKETURILE DIN U.E. POT VINDE DIN NOU LEGUME ŞI FRUCTE "DIFORME"





Supermarketurile din U.E. pot vinde din nou legume şi fructe diformeDupă lungi dezbateri, reprezentanţii Comisiei Europene au ajuns la concluzia că un morcov strâmb ar putea fi la fel de bun în ciorbă ca şi unul perfect drept. Motiv pentru care pe rafturile supermarketurilor din Uniunea Europeană vor apărea în curând şi legumele sau fructele "diforme", care, până acum, erau date de o parte. Comisia Europeană vrea astfel să mai domolească escaladarea preţurilor.

Uniunea Europeană vrea să renunţe la 26 din cele 36 de standarde care se aplică unei game foarte largi de produse, printre care conopida, usturoiul, spanacul, prunele sau pepenii. Standarde care erau considerate de unii "absurde". Condiţia este însă ca acestea să fie vândute cu o etichetă pe care să fie inscripţionat mesajul: "produs destinat procesării", adică bun pentru gătit.

Franţa, Italia, Spania sau Grecia sunt însă ţările care se opun comercializării produselor imperfecte.

Observator

PIRATERIA ONLINE ARE ZILELE NUMĂRATE. ACORD ÎNTRE FURNIZORII BRITANICI DE INTERNET ŞI CASELE DE DISCURI

Pirateria online are zilele numărate. Acord între furnizorii britanici de internet şi casele de discuriŞase dintre cei mai mari provideri de internet din Marea Britanie au pus la cale un plan de stopare a pirateriei online, anunţă BBC. Înţelegerea a fost mediată de Guvern şi va consta în trimiterea a sute de scrisori persoanelor suspectate că ar împărtăşi ilegal muzică. Industria muzicală însă doreşte restricţionarea accesului la internet pentru cei care ignoră avertismentele, lucru pentru care providerii de internet declară că nu sunt deocamdată pregătiţi, conform BBC.

Companiile care au semnat înţelegerea sunt BT, Virgin, Orange, Tiscali, BSkyB şi Carphone Warehouse. "Majoritatea furnizorilor importanţi de internet sunt conştienţi, în prezent, de faptul că au responsabilitatea de a se ocupa de cei care împărtăşesc ilegal fişiere prin intermediul reţelelor acestora", a declarat Geoff Taylor, reprezentatntul industriei muzicale, citat de BBC.

Potrivit acestuia a fost nevoie de mai mulţi ani pentru ca providerii de net să adopte această optică. Prin acest plan se încearcă implicarea şi colaborarea firmelor în lupta împotriva "sharing-ului" ilegal de muzică. "Discuţiile continuă între casele de discuri şi providerii de internet", a declarat Taylor.

Fotografie: www.lsurveille.com

Antena3.ro

GOOGLE A LANSAT KNOL, RIVALA WIKIPEDIEI





Google a lansat Knol, rivala WikipedieiKnol este proiectul Google ce se doreşte a fi un rival redutabil pentru Wikipedia: articole scrise de ulitizatori, pe diferite teme, precum medicină, ştiinţă, geografie, istorie sau divertisment. Conceptul a fost anunţat de vicepreşedintele Udi Manber, pe 13 decembrie 2007. Versiunea beta a fost lansată, însă, după mai bine de jumătate de an, pe 23 iulie 2008, având deja câteva sute de articole.

Diferenţa o face calitatea autorilor. Articolele sunt scrise de autorităţi din domeniu, utilizatori care sunt obligaţi să îşi dea numele adevărat pentru a le putea fi verificată identitatea. Autorilor nu le va fi îngrădită libertatea de exprimare. Aceştia pot fi chiar recompensaţi cu mii de dolari proveniţi din reclamele AdSense.

Cititorii se pot implica şi ei în universul Knol, votând articolele sau propunând subiecte. Knol are la bază ideea potrivit căreia prima afişare a unei căutări trebuie să fie cea pe care utilizatorul vrea sa o citească, spune Manber. Deci articolele cele mai votate vor fi mereu cap de listă.

Termenul „knol” vine de la „knowledge” (engl. „cunoştinţă”). Cele mai multe articole Knol sunt din domeniul medicinei şi sănătăţii. Sunt interzise articolele cu caracter pornografic, discriminatorii sau cu conţinut violent.

Antena3.ro

joi, iulie 24, 2008

ANGELA MERKEL: DECIZIA C.E. DE A CONTINUA MONITORIZAREA ROMÂNIEI ESTE CORECTĂ





Angela Merkel: Decizia C.E. de a continua monitorizarea României este corectăComisia Europeană a decis să continue monitorizarea României şi Bulgariei, întrucât progresele făcute de cele două ţări în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate „nu sunt suficiente”. Această decizie a fost catalogată drept „corectă” de către cancelarul german Angela Merkel, care a cerut României şi Bulgariei să se implice mai puternic în vederea respectării standardelor europene.

„Aceste rapoarte nu ne pot mulţumi. Doresc ca data viitoare, rapoartele să fie mai bune. Fără progrese vizibile şi credibilitatea Guvernelor în ochii propriului electorat are de suferit”, a declarat Angela Merkel, citată de Mediafax.

Pentru atingerea obiectivelor cerute de Comisia Europeană, România va primi sprijinul Marii Britanii conform unei declaraţii făcute de Ministerul Afacerilor Externe din Marea Britanie pentru Mediafax. Ministerul de Externe britanic a salutat progresele făcute de Guvernul român, apreciind că procesul de monitorizare a ajutat România să îşi concentreze toate eforturile în vederea împlinirii reformelor corespunzătoare. „Credem că procesul de monitorizare a ajutat România să îşi concentreze toate eforturile în vederea împlinirii reformelor corespunzătoare. Progresul realizat până în momentul de faţă reprezintă o dovadă în acest sens”, spune ministrul de Externe de la Londra.

Antena3.ro

ASPIRE ONE, PRIMUL "NET-BOOK" DE LA ACER

Aspire one, primul net-book de la AcerPiaţa mini laptop-urilor este în continuă creştere, lucru de care profită şi Acer prin sub-notebook-ul Aspire one. Laptop-ul Acer costă doar 379 de dolari, în timp ce Asus Eee, principalul său rival, este mai scump cu 120 de dolari. Acer a declarat că a construit Aspire one având un singur scop şi anume îmbogăţirea vieţii oamenilor prin simplitate, oferind acces uşor la internet şi o mai facilă comunicare în tot ceea ce înseamnă comunităţi sociale virtuale.



Aspire one foloseşte sistemul de operare Linpux Linux Lite, timpul de pornire şi oprire fiind astfel considerabil redus. Mulţumită unui soft special dedicat mail-ului pot fi deschise separat şase conturi de e-mail, într-o singură fereastră, şi un program Messenger prin care pot fi accesate principalele conturi de acest tip.



Aspire one a fost desenat în funcţie de ceea ce au cerut consumatorii, conform Acer, şi anume comunicarea mobilă, oriunde te-ai afla. Aşadar, designul notebook-ului este esenţial, iar prin miniaturizarea componentelor interioare greutatea a fost şi ea redusă substanţial, la sub un kilogram, rezultatul fiind un laptop foarte atrăgător, uşor şi cu adevărat mobil.



Tastatura lui Aspire one a fost concepută special pentru comunicare nefiind făcut niciun rabat, şi având dimensiunile uneia normale. Ecranul lui Acer Aspire One este suficient de mare (8,9 inch) pentru a suporta rezoluţia maximă de 1024x600.



Aspire one, specificaţii complete:
-display LED-backlit de 8,9 inch, 1024 x 600
-procesor 1.6GHz Atom N270
-512MB DDR2 SDRAM (memoria poate fi mărită)
-cameră de 1.3 megapixeli, SDHC şi multi-format media readers
-802.11b/g, Ethernet, trei posrturi USB 2.0, VGA, şi mufă audio out de 3.5mm
-mini PCI slot pentru WWAN
-hard drive de 80GB (cu XP) sau 8GB solid state (cu Linux)
-2,5 sau 5 hours prin bateriile cu 3 ori 6 celule în modelul XP, 3 sau 7 hours cu Linux
-greutate aproximativ 1kg

Fotografii: Acer.com

Antena3.ro

Christian The Lion At World's End

INCIDENT NUCLEAR ÎN SUDUL FRANŢEI. 100 DE PERSOANE AU FOST CONTAMINATE CU PRAF RADIOACTIV

Incident nuclear în sudul Franţei. 100 de persoane au fost contaminate cu praf radioactiv Aproximativ o sută de persoane au fost contaminate uşor cu praf radioactiv, în urma unui nou incident produs la centrala nucleară Tricastin, din sud-estul Franţei. Potrivit conducerii centralei, incidentul s-a produs în clădirea în care se află un reactor oprit pentru revizie. Substanţe radioactive s-au scurs dintr-un furtun. Autoritatea din domeniu a catalogat incidentul drept unul de nivel 0, în timp ce directorul centralei spune că nu vor exista urmări.

Angajaţii au fost evacuaţi şi transportaţi la infirmerie pentru examene medicale. Acesta este cel de-al patrulea incident produs la o instalaţie nucleară din Franţa, în mai puţin de două săptămâni şi al doilea la Tricastin.

Sursă foto: www.monde-a-velo.com

Antena3.ro

miercuri, iulie 23, 2008

NEW YORK: SEXUL ŞI ZVASTICA REPREZINTĂ CULTURA ROMÂNĂ, CHIAR LÂNGĂ CONSULATUL ROMÂN





New York: Sexul şi zvastica reprezintă cultura română, chiar lângă Consulatul român (FOTO) Cea mai recentă expoziţie organizată la Institutul Cultural Român de la New York, o colecţie de desene murale, mulaje şi obiecte care îşi propun să reprezinte arta contemporană românească, a stârnit numeroase critici în rândul comunităţii româneşti din New York. Expoziţia, aflată la intrarea în clădirea Consulatului General al României la New York, unde se află şi Misiunea română la ONU, a fost aspru criticată într-un articol apărut în publicaţia New York Magazin, citată de Andrei Bădin, pe blogul personal.

În articol se arată cum toţi trecătorii de pe 3th Avenue pot vedea şocantele imagini care conţin simboluri rasiste precum zvastica şi foarte multe trimiteri, care de care mai explicite, la sex.



„Institutul Cultural Român din New York are o inițiativă estivală denumită “Libertate pentru leneşi” - sau pentru iresponsabili, într-o traducere mai liberă. Sub pretextul că se combină “estetica lowbrow, grafitti figurativ şi o abordare neobişnuită a textului”, ICR-New York “dă viaţă pereţilor mohorâţi şi „discută” cu mediul”. Această „expoziţie cu picturi stradale” este - după părerea mea - o veritabilă nouă “perlă” a directoarei Corina Şuteu şi a colaboratorilor săi, fiind plasată în Galeria Română, la intrarea principală în Consulatul General al României din New York (în aceeaşi clădire îşi are sediul şi Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite), scrie profesorulJohn Gabrian Marinescu, preşedinte al Romanian Independent Media Production of America, în articolul menţionat.



„Fără pic de responsabilitate sau jenă, directoarea Corina Şuteu a dat dispoziţie ca “talentaţii pictori”, selectaţi din ţară, să degradeze zidurile şi să le profaneze, prin aplicarea unor viziuni de o îndoielnică şi proastă inspiraşie, aglomerându-le figurativ-caricatural, abominabil şi cu o simbolistică scâlciată înţeleasă numai de executanţii implicaţi. De altfel, nume precum “Nuclear Fairy”, “IRLO” şi “Omar” nici pe departe nu sună a fi tradiţionale româneşti.” mai spune profesorul.
Continuarea pe antena3.ro

Masterat la coada vacii

Şcoală
Şcoală "Europeană". Bătaie de joc şi umilinţă la Institutul European de Management Agricol "Borris" din Danemarca
Sursa: Morten Halskov
ŢEAPĂ DANEZĂ • Veterinari şi ingineri romăni, păcăliţi cu o falsă specializare
Mai mulţi tineri români absolvenţi de medicină veterinară şi de agronomie trăiesc de şapte luni un adevărat coşmar în Danemarca. Cînd au plecat erau convinşi că-i aşteaptă doi ani de specializare, în cele mai bune condiţii. De atunci trăiesc în mizerie şi îndură umilinţa din partea colegiului danez.
CLUJUL RECUNOAŞTE. "Noi am refuzat să semnăm un contract cu această şcoală pentru că am fost acolo şi am văzut care sînt condiţiile. Nemulţumirea mea a fost legată în primul rînd de faptul că nu asigurau un program de Master sau măcar de postuniversitar, iar lor, fiind absolvenţi, nu le foloseşte la nimic dipoloma pe care le-o dau ei. Într-adevăr, ei derulează programe specifice pentru absolvenţii de liceu. I-am explicat şi doamnei de la Iaşi această situaţie, dar ea, doamna, îl susţinea cu vehemenţă. I-am spus că sînt anumite goluri în informaţie şi cîteva nereguli, dar n-a interesat-o. Nu era de acord cu părerile mele. Acum îmi şi pare rău că m-am dus acolo", declară Laura Paulette, de la Universitatea din Cluj-Napoca. Aceasta spune că Horia Hamzea, unul dintre cei patru absolvenţi păcăliţi, s-a dus în Danemarca pe filiala Iaşi, iar interviul l-a dat în faţa unui reprezentant al colegiului danez, prin intermediul instituţiei de învăţămînt de la Iaşi, numai spaţiul fizic al desfăşurării interviului fiindu-le pus la dispoziţie de Universiatatea din Cluj.
Continuarea in Jurnalul national

Cele mai ciudate nume de orase din lume

De la lume adunate in cuvinte deocheate, am alcatuit o lista cu cele mai bizare nume de orase din lume.

Nu stim cat de bizare vi se par, dar macar doza de umor si ciudatenie tot exista in denumire. In cel mai fericit caz speram ca nu are legatura cu locuitorii.

Nu va vine sa credeti, dar denumirile sunt cat se poate de adevarate:

10. Truth Or Consequences (New Mexico, SUA)

9. Climax (Michigan, SUA)

8. Fart (Virginia, SUA)

7. Blowhard (Australia)

6. Why (Arizona, SUA)

5. Dildo (Newfoundland, Canada)

4. Intercourse (Pennsylvania, SUA)

3. Boring (Oregon, SUA)

2. French Lick (Indiana, SUA)

oras 1. Fucking (Austria) - este cel mai faimos semn de trafic, turistii oprind deseori pentru a face fotografii. Fiind foarte des furat de catre "amatorii de senzatii tari" s-a facut un adevarat depozit de semne pentru a-l inlocui.

Din Rromania:

10. Bulbucata (Giurgiu)

9. Paros (Hunedoara)

8. Stalpu (Buzau)

oras 7. Boldu (Buzau)

6. Colti (Buzau)

5. Udati-Manzu (Buzau)

4. Insuratei (Braila)

3. Lungesti (Valcea)

2. Flamanzeni (Ilfov)

1. Gogosari (Giurgiu)

Continuarea pe apropo.ro

Primele autobuze cu biocombustibil vor circula in Cluj si Alba


Patru autobuze vor circula, incepand de vineri, in Cluj si Alba, cu un combustibil creat pe baza de ulei de rapita, inlocuind, in premiera nationala, clasica motorina.

Proiectul a inceput in urma cu doi ani si vizeaza inlocuirea motorinei folosite de societatile care asigura transportul in comun, a declarat decanul Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Nicolae Burnete, cel care a realizat experimentele pe acest biocombustibil. "Vrem sa punem in circulatie autobuze care functioneaza fara motorina, doar cu combustibili proveniti din uleiuri vegetale. Este vorba despre metil-ester de rapita. Acum doi ani, am pus in circulatie autobuze care au functionat cu amestec de ulei vegetal si motorina", a declarat, luni, Burnete.

El a explicat ca printre avantajele acestui combustibil pe baza de ulei de rapita se numara reducerea poluarii cu peste 30%, dar nici aspectele economice sau sociale nu sunt de neglijat. "Acest combustibil este mai ieftin decat motorina. Consumul de biocombustibil, proportional cu motorina, este cu 2-3% mai mare, dar se justifica prin pretul de cost mai redus", a spus Nicolae Burnete.

Directorul RATUC, Liviu Neag, a explicat ca autobuzul pe care se va realiza experimentul este vechi de 15 ani si consuma 25 de litri de motorina la suta de kilometri. Neag a spus ca institutia pe care o conduce este interesata sa coopereze la asemenea experimente, cu atat mai mult cu cat a fost emisa o ordonanta de urgenta care prevede ca, pana in 2009, toate societatile de transport sa foloseasca surse cu grad redus de poluare drept combustibil pentru 2% din masinile din parcul auto.

sursa green-report.ro

si ratuc.ro

CERCETĂTORII CER CA POPEYE SĂ FIE INTERZIS PENTRU CĂ DĂUNEAZĂ COMPORTAMENTULUI COPIILOR





Cercetătorii cer ca Popeye să fie interzis pentru că dăunează comportamentului copiilorCel mai cunoscut marinar ar trebui interzis pentru că este violent. Vorbim despre Popey marinarul. O fi bine că mănâncă spanac, dar se bate prea des cu personajele rele. Aşa că, susţin cercetătorii americani, face parte din programele agresive care influenţează negativ comportamentul copiilor.

Unul dintre cei mai renumiţi profesori americani spune că Popeye nu mai e bun pentru copii. Cercetătorul crede că micuţii imită comportamentul agresiv al lui Popeye. "Cele mai multe episoade din Popeye conţin foarte multă violenţă, o persoană bate o altă persoană pentru tot felul de motive", spune Craig Anderson, directorul Centrului Pentru Studierea Violenţei.

Acum profesorul cercetează comportamentul micuţilor din România şi susţine că ţara noastră este în top în ceea ce priveşte agresivitatea copiilor. "Copiii învaţă din ceea ce văd, învaţă că violenţa funcţionează, că băiatul bun îl bate pe cel rău şi aşa ar trebui să se comporte când cineva se poartă urât cu ei", a declarat Anderson.



Universitarii colaborează deja cu Facultatea din Timişoara şi caută sprijin la Inspectoratele Şcolare Judeţene. În judeţul Hunedoara au început chiar un studiu. Peste 200 de copii vor fi supravegheaţi 3 ani împreună cu părinţii şi dascălii lor. Rezultatele vor fi trimise la CNA.

Observator

Casele viitorului, ieftine si reciclabile

Pe piata locuintelor din Europa exista mai multe tendinte ce vizeaza casa viitorului, care se refera la materialele folosite, tehnologiile de reciclare sau multiplele posibilitati de reducere a costurilor de realizare, acestea constituindu-se in diferite concepte, extrem de profitabile pentru beneficiari.

Conceptul „flatpack“

Cererea mare de locuinte si costurile ridicate de pe piata au facut posibila aparitia, cu ceva timp in urma, a unui concept intitulat „flatpack“ (locuinte livrate la pachet). Compania suedeza IKEA, cunoscuta pentru mobila sa usor de asamblat si livrata la pachet, a transpus aceasta tehnica si in constructia de locuinte, in parteneriat cu grupul scandinav de constructii si dezvoltare imobiliara Skanka. In prezent, „boklok“-ul (cunoscut si drept casa IKEA) este vindut in Suedia, Norvegia, Finlanda sau Danemarca, iar de anul trecut si in Marea Britanie. Pretul unei astfel de locuinte este relativ mic, de circa 100.000 de euro, cu conditia ca terenul sa existe deja in proprietatea beneficiarului, iar racordurile la retelele de utilitati sa fie in proximitatea amplasamentului. Publicul tinta pentru aceste apartine tuturor categoriilor sociale, chiar si persoanelor singure, cu un venit relativ redus. In Suedia, un apartament „boklok“ cu doua camere costa sub 25.000 de euro.

Locuinte reciclabile

Un alt concept prezentat recent este cel al locuintelor reciclabile. Construite din materiale refolosibile, acestea consuma putina energie, au design bioclimatic si panouri solare, costul lor variind intre 12.000 si 60.000 de euro. Proiectul apartine arhitectului Luis de Garrido, care l-a intitulat R4 („Refolosire, Recuperare, Reciclare si Ratiune“), fiind realizat din materiale reciclabile si consumind un minimum de energie. Sistemul de iluminare este „low-cost“, iar peretii au fost construiti dintr-un amestec de ceramica si sticla, pentru a-i asigura casei un maximum de luminozitate. Toate aplicatiile din casa sint controlate de un sistem tehnic central, iar consumul lor de energie e practic zero, datorita designului bioclimatic, a panourilor solare si a sursei geotermale de energie.

sursa Monitorul de Cluj

marți, iulie 22, 2008

O FRANŢUZOAICĂ PLEACĂ ÎN SPAŢIU DUPĂ CE A CÂŞTIGAT UN CONCURS DE PE UN AMBALAJ DE CIOCOLATĂ



O franţuzoaică pleacă în spaţiu după ce a câştigat un concurs de pe un ambalaj de ciocolată O stewardeză din Franţa a devenit unul dintre pionierii spaţiului din Europa doar răzuind un ambalaj de ciocolată. Pe acesta se afla un număr câştigător, parte a unui concurs ce are ca premiu o călătorie în spaţiu, în valoare de aproximativ 250.000 de dolari. Franţuzoaica a cumpărat batonul de la un supermarket şi a aruncat hârtia la gunoi. S-a gândit că ea nu câştigă niciodată. Două ore mai târziu s-a răzgândit şi s-a întors să-şi încerce norocul. Ambalajul era tot în coşul de gunoi şi avea pe el numărul câştigător.

Antena3