vineri, iulie 25, 2008

GOOGLE A LANSAT KNOL, RIVALA WIKIPEDIEI





Google a lansat Knol, rivala WikipedieiKnol este proiectul Google ce se doreşte a fi un rival redutabil pentru Wikipedia: articole scrise de ulitizatori, pe diferite teme, precum medicină, ştiinţă, geografie, istorie sau divertisment. Conceptul a fost anunţat de vicepreşedintele Udi Manber, pe 13 decembrie 2007. Versiunea beta a fost lansată, însă, după mai bine de jumătate de an, pe 23 iulie 2008, având deja câteva sute de articole.

Diferenţa o face calitatea autorilor. Articolele sunt scrise de autorităţi din domeniu, utilizatori care sunt obligaţi să îşi dea numele adevărat pentru a le putea fi verificată identitatea. Autorilor nu le va fi îngrădită libertatea de exprimare. Aceştia pot fi chiar recompensaţi cu mii de dolari proveniţi din reclamele AdSense.

Cititorii se pot implica şi ei în universul Knol, votând articolele sau propunând subiecte. Knol are la bază ideea potrivit căreia prima afişare a unei căutări trebuie să fie cea pe care utilizatorul vrea sa o citească, spune Manber. Deci articolele cele mai votate vor fi mereu cap de listă.

Termenul „knol” vine de la „knowledge” (engl. „cunoştinţă”). Cele mai multe articole Knol sunt din domeniul medicinei şi sănătăţii. Sunt interzise articolele cu caracter pornografic, discriminatorii sau cu conţinut violent.

Antena3.ro

Niciun comentariu: