miercuri, iulie 23, 2008

NEW YORK: SEXUL ŞI ZVASTICA REPREZINTĂ CULTURA ROMÂNĂ, CHIAR LÂNGĂ CONSULATUL ROMÂN





New York: Sexul şi zvastica reprezintă cultura română, chiar lângă Consulatul român (FOTO) Cea mai recentă expoziţie organizată la Institutul Cultural Român de la New York, o colecţie de desene murale, mulaje şi obiecte care îşi propun să reprezinte arta contemporană românească, a stârnit numeroase critici în rândul comunităţii româneşti din New York. Expoziţia, aflată la intrarea în clădirea Consulatului General al României la New York, unde se află şi Misiunea română la ONU, a fost aspru criticată într-un articol apărut în publicaţia New York Magazin, citată de Andrei Bădin, pe blogul personal.

În articol se arată cum toţi trecătorii de pe 3th Avenue pot vedea şocantele imagini care conţin simboluri rasiste precum zvastica şi foarte multe trimiteri, care de care mai explicite, la sex.



„Institutul Cultural Român din New York are o inițiativă estivală denumită “Libertate pentru leneşi” - sau pentru iresponsabili, într-o traducere mai liberă. Sub pretextul că se combină “estetica lowbrow, grafitti figurativ şi o abordare neobişnuită a textului”, ICR-New York “dă viaţă pereţilor mohorâţi şi „discută” cu mediul”. Această „expoziţie cu picturi stradale” este - după părerea mea - o veritabilă nouă “perlă” a directoarei Corina Şuteu şi a colaboratorilor săi, fiind plasată în Galeria Română, la intrarea principală în Consulatul General al României din New York (în aceeaşi clădire îşi are sediul şi Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite), scrie profesorulJohn Gabrian Marinescu, preşedinte al Romanian Independent Media Production of America, în articolul menţionat.



„Fără pic de responsabilitate sau jenă, directoarea Corina Şuteu a dat dispoziţie ca “talentaţii pictori”, selectaţi din ţară, să degradeze zidurile şi să le profaneze, prin aplicarea unor viziuni de o îndoielnică şi proastă inspiraşie, aglomerându-le figurativ-caricatural, abominabil şi cu o simbolistică scâlciată înţeleasă numai de executanţii implicaţi. De altfel, nume precum “Nuclear Fairy”, “IRLO” şi “Omar” nici pe departe nu sună a fi tradiţionale româneşti.” mai spune profesorul.
Continuarea pe antena3.ro

Niciun comentariu: