sâmbătă, iulie 28, 2007

„Generaţia Putin” îl admiră pe Stalin


Tinerii din Rusia îl consideră pe fostul dictator sovietic un „înţelept" şi vor să scape de imigranţi

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Iuri Levada, numit „Generaţia Putin – vederile politice ale tineretului rus", adolescenţii îl admiră pe dictatorul Iosif Stalin – vinovat de moartea a milioane de persoane. Ei mai doresc ca imigranţii să fie daţi afară din Rusia.

La întrebarea "Stalin a fost un lider înţelept?", jumătate din cei 1.802 tineri repondenţi, cu vârste între 16 şi 19 ani, au răspuns afirmativ. "54% au fost de acord că Stalin a făcut mai mult bine decât rău", a afirmat Theodore Gerber, sociolog la Universitatea Wisconsin-Madison.

"46% au respins ideea că Stalin a fost un tiran nemilos". Sondajul arată, de asemenea, că 17% din tineri nu au fost de acord că Stalin a fost responsabil pentru închiderea, torturarea şi executarea a milioane de persoane nevinovate, în timp ce 40% din ei au afirmat că rolul dictatorului în represiune a fost văzut într-o manieră exagerată.

Majoritatea celor intervievaţi au fost de părere că prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost o tragedie, iar două treimi sunt de părere că America este un rival şi un inamic. 62 la sută din tineri au afirmat, de asemenea, că doresc ca imigranţii să fie daţi afară din Rusia.

Tabere pentru tinerii pro-Putin

Aceasta ar putea fi pusă şi pe seama celor trei ani de îndoctrinare dusă prin intermediul unor organizaţii de tineret pro-Kremlin, înfiinţate după venirea lui Putin la putere. Cea mai cunoscută dintre ele este "Naşii" (Ai noştri), care a fost fondată pe fondul revoluţiilor portocalii din Georgia şi Ucraina.

Scopul celor care au pus bazele acestor mişcări este promovarea valorilor naţionaliste pentru o Rusie măreaţă. În fiecare an sunt organizate tabere unde tineretului putinist îi sunt predate lecţii de politică.

Organizaţia are filiale în toate cele 85 de regiuni ale Rusiei, numără 100.000 de membri şi organizează diverse tipuri de acţiuni, inclusiv ecologice şi proiecte civice. Sunt chemaţi la demonstraţii de susţinere a Kremlinului şi aduce aminte de Komsomol.
from adevarul

vineri, iulie 27, 2007

McDonald’s, chemat în judecată de un avocat chinez

Un avocat din China a dat in judecata subsidiara locala McDonald’s acuzand-o ca incalca dreptul la informatie al cetatenilor prin folosirea in principal a limbii engleze pe chitantele sale, informeaza Associated Press. Acesta a cerut lantului de restaurante scuze publice si compensatii simbolice de 1 yuan (sase centi).

Avocatul s-a hotarat sa intenteze un proces companiei dupa ce a vizitat doua restaurante in mai si iunie. McDonald’s a anuntat ca nu i se pare corect sa fie data in judecata din acest motiv, subliniind ca reclamele si meniul din restaurante sunt in chineza iar intregul personal vorbeste chinezeste. Totusi, compania a schimbat chitantele in chineza incepand cu luna iulie.

Procesul va incepe marti.

Sursa: AP

miercuri, iulie 25, 2007

CIOCU MIC MILITIENILOR! Rapid a cîştigat Supercupa!!!!


BRAVO RAPID!!! CIOCU MIC MILITIENILOR! CFR, RAPID SI U CLUJ NOUL PODIUM!!!
Cel mai important lucru este ca RAPID exista - Mitica Popescu

marți, iulie 24, 2007

Cucerit


Atacantul Nemanja Jovanovici e fascinat de clădirile vechi ale Clujului şi de multitudinea spaţiilor verzi.

Transferat în această vară de la Pandurii Tg. Jiu, sîrbul Nemanja Jovanovici (22 de ani) a reuşit să viziteze oraşul de pe Someş abia zilele trecute. Arhitectura medievală şi statuile ecvestre ale lui Mihai Viteazu şi Matei Corvin l-au impresionat pe atacantul "şepcilor roşii". "Clujul este un oraş frumos. Îmi place foarte mult aici. M-au impresionat clădirile vechi din centru şi statuia lui Mihai Viteazu, care este de-a dreptul impunătoare. Sînt multe spaţii verzi şi este mult mai curat decît în Bucureşti. Oamenii de aici sînt foarte primitori şi te ajută să te acomodezi repede cu noua casă", a spus vîrful care a evoluat în trei meciuri pentru Steaua Roşie la doar 17 ani.

Aflat din 2003 în România, Jovanovici vorbeşte aproape la perfecţie limba română. "Am învăţat foarte repede de la televizor, de la colegii de echipă şi de la prietena mea, Lavinia. Engleză şi germană vorbesc la fel de bine", a menţionat Nemanja.

Alertă Dolha
Mijlocaşul Bogdan Dolha nu s-a putut antrena ieri din cauza unei contracturi la gamba dreaptă. Conducerea tehnică speră ca el să fie apt de joc duminică, la meciul cu Pandurii. Tot ieri, Andrei Mureşan şi-a scos firele de la operaţia la mîna dreaptă, iar Marius Baciu a făcut doar alergări, nefiind încă refăcut după leziunea fibrilară suferită.

300 de abonamente vîndute
Ieri, la parterul tribunei oficiale a stadionului "Ion Moina", s-au pus în vînzare abonamentele pentru noul sezon, 300 dintre acestea fiind deja epuizate. Preţul unui abonament este de 150 de lei (peluză), 300 de lei (tribuna I), 450 de lei (tribuna 0, neacoperită), 600 de lei (tribuna 0, acoperită). Studenţii îşi pot procura abonamente la jumătate de preţ, în două sectoare de la tribuna I.
from gsp

luni, iulie 23, 2007

Laptele poate fi înlocuit cu nuci


Pe caniculă, copiii se deshidratează foarte repede şi riscă să piardă, odată cu transpiraţia, şi cantităţi semnificative de minerale şi vitamine.

Mai mult, un studiu recent al cercetătorilor americani arată că unul din trei copii are un deficit de calciu în organism.

Cauza principală a acestei situaţii a fost pusă pe seama faptului că cei mai mulţi copii cu vârste între şapte şi 14 ani refuză sistematic să bea lapte.

Acest deficit de calciu trebuie să fie completat din alte surse. Autorii studiului recomandă o dietă bogată în brânzeturi: brânză de vaci, caş etc şi nuci.

Din aceste resurse se pot face tot felul de preparate, plăcute copilului. În această privinţă, doctorul în biochimie Eugen Giurgiu consideră că laptele trebuie introdus şi în dieta copiilor mofturoşi. „Depinde de măiestria fiecărei mămici să-i administreze copilului porţia de lapte pe care s-o bea cu plăcere: laptele fiert cu un baton de vanilie este foarte gustos.

Şi scorţişoara îi schimbă gustul laptelui, iar cei mai mulţi copii nu-l mai refuză", ne-a spus Eugen Giurgiu. Orice copil, oricât de mofturos, nu va putea spune nu în faţa unei porţii de lapte îndulcit cu sirop de zmeură.
from adevarul

Băuturile de tip cola, pericol pentru sănătate!


Mai multe studii arată că acidul fosforic din răcoritoarele de acest tip slăbesc oasele şi predispun la boli renale. Cantitatea mare de zahăr, edulcoranţi şi cafeină îngroaşă lista necazurilor

Băuturile de tip cola sunt nu numai un pericol pentru metabolism şi pentru oase, ci şi un pericol pentru rinichi! Semnalul de alarmă a fost tras de o echipă de specialişti americani de la „National Institute of Environmental Health Science" (NIEHS) şi publicat recent de revista „Epidemiology".

Studiul vine să întregească lista problemelor pe care aceste răcoritoare le pot provoca, deoarece în urmă cu câţiva ani alt studiu arăta cum aceste produse afectează metabolismul calciului din organism. Anatema aruncată asupra băuturilor de acest tip este întărită şi de directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Dr. Nicolae Leahu

Dacă până în prezent cele mai multe temeri legate de băuturile de tip cola erau legate de conţinutul mare de zahăr care ducea la obezitate şi diabet, în prezent alte două pericole îi pândesc pe „fanii" acestor răcoritoare: bolile renale şi osteoporoza.

Dr.Dale P.Sandler

O echipă de cercetători americani de la NIEHS a descoperit recent că acidul fosforic - substanţă existentă în compoziţia băuturilor de tip cola - conţinut în echivalentul a două pahare de cola, administrate zilnic, măreşte de două ori riscul apariţiei insuficienţei renale, faţă de cei care nu consumă cola. Riscul apare indiferent dacă este vorba despre produse de tip light sau nu.

„Studiul nostru, explică dr. Dale P. Sandler, coordonatorul echipei care a efectuat cercetările, sugerează că în cola există o substanţă care determină dublarea riscului apariţiei unor afecţiuni renale. Noi credem că nu este vorba nici de cafeină, nici de zahăr".

Principalul suspect este, potrivit specialiştilor, acidul fosforic care dă gustul acidulat şi, totodată, este şi un bun conservant. Or, este cunoscut faptul că expunerea la concentraţii crescute de acid fosforic afectează funcţionarea normală a rinichilor şi creşte riscul formării de calculi renali (pietre la rinichi). Tocmai de aceea, medicii le recomandă pacienţilor care suferă de boli de rinichi să evite carnea roşie, vânatul şi preparatele bogate în acid fosforic.

Cola „topeşte" oasele

Un alt studiu, efectuat în urmă cu câţiva ani de specialiştii americani de la Universitatea Tufts, din Massachussets, arăta că băuturile carbogazoase care conţin cola scad densitatea minerală a oaselor.

Rezultatele cercetărilor - publicate de buletinul „American Society for Bone and Mineral Research" (ASBMR) - arătau că, pentru a menţine duritatea şi rezistenţa oaselor organismului, este mai bine să evităm consumul frecvent al băuturilor de acest tip, indiferent de vârstă.

De altfel, mai multe studii efectuate de-a lungul ultimilor ani au demonstrat că în cazul copiilor care beau zilnic băuturi carbogazoase există un risc crescut de fracturi ale oaselor, iar analizele au demonstrat că structurile osoase ale acestor copii aveau o densitate mai mică decât cele ale copiilor care nu consumau astfel de băuturi.

Pornind de la aceste constatări, specialiştii de la Universitatea din Tufts au descoperit că băuturile carbogazoase, şi în special cele care conţin cola, scad densitatea osoasă chiar şi în cazul adulţilor.

Astfel, specialiştii au studiat densitatea osoasă din zona oaselor şoldului şi a coloanei vertebrale în cazul unui lot de 1.672 de femei şi 1.148 de bărbaţi. Specialiştii americani au descoperit astfel că femeile care beau cola în fiecare zi au o densitate minerală osoasă mai mică cu aproximativ 2,3 -5 la sută faţă de femeile care nu consumau băuturi de acest tip.
„Şi variantele light sunt nocive, mai ales în combinaţie cu alcool"

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti (ICA), dr. Gheorghe Mencinicopschi, confirmă faptul că astfel de răcoritoare sunt nocive pentru organism, mai ales pentru organismul copiilor. „Fosforul este un antagonist al calciului în organism şi, mai mult, dezechilibrează balanţa calciu-fosfor.

Pe de altă parte, pentru a contracara surplusul de aciditate din organism - rezultat ca urmare a consumului de acid fosforic, organismul trebuie să scoată calciul din oase", explică specialistul român. Se ştie că fosfaţii şi sărurile lor, deci şi acizii sunt factori de grăbire a scăderii densităţii oaselor.

„Printre alte substanţe nocive existente în răcoritoarele de tip cola se numără cafeina, în cantitate apreciabilă, aproximativ 300 mg la o doză de cola", atrage atenţia dr. Mencinicopschi. Cafeina este contraindicată pentru copii. „Mulţi uită că doza de cafeină din cola se adaugă la cea ingerată odată cu alte preparate, inclusiv cafea", remarcă directorul ICA. Aceasta provoacă dependenţă în timp.

Pe de altă parte, aceste băuturi au şi o cantitate mare de zahăr. Un litru de cola introduce în organism automat şi 100 g de zahăr alb. Excesul de zahăr duce în timp la scăderea secreţiei de insulină şi la apariţia diabetului de tip II.

„O altă problemă o reprezintă variantele «light» - atrage atenţia dr. Mencinicopschi - care conţin edulcoranţi (îndulcitori) intenşi, cum sunt aspartam, acesulfam, ciclamat, zaharină. Toţi aceşti compuşi sunt extrem de nocivi, mai ales dacă sunt combinaţi cu alcool, cum este moda cocktailurilor care conţin alcool şi cola. Metabolizarea alcoolului se înrăutăţeşte extrem de mult şi te îmbeţi de patru ori mai repede decât în mod normal, iar alcoolul devine mult mai neurotoxic".
from adevarul