sâmbătă, iulie 28, 2007

„Generaţia Putin” îl admiră pe Stalin


Tinerii din Rusia îl consideră pe fostul dictator sovietic un „înţelept" şi vor să scape de imigranţi

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Iuri Levada, numit „Generaţia Putin – vederile politice ale tineretului rus", adolescenţii îl admiră pe dictatorul Iosif Stalin – vinovat de moartea a milioane de persoane. Ei mai doresc ca imigranţii să fie daţi afară din Rusia.

La întrebarea "Stalin a fost un lider înţelept?", jumătate din cei 1.802 tineri repondenţi, cu vârste între 16 şi 19 ani, au răspuns afirmativ. "54% au fost de acord că Stalin a făcut mai mult bine decât rău", a afirmat Theodore Gerber, sociolog la Universitatea Wisconsin-Madison.

"46% au respins ideea că Stalin a fost un tiran nemilos". Sondajul arată, de asemenea, că 17% din tineri nu au fost de acord că Stalin a fost responsabil pentru închiderea, torturarea şi executarea a milioane de persoane nevinovate, în timp ce 40% din ei au afirmat că rolul dictatorului în represiune a fost văzut într-o manieră exagerată.

Majoritatea celor intervievaţi au fost de părere că prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost o tragedie, iar două treimi sunt de părere că America este un rival şi un inamic. 62 la sută din tineri au afirmat, de asemenea, că doresc ca imigranţii să fie daţi afară din Rusia.

Tabere pentru tinerii pro-Putin

Aceasta ar putea fi pusă şi pe seama celor trei ani de îndoctrinare dusă prin intermediul unor organizaţii de tineret pro-Kremlin, înfiinţate după venirea lui Putin la putere. Cea mai cunoscută dintre ele este "Naşii" (Ai noştri), care a fost fondată pe fondul revoluţiilor portocalii din Georgia şi Ucraina.

Scopul celor care au pus bazele acestor mişcări este promovarea valorilor naţionaliste pentru o Rusie măreaţă. În fiecare an sunt organizate tabere unde tineretului putinist îi sunt predate lecţii de politică.

Organizaţia are filiale în toate cele 85 de regiuni ale Rusiei, numără 100.000 de membri şi organizează diverse tipuri de acţiuni, inclusiv ecologice şi proiecte civice. Sunt chemaţi la demonstraţii de susţinere a Kremlinului şi aduce aminte de Komsomol.
from adevarul

Niciun comentariu: