Insula Serpilor este subiectul unei dispute istorice intre Romania si Ucraina. Miza este in primul rand strategica - accesul in apele teritoriale - dar si economica - posibilitatea explorarii si, eventual, exploatarii resurselor de hidrocarburi. In 2004, Bucurestiul a sesizat Curtea Internationala de Justitie de la Haga, iar un verdict este asteptat anul acesta.
Intre timp, guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a anuntat luni ca presedintii roman si ucrainean vor vizita Insula Serpilor la jumatatea lunii iunie, planurile vizitei fiind confirmate in proportie de 99,9%, asa cum informa presa de marti. Insa Administratia Prezidentiala neaga sec informatia: „Presedintele nu are in acest moment programata o astfel de vizita", a aratat purtatorul de cuvant Valeriu Turcan.Litigiul dintre Romania si Ucraina nu se refera doar la Insula Serpilor, aceasta fiind numai una din cinci insule disputate. Situata in Marea Neagra, la 45 de kilometri de uscat, este cea mai importanta; alte trei dintre ele sunt ostroave de pe bratul Chilia: Dalerul mare, Dalerul mic si Coasta Dracului. A patra se situeaza la gura Stari-Stambul: ostrovul Limba.
Conform legislatiei internationale, fiecare tara are o platforma continentala pana la 200 de metri adancime si o zona economica exclusiva care se intinde 200 de mile marine in larg. Revenind la Insula Serpilor, aceasta are o suprafata de 17 hectare si poate fi strabatuta usor de la un capat la altul in circa o ora.
O zona stancoasa cu vegetatie saraca, insula isi datoreaza numele sarpelui de apa ce se gasea pe insula, care a disparut definitiv in urma amplelor lucrari secrete desfasurate de sovietici in anii 50. Insula Serpilor a inceput sa aiba importanta economica in 2005, odata cu descoperirea unor importante rezerve de petrol si gaze naturale in subsolul platoului continental din jurul insulei.
Acesta este si motivul inversunarii Ucrainei: luna trecuta, Ministerul Economiei a prezentat un proiect de lege pentru crearea pe Insula Serpilor a unei zone economice libere, Ahilia. Oficial, proiectul doreste sa atraga investitii pe care sa le utilizeze eficient pentru dezvoltarea turistica a insulei, pentru protectia resurselor naturale, dezvoltarea infrastructurii si intensificarea activitatii economice.
Citeste articolul integral in