vineri, martie 21, 2008

PROTESTE ÎN CHINA. GUVERNUL A RECUNOSCUT CĂ A DESCHIS FOCUL ASUPRA MANIFESTANŢILOR TIBETANI

Proteste în China. Guvernul a recunoscut că a deschis focul asupra manifestanţilor tibetaniÎn Tibet şi în provinciile vecine viaţa politică rămâne foarte tensionată. Guvernul chinez a recunoscut joi, pentru prima dată, că poliţia a deschis focul împotriva manifestanţilor tibetani. Televiziunea chineză de stat a difuzat, pe canalele destinate străinătăţii, un reportaj de 15 minute despre violenţele de săptămâna trecută din Lhasa, capitala Tibetului. Filmul, care foloseşte şi imagini deja cunoscute, îi acuză pe manifestanţii tibetani că au declanşat tulburările.

"Poliţiştii au dat dovadă de o reţinere maximă şi nu au folosit arme mortale nici când viaţa lor era în pericol", afirmă comentariul filmului. Agenţia oficială de presă a anunţat, totuşi, că forţele de securitate au deschis focul "în legitimă apărare", duminică, într-o zonă locuită de tibetani din provincia Sîciuan. Patru oameni ar fi fost răniţi. Militanţii tibetani din exil susţin, însă, că în incident şi-au pierdut viaţa opt manifestanţi şi că bilanţul total al violenţelor este de cel puţin o sută de morţi.

Televiziunea chineză a difuzat joi şi imagini ale unor răsculaţi care s-au predat autorităţilor. Deşi autorităţile afirmă că situaţia revine la normal, miercuri au fost observate noi convoaie militare în drum spre Tibet şi provinciile vecine. Casa Albă şi-a reafirmat îngrijorarea faţă de situaţia din Tibet, dar a precizat că preşedintele Bush nu şi-a anulat prezenţa la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Unele organizaţii au cerut boicotarea Olimpiadei, ca protest faţă de represiunea din Tibet. Consulatul chinez din San Francisco a fost, miercuri, ţinta unei sticle incendiare, dar nimeni nu a fost rănit.

Antena 3

Niciun comentariu: