Potrivit lui Alan Greenspan, criza financiară din Statele Unite va fi privită de analiştii din viitor ca cea mai dură de după cel de-al doilea război mondial. Fostul preşedinte al Băncii Centrale Americane (Fed) a declarat într-un editorial în Financial Times că această criză va lua sfârşit când preţul caselor se va stabiliza şi când pierderile sau câştigurile vor deveni efective, nu prospective.
După recordul din 2006, preţurile de pe piaţa imobiliară au intrat în colaps. Din vara lui 2006, sute de mii de case, unele în prag de a fi ipotecate au fost date spre închiriere. Astfel, s-a creat un surplus de ofertă pe piaţa imobiliară, de aproximativ 600.000 de case. Constructorii au fost luaţi prin surprindere de contracţia preţurilor, neputând anula lucrările în curs de finalizare. La cele 600.000 de case s-au adăugat alte 200.000.
Criza din SUA va atrage multe pierderi. Cele mai afectate vor fi băncile şi instituţiiile de credit, care îşi alcătuiesc strategia pe mai mulţi ani şi care nu iau în calcul riscuri de o asemenea amploare.
Problema, în opinia lui Greenspan, constă în faptul că Statele Unite nu au modele matematice şi econometrice performante de previziune. Oricât de competitive ar fi cele din prezent, acestea sunt luate prin suprindere de schimbările bruşte din economia americană.
Antena3.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu