vineri, martie 21, 2008

De Ziua Apei, un miliard de oameni suferă de sete

În Africa, peste 50% din locuitori nu au o sursă ...
Încălzirea globală şi creşterea demografică vor accentua lipsa de apă potabilă

Ziua mondială a apei a fost celebrată ieri, cu două zile mai devreme decât în mod normal (22 martie), pentru a nu corespunde cu weekendul pascal al creştinilor romano-catolici. Conform ultimelor studii, un miliard de oameni suferă din cauza lipsei de apă, a cărei penurie se va accentua şi mai mult pe viitor sub dubla presiune a încălzirii globale şi a cererii tot mai mari de apă pe fondul creşterii demografice.

Cercetătorii spun că, în acest moment, o treime din populaţia lumii continuă să trăiască fără acces la apă de calitate, fapt pentru care, în fiecare zi, mor 25.000 de persoane, mai ales copii. Unul dintre obiectivele Summitului Mondial al Dezvoltării Durabile de la Johannesburg , din 2002, presupune reducerea la jumătate a numărului de persoane private de apă potabilă, până în 2015, raportat la anul 1990. Asta ar însemna că, zilnic, aproximativ 274.000 de persoane ar trebui să capete acces la apă de calitate.

Tot mai puţină apă în viitor

Pe planetă însă, apa este inegal distribuită, iar pentru ca toţi oamenii să aibă acces la ea trebuie plătit un preţ mare. "La nivel global, apa abundă acolo unde nu trăieşte nimeni", spune Pierre Chevallier, specialist pentru resursele de apă de la Institutul francez de cercetări pentru dezvoltare. De exemplu, în părţile amazoniene ale statului Peru există multă apă, dar toată coasta Pacificului este foarte secetoasă.

"Viitorul este sumbru, având în vedere faptul că încălzirea globală va accelera fenomenul de evaporare şi de topire a gheţarilor, reducând tot mai mult cantitatea de apă disponibilă. În plus, presiunea demografică este îngrijorătoare. Nu creşte numai populaţia mondială, ci şi exigenţele oamenilor, odată cu ameliorarea condiţiilor de trai în ţările emergente", explică Chevallier.

Nu sunt bani pentru transportul apei

Astăzi, apa destinată uzului casnic - consumul uman şi igienizarea locuinţelor – reprezintă 10 la sută din consumul planetar (faţă de 20 la sută necesare pentru industrie şi 70 la sută pentru agricultură). Un cetăţean nord-american consumă în medie 500 l/zi, un european - în jur de 300 litri, în timp ce un african nu are la dispoziţie decât aproximativ 10-20 l/zi.

"Problema este că stocarea şi transportarea apei necesită investiţii colosale. Tehnic vorbind, nu este imposibil, dar ţările care au nevoie de apă nu dispun de mijloacele financiare necesare achiziţionării ei", a subliniat Pierre Chevallier.
from adevarul.ro

Niciun comentariu: