miercuri, martie 19, 2008

UNGURII VOR SĂ DEŢINĂ MONOPOL PE PIAŢA UE ÎN PRODUCEREA DE PALINCĂ

Ungurii vor să deţină monopol pe piaţa UE în producerea de palincă Palinca, recunoscută ca produs unguresc protejat de Comunitatea Europeană, este pe cale să devină subiectul unei legi aflate în dezbatere în Parlamentul de la Budapesta. Politicienii vor să instituie, prin lege, monopol pe piaţa comunitară în ceea ce priveşte producerea băuturii spirtoase. Cu alte cuvinte, palinca să fie făcută numai de către unguri. Dacă legea va fi adoptată, românii care făceau până acum palincă trebuie să-şi redenumească produsul, dacă vor să nu aibă de-a face cu justiţia.

Legea a fost iniţiată de doi deputaţi ai partidului de opoziţie Fidesz, care afirmă că palinca este o adevărată comoară naţională a Ungariei. Ulterior, proiectul a fost semnat de câte doi deputaţi din fiecare partid parlamentar, ca o dovadă că problema este într-adevăr de interes naţional. Potrivit viitoarei legi, doar băuturile distilate şi îmbuteliate în Ungaria, din fructe cultivate în ţară, vor avea dreptul să poarte numele de palincă.

Parlamentarii susţin că Uniunea Europeană a declarat, încă din 2004, palinca drept produs tradiţional al Ungariei, dar până acum nicio lege nu proteja acest statut. Palinca se mai produce în câteva regiuni din Austria, dar mai ales în România, iar iniţiatorii legii nu văd cu ochi buni acest lucru.

„România are şi ea produsul ei naţional, numit Ţuică. Eu i-aş încuraja pe români să-şi protejeze şi ei Ţuica şi astfel s-o scoată pe piaţă. Dar, dacă vor să facă palincă, atunci trebuie să se supună normelor noastre din Ungaria”, a declarat unul dintre iniţiatori.

Deputatul a precizat că austriecii au primit deja dreptul să producă palincă de caise, dar în cazul României nu se va accepta decât palinca de prune. Legea prevede înfiinţarea unui Comitet Naţional al Palincii, care va reglementa producţia şi normele de calitate.

Antena 3

Niciun comentariu: