vineri, iulie 13, 2007

Misterele Cernobîlului



Specii care nu mai fuseseră văzute de zeci de ani în zonă, precum elanul, au reapărut în rezervaţie

Când s-a produs explozia de la Cernobîl, toată lumea şi-a închipuit că zona va deveni un deşert nuclear. Oamenii au fost atunci evacuaţi de urgenţă, dar animalele şi păsările au fost însă lăsate în urmă. Multe au murit, altele s-au dezvoltat şi s-au înmulţit. Unele specii care nu mai fuseseră văzute de zeci de ani au reapărut. Şi vegetaţia revine la viaţă. Localnicii pun minunea pe seama rostopascăi, o plantă medicinală care creşte acum aici din belşug.

Cei care au intrat în zona de excludere spun că bizonii, caii sălbatici şi lupii sunt numai câteva dintre animalele care hoinăresc pe aici, iar pădurile s-au extins.

Pământul e acoperit de ciuperci şi fructe de pădure şi în râuri înoată peşti de dimensiuni mari. Fenomenul e greu de explicat, însă unii oameni de ştiinţă spun că el s-ar datora absenţei aproape totale a omului, chiar dacă radioactivitatea în zonă e în continuare mult peste limitele admise.

Un nou studiu referitor la impactul radiaţiilor asupra diferitelor specii, făcut de cercetătorii americani în colaborare cu cei francezi şi ruşi, arată că păsările cu pene colorate au suferit mai mult în urma contaminării după dezastrul nuclear de la Cernobîl. Păsările cu pene roşii, galbene şi portocalii, păsările care depuneau cele mai mari ouă şi cele care migrau cel mai departe au fost cele mai afectate de explozie, probabil pentru că au folosit mai mult din substanţele chimice naturale care formează un remediu împotriva radiaţiilor, susţin specialiştii. Supravieţuirea păsărilor mai "cenuşii" pare să fie determinată de antioxidanţi – chimicale naturale obţinute adesea prin diete care ajută în lupta cu efectele negative ale radicalilor fără oxigen generaţi de către ADN – care distrug radiaţiile, au explicat cercetătorii.
from adevarul

Pasta de dinţi contrafăcută se vinde şi în Marea Britanie



Pasta de dinţi contrafăcută care ar putea cauza grave probleme de sănătate celor care o folosesc a început să fie vândută în pieţele şi magazinele de reduceri din Marea Britanie, anunţă Sky News.

Tuburile contrafăcute de pastă de dinţi Sensodyne au etichete scrise atât în limba arabă, cât şi în engleză, iar producătorul mărcii originale, Glaxo Smith Kline, a spus că acestea conţin niveluri ridicate de chimicale care s-ar putea dovedi toxice pentru copii şi pentru cei care au disfuncţii la ficat sau la rinichi.

Reprezentanţii companiei au precizat că acele produse false erau copii ilegale şi nu aveau nicio legătură cu firma producătoare.

Aceştia au adăugat că pasta de dinţi originală Sensodyne are eticheta numai în limba engleză, se achiziţionează numai de la persoanele autorizate, iar publicul poate continua să o utilizeze cu încredere.

Ciuboţica-cucului calmează nervii



Cunoscută şi apreciată din cele mai vechi timpuri pentru numeroasele sale efecte de revigorare asupra organismului, ciuboţica-cucului trebuie să facă parte din farmacia fiecărei familii. În diferite zone ale ţării (poieni, liziere ale pădurilor, pe poteci de munte, amestecată prin tufişuri) întâlnim planta, cunoscută sub diferite denumiri, printre care cizma-cucului, urechea-ursului sau anglicel.

De secole, în popor se spune că „cine vrea să scape de nervi şi nelinişte să mănânce ciuboţica-cucului." Planta are un efect puternic antioxidant. Florile şi frunzele sunt bogate în săruri minerale (potasiu, calciu, sodiu), vitamine (C şi betacaroten) şi ajută la întărirea sistemului imunitar.

În plus, aportul altor substanţe valoroase, saponozidele, fluidizează secreţiile bronşice. De aceea, ciuboţica-cucului şi-a căpătat renumele de salvator al bolnavilor cu afecţiuni pulmonare, insomnii, boli cardiace, artrită şi gută. Tinerele mame care alăptează pot să-şi sporească doza zilnică de lapte bând două-trei ceaiuri pe zi. Desigur, specialistul este cel care decide cât timp poate să dureze tratamentul.

De asemenea, o terapie cu infuzie, timp de două-trei săptămâni, alungă migrenele şi efectele răcelilor.

Reţeta de preparare

Pentru infuzie folosim 3 g (o linguriţă rasă) de plantă pe care o fierbem timp de trei minute. Zilnic se beau trei căni de ceai călduţ. În cazurile grave de tuberculoză, bolnavul apelează la ajutorul sucului obţinut din florile tocate foarte mărunt sau trecute prin mixer. Acestea se amestecă cu miere polifloră, ceai şi polen, câte două linguriţe la cană. Ceaiul este contraindicat persoanelor alergice la aspirină, femeilor gravide şi celor care urmează terapii cu anticoagulante.
from adevarul

Atentie la carnea cancerigena!



UE a interzis aditivii alimentari periculosi, printre care un colorant rosu pentru hamburgeri si salam chorizo - E128 - considerat cancerigen.

Dupa 30 de ani de la ultima evaluare si zeci de semnale de alarma, aditivii alimentari sunt din nou verificati. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a facut zilele acestea o prima propunere de interzicere a colorantilor si a pus pe lista substante noi.

In plus, Parlamentul European a hotarat saptamana aceasta ca aditivii sa nu mai fie folositi in produsele neprocesate. Mai mult, niciun aliment destinat nou-nascutilor sau copiilor nu va mai contine indulcitori sau coloranti artificiali. Totodata, aditivii vor putea fi folositi numai daca sunt siguri pentru sanatate ori daca exista o necesitate tehnologica pentru utilizarea lor si nu induc in eroare consumatorii privind caracteristicile produsului alimentar.

E128 agraveaza astmul

E128, denumit si „Rosu 2G”, va fi primul colorant interzis oficial pe piata europeana. Colorantul se gaseste in produsele de patiserie, in carnea de carnati, burgeri si in carnea tocata cu adaos vegetal. Expertii au ajuns la concluzia ca E128 este cancerigen, intensifica simptomele astmului si genereaza tulburari metabolice persoanelor care nu tolereaza aspirina.

Rezultatele studiului arata ca E128 se transforma in organism intr-un compus uleios, incolor, denumit anilina. In urma testelor pe cobai, s-a demonstrat ca anilina are proprietati cancerigene. Riscul producerii cancerului exista si la oameni, metabolizarea anilinei fiind similara la cobai si la om, a spus un purtator de cuvant al EFSA, citat de publicatia „The Telegraph”.

Mai mult, conducatorii studiului nu au putut stabili pana la ce doza aditivul este sigur pentru om. In combinatie cu benzoati, colorantul este implicat in aparitia hiperactivitatii la copii. In plus, Rosu 2G poate duce la anemii si poate provoca mutatii.

Aditivii cancerigeni ataca ADN-ul

E128 nu este singurul colorant care pune probleme. „Toti colorantii azoici, din familia carora face parte si E128, sunt cancerigeni”, mentioneaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.

Acesta subliniaza ca sunt inca permisi pentru ca se considera inofensivi in cantitati mici. „Nu sunt scosi din alimentatie pentru ca nu exista studii mari care sa confirme aceasta teorie”, adauga Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Un studiu al Food Standard Agency, din Marea Britanie, a aratat ca mai multi coloranti alimentari pot provoca tulburari de comportament la copii, precum hiperactivitatea, lipsa de concentrare, stari de furie si alergii. Specialistii mai spun ca substantele potential cancerigene produc modificari in ADN.

„Aceste substante modifica genele noastre in faza de inceput a unui cancer. In functie de ce mancam, cancerul poate sa apara sau poate fi inhibat, daca ducem un stil de viata sanatos”, mai explica directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

VERIFICARI

E128, urmarit general in Romania

Industria mezelurilor din Romania nu a utilizat colorantul alimentar rosu E128, ne-a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea.

Potrivit acestuia, colorantul este traditional utilizat in industrie pentru doua tipuri de produse - carnati breakfast si hambugeri breakfast, mezeluri care nu sunt produse sau importate pe piata romaneasca.

„Din informatiile pe care le avem, colorantul rosu este folosit pentru a colora cerealele continute in aceste doua produse, si nu carnea”, a spus Minea. In cazuri mai rare, aditivul este folosit si pentru un anumit tip de salam chorizo, care nu exista pe piata autohtona.

Sorin Minea a subliniat ca a recomandat tuturor membrilor ARC sa nu utilizeze colorantul E128, chiar daca, in urma anuntului facut de sanitar-veterinarii europeni, pretul lui ar putea sa scada.

„De regula, cand apar astfel de informatii despre un produs, fabricantii incearca sa il arunce pe alte piete la preturi scazute. Noi am recomandat deja tuturor membrilor ARC sa nu astepte decizia Comisiei Europene referitoare la toxicitatea acestui colorant, ci pur si simplu sa refuze folosirea lui indiferent de pret”, a explicat Minea.

Consumul zilnic de mezeluri depaseste 300 de tone in Romania, iar consumul de carne si preparate din carne se ridica la 500-600 de tone pe zi. Mezelarii vand anual produse in valoare de aproximativ 700 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor ARC.

E128 e prezent si la noi, in burgeri si carnaciori, spun medicii

Pe de alta parte, specialistii in sanatate publica sustin ca acest aditiv este prezent in tara noastra. „Colorantul E 128 se foloseste si la noi in tara, dar numai in carnea de tip burger, adica in carnaciori”, explica medicul Bogdan Stolica, de la Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti.

Gheorghe Mencinicopschi spune ca proportia cea mai mare a aditivului E128 se gaseste in produsele aduse din strainatate. „Multe persoane aleg un „jambon cocido” sau o sunca pe care scrie „prosciutto”, doar pentru ca suna bine, dar nu se gandesc ca sunt pline de E-uri”, subliniaza Gheorghe Mencinicopschi.

In Romania, aditivii alimentari sunt autorizati de Institutul de Sanatate Publica, iar dozele si felul in care sunt trecuti acestia pe etichete intra in sarcina Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. (Adelina Vlad)

NU E E- UL!

Etichete mincinoase pe produsele din magazine

Cat timp cele doua institutii arunca pisica moarta de la una la alta, producatorul face ce doreste. Astfel, in majoritatea supermarketurilor din Bucuresti, pe eticheta produselor nu sunt trecute E-urile sau sunt scrise ilizibil. Exista si situatia in care eticheta cu ingredientele este acoperita de o alta, pe care de obicei scrie numele supermarketului.

In Kaufland, carnea tocata figureaza doar cu ingredientele: „carne porc, sare, orez, piper si verdeata”, in conditiile in care aspectul foarte rosu pe care il prezinta nu poate fi obtinut decat cu ajutorul E-urilor. Carnea tocata de vitel Aldis prezinta doar inscriptia „Governement inspected”, eticheta lipsind cu desavarsire, iar pipotele de Avicola Calarasi figureaza doar cu „produs realizat intr-un sistem de management al calitatii”.

„Nu exista o astfel de atestare, toate aceste „scapari” au ca scop inducerea in eroare a consumatorului”, spune profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi. Sunca, salamurile, crenvurstii si toata carnea vidata prezinta E-urile in denumire stiintifica - polifosfati, stabilizatori - fara a preciza ca este E si care e numarul lui.

In Carrefour, tartele si prajiturile nu prezinta niciun E pe eticheta, figurand ca naturale, cu urmatoarea compozitie: „lapte, faina, zahar, oua, margarina, jeleu”. Tocmai ultimul ingredient ascunde de fapt colorantii care s-au utilizat pentru a obtine culorile puternice de rosu, galben, verde ale prajiturii. (Roxana Lupu)

CE URMEAZA

Viata fara aditivi

Specialistii apreciaza ca, odata cu eliminarea aditivilor din produse, consumatorii trebuie sa se adapteze cu gustul mult mai fin si mai slab al produselor in stare naturala. Chiar daca producatorii ar alege aditivii naturali, produsele nu vor avea aceeasi aroma tare ca a alimentelor de acum. "Aditivii artificiali bulverseaza simturile din cauza aromelor si a culorilor mult prea puternice”, sustine profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
from evz

joi, iulie 12, 2007

Papa inflameaza lumea crestina

Biserica Catolica este "unica si adevarata Biserica a lui Christos", declaratia Papei Benedict, a iritat lumea ortodoxa.

Papa Benedict al XVI-lea a declarat, marti, ca Biserica Catolica este „unica si adevarata Biserica a lui Christos” si a numit bisericile orientale (ortodoxe), care nu il recunosc pe Papa ca urmas al lui Petru, drept „biserici particulare”. (catolicii au biserici particulare..au mai multe reclame decat orice firma in italia sa primeasca bani de la oameni, deci ciocu mic pe cine acuzati ca au biserici particulare)

Papa Benedict nu este la prima declaratie de acest gen. El a reusit sa-i jigneasca, de cand se afla pe scaunul Sfantului Apostol Petru, si pe musulmani, pe evrei, dar si alte congregatii crestine.

De exemplu, a cerut reintroducerea in Biserica Catolica a Liturghiei in limba latina, hotarare criticata vehement mai ales de evrei, pentru ca in timpul ceremoniei se fac rugaciuni care se refera la convertirea lor la crestinism. Putina lume a comentat faptul ca, in iunie 2006, Suveranul Pontif a renuntat la titlul papal de „Patriarh al Occidentului”.

Modificarea sugereaza faptul ca Papa reclama pentru el jurisdictia universala asupra lumii crestine, in contradictie cu jurisdictia patriarhilor ortodocsi asupra propriilor Biserici. Fara titlul de „Patriarh al Occidentului”, Papa respinge notiunea ca Bisericile Catolice si Ortodoxe sunt „Biserici surori”.

Se intorc inchizitorii

Declaratiile Papei Benedict al XVI-lea, descrise de unii analisti drept o gafa de proportii, reprezinta reorientarea politica a Vaticanului si revenirea la o traditie conservatoare.

Un ultraconservator, Papa Ratzinger a fost, din 1981 pana la alegerea sa ca Suveran Pontif, prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, adica al comisiei catolice care vegheaza ca sa nu apara nicio abatere de la credinta.

Congregatia pentru Doctrina Credintei, fostul Sfant Oficiu, este supranumita „marele inchizitor”. La prima sa cuvantare, Suveranul Pontif a anuntat ca nu vine cu un program de guvernare, ci va urma linia Bisericii. Mesaj clar ca va renunta la spiritul modernitatii impus de pontificatul lui Ioan Paul al II-lea.

Benedict al XVI-lea poate sa darame ce a cladit Ioan Paul al II-lea

Biserica Ortodoxa Romana este deranjata de declaratiile Papei Benedict. Preotul Costel Stoica, consilier patriarhal, a declarat ca „este vorba despre un document intern al Bisericii Catolice, dar ne exprimam ingrijorarea pentru ca declaratia Papei Benedict nu ajuta la intelegerea intre bisericile surori. Nu este o initiativa noua, mai ales dupa Conciliul Vatican II, dar ea ingreuneaza dialogul, iar in octombrie, la Ravena, va fi mai dificil sa ne vedem fata in fata”.

Papa este, conform doctrinei catolice, vicarul lui Hristos, iar Benedict al XVI-lea si-a luat acest rol in serios. Dupa cum spunea un cardinal, Papa Ioan Paul al II-lea „a reusit sa umple stadioanele, dar a golit bisericile”.

Spre deosebire de Papa Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Romania, prima tara ortodoxa unde a ajuns un Papa, Benedict respinge dialogul si prefera suprematia in locul negocierilor.

Papa Ioan Paul al II-lea a cerut dialog, intelegere intre biserici, mai ales in anii de dupa teoria lui Samuel Huntington din „Ciocnirea civilizatiilor”, iar diversi politologi desenau pe crestele Carpatilor o „frontiera catolica”.

Suveranul Pontif a recunoscut originea apostolica a Bisericii Ortodoxe Romane si a fost primit aici cu o dragoste care l-a coplesit. In timp ce strazile Bucurestiului au fost pline, in Grecia, la aeroport si in pietele publice s-au afisat pancarte cu „Papa go home” si „Papa persona non grata”.

Papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre o Europa care respira cu doi plamani: „Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa”. Iar la Bucuresti a numit Romania „Gradina Maicii Domnului”.

Patriarhul Teoctist se declara "uimit"

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Teoctist, a declarat azi pe Aeroportul ''Henri Coanda'', ca este uimit de documentul de la Vatican, conform caruia singura Biserica adevarata este cea catolica, cea ortodoxa fiind ceva particular, adaugand ca dialogul dintre cele doua biserici este greu de continuat.

"Am ramas de-a dreptul uimiti de o asemenea declaratie, care invrajbeste intreaga crestinatate. Acest lucru nu-l bucura pe Dumnezeu, care este Parintele nostru. Poate se vor ivi raze ale ratiunilor si ale scrierilor fratilor din bisericile celelalte, sa gasim totusi solutii si sa nu cadem in haos. Deocamdata, fiind asa de brutala declaratia, e greu de gasit o cale pentru continuarea dialogului cu Biserica Catolica, de vreme ce chiar nu te recunoaste ca biserica, ci doar ca pe ceva particular. Nu are sens", a sustinut Teoctist, inainte de decolarea spre Cehia, unde va participa la sfintirea pietrei de temelie a unei biserici ortodoxe.

El s-a declarat deranjat si a prezis ''tulburari in sanul tuturor bisericilor'', intrucat ''o lume intreaga, fie ca sunt romano-catolici sau protestanti, anglicani sau ortodocsi, ne-am angajat prin cei mai straluciti teologi pe drumul acesta, netezind cai spre o apropiere si o unitate sfanta in Duhul Sfant. Acum Vaticanul a uimit intreaga crestinatate, cand insasi lumea laica este inspirata de apropiere, de unitate, de intr-ajutorare a popoarelor sarace, si cand ne-am vazut si noi formal in Europa", a mai spus patriarhul BOR.

marți, iulie 10, 2007

Condimentele-un mod sanatos de a-ti condimenta viata

Nu toate condimentele sunt sanatoase si nu pentru toata lumea insa exista destule care daca fac parte din lista ta de preferinte , atunci esti un norocos. Iata cateva dintre ele si efectele pe care le determina.

Piperul poate creste metabolismul si arderea caloriilor cu 25%.

Ghimbirul mareste metabolismul si inhimba ameteala si starea de voma creata de raul de dimineata sau raul de miscare.

Menta este folosita pentru a trata tulburarile digestive precum si tensiunea si insomniile.

Mustarul este un stimulent care poate fi folosit pentru a elibera functiile respiratorii de eventuale probleme.

Scortisoara este de multe ori un antidot pentru diaree si dureri de stomac precum si un stimulent pentru metabolism.

Consumul regulat de usturoi poate scade presiunea sangelui si nivelul colesterolului. De asemenea , ajuta digestia si previne flatulenta. Studii recente arata ca usturoiul este bun si in tratamentul pentru diabet.

Turmericul este un antioxidat care neutralizeaza radicalii liberi si protejeaza organismul prin urmare impotriva cancerului.

Iar acestea sunt doar cateva exemple , prin urmare , foloseste condimente pentru a-ti condimenta viata.

Diete energizante


În zilele de caniculă, nutriţioniştii recomandă diete uşoare, care să ne asigure energia şi să alunge disconfortul psihic. Zilnic, vom alege cel puţin trei porţii de salată, care să conţină legume proaspete, combinate cu telemea desărată, caş şi caşcaval. Persoanele care suferă de ulcer, colită sau au probleme biliare vor folosi legume înăbuşite. Cei cu stomacul sănătos vor opta pentru clasicul meniu - roşii cu brânză, mai puţin sărată, asezonate cu pătrunjel sau mărar. Ideală, la desert, este salata de mere cu nuci şi puţină miere (la două mere rase vom adăuga o lingură de nuci măcinate şi una-două linguriţe de miere, după gust). Pentru micul dejun, lactatele cu cereale ne asigură o porţie de vigoare. Peştele alb şi slab (codul, tonul, ştiuca, de exemplu) este ideal pentru masa de prânz sau cină. Michel Montigniac, devenit celebru prin metoda lui de reorientare a obişnuinţelor alimentare, spunea: "Orice aliment bogat în vitamine, săruri minerale, oligoelemente şi acizi graşi contribuie la armonia alimentară, în ansamblu, şi ne menţine în formă".
from adevarul

luni, iulie 09, 2007

De ce adorm barbatii dupa ce fac dragoste?

Pentru unele femei , coreltia dintre sex si sforait este unul dintre lucrurile sacaitoare din viata , informeaza Live Scince. Nu conteaza cat de pasionala e relatia , barbatii par sa adoarma aproape tot timpul dupa ce fac dragoste.

Chiar daca si femeile se simt uneori somnoroase in astfel de circumstante , la barbati fenomenul pare sa fie mult mai accentuat.

In primul rand , motivul cel mai evident pentru somnolenta care urmeaza sexului , este faptul ca in general majoritatea actelor se desfasoara noaptea si in pat si este pana la urma..extenuant fizic ( de multe ori este mai extenuant pentru barbati decat pentru femei ). Prin urmare , cand sexul se termina , este natural pentru un om sa adoarma.

In al doilea rand , cercetatorii in scanari cerebrale , au aratat ca pentru ca o persoana sa poata avea orgasm , o cerinta primara este aceea de a se elibera de toate fricile si anxietatile. Aceasta stare tinde de asemenea sa relaxeze si sa creeze mediul perfect pentru somn.

Apoi este vorba despre biochimia in sine a orgasmului. Cercetatorii arata ca in timpul ejacularii barbatii elibereaza un coktail de substante chimice cerebrale. Eliberarea prolactinei de exemplu este legata de sentimentul de satisfactie sexuala si mediaza “perioada de recuperare”. Studiile arata ca barbatii care au un deficit de prolactina se recupereaza mai repede.

Nivelul prolactinei este in mod natural mai ridicat in timpul somnului si chiar si animalele injectate cu aceasta substanta devin imediat obosite. Aceasta sugereaza o legatura puternica intre somn si prolactina astfel ca este foarte probabil ca acest hormon eliberat in timpul orgasmului sa cauzeze starea de somnolenta a barbatilor.

Prolactina explica si de ce barbatii se simt mai obositi dupa ce fac sex decat dupa ce se masturbeaza. Din motive necunoscute , sexul presupune eliberarea a de 4 ori mai multa prolactina conform unui studiu recent.

Alte chimicale eliberate sunt oxitocina si vasopresina care de asemenea sunt asociate cu somnul. Oxitocina reduce si ea la randul sau nivelul stresului care conduce la stare de relaxare si somnolenta.

Eliberarea acestor chimicale este asociata si cu sentimente de comuniune si legare intre parteneri precum si construirea increderii intre acestia. Asa s-ar explica de ce ne simtim mai legati afectiv de cineva dupa ce facem dragoste cu persoana respectiva.

Pentru femeile care se simt frustrante ca partenerul a adormit imediat dupa actul sexual , exista o consolare. Un studiu realizat recent pe 10.000 de britanici a aratat ca 48% dintre acestia au adormit chiar si in timpul actului sexual.

duminică, iulie 08, 2007

Odiseea ratustelor



Zeci de mii de jucarii din plastic au strabatut oceanele lumii timp de 15 ani, manate de curentii marini pe toate continentele.

Este o poveste despre rezistenta si noroc, despre infruntarea furtunilor si ghetarilor intr-o calatorie care a durat 15 ani si de-a lungul careia au fost parcursi peste 27.000 de kilometri.

Eroinele acestei aventuri fara seaman sunt niste banale ratuste din plastic galben, pierdute de pe un cargou chinezesc in 1992 in timpul unei furtuni, undeva in nordul Oceanului Pacific.Containerele cu jucarii de baie trebuiau sa ajunga la o firma din Statele Unite pentru a distra copiii americani in timp ce fac baie.

Ratustele, broastele si castorii din transportul respectiv au avut parte de un destin mult mai aventuros decat au in general niste jucarioare. Majoritatea ratustelor au fost purtate de curenti spre sud ajungand in Australia sau America de Sud.

Alte 10.000 de jucarii colorate au fost insa luate de curenti spre nord, ajungand in 1995 in apele Oceanului Arctic. Aici au avut de indurat temperaturi foarte scazute si au fost prinse in capcana de gheata a calotei polare. Au petrecut ani intregi deplasandu-se incet-incet prin Oceanul Arctic, odata cu gheturile care le tineau prizoniere.

Vajnicele ratuste au rabdat de frig pana in 2000, cand cele mai norocoase dintre ele au ajuns in Atlantic, dupa ce au trecut prin stramtoarea Bering si au ocolit coasta de nord a Groenlandei.

Odata ajunse in apele Atlanticului, ratustele au inceput sa se dezghete si au pornit sa inoate spre sud, purtate de curenti. In 2003, niste jucarii din faimosul lot pierdut au fost observate in largul coastelor Canadei si Statelor Unite.

100 $ pentru o jucarie

Potrivit calculelor facute de oceanograful american Curtis Ebbesmeyer, „supravietuitoarele” acestei calatorii nemaivazute ar trebui sa ajunga anul acesta pe coastele britanice.

Oamenii de stiinta asteapta cu mare nerabdare debarcarea ratustelor de plastic deoarece aceasta le-ar permite sa verifice acuratetea predictiilor facute de Ebbesmeyer, bazate pe analiza curentilor oceanici si a vantului.

In egala masura, britanicii din zonele litorale au toate motivele sa astepte ratustelor, avand in vedere ca firma care le-a comandat acum 15 ani a promis 100 $ pentru fiecare exemplar recuperat.

Curtis Ebbesmeyer este convins ca jucariile calatoare isi vor face aparitia deoarece pana acum el a prezis corect aparitia lor in diverse puncte ale globului.

Alti experti se indoiesc ca mai exista ratuste „supravietuitoare”. In opinia cercetatorului californian Charles Moore, e de presupus ca jucariile au fost distruse in aceasta calatorie si reduse la simple bucatele din plastic ce si-au pierdut de mult culoarea.

Multe dintre aceste bucati au devenit probabil inghitite de pasari si vietati marine. „Daca mai apare una intreaga va fi extrem de fragila”, spune Moore.