joi, iulie 12, 2007

Papa inflameaza lumea crestina

Biserica Catolica este "unica si adevarata Biserica a lui Christos", declaratia Papei Benedict, a iritat lumea ortodoxa.

Papa Benedict al XVI-lea a declarat, marti, ca Biserica Catolica este „unica si adevarata Biserica a lui Christos” si a numit bisericile orientale (ortodoxe), care nu il recunosc pe Papa ca urmas al lui Petru, drept „biserici particulare”. (catolicii au biserici particulare..au mai multe reclame decat orice firma in italia sa primeasca bani de la oameni, deci ciocu mic pe cine acuzati ca au biserici particulare)

Papa Benedict nu este la prima declaratie de acest gen. El a reusit sa-i jigneasca, de cand se afla pe scaunul Sfantului Apostol Petru, si pe musulmani, pe evrei, dar si alte congregatii crestine.

De exemplu, a cerut reintroducerea in Biserica Catolica a Liturghiei in limba latina, hotarare criticata vehement mai ales de evrei, pentru ca in timpul ceremoniei se fac rugaciuni care se refera la convertirea lor la crestinism. Putina lume a comentat faptul ca, in iunie 2006, Suveranul Pontif a renuntat la titlul papal de „Patriarh al Occidentului”.

Modificarea sugereaza faptul ca Papa reclama pentru el jurisdictia universala asupra lumii crestine, in contradictie cu jurisdictia patriarhilor ortodocsi asupra propriilor Biserici. Fara titlul de „Patriarh al Occidentului”, Papa respinge notiunea ca Bisericile Catolice si Ortodoxe sunt „Biserici surori”.

Se intorc inchizitorii

Declaratiile Papei Benedict al XVI-lea, descrise de unii analisti drept o gafa de proportii, reprezinta reorientarea politica a Vaticanului si revenirea la o traditie conservatoare.

Un ultraconservator, Papa Ratzinger a fost, din 1981 pana la alegerea sa ca Suveran Pontif, prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, adica al comisiei catolice care vegheaza ca sa nu apara nicio abatere de la credinta.

Congregatia pentru Doctrina Credintei, fostul Sfant Oficiu, este supranumita „marele inchizitor”. La prima sa cuvantare, Suveranul Pontif a anuntat ca nu vine cu un program de guvernare, ci va urma linia Bisericii. Mesaj clar ca va renunta la spiritul modernitatii impus de pontificatul lui Ioan Paul al II-lea.

Benedict al XVI-lea poate sa darame ce a cladit Ioan Paul al II-lea

Biserica Ortodoxa Romana este deranjata de declaratiile Papei Benedict. Preotul Costel Stoica, consilier patriarhal, a declarat ca „este vorba despre un document intern al Bisericii Catolice, dar ne exprimam ingrijorarea pentru ca declaratia Papei Benedict nu ajuta la intelegerea intre bisericile surori. Nu este o initiativa noua, mai ales dupa Conciliul Vatican II, dar ea ingreuneaza dialogul, iar in octombrie, la Ravena, va fi mai dificil sa ne vedem fata in fata”.

Papa este, conform doctrinei catolice, vicarul lui Hristos, iar Benedict al XVI-lea si-a luat acest rol in serios. Dupa cum spunea un cardinal, Papa Ioan Paul al II-lea „a reusit sa umple stadioanele, dar a golit bisericile”.

Spre deosebire de Papa Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Romania, prima tara ortodoxa unde a ajuns un Papa, Benedict respinge dialogul si prefera suprematia in locul negocierilor.

Papa Ioan Paul al II-lea a cerut dialog, intelegere intre biserici, mai ales in anii de dupa teoria lui Samuel Huntington din „Ciocnirea civilizatiilor”, iar diversi politologi desenau pe crestele Carpatilor o „frontiera catolica”.

Suveranul Pontif a recunoscut originea apostolica a Bisericii Ortodoxe Romane si a fost primit aici cu o dragoste care l-a coplesit. In timp ce strazile Bucurestiului au fost pline, in Grecia, la aeroport si in pietele publice s-au afisat pancarte cu „Papa go home” si „Papa persona non grata”.

Papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre o Europa care respira cu doi plamani: „Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa”. Iar la Bucuresti a numit Romania „Gradina Maicii Domnului”.

Patriarhul Teoctist se declara "uimit"

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Teoctist, a declarat azi pe Aeroportul ''Henri Coanda'', ca este uimit de documentul de la Vatican, conform caruia singura Biserica adevarata este cea catolica, cea ortodoxa fiind ceva particular, adaugand ca dialogul dintre cele doua biserici este greu de continuat.

"Am ramas de-a dreptul uimiti de o asemenea declaratie, care invrajbeste intreaga crestinatate. Acest lucru nu-l bucura pe Dumnezeu, care este Parintele nostru. Poate se vor ivi raze ale ratiunilor si ale scrierilor fratilor din bisericile celelalte, sa gasim totusi solutii si sa nu cadem in haos. Deocamdata, fiind asa de brutala declaratia, e greu de gasit o cale pentru continuarea dialogului cu Biserica Catolica, de vreme ce chiar nu te recunoaste ca biserica, ci doar ca pe ceva particular. Nu are sens", a sustinut Teoctist, inainte de decolarea spre Cehia, unde va participa la sfintirea pietrei de temelie a unei biserici ortodoxe.

El s-a declarat deranjat si a prezis ''tulburari in sanul tuturor bisericilor'', intrucat ''o lume intreaga, fie ca sunt romano-catolici sau protestanti, anglicani sau ortodocsi, ne-am angajat prin cei mai straluciti teologi pe drumul acesta, netezind cai spre o apropiere si o unitate sfanta in Duhul Sfant. Acum Vaticanul a uimit intreaga crestinatate, cand insasi lumea laica este inspirata de apropiere, de unitate, de intr-ajutorare a popoarelor sarace, si cand ne-am vazut si noi formal in Europa", a mai spus patriarhul BOR.

Niciun comentariu: