luni, iulie 09, 2007

De ce adorm barbatii dupa ce fac dragoste?

Pentru unele femei , coreltia dintre sex si sforait este unul dintre lucrurile sacaitoare din viata , informeaza Live Scince. Nu conteaza cat de pasionala e relatia , barbatii par sa adoarma aproape tot timpul dupa ce fac dragoste.

Chiar daca si femeile se simt uneori somnoroase in astfel de circumstante , la barbati fenomenul pare sa fie mult mai accentuat.

In primul rand , motivul cel mai evident pentru somnolenta care urmeaza sexului , este faptul ca in general majoritatea actelor se desfasoara noaptea si in pat si este pana la urma..extenuant fizic ( de multe ori este mai extenuant pentru barbati decat pentru femei ). Prin urmare , cand sexul se termina , este natural pentru un om sa adoarma.

In al doilea rand , cercetatorii in scanari cerebrale , au aratat ca pentru ca o persoana sa poata avea orgasm , o cerinta primara este aceea de a se elibera de toate fricile si anxietatile. Aceasta stare tinde de asemenea sa relaxeze si sa creeze mediul perfect pentru somn.

Apoi este vorba despre biochimia in sine a orgasmului. Cercetatorii arata ca in timpul ejacularii barbatii elibereaza un coktail de substante chimice cerebrale. Eliberarea prolactinei de exemplu este legata de sentimentul de satisfactie sexuala si mediaza “perioada de recuperare”. Studiile arata ca barbatii care au un deficit de prolactina se recupereaza mai repede.

Nivelul prolactinei este in mod natural mai ridicat in timpul somnului si chiar si animalele injectate cu aceasta substanta devin imediat obosite. Aceasta sugereaza o legatura puternica intre somn si prolactina astfel ca este foarte probabil ca acest hormon eliberat in timpul orgasmului sa cauzeze starea de somnolenta a barbatilor.

Prolactina explica si de ce barbatii se simt mai obositi dupa ce fac sex decat dupa ce se masturbeaza. Din motive necunoscute , sexul presupune eliberarea a de 4 ori mai multa prolactina conform unui studiu recent.

Alte chimicale eliberate sunt oxitocina si vasopresina care de asemenea sunt asociate cu somnul. Oxitocina reduce si ea la randul sau nivelul stresului care conduce la stare de relaxare si somnolenta.

Eliberarea acestor chimicale este asociata si cu sentimente de comuniune si legare intre parteneri precum si construirea increderii intre acestia. Asa s-ar explica de ce ne simtim mai legati afectiv de cineva dupa ce facem dragoste cu persoana respectiva.

Pentru femeile care se simt frustrante ca partenerul a adormit imediat dupa actul sexual , exista o consolare. Un studiu realizat recent pe 10.000 de britanici a aratat ca 48% dintre acestia au adormit chiar si in timpul actului sexual.

Niciun comentariu: