sâmbătă, august 25, 2007

"Sa fii iubita de fotbalist e mizerabil"




Nicola T, celebra pentru aparitiile sale pe pagina 3 a tabloidului The Sun si fosta logodnica a atacantului Bobby Zamora (West Ham), declara: "Nu-i doresc nici celui mai mare dusman sa traiasca asemenea clipe oribile". Nicola mai spune: "Bobby ma facea sa ma simt fara valoare. Eram inconjurata de lux, dar atit de singura. Privind inapoi realizez ca el ma trata ca pe unul din jocurile lui de pe PlayStation. Adora sa-si ia un joc nou, sa-l foloseasca non-stop citeva luni si apoi sa-l arunce la gunoi".
from ifotbal

Uleiul de cimbru, un antibiotic natural

Adevărata denumire a acestei plante, atât de valoroasă pentru sănătatea noastră, este Cimbrul de cultură, întâlnită adesea în grădinile noastre. Popular i se mai spune iarba cucului, lămâiţa, cimbru sălbatic, tămâiţă etc. Dincolo de specia cultivată, cimbrul mai creşte răzleţ prin păşuni şi povârnişuri.

Planta este bogată în câteva substanţe valoroase precum uleiul volatil, cineol, timol şi este foarte apreciată ca un antiseptic intestinal extraordinar, coleretic, colagog, stomahic, carminativ şi vermifug.

Cimbrul poate fi folosit sub formă de infuzie, tinctură, dar şi de ulei. Acest valoros medicament - uleiul de cimbru - poate fi pregătit în gospodăria noastră. Punem inflorescenţa plantei într-o sticlă. Peste florile cimbrului turnăm ulei de măsline, cât să le acopere. Sticla se pune la soare sau lângă o sursă de căldură, timp de 14 zile. Uleiul obţinut are o acţiune antiseptică, expectorantă, cicatrizantă, antispasmodică şi vermifugă.

Fitoterapeutul Eugen Giurgiu precizează cât de valoroasă este acţiunea uleiului de cimbru în combaterea stafilococilor, a streptococilor, a reumatismului, în diferite forme de paralizii, dar şi în scleroza în plăci. „Un efect extraordinar, mai puţin cunoscut al acestei plante, se remarcă în cazul gravidelor care trebuie să nască. Uleiul de cimbru uşurează expulzarea fătului, deci le ajută pe viitoarele mame să nască mai uşor, fără eforturi prea mari."
from adevarul

Ingrediente netestate

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara a sanctionat compania Danone Romania cu o amenda de 10.000 de lei, ne-a declarat ieri seful Directiei Siguranta Alimentelor, doctorul Liviu Rusu.

Compania a fost amendata, pentru ca nu a notificat autoritatile asupra importurilor de amestec de fructe cu guma guar din Cehia, chiar a doua zi dupa ce alerta privind posibila contaminare a produsului cu dioxina a ajuns pe masa autoritatilor de la Bucuresti.

Contactati de EVZ, reprezentantii producatorului de lactate au declarat ca sanctiunea nu a avut nicio legatura cu importul si ca este legata de intocmirea unor acte.

Conform Programului Strategic National, atunci cand un produs sau subprodus ajunge in tara pentru prima data trebuie sa fie controlat din punct de vedere sanitar-veterinar.

Surse din ANSV ne-au declarat ca Danone Romania ar fi trebuit sa ceara analize pe lotul de amestec de fructe cu guma guar adus in Romania si sa astepte rezultatele acestora inainte de a folosi subprodusul la fabricarea iaurturilor cu fructe.

In acest caz, analizele sunt platite de statul roman. Analizele probelor de iaurt Danone Delicios trimise la Budapesta vor fi gata cel mai probabil pe 29 august.

Pana ieri, la nivelul intregii Uniuni Europene au fost inregistrate 94 de alerte privind produse suspecte de contaminare cu dioxina. Alerta pe iaurturile din Romania a fost a 55-a inregistrata.

Reactii contrare in situatie de criza

Producatorul de lactate Danone Romania nu este singurul care a trecut printr-o situatie de suspiciune de contaminare a produselor cu o substanta toxica. In urma cu o luna, si producatorul britanic de ciocolata Cadbury s-a confruntat cu o situatie de criza: sute de batoane de ciocolata suspecte de contaminare cu salmonela.

Spre deosebire de Danone Romania, Cadbury a retras imediat produsele din magazine cand a aparut prima urma de suspiciune, producatorul de ciocolata a iesit public si a prezentat lista produselor posibil afectate, a anuntat autoritatile si i-a avertizat pe consumatori asupra riscurilor la care se supun.

Danone Romania nu a facut public incidentul, iar consumatorii au fost avertizati de autoritati despre riscuri abia dupa ce „Evenimentul zilei” a relatat despre suspiciunea de contaminare a iaurturilor cu dioxina.
from evz

Maica Tereza s-a indoit de existenta lui Dumnezeu!


Maica Tereza, decedata in urma cu zece ani, a suferit o profunda criza de credinta in ultimii peste 40 de ani ai vietii sale, dupa cum reiese dintr-un set de scrisori ale sale, publicate saptamana aceasta.

Corespondenta, care se intinde pe o foarte mare parte a vietii Maicii Tereza, arata ca ea se simtea singura si intr-o stare de suferinta spirituala adanca incepand din 1949, aproximativ perioada in care a inceput sa ingrijeasca saracii si muribunzii din metropola indiana Calcutta.

Desi public proclama ca inima ii apartine „pe de-a-ntregul lui Iisus”, intr-o epistola adresata reverendului Michael Van Der Peet, confidentul sau, ea scria in septembrie 1979 ca „Iisus va poarta o dragoste foarte speciala. In ce ma priveste pe mine, tacerea si pustietatea sunt atat de mari incat privesc si nu vad nimic, ascult si nu aud. Limba se misca (in rugaciune), dar nu vorbeste”.

Alte peste 40 de scrisori, care ar fi trebuit sa fie distruse, potrivit dispozitiilor testamentare ale Maicii Tereza, o infatiseaza luptandu-se cu sentimente de „intuneric” si „tortura”. Epistolele au fost publicate in premiera in cartea „Maica Tereza: Vino si fii lumina mea”, sub ingrijirea reverendului Brian Kolodiejchuk, un fost prieten apropiat.

Kolodiejchuk noteaza ca, in toata aceasta perioada, Maica Tereza nu l-a simtit pe Dumnezeu „in inima sa sau in rugaciuni”. Ironia face ca reverendul sa fi cules scrisorile ca parte a procesului de sanctificare a Maicii Tereza, el fiind totodata responsabil cu pledoaria in favoarea canonizarii.

El spune ca epistolele vor arata oamenilor cealalta parte, nevazuta, a vietii ei. Faptul ca a fost capabila sa-si continue activitatea pe fondul unei astfel de framantari interioare este o dovada a eroismului ei spiritual, mai spune Kolodiejchuk.

Epistolele Maicii Tereza arata la fel de limpede ca ajunsese sa se indoiasca de existenta Raiului si a lui Dumnezeu, subliniaza cotidianul britanic „Daily Telegraph”. Zambetul afisat in public in permanenta „este o masca sau o pelerina care acopera totul”, scria Maica Tereza.

„Vorbesc ca si cum chiar inima mea ar apartine lui Dumnezeu, intr-o dragoste tandra, personala. Dar daca ai fi fost acolo, ai fi zis „Cata ipocrizie!”„, ii scria ea lui Van Der Peet.
from evz

vineri, august 24, 2007

Topul maşinilor de lux cu cele mai reduse costuri de întreţinere

Modelul 911 GT3 al celor de la Porsche a fost desemnata masina cu cele mai mici costuri de intretinere dintre autovehiculele sport de lux, informeaza Forbes. Motorul sau in sase cilindri, relativ mic in comparatie cu celelalte modele, a fost atu-ul sau, costurile de intretinere pentru acest model situandu-se la 19.396 de dolari pe an. Consumul “redus” a fost cel care i-a asigurat marcii germane prima pozitie deoarece cea mai mare parte a cheltuielor in fiecare an provenea din consumul de combustibil.

Costurile au fost calculate pe o perioada de cinci ani, la un rulaj de 15.000 de mile pe an, folosindu-se consumul mediu anuntat de producator si doar benzina recomandata de producator la pretul curent. De asemenea, in calcul au fost luate si costurile reviziilor si a altor reparatii care ar putea fi necesare in aceasta perioada.

Marcile Mercedes, BMW si Audi ocupa ultimele pozitii in top, iar posesorii modelelor G-Klasse, M6 Coupe si RS4 cheltuie, in medie, 26.544 de dolari, 24.578 de dolari, respectiv 22.619 de dolari in fiecare an pentru intretinerea masinii.
Sursa: Forbes

joi, august 23, 2007

Iaurturile Danone Delicios, retrase din 31 de judete

Produsele care s-au mai gasit pe raft au fost sechestrate, dar lotul de 20 august a fost, in cea mai mare parte, consumat.





Producatorul de lactate si iaurturi Danone Romania a confirmat ieri informatiile publicate de „Evenimentul zilei”, conform carora au fost retrase din magazine iaurturi cu fructe din cauza suspiciunilor privind contaminarea cu dioxina.

Conform reprezentatilor Selgros, citati de Hotnews, au fost retrase iaurturile Danone Delicios cu visine, cu fructe de padure si cele cu caise si capsuni.

„Intreaga cantitate de produse se afla acum blocata, sub controlul ANSVSA, in depozitul Danone si in mai multe puncte din reteaua de distributie”, a comunicat Danone.

Potrivit companiei Danone, singurul lot suspect ca ar fi continut dioxina in guma de guar este cel cu data de expirare pe 11 septembrie, probele prelevate din acest lot fiind in prezent in analiza la Budapesta, rezultatele urmand sa apara saptamana viitoare.

Pe care... l-am mancat

Liviu Rusu, directorul „Sigurantei Alimentelor” din cadrul Autoritatii, ne-a declarat insa ca ar fi vorba si despre un alt lot de iaurturi, cu data de expirare 20 august, care a fost deja consumat si din care nu s-au mai gasit prea multe recipiente in reteaua de magazine.

De asemenea, compania Danone nu a precizat daca iaurturile suspecte de contaminare cu dioxina contineau fructe de padure si visine, dupa cum a relatat EVZ.

„Iaurturile au fost retrase din 31 de judete ale tarii, chiar si din magazinele satesti unde mai existau cateva bucati. Operatiunea de strangere a lor s-a incheiat ieri (marti - n.r.), la ora 21.00”, a mai precizat Rusu.

El nu a putut sa precizeze de ce Autoritatea nu a facut publica existenta riscului de contaminare a produselor decat dupa ce EVZ a publicat informatia.

Danone precizeaza ca nu utilizeaza in mod direct guma de guar, aceasta fiind ingredient folosit la unele preparate de fructe produse in Cehia si utilizate la anumite iaurturi cu fructe. In iaurt, guarul se regaseste in cantitati foarte mici (0,02 grame intr-un pahar de 125 grame).

Batalia din galantar

Practic, in cazul iaurturilor, batalia pe piata se da, dincolo de calitate, la nivelul costurilor pe care le presupune prelungirea termenului de valabilitate a produsului.

In cazul iaurtului, s-au dezvoltat, spun specialistii, doua scoli: cea franceza - care foloseste produs biologic viu, iar iaurturile sunt valabile 21 de zile, la temperaturi mai mici de 4 grade, si cea nordica, care presupune pasteurizare, ce da produsului un termen de valabilitate de pana la 40 de zile, in conditii de temperatura mai putin restrictive.

Pe langa culturile lactice care se folosesc de mii de ani la producerea iaurtului, acestea au in compozitie stabilizatori, care dau textura lucioasa a iaurtului si il coaguleaza. Acesti stabilizatori sunt responsabili si de prelungirea termenului de valabilitate de produsului.

Iaurturile fluide sunt de preferat celor cremoase, cu fructe

Iaurturile naturale, cu gust usor acrisor si aspect fluid sunt de preferat celor cu fructe, bogate in conservanti.

Pentru a va asigura ca alegeti cel mai bun iaurt, verificati ca pe eticheta produsului sa fie scrise urmatoarele bacterii: lactobacillus bulgaricus, streptococcus termophillus si bifidobacterii. Aceste microorganisme intaresc sistemul imunitar, inhiba cresterea bacteriilor care pot cauza toxiinfectii alimentare, ulcer sau cancer.

„Mai mult, refac microflora intestinala in urma administrarii de antibiotice”, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pentru ca grasimea din lactate favorizeaza in timp aparitia aterosclerozei (modificarea structurii arterelor), este indicat sa cumparati iaurturi partial degresate.

Cu cat iaurtul are o compozitie mai omogena si isi pierde din fluiditate, cu atat are mai multe substante artificiale, va avertizeaza medicii. „Evitati iaurturile care se tin bine in lingurita” subliniaza medicul nutritionist si diabetolog Alina Jiletcovici.

Specialistul spune ca acestea sunt soiuri de iaurturi cu adaos de amidon in care se foloseste lapte cu continut ridicat de apa. „Amidonul are rolul de a lega iaurtul, de a-i da aspect compact”, sugereaza ea.

Pe langa amidon, iaurturile cu fructe contin zahar si coloranti. „Amidonul si zaharul cresc valoarea calorica a iaurtului. Mai mult, lipsesc proteinele si calciul, care se gasesc in mod normal in lactate si au rol esential in organism”, apreciaza doctorul Jiletcovici.

Daca vreti ca iaurtul sa fie cat mai sanatos, cumparati numai produse care au fost sterilizate (preparate la temperaturi si presiuni ridicate) dupa fermentarea cu microoganisme.

Prin acest proces se mareste durata de viata a iaurtului. O alta modalitate de a prelungi perioada de valabilitate a iaurturilor este utilizarea E-urilor.

Atat cele obtinute prin sterilizare, cat si cele preparate cu E-uri au termen de valabilitate aproximativ o saptamana, insa cele din urma sunt mai nocive. (Ionela Croitorescu)

Castelul Bran, vandut de Dracula


Monumentul aflat la poalele muntilor Bucegi si Piatra Craiului isi datoreaza faima unui personaj mai mult inventat decat istoric.

Vlad Tepes. Cumplitul si temutul domnitor sta acolo unde si l-au dorit otomanii. Atarnat de-o sfoara alaturi de temutul Spiderman. E o scena banala la tarabele de la poalele Castelului Bran.

Castelul, construit intre 1377-1382, a fost retrocedat unui ilustru si deloc cumplit necunoscut, Dominic de Habsburg, si este principala atractie turistica a zonei, atragand anual zeci de mii de turisti romani si straini si sustinand afacerile tarabagiilor din zona.

Cazarea e „cheap” (ieftina)

Printre tarabe se plimba grupuri de turisti care, toti, intreaba de Dracula. Ghizii raspund zambind „Yes, Oui, Dracula”. La poarta castelului e coada, un grup de moldoveni se inghesuie sa intre. „Stim ca nu-i Dracula aici, dar e frumos.”

Dupa poarta, o babuta care vinde diverse obiecte de artizanat ii explica in engleza unei turiste cum sta treaba cu cazarea: „E cheap”. Pe aleea spre castel intalnim doi nemti. Va place castelul? „Da, e frumos, si zona e frumoasa. E aranjat bine aici.”

Comertul la taraba, cu varfuri in iulie si august

Ce se vinde la tarabe? „Cel mai mult, ceramica, vasul roman, de exemplu, in care se pune mancare, ca sa se coaca la cuptor fara grasime. Apoi se mai vand lampile de aromoterapie”, explica o proprietara de taraba etno. Dracula? „Nu prea se vinde, adica vin turistii mai mult pentru castel, deja se stie ca Dracula nu a avut nicio treaba cu Branul”. Arta traditionala romaneasca? „Da, dar o luam de la Brintex, din depozit. Majoritatea, sculpturile sau ceramica, vin din ungurime.”

Se da castelul la fostul proprietar. Ce-o sa faceti? „Pai, nu stiu cum o sa facem, oricum, cele mai bune luni aici sunt doua, iulie si august, altfel vanzarea e destul de proasta. Ce va face Branul fara muzeu? „Stiti ceva, am fost in satul Corund, unde se face ceramica asta, nu e mai nimic. Toata lumea face diverse obiecte si apoi, de-a lungul strazii, lumea iese cu ele sa le vanda. Si oamenii se descurca numai din asta”.

Regina Maria, „vedeta”

Ingrijitoarele ii ghideza cu amabilitate pe turisti prin castel si insista pe istoria recenta a acestuia, de cand a fost daruit Reginei Maria. Ce imbunatatiri a adus regina, unde se plimba, care era camera preferata a ei si a surorii.

Istoria de dinainte de secolul XIX este prezentata succint: castelul a fost construit in secolul XIV - Mircea cel Batran, Ludovic de Anjou, Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes au stat trei zile aici. Vizitatorilor le lucesc ochii cand aud de fiorosul domnitor.

„N-am mandat sa-l exploatez pe Dracula”

In magazinul de suveniruri din interiorul castelului se vand carti, DVD-uri, harti si nimic despre Dracula. Directorul Muzeului Bran, Narci Dorin Ioan, recunoaste ca Dracula ii aduce multi turisti, dar spune ca nu exista in castel nimic care sa aiba legatura cu personajul lui Bram Stoker.

„Toate piesele din muzeu ramase de la Regina Maria, la care se adauga altele, achizitionate pe parcurs, nu au nimic in comun cu Dracula. In calitate de istoric va spun. Castelul a avut o istorie medievala pana sa apara Dracula. Ca monument istoric din clasa A, nu poate fi transformat. De trei ani, de cand sunt directorul acestui muzeu, nu am avut mandat de la Ministerul Culturii sa-l exploatez pe Dracula. Si am respectat Legea Muzeelor”.
ISTORIE

De la un proprietar la altul

Primele informatii despre Cetatea Bran dateaza din 1377, cand Regele Ungariei, Ludovic de Anjou, acorda sasilor din Brasov privilegiul de a construi cetatea. Castelul a fost ridicat intre anii 1377 si 1382.

Vlad Tepes a trecut in fuga pe langa Bran, prin 1459, cand a venit la Brasov sa rezolve niste litigii comerciale cu negustorii sasi. Negocierile s-au soldat cu incendierea unei parti din oras si cu tragerea in teapa a negustorilor recalcitranti.

Supravietuitorii nu l-au uitat si l-au descris, in „Povestirile Valahe”, drept un print sangeros si sadic, imagine pe care s-a bazat si Bram Stoker cand a scris romanul „Dracula”.

Castelul a trecut de-a lungul timpului pe la mai multi proprietari. Dupa Primul Razboi Mondial a fost facut cadou Reginei Maria, care l-a lasat prin testament fiicei sale, Principesa Ileana, confiscat de comunisti in 1948 si retrocedat, anul trecut, catre Dominic de Habsburg, mostenitorul Principesei Ileana.

Dupa nici un an, noul proprietar a facut o oferta de vanzare catre Consiliul Judetean Brasov contra sumei de 60 de milioane de euro.
Considerata dubioasa de numerosi experti, afacerea a cazut, iar avocatii au anuntat ca exista oferte de peste 100 de milioane de euro, care nu s-au concretizat insa.

Ulterior, o comisie parlamentara a deputatilor a verificat legalitatea retrocedarii castelului. Dupa sase luni de audieri, deputatii au conchis: retrocedarea nu s-a facut prin respectarea tuturor procedurilor legale.
FISA TEHNICA

385.000 de turisti in 2006

Notorietate. Este cunoscut mai ales datorita asocierii cu personajul Dracula din romanele lui Bram Stoker, care si-a bazat descrierile pe „caietele transilvane”, in care Vlad Tepes era facut calau, domnitor crud si sangeros. Doua filme hollywoodiene au fost filmate in incinta castelului, fapt ce a contribuit la promovarea mitului.

Unicitate. Nu are nimic deosebit fata de celelalte fortarete din Romania. Unica este doar notorietatea, considerata de unii experti ca fiind inexplicabila, avand in vedere faptul ca Vlad Tepes, principalul promotor de imagine al locului, a fost o singura data pe acolo, in trecere.

Valoare. In prima cerere de retrocedare a castelului de urmasii Principesei Ileana, castelul a fost evaluat la 20 de milioane de dolari. La finalul anului trecut, urmasii au cerut de la Consiliul Judetean Brasov 60 de milioane de euro pentru intreg domeniul.

Potential turistic. Este cel mai important obiectiv turistic din judetul Brasov, al doilea ca numar de vizitatori din Romania. Anul trecut, castelul si imprejurimile au atras 385.000 de turisti, din care in jur de 100.000 straini.

Cazare si masa. Comuna Bran este localitatea cu cele mai multe pensiuni din tara unde se platesc intre 60 si 150 de lei pe noapte pentru o camera. Mare parte dintre ele ofera si mese traditionale, respectiv bulz cu mamaliga, tochitura sau balmos.

Tarife. Intrarea in complex (parculet, muzeul satului si castelul propriu-zis) costa 12 lei, respectiv 6 lei pentru studenti, elevi si pensionari. Pentru copiii sub 5 ani intrarea este gratuita. Taxa foto/video: 10 lei.
Vox populi

„Branul e cel mai tare”

Onisifor Ralea, 49 de ani, profesor: „Branul e cel mai tare obiectiv turistic din Romania. Nu e ca Pelesul, aici ai si ce face dupa ce vizitezi castelul, ai putea, de exemplu, sa incerci niste cas”.

Andreea Comanescu,22 de ani, studenta: „Mare greseala a facut statul ca l-a pierdut, acum e la mana Habsburgului. Ar fi trebuit sa nu-l dea deloc, ca nu ne obliga nimeni, e patrimoniu national”.

Ovidiu Popa, 27 de ani, tehnician computere: „Prea multa valva pentru atata lucru. E doar un castel, mai degraba un turn de aparare”.
OPINIE

De ce sa nu profitam de mitul cu castelul?

Brasovean la origine, vedeta radio Mihai Dobrovolschi crede ca prezenta Branului printre minunile Romaniei tine mai mult de marketing. Dar asta nu inseamna ca nu merita un loc acolo, apreciaza Dobrovolschi.

„Orice astfel de enumerare restrictiva este, intr-un fel, nedreapta pentru celelalte minuni. Dar, daca tot e sa facem propaganda cu astfel de minuni, de ce sa nu profitam de dragostea americanilor pentru mitul lui Dracula si de faptul ca l-au asociat cu acest castel?”, spune vedeta de la Radio Guerrilla.

Mihai Dobrovolschi a copilarit in Brasov si, fireste, a batut deseori drumul Branului. „Mi-aduc aminte, cand eram mic vedeam americani venind la Bran cu usturoi de gat si radeam sa ne prapadim. Castelul Bran poate sa se inscrie foarte bine intr-o astfel de campanie. Sa vina americanii sa dea bani pe asta, sa marim pensiile si atunci va fi foarte bine”, mai spune Mihai Dobrovolschi.
ARGUMENT

Unii strabat jumatate de glob sa-l vada

Adrian Maxim este consilier judetean, proprietar de pensiune la Bran, membru in asociatia „Fiii si Prietenii Branului”. Asociatia este cea care a facut demersurile pentru aducerea la Bran a inimii Reginei Maria si depunerea ei in cripta in care a stat pana in 1968.

„E un castel medieval, construit la sfarsitul secolului XIV, dar are si o arhitectura moderna, fiind renovat de Regina Maria la inceputul secolului XX. Am putea sa-i multumim lui Bram Stoker deoarece, datorita romanului „Dracula”, avem foarte multi turisti la Bran, chiar daca locul n-are nicio legatura cu Dracula sau cu Vlad Tepes.

Dar cel mai important aspect e altul. S-a intalnit zilele trecute fiul meu cu patru turisti japonezi in gara si singurul lucru pe care l-au intrebat a fost cum se ajunge la Bran. Daca oamenii astia calatoresc o jumatate de glob ca sa vina sa vada Branul, eu zic ca e mare lucru”, spune Maxim.
from evz

Cuba acuză Ungaria că este "lacheul" SUA

Cuba a criticat dur Ungaria, pe care o califică drept "lacheu" al Statelor Unite după ce a acordat azil politic unui număr de 29 de refugiaţi cubanezi deţinuţi la baza americană de la Guantanamo, anunţă AFP.

"Guvernul ungar acţionează ca un complice al imperiului (SUA). Exagerează. Îşi aşteaptă recompensa. Insistă, servil, să îi arate stăpânului său atotputernic şi agresiv că poate conta pe fidelitatea sa abjectă", se arată într-un comunicat al ministrului cubanez de Externe, publicat ieri pe prima pagină a presei oficiale.

Budapesta "minte şi sfidează" dreptul de azil, deoarece "ştie prea bine, ca şi şeful său, că aceste persoane nu sunt date în urmărire în Cuba. Cu atât mai puţin, «personalităţile opoziţiei cubaneze»", se adaugă în comunicat.

Ungaria a anunţat, sâmbătă, că va acorda azil politic unui număr de 29 de refugiaţi cubanezi deţinuţi la baza americană de la Guantanamo din Cuba, dintre care 17 sunt în greva foamei. Potrivit Ungariei, refugiaţii, printre care şi disidenţi, nu au fost predaţi autorităţilor cubaneze din cauza riscurilor de a fi urmăriţi în ţara lor.
from adevarul

Chips-urile pot provoca apariţia maladiei Alzheimer


Potrivit rezultatelor unui studiu american, chips-urile şi snacks-urile pot provoca apariţia maladiei Alzheimer, pentru că o substanţă prezentă în acest tip de alimente distruge celulele creierului, scrie thesun.co.uk. Urme ale acestei substanţe, numită acrilamidă, au fost descoperite de specialişti în creierul victimelor maladiei Alzheimer.

Acrilamida se găseşte de obicei în hrana procesată, de tipul chips-urilor, iar specialiştii au stabilit anterior că acrilamida este cancerigenă. Consumul mare de alimente care conţin această substanţe poate provoca infertilitate masculină, probleme musculare şi de coordonare. Această mai poate fi întâlnită în cereale, pâine prăjită şi biscuiţi, dar şi în fumul de ţigară.

Alzheimer este o boală progresivă, degenerativă, care atacă celulele nervoase ale creierului, având ca rezultat pierderea memoriei şi schimbări în modul de gândire şi în comportament.

Studiul afost prezentat la conferinţa anuală a Societăţii americane de chimie.
from adevarul

miercuri, august 22, 2007

Obezitatea, provocată de un virus


Celulele suşă adulte din corpul uman pot fi determinate de un virus comun să se transforme în celule adipoase.

Cercetarea americană, coordonată de o cercetătoare româncă, Magdalena Păsărică, şi preluată de Reuters, s-a bazat pe studii anterioare ale adenovirusului 36 (Ad 36). Acest tip de virus este o cauză comună a infecţiilor respiratorii şi oculare şi, în opinia cercetătorilor, ar putea sta la baza unui vaccin împotriva obezităţii. "Nu vorbim de prevenirea tuturor tipurilor de obezitate, ci de cea provocată de acest virus.

Dorim să avem un vaccin care să prevină această boală", a indicat Nikhil Dhurandhar, profesor la Centrul de Cercetări Biomedicale Pennington, din cadrul Sistemului Universitar de Stat Louisiana. 20 milioane de copii graşi în lume În cadrul noului studiu, cercetătorii au demonstrat că expunerea la acest virus determină celulele suşă din organismul uman să se transforme în celule de stocare a grăsimii.

Profesorul Magdalena Păsărică a obţinut celule suşă adulte din ţesuturi adipoase prelevate de la persoane care au suferit operaţii de liposucţie. Celulele suşă au fost expuse virusului Ad-36. După o săptămână, majoritatea celulelor infectate s-au dezvoltat în celule adipoase, în timp ce celulele neinfectate nu au suferit modificări.

Dhurandhar a indicat că multor oameni nu le vine să creadă că obezitatea ar putea fi provocată de un virus. „Desigur, alimentaţia în exces provoacă o creştere în greutate. Nu ne îndoim de acest lucru. Dar acesta este un adevăr parţial", a spus el.

Obezitatea poate avea şi cauze genetice sau poate fi provocată de infecţii sau virusuri. La nivel mondial, aproximativ 400 milioane de persoane, dintre care 20 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani, suferă de obezitate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. (Mediafax)

Cum să câştigi bani din «straie nemţeşti»


Negustorul Gheorghe Coemgiopolu s-a născut la Bucureşti în 1819. Tatăl său, Ştefan Gheorghe Cuimgiu, originar din Bitolia (Macedonia), a deschis prăvălie de argintărie în hanul Zătari, care se afla în apropierea Bisericii Zlătari de azi.

Ştefan Gheorghe Cuimgiu lucra obiecte fine în filigran, ştia carte, drept pentru care a fost ales staroste de argintari – „Cuimgibaşa“, de unde şi numele de Coemgiopolu. Căsătorit cu o bucureşteancă, care i-a adus mai multe proprietăţi şi un statut social pe măsură, Ştefan Gheorghe Coemgiopolu a participat la revolta împotriva grecilor, în vremea lui Caragea, la 1813. A fost obligat să se refugieze la Braşov. S-a întors la Bucureşti după plecarea lui Vodă Caragea, continuându-şi meseria până în anul 1828, când a încetat din viaţă. Fiul său, Gheorghe, a învăţat carte grecească. A intrat ca băiat de prăvălie la Parascheva Atanasiu. După ani buni de ucenicie, a pornit negustoria pe cont propriu. A deschis un mare magazin de stofe, de lipscănie, postavuri şi pânzărie, şi un atelier pentru haine bărbăteşti pe uliţa Lipscanilor.

Gheorghe a fost unul din primii investitori în producţia viermilor de mătase, realizând o veritabilă industrie la Pantelimon, unde avea o plantaţie de duzi de 80 de hectare. În 1857, înainte ca România modernă să se nască, el a participat la expoziţia de la Lyon cu probe de mătase filată cu mâna, a cărei calitate superioară a fost recompensată de juriul expoziţiei cu o medalie de aur. Întors în ţară, şi-a prezentat proiectul de sericicultură mai multor bogătaşi, însă doar patru au investit în ideea lui: Gheorghe Cantacuzino, V. Nicolici, V. Obedeanu şi N. Andronescu. Cu ajutorul financiar al acestora, Gheorghe Comegiopolu a ridicat o fabrică de filat gogoşile de mătase la Dămăroaia, unde au fost aduse torcătoare de la Lyon să le înveţe pe fetele românce această nouă meserie. În 1859, reuşeşte să obţină prima producţie cu profit. Trăind în epoca marilor schimbări vestimentare, Coemgiopolu şi-a dat seama că trebuie să aducă maeştri croitori străini pentru confecţionarea „hainelor nemţeşti“, cum li se spunea pe atunci şi, astfel, „îi aduse pe Prinţian şi pe Franke de la Viena“. Aceştia, după un număr de ani de serviciu la Coemgiopolu, au rămas definitiv în ţară. În mai puţin de zece ani, „toată elita românească“ se îmbrăca la Coemgiopolu, astfel încât, în scurt timp, el deveni cel mai cunoscut şi mai bogat negustor de lipscănie. La mijlocul secolului al XIX-lea, îl găsim „mare staroste peste toate corporaţiile“ negustoreşti. Moare în septembrie 1878.
from capital

Curge vinul la Recas!!!


Viticultorii din Banat au inceput astazi strangerea recoltei, care anul acesta este de aproape 5.500 de tone datorita caniculei.
Dintre toti agricultorii, viticultorii nu au fost afectati de canicula instalata in aceasta vara, in vestul tarii. In conditiile in care in tara, campania de vinificatie incepe in doua-trei saptamani, in vestul tarii, ea incepe astazi. Podgoriile sunt pline de struguri, iar cramele sunt deja pregatite sa depoziteze vinul.

In Timis, strugurii s-au copt mai repede decat se asteptau viticultorii si vor fi culesi chiar incepand de astazi. „Temperaturile ridicate, dar mai cu seama suma mare a orelor de stralucire a soarelui, au determinat o acumulare superioara de zaharuri, concomitent cu o diminuare a aciditatii din struguri, in acest an calitatea materiei prime fiind una de exceptie”, a declarat directorul general al SC Cramele Recas SA, Gheorghe Iova.

De asemenea, cei de la Recas se asteapta sa scoata in acest cate 11 tone de struguri pe hectar. „Din punct de vedere cantitativ, productia evaluata este cu circa 25a mai mare, comparativ cu 2006, respectiv 10-11 tone in medie pe hectar, productia totala prognozata fiind de circa 5.500 de tone”, a mai spus Iova.

Primul vin Syrah

Potrivit directorului cramelor de la Recas, societatea valorifica strugurii proprii, dar achizitioneaza si aproximativ 500 de tone de struguri de la micii producatori din zona, care au in proprietate soiuri solicitate pe piata interna sau la export. Anul acesta, noutatea impusa este un soi denumit Syrah.

„Este prima productie din acest soi, un soi de avant in viticultura mondiala, ce va fi testat si la Recas. Fermentarea pentru producerea vinului rosu se realizeaza in autofermentatoare din inox cu temperatura programata si recirculare automata in functie de tehnologia stabilita, iar trezoreria vinului – casete metalice individuale in care poate fi depozitat vinul”, explica directorul Iova.

Noi hectare cu vita de vie

In 2007, Cramele Recas au plantat 30 de hectare noi, cu soiuri de vita, iar in 2008, acest gen de actiune va continua cu alte o suta de hectare, investitia pentru fiecare hectar de plantatie fiind de 20.000 de euro. Cele 330 de hectare sunt incluse intr-un program european, iar cele de anul viitor sunt prinse intr-altul, cu sustinere europeana.

CONGLOMERAT

Soiuri dintre cele mai diverse

O suta cincizeci de hectare cu vita de vie exista la Recas, cu struguri de masa, precum Chasselas, Victoria, Muscat de Hamburg ori Afuz Ali, cu soiuri autohtone, Feteasca Regala, Cadarca, Mustoara, dar si soiuri consacrate la nivel mondial, Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Burgund, Traminier, Merlot si Cabernet Sauvignon. Cramele Recas exporta anual aproximativ doua milioane de sticle de vin imbuteliate.

MICI VITICULTORI

Productii tot mai slabe

Cramele Recas achitioneaza circa 500 de tone de struguri de la micii producatori. Viile din vestul tarii nu mai scot insa calitatea si nici cantitatea din anii trecuti. Cei mai mult, viticultorii cultiva pentru consum propriu sau daca nu fac fata, abandoneaza viile. Asa s-a intamplat la Buzias si Lugoj. O firma cu capital german a preluat cateva zeci de hectare si produce vin traditional la Teremia Mare. In Arad, vinurile traditionale de la Minis se produc acum la Ghioroc, la Cercetari Viticole.
from evz

marți, august 21, 2007

Campania pentru promovarea produselor “Made in China”, compromisă din prima zi


In urma valului de nereguli descoperite la tot felul de produse “Made in China”, autoritatile chineze au inceput o campanie televizata menita sa redea increderea consumatorilor din toata lumea in produsele lor, informeaza CNBC. In cadrul campaniei "Believe in Made in China" sunt prezentate standardele dure de calitate ale producatorilor chinezi. Campania televizata este transmisa doar in China si contine interviuri cu producatori si oficiali chinezi dar si cu afaceristi si oficiali straini.

In data de 20 august, odata cu lansarea campaniei care militeaza pentru calitatea produselor fabricate in China, a fost lansat un nou avertisment cu privire la acestea, de catre Noua Zeelanda, care a descoperit o concentratie de formaldehida de 900 de ori mai mare decat cea normala. Autoritatile din Noua Zeelanda nu au dezvaluit carei marci ii apartin hainele descoperite ca fiind toxice.

Oficialii statului au declarat in prezent ca fac tot ce este posibil pentru a monitoriza calitatea produselor, dupa scandalurile internationale din lunile trecute.

Sursa: CNBC

Biserica din ocna


Mii de turisti viziteaza anual lacasul de cult ortodox facut de mineri intr-un munte de sare din orasul Targu Ocna.

Unul dinte principalele puncte de atractie pentru turistii care ajung in orasul bacauan Targu-Ocna este biserica ridicata intr-un munte de sare.

Lacasul de cult ortodox poarta hramul „Sf. Varvara”, ocrotitoarea minerilor, si a fost construit de ortaci in perioada aprilie-decembrie 1992. Situata langa sanatoriul subteran din Mina Trotus, la o adancime de 240 de metri, biserica este vizitata mai ales de straini si de pacientii cu afectiuni respiratorii care vin la tratament la sanatoriu. Acestia se reculeg in fata altarului si se minuneaza de frumusetea lacasului.

Candelabre sculptate in sare

Lacasul nu este impodobit cu picturi murale, in schimb contine toate elementele de arhitectura ale unei biserici ortodoxe. Catapeteasma este formata din 24 de icoane, in partea dreapta fiind icoana ocrotitoarei minerilor. Iconostasele, scaunul imparatesc si candelabrele care ilumineaza biserica au fost sculptate din sare de catre ortaci.

„Nu-mi vine sa cred ca toate au fost facute de mana oamenilor. Eu vin aici mereu, nu numai pentru frumusetea locului, ci si pentru tratarea astmului“, ne-a spus Marian Popa, din Dej.

Doar trei slujbe pe an

Desi este deschisa in fiecare zi a anului, in biserica din mina de sare se tin slujbe numai in noaptea de Inviere, de sarbatorea „Sf. Varvara“ (n.r. -4 decembrie) sau atunci cand sunt diferite manifestari si preotii solicita acest lucru.

„Nu exista un preot paroh care sa tina slujbe cu regularitate. Orice preot din oras care vrea sa intre in aceasta biserica o poate face. Niciodata nu a cerut nimeni vreun ban pentru slujbele tinute in mina“, ne-a povestit Ionel Ilie, inginerul-sef al Minei Trotus.

Transport cu microbuzul

La cativa metri de biserica se gaseste sanatoriul subteran al minei Trotus in care intra, zilnic, zeci de persoane cu afectiuni ale plamanilor, nevroze sau cu probleme reumatice.

In incinta sanatoriului subteran se gasesc un spatiu de joaca amenajat pentru copii, o sala de sport, dar si magazine de unde turistii pot face cumparaturi. Vizitarea bisericii, dar si a sanatoriului subteran se face numai cu autobuzul sau cu microbuzele de la intrarea din mina.

Traseul are o lungime de peste un kilometru. Exista curse la fiecare 15 minute, iar pretul unui bilet este de 13 lei pentru adulti si de 6,5 lei pentru copii si grupuri organizate.

Legenda

Munte stapanit de un haiduc

Turistii care vin in vizita la biserica sunt atrasi si de legendele legate de Mina Trotus. Inginerul-sef Ionel Ilie povesteste ca in zona circula tot felul de legende despre zacamintele de sare de la Targu Ocna. Cea mai cunoscuta se refera la un haiduc care ratacea prin padurile din muntii Bacaului, cu sute de ani in urma. Acesta s-ar fi asezat sa se odihneasca pe un bolovan, pe malul raului Trotus.

„A pus degetul pe el si apoi l-a dus la gura. A inteles ca e un bloc de sare desprins din masiv. A luat bolovanul si l-a dus domnitorului Moldovei. Acesta i-a dat in stapanire zona, spune legenda“, a precizat Ilie. El mai spune ca, pe vremuri, minerii aveau un taraf si, dupa ce terminau munca, se apucau de cantat. Astazi, doar un tambal mai poate fi vazut in muzeul din incinta Minei Trotus.
from evz

Secretele alimentaţiei corecte pentru omul modern


Cercetările efectuate în ultimii ani au scos la iveală faptul că oamenii mănâncă mult şi în general carne, iar cei care sunt vegetarieni se otrăvesc cu îngrăşămintele folosite la creşterea plantelor

Ultimele statistici arată că oamenii care se hrănesc mai ales cu plante sunt mai slabi, au tenul mai curat şi au un randament intelectual aparent mai mare. Medicii spun însă că, pe termen lung, lipsa proteinelor din alimentaţie provoacă boli grave, ce pot apărea oriunde în organism.

Când spunem "vegetarieni" ne referim la oamenii care nu mănâncă niciodată carne, ouă sau produse lactate. Dar, în realitate, rareori persoanele înregimentate acestui stil de viaţă sunt chiar atât de exclusive.

Cei mai mulţi vegetarieni acceptă să consume ouă şi produse din lapte, iar unii acceptă chiar şi carnea de peşte sau fructele de mare. Conform unui studiu publicat recent de revista "Nature", aceştia din urmă sunt - de fapt - cei mai sănătoşi.

Corpului nu-i plac extremele

Un regim corect conţine în mod necesar ...
Există oameni care se hrănesc numai cu cereale şi fructe şi care cred sincer că omul trebuie să se hrănească precum maimuţele, ca să fie în acord cu natura corpului său animal. Dar niciunul dintre ei nu excelează ca inteligenţă. Motivul?

Lipsa proteinelor şi a grăsimilor nesaturate împiedică buna funcţionare a celulei în general şi a celei nervoase în special. În plus, plantele de azi nu mai conţin ceea ce conţineau odinioară, atât din cauza sărăcirii solurilor, cât – mai ales – din cauza chimicalelor (pesticide, îngrăşăminte) cu care sunt tratate.

Există şi ceilalţi, care se declară de la ei putere "carnivori", dar aceştia sunt de regulă obezi, suferă de ficat şi de rinichi, sau sfârşesc prin a deveni diabetici sau cardiaci, din cauza excesului de substanţe nutritive pe care îl presupune un regim alimentar bazat pe cantităţi mari de proteine. Concluzia nu poate fi decât una singură: corpului uman nu-i plac extremele şi de aceea nu este perfect sănătos decât atunci când e hrănit corespunzător.

"Corect" din punct de vedere alimentar

1. Conform studiilor făcute într-o clinică ce luptă împotriva obezităţii din Boston, Statele Unite, un regim alimentar corect pentru omul modern conţine, în mod necesar, cantităţi mici de alimente. Prin urmare, e foarte important să nu mâncăm la nicio masă până când apare senzaţia de saţietate.

2. Amestecul făcut din zeci de alimente diverse este mai puţin hrănitor decât o masă la care se mănâncă trei-patru (cel mult şapte) tipuri de mâncare. Alegerea acestora trebuie să fie făcută în aşa fel încât să nu consumăm, la aceeaşi masă, produse care se exclud din punct de vedere chimic. Astfel, evreii niciodată nu consumă, în aceeaşi zi, produse lactate şi produse din carne. Talmudul le recomandă "zile" de carne şi "zile" de lapte.

Multă vreme nu a existat o motivaţie ştiinţifică a acestei excluderi tradiţionale, dar studiile făcute la Boston au confirmat pe deplin obiceiul lor. Conform experienţelor, în timpul procesului de digerare a produselor lactate, sistemul digestiv e plin de anumite tipuri de enzime care "atacă" proteinele din carne şi formează împreună nişte nitriţi imposibil de digerat, ce otrăvesc întâi ficatul şi apoi întreg organismul.

3. Mestecatul prelungit şi consumul hranei în condiţii plăcute sunt de asemenea condiţii importante. Mestecatul mai mult timp al unei înghiţituri reduce cantitatea de alimente consumate în timpul obişnuit al mesei. O conversaţie plăcută şi pauzele mari între înghiţituri ne pot ajuta suplimentar în acest sens. Starea psihică de bine este însă factorul esenţial.

Americanii spun că, dacă la o masă două persoane se ceartă, hrana devine otravă pentru ambele, dar şi pentru toţi cei din jur. Ora în care ne hrănim este pentru creier un moment plăcut, când el primeşte o porţie importantă de serotonină, produsă la gândul acestei plăceri. Când suntem fericiţi, tot mecanismul digestiv funcţionează perfect. Şi, dimpotrivă, la cea mai mică indispoziţie, fluidele implicate în procesul digestiei se dereglează (mulţi cunosc senzaţia de greaţă provocată de teama de dinaintea unui examen, de pildă) şi ar fi mult mai bine să renunţăm complet la o masă dacă, dintr-un motiv sau altul, ne-am supărat.

4. Siesta după masă nu trebuie să fie eliminată. Mulţi oameni, care au auzit din multe surse că e bine să faci mişcare, greşesc în acest punct. Cu un elan demn de fapte mai măreţe, ei se avântă în plimbări obligatorii după masă şi se laudă la toată lumea că numai aşa e corect. Dimpotrivă, studiile ştiinţifice spun cu totul altceva.

Toate animalele se "odihnesc" după masă şi există un motiv chimic pentru acest comportament.

Crecetătorii au dovedit că în timpul mersului sistemul endocrin se mobilizează şi produce tironină, un hormon care "atacă" grăsimile stocate şi le transformă în energie, necesară pentru hrănirea muşchilor. Deşi, aparent, mersul ar putea consuma glucidele care tocmai au fost introduse în organism în timpul mesei, în realitate, două procese importante se suprapun: consumul şi stocarea.

Hormonii eliberaţi pentru transformarea glucidelor abia consumate în grăsimi se "contrazic" cu cei care vor exact invers, iar efectul este o stare de nervozitate şi disconfort, foarte dăunător pe termen lung.

5. Proteinele din carne se consumă înainte de siestă, adică la masa de prânz. Dimineaţa se recomandă ouăle şi glucidele, iar seara, supe, salate şi fructe. Această disociere alimentară ajută mult organismul omului modern, care nu e nevoit să tremure de frig noaptea sau să alerge în timpul zilei ca să vâneze şi să adune fructe. Oul fiind un aliment complet, destinat hrănirii puiului, declanşează toate mecanismele necesare vieţii. Suplimentul de glucide (sub formă de miere sau dulceaţă) ajută creierul să intre în regim maxim de funcţionare.

Cercetătorii ne garantează: creierul nu se hrăneşte decât cu glucide şi nu trebuie să-l înfometăm! Când suferă de foame (aşa cum se întâmplă atunci când excludem complet pâinea şi dulciurile din alimentaţie), el declanşează un mecanism de autoapărare şi depune "orbeşte" tot ce mâncăm.

În perioada comunistă, o inedită reclamă la ...
Acest mecanism îl moştenim din lumea animală şi este menit să ajute orice organism viu pe timp de iarnă sau în timpul unei secete, adică în situaţie de "criză". Aşa se explică de ce majoritatea regimurilor de slăbire eşuează, întrucât excluderea unor alimente provoacă dezechilibre mult mai mari decât simpla supraalimentaţie. Pentru ca un organism să înceapă să consume din depozitele adipoase, el trebuie să primească, desigur, raţii de mâncare mai mici decât are nevoie, dar cel puţin de trei ori pe zi.

Mesele trebuie să includă însă toate substanţele necesare vieţii, pentru că lipsa unui singur element, precum magneziul – de pildă – va da peste cap metabolismul glucidelor şi întregul sistem endocrin, iar efectele vor fi altele decât cele scontate.

Vegetarienii şi religia

Primii vegetarieni cunoscuţi de istorie sunt hinduşii din India, budiştii Mahayana şi pitagoreicii din Crotona. Acest comportament alimentar era asociat, din punct de vedere filozofic, cu ideea nonviolenţei la adresa animalelor. Unii învăţaţi spun că şi postul creştin are, ca motivaţie, aceeaşi sursă.

Interesant este că, din punct de vedere religios, carnea nu era strict interzisă de niciuna dintre cele trei religii.

Preceptele spuneau că nu trebuie să fie omorâte animalele pentru a asigura hrana omului, întrucât suferinţa pe care le-o provocăm se va întoarce „împotriva noastră". Ştiinţa modernă a confirmat exact acest aspect.
Astfel, studiile făcute în Germania, pe timpul lui Hitler, care au vrut să verifice ce diferenţă există între carnea „cuşer" a evreilor şi carnea normală, au scos la iveală o concluzie terifiantă: animalele omorâte în mod brutal se sperie îngrozitor şi corpul lor se umple de toxine, otrăvitoare pentru om.

Dimpotrivă, dacă animalul moare liniştit, ca şi când ar adormi, fără să se teamă, carnea lui nu conţine toxinele respective şi este mult mai sănătoasă. Se spune că Hitler, când a aflat acest rezultat, a dat cu dosarele de pământ. A doua zi însă a ordonat conceperea unor procedee de sacrificare a vitelor, care să evite spaima atât de otrăvitoare pentru noi.

Iisus Hristos le recomanda tuturor fructele naturii, dar le-a dat oamenilor şi peşte, pâine sau vin. Iar ştiinţa confirmă pe deplin acest regim alimentar. Conform ultimelor studii, cel mai bun regim alimentar este fundamentat pe cereale, fructe şi carne de peşte, iar dintre băuturi se recomandă mai ales vinul roşu (conţine mai puţini metabisulfiţi).

Peştele s-a dovedit a fi cea mai bună carne pentru om, întrucât, oricum ar fi omorât, în corpul lui nu apar toxine dăunătoare, pentru că peştele nu cunoaşte spaima. Singura "scăpare" a creştinilor care au încercat să-i urmeze sfaturile lui Hristos este faptul că amestecă produsele lactate cu cele de carne. Greşeala este a oamenilor, nu a religiei, pentru că Iisus a spus că tot ce a recomandat Dumnezeu evreilor este perfect adevărat şi el a fost primul care a respectat ad-litteram poruncile din Vechiul Testament.

Biblia spune limpede că, la început, oamenii au fost vegetarieni, dar, după Potop, Dumnezeu a permis consumul de carne, însă fără ca animalele să sufere. Dar puţini creştini interpretează corect aceste legi sfinte. Religia iudaică, mult mai atentă la alimentaţie decât cea ortodoxă, recomandă cele mai sănătoase obiceiuri alimentare.

Prevederile din Kashrut interzic categoric amestecul produselor lactate cu cele din carne şi, pe lângă faptul că recomandă sacrificarea cu blândeţe a animalelor, astfel încât acestea să nu ştie ce li se întâmplă, interzice şi consumul anumitor specii: mamiferele care au copita despicată sau care îşi mestecă hrana, peştii fără aripioară dorsală sau fără solzi şi anumite specii de păsări.

Ce spun specialiştii despre alimentaţia corectă

Am considerat necesar să aflăm părerea unui om care se confruntă zilnic cu problemele pe care le creează dezechilibrele alimentare. Ne-am adresat doamnei Denisa Hodărnescu (foto), medic primar la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", din Bucureşti.

- Care sunt afecţiunile provocate de alimentaţia neecologică?

- Pe termen scurt pot fi diverse intoxicaţii acute, meningită, iar pe termen lung – bolile cronice, între care cancerul e cel mai de temut, pentru că substanţele astea chimice, în special azotaţii sau îngrăşămintele, biostimulatorii care se dau ca hrană la animale ca să le stimuleze creşterea sunt periculoase chiar dacă oamenii sunt consumatori de ordinul doi. Produc în special cancer de colon şi de sân.

- Ce credeţi că influenţează alimentaţia: educaţia, gusturile, moda?

- Ţine de educaţie… în ultima vreme am văzut că şi la noi oamenii au început să fie interesaţi de compoziţia produsului înainte să-l cumpere, dar destul de puţini fac chestia asta. Pe mulţi îi vezi însă cum îşi umplu coşurile în hipermarketuri, fără să-şi dea seama ce bombe pline de E-uri pun acolo.

- La noi, obezitatea are vreo legătură cu hrana modificată genetic?

- Obezitatea a început să fie şi la noi o mare problemă, pentru că alimentaţia e din ce în ce mai nesănătoasă. Reclamele au făcut multe victime. Pe lângă alimentele hipercalorice care se vând în fast-foodurile pe care tinerii foarte activi le frecventează, mai e problema uleiurilor folosite acolo, care sunt foarte nocive ca şi conţinut. La toate acestea se adaugă viaţa sedentară… calculatorul, maşina de care te foloseşti. Mersul pe jos e din ce în ce mai rar întâlnit. Este, dacă vreţi, şi o consecinţă a progresului acest stil de viaţă. Numai că noi ar trebui să fim mai atenţi, mai adaptabili.

- Bucătăria tradiţională ne predispune la kilograme în plus?

- Ne predispune acum, pentru că munca noastră este mai sedentară, cum spuneam. Nu este nicio problemă pentru românul din Ardeal, spre exemplu, care mănâncă slană şi munceşte la câmp pe rupte. Dar în mediul urban munca s-a schimbat mult şi menţinerea modului foarte "arhaic" de alimentaţie nu duce deloc spre bine. Sarmalele, ciorbele inundate în smântână, fripturile grase de porc… ar trebui ca doar accidental să mai facem cunoştinţă cu ele.

- Regimurile vegetariene sunt mai sănătoase decât regimurile mixte?

- Eu nu sunt de acord cu regimurile vegetariene exclusive. Noi nu suntem construiţi să fim astfel. Omul este omnivor, nu poate să fie vegetarian. Cu un astfel de regim se ajunge la dereglări serioase, la anemie puternică.

- Dar despre regimul lacto-vegetarian ce credeţi?

- E doar acceptabil. Nu duce la dezechilibre mari, mai ales dacă include şi carne de peşte sau icre. Peştele e un aliment complet, depinde însă şi cum e preparat. ( Laura Toma )
from adevarul