miercuri, august 22, 2007

Curge vinul la Recas!!!


Viticultorii din Banat au inceput astazi strangerea recoltei, care anul acesta este de aproape 5.500 de tone datorita caniculei.
Dintre toti agricultorii, viticultorii nu au fost afectati de canicula instalata in aceasta vara, in vestul tarii. In conditiile in care in tara, campania de vinificatie incepe in doua-trei saptamani, in vestul tarii, ea incepe astazi. Podgoriile sunt pline de struguri, iar cramele sunt deja pregatite sa depoziteze vinul.

In Timis, strugurii s-au copt mai repede decat se asteptau viticultorii si vor fi culesi chiar incepand de astazi. „Temperaturile ridicate, dar mai cu seama suma mare a orelor de stralucire a soarelui, au determinat o acumulare superioara de zaharuri, concomitent cu o diminuare a aciditatii din struguri, in acest an calitatea materiei prime fiind una de exceptie”, a declarat directorul general al SC Cramele Recas SA, Gheorghe Iova.

De asemenea, cei de la Recas se asteapta sa scoata in acest cate 11 tone de struguri pe hectar. „Din punct de vedere cantitativ, productia evaluata este cu circa 25a mai mare, comparativ cu 2006, respectiv 10-11 tone in medie pe hectar, productia totala prognozata fiind de circa 5.500 de tone”, a mai spus Iova.

Primul vin Syrah

Potrivit directorului cramelor de la Recas, societatea valorifica strugurii proprii, dar achizitioneaza si aproximativ 500 de tone de struguri de la micii producatori din zona, care au in proprietate soiuri solicitate pe piata interna sau la export. Anul acesta, noutatea impusa este un soi denumit Syrah.

„Este prima productie din acest soi, un soi de avant in viticultura mondiala, ce va fi testat si la Recas. Fermentarea pentru producerea vinului rosu se realizeaza in autofermentatoare din inox cu temperatura programata si recirculare automata in functie de tehnologia stabilita, iar trezoreria vinului – casete metalice individuale in care poate fi depozitat vinul”, explica directorul Iova.

Noi hectare cu vita de vie

In 2007, Cramele Recas au plantat 30 de hectare noi, cu soiuri de vita, iar in 2008, acest gen de actiune va continua cu alte o suta de hectare, investitia pentru fiecare hectar de plantatie fiind de 20.000 de euro. Cele 330 de hectare sunt incluse intr-un program european, iar cele de anul viitor sunt prinse intr-altul, cu sustinere europeana.

CONGLOMERAT

Soiuri dintre cele mai diverse

O suta cincizeci de hectare cu vita de vie exista la Recas, cu struguri de masa, precum Chasselas, Victoria, Muscat de Hamburg ori Afuz Ali, cu soiuri autohtone, Feteasca Regala, Cadarca, Mustoara, dar si soiuri consacrate la nivel mondial, Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Burgund, Traminier, Merlot si Cabernet Sauvignon. Cramele Recas exporta anual aproximativ doua milioane de sticle de vin imbuteliate.

MICI VITICULTORI

Productii tot mai slabe

Cramele Recas achitioneaza circa 500 de tone de struguri de la micii producatori. Viile din vestul tarii nu mai scot insa calitatea si nici cantitatea din anii trecuti. Cei mai mult, viticultorii cultiva pentru consum propriu sau daca nu fac fata, abandoneaza viile. Asa s-a intamplat la Buzias si Lugoj. O firma cu capital german a preluat cateva zeci de hectare si produce vin traditional la Teremia Mare. In Arad, vinurile traditionale de la Minis se produc acum la Ghioroc, la Cercetari Viticole.
from evz

Niciun comentariu: