sâmbătă, august 25, 2007

Ingrediente netestate

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara a sanctionat compania Danone Romania cu o amenda de 10.000 de lei, ne-a declarat ieri seful Directiei Siguranta Alimentelor, doctorul Liviu Rusu.

Compania a fost amendata, pentru ca nu a notificat autoritatile asupra importurilor de amestec de fructe cu guma guar din Cehia, chiar a doua zi dupa ce alerta privind posibila contaminare a produsului cu dioxina a ajuns pe masa autoritatilor de la Bucuresti.

Contactati de EVZ, reprezentantii producatorului de lactate au declarat ca sanctiunea nu a avut nicio legatura cu importul si ca este legata de intocmirea unor acte.

Conform Programului Strategic National, atunci cand un produs sau subprodus ajunge in tara pentru prima data trebuie sa fie controlat din punct de vedere sanitar-veterinar.

Surse din ANSV ne-au declarat ca Danone Romania ar fi trebuit sa ceara analize pe lotul de amestec de fructe cu guma guar adus in Romania si sa astepte rezultatele acestora inainte de a folosi subprodusul la fabricarea iaurturilor cu fructe.

In acest caz, analizele sunt platite de statul roman. Analizele probelor de iaurt Danone Delicios trimise la Budapesta vor fi gata cel mai probabil pe 29 august.

Pana ieri, la nivelul intregii Uniuni Europene au fost inregistrate 94 de alerte privind produse suspecte de contaminare cu dioxina. Alerta pe iaurturile din Romania a fost a 55-a inregistrata.

Reactii contrare in situatie de criza

Producatorul de lactate Danone Romania nu este singurul care a trecut printr-o situatie de suspiciune de contaminare a produselor cu o substanta toxica. In urma cu o luna, si producatorul britanic de ciocolata Cadbury s-a confruntat cu o situatie de criza: sute de batoane de ciocolata suspecte de contaminare cu salmonela.

Spre deosebire de Danone Romania, Cadbury a retras imediat produsele din magazine cand a aparut prima urma de suspiciune, producatorul de ciocolata a iesit public si a prezentat lista produselor posibil afectate, a anuntat autoritatile si i-a avertizat pe consumatori asupra riscurilor la care se supun.

Danone Romania nu a facut public incidentul, iar consumatorii au fost avertizati de autoritati despre riscuri abia dupa ce „Evenimentul zilei” a relatat despre suspiciunea de contaminare a iaurturilor cu dioxina.
from evz

Niciun comentariu: