miercuri, august 22, 2007

Obezitatea, provocată de un virus


Celulele suşă adulte din corpul uman pot fi determinate de un virus comun să se transforme în celule adipoase.

Cercetarea americană, coordonată de o cercetătoare româncă, Magdalena Păsărică, şi preluată de Reuters, s-a bazat pe studii anterioare ale adenovirusului 36 (Ad 36). Acest tip de virus este o cauză comună a infecţiilor respiratorii şi oculare şi, în opinia cercetătorilor, ar putea sta la baza unui vaccin împotriva obezităţii. "Nu vorbim de prevenirea tuturor tipurilor de obezitate, ci de cea provocată de acest virus.

Dorim să avem un vaccin care să prevină această boală", a indicat Nikhil Dhurandhar, profesor la Centrul de Cercetări Biomedicale Pennington, din cadrul Sistemului Universitar de Stat Louisiana. 20 milioane de copii graşi în lume În cadrul noului studiu, cercetătorii au demonstrat că expunerea la acest virus determină celulele suşă din organismul uman să se transforme în celule de stocare a grăsimii.

Profesorul Magdalena Păsărică a obţinut celule suşă adulte din ţesuturi adipoase prelevate de la persoane care au suferit operaţii de liposucţie. Celulele suşă au fost expuse virusului Ad-36. După o săptămână, majoritatea celulelor infectate s-au dezvoltat în celule adipoase, în timp ce celulele neinfectate nu au suferit modificări.

Dhurandhar a indicat că multor oameni nu le vine să creadă că obezitatea ar putea fi provocată de un virus. „Desigur, alimentaţia în exces provoacă o creştere în greutate. Nu ne îndoim de acest lucru. Dar acesta este un adevăr parţial", a spus el.

Obezitatea poate avea şi cauze genetice sau poate fi provocată de infecţii sau virusuri. La nivel mondial, aproximativ 400 milioane de persoane, dintre care 20 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani, suferă de obezitate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. (Mediafax)

Niciun comentariu: