sâmbătă, februarie 09, 2008

FRANŢA. SEVER MUREŞAN A FOST ELIBERAT DIN ÎNCHISOARE

Omul de afaceri Sever Mureşan a fost eliberat vineri seara din închisoarea din Lille, din Franţa, a anunţat avocatul lui. Magistraţii Curţii de Apel din Lyon l-au achitat pe Mureşan în dosarul privind o presupusă faptă de evaziune fiscală. În legătură acuzaţia de instigarea la tentativă de omor, avocatul a precizat că statul francez s-a lămurit, dată fiind actuala decizie de punere în libertate. Omul de afaceri a stat încarcerat în Lille timp de nouă luni, din martie anul trecut, când a fost extrădat din România, în baza unui mandat internaţional de arestare.

Numele lui Mureşan este legat de falimentul Băncii Dacia Felix. În România, el a fost achitat în 2005 într-un proces care a durat aproape opt ani şi în care era acuzat de înşelăciune, fals şi uz de fals.

Antena 3

Florin Chilian a pierdut procesul cu Ministerul Culturii si Cultelor

Comenteaza
Florin Chilian
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins ieri ca neîntemeiată acţiunea în justiţie înaintată de artistul Florin Chilian, prin care solicita ca Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) să-i plătească daune de un milion de euro pentru încălcarea drepturilor de autor, anunţă Rompres.

Decizia nu este definitivă, Chilian putând face apel în termen de 15 zile.

MCC a lansat, pe 23 aprilie 2005, programul ''Mai bine o carte'', care avea ca scop încurajarea tinerilor de ''a se întoarce spre lectură''. Programul s-a derulat timp de un an şi a fost promovat prin intermediul unui spot publicitar realizat de firma GMP, care a folosit o parte din piesa ''Zece'', compusă şi interpretată de Florin Chilian.

Motivul invocat de artist pentru a da în judecată MCC este acela că piesa ''Zece'' a fost folosită în campania ''Mai bine o carte'' fără acordul său, încălcându-i-se, astfel, drepturile de autor şi drepturile conexe.

Pe lângă plata unor daune de un milion de euro, artistul mai dorea ca hotărârea instanţei să fie publicată integral în presă, pe cheltuiala MCC. La toate acestea se adăuga plata de către MCC a cheltuielilor de judecată.
from adevarul.ro

Vedete mioritice şi dragostea lor fără acte

Dragostea adevărată nu stă într-un act oficializat la Starea Civilă. Sunt poveşti de iubire care se scriu în jurul nostru şi care sunt mai legate decât orice căsătorie de lungă durată. Reuşita lor se bazează pe încredere şi respectul partenerului. Sunt oameni care au trecut printr-un divorţ şi nu mai vor să facă pasul acesta, pentru că lor le este bine aşa cum e. Vedetele de la noi nu fac excepţie.

Oana Sârbu şi Robert Turcescu trăiesc o poveste de dragoste de mai bine de trei ani. Au fost discreţi şi au preferat să nu îşi strige în gura mare iubirea. Deşi par că se înţeleg foarte bine, cei doi nu se gândesc la căsătorie. Oana, dimpotrivă, este convinsă că actul în sine nu oferă garanţia că omul ales va rămâne alături tot restul vieţii. „Nu mă gândesc la măritiş. Am alte planuri pentru moment. Nu cred că statutul de soţie te poate face să te simţi mai sigură de bărbatul de lângă tine. Eu am mai fost căsătorită o dată şi chiar nu mă simt pregătită să fac pasul acesta. Nici măcar la un copil nu mă gândesc. Nu vreau să forţez lucrurile. Timpul le va decide pe toate. Momentan mă concentrez pe proiectele profesionale şi mă bucur de prezenţa oamenilor pe care îi iubesc”, a declarat cântăreaţa pentru Click.

Corina Dănilă şi Norris Măgeanu sunt împreună de patru ani şi au şi un copil de aceeaşi vârstă. Cu toate acestea, dragostea lor este mai profundă şi mai curată. Nu au nevoie de un act ca să o trăiască.


Dan Bittman şi Liliana Ştefan formează, poate, cel mai longeviv cuplu fără „acte”. Au o relaţie de 15 ani şi trei copii împreună. Deşi nu se poate bucura de cea mai stabilă legătură, după escapadele amoroase ale cântăreţului, Liliana Ştefan a declarat de multe ori că „actul ei de căsătorie sunt de fapt certificatele de naştere ale micuţilor” şi că „relaţia a ajuns la un stadiu, la care mulţi nu pot ajunge, chiar dacă au un act de căsătorie la mână”.

Mulţi poate nu înţeleg acest tip de relaţie. Dar libertatea şi dragostea par să le fie suficientă acestor oameni. Ei au găsit secretul unei poveşti de dragoste fericite. Unii nu ajung să o înţeleagă nici după o viaţă, în care au fost căsătoriţi ca la carte… Iar dacă ar trebui să răspundem la întrebarea care din cele două categorii iubeşte mai mult şi care mai puţin - nu credem că are importanţă. Atâta timp cât există dragostea. Acest sentiment pe care am uitat să îl trăim….
from antena3

Veta – femeia care a vopsit peste 2.000 de tramvaie


*Nu-i place să vorbească de necazuri; doar de chituri, vagoane şi vopsele

*Fiul a vrut s-o urmeze, dar mama a ales o soluţie de compromis: l-a făcut vatman

A vopsit macarale, tractoare şi nu mai ţine minte câte maşini. Dar specialitatea ei sunt tramvaiele: a vopsit peste 2.000. Poartă cele mai curate salopete din secţie şi, evident, nu suportă rugina sau găurile în tablă. Bucuria ei este când vede vagonul ieşind ca nou din hală. O cheamă Veta, vopseşte de 30 de ani şi speră ca meseria asta să o scoată la pensie.

„N-aş ieşi la pensie. M-am obişnuit cu meseria asta”

În secţia Regiei de transport public din Iaşi lucrează trei vopsitori: Veta, unul din foştii ei elevi şi veteranul Lulu Benea, cu 40 de ani de regie în spate. Împreună ferchezuiesc cam 5 tramvaie pe lună, fără a le pune la socoteala şi pe cele tamponate. „Femeile-s dichisite, dar treaba grea o fac eu. Am fost oleacă mai domn cu ea”, se împăunează Lulu, care îi vine şi şef. Fineţurile, Veta le face. Ea vopseşte numerele de inventar cu buretele peste şablon sau craniul „pericol”. Tramvaiul se vopseşte la interior şi apoi caroseria de la boghiuri spre pantograf. Dacă e cu burduf, durează cam o săptămână. Şi cel mai devastat vagon părăseşte hala ca scos din fabrică. Trădează doar geamurile scrijelite, banchetele mâzgâlite şi peticite, cu muşamaua şi buretele spintecate cu lama de elevi.

Veta îşi aminteşte ca azi prima zi de muncă. Pe şine încremenise vagonul 102 - un ITB bicolor, cu tablă groasă şi scaune de lemn. Colegii au făcut haz de femeia cu meserie de bărbat. I-au pus în mâini penson (pensulă) şi vopsea roşie, să dea tramvaiul de la „ciubuc” spre boghiuri. Întindeau cremul spre tavan şi chicoteau. Au văzut că ştie să vopsească, aşa că au tratat-o cu respect. „Vopseaua se dă în cruce, nu într-un sens. Să nu curgă; ştiam de la şcoală”, divulgă Veta un secret al boiangeriei. Zice că acum, cu noile materiale, cu rotativa de şlefuit şi pistolul de vopsit cu aer comprimat, meseria e mai uşoară. În urmă cu 30 de ani dădea jos vopseaua cu lampa de benzină, desprindea cu şpaclu cea coşcovită, şmirgheluia rugina şi căuta spărturile.

Marca găurile, să ştie sudorul unde trebuie petice din tablă, degresa şi aştepta patru zile să se usuce vopseaua. „Dădeam cu grund din miniu de plumb. După ’80 s-a scos, că lumea era deja bolnavă. Plumbul încremenea sângele în vene. Era ca la ăia de la mină. Apoi a apărut chitul-cuţit şi acum e chit auto. Trasam dungile şi ţineam un carton să iasă drept la vopsit. Apoi a fost o bandă pentru vopsit cu clei, că dacă lipeai - smulgeai chitul. Noi am întors hârtia şi o fixam cu vaselină cu cleiul afară. Vaselina se scotea cu lama şi diluant - altă migală”, povesteşte Veta. Când era mai tânără, urca pe platformă şi cu pensonul „pac! Pac! dădeam tavanul. La Timişuri lucram mult, că aveau 6 culori. Şorţurile le făceam negre şi vagoanele cu multe dungi”, îşi aminteşte.

„N-aş ieşi la pensie. Îmi place meseria că asta ştiu să o fac. M-am obişnuit. Pentru mine, e ca mersul la biserică”, zice Veta. De frigul care o ologeşte, nu zice.O dă tot pe chestii tehnice: „În meseria asta trebuie să ştii să chituieşti, nu prea gros, să nu rămână canturi. Aşa n-ai mult de şlefuit. Contează mult să pregăteşti suprafaţa înainte de vopsit”. Ar trebui să poarte mască, dar ce folos, „că nu mai am miros la vopsele”, spune Veta. „Meseria a intrat în sânge. Nu ne e silă de miros şi mizerie”, completează Lulu. Veta nu poartă mănuşi şi nici ochelari. Aşa simte mai bine lucrarea.

Un amănunt: Veta nu ciculă cu tramvaiul

La 14 ani a fugit de la ţară. Era a cincea din opt fraţi. Îi plăcea să tundă, doar că la şcoala de meserii locuri erau pentru zugravi şi vopsitori. Decât cu sapa, mai uşor cu pensonul. Nu a durat până să prindă drag. Îşi căuta de lucru când ursitul a luat-o de nevastă. Veta Creţu i se spune de atunci. A făcut şi prima fată înainte ca soţul să îi găsească de muncă la transportul în comun. A mai născut doi copii şi, între timp, Veta are nepoţi. Fiul, Cătălin, prinsese şi el drag de vopsele. Mama i-a schimbat macazul: l-a făcut vatman. „Vopsitul e meserie grea, nu vreau să se chinuie, să se îmbolnăvească, şi câştigă mai bine”, se justifică Veta.

Când are comenzi în particular, cam în trei după-amiezi vopseşte o maşină. A cumpărat compresor, ajută şi Lulu şi fii-su. Cere puţin, că muşterii nu le duc la cuptor că-s săraci. „Mă uit după om. Mă păcălesc, că se munceşte mult”, spune Veta, a cărei leafă nu sare de 750 lei cu sporuri. Tichete de masă nu primeşte şi cârpeşte lefurile cu împrumuturi. Un amănunt: Veta nu circulă cu tamvaiul. Înainte, locuia în blocul de lângă depou, dar au alungat-o datoriile. Acum stă lângă Iaşi, la 13 kilometri, şi umblă numai cu microbuzul.
from gandul.info

Dacia cu volan pe dreapta


În 2009, Renault va lansa Dacia şi pe piaţa britanică, odată cu apariţia modelului derivat din noul Sandero, ce va fi lansat luna viitoare la Salonul Auto de la Geneva. „Primele fotografii spion cu noul model de la Dacia au fost făcute în curtea uzinei de la Mioveni, automobilul seamănând foarte mult cu Renault Sandero, doar că în partea din faţă are identitatea mărcii româneşti”, scrie autocar.co.uk. Preţul acestei maşini va porni, în Marea Britanie, de la 6.500 lire.

Acesta va fi cel de-al cincilea model dezvoltat de Dacia-Renault pe aceeaşi platformă pe care au fost construite Logan Sedan, MCV (break), VAN (furgonetă) şi pick-up-ul.
from gandul.info

Torino a ajuns o provincie românească

Jurnalul National
RECUNOAŞTERE. Jurnaliştii italieni subliniază că majoritatea românilor sunt oameni cinstiţi şi muncitori
09/02/2008 de Cristina Chiriţă

AI NOŞTRI SUNT DE BAZÅ ● Au biserici, restaurante, case şi afaceri
Într-un reportaj realizat la Torino, jurnaliştii italieni de la ziarul La Stampa îi elogiază pe românii muncitori şi serioşi din acest oraş. Oficial, la Torino nu sunt mai mult de 50.000 de români; neoficial – cifra ar fi de cel puţin trei ori mai mare.


Îngrijitoare, menajere, muncitori în construcţii, dar şi oameni de afaceri sau artişti – imigranţii români sunt recunoscuţi de italieni ca oameni de bază la Torino.

Ziarul italian La Stampa vorbeşte despre Torino ca despre "o nouă provincie a Bucureştiului", referindu-se la bisericile, firmele, afacerile, restaurantele şi discotecile româneşti.


ÎN TOATE DOMENIILE. Ileana Ploscaru, Elena Surdu Stănescu, Costin Neamţu, Lisandru Neamţu, Mircea Titus Romanescu, Guido Tomasone, Bela Szakats, Angela Callela Benlupo, Laurenţiu Dimisca, Iuri Isar, Oana May Mureşan Isar, Rafalelle Mondazzi, Mariana Papara, Marco Damiano, Laura Frus, Mariella Pelissero. Aceştia sunt artiştii români care în noiembrie 2007 au inaugurat Galeria de Artă Aripa din Strada Pollenzo.

Şi Cristian Mihai, 39 de ani, proprietarul societăţii Romanian Trade SRL, importator de produse alimentare, poate fi considerat unul din simbolurile emigraţiei româneşti care, aici la Torino, a găsit o nouă "stradă" – spun jurnaliştii italieni. De fapt, o autostradă. "În 2005, cifra de afaceri era de 650.000 de euro", le-a spus Cristina Mihai cu mândrie jurnaliştilor italieni. "În 2006 a crescut până la 1.200.000, în 2007 aproape 2.000.000 de euro. Aveam trei angajaţi la început. Acum sunt patru. Toţi români. Importăm circa 170 de produse – bere, vin, brânzeturi, salam – nu doar pentru magazinele «noastre», ci şi pentru cele italieneşti. Specialităţile tradiţionale româneşti încep să-şi facă loc în bucătăria italiană".

Mihai a început cu o tarabă în piaţa centrală din Torino. "Ideea mi-a venit o dată cu cererea unor conaţionali. Doreau vin. Le-am făcut pe plac. În 2004 m-am desprins de asociaţii italieni şi aşa s-a născut Romanian Trade. Livrări cu o reţea de curieri şi un slogan: eficienţă. Dacă doresc să rămân la Torino? Da. Fiul meu s-a născut aici. La fel şi viaţa mea."

Potrivit jurnalistei Viorica Nechifor, citată de La Stampa, Torino a devenit metropola europeană cu cea mai numeroasă extindere a unei comunităţi, de pe întregul continent. Mii de familii din două generaţii.


LUMINI ŞI UMBRE. Din 6.650 de persoane arestate în 2007 la Torino, peste 5.500 au fost străini. Din aceştia, aproape 600 de români, reţinuţi mai ales pentru furturi de maşini şi scutere, furturi din case şi din magazine. Cărţi de credit false. Prostituţie şi rackeţi. Dar restul, adică marea majoritate, munceşte din greu în casele altora (româncele menajere sau îngrijitoare), pe şantiere, în comerţ, oriunde este nevoie nu doar de braţe puternice, ci şi de creativitate. Şi profesionalism. Pentru că la Torino sunt şi medici, ingineri, tehnicieni laboranţi sau experţi în informatică români.

"Despre cei care lucrează cinstit nu se scrie niciodată. Mass-media ne masacrează fără milă. Insistă asupra răului; binele pentru ei nu există (...) Sunt emigranţi veniţi aici fiecare cu un plan anume: să câştige bani şi apoi să se întoarcă acasă; alţii vin cu ideea de a rămâne. Dar sunt şi cei care au auzit că aici este uşor să furi. Dar în acelaşi timp, ar fi oare corect să-i judeci pe italieni doar pentru mafie sau scandaluri?", le-a mai spus Viorica Nechifor junaliştilor italieni.
from jurnalul national

COSTICĂ CONSTANDA A VÂNDUT TERENUL PE CARE SE AFLĂ AMBASADA SUA

Scandalul iscat de retrocedarea Parcului Bordei revine în prim plan. Jurnalul Naţional dezvăluie în ediţia de vineri că proprietarul parcului, celebrul Costică Constanda (foto), a devenit milionar "prin suveica retrocedărilor pe banii statului." Astfel, Constanda a reuşit să intre în posesia unui teren pe care se află chiar curtea ambasadei SUA, după ce a cumpărat un titlu de proprietate care îl deţinea în baza unei moşteniri din anul 1893! Conform actelor, actualul proprietar al Parcului Bordei, a deţinut la un moment dat chiar reşedinţa ambasadei SUA!

Constanda a vândut apoi acest teren, în 1999, Regiei Autonome "Locato" pentru suma de 5.532.358 de dolari SUA. Preţul este unul uriaş pentru acea vreme. O altă parte a terenului a fost cumpărată de Costanda de la familia Todan, aceeaşi familie cere îi vindea "mătuşii Tamara" a lui Adrian Năstase un imobil cu 26 de camere. Jurnalul Naţional prezintă documente din care rezultă că o serie de persoane au intrat în posesia mai multor terenuri extrem de valoroase în anii '90, perioadă în care legile restituirii nu erau în vigoare.

Într-o intervenţie telefonică la emisiunea La Ordinea Zilei, Costică Constanda s-a declarat uimit de suspiciunile care planează asupra sa. Potrivit constroversatului om de afaceri, terenul pe care se afla reşedinţa ambasadei SUA a ajuns în posesia lui cu 3 ani înainte de a se hotărî să o vândă statului. Şi, de fapt, adevărata intenţie a lui Constanda nu a fost de a înstrăina această proprietate, „pentru că ştiam ce scandaluri o să iasă dacă iau banii statului”. Statul român a fost cel care i-a „impus” să facă această mişcare, susţine Constanda. „Mi s-a impus să vând această proprietate. Statul român mi-a spus că are acolo un chiriaş de calitate”.

CONSTANDA: STATUL MI-A IMPUS SĂ-I VÂND TERENUL -

O altă descoperire a celor de la Jurnalul Naţional indică faptul că înainte de 1989 Constanda ar fi fost şoferul lui Tudor Postelnicu, ultimul ministru de interne din regimul Ceauşescu.
Replica lui Constanda a fost însă următoarea: „Sunt nişte nesimţiţi cei care susţin acest lucru!”. El a declarat că înainte de 1989 lucra la Cooperativa Constructorul. „Mă jucam, nu lucram la Postelnicu”, a adăugat el, precizând că a dobândit carnet de conducere mult mai târziu. „Eu nu aveam carnet, deci nu puteam să fiu şofer la Postelnicu atunci”.

Citiţi articolul complet în Jurnalul Naţional

vineri, februarie 08, 2008

620 de ani de atestare documentară a Sucevei

Manifestările dedicate sărbătoririi a 620 de ani de atestare documentară a Sucevei şi Cetăţii de Scaun au debutat, la Primăria Sucevei, cu dezvelirea statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare, al cărei autor este Geo Rădulescu, relatează ROMPRES.

Statuia a fost donată din propria colecţie de Sergiu Ganea, din Rădăuţi. Momentul a fost precedat de intonarea Imnului de Stat al României, după care primarul Ion Lungu a citit mesajul preşedintelui Traian Băsescu.

Au avut alocuţiuni prefectul Orest Onofrei, senatorul Gheorghe Flutur, viceprimarul Angela Zarojanu, donatorul statuii, Sergiu Ganea, şi preşedintele Asociaţiei pensionarilor „Bucovina 2000", Ioan Fodor.

Dezvelirea statuii lui Ştefan cel Mare a fost urmată de interpretarea unei balade dedicate marelui voievod de rapsodul popular sucevean Gheorghe Finiş.

Primarul a oferit oficialităţilor şi reprezentanţilor administraţiei locale şi judeţene medalii şi diplome aniversare.

De asemenea, cei prezenţi au avut posibilitatea să admire unele vestigii medievale de pe vremea marelui domnitor, Sergiu Ganea şi Nicolae Oprea prezentând o expoziţie filatelică având ca tematică cei 620 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei.

La 10 februarie 1388, într-o zi de luni, în prima săptămână a Postului mare, domnitorul de atunci al Moldovei, Petru Muşat, a trimis o scrisoare regelui Vladislav al Poloniei, prin care îl ruga să aprobe construirea Cetăţii de Scaun şi mutarea capitalei Moldovei de la Siret la Suceava.

from adevarul.ro

Arme doar cu buletinul

Armele cu bile de cauciuc, care sunt periculoase, dar - potrivit legislaţiei româneşti - sunt neletale, se pot procura în baza unei simple notificări de la poliţie.

În celelalte state membre UE, acestea sunt considerate letale şi sunt supuse autorizării, după cum ne-a declarat Niculae Marinescu, şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IGPR. Poliţia Română încearcă, încă de anul trecut, să modifice Legea armelor, dar proiectul de modificare şi completare a acesteia se află încă la Ministerul de Interne.

La sfârşitul anului trecut, în România erau înregistraţi 42.535 deţinători de arme neletale, cu 8.268 mai mulţi decât cei înregistraţi în 2006. Aproximativ 14.150 dintre deţinători sunt din Bucureşti. O persoană poate avea însă mai multe arme neletale, pe care le poate achiziţiona în baza buletinului şi a unei notificări eliberate de poliţie.


Interzise în Uniunea Europeană


"Dacă pentru permisele eliberate pentru arme letale creşterea este de 13 la sută, numărul certificatelor de deţinător de arme neletale eliberate în 2007 a crescut cu 1.042 la sută faţă de anul precedent. Adică de la 1.272 de certificate eliberate în 2006, s-a ajuns, în 2007, la nu mai puţin de 14.522 de certificate eliberate. Anul trecut s-au înregistrat, la nivel naţional, 77 de cazuri în care s-au folosit fără drept arme cu bile de cauciuc şi cu aer comprimat, numărul acestora fiind aproape de două ori mai mare decât cel din 2006.


Cu toate acestea, România rămâne în continuare singurul stat din Uniunea Europeană care permite comercializarea armelor cu bile de cauciuc doar în baza unei notificări", a su­bliniat comisarul-şef, adăugând că, "în anumite condiţii, folosirea unei arme neletale poate conduce la decesul persoanei". O altă propunere este incriminarea ca infracţiune a uzului de armă neletală, care se poate pedepsi cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.


În prezent, cei care folosesc armele neletale în alte condiţii decât cele de legitimă apărare sau în poligon se pot alege doar cu amenzi cuprinse între 2 şi 5 milioane de lei vechi şi confiscarea armei.


Liber pentru interlopi


Până la aprobarea legii însă, armele neletale pot fi procurate de orice persoană majoră în baza actului de identitate şi a unei cereri de notificare. Poliţia eliberează, fără a cere alte informaţii, un document în baza căruia solicitantul îşi poate cumpăra arma neletală de la orice dealer din ţară. În România sunt aproximativ 140 de astfel de dealeri de arme.

Apoi, solicitantul se întoarce la poliţie cu arma şi i se eliberează certificatul de deţinător. Poliţia nu poate să facă un filtru al posesorilor de arme, astfel că deocamdată pot avea arme chiar şi cei mai periculoşi interlopi şi chiar persoane care nu sunt apte din punct de vedere psihic pentru a folosi armament. "Sunt cazuri în care oamenii se împuşcă la semafoare, ori pentru vreun loc de parcare. Sunt cazuri şi mai grave însă, când interlopii îşi reglează conturile cu pistoalele. Din acest motiv trebuie să restricţionăm achiziţionarea armelor neletale", a mai spus Marinescu.


Dacă noua lege ar fi aprobată, armele neletale vor putea fi achiziţionate doar de către persoane care nu au fost condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru infracţiuni comise cu intenţie, prevăzute de lege cu pedeapsa închisorii mai mare de doi ani. De asemenea, în posesia armelor ar putea intra şi persoanele care nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru care se prevede o pedeapsă mai mare de doi ani şi sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical.

Legea Strazii

29 ianuarie 2008, un avocat craiovean a fost ameninţat cu o un pistol cu gaze, în sediul Judecătoriei Craiova, de către un client de-al său, care îi ceruse restituirea onorariului.
În noaptea de 23 spre 24 ianuarie a.c. un taximetrist a fost bătut, împuşcat în gură şi apoi incendiat pe un câmp din Constanţa. Se pare că arma folosită de criminali a fost de fapt un pistol cu bile de cauciuc.
În septembrie 2007, zeci de persoane au fost reţinute în urma unui scandal declanşat în curtea Spitalului Judeţean Târgovişte. În urma percheziţiilor corporale ale scandalagiilor, poliţiştii au găsit mai multe pistoale cu gaze şi bile de cauciuc.
În noiembrie 2007, unul dintre clienţii unui club de noapte din Focşani a tras cu pistolul cu bile în maşina patronului pentru că dansatoarele nu i-au oferit serviciile pe care le plătise.
from adevarul.ro

Ceausescu a fost torturat inainte de a muri











"Cand a fost inmormantat, Nicolae Ceausescu nu avea nici pe corp nici pe fata urme de gloante sau de sange. Paltonul lui era ciuruit, dar costumul camasa si maieul erau imaculate. In schimb, avea unghiile smulse, iar pe corp apareau mai multe semne de tortura". Declaratia a fost facuta, miercuri seara, la National TV, de Cerasela Barjac, unul dintre cele mai misterioase personaje din decembrie 1989. Alaturi de Gelu Voican Voiculescu, Cerasela Barjac (pe atunci locotenent de Militie) s-a ocupat de inhumarea sotilor Elena si Nicolae Ceausescu, a asistat la scoaterea celor doua cadavre din frigiderele de la morga si a ajutat la asezarea lor in sicrie. Marturiile femeii se bucura de o credibilitate cu atat mai mare cu cat Barjac apare in casetele video filmate in acele momente, iar ceilalti participanti confirma prezenta ei la evenimente. Cerasela Barjac a declarat miercuri seara ca mai multe aspecte i-au ridicat suspiciuni in acele zile. Printre altele, femeia sustine ca fata lui Nicolae Ceausescu era nefiresc de calda in momentul in care acesta a fost scos din frigider, iar haina fostului dictator parea extrem de saracacioasa si mancata de molii, de parca nu ar fi apartinut unui presedinte. Barjac a precizat ca are convingerea ca motivul real pentru care autoritatile se opun cu indaratnicie si astazi dezhumarii fostului cuplu de dictatori, este teama ca se va constata ca Elena si Nicolae Ceausescu au fost torturati. Chiar daca apare, din timp in timp, in presa sau la televiziuni cu declaratii incendiare, Cerasela Barjac ramane o persoana controversata, noteaza ziare.com. A fost casatorita cu un fost angajat al Securitatii, a participat la evenimentele care au avut loc in sediul fostului CC, dupa care a devenit unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Voican Voiculescu. In martie 1990, a fugit in Franta convinsa fiind ca cineva doreste sa o omoare pentru ca ar sti prea multe. S-a intors ulterior in tara, dar nu a incercat sa profite de relatiile pe care si le-a facut in timpul evenimentelor din decembrie 1989.
from ziua.ro

TGV VA AJUNGE ŞI LA BUCUREŞTI, ÎN 2012

Binecunoscutele trenuri de mare viteză - TGV vor ajunge şi la Bucureşti. Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că evenimentul va avea loc undeva după anul 2012. Potrivit şefului statului, extinderea proiectului TGV până la Bucureşti este unul dintre subiectele importante în relaţia bilaterală cu Franţa. Trebuie să mai aşteptăm însă cel puţin 4-5 ani până când tronsonul românesc va intra în reţeaua Paris – Viena - Budapesta.

"Proiectul european este până la Budapesta şi acum discutăm de extinderea lui până la Bucureşti. Sperăm ca în jurul anului 2012 să înceapă construirea tronsonului la Bucureşti”, a declarat şeful statului, într-un interviu acordat France 24.

Antena 3

ILIESCU: BĂSESCU VREA SĂ PARĂ UN ALT CEAUŞESCU CARE FACE ORDINE ÎN ŢARĂ

Preşedintele Traian Băsescu a fost comparat cu Ceauşescu atât de fostul preşedinte Ion Iliescu, cât şi de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Întrebat într-un interviu publicat în Adevărul şi postat pe blogul personal dacă totuşi Băsescu nu face bine "zguduind un pic actualul sistem", Iliescu a declarat: "Ce înseamnă a zgudui sistemul? Aceasta este teoria tuturor structurilor totalitare, care atacă democraţia. Că sistemul este corupt, ineficient… că e nevoie de o mână forte… Un alt Ceauşescu care să facă ordine în ţară."

Fostul preşedinte a continuat în acelaşi registru: "Din păcate, la foarte multă lume prinde acest discurs antisistem, care, însă, vine tocmai de la omul aflat în fruntea sistemului şi care are obligaţia să vegheze la buna lui funcţionare. Funcţia principală a unui preşedinte, şef de stat, este să fie deschis la dialog, să fie factor de echilibru, factor de comunicare." Legat de atacul de joi al lui Băsescu la adresa lui Iliescu, pe care îş acuza că este adevăratul conducător din umbră al actualului Guvern, fostul preşedinte a răspuns sec: "E o obsesie maladivă a lui Băsescu faţă de mine".

Iliescu: M-au pătruns fiori când am auzit declaraţiile lui Băsescu
Contactat telefonic de Antena 3, Ion Iliescu a povestit că declaraţiile preşedintelui Băsescu i-au provocat fiori. „Traian Băsescu se ocupă să fie informat, să supravegheze, să vadă ce face unul şi altul, de m-au pătruns fiori când am auzit asta. Mi-am amintit anii dinainte de 1989”. Pe de altă parte, însă, preşedintele de onoare al PSD a subliniat că nu a fost şi nu va fi niciodată adversar direct al lui Băsescu. În această ordine de idei, concluzia fostului şef al statului este următoarea: „Ironia folosită în această chestiune îl vizează în primul rând pe premierul Tăriceanu, care pare slab şi nu ar putea rezista decât cu sprijin PSD”.

Şi liderul PRM a criticat discursul de joi al şefului statului. "Vă miraţi că îl regretă lumea pe Ceauşescu? Păi uite termenul de comparaţie! Când vede lumea cine a venit pe fotoliul de şef al statului român, cum să nu îl regrete pe Ceauşescu?", a declarat Vadim Tudor.

Antena3.ro

PARIS: 111 PERSOANE UCISE CU HORMONI IMPORTAŢI DIN ROMÂNIA

Şapte doctori din Paris sunt acuzaţi că au ucis peste 100 de persoane, după ce le-au injectat hormoni importaţi din România. Aceştia au compărut deja în faţa tribunalului, fiind acuzaţi de neglijenţă. Se presupune că medicii francezi au provocat moartea a 111 copii şi tineri infectându-i cu boala Creutzfeldt - Jakob, care este forma umană a bolii vacii nebune. Personalul medical făcea parte dintr-o asociaţie care, în 1980, trata copii prin injectarea acestora cu un hormon de creştere prelevat de la hipofiza unor persoane decedate. Ancheta în acest caz durează de 25 de ani.

În urma acestui fapt, mulţi dintre copii au fost infectaţi cu boala Creutzfeldt-Jakob. O parte a materialului biologic folosit pentru producţia de hormoni a fost importat în Franţa între 1983-1988, din Ungaria, România şi Bulgaria, scrie agenţia bulgară Focus.

În prezent, hormonul creşterii este obţinut cu ajutorul ingineriei genetice, Institutul Pasteur din Franţa fiind ultima verigă din lanţul producţiei de medicamente care au cauzat moartea copiilor, conform declaraţiilor anchetatorilor.

În replică la cele relatate de agenţia bulgară, Ministerul Sănătăţii din România a anunţat că se va informa la Arhivele Statului în legătură cu exportul de hormoni din perioada 1983-1990. "La nivelul Ministerului Sănătăţii nu există date referitoare la aces export, dintr-un simplu motiv: înainte de 1989 asemenea exporturi erau centralizate şi se realizau prin Ministerul Comerţului Exterior, nu prin Ministerul Sănătăţii, ce n-avea competenţe şi atribuţii în acest sens. Am cerut joi Arhivelor Statului să se caute orice date ce ne-ar putea lămuri cu privire la acest export. Când vom avea date, le vom face publice", a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Profesorul Constantin Dumitrache, de la Institututului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucureşti a declarat că în perioada amintită, în laboratoarele unităţii, a fost făcut, de către cercetătorul Ligia Simionescu, un extract având ca materie primă hipofize umane. "Extractul realizat atunci a fost folosit la patru sau şase copii, cu rezultate destul de slăbuţe, din cauza concentraţiei scăzute, neavând materia primă respectivă. Niciun copil care a folosit extractul nu a avut vreo patologie. Să vorbeşti despre cazuri de acum 20-30 de ani este dificil. Cred că nu s-ar fi putut decât să fi fost o filieră care să aibă legătură cu locuri unde există un număr mai mare de decedaţi, iar recoltarea să fie făcută imediat după ce o persoană a murit, nu peste mai mult timp", a declarat profesorul Dumitrache.

Avocaţii acuzaţilor din acest caz spun că aceştia sunt nevinovaţi, deoarece au acţionat cu bună credinţă, în limitele cunoştinţelor medicale din acea perioadă.

Şase dintre suspecţi, care au acum între 70 şi 80 de ani, riscă să petreacă 4 ani după gratii, dacă sunt găsiţi vinovaţi. Cel de-al şaptelea suspect este acuzat şi de corupţie şi, dacă este găsit vinovat, îşi poate petrece 10 ani în inchisoare. Potrivit Reuters, procesul va dura cel puţin patru luni.

Antena3.ro

Naţionalistul francez Le Pen, condamnat la închisoare pentru declaraţii pro-naziste

Jean-Marie Le Pen
Liderul Frontului Naţional din Franţa (FN), formaţiune de extrema dreapta, Jean-Marie Le Pen, a fost condamnat vineri la Paris la trei luni de închisoare cu suspendare şi la o amendă de 10.000 de euro pentru că a afirmat în 2005 că ocupaţia germană ''nu a fost deosebit de inumană'', relatează AFP, citată de Rompres.

Tribunalul corecţional a decis că liderul FN este vinovat de complicitate în apologia crimelor de război şi contestarea crimelor împotriva umanităţii, ca urmare a declaraţiilor sale publicate în ianuarie 2005 în revista săptămânală Rivarol.

''În Franţa cel puţin, ocupaţia germană nu a fost deosebit de inumană, chiar dacă au existat greşeli, inevitabile într-o ţară cu o suprafaţă de 550.000 de kilometri pătraţi'', a declarat liderul FN, ceea ce a atras o condamnare unanimă din partea asociaţiilor şi a formaţiunilor politice.

Le Pen, în vârstă de 79 de ani, a fost deja condamnat de mai multe ori, îndeosebi pentru declaraţii cu caracter rasist.
from adevarul.ro

Image Stabilizer For Any Camera - Lose The Tripod


$1 Image Stabilizer For Any Camera - Lose The Tripod - The funniest home videos are here

PRODUSELE ALIMENTARE TRADITIONALE- oportunitate de dezvoltare transfrontaliera

PRODUSELE ALIMENTARE TRADITIONALE- oportunitate de dezvoltare transfrontaliera
Fundatia Universitara pentru Sprijinirea Producatorilor Agricoli ''Haralamb Vasiliu'' Iasi , in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ''Ion Ionescu de la Brad'' Iasi , Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi , Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Iasi , Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Vaslui , FEDEI - Fundatia pentru Dezvoltare Economica si Integrare Europeana Iasi , CIP - Centrul pentru Initiativa Privata Ungheni - Rep. Moldova si Asociatia EUROPA-VISAGE Ungheni - Rep. Moldova , lanseaza proiectul ''Traditional Food Project - Opportunity for Cross - Border Area Development'' ( Produse Alimentare Traditionale - Oportunitate de dezvoltare transfrontaliera ) finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Vecinatate Romania - Republica Moldova 2004-2006 , linia de buget Phare 2005.

Scopul acestui proiect este cresterea gradului de valorificare economica a produselor alimentare traditionale , ca elemente de dezvoltare economica durabila a regiunii transfrontaliere Romania - Republica Moldova , prin imbunatatirea cooperarii intre factorii de sustinere si decizie si a micilor fermieri din zona.

Proiectul se deruleaza pe parcursul a 12 luni si are urmatoarele obiective specifice:

-crearea infrastucturii necesare sustinerii valorificarii economice a produselor traditionale , prin formarea unei retele transfrontaliere de consilieri in produse traditionale;

-diseminarea informatiilor privind importanta economica si modul de valorificare a produselor alimentare traditionale si transmiterea cunostintelor utile , pentru dezvoltarea unor afaceri noi , cu produse alimentare traditionale;

-sustinerea promovarii produselor alimentare traditionale , specifice pentru zona transfrontaliera Romania - Republica Moldova , ca element de identitate regionala si avantaj economic , competitiv la nivel european.

Prin implementarea acestui proiect se va constitui o retea de consilieri , formata din specialisti din Romania si Republica Moldova si vor fi organizate sesiuni de instruire a acesteia. Consilierii vor acorda consultanta micilor fermieri din zona transfrontaliera , producatori de produse traditionale procesate prin conservare din judetele Iasi si Vaslui - Romania si raioanele Ungheni , Nisporeni si Calarasi din Republica Moldova.

Pentru diseminarea informatiilor intr-o maniera accesibila va fi realizata o pagina de web , care va contine informatii privind derularea activitatilor proiectului. Vor fi realizate o serie de materiale , in format electronic si tiparit , care sa vina in sprijinul retelei de consilieri si a micilor fermieri ( catalog , manual de bune practici , brosuri , postere , etc. ). In finalul proiectului , va fi organizat un Forum al Produselor Traditionale.
from atitudinea.net

SCANDALUL HORMONILOR UCIGAŞI. MEDICII ROMÂNI SUSŢIN CĂ VINA APARŢINE EXCLUSIV FRANCEZILOR

Scandalul hormonilor ucigaşi din Franţa provoacă reacţii la Bucureşti. După ce joi la Paris a început procesul în care mai mulţi doctori sunt suspectaţi de uciderea a peste 100 de persoane cu hormoni importaţi inclusiv din România, medicii români vin cu primele declaraţii. "Nu avem nicio răspundere în treaba asta. Francezii au solicitat organul, hipofiza, prin contract cu IML. Răspunderea întreagă este a statului francez care avea misunea prelucrării acestor părţi anatomice", a afirmat vineri profesorul Vladimir Beliş, fost director al IML.

În anii '70, la Institutul "Mina Minovici" din Bucureşti se recoltau cantităţi importante de glande hipofize de la cadavre, chiar sute de-a lungul anilor, a declarat profesorul Beliş.

"Pe când eram asistent universitar făceam practică cu studenţii pe cadavre. Am remarcat că, timp de mai mulţi ani, legiştii aveau dispoziţie să recolteze zdravăn hipofize. Le puneau în borcane cu acetonă. Odată pe săptămână venea cineva şi le prelua. Ştiu că exista o convenţie între Institutului de Medicină Legală şi altă instituţie de stat, dar au trecut mai bine de 30 de ani de atunci'', a explicat profesorul Beliş, potrivit Mediafax.

Glanda hipofiză se recolta numai de la cadavre "proaspete", în general de la victime ale unor accidente, persoane sănătoase în timpul vieţii, a menţionat profesorul.

România este implicată într-un proces demarat miercuri la Paris, deoarece a importat hormoni de creştere în Franţa. Şapte medici şi farmacişti sunt judecaţi pentru că au administrat aceşti hormoni de creşte unor copii în anii '80.

Scandalul din Franţa s-a declanşat în 1991 un adolescent care suferea de o maladie neurologică a murit în urma tratamentului cu hormoni de creştere, urmând apoi să iasă la iveală şi alte victime.

În 16 ani de anchetă, părinţii celor 111 victime s-au adunat într-o asociaţie. „ E clar că nu au ştiut nimic din punct de vedere ştiinţific, dar au permis ca grandele pituitare să fie prelevate de la cadavre din spitalele de psihiatrie, chiar dacă legea interzicea acest lucru”, a declarat mama uneia dintre victime.

„Poate că sunt în vârstă, dar plăcerea de a îşi cunoaşte copiii şi nepoţii nu le-a fost luată. Nouă, ca părinţi, nu ne-a mai rămas nimic”, a declarat un reprezentant al Asociaţiei Victimelor.

„Acesta e un proces care ţine de sănătatea publică în Franţa. Recunoaşterea acestor practici a fost de neimaginat. De neimaginat este şi faptul că glandele pituitare erau recoltate de la cadavre fără să se verifice dacă sunt sigure”, a explicat un avocat francez.

Tratamentul cu hormoni de creştere prelevaţi de la cadavre a început încă din anii '60. În anii '80, comunitatea ştiinţifică a fost alertată de riscurile acestui tratament. Statele Unite şi multe ţări europene au încetat aceste experimente în 1985.

Antena3.ro

joi, februarie 07, 2008

Primele imagini cu Logan-ul redesenat


Dupa ce zilele trecute au aparut imaginile cu varianta hatchback pe care Renault vrea s-o introduca in productie la Pitesti, site-urile de specialitate prezinta astazi si o varianta stilizata a Logan-ului. Design-ul noii versiuni aminteste de modelul Laguna, pozitionat de Renault pe un segment superior de pret si de consumatori. Noul model de Logan ar putea fi lansat pe piata anul viitor.
from businessmagazin.ro

Vom putea calatori in timp peste trei luni?

Calatoriile in timp ar putea deveni realitate in urmatoarele 3 luni de zile, au anuntat niste matematicieni rusi care spera ca un experiment ce va fi realizat in luna mai in tunelele de sub Geneva de catre un savant expert in energia atomica, ar putea deschide portile calatoriilor in timp, informeaza site-ul This is London.com.


Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) spera ca prin testele sale de fisiune nucleara sa poata recrea conditiile din prima clipa a exploziei primordiale ce a generat Universul.


Pentru Irina Arefeva si Igor Volovici, de la Institutul de matematica Steklov din Moscova, filmele SF ar putea deveni realitate, ei explicand ca energia rezultata din coliziunea unor particule la viteze apropiate de cea a luminii, ar putea deschide poarta calatoriilor in timp.


Conform cu Teoria Generala a Relativitatii formulata de Albert Einstein, orice masa mare de materie sau orice forma de energie are capacitatea de a distorsiona spatiul si timpul din jurul sau.


Daca energia sau masa de materie este suficient de mare, se crede ca timpul poate fi distorsionat intr-atat incat se prabuseste in sine, generand o asa-numita gaura de vierme care actioneaza ca un tunel intre prezent si viitor.


Totusi multi oameni de stiinta raman sceptici cu privire la pretentiile de calatorie in timp ale cercetatorilor rusi. Dr. Brian Cox, membru al CERN si unul dintre cei mai mari experti britanici in fizica particulelor a declarat ca afirmatiile facute de matematicienii rusi sunt ''nimic altceva decat un interesant scenariu SF''.


''Coliziunile dintre particule de radiatii cosmice in straturile superioare ale atmosferei Pamantului sunt cu mult mai puternice si elibereaza cu mult mai multa energie decat orice am putea noi realiza controlat. Aceste coliziuni au loc de 5 miliarde de ani si totusi nu am vazut deschizandu-se nicio gaura de vierme si nu au venit nici un fel de calatori in timp'', a declarat el.


"De altfel si Stephen Hawking a sugerat faptul ca orice viitoare teorie asupra gravitatiei cuantice va exclude probabil aceasta posibilitate a calatoriei in timp, unul dintre motive fiind acela ca Universul actioneaza intr-un mod armonios, iar ideea calatoriei in timp ar distruge aceasta armonie'', a mai adaugat el.


De asemenea, unul dintre argumentele scepticilor este ca, daca intr-adevar calatoria in timp ar fi posibila, am fi fost deja vizitati de oamenii din viitorul Pamantului.

from citynews.ro

VINDE MAYBACH-UL?!


INTENTIE Desi masina devenise aproape un simbol pentru el, se pare ca Becali s-ar cam fi saturat de bijuteria pe patru roti.

“Mi-am luat-o ca sa dovedesc ca am bani si sa le fac în ciuda tuturor dusmanilor care ma cred analfabet!”, se ambala Gigi Becali în 2005, înainte sa devina cel mai cunoscut sofer de Maybach din România.

Dupa ce a zgâriat-o, a lovit-o si chiar a “tunat-o” cu ranga în curtea casei din Pipera, Becali s-a lasat învins de traficul din Capitala, renuntând sa mai circule cu imensa limuzina prin Bucuresti. Dornic sa-si elibereze un loc în garaj, se pare ca latifundiarul l-ar fi delegat pe unul dintre “aghiotantii” sai sa-i scoata masina la vânzare, pentru nici mai mult, nici mai putin de 400.000 de euro, cu 100.000 de euro mai putin decât pretul initial al automobilului. Din informatiile ProSport, masina ar fi fost pe punctul de a fi “expusa” pe un site de vânzari auto din România, dar Becali a refuzat. A anulat imediat vânzarea, nedorind sa se afle ca va renunta la bijuteria pe patru roti sau, chiar mai rau, sa se expuna riscului ca altcineva din tara sa conduca masina care i-a apartinut lui, preferând sa o duca într-un showroom din Germania.

Coincidenta sau nu, latifundiarul a negat cum ca ar vrea sa renunte la “masina simbol”, dar a recunoscut ca nu mai e în tara: “Nici nu mi-a trecut prin gând sa o vând. Masina este acum la revizie în Germania”. In ultima vreme, Becali conduce un Mercedes S 600, al carui pret CIP este de 130.000 de euro.

from prosport.ro

Uite aşa se parchează în Cluj! Să moară de ciudă pietonii...




Unii şoferi clujeni cred că pietonii au aripi şi pot să treacă cu uşuriţă peste maşinile lor parcate pe trotuar. Şi nu doar atât ci unii cred că până şi maşinile au ceva opţiuni pentru care pot opta în momentul achiziţionării care le permit să zboare peste cele parcate în mijlocul străzii.

Astfel de întâmplări au devenit ceva obişnuit pentru clujenii care merg pe jos prin oraş. La o singură tură de centru, un prieten al clujeanul.ro a descoperit mai multe maşini parcate neregulamentar sau oprite exact în mijlocul drumului. Pe strada Iuliu Maniu un Fiat Grande Punto cu numărul de înmatriculare B-58-WZG le mai lăsase doar câţiva centimetri pietonilor parcând aşa din cauză locului prea mic care rămăsese liber între alte două maşini.

Nu cu mult mai departe de prima maşină parcată pe trotuar, pe strada Bolyai Janos, un Renault Megane era oprit exact în mijlocul străzii astfel că nici maşinile care ieşeau şi nici cele care intrau nu mai puteau înainta.

Şi pe străzile Emile Zola şi Argeş un Mercedes alb, respectiv o Skoda Octavia, cu numărul de înmatriculare CJ-51-AND, ocupau întreg trotuarul. Vizavi de catedrală, în unul dintre cele mai aglomerate momente ale zilei, o Dacie (MS-05-MWF) era parcată jumătate pe un trotuar aflat în reparaţii şi jumătate pe stradă deşi pe partea opusă se afla o parcare.
from clujeanul.ro

RENAULT LANSEAZĂ UN NOU MODEL: DACIA SANDERO

Pe drumurile româneşti a apărut, se pare, Dacia Sandero. Compania nu confirmă oficial informaţia, însă pozele spion arată că se testează o maşină hatchback, mai mică şi mai feminină. Dacă suntem foarte atenţi, putem vedea noua maşină în probe pe străzile diferitelor oraşe. Ştim că ea va fi prezentată oficial, cel mai probabil, în martie, la salonul auto de la Geneva, moment după care vor începe comenzile pentru Dacia Sandero.

Se ştie până acum că autovehiculul va fi construit pe platforma Loganului, având foarte puţine modificări în interior, majoritatea diferenţelor fiind vizibile la exterior. Noul model se adresează în special tinerilor şi va costa cel mai probabil cu 1.000 de euro mai mult decât Loganul. Odată cu noul model, Dacia se va prezenta şi cu o nouă siglă.

CUM ARATĂ NOUA DACIE:

Observator

AL-QAIDA ANTRENEAZĂ COPII ÎN IRAK PENTRU A DEVENI TERORIŞTI

Al-Qaida antrenează copii în tabere special amenajate, conform armatei americane care susţine că se află în posesia unor materiale video în acest sens. Într-o înregistrare din timpul unei instrucţii, pot fi văzuţi copii cu vârste între 10 şi 15 ani. Aceştia poartă măşti negre, sunt înarmaţi cu mitraliere, şi iau poziţia de tragere. Copiii sunt antrenaţi în folosirea armelor de toate mărimile şi în comiterea de rapiri. Conform armatei americane, înregistrările prezentate au ca scop atragerea de noi recruţi în tabăra terorismului internaţional.

COPIII TERORIŞTI SE ANTRENEAZĂ

Antena 3

BĂSESCU - "SURPRINS" CĂ GUVERNUL TRIMITE TRUPE ÎN CIAD, FĂRĂ ACORDUL CSAT

Preşedintele şi Guvernul se contrează din nou. Traian Băsescu se declară "surprins" de abordarea “complet neserioasă” a miniştrilor Teodor Meleşcanu şi Adrian Cioroianu, în privinţa trimiterii de militari români în Ciad. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că se discutase doar despre trimiterea a doi ofiţeri la comandamentul operaţional din Franţa, nicidecum despre 120 de militari în Ciad. Mai mult, Traian Băsescu nu îşi explică cum ministrul Apărării şi cel al Afacerilor Externe au angajat trimiterea de trupe în Ciad, fără aprobarea CSAT. Asta cu atât mai mult cu cât “riscurile sunt infinit mai mari în Ciad, comparativ cu alte teatre de operaţii”, au precizat sursele citate pentru Mediafax.

Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută aprobarea unei note referitoare la trimiterea a 120 de soldaţi români în Ciad, la misiunea UE.

Toate aceste informaţii au apărut după vizita preşedintelui francez Nicolas Sarkozy la Bucureşti. Întrebat de jurnalişti dacă România va participa la forţa UE în Ciad, preşedintele Traian Băsescu a declarat că ţara noastră se va implica în condiţiile definite de Consiliul de Securitate al ONU.

Antena 3

miercuri, februarie 06, 2008

Parlamentul italian a fost dizolvat


Preşedintele italian, Giorgio Napolitano a dizolvat Parlamentul deschizând astfel calea alegerilor anticipate, care ar putea avea loc în aprilie. Miniştrii se vor întâlni, în cursul zilei de azi, pentru a stabili data exactă a alegerilor legislative. Se preconizează că scrutinul va avea loc la 13 sau 14 aprilie.

from informatia de cluj

TVA-ul pentru alimentele de bază va fi de 5%

Senatorii au adoptat, astăzi, o iniţiativă legislativă prin care au redus la 5% taxa pe valoare adăugată (TVA) la alimentele de bază (pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr). Iniţiativa a fost propusă de senatori PSD, Ilie Sârbu, Petre Daea, Doina Silistru, Liliana Tomoioagă şi Şter Sever şi a fost adoptată cu 44 de voturi „pentru”, 16 “împotrivă” şi 16 abţineri. Pe de altă parte accizele la ţigarete, confecţiile din blănuri natural, articole din cristal, bijuterii, parfumuri şi armele. Iniţiativa legislativă a fost avizată favorabil de Comisia pentru buget-finanţe.
from informatia de cluj

Summit-ul tinerilor – la a doua ediţie

Peste 70 de tineri din toate judeţele au fost selectaţi pentru a participa la cea de-a doua ediţie a reuniunii “Youth Summit”, care se va desfăşura în perioada 10-13 februarie, la Bucureşti. Tinerii, care vor reprezenta comunităţile locale în faţa reprezentanţilor autorităţilor române şi europene sau în faţa unor importante firme, vor beneficia de o sesiune de pregătire înainte de summit. Timp de trei zile, participanţii se vor încinge la discuţii şi vor încerca să îşi prezinte viziunea pentru România şi noile obiectivele pe care trebuie să le stabilească după aderarea la Uniunea Europeană.

“Youth Summit” este cea mai amplă reuniune a tinerilor şi este organizată de British Council şi Asocţia ORICUM, cu sprijinul Ministerului Educaţiei. (R. I. N.)

from gandul.info

SUA: o pereche de adisaşi populari scandalizează profesorii


Aceştia au montată o rotiţă pe călcâie care permite deplasarea celui care îi poartă

Profesorii de la şcoala Hintgen cer interzicerea unor adidaşi foarte populari în ultima vreme în rândul tinerilor.

Dascălii invocă numeroasele accidente înregistrate în incinta şcolii.

Adidaşii au montată o rotiţă pe călcâie care permite deplasarea celui care îi poartă.

În cele mai multe cazuri tinerii şi-au rupt mâinile.

Medicii spun că cei care practică acest nou hobby trebuie să poarte căşti de protecţie, genunchere sau cotiere.

De altfel, aceleaşi recomandări există şi pe site-ul companiei producătoare.

from europafm.ro

marți, februarie 05, 2008

Persoanele cu ochi albaştri au un singur strămoş comun, apărut în urmă cu 10.000 de ani

Persoanele cu ochii albaştri din zilele noastre au un singur strămoş comun, care a apărut în urmă cu aproximativ 6.000 - 10.000 de ani, în regiunea Mării Negre, culoarea fiind rezultatul unei mutaţii genetice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii danezi care au arătat că înainte toţi oamenii au avut ochi căprui.

Mutaţia a avut loc la nivelul genei OCA2, influenţând procesul de producere a melaninei (pigmentul care determină culoarea ochilor, a părului şi a pielii) în iris şi, implicit, apariţia culorii albastre. Culoarea albastră a rezultat în urma reducerii capacităţii de a produce ochi căprui, forma extremă a mutaţiei, aceea în care producţia de melanină este anulată complet, fiind cunoscută sub numele de albinism.

Cercetătorii danezi au analizat ADN-ul din mitocondriile (sursele energetice ale celulelor) a aproximativ 800 de persoane cu ochi albaştri, din mai multe ţări, printre care Iordania, Danemarca şi Turcia.

from informatia de cluj

Curiozitati despre europeni





-- De ce sunt spaniolii codasi in topul european al igienei, iar italienii, fruntasi? De ce se parfumeaza intens francezii? Dar grecii de ce conduc groaznic? Si de ce fiecare limba europeana are un vocabular admis si unul tabu, bogat in cuvinte expresive, cele mai multe dintre ele conotate sexual?

























Peter Collet este profesor de psihologie experimentala la Oxford. Studiind principalele popoare europene, descopera ca ele "difera in cele mai neasteptate moduri" si schiteaza raspunsuri la aceste intrebari. Analiza comparativa pe care o ofera in "Cartea gesturilor europene", volum tradus de Andrea Rasuceanu pentru Editura Trei, pe care il mai gasiti inca in librariile din Romania, se desparte de vechile instrumente folosite la studierea specificului etnic: frenologia (o pseudo-stiinta conform careia forma capului si a fetei contine informatii despre personalitatea umana), psihologia rasiala, teoriile determinismului climatic. "Cartea gesturilor europene" (studiu publicat in 1993) nu este un ghid cu informatii impersonale despre popoarele cutare si cutare. Propunerea psihologului britanic se materializeaza intr-o serie de mici studii despre ciudatenii si cutume de diverse feluri ale europenilor, un fel de schite explicative care dau seama despre conduita in mai multe ipostaze ale ei: modul de adresare, gestica, privitul, umorul, mirosul, injuraturile etc. Inainte de a exemplifica prin cateva astfel de constatari si explicatii, mai precizez doar ca autorul cheama in sprijinul sau elemente de istorie, istoria mentalitatilor, sociologie, psihologie comparata, istoria artelor. Iar acum iata cum suna trasaturile identificate de Peter Collett, care sunt si subiectele analizelor din volum: 1. Raportat la distantele parcurse, pe soselele Greciei numarul mortilor este cel mai mare din Europa. 2. Spaniolii ocupa ultimul loc in topul igienei. 3. Intampinarea strainilor cu un sarut, acest "obicei promiscuu", era specialitatea Angliei prin sec. XV-XVI, ceea ce nu se mai poate spune in nici un caz despre Anglia de azi. 4. Francezii raman cei mai mari consumatori si iubitori de parfumuri. 5. Pentru iberici, timpul e atat de relativ, incat punctualitatea nu inseamna mai nimic.
from ziua.net

Tricolor maghiar pentru statie CFR romaneasca

O statie CFR din Sandominic, judetul Harghita, a fost inaugurata in luna decembrie 2007 cu tricolorul maghiar in loc de cel romanesc. La intrarea primului tren de persoane care a oprit in respectiva statie, autoritatile locale au pus in fata locomotivei o panglica rosu, alb si verde, culori care reprezinta drapelul Ungariei, si nu una cu rosu, galben si albastru, asa dupa cum ar fi fost normal avand in vedere faptul ca respectiva statie a fost construita cu bani de la bugetul de stat al Romaniei.

Doua fotografii de la respectivul eveniment au fost postate pe un site al pasionatilor de simulatoare de trenuri. Imediat dupa ce pozele au fost postate, autorul a fost obligat sa le stearga, din cauza nemultumirilor forumistilor.

Eduard Obretin, unul dintre forumisti, scria ca este derajnat de acest lucru. "Se infiinteaza o gara si panglica are culorile altei tari. De rahat! Si mai spuneti ca noi, astia din sud, suferim aiurea! Ma abtin de la alte comentarii ca nu e locul aici".
Un alt pasionat, Ionut, student din Iasi a comentat ironic: "Panglica romaneasca poate nu mai aveau + ca gara nu e la granita deci «undeva» in Romania".

In ultima vreme, pe siteul youtube au inceput sa circule tot felul de filmulete in care Romania este "sfasiata" intre Ungaria, Republica Moldova, Ungaria si Ucraina.

De asemenea, duminica dupa-amiaza, la sala sporturilor "Horea Demian" din Cluj-Napoca, asa dupa cum citynews.ro a informat, a fost nevoie de interventia jandarmilor pentru a calma spiritele incinse la maxim a unor grupuri de romani si maghiari.

from citynews.ro

luni, februarie 04, 2008

Rusia vrea să deschidă în România o misiune militară

Rusia intenţionează să deschidă în 2008 misiuni militare în ţări în care există cimitire ale soldaţilor ruşi, printre care şi România, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, care îl citează pe generalul Aleksandr Kirillin, directorul Centrului memorial militar al forţelor ruse.

Potrivit agenţiei Interfax, citată de NewsIn, planul se bazează pe un decret al lui Vladimir Putin, emis la 1 octombrie 2007. Pentru transpunerea sa în lege, guvernul a emis o directivă.

În total vor exista şapte astfel de misiuni - în România, Ungaria, Germania, Polonia, Cehia, China şi Lituania. Rusia a cerut mai multor ţări permisiunea de a înfiinţa misiuni militare.

"Aşteptăm răspunsul. Fondurile pentru 2008 sunt disponibile. Departamentul din Polonia, care există din 1993, îşi continuă misiunea", potrivit comunicatului.

"Misiuni ale Ministerului rus al Apărării sunt necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor cimitirelor militarilor noştri. Numai în 24 de state din Europa există cimitire în care sunt osemintele a mai mult de 2,5 milioane de soldaţi sovietici care au murit în al Doilea Război Mondial. Peste 80% dintre cei înmormântaţi în aceste cimitire sunt clasaţi drept soldaţi necunoscuţi, 7.500 de morminte au fost inspectate şi 4.519 au fost înregistrate. Situaţia memorialelor ce datează din Primul Război Mondial şi alte conflicte internaţionale este şi mai proastă", potrivit lui Kirillin.

"La cererea Ministerului Apărării, Ministerul rus de Externe a trimis documente la ambasadele noastre din ţările în care dorim să avem misiuni", a precizat el.

Răspunsuri au venit din Polonia, China şi Germania, ţări care au spus că "există dificultăţi în folosirea spaţiului ambasadelor pentru această misiune". "Acest lucru este confirmat de informaţii de la societatea Goszagransobstvennost, care nu are spaţiu în România ce ar putea fi folosit pentru misiune", a explicat oficialul.

Există o propunere pentru folosirea a ceea ce în prezent este un spaţiu rezidenţial în Cehia şi Ungaria, dar "este nevoie de o analiză suplimentară şi de asemenea se înregistrează dificultăţi în Germania şi China", a mai spus generalul.

from adevarul.ro

Conflict etnic la Sala Sporturilor

Astazi, la Sala Sporturilor "Horia Demian", un grup de clujeni a fost la un pas de incaierare cu un alt grup, compus din romani de nationalitate maghiara.

Conflictul a inceput in timpul meciului de futsal Clujana - Odorheiul Secuiesc (scor 3-9). In momentul in care sustinatorii echipei oaspete, in numar de circa 150, au afisat un banner pe care scria in ungureste "Tinutul secuiesc", peste care era aplicat steagul Ungariei, ce in mijloc avea cusuta harta Transilvaniei, circa 40 de clujeni au incercat "sa-si faca dreptate".

"Noi eram cam 40 si ne-am enervat cand i-am vazut ca sunt nationalisti maghiari. De fapt, cred ca erau tot clujeni, dar unguri. Am inceput sa-i injuram, moment in care au navalit jandarmii peste noi. Ne-au bruscat si cativa dintre noi au fost batuti si bagati in dube, apoi amendati. Multi jandarmi au venit... Cred ca vreo cinci dube erau", a dezvaluit, pentru citynews.ro, un martor al evenimentelor, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Acesta a adaugat ca, desi cereau ca suporterii oaspetilor sa nu mai afiseze steagul Ungariei, jandarmii s-au comportat mai brutal cu clujenii.
from citynews.ro

Ne casatorim sau ne mutam impreuna?


Deşi statul încurajează căsătoriile oferind cuplurilor care spun „da“ pentru prima oară suma de 200 de euro, tinerii români nu se grăbesc să-şi oficializeze relaţia. Aceştia preferă să trăiască împreună înainte de a lua decizia de a se căsători.

Cuplurile care se căsătoresc pentru prima dată primesc din partea statului, ca dar de nuntă, suma de 200 de euro. Proiectul, care a fost pus în aplicare din ianuarie 2007, a fost conceput pentru a susţine financiar familiile tinere şi a încuraja căsă- toriile. Mulţi dintre tinerii români preferă să trăiască însă mai întâi împreună şi apoi să-şi oficializeze relaţia.

Scade motivaţia
de a te căsători

Barometrul de Opinie Publică realizat în 2007 de Fundaţia Soros arată că aproape două treimi (62%) dintre români au o relaţie pe termen lung, pe care cei mai mulţi (56%) au oficializat-o prin căsătorie, ceilalţi (6%) preferând traiul în comun fără acte.

„În cazul tinerilor există o tendinţă vizibilă de a trăi împreună şi de a nu-şi oficializa relaţia“, spune sociologul Cosima Rughiniş. Dacă până acum câţiva ani traiul cu un partener care nu îţi era soţ sau soţie era considerat imoral, românii încep să-şi schimbe părerea. Pentru a vedea dacă iubirea şi înţelegerea se menţin în timp, lucruri care ar evita un eventual divorţ, tinerii preferă să împartă pentru un timp mai scurt sau mai lung aceeaşi casă şi abia mai apoi să ia decizia de a semna sau nu actul de căsătorie.

„Până în prezent exista motivaţia moral-religioasă, se spunea că este imoral să trăieşti în concubinaj, dar pe măsură ce factorii de presiune scad, scade şi motivaţia de a te căsători. Căsătoria este un eveniment care te pune pe gânduri, de aceea oamenii încearcă uneori să amâne momentul“, adaugă sociologul.

Testul decisiv -
locuitul împreună

Tendinţa de a trăi mai întâi împreună şi de a te căsători abia după ce relaţia trece de această etapă nu este una nouă pe plan mondial. Potrivit revistei „Psychology Today“, în Statele Unite, în 2005, peste 5 milioane de cupluri trăiau împreună, fără să se fi căsătorit. În ultimii ani însă, numărul lor este din ce în ce mai mare. Nici britanicii nu fac excepţie. Un studiu publicat în această săptămână de cotidianul „The Times“ arată că majoritatea britanicilor consideră că nu există mare diferenţă între a fi căsătorit şi a trăi împreună, chiar şi în cazul în care cei doi parteneri au copii. Mai mult decât atât, interesul pentru căsătorie a scăzut tot mai mult. 53% dintre englezi consideră căsătoria mai mult un lucru oficial decât un angajament pe termen lung.




Locuitul împreună, testul unui mariaj de succes

Barometrul de Opinie realizat de Fundaţia
Soros în 2007 arată că 50% dintre români consideră că este mai bine ca doi tineri să locuiască o perioadă împreună înainte de căsătorie. Dacă până acum câţiva ani se spunea că este imoral să trăieşti în concubinaj, percepţia românilor s-a schimbat. Testul locuitului împreună a devenit o etapă din viaţă.

Tot mai mulţi tineri hotă răsc ca înainte de a face unul dintre cei mai importanţi paşi din viaţa lor, căsătoria, să locuiască împreună, fără acte. Percepţia românilor în ceea ce priveşte traiul în comun s-a schimbat considerabil în ultimii ani. „Până în prezent exista motivaţia moral-religioasă, se spunea că este imoral să trăieşti în concubinaj, dar, pe măsură ce factorii de presiune scad, scade şi motivaţia de a te căsători“, arată sociologul Cosima Rughiniş.

Psihologul Paula Irimia spune că traiul în comun înainte de căsătorie este un lucru normal şi că pentru o relaţie acest lucru poate fi o probă importantă. „A iubi pe cineva nu înseamnă doar să trăieşti un sentiment copleşitor, ci este un act de voinţă şi rezultatul unei decizii. Hotă rând să se mute împreună, cei doi îşi pot da seama în ce măsură pot trece proba rutinei, în ce mod îşi pot concilia felul de a fi, experienţa de viaţă, trecutul“, spune Paula Irimia.

Peste un an, ne vom mai iubi la fel?

Decizia de a te căsători nu a fost niciodată una facilă. Obligaţiile pe care le implică un mariaj îi fac pe oameni să se teamă că ar putea lua o decizie greşită. De aceea, mulţi preferă varianta traiului împreună pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă înainte de a se hotărî să meargă la Starea Civilă.

„Împreună e confortabil, dar mulţi îşi zic «să vedem cum va fi peste un an, ne vom mai iubi la fel?». Căsătoria e o decizie majoră, luată dacă vine un copil sau dacă te gândeşti să ai un copil, nu e o decizie facilă. Poate iau această decizie dacă familia îi presează sau dacă îşi doresc siguranţă. Căsătoria este ca un instrument. Ea trebuie să folosească. Dacă nu foloseşte, de ce «să o cumpărăm»?“, spune Cosima Rughiniş. Frica de un divorţ sau teama că relaţia nu va fi de lungă durată i-a făcut pe oameni să fie mai reticenţi în a lua o decizie care să le afecteze viaţa pe termen lung.

„În societatea modernă, cei mai mulţi preferă să îşi asume responsabilităţi pe termen scurt. Cauzele sunt variate: fie îi înspăimântă ideea unui mariaj - ca responsabilitate, angajament - pentru toată viaţa, fie nu se simt încă pregătiţi pentru asta; trăiesc cu teama că într-o zi o să se destrame iubirea şi totul va lua o altă întorsătură; le este teamă de complicaţiile care ar putea apărea în urma unui divorţ (în privinţa împărţirii bunurilor materiale, problemei creşterii şi îngrijirii copiilor după acest moment, impactul divorţului asupra dezvoltă rii copiilor). Toate aceste temeri îi determină pe mulţi să scoată din calcul varianta mariajului“, spune Paula Irimia.


Căsătoria, mai multă stabilitate

O mare parte dintre români consideră în continuare nunta un eveniment important în viaţă. Deşi aleg deseori să încalce normele tradiţionale şi să locuiască împreună înainte de a face „marele pas“, atunci când iau hotărârea, căsătoria devine un eveniment deosebit, cu multe semnificaţii. Psihologul Paula Irimia spune că mariajul are o valoare constructivă. Pe lângă dragoste, respect, încredere, cei doi îşi iau un angajament - să păstreze pentru o perioadă de lungă durată această iubire şi să evolueze împreună.

„Într-o lume tot mai debusolată în privinţa reperelor şi a valorilor, totuşi oamenii se căsătoresc, încercând să arate prin această opţiune că mariajul este de dorit. Şi într-adevăr, fiecare om tânjeşte după un sentiment de apartenenţă şi stabilitate. Femeile, cu atât mai mult, îşi identifică fericirea cu gradul de apartenenţă în cuplu“, spune aceasta.

„Căsătoria reprezintă un ideal de fericire împărtăşit reciproc. A te căsători este, înainte de toate, o promisiune de a construi o viaţă frumoasă împreună, o viaţă care are sens. Potrivit studiilor, 74% dintre oameni cred că a te căsători şi a avea copii reprezintă idealul existenţei. Mariajul conferă stabilitate vieţii de cuplu“, adaugă psihologul.

Copilul, motiv de căsătorie?

Venirea pe lume a unui copil poate grăbi deseori decizia unui cuplu de a se căsători. Potrivit legislaţiei actuale, faptul că părinţii nu sunt căsătoriţi nu înseamnă că un copil nu are aceleaşi drepturi ca şi cei născuţi în cadrul acestei instituţii.

La nivel psihologic însă, lucrurile stau puţin diferit: „Copiii din afara căsătoriei a căror filiaţie a fost stabilită prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească au, faţă de părinte şi de rudele acestuia, aceeaşi situaţie ca şi situaţia legală a unui copil din căsătorie. În articolul 97 din Codul Familiei se prevede că obligaţiile părinţilor faţă de copiii lor minori sunt identice, atât ai celor din căsătorie, cât şi din afara căsătoriei sau din adopţie. Copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinţilor. Copilul din afara căsătoriei dobândeşte numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost stabilită mai întâi“, spune avocatul Elena Bălan. Psihologul Paula Irimia spune însă că mariajul este o sursă de siguranţă şi echilibru afectiv pentru dezvoltarea copiilor.

„Copilul are şanse mai mari de maturizare psihologică şi socială într-o familie închegată şi recunoscută social. Cuplurile căsătorite sunt adesea mai implicate în viaţa socială, individual sau împreună“, spune ea.




ADIO NUNTĂ!


Rochia de mireasă, pe cale de dispariţie


Un articol publicat în această săptămână în cotidianul „The Times“ arată că pentru britanici căsătoria nu mai este importantă. Cei mai mulţi cred că nu există mare diferenţă între a fi căsătorit şi a trăi împreună, chiar şi în cazul în care cei doi au copii. Nici la americani situaţia nu este diferită.

Potrivit studiului realizat de British Social Attitudes, 66% dintre britanici consideră că, la nivel social, diferenţa dintre a fi căsătorit şi a trăi împreună este foarte mică. Două treimi dintre cei intervievaţi cred că divorţul poate fi un pas pozitiv, iar trei sferturi apreciază că o mamă şi un tată vitreg pot creşte la fel de bine un copil ca şi părinţii biologici. Penny Mansfield, director de cercetare al organizaţiei One Plus One, spune că mariajul poate aduce anumite beneficii unui cuplu, dar poate să-l şi destrame. „Este clar că prin căsătorie te simţi mai sigur. Actul în sine face public angajamentul respectiv. Pe mulţi alţii însă mariajul îi desparte, pentru că se simt prea legaţi de parteneri“, a spus Mansfield pentru „The Times“.

În Statele Unite, în 2005, peste 5 milioane de cupluri trăiau împreună fără să se fi căsătorit. În 2007, numărul lor era însă mult mai mare. Potrivit revistei „Psychology Today“, mai mult de 50% dintre cuplurile de americani care aleg să se căsătorească au trăit împreună înainte.

„Căsătoria nu va dispărea. Locuitul împreună va deveni, însă, parte a cursului natural al vieţii - pentru tineri a devenit deja.Ei cred că este nefiresc să te căsătoreşti cu cineva înainte de a fi trăit o perioadă cu persoana respectivă. Ei nu-şi doresc ca relaţiile lor să se termine precum cele ale părinţilor lor sau ale rudelor mai în vârstă, printr-un divorţ“, spune sociologul Pamela Smock de la Universitatea din Michigan, citată de revista „Psychology Today“.
from evz.ro

Alimente minune pentru femei şi bărbaţi


Există afecţiuni specifice bărbaţilor şi boli de care suferă mai mult femeile, iar alimentaţia joacă un rol-cheie în prevenirea lor. Fasolea combate cancerul la sân, iar stridiile pe cel de prostată.

Sfaturile nutriţioniştilor vă pot ajuta să preveniţi cele mai comune boli feminine şi masculine, de aceea am decis să vă prezentăm o listă cu alimentele care fac bine femeilor şi alta cu produse care îi ajută mai mult pe bărbaţi.

Produse recomandate
femeilor

>
Iaurturi sărace în grăsimi

Noi studii arată că iaurturile scad riscul apariţiei cancerului la sân. Mai mult, luptă împotriva afecţiunilor digestive, precum şi împotriva sindromului de colon iritabil. „Este recunoscut că aceste probleme le afectează mai mult pe femei decât pe bărbaţi“, spune nutriţionistul Elizabeth Somer, citat de publicaţia on-line WebMd.com. Alte afecţiuni pe care femeile ar putea să le evite prin consumul de iaurt sunt infecţiile vaginale, ulcerul la stomac şi osteoporoza. Un iaurt conţine aproximativ 448 de miligrame de calciu, un mineral de care toate femeile au nevoie odată cu înaintarea în vârstă.

>
Fasolea

Săracă în grăsimi, fasolea este o sursă bună de proteine şi fibre şi poate proteja de bolile inimii, precum şi de cancerul la sân. „Conţine inhibitori de protează, substanţe care previn cancerul la sân şi care împiedică răspândirea celulelor bolnave“, susţine nutriţionistul Susan Krause.

Fasolea poate fi inclusiv un stabilizator al hormonilor feminini. „Este printre cele mai sănătoase alimente pe care o femeie le poate mânca, alături de mazăre, linte şi arahide“, mai spune Krause. Potrivit specialiştilor, fasolea ajută în combaterea sindromului premenstrual şi face mai uşor de suportat simptomele menopauzei.

>
Roşiile

Şi roşiile combat cancerul la sân, datorită unui nutrient foarte important pe care îl conţin - licopenul. Ultimele cercetări arată şi că tomatele fac pielea mai tânără. Ele protejează ţesuturile de efectul nociv pe care ultravioletele îl au asupra pielii.

>
Fructele de pădure

La fel ca şi vinul, aceste fructe au proprietăţi antioxidante foarte importante. Ele conţin antocină, o substanţă capabilă să „repare“ celulele distruse de diferite afecţiuni. Studiile arată că joacă un rol important în prevenţia cancerului de sân şi al celui gastrointestinal. Alte beneficii: previn îmbătrânirea pielii şi infecţiile de tract urinar.

Produse recomandate bărbaţilor

>
Stridiile

Stridiile sunt cunoscute drept un afrodiziac puternic. Nu este un mit, ci un adevăr, deoarece stridiile asigură necesarul zilnic de zinc. Acest mineral este implicat în sute de procese biologice, unele chiar foarte importante: produc ADN, repară celulele distruse. „Cercetările arată că o sursă adecvată de zinc protejează împotriva cancerului de prostată“, afirmă Dave Grotto de la Asociaţia Dietetică Americană.

Tot studiile arată că zincul are efect pozitiv asupra sistemului reproducător masculin. „Consumul de zinc creşte cantitatea de spermă“, exemplifică Grotto. Alte alimente care conţin zinc sunt scoicile, carnea slabă de vită şi fasolea.

>
Bananele

Bananele sunt o sursă rapidă de energie şi sunt foarte bogate în potasiu. Acest mineral reglează bătăile inimii şi valorile tensiunii. Alături de magneziu, care se găseşte şi el în banane, potasiul reduce riscul unui atac de cord.

>
Peştele gras

Acizii graşi omega 3 din peştele gras (somonul, sardinele, tonul, heringul, macroul) sunt un antiinflamator puternic şi reduc riscul apariţiei cancerului de prostată. Ei scad trigliceridele, reduc durerile musculare, care apar după un efort fizic intens, şi previn artrita.

>
Broccoli

Conţin vitamina C, betacaroten, potasiu şi un fitochimical numit sulforafan. Acesta are proprietăţi anticancerigene şi previne în special cancerul de prostată şi pe cel de colon. Conopida şi varza au un efect similar.
from evz.ro

SUNDAY TIMES: "ROMÂNII DIN DRĂGĂŞANI S-AU ÎMBOGĂŢIT DIN FRAUDE PE EBAY"

Săptămânalul britanic Sunday Times comentează, într-un articol publicat duminică, cazul sutelor de români din Drăgăşani, care s-au îmbogăţit din fraude pe site-ul de licitaţii eBay. Jurnaliştii britanici menţionează că românii au oferit spre vânzare obiecte fictive la preţuri foarte convenabile.

Sunday Times adaugă că frauda a devenit o carieră obşinuită pentru mulţi tineri din Drăgăşani, existând doar câteva locuri de muncă disponibile în oraşul industrial. În pofida îngrijorărilor privind fraudele online, Uniunea Europeană a alocat circa 200.000 de euro pentru cursuri de informatică în Drăgăşani, în ultimii trei ani, ca o „recunoaştere specială” a abilităţilor în IT ale locuitorilor.

Antena 3

duminică, februarie 03, 2008

"Vremea anexărilor a trecut"


În timp ce poliţia şi procuratura spun că filmele revizioniste de pe YouTube pot fi infracţiuni, politicienii cer tratarea lor cu indiferenţă. Un filmuleţ postat în 31 ianuarie pe site-ul YouTube se adaugă unui şir de animaţii care folosesc imagini de război şi hărţi pentru a ilustra anexarea militară a Transilvaniei de către vecina din Uniunea Europeană, Ungaria.

Clujeanul.ro a încercat să afle cum cred politicienii, poliţiştii şi procurorii că ar trebui tratate astfel de manifestări.

"Trebuie trataţi cu indiferenţă"

"Această manifestare a unor descentraţi trebuie tratată cu indiferenţă. Vremea anexărilor a trecut de mult şi, cel puţin deocamdată, nu trebuie să ne ambalăm la apariţia unor asemenea filmuleţe", a declarat pentru Clujeanul.ro preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda.

Consilierul local PRM Eugen Pop susţine că manifestări de acest gen erau de aşteptat. "Nu e de comentat la aşa ceva. Era totuşi de aşteptat şi o să mai existe astfel de manifestări. Se bagă pe site-uri orice. Nu este prima dată când se întâmplă", a precizat Pop.

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Judeţeni ai UDMR Cluj, parlamentarul Mate Andras, a susţinut că organele de poliţie nu se pot sesiza în acest caz. "Este vorba despre libertatea de expresie şi întrucât You Tube nu este în România, deci nu se supune legii româneşti, poliţia sau procuratura nu pot face nimic în acest sens. Pe de altă parte, trebuie să menţionez că este o problemă falsă. Ungaria nu vrea Transilvania şi România nu dă Transilvania şi ambele state fac parte din NATO, aşa că discutăm degeaba", a precizat Andras.

Teoretic, poate fi infracţiune

"Nu am văzut filmuleţul, însă ne vom sesiza şi vom analiza despre ce este vorba. În funcţie de conţinutul filmului, fapta poate fi şi infracţiune, mai ales dacă sunt imagini care propagă violenţa", a declarat şeful Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, Ioan Herdea Rus.

Acesta a mai arătat că fapta este de competenţa parchetului. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Florin Mornăilă, a explicat că filmuleţul intră sub incidenţa legii. "Teoretic poate fi şi infracţiune, însă nu pot să vă spun exact. Vom analiza în ce măsură este vorba despre o contravenţie sau despre o infracţiune", a arătat Mornăilă.

Propagandă naţionalist-şovină

Codul Penal defineşte la art. 363 infracţiunea de "propagandă naţionalist-şovină": "Propaganda naţionalist-şovină, instigarea la ura de rasă sau naţionalitate, dacă fapta nu constituie infracţiunea prevăzută în art. 291, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă".

Fapta ar putea să se circumscrie şi infracţiunii de "Instigare publică şi apologia infracţiunilor", prevăzută la articolul 361aliniatul 1: "Fapta de a îndemna publicul prin viu grai, scris sau prin orice alte mijloace de a nu respecta legile ori de a săvârşi fapte ce constituie infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat".

Vezi aici cele trei dintre filmele anti-româneşti care au ajuns pe YouTube.
remus.florescu@clujeanul.ro