luni, februarie 04, 2008

Rusia vrea să deschidă în România o misiune militară

Rusia intenţionează să deschidă în 2008 misiuni militare în ţări în care există cimitire ale soldaţilor ruşi, printre care şi România, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, care îl citează pe generalul Aleksandr Kirillin, directorul Centrului memorial militar al forţelor ruse.

Potrivit agenţiei Interfax, citată de NewsIn, planul se bazează pe un decret al lui Vladimir Putin, emis la 1 octombrie 2007. Pentru transpunerea sa în lege, guvernul a emis o directivă.

În total vor exista şapte astfel de misiuni - în România, Ungaria, Germania, Polonia, Cehia, China şi Lituania. Rusia a cerut mai multor ţări permisiunea de a înfiinţa misiuni militare.

"Aşteptăm răspunsul. Fondurile pentru 2008 sunt disponibile. Departamentul din Polonia, care există din 1993, îşi continuă misiunea", potrivit comunicatului.

"Misiuni ale Ministerului rus al Apărării sunt necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor cimitirelor militarilor noştri. Numai în 24 de state din Europa există cimitire în care sunt osemintele a mai mult de 2,5 milioane de soldaţi sovietici care au murit în al Doilea Război Mondial. Peste 80% dintre cei înmormântaţi în aceste cimitire sunt clasaţi drept soldaţi necunoscuţi, 7.500 de morminte au fost inspectate şi 4.519 au fost înregistrate. Situaţia memorialelor ce datează din Primul Război Mondial şi alte conflicte internaţionale este şi mai proastă", potrivit lui Kirillin.

"La cererea Ministerului Apărării, Ministerul rus de Externe a trimis documente la ambasadele noastre din ţările în care dorim să avem misiuni", a precizat el.

Răspunsuri au venit din Polonia, China şi Germania, ţări care au spus că "există dificultăţi în folosirea spaţiului ambasadelor pentru această misiune". "Acest lucru este confirmat de informaţii de la societatea Goszagransobstvennost, care nu are spaţiu în România ce ar putea fi folosit pentru misiune", a explicat oficialul.

Există o propunere pentru folosirea a ceea ce în prezent este un spaţiu rezidenţial în Cehia şi Ungaria, dar "este nevoie de o analiză suplimentară şi de asemenea se înregistrează dificultăţi în Germania şi China", a mai spus generalul.

from adevarul.ro

Niciun comentariu: