luni, februarie 04, 2008

Alimente minune pentru femei şi bărbaţi


Există afecţiuni specifice bărbaţilor şi boli de care suferă mai mult femeile, iar alimentaţia joacă un rol-cheie în prevenirea lor. Fasolea combate cancerul la sân, iar stridiile pe cel de prostată.

Sfaturile nutriţioniştilor vă pot ajuta să preveniţi cele mai comune boli feminine şi masculine, de aceea am decis să vă prezentăm o listă cu alimentele care fac bine femeilor şi alta cu produse care îi ajută mai mult pe bărbaţi.

Produse recomandate
femeilor

>
Iaurturi sărace în grăsimi

Noi studii arată că iaurturile scad riscul apariţiei cancerului la sân. Mai mult, luptă împotriva afecţiunilor digestive, precum şi împotriva sindromului de colon iritabil. „Este recunoscut că aceste probleme le afectează mai mult pe femei decât pe bărbaţi“, spune nutriţionistul Elizabeth Somer, citat de publicaţia on-line WebMd.com. Alte afecţiuni pe care femeile ar putea să le evite prin consumul de iaurt sunt infecţiile vaginale, ulcerul la stomac şi osteoporoza. Un iaurt conţine aproximativ 448 de miligrame de calciu, un mineral de care toate femeile au nevoie odată cu înaintarea în vârstă.

>
Fasolea

Săracă în grăsimi, fasolea este o sursă bună de proteine şi fibre şi poate proteja de bolile inimii, precum şi de cancerul la sân. „Conţine inhibitori de protează, substanţe care previn cancerul la sân şi care împiedică răspândirea celulelor bolnave“, susţine nutriţionistul Susan Krause.

Fasolea poate fi inclusiv un stabilizator al hormonilor feminini. „Este printre cele mai sănătoase alimente pe care o femeie le poate mânca, alături de mazăre, linte şi arahide“, mai spune Krause. Potrivit specialiştilor, fasolea ajută în combaterea sindromului premenstrual şi face mai uşor de suportat simptomele menopauzei.

>
Roşiile

Şi roşiile combat cancerul la sân, datorită unui nutrient foarte important pe care îl conţin - licopenul. Ultimele cercetări arată şi că tomatele fac pielea mai tânără. Ele protejează ţesuturile de efectul nociv pe care ultravioletele îl au asupra pielii.

>
Fructele de pădure

La fel ca şi vinul, aceste fructe au proprietăţi antioxidante foarte importante. Ele conţin antocină, o substanţă capabilă să „repare“ celulele distruse de diferite afecţiuni. Studiile arată că joacă un rol important în prevenţia cancerului de sân şi al celui gastrointestinal. Alte beneficii: previn îmbătrânirea pielii şi infecţiile de tract urinar.

Produse recomandate bărbaţilor

>
Stridiile

Stridiile sunt cunoscute drept un afrodiziac puternic. Nu este un mit, ci un adevăr, deoarece stridiile asigură necesarul zilnic de zinc. Acest mineral este implicat în sute de procese biologice, unele chiar foarte importante: produc ADN, repară celulele distruse. „Cercetările arată că o sursă adecvată de zinc protejează împotriva cancerului de prostată“, afirmă Dave Grotto de la Asociaţia Dietetică Americană.

Tot studiile arată că zincul are efect pozitiv asupra sistemului reproducător masculin. „Consumul de zinc creşte cantitatea de spermă“, exemplifică Grotto. Alte alimente care conţin zinc sunt scoicile, carnea slabă de vită şi fasolea.

>
Bananele

Bananele sunt o sursă rapidă de energie şi sunt foarte bogate în potasiu. Acest mineral reglează bătăile inimii şi valorile tensiunii. Alături de magneziu, care se găseşte şi el în banane, potasiul reduce riscul unui atac de cord.

>
Peştele gras

Acizii graşi omega 3 din peştele gras (somonul, sardinele, tonul, heringul, macroul) sunt un antiinflamator puternic şi reduc riscul apariţiei cancerului de prostată. Ei scad trigliceridele, reduc durerile musculare, care apar după un efort fizic intens, şi previn artrita.

>
Broccoli

Conţin vitamina C, betacaroten, potasiu şi un fitochimical numit sulforafan. Acesta are proprietăţi anticancerigene şi previne în special cancerul de prostată şi pe cel de colon. Conopida şi varza au un efect similar.
from evz.ro

Niciun comentariu: