Regele „muzicii pop balcanice“, neamtul cu radacini bucovinene Shantel, cucereste piata muzicala internationala cu un nou album, compus, spune el, prin garile Romaniei.
Inca de la primul vers al piesei „Disko Partizani“ (care da si numele albumului), „iubita mea vine din Romania/a fost o regina a Transilvaniei“, Shantel lasa sa se inteleaga ca garile transilvanene l-au inspirat mai mult decat cele din Bucovina sa natala, locul in care, de altfel, si-a si inceput „aventura muzicala“.
Stefan Hantel, alias Shantel, obisnuit al genului electro-house la mijlocul anilor ‘90, a schimbat macazul in urma unei calatorii pe urmele bunicilor sai prin Bucovina. Contactul cu muzica si multiculturalitatea Cernautilor i-a deschis noi cai muzicale, inspirandu-l pentru proiectul „Bucovina Club”, titlu sub care a scos doua albume cu remixuri din Balcani, facand aceasta apta pentru ringurile de dans ale vestului. „Bucovina Club 2“, a fost un succes enorm.
Dupa ce a cucerit topul de muzica „World“, a fost rasplatit, in 2006, cu trofeul BBC World Music Award, cel mai importnat premiu in domeniul muzicii world, comparabil cu premiul Grammy. Shantel a fost primul artist german care a avut parte de acest trofeu.
Petreceri “balkan-express”
Actualul album s-a anuntat a fi unul de top inca inainte de aparitie. Colaborarea sa cu cantaretul german Peter Maffay (cel mai de succes cantaret german, si el cu radacini in Romania), piesa „Donna Diaspora“, prezenta mai intai pe ultimul album al lui Maffay, cat si acum, pe „Disko Partizani“, a castigat un disc de aur pentru mai mult de o suta de mii de exemplare vandute.
Ambitiile lui Shantel nu se limiteaza insa la muzica comerciala. Pare sa-l fi avut drept model pe Goran Bregovici si, la fel ca acesta, a compus si muzica de film. Dupa ce a lucrat pentru coloana sonora a filmului „Borat“, a compus muzica pentru productia „Pe partea cealalta“, un film al regizorului turco-german Fatih Akin, premiat anul acesta la Cannes. Acestor prestatii, care ii atesta lui Shantel calitatile artistice, li se adauga si numarul mare de concerte pe care le sustine in intreaga lume, manifestari aflate, de obicei, undeva la granita intre concert si petrecere.
Ritmurile micutului germano-bucovinean pune publicul in miscare, Shantel dovedindu-se un adevarat „maestru de ceremonii“, care imbina muzica de petrecere, dansul, dar si sticlele de vodca, pe care le destupa chiar pe scena, inainte de a le darui publicului.
Cu lautarii lui Bregovici si cu Miss Platnum
„Disko Partizani“, distribuit incepand cu luna aceasta de Universal Music in magazinele de specialitate din Europa, este primul album original a lui Shantel dupa sapte ani.
Toata muzica este compusa si aranajata de Shantel insusi, iar pentru interpretare, a adunat o serie intreaga de nume sonore ale genului, precum trompetistul Marko Markovic, fiul celebrului instrumentalist sarb Boban Markovic, pe Sorin Constantin (fost membru al formatiei romanesti Mahala Rai Banda) sau pe acordeonistul francez Francois Castielo din renumita formatie Bratsch, cantaretul grec Jamis Karis sau romanca Ruth Maria Renner, cunoscuta drept Miss Platnum.
Inspiratia pentru cele 14 piese de pe „Disko Partizani“ l-a „ajuns“ pe Shantel in locuri neasteptate, dupa cum o spune chiar el: in garile din Romania, intr-o cafenea arabeasca din Tel Aviv sau intr-un popas la marginea autostrazii, in Grecia. Muzica sa este incardata mereu in alte categorii, de regula inventate special pentru el: Gypsy-Groove, Bukowina-Dub sau, tinand cont de colaboraea cu Miss Platnum, de acum si Rhythm&Balkan.
„Amestecul indraznet intre folclorul est-european si ritmurile de dans vestice are un succes incredibil, iar Shantel a reusit sa concentreze esenta acestei „simbioze palpitante“ in noul sau album, Disko Partizani“, scrie publicatia germana „Der Spiegel“.
Controverse cu tarafurile din Romania
„Disko Partizani“ se deosebeste de celelalte doua albume, (Bucovina Club 1 si 2) nu numai prin piese originale, creatii ale muzicianului, ci si prin ritmurile foarte diferite, care ajung de la sarbe prelucrate in maniera hip-hop („Dubstar Bugarskji“), muzica tiganeasca mixata cu pop grescesc („Fige Ki Ase Me“), pana la mici perle electro-raggae („Disko Boy“) sau piese lascive in decor oriental („Koupes“).
De asemenea, inedita pe acest album este incercarea lui Shantel insusi de a canta in romana, limbaj pe care artistul ar mai trebui sa-l mai exerseze, desi, pentru auzul vesteuropeanului, este cu siguranta suficient de exotic.
Shantel caruia i se atribuie pe buna dreptate aducerea ritmurilor balcanice pe ringurile de dans ale discotecilor lumii, nu este ocolit de critica. Cu doi ani in urma, dupa o colaborare cu Shantel, managerul formatiei romanesti Mahala Rai Banda, Stephan Karo, se plangea intr-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei de relatia grea cu Shantel, sustinand ca acesta nu ar respecta munca artistilor.
„Ia o piesa a altora, schimba cateva acorduri si apoi o scoate pe piata ca fiind productia lui“, spunea Karo. Karo nu este singurul care il critica pe muzicianul in varsta de 39 de ani. Traditionalistii, cei care incearca sa transporte muzica estului in forma ei pura in vest, ii reproseaza lui Shantel ca ar „denatura originalul“.
from evz
vineri, august 31, 2007
joi, august 30, 2007
Omul inhamat la caruta
Pentru a nu fi amendat ca intra cu caruta in oras, un muresean isi lasa caii la periferie si isi trage singur atelajul pana la piata, cale de aproximativ un kilometru.
Locuitorii din zona Pietei Cuza Voda din Targu-Mures au parte, de cateva luni, de o imagine socanta: un om in varsta inainteaza printre masini, inhamat la propria-i caruta.
Acompaniat de zgomotul asurzitor al masinilor ce se straduiesc sa ocoleasca ciudatul atelaj, omul isi cara senin povara.
Personajul este Francisc Kovari, de 73 de ani, un barbat de etnie rroma din localitatea Remetea, aflata la 5 kilometri de Targu-Mures. Aproape zilnic aduce caruta plina pana la marginea orasului, iar acolo ii ia locul calului si se inhama la caruta.
„In loc de cal, trag eu”
Asa ca omul vine de la tara cu caruta trasa de cal pana la marginea orasului. Acolo, deshama calul si-l lasa in grija a doi nepoti, unul de 7 si celalalt de 8 ani, si se inhama el la caruta in locul animalului.
De acolo, de langa podul peste raul Mures, trage de caruta de-a lungul a catorva strazi foarte circulate si traverseaza o intersectie aglomerata si o cale ferata.
Claxonat din toate partile, Kovari Francisc nu se lasa intimidat. Pentru familia lui, aceasta este singura solutie sa transporte in piata din oras marfa, pe care apoi s-o vanda. Familia e numeroasa, formata din cinci copii si 16 nepoti.
Unul dintre copiii sai are autorizatie pentru a vinde in piata. „Eu seara trebuie sa vin, pentru ca nu are unde sa lase marfa, asa ca trebuie sa il duc acasa, iar dimineata sa vin inapoi si asa trebuie sa ma descurc. In loc de cal, trag eu caruta”, povesteste batranul.
„Umblam si noi pe strazi, punem la cai saci din aia in fata sa nu facem murdarie si putem sa umblam si noi pe strada, ca din asta traim, din cai”, spune Istvan Kovari, baiatul care vinde in piata. De cele mai multe ori, el il ajuta pe batran pe drumul de intoarcere.
Da vina pe UE
Francisc Kovari a muncit timp de 42 de ani. Acum are o pensie de 450 de lei, iar sotia lui, imobilizata la pat, doar 180 de lei noi, bani care nu-i ajung nici pentru medicamente.
Pentru ca a incercat toata viata sa fie un om cinstit si sa munceasca, batranul Kovari este respectat in comunitatea de rromi. Dovada e faptul ca, inca din 1990, este vicepresedinte al Partidei Rromilor Mures.
Batranul spune ca s-a transformat in om-cal de cand Romania a devenit o tara europeana. „Acum nu ne mai da voie cu caruta prin oras. Gata! ala care n-are masina sa steie acasa. Ori sa ne cumpere caii toti statu’ si sa-i taie, sa nu mai muncim cu aia. Am si eu un pic de pamant, am familie mare, trebuie sa ma descurc cumva”, spune Kovari.
Caruta trasa de om are voie in oras
In Targu-Mures, ca in orice oras european, nu ai voie sa circuli cu un vehicul tras de cal, iar semnele de circulatie cu aceasta interdictie impanzesc orasul.
„Tot orasu-i plin (de semne cu interdictii - n.r.), de exemplu, pe pod, cum merem de aici, nu-i voie, ca-i pusa tabla. Dincolo nu, da’ daca ajungem la stop vine politia si cere buletinu’, te trage la o parte si iesi afara! Mi-a dat cinci milioane (de lei vechi - n.r.)”.
Chiar daca atrage ca un magnet injuraturile conducatorilor auto aflati in trafic, omul e multumit ca a gasit o cale prin care sa-si faca treaba si sa nu primeasca amenda. Caruta trasa de cal n-are voie in oras. Caruta trasa de un om are. asta e norocul lui Kovari, asa scapa de amenda.
Reactii
„Sa-l duca la azil, sa se odihneasca”
Localnicii din zona pietei spun, cu umor, ca vremurile in care calul putea sa ia locul omului pe drumurile publice incep incet-incet sa apuna. Dar tot ei recunosc ca necazul batranului nu are legatura cu binele si triumful civilizatiei europene.
Tanti Marika locuieste pe Strada Belsugului de 30 de ani. Deja s-a obisnuit cu batranul Kovari. „De 30 de ani, de cand locuiesc aici, nu am vazut ceva asa ca batranu’ asta! De multi ani merge cu caruta, trage in fiecare zi, ca un cal. Da’ bine ca nu fura”, spune batrana. O alta vecina, o doamna respectabila, fosta profesoara, spune ca autoritatile ar trebui sa intervina in ajutorul batranului.
„Ar fi trebuit sa se sesizeze cei de la primarie sau de la asistenta sociala. Sa-l duca la azil, sa se odihneasca, sa fie ingrijit, altfel moare tragand la caruta. Si eu am 71 de ani, dar nu mai am putere ca in tinerete”, spune femeia. Si muncitorii de la o cladire aflata in constructie pe traseul lui Kovari
s-au obisnuit cu el; il vad aproape in fiecare zi. Mai pragmatici, ei spun ca omul castiga si el o paine, la fel ca si ei. Pe marginea drumului, nu departe de locul pe unde trece Kovari, o caruta cu coviltir tocmai si-a pus tabara.
Doua femei cu copii in brate ii acosteaza pe trecatori: „Cinci mii, domnu’, cincii mii, pentru copilasu’ meu”, se tanguie. Barbatii lor stau intinsi pe iarba, amuzati. E bine pe iarba, soarele puternic a incalzit-o ca pe un pat moale.
Doar amenda
„O situatie ridicola. Sau ipotetica”
Politistii nu mai pot sa dispuna confiscarea carutelor. Asa a decis, Curtea Constitutionala. Motivatia: garantarea proprietatii, conform articolului 44, alineatul 1, din Constitutie.
Oameni legii pot doar sa-i amendeze pe carutasi cu sume intre 351 si 780 de lei. Dar asta numai in cazul in care caruta are tractiune animala.
Potrivit Codului Rutier, „vehicule trase cu bratele” au dreptul sa circule pe drumurile publice, cat mai aproape de marginea drumului. Este o situatie ridicola. Sau ipotetica”, se multumeste sa spuna inspectorul Tiberiu Comsa, de la Inspectoratul Judetean de Politie Mures.
from evz
VOtati in continuare PNL< PD SI UDMR SI AJUNGEM TOTI INHAMTI! F**k Base!
miercuri, august 29, 2007
Maşina de 2 milioane de dolari
Producatorii auto se intrec sa vanda o masina cat mai scumpa, cat mai puternica si cat mai exotica posibil. Cel mai recent candidat este DiMora Natalia, o masina produsa in SUA, care va costa...2 milioane de dolari.
DiMora Natalia va avea un bloc motor de aluminiu, 14l, 1200 de cai putere, cu arhitectura V16, materiale folosite in industria aerospatiala, tractiune si directie pe toate cele patru roti, 50 de computere care gestioneaza functiile masinii si fotolii independente pentru patru locuri, care fac masaj.
Pentru o suma „modica” in plus, masina va veni vopsita intr-o vopsea revolutionara, care schimba culoarea in functie de temperatura de afara. Atunci cand este frig, masina devine neagra sau albastru-inchis, in timp ce la soare se transforma in alb perlat.
Standard, masina vine echipata cu prize care suporta un voltaj cuprins in intervalul 115V- 230V, asa ca orice aparat care isi gaseste loc intr-o casa poate functiona si in DiMora.
Natalia va fi lansata in 2009, in Beverly Hills, California. Cumparatorii vor putea urmari online toate etapele de constructie ale masinii, printr-un sistem sofisticat de camere web.
Sursa: Newsweek
Cum a turnat Balaceanu-Stolnici ca sa ajunga doctor docent
Constantin Ticu Dumitrescu a sugerat ieri, intr-un interviu la BBC, ca academicianul era unul dintre informatorii de baza ai fostei Securitati.
Fara a da nume, Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS si cercetator acreditat al arhivelor, a prezentat in premiera fragmente dintr-un dosar de Securitate in care se regasesc toate indiciile cunoscute despre activitatea lui Stolnici in fosta politie politica.
„Sunt in fata unui document olograf, semnat de o inalta personalitate. Membru al Academiei, tot ce vreti, pe care l-am discutat in ultimul timp”, a descris Ticu Dumitrescu o autoevaluare a academicianului, scrisa la persoana a treia, dar in care face referire exclusiv la persoana sa.
Grupul Europa Libera, una dintre tinte
Inscrisul dovedeste ca Stolnici a turnat diverse personalitati, in special ambasadori, si a primit titlul de doctor docent cu sprijin de la Securitate: „A colaborat si colaboreaza din ‘65 cu Securitatea. A putut comunica in decursul anilor informatii, aprecieri, mai ales in zonele de emigrare. De asemenea, a putut modula intr-un fel unele conceptii si luari de pozitii ale acestora. In Franta, in Statele Unite, fata de problema Bisericii Ortodoxe Romane, fata de unele interpretari gresite privind politica externa comunista a Romaniei. In Spania a intervenit pentru a orienta activitatea legionara. In Germania, la nivelul grupului de la Europa Libera. A putut discuta cu fostul rege. (...)
A informat despre multi romani din exil, stabilind pe baza datelor de observatie, a discutiilor. A putut sa influenteze Spania franchista la cel mai inalt nivel: ambasadorii tarilor straine. Pentru a trece la colaborare pe o treapta noua mai complexa si mai variata, trebuie sa se poata realiza contacte cu strainatatea mai intense, sa se asigure o pozitie mai prestigioasa. Realizarea unei pozitii mai prestigioase ar insemna confirmarea titlului de doctor docent”, se arata in document.
from evz
Votati PNL in continuare!!!
duminică, august 26, 2007
E mai buna viata fara copii?
O carte scrisa de frantuzoaica Corinne Maier a scandalizat intreaga lume. Amestecand cinismul cu umorul, ea indeamna cititorii sa nu procreeze si enumera 40 de motive pentru asta. Concluzia ei este fara echivoc: mai bine fara copii!
Nu il ironizeaza pe Mahomed si nici nu il da jos de pe cruce pe Iisus, cum e la moda acum, nu o ia peste picior pe regina Angliei, nu sustine terorismul islamist, nu sprijina razboaiele din Irak si Afganistan, nu a scris nici despre eutanasie, avort, SIDA sau extraterestri. Mai grav de atat ce poate fi? Copiii, spune scriitoarea franceza Corinne Maier.
Daca iti stapanesti primul impuls dupa ce treci de primele pagini din „No kids. 40 de motive pentru a nu avea copii”, realizezi ca, de fapt, totul tine de optiuni, ca de altfel intreaga noastra viata. Sa nu uitam ca frantuzoaica in varsta de 43 de ani are doi copii pe care ii iubeste, dar spune ca fara ei ar fi avut alte oportunitati de-a lungul timpului. Chiar si dintre cele mai frivole, cum ar fi o cafea bauta duminica dimineata in pat sau o vacanta undeva departe, peste mari si tari.
Cei mici nu mai au viitor
Corinne Maier indrazneste sa puna o intrebare pentru care in Romania ar putea fi etichetata drept mama degenerata: n-ar fi viata voastra mai buna fara copii?
Ceea ce incearca autoarea este sa prezinte oamenilor o alternativa reala, la care putini au cutezat sa se gandeasca in acest mod: mai bine fara copii. Adica liber, fara stres, fara obligatii, fara o groaza de probleme. Cel putin asa crede Corinne Maier. „Deschideti ochii”, le spune ea femeilor franceze.
„Copiii vostri vor fi sortiti somajului, nesigurantei sau muncii de jos. Vor avea o viata chiar mai grea decat a voastra. Nu, copiii vostri n-au niciun viitor; ca toti copiii nascuti in tarile dezvoltate, ei vor fi un dezastru ecologic pentru intreaga planeta.”
Motivele pentru care e mai bine sa nu ai copii merg de la cele previzibile („copilaria e o tortura, alaptarea e sclavie”) si serioase („planeta e suprapopulata, prin urmare presiunea asupra femeilor pentru a naste e imorala”), pana la motivele ireverentioase - „e inuman sa ai copii astazi”. „Copiii va impiedica sa va bucurati de voi insiva. Se vor imbolnavi cand v-ati decis, in sfarsit, sa petreceti pana noaptea tarziu in oras si va vor da peste cap exact cand va sarbatoriti ziua de nastere cu prietenii”, exemplifica autoarea.
Ea face si lista avantajelor simple pe care oricine le-ar dori dupa nasterea copiilor: o noapte intreaga de somn, mai mult lenevit in pat, un film bun la cinema oricand doresti, mai mult timp petrecut in oras, vizite la muzee sau expozitii (unde „copiii incep sa planga cam dupa cinci minute”).
Scriitoarea uraste Disneyland, McDonald's si Disney Channel. „N-am fost niciodata la Disney si le-am spus copiilor mei ca nu-i voi duce niciodata”, a declarat Maier pentru „The Times”.
Ea isi aminteste de vacantele in care facea mai degraba ce voiau parintii ei, nu ca acum, cand adultii fac ce vor cei mici. „Facem mai mult pentru ei decat au facut parintii nostri pentru noi... Este ridicol, pentru ca probabil asta nu va garanta fericirea copiilor nostri”, spune autoarea cartii.
Declaratie de razboi
Corinne Maier se afla la al doilea bestseller. Ultima ei carte, „Bonjour Paresse” („Buna ziua, lene!”), publicata acum trei ani si vanduta in 550.000 de exemplare, i-a indemnat pe angajatii din middle management sa respinga cultul muncii de birou si sa-si arunce laptopurile.
Faptul ca cea mai mare parte a experientei sale vine din profesia de psihanalist ii confera abilitatea de a pune degetul pe rana.
Preocuparea majora a acestei mame rebele este ca nimeni nu face nimic pentru a tempera imaginea idealizata a mamei, perpetuata in Franta de doua forte puternice egale: Statul, care vrea multi copii pentru a avea cine sa cotizeze la viitoarele pensii, si marile companii capitaliste, care obtin profituri din cumparaturile pe care parintii le fac pentru copiii lor: „Copiii necesita atat de multe schimbari in viata oamenilor, incat a avea unul a devenit inuman, asa ca sfatul meu e sa nu aveti copii”, spune Corinne, convinsa ca traim intr-o societate in care „fara copii” e un termen peiorativ.
Femeia, „masina” de reproducere
„Cred ca societatea pune o mare presiune pe femei pentru a reproduce. Mi s-a intamplat si mie, li s-a intamplat si prietenelor care n-au copii. Nu doar la petreceri („Ai copii? Nu? De ce nu?”), dar si din partea familiei, colegilor si a doctorilor”, confirma Janine di Giovanni, de la „Telegraph”.
„Exista o stigmatizare inutila a celor care nu au copii. Am citit odata vorbele unui general care spunea ca un soldat care nu ucide un inamic e ca o femeie care nu a nascut niciodata. Maier e sensibila la asta. Ea arata ca fiecare femeie care nu vrea un copil e vazuta ca o nevrotica, obsedata de cariera sau ca o lesbiana”, adauga jurnalista.
Corinne stie ca e dificil ca oamenii sa reziste tentatiei de a face copii. E nevoie de curaj sau de inconstienta - luati-o cum vreti - ca sa declari razboi familistilor convinsi din toata lumea, femeilor care si-au facut o cariera din profesia de mama, precum si celui mai fecund popor din vestul Europei, Franta.
„Este singura tara din lume, din cate stiu eu, unde un asistent social platit de stat vine la tine acasa la o saptamana dupa ce ai nascut pentru a-ti face o supa de morcovi si pentru a te ajuta sa schimbi scutecele copilului. Este singura tara pe care o cunosc care plateste un fizioterapeut pentru a ajuta femeile insarcinate sa isi refaca muschii abdominali si pentru a arata din nou bine in bikini la cateva luni de la nastere. Este si singura tara care acorda o reducere cu 50% a taxelor pe perioada postnatala si calatorii gratuite cu trenul daca ai copil”, noteaza Janine di Giovanni in cotidianul britanic „Daily Telegraph”.
In Franta s-au nascut anul trecut 830.000 de copii, rezultand un indice de 2,9 copii la fiecare femeie.
Ai grija ce faci vara asta!
Editions Michalon, editura franceza care a publicat aceasta carte provocatoare, mizeaza pe vanzari masive, promovand-o cu un text incitant: „Ce faci vara asta? Mergi in vacanta si te pregatesti de distractie?
O ambianta tropicala, fara haine, cu dansuri incitante? Suna bine? Fii atent, pericolul te pandeste! Nu, nu e vorba despre SIDA sau Ebola, ci de sarcina: accidentele se intampla foarte repede.”
Provocatoare, chiar enervanta, cartea scrisa de Corinne Maier nu trebuie privita ca o erezie. Este doar o parere, sustinuta cu 40 de argumente.
Date fiind tema si titlul, in paginile sale nu si-au gasit locul si argumente pentru a avea copii, dar inainte de a lua o decizie, cititorii trebuie sa tina cont si de argumentele favorabile celor mici: primul „oaaa...”, primul „mama”, primul „tati”, primul pas, toate nazdravaniile lor, copilaria lor care ne aminteste de a noastra, primele lor litere, primul zece - si ar mai fi inca un milion de motive pentru care sa ne dorim copii.
Finalmente, totul se rezuma la o alegere. Iar Corinne are dreptul de a face un ultim apel catre cititorii ei: „Si tu poti sa alegi sa spui nu. Negativisti din toata lumea, camarazii mei de arme, ramaneti imprastiati, sceptici si, daca este posibil, fara descendenti”, suna apelul nonconformistei scriitoare catre cititorii ei.
Sfaturi
Cateva „motive” pentru a nu avea un copil, enuntate de C. Maier
> Nasterea copiilor este o tortura
> Va trebui sa faci rost de mai multa mancare
> Nu vei mai avea timp sa te distrezi
> Vei pierde legatura cu amicii tai
> Va trebui sa inveti un limbaj idiot pentru a reusi sa comunici cu copiii tai
> Copiii iti vor ucide dorintele
> Copiii prevestesc destramarea unui cuplu
> Cei mici necesita cheltuieli mari
> A face copii inseamna a te conforma
> Vei fi amagita sa crezi ca exista copilul perfect
> Inevitabil vei fi dezamagita de copilul tau
> Asteptarile vor fi ca tu sa fii mai intai mama si apoi femeie de cariera
> Familiile sunt un cosmar
> Copiii nu te vor lasa sa mai visezi cu ochii deschisi
> Nu vei putea sa nu-ti doresti fericire maxima pentru progenitura ta
> A sta acasa pentru a avea grija de copiii este un lucru prostesc
> Va trebui sa alegi intre a fi mama si a avea succes pe plan profesional
> Atunci cand apare copilul, dispare tatal
> Exista deja prea multi copii pe planeta
> Copiii sunt periculosi. Te vor da in judecata fara sa stea pe ganduri.
Tendinte
De ce se imputineaza copiii in Romania
Provocarile sociale si economice contemporane au determinat o scadere pronuntata a natalitatii in majoritatea statelor dezvoltate. Aceasta tendinta s-a manifestat si in Romania.
Scaderea nivelului de trai, somajul, nesiguranta si stresul, precum si alti factori ai societatii moderne libere, cum ar fi individualismul si consumismul, contribuie la scaderea natalitatii in aproape toate tarile din Europa. In 2006, natalitatea a fost ridicata doar in Franta (13,1 nasteri la mia de locuitori), Marea Britanie (12,4), Spania (10,8), Cehia (10,3) si Grecia (10).
In Romania, rata natalitatii este intr-o usoara crestere, fiind stimulata de masurile sociale luate de guvern in ultimii ani, dar ea se mentine scazuta in raport cu datele din anii ‘80-’90. Datele Institutului National de Statistica, citat de EurActiv, arata ca in 2004 s-au inregistrat zece nascuti vii la mia de locuitori, fata de 9,8 la mie in 2003.
Sociologul Mircea Kivu crede ca in Romania natalitatea scazuta se explica in primul rand prin disparitia obligativitatii de a avea copii din regimul comunist. Pe langa factorii economici, Kivu mentioneaza si faptul ca femeile fara copii au sanse mai mari de angajare, considerandu-se ca pot face fata mai usor la stres.
Generatiile amanate
Sociologii afirma ca tinerii amana cat mai mult momentul in care vor deveni parinti pana spre varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Multi aleg sa nu aiba urmasi, fie pentru ca nu isi permit sa intretina un copil, fie pentru ca nu vor sa-si asume o asemenea responsabilitate, preferand comoditatea.
Potrivit EurActiv, in Occident s-a dezvoltat o tendinta a adultilor fara copii. In Marea Britanie exista o piata a cartilor de tipul „N-am copii si ma simt excelent”, iar in Japonia cuplurile fara copii prefera sa creasca un animal de companie.
Luna trecuta, cotidianul „Le Parisien” amintea ca 10% dintre frantuzoaice nu vor copii. In ianuarie, in Hexagon a aparut o alta carte pe aceasta tema, intitulata „Cum sa fii femeie fara sa fii mama”, anunta „Daily Telegraph”.
Un studiu britanic arata ca valoarea casei scade cu 5% daca zona are vecini cu multi copii, iar multe restaurante italiene sugereaza ca persoanele cu copii nu sunt binevenite, pentru a se evita galagia.
Psihologul Paula Irimia spune ca printre motivele pentru care femeile renunta la rolul de mame se numara temerea ca isi vor pierde frumusetea, deoarece isi vad amenintata imaginea corporala, grijile legate de cresterea si educatia copiilor, de nivelul de responsabilitate al partenerului, frica de actul nasterii, temerile la gandul posibilelor frustrari legate de restrangerea timpului liber si diverse alte sacrificii.
„Aducerea pe lume a unui copil implica o schimbare a stilului de viata, o reevaluare a prioritatilor, pe care unele femei nu sunt pregatite inca sa le accepte, de aceea amana acest moment”, spune Paula Irimia.
from evz
Marele premiu la Loto 6/49 - în judeţul Călăraşi
Zicala „Nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte" s-a adeverit încă o dată. Megabiletul OTV de 137.000 de euro a pierdut lamentabil în faţa unei variante simple de nici 5 lei jucată de un călărăşean
46, 35, 42, 1, 2, 34. Acestea sunt numerele care de ieri au propulsat un român în categoria multimilionarilor în euro. După 15 săptămâni de reportări succesive, cineva a reuşit să indice combinaţia câştigătoare la tragerea Loto 6 din 49, obţinând astfel peste 34 milioane de lei, adică mai mult de 10 milioane de euro.
Combinaţia câştigătoare a fost jucată pe o variantă simplă şi a fost înregistrată la o agenţie Loto din judeţul Călăraşi. La categoria a II-a există 60 de câştigători, a câte 42.041 de lei, iar la categoria a III-a sunt 3.316 de câştigători, cu câte un câştig de 1.141 de lei. Numărul extras la categoria Noroc este 6768646. Premiul pus în joc ieri a fost cel mai mare din istoria Loteriei Române.
„I-am făcut pe domnii de la dvs. din studio!"
Postul de televiziune OTV şi-a început emisiunea dedicată extragerii Loto 6 din 49 cu un mesaj postat în partea de sus a ecranului: „Loteria Naţională nu ne-a lăsat în camera calculatoarelor! Se pregăteşte o mare fraudă". Printre cei din studio, alături de Dan Diaconescu, se aflau controversatul Stelian Ogică, iniţiatorul biletului colectiv, şi Luis Lazarus.
Invitaţii lui Dan Diaconescu au lansat ipoteza unei fraude, prilej pentru o fostă vânzătoare de lozuri în plic să intre în direct şi să relateze cum acestea erau desfăcute cu lama şi puse apoi în vânzare. Cei implicaţi în discuţie au acreditat ideea că, prin mesajul de acum două zile, Liliana Ghervasuc, preşedinta Loteriei Române, a vrut să distrugă ideea de bilet colectiv, îndemnând oamenii să joace individual.
Alte întrebări menite să susţină ideea fraudei erau legate de ora la care se face extragerea: „De ce se face după cinci ore după închidere, şi nu instantaneu, ca în alte ţări?". Intervenţia telefonică a unui bărbat care s-a prezentat cu numele de Claudiu Munteanu, de 29 de ani, din Călăraşi, ca fiind posesorul biletului cu numerele câştigătoare, a mai calmat spiritele în studioul OTV.
„Eu sunt câştigătorul şi am jucat un bilet de 89.000 lei (8,9 ron), variante simple, pe câmpurile A şi B. I-am făcut pe domnii de la dumneavoastră din studio!", au fost primele cuvinte al câştigătorului. „Sunt bucuros că n-aţi câştigat", s-a adresat omul din Călăraşi celor din studioul OTV.
Fără să pară lezat în orgoliu, Ogică l-a sfătuit să-şi scrie numele şi datele de pe buletin pe spatele biletului, ca să nu i se fure. Presupusul câştigător a mai spus că este jucător ocazional, că joacă o dată la trei-patru săptămâni.
A completat biletul cu numerele câştigătoare la orele 13 şi 16 minute, cu aproximativ 45 de minute înainte de închiderea agenţiilor Loto. Acesta are la dispoziţie un an de zile pentru a-şi ridica premiul, conform declaraţiei Lilianei Ghervasuc.
Ultimul mare report?
Tragerea de ieri ar putea fi ultima când câştigul la categoria I la 6 din 49 se va reporta pentru atât de multe săptămâni. Conducerea Loteriei Române intenţionează să introducă prevederea ca, după un anumit număr de reportări succesive, banii acumulaţi la prima categorie să fie repartizaţi automat la categoriile a II-a şi a III-a. Consiliul de Administraţie al Loteriei va lua în discuţie, cel mai probabil în luna octombrie, modificarea în acest sens a regulamentului de organizare şi desfăşurare a jocului 6 din 49.
O decizie similară a fost luată în anul 2003, când după 13 săptămâni de reportări succesive s-a decis ca, dacă nici la a 14-a tragere nu va câştiga nimeni, suma strânsă la categoria I să fie împărţită între câştigătorii de la celelalte două categorii. Măsura nu a mai fost totuşi aplicată, pentru că în duminica următoare cineva a ghicit cele şase numere şi a ridicat marele pot.
46, 35, 42, 1, 2, 34. Acestea sunt numerele care de ieri au propulsat un român în categoria multimilionarilor în euro. După 15 săptămâni de reportări succesive, cineva a reuşit să indice combinaţia câştigătoare la tragerea Loto 6 din 49, obţinând astfel peste 34 milioane de lei, adică mai mult de 10 milioane de euro.
Combinaţia câştigătoare a fost jucată pe o variantă simplă şi a fost înregistrată la o agenţie Loto din judeţul Călăraşi. La categoria a II-a există 60 de câştigători, a câte 42.041 de lei, iar la categoria a III-a sunt 3.316 de câştigători, cu câte un câştig de 1.141 de lei. Numărul extras la categoria Noroc este 6768646. Premiul pus în joc ieri a fost cel mai mare din istoria Loteriei Române.
„I-am făcut pe domnii de la dvs. din studio!"
Postul de televiziune OTV şi-a început emisiunea dedicată extragerii Loto 6 din 49 cu un mesaj postat în partea de sus a ecranului: „Loteria Naţională nu ne-a lăsat în camera calculatoarelor! Se pregăteşte o mare fraudă". Printre cei din studio, alături de Dan Diaconescu, se aflau controversatul Stelian Ogică, iniţiatorul biletului colectiv, şi Luis Lazarus.
Invitaţii lui Dan Diaconescu au lansat ipoteza unei fraude, prilej pentru o fostă vânzătoare de lozuri în plic să intre în direct şi să relateze cum acestea erau desfăcute cu lama şi puse apoi în vânzare. Cei implicaţi în discuţie au acreditat ideea că, prin mesajul de acum două zile, Liliana Ghervasuc, preşedinta Loteriei Române, a vrut să distrugă ideea de bilet colectiv, îndemnând oamenii să joace individual.
Alte întrebări menite să susţină ideea fraudei erau legate de ora la care se face extragerea: „De ce se face după cinci ore după închidere, şi nu instantaneu, ca în alte ţări?". Intervenţia telefonică a unui bărbat care s-a prezentat cu numele de Claudiu Munteanu, de 29 de ani, din Călăraşi, ca fiind posesorul biletului cu numerele câştigătoare, a mai calmat spiritele în studioul OTV.
„Eu sunt câştigătorul şi am jucat un bilet de 89.000 lei (8,9 ron), variante simple, pe câmpurile A şi B. I-am făcut pe domnii de la dumneavoastră din studio!", au fost primele cuvinte al câştigătorului. „Sunt bucuros că n-aţi câştigat", s-a adresat omul din Călăraşi celor din studioul OTV.
Fără să pară lezat în orgoliu, Ogică l-a sfătuit să-şi scrie numele şi datele de pe buletin pe spatele biletului, ca să nu i se fure. Presupusul câştigător a mai spus că este jucător ocazional, că joacă o dată la trei-patru săptămâni.
A completat biletul cu numerele câştigătoare la orele 13 şi 16 minute, cu aproximativ 45 de minute înainte de închiderea agenţiilor Loto. Acesta are la dispoziţie un an de zile pentru a-şi ridica premiul, conform declaraţiei Lilianei Ghervasuc.
Ultimul mare report?
Tragerea de ieri ar putea fi ultima când câştigul la categoria I la 6 din 49 se va reporta pentru atât de multe săptămâni. Conducerea Loteriei Române intenţionează să introducă prevederea ca, după un anumit număr de reportări succesive, banii acumulaţi la prima categorie să fie repartizaţi automat la categoriile a II-a şi a III-a. Consiliul de Administraţie al Loteriei va lua în discuţie, cel mai probabil în luna octombrie, modificarea în acest sens a regulamentului de organizare şi desfăşurare a jocului 6 din 49.
O decizie similară a fost luată în anul 2003, când după 13 săptămâni de reportări succesive s-a decis ca, dacă nici la a 14-a tragere nu va câştiga nimeni, suma strânsă la categoria I să fie împărţită între câştigătorii de la celelalte două categorii. Măsura nu a mai fost totuşi aplicată, pentru că în duminica următoare cineva a ghicit cele şase numere şi a ridicat marele pot.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)