joi, august 30, 2007

Omul inhamat la caruta



Pentru a nu fi amendat ca intra cu caruta in oras, un muresean isi lasa caii la periferie si isi trage singur atelajul pana la piata, cale de aproximativ un kilometru.

Locuitorii din zona Pietei Cuza Voda din Targu-Mures au parte, de cateva luni, de o imagine socanta: un om in varsta inainteaza printre masini, inhamat la propria-i caruta.

Acompaniat de zgomotul asurzitor al masinilor ce se straduiesc sa ocoleasca ciudatul atelaj, omul isi cara senin povara.

Personajul este Francisc Kovari, de 73 de ani, un barbat de etnie rroma din localitatea Remetea, aflata la 5 kilometri de Targu-Mures. Aproape zilnic aduce caruta plina pana la marginea orasului, iar acolo ii ia locul calului si se inhama la caruta.

„In loc de cal, trag eu”

Asa ca omul vine de la tara cu caruta trasa de cal pana la marginea orasului. Acolo, deshama calul si-l lasa in grija a doi nepoti, unul de 7 si celalalt de 8 ani, si se inhama el la caruta in locul animalului.

De acolo, de langa podul peste raul Mures, trage de caruta de-a lungul a catorva strazi foarte circulate si traverseaza o intersectie aglomerata si o cale ferata.

Claxonat din toate partile, Kovari Francisc nu se lasa intimidat. Pentru familia lui, aceasta este singura solutie sa transporte in piata din oras marfa, pe care apoi s-o vanda. Familia e numeroasa, formata din cinci copii si 16 nepoti.

Unul dintre copiii sai are autorizatie pentru a vinde in piata. „Eu seara trebuie sa vin, pentru ca nu are unde sa lase marfa, asa ca trebuie sa il duc acasa, iar dimineata sa vin inapoi si asa trebuie sa ma descurc. In loc de cal, trag eu caruta”, povesteste batranul.

„Umblam si noi pe strazi, punem la cai saci din aia in fata sa nu facem murdarie si putem sa umblam si noi pe strada, ca din asta traim, din cai”, spune Istvan Kovari, baiatul care vinde in piata. De cele mai multe ori, el il ajuta pe batran pe drumul de intoarcere.

Da vina pe UE

Francisc Kovari a muncit timp de 42 de ani. Acum are o pensie de 450 de lei, iar sotia lui, imobilizata la pat, doar 180 de lei noi, bani care nu-i ajung nici pentru medicamente.

Pentru ca a incercat toata viata sa fie un om cinstit si sa munceasca, batranul Kovari este respectat in comunitatea de rromi. Dovada e faptul ca, inca din 1990, este vicepresedinte al Partidei Rromilor Mures.

Batranul spune ca s-a transformat in om-cal de cand Romania a devenit o tara europeana. „Acum nu ne mai da voie cu caruta prin oras. Gata! ala care n-are masina sa steie acasa. Ori sa ne cumpere caii toti statu’ si sa-i taie, sa nu mai muncim cu aia. Am si eu un pic de pamant, am familie mare, trebuie sa ma descurc cumva”, spune Kovari.

Caruta trasa de om are voie in oras

In Targu-Mures, ca in orice oras european, nu ai voie sa circuli cu un vehicul tras de cal, iar semnele de circulatie cu aceasta interdictie impanzesc orasul.

„Tot orasu-i plin (de semne cu interdictii - n.r.), de exemplu, pe pod, cum merem de aici, nu-i voie, ca-i pusa tabla. Dincolo nu, da’ daca ajungem la stop vine politia si cere buletinu’, te trage la o parte si iesi afara! Mi-a dat cinci milioane (de lei vechi - n.r.)”.

Chiar daca atrage ca un magnet injuraturile conducatorilor auto aflati in trafic, omul e multumit ca a gasit o cale prin care sa-si faca treaba si sa nu primeasca amenda. Caruta trasa de cal n-are voie in oras. Caruta trasa de un om are. asta e norocul lui Kovari, asa scapa de amenda.

Reactii

„Sa-l duca la azil, sa se odihneasca”

Localnicii din zona pietei spun, cu umor, ca vremurile in care calul putea sa ia locul omului pe drumurile publice incep incet-incet sa apuna. Dar tot ei recunosc ca necazul batranului nu are legatura cu binele si triumful civilizatiei europene.

Tanti Marika locuieste pe Strada Belsugului de 30 de ani. Deja s-a obisnuit cu batranul Kovari. „De 30 de ani, de cand locuiesc aici, nu am vazut ceva asa ca batranu’ asta! De multi ani merge cu caruta, trage in fiecare zi, ca un cal. Da’ bine ca nu fura”, spune batrana. O alta vecina, o doamna respectabila, fosta profesoara, spune ca autoritatile ar trebui sa intervina in ajutorul batranului.

„Ar fi trebuit sa se sesizeze cei de la primarie sau de la asistenta sociala. Sa-l duca la azil, sa se odihneasca, sa fie ingrijit, altfel moare tragand la caruta. Si eu am 71 de ani, dar nu mai am putere ca in tinerete”, spune femeia. Si muncitorii de la o cladire aflata in constructie pe traseul lui Kovari

s-au obisnuit cu el; il vad aproape in fiecare zi. Mai pragmatici, ei spun ca omul castiga si el o paine, la fel ca si ei. Pe marginea drumului, nu departe de locul pe unde trece Kovari, o caruta cu coviltir tocmai si-a pus tabara.

Doua femei cu copii in brate ii acosteaza pe trecatori: „Cinci mii, domnu’, cincii mii, pentru copilasu’ meu”, se tanguie. Barbatii lor stau intinsi pe iarba, amuzati. E bine pe iarba, soarele puternic a incalzit-o ca pe un pat moale.

Doar amenda

„O situatie ridicola. Sau ipotetica”

Politistii nu mai pot sa dispuna confiscarea carutelor. Asa a decis, Curtea Constitutionala. Motivatia: garantarea proprietatii, conform articolului 44, alineatul 1, din Constitutie.

Oameni legii pot doar sa-i amendeze pe carutasi cu sume intre 351 si 780 de lei. Dar asta numai in cazul in care caruta are tractiune animala.

Potrivit Codului Rutier, „vehicule trase cu bratele” au dreptul sa circule pe drumurile publice, cat mai aproape de marginea drumului. Este o situatie ridicola. Sau ipotetica”, se multumeste sa spuna inspectorul Tiberiu Comsa, de la Inspectoratul Judetean de Politie Mures.
from evz
VOtati in continuare PNL< PD SI UDMR SI AJUNGEM TOTI INHAMTI! F**k Base!

Niciun comentariu: