miercuri, august 29, 2007

Cum a turnat Balaceanu-Stolnici ca sa ajunga doctor docent


Constantin Ticu Dumitrescu a sugerat ieri, intr-un interviu la BBC, ca academicianul era unul dintre informatorii de baza ai fostei Securitati.

Fara a da nume, Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS si cercetator acreditat al arhivelor, a prezentat in premiera fragmente dintr-un dosar de Securitate in care se regasesc toate indiciile cunoscute despre activitatea lui Stolnici in fosta politie politica.

„Sunt in fata unui document olograf, semnat de o inalta personalitate. Membru al Academiei, tot ce vreti, pe care l-am discutat in ultimul timp”, a descris Ticu Dumitrescu o autoevaluare a academicianului, scrisa la persoana a treia, dar in care face referire exclusiv la persoana sa.

Grupul Europa Libera, una dintre tinte

Inscrisul dovedeste ca Stolnici a turnat diverse personalitati, in special ambasadori, si a primit titlul de doctor docent cu sprijin de la Securitate: „A colaborat si colaboreaza din ‘65 cu Securitatea. A putut comunica in decursul anilor informatii, aprecieri, mai ales in zonele de emigrare. De asemenea, a putut modula intr-un fel unele conceptii si luari de pozitii ale acestora. In Franta, in Statele Unite, fata de problema Bisericii Ortodoxe Romane, fata de unele interpretari gresite privind politica externa comunista a Romaniei. In Spania a intervenit pentru a orienta activitatea legionara. In Germania, la nivelul grupului de la Europa Libera. A putut discuta cu fostul rege. (...)
A informat despre multi romani din exil, stabilind pe baza datelor de observatie, a discutiilor. A putut sa influenteze Spania franchista la cel mai inalt nivel: ambasadorii tarilor straine. Pentru a trece la colaborare pe o treapta noua mai complexa si mai variata, trebuie sa se poata realiza contacte cu strainatatea mai intense, sa se asigure o pozitie mai prestigioasa. Realizarea unei pozitii mai prestigioase ar insemna confirmarea titlului de doctor docent”, se arata in document.
from evz
Votati PNL in continuare!!!

Niciun comentariu: