sâmbătă, decembrie 15, 2007

Mădălina Ghenea drege imaginea României în Italia


Este eroina videoclipului celui mai recent album al lui Eros Ramazzoti. Se numeşte Mădălina Ghenea şi reprezintă o contraofensivă românească, în Italia, la cazul Mailat.

Mădălina are 20 de ani. De fel este din Slatina, dar de un an de zile locuieşte la Milano, unde lucrează ca fotomodel. „Am ajuns prima oară în Italia când aveam 15 ani, dar am hotărât să mă mut acum un an în Milano.

Mă simt 100% româncă. Am preferat Italia Franţei sau chiar Statelor Unite, pentru că aici mă simt aproape ca acasă", spune Madălina care, dacă ar fi rămas în Bucureşti, ar fi fost studentă în anul doi la Psihologie. Italian în stilul ei de viaţă este doar alimentaţia: „Mănânc şi paste, şi pizza. Îmi place să gătesc «paste alle cozze e vongole»", dezminte ea mitul fotomodelului hrănit cu apă plată şi lămâie.

Românca n-a simţit presiunile care s-au făcut asupra conaţionalilor ei din cauza recentelor evenimente legate de cazul Mailat: „Nu trăiesc între români, iar lumea modei este foarte cosmopolită şi tolerantă; majoritatea celor care lucrează în modă au origini mixte, diferite religii sau orientări sexuale", zice ea. De altfel, standardul ei de viaţă este foarte ridicat: locuieşte într-o casă cu chirie în zona San Siro, considerată printre cele mai bune din Milano.

A pozat în calendarul Perroni

Mădălina a pozat pentru calendarul internaţional Perroni 2008 alături de Catrinel Menghia şi Carmen Prodan, alte două top-modele ale agenţiei MRA. Apoi a fost chemată la castingul pentru videoclipul ultimului album al lui Eros Ramazzotti, numit „e2 The New Best of Eros Ramazzotti - Il Tempo Tra di Noi".

Prima selecţie s-a desfăşurat la începutul lunii octombrie în Italia, Germania şi Franţa, şi au participat câteva sute de modele cunoscute. Mădălina s-a prezentat pe ultima sută de metri - cu doar o săptămână înainte de filmări. A fost aleasă de însuşi Eros Ramazzoti. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât Mădălina era practic necunoscută în acel moment în Italia.

Filmările au avut loc la Milano în zilele de 21 şi 22 noiembrie la studiourile Interactive. „Scenariul prevedea ca eu să întruchipez imaginea iubitei lui Eros Ramazzotti, de care el îşi aduce aminte permanent. Totul este o poveste de dragoste care s-a încheiat şi de care ne aducem aminte de câte ori încercăm să regăsim acea primă iubire pierdută", relatează despre rolul ei în videoclip.

„La filmări, vestimentaţia a fost schimbată de câteva ori, pentru că echipa de stilişti nu era mulţumită. Am făcut două fittinguri. Cu Eros am filmat jumătate de zi, iar cealaltă jumătate am filmat singură".

Ramazzoti, amabil cu toată lumea

Mădălina neagă informaţia apărută într-un tabloid din România: „Nu sunt iubita lui Eros Ramazzotti! Şi deşi nu sunt iubita lui, m-a invitat să vin la Sibiu împreună cu echipa lui de producţie, la concertul de pe 14 decembrie. Am refuzat pentru că am foarte multe solicitări în modeling în această perioadă", zice ea. A fost surprinsă să vadă în Eros un om diferit de imaginea machoului italian. „Se comportă foarte normal, este amabil cu toată lumea, fiind chiar destul de diferit de prototipul italianului bărbat în toate".

Preferata lui Ramazzoti nu exclude din această ecuaţie norocul pur şi simplu: „Poate am avut şansă, dar nu este de neglijat faptul că am foarte multă încredere în forţele mele, mai ales în ultimele luni, de când am început să lucrez zilnic cu clienţi foarte buni".

Aceştia sunt importante firme de lenjerie sau haine precum New York, New York. Mădălina a fost şi imaginea unei campanii Pantene şI a apărut pe coperţile unor reviste de modă italiene.
from adevarul

Google lanseaza Knol, concurentul Wikipedia




Compania Google a luat decizia de a crea o enciclopedie on-line intitulata Knol, realizata de persoane care navigheaza pe internet identificate, si care va contine publicitate - o initiativa ce va concura direct enciclopedia participativa Wikipedia, care domina la ora actuala acest sector al internetului, transmite astazi France Presse.

"Exista milioane de persoane care detin cunostinte utile pe care ar dori sa le impartaseasca", explica Google pe blogul sau oficial, precizand ca "la inceputul saptamanii am cerut mai multor persoane selectionate sa incerce un instrument nou si gratuit pentru a scrie articole, pe care Google il numese "knol" (prescurtarea de la "knowledge", care inseamna "cunoastere" in limba engleza).

"Obiectivul nostru este sa-i incurajam pe cei care cunosc o anume tema sa scrie un articol de referinta", adaugă Google.

Spre deosebire de Wikipedia, in cazul careia articolele sunt redactate in colaborare si in general anonime, fiecare articol va fi semnat si scris de un singur autor, desi Google va permite internautilor sa adauge comentarii, continuturi aditionale, referinte si fotografii.

O alta deosebire fata de Wikipedia, care este o fundatie fara scop lucrativ, este publicitatea, din care o parte va reveni companiei Google.
from citynews

Femeile pasionale au masina rosie


Culoarea masinii tradeaza personalitatea posesorului.
Culoarea masinii pe care o conduci spune multe despre personalitatea ta, mai ales daca esti femeie, sustine publicatia electronica australiana SheBuys.com.au, citata de Reuters.

Astfel, persoanele care isi aleg un autoturism roz sunt amuzante si inclinate spre flirt, iar cele care opteaza pentru rosu - sociabile, patimase si energice. La polul opus se situeaza posesoarele masinilor de culoare albastra si neagra. Aceste femei sunt calme, de incredere, demne, misterioase si cu stil.

In general, culorile inchise, ca de exemplu cenusiul, au devenit preferatele reprezentantelor sexului frumos ambitioase, stilate si muncitoare, sustine expertul Rebecca Harkness. Potrivit acesteia, tot mai multe femei, dar si unii barbati fac tot posibilul pentru a-si personaliza autoturismele, pentru a se simti cat mai bine cand se afla la volan.

Negrul si argintiul sunt in voga

„Culoarea masinii voastre poate spune mai multe despre voi decat va imaginati. Asa ca sa nu va ganditi nicio clipa ca daca o sa conduceti un autoturism cu geamuri fumurii va ascundeti identitatea”, isi sfatuieste cititoarele revista SheBuys.com.au.

In voga sunt acum negrul si argintiul, sustine publicatia electronica australiana. Nici portocaliul nu trebuie insa neglijat, deoarece semnifica increderea in fortele proprii, in timp ce verdele are priza la persoanele calme si relaxate, care fac fata cu brio momentelor tensionate sau stresante, atrag atentia specialistii de la SheBuys.com.au

Pretul motorinei il va depasi pe cel al benzinei



Viitorul apropiat ne va aduce surprize incredibile: motorina va depasi la pret benzina din cauza cererilor foarte mari.
Desi la o prima vedere ar putea parea incredibil, pretul benzinei este foarte aproape de a scadea sub cel al motorinei pe pietele mondiale. Daca pana acum o masina diesel era vazuta ca un motiv de economie, cererea crescuta pentru acets tip de combustibil face ca piata sa se incline din ce in ce mai mult spre cresterea nivelului de pret al acestuia. Iar cresterea barilului de petrol (care a ajuns recent la 90 de dolari) face ca riscurile unei rocade sa fie mult mai mari decat ne-am putea imagina.

De fapt, afirma presedintele Uniunii Petrolifere di Italia, Pasquale De Vita, pretul efectiv al motorinei se afla deja peste cel al benzinei inca din luna iulie a acestui an, singurul impediment in afisarea preturilor la pompa fiind reprezentat de nivelurile fiscale mai mari in cazul benzinei. "In cazul in care cererea pentru motorina va continua sa creasca in acest ritm, pretul combustibilului diesel va trece peste cel al benzinei, in ciuda fiscalitatii diferite", concluzioneaza oficialul italian.
from automarket

joi, decembrie 13, 2007

Preţurile alimentelor se vor menţine pe un trend ascendent, pe termen scurt

Preţurile alimentelor se vor menţine pe un trend ascendent în perioada următoare, iar intervalul în care oferta va ajunge la nivelul cererii ar putea fi mai lung decât s-a estimat iniţial, potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), citate de Reuters.

În termeni generali, politica agricolă comună a Uniunii Europene trebuie modificată pentru a permite creşterea concurenţei şi reducerea costului alimentelor, se arată în buletinul lunar al BCE.

Creşterea semnificativă a costului alimentelor în zona euro va continua să alimenteze, pe termen scurt, majorarea preţului de retail al acestor produse.

"Pe fondul creşterii preţurilor alimentelor la nivel internaţional, reformele şi liberalizarea pieţelor agricole din UE sunt deosebit de importante", potrivit BCE.

Mai multe ştiri pe www.mediafax.ro

Si mormintele devin digitale


Valul tehnologic a ajuns si in cimitire: mortii vor fi comemorati cu ajutorul monitoarelor LCD.

Pietrele funerare ale viitorului le vor aduce omagiu celor decedati prin intermediul unor clipuri video si poze color, texte si muzica, precizeaza BBC Online. Vidstone LLC, o companie americana cu birouri in Florida si Colorado, vinde un dispozitiv dotat cu ecran LCD, ce se monteaza pe lespezile mormintelor. Si doar pentru ca are legatura cu moartea, asta nu inseamna ca nu este promovat ca oricare altul: el transforma vizita la cimitir intr-o „adevarata experienta multimedia“, este rezistent la intemperii, are o durata de viata de 15 ani si nu necesita intretinere, fiind alimentat cu energie solara. Patru ore de expunere la lumina genereaza suficienta energie pentru ca un material video de pina la zece minute sa fie redat de citeva ori, spun producatorii.

Avind un pret de aproximativ 2.000 de dolari, dispozitivul nu s-a bucurat pina in prezent de prea mult succes. Reprezentantii Vidstone spun ca, desi a fost construit cu doi ani in urma si este comercializat de apro-ximativ 100 de distribuitori in Statele Unite, precum si de o firma din Marea Britanie, cifrele de vinzari sint inca mici, ei nefiind dispusi sa ofere un numar exact. Asta nu i-a descurajat insa. Directorul de vinzari din Colorado, Cheri Lucking, a comparat evolutia curenta a noului concept funerar cu momentul cind primele telefoane mobile au fost lansate pe piata si oamenii spuneau ca nu vor cumpara niciodata asa ceva. „Cu totii avem unul acum“, spune aceasta, adaugind ca tehnologia a schimbat deja felul in care ii omagiem pe cei plecati dintre noi. Din ce in mai multe capele ale cimitirelor apeleaza la ecrane LCD pentru a face prezentari multimedia. „Cu cinci-sase ani in urma, conceptul de comemorare video era inexistent“, subliniaza Lucking.

„Pretul unei lespezi de mormint variaza intre cinci si opt mii de dolari. Cind mai adaugi cele doua mii pentru dispozitivul celor de la Vidstone, suma devine destul de ridicata“, este de parere Chuck Summers, directorul de vinzari al unei firme de pompe funebre din statul Illinois. Si pozitionarea mormintelor poate fi o problema, din moment ce dispozitivul functioneaza pe baza de energie solara. „Daca o lespede se afla sub un copac, dispozitivul n-o sa functioneze prea bine. Daca este orientata spre vest sau nord in loc de est sau sud vor exista de asemenea probleme cu incarcarea cu energie“, mai adauga Summers.

Unul dintre impedimente este si durata de viata scazuta a dispozitivului, oamenii avind tendinta de a conferi monumentelor funerare eternitatea de care cei dragi nu au avut parte. „Nu cred ca le vor face sa dureze o vesnicie“, spune Sue Pergolski, proprietara unui magazin din statul Winsconsin ce comercializeaza lespezi de morminte inca din 1909. Maria Schiltzberger, manager la o firma de pompe funebre din Houston, spune ca intr-un an a reusit sa vinda un singur dispozitiv, punind la rindul ei aceasta pe seama unei atitudini conservatoare pe care o au clientii. „Dotarea pietrelor funerare cu echipament electronic reprezinta un pas mare. Oamenii sint obisnuiti cu granit, marmura si astfel de lucruri“, afirma ea.

Cu toate ca proprietarul unei alte companii de profil din statul Wisconsin, Doug Ellis, nu a reusit sa vinda nici un exemplar din februarie, de cind a inceput comercializarea dispo-zitivului, considera ca ideea care sta la baza produsului este grozava. „Mi s-a parut ca este un lucru extraordinar pentru aceasta industrie. Ceva unic, dincolo de picturile si gravurile care decoreaza in mod standard un mormint“, spune el.

In viziunea lui, aspectul financiar nu reprezinta unul dintre motivele pentru care dispozitivul nu s-a vindut foarte bine, de vreme ce unii indivizi dau pina la o mie de dolari pe gravuri. El crede ca noua tehnologie are pur si simplu nevoie de timp ca sa fie acceptata.

Optiunile pentru comemorari sint nenumarate, printre ele numarindu-se si posibilitatea de a permite persoanelor decedate sa vorbeasca din mormint. „Nu vad nici un motiv pentru care n-as sta in fata unei camere de filmat si nu le-as transmite un mesaj nepotilor mei, precum «Credinta in Dumnezeu a fost foarte importanta pentru mine»“, spune Ellis, in virsta de 54 de ani.
from cotidianul

miercuri, decembrie 12, 2007

Doamne ocroteste-i pe Romani

O Romanie de tras apa dupa ea. Si una normala, de iubit

Am vazut in weekend o stire la Antena 1 care mi-a provocat greata. Trei zei ai manelelor au coborat printre muritori pentru o plimbare cu metroul, un asa-zis protest impotriva traficului din Bucuresti (probabil erau foarte frustrati ca nici macar liniile de tramvai nu mai sunt libere, sa poate si mercedesu lor sa depaseasca in voie coloanele la semafor).

Gasiti stirea aici, dar va sugerez sa o accesati doar daca ati mancat greu si vreti sa va eliberati stomacul. M-a tentat sa critic pe blog demersul colegilor de la Antena, dar ma abtin pentru ca, in cele din urma, avem de-a face cu doua Romanii.

Una in care dusmanii moare pe capete, dupa care as trage apa. Fara nici un regret. Fireste, exista si cealalta, pentru care scriu acum, in care oamenii nu uita sa se indeletniceasca si cu bunul simt, pe care merita sa o iubesti. Este evident careia dintre ele i se adresa stirea respectiva. Ce nu-mi dau seama este cat va mai trece pana cand Romania aceasta, a amatorilor de jivine stereo si mezeluri cantatoare, va deveni majoritara. Pentru ca viitorul ei are potential de mare valoare:


from youtube and cotidianul

Countryfile - Romania















Se pregăteşte Yahoo.ro


Yahoo!, rivalul companiei Google, se va lansa, la începutul anului viitor, pe piaţa din România, informează publicaţia Business Standard, citată de NewsIn.

Prima comunicare oficială a Yahoo! cu privire la lansarea la nivel local va avea loc înainte de sfârşitul anului. Principalul competitor al Yahoo! pe piaţa globală, Google, este prezent pe piaţa locală printr-un consultant.

Secretarul de stat din Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI), Zoltan Somodi, a confirmat pentru Business Standard că, la începutul lunii noiembrie, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii MCTI şi cei ai Yahoo! Anglia.

Scopul acesteia a fost să analizeze şi să afle mai multe informaţii despre posibilitatea deschiderii unui centru de dezvoltare software în regiune printre atuuri fiind personalul bine pregătit şi ieftin şi apartenenţa la UE.

Yahoo! estimează rezultatele financiare pentru anul 2007 în jurul valorii de cinci miliarde dolari (3,4 miliarde euro). Venitul brut al Yahoo! a crescut, în al treilea trimestru din 2007, cu 12%, faţă de perioada similară a anului trecut, până la 1,77 miliarde dolari (1,1 miliarde euro). Excluzând plăţile către partenerii din sectorul publicitar, venitul a crescut cu 14%. În ciuda acestor rezultate, Yahoo! este confruntat cu o provocare mult mai mare, având în vedere că grupul rival, Google, înregistrează un ritm de creştere de patru ori mai mare.

Pe piaţa de servicii de mesaje instant, compania Yahoo! avea în septembrie aproximativ 27,7 milioane de utilizatori, mai mult cu 19%, faţă de perioada similară a anului trecut. Rivalul AOL a raportat circa 30 milioane de utilizatori.
from adevarul

Un adolescent a reuşit să convingă Casa Albă că este preşedintele Islandei

Un adolescent afirmă că a convins Casa Albă că este preşedintele Islandei şi a reuşit să îşi programeze o convorbire la telefon cu George W. Bush, dar a fost descoperit înainte să poată vorbi cu şeful statului, relatează Reuters.

"Apelul meu a fost transferat de câteva ori, până când am ajuns la secretarul lui Bush şi am reuşit să programez o convorbire telefonică pentru luni seara", a declarat Vifill Atlason, în vârstă de 16 ani. Adolescentul s-a prezentat drept preşedintele Islandei Olafur Ragnar Grimsson când a sunat la Casa Albă, în 1 decembrie.

Poliţia islandeză l-a reţinut în 3 decembrie pe tânăr, în ziua în care acesta urma să îl sune Bush, pentru interogare.

"Mi-au spus că CIA a sunat la Comisariatul Naţional de Poliţie islandez şi a întrebat dacă poliţia poate să afle de unde am acel număr de telefon", a spus Atlason.

Tânărul afirmă că nu îşi aminteşte de unde a obţinut numărul de telefon al Casei Albe.

"Ştiu că îl am în memoria telefonului de cel puţin patru ani şi că un prieten islandez mi l-a dat, dar nu îmi amintesc cine", a spus el.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, purtătoarea de cuvânt a lui Bush Dana Perino a declarat că, potrivit informaţiilor sale, Atlason a sunat pe o linie publică unde "poate suna oricine".

Poliţia locală a confirmat că Departamentul Naţional pentru Securitate şi poliţia naţională i-au cerut să îl reţină pe Atlason.

Jon Bjartmarz, superintenedent în poliţia naţională, a declarat că forţele de ordine islandeze nu au discutat cu cele americane în legătură cu această chestiune. El a refuzat să spună de unde a aflat de telefonul lui Atlason.

"În ceea ce ne priveşte, nu vom continua ancheta, nu ştiu dacă guvernul american va lua vreo măsură", a conchis el.
from adevarul

McDonald's UK: amendă 225 $ pentru clienţii care uită să mai plece!

Lantul fast-food american McDonald's a gasit o solutie ingneioasa pentru a restrictiona timpul pe care clientii il petrec in mod „abuziv” in restaurantele sale din Marea Britanie: amenda! Este vorba de parcarile care apartin de McDrive, in care esti obligat sa stai maximum 45 de minute, altfel esti ars cu o amenda de 225 de dolari.

Masura a fost luata in 40 de restaurante aglomerate din Marea Britanie, unde trebuie sa comanzi, sa mananci si sa parasesti incinta in 45 de minute, altfel masa se trannsforma intr-o cina romantica la restaurant de lux, evident doar prin prisma banilor de amenda.

Compania a incheiat un acord cu un partener care se ocupa de „partea murdara”, respectiv este conectat la baza de date a Politiei Rutiere si poate afla datele de inmatriculare. Din momentul in care comanzi esti contorizat si trebuie sa te misti repede.

Clientii care nu vor sa plateasca amenda sunt dati in judecata si sunt amenintati cu penalitati usturatoare.

Solutia a fost luata pentru a descuraja abuzurile asupra locurilor de parcare, multi „pseudo-clienti” cumparand ceva modic dupa care lasau masina in parcare o zi intreaga. Varianta de a plati amenda a fost aleasa, pentru a evita imagini penibile cu masini tractate pe platforma sau cu rotile blocate.

Sursa: FOX News

Muzica te scapa de dureri


Probleme de sanatate precum stresul, insomniile sau durerile pot fi diminuate cu ajutorul muzicii.

Muzica nu doar va binedispune, ci va diminueaza si diferitele tipuri de dureri cu pana la 20%, arata studii recente citate de publicatia americana „Prevention”.

Mai mult, starile de depresie sunt reduse cu pana la 25%, in timp ce oboseala dispare cu 30 de minute de exercitii fizice efectuate pe muzica, de cinci ori pe saptamana. Pentru tratarea fiecarei probleme de sanatate este nevoie de un anumit tip de muzica. Spre exemplu, muzica clasica scade tensiunea.

Cantece in loc de calmante

Cercetatorii de la Clinica Cleveland au descoperit recent ca ascultatul muzicii timp de o ora zilnic nu numai ca diminueaza durerile cu pana la 20%, dar si reduce nevoia de calmante inainte si dupa interventiile chirurgicale. Acest lucru se explica prin faptul ca muzica stimuleaza eliberarea endorfinei in creier, care are rol de „mascare a durerii”, considera Cheryl Dileo, profesor de terapie a durerii si director la Centrul de Cercetare a Artei si a Calitatii Vietii din cadrul Universitatii Temple.

Exercitii fizice combinate cu muzica

De asemenea, muzica mai poate amplifica efectele unui exercitiu, denumit „imaginatie ghidata”, folosit pentru diminuarea durerilor. In acest exercitiu, pacientii se concentreaza pe o imagine sau o senzatie care evoca emotiile pe care vor sa le simta, explica Ronit Azoulay, specializat in terapia prin muzica la Centrul de Muzica si Medicina „Louis Armstrong”, din New York.

Pentru a face un exercitiu de „imaginatie ghidata” in propria casa, stati cu picioarele ridicate si ochii inchisi, pe un scaun confortabil, intr-o camera linistita, sugereaza Joke Brandt, director adjunct la Centrul de Cercetare a Artei si a Calitatii Vietii din cadrul Universitatii Temple. Daca nu va puteti misca din cauza durerii, alegeti o melodie energica; daca durerea nu va lasa sa dormiti, alegeti mai degraba melodii care va relaxeaza. Dupa ce ati pus muzica, ganditi-va la un loc preferat sau la o imagine calmanta, cum ar fi o plaja parasita, va sugereaza Joke Brandt.

„Concentrati-va asupra respiratiei si a senzatiilor pe care le simtiti. Ganditi-va cum reactioneaza toate simturile dumneavoastra (miros, auz, vaz) la acel loc pe care vi-l imaginati. Catre final, concentrati-va la muzica”. Dupa ce melodia s-a oprit, nu sariti de pe scaun. Relaxati-va pentru inca un minut sau doua.

Melodiile clasice induc somnul, cele ambientale reduc stresul

Daca nu puteti dormi, specialistii va sfatuiesc sa ascultati muzica de pian. Intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Toronto s-a aratat ca o astfel de terapie imbunatateste somnul in patru saptamani. Muzica ridica nivelul melatoninei din creier, o substanta care induce somnul. Muzica clasica are si efect asupra tensiunii arteriale. Intr-un studiu realizat la Universitatea din California, ascultatul muzicii a dus la reducerea tensiunii celor care s-au oferit voluntari.

Pe de alta parte, muzica ambientala reduce nivelul hormonului stresului, diminuand astfel starile depresive, sugereaza cercetatorii de la Universitatea California. Cand va simtiti obositi, ascultati pentru 10-20 de minute muzica energica, va mai recomanda specialistii.
from evz

marți, decembrie 11, 2007

Producătorii de „energie verde“, buni de plată


33% din consumul brut stabilit pentru 2010 trebuie să fie „energie verde”
Oficialii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) acuză Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) că pune beţe în roate investitorilor din domeniul producţiei de energie din surse regenerabile necontrolabile, precum cea eoliană, solară sau din microhidrocentrale.

Alexandru Săndulescu, şeful Direcţiei Generale de Politici Energetice din cadrul MEF, spune că proiectul de Cod Comercial al pieţei en gros de electricitate elaborat de ANRE îi va obliga pe producătorii de energie regenerabilă necontrolabilă să suporte preţul cantităţii de electricitate pe care nu o poate livra, conform unui contract comercial, din cauza condiţiilor climaterice, adică lipsa vântului, a intensităţii scăzute a luminii solare sau au debitelor mici ale apelor.

Acum, această cantitate lipsă este suportată de toţi participanţii la piaţa de energie (părţile responsabile cu echilibrarea) – producători, furnizori, consumatori eligibili. “Costurile nici nu se simt pentru că sunt împărţite tuturor participanţilor la piaţă. Dacă se transferă către un investitor atunci vor fi greu de suportat de către acesta”, a spus Alexandru Săndulescu, pentru Gândul.

Potenţial mare pentru „energia verde”

Reprezentantul MEF consideră că respectivul cod comercial va alunga investitorii, ceea ce va împiedica România să îndeplinească ţinta de 33% de energie verde din consumul brut stabilit pentru 2010. O treime din această cantitate va fi asigurată de energia eoliană, solară, microhidrocentrale şi geotermală.

Dacă s-ar folosi la maxim potenţialul eolian al ţării noastre, în special în zona Dobrogei şi a Moldovei, energia produsă de vânt ar reprezenta o treime din ceea ce se produce azi în România, în mare parte din termocentrale şi hidrocentrale. Iar dacă s-ar exploata la maxim potenţialul solar, 50% din volumul de apă menajeră şi 15% din cota de energie termică pentru încălzirea curentă ar putea fi substituite.
from gandul

Cinci metode prin care se poate „construi“ un abdomen de invidiat



Vitamina C şi betacarotenul ajută la scăderea stratului de grăsime abdominal

Un pahar de vin, zilnic, ajută la digestie şi astfel şi talia va fi mai puţin voluminoasă

Există concepţia că dacă se ard caloriile dispare şi burta. Un om poate să ardă şi 3.000 de calorii zilnic şi să aştepte ca burta să dispară, însă caloriile nu sunt singura cauză a formării straturilor de grăsime de pe abdomen. Anumite alimente au fost „concepute“ să ducă la acumularea de grăsime de abdomen. Recent, un grup de experţi au realizat un studiu legat de modul în care grăsimea se acumulează pe burtă. Astfel, ei au ajuns la concluzia că femeile care mâncau cu 400 mai puţine calorii decât în mod normal, dar alegeau alimentele cel mai puţin nutritive, erau 2,5 ori mai predispuse la a suferi de obezitate abdominală decât femeile care consumau mai multe calorii, dar alegeau alimentele corecte.

În plus, aceste femei erau predispuse la dezvoltarea cancerului şi a diabetului de tip 2. Specialiştii recomandă ca pentru un abdomen de invidiat să se mănânce multe fructe şi legume. În special sunt recomandate cele de culoare portocalie. Oamenii ar trebui să înlocuiască carbohidraţii din pâinea albă cu cei din legume şi fructe. Mai mult, acestea sunt o sursă importantă de fibre care menţin senzaţia de saţietate mai mult timp. În plus, legumele şi fructele sunt o sursă importantă de antioxidanţi, ca vitamina C şi betacarotenul, care ajută la arderea grăsimilor. Morcovii şi piersicile sunt o sursă foarte bună de betacaroten, în timp ce portocalele şi kiwi constituie o sursă de vitamina C.

Pentru un abdomen cât mai bine conturat trebuie să se mănânce multe fructe şi legume

Pentru ca nivelul caloriilor să se menţină scăzut trebuie ca legumele să fie consumate în detrimentul fructelor şi fructele în detrimentul sucurilor naturale. Cercetătorii ne mai sfătuiesc să introducem în organism mai mult selenium. Acest mineral, pe lângă faptul că luptă împotriva cancerului, este bun şi în prevenirea obezităţii abdominale. Conform unui studiu american, efectuat pe 8000 de persoane, cele care au în sânge nivele mici de selenium şi antioxidanţi au o talie mult mai mare decât cele care cu nivele mari. Seleniumul se găseşte în multe alimente, dar este foarte greu să realizăm dacă ne procurăm doza zilnică de 55 de mg pentru că nivelul depinde de solul în care a crescut leguma respectivă.

Pentru a se obţine doza zilnică recomandată este bine să se folosească suplimentele şi să existe o dietă variată. Un abdomen „de fier“ înseamnă şi un aflux de proteine zilnic în corp. Dacă se consumă multe proteine se păstrează senzaţia de saţietate şi se menţine un nivel crescut de energie în corp. Un nivel crescut de energie duce la o scădere a greutăţii corporale, iar la oamenii de peste 40 de ani duce la reducerea, în special, a stratului de grăsime de pe abdomen. Însă, dacă se face un exces de consum de proteine, rinichii vor fi suprasolicitaţi şi va apărea o carenţă de calciu. Consumul ideal de proteine este atunci când 25% din calorii provin arderea proteică.

Pentru păstrarea siluetei, grăsimea necesară corpului trebuie procurată din peşte şi uleiul de măsline


Alimentele recomandate pentru obţinerea proteinelor sunt iaurtul fără grăsimi, laptele şi peştele. De asemenea, şi nucile sunt o bună sursă proteică. Însă, ele au dezavatajul că au multe calorii. Al patrulea lucru pe care specialiştii îl recomandă pentru un abdomnen „de fier“ este consumul zilnic de vin. Cei care beau un pahar de vin după cină au şanse foarte mari de a scăpa de grăsimea în exces de pe burtă. Unele studii au arătat că un consum moderat de vin, încă din tinereţe, chiar are un rol de prevenire a formării straturilor de grăsime. Însă, nu trebuie făcut exces.

Excesul de vin inversează efectul şi duce la apariţia unui strat de grăsime abdominal semnificativ, la fel ca în cazul „burţii de bere“. Ultimul lucru pe care ni-l recomandă experţii este să mâncăm corect. Studii spaniole au arătat că este mai uşor să rămânem slabi atunci când consumăm grăsimi monosaturate (uleiul de măsline) şi acizi graşi Omega 3, decât dacă consumăm acizi graşi Omega 6, procuraţi din cereale. Trebuie eliminate complet din alimentaţie grăsimile care se regăsesc în chipsuri.
from gandul

Brăţările dacice s-au întors la Deva


Cele nouă braţări dacice din aur recuperate de statul român sunt expuse pentru prima dată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, ele fiind aduse duminică, sub pază, şi expuse într-o sală dotată cu senzori de mişcare.

„Pentru prima oară braţările dacice din aur se întorc în zona de unde se presupune că ar fi fost decoperite şi pot fi văzute de hunedoreni” a declarat directorul muzeului, Marcel Morar. La Deva, obiectele pot fi văzute până joi. Vineri, brăţările vor fi transportate la Tribunalul Hunedoara, situat la mai puţin de două sute de metri de muzeu, unde vor fi prezentate de procurori ca probe în dosarul căutătorilor de comori. (Mediafax)

Japonezii fac şosete din pânze de păianjeni


Cercetătorii japonezi au creat şosete confortabile din fire de păianjen modificat genetic, o alternativă ecologică la şosetele produse din fibre artificiale. "Prin modificarea genetică a viermilor de mătase este posibilă crearea unui fir bun de păianjen", a explicat Masao Nakagaki, profesor la Universitatea Shinshu, Japonia, care a dezvoltat fibra după 10 ani de cercetare. "Este mai bine pentru mediu să înlocuim fibrele artificiale, care sunt produse din petrol, cu fibre naturale reciclabile", a declarat acesta.

Nakagaki a reuşit să creeze mătase de păianjen, care conţine proteine de păianjen (10%) şi mătase (90%), prin injectarea de gene de păianjen din specia Nephila edulis în viermi de mătase.

Păianjenii produc cel puţin şapte tipuri diferite de fire, de la cele dure, care menţin pânza întreagă, la cele elastice, care formează cercurile.
Experţii spun că aceste fire sunt mai rezistente decât oţelul şi mai uşoare decât fibrele artificiale existente, precum Kevlar, utilizate pentru vestele antiglonţ. Însă firele de păianjen nu pot fi produse la scară industrială, pentru că insectele realizează o cantitate limitată.

Creatorii şosetelor din fibre de păianjen speră să revitalizeze, cu ajutorul acestui concept, industria mătăsii şi cea a şosetelor din Japonia. De asemenea, ei speră să îmbunătăţească şosetele cu substanţe anti-îmbătrânire.

Se pare că aceste şosete ideale ar putea fi lansate pe piaţă după 2010.
from clujeanul

Studiu - Fără acrilamide


Companiile din industria alimentară pot reduce concentraţia de acrilamide, substanţe care duc la apariţia cancerului, cu până la 80%, se arată într-un studiu publicat de Confederaţia din Industria Alimentară a UE.

Recomandările se referă la firmele care procesează cartofi, cereale şi cafea. Cercetătorii au ajuns la concluzia că trecerea cartofilor printr-un proces de blanşare (opărire) reduce apariţia acrilamidei cu 50%. De asemenea, cercetătorii au arătat că, dacă s-ar folosi alte metode de prăjire a cartofilor, consumatorii nu ar mai fi supuşi riscului de apariţie a cancerului. De asemenea, au studiat şi noi metode pentru micşorarea cantităţii de acrilamide din pâine, arătând că acidul aspartic este cel care poate fi folosit în acest caz.

Sfatul lor a fost ca întreaga atenţie a producătorilor să se concentreze pe compoziţia premixurilor utilizate. Studiul mai arată şi faptul că este important şi modul în care fermentează drojdia. Cercetătorii recomandă, de asemenea, adăugarea de glicină.
from jurnalul

Efectele publicitatii asupra minorilor


Tacticile agresive de marketing si publicitate imbolnavesc copiii, atesta un studiu britanic.



Ponderea tot mai mare a exploatarii comerciale a copiilor alimenteaza o crestere a hartuirilor infantile, a obezitatii si a cazurilor de depresie in randul minorilor din Marea Britanie, scrie in editia sa de ieri cotidianul „The Daily Telegraph”. Sindicatul National al Profesorilor (NUT) a avertizat ca minorii trebuie „protejati” de tacticile tot mai sofisticate de marketing si publicitate, care prezinta „mai multe niveluri de pericol” pentru tineri.

Companiile sunt acuzate ca angajeaza in mod frecvent minori, precum si specialisti in psihologia consumului, care contribuie la „vizarea mai eficienta a copiilor”, situatie care are consecinte devastatoare pentru sanatatea si starea de spirit a celor mici. Studiul realizat de NUT este cea mai complexa analiza realizata pana in prezent a impactului crescand al publicitatii asupra copiilor. Din cercetare reiese ca tinerii sunt expusi la peste 10.000 de reclame numai la televizor, pe langa sutele de pop-up-uri de pe internet.

De la copii la parinti

Copiii cu varsta de 10 ani sunt familiarizati cu 300-400 de marci diferite. Foarte multe companii, intre care si cele care vand produse alimentare populare, sunt identificate in raport ca utilizand strategii de marketing „vatamatoare” pentru minori. Reclamele creeaza o „cultura cool”, in care copiii sunt presati sa poarte marcile „potrivite” si sa arate intr-un anumit fel pentru a se integra.

Drept rezultat, parintii devin victime ale plangerilor micutilor, mai ales de Sarbatori, si se simt la randu-le fortati sa cheltuiasca mari sume de bani pe cele mai la moda jucarii si haine.

„Presiunea de a se conforma si a consuma poate conduce la niveluri de materialism excesive, la competitie si la hartuire intre copii. Exista in aceasta consecinte periculoase pentru sanatatea fizica si mintala a tinerilor. Cresterea numarului cazurilor de obezitate infantila si de boli premature, precum diabetul de tip 2, subliniaza pericolele puse de reclamele la alimente nesanatoase pentru copii”, a declarat secretarul general al NUT, Steve Sinnott.

SAPTE PACATE

Pericolele identificate de studiul NUT

> Minorii sunt bombardati cu „imagini nerealiste si imposibil de atins” ale felului in care ar trebui sa arate, ceea ce provoaca sporiri ale cazurilor de anorexie, bulimie si alte tulburari de alimentatie

> Baietii folosesc de la varste fragede (incepand cu 14 ani) steroizi anabolizanti pentru a creste mai repede si mai mult

> Peste jumatate dintre copii cunosc pe cineva care a fost hartuit pentru ca nu avea cele mai recente gadgeturi sau cele mai moderne haine

> Aproape trei sferturi dintre fetitele de 7 ani vor sa fie mai slabe

> Fetele prepubescente au tendinta ingrijoratoare de a purta haine si a folosi machiaje provocatoare din punct de vedere sexual

> Aproximativ 70% dintre copii resimt presiunea de a arata perfect si a purta cele mai moderne accesorii vestimentare

> Aproape o treime sunt nefericiti de felul in care arata
from evz

Cum arata "meniul ideal"?


O persoana sanatoasa are nevoie zilnic de sase felii de paine, intre doua si patru fructe, una-doua cani cu legume fierte sau proaspete, o cana cu lapte si din cand in cand un ou. Pentru a va hidrata, alegeti apa, fie ea plata sau minerala.

Ca sa-ti hranesti organismul cum ar trebui ai nevoie zilnic de sase felii de paine, intre doua si patru fructe, una-doua cani cu legume fierte sau proaspete, o cana cu lapte, din cand in cand cate un ou.

Daca vei consuma un singur gen de aliment, risti sa-si produci dezechilibre in organism, te avertizeaza medicii. Pentru a te hidrata, alege apa, fie ea plata sau minerala.

Renunta la sucul natural preparat acasa, pe care il poti inlocui cu fructe simple, care nu stimuleaza atat de repede secretia de insulina. Pe termen lung, cresterea repetata a insulinei duce la aparitia diabetului zaharat. Recomandarile oferite de nutritionisti sunt valabile pentru persoanele fara probleme de sanatate care sa implice un regim alimentar special.

Cereale, in fiecare zi, carne rosie, cat mai rar

Meniul zilnic „ideal” este format din sase pana la 11 felii de paine, paste sau cereale, trei-cinci portii de vegetale, doua-patru portii de fructe, doua-trei portii de lactate si maximum trei portii de carne, peste sau oua, spun specialistii in nutritie. „In general, se recomanda ca proteinele sa acopere aproximativ 13% din nivelul caloric, lipidele - 30%, iar glucidele peste 55%”, spune Lavinia Soava, medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pestele, carnea alba si cerealele nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta. Zilnic poti manca pana la 250 de grame de peste si aproape sase portii de paine integrala sau neagra. „Painea alba nu este indicata, pentru ca este super rafinata, si prin aceasta rafinare, factorul nutritiv, vitaminele din grupul B dispar”, spune Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Evita cantitatile mari de carne rosie (cum este cea de vita) si incearca s-o consumi doar de doua ori pe luna, este o recomandare de ultima ora a nutritionistilor. Studiile din ultimii ani au aratat o legatura directa intre acest tip de carne si aparitia diferitelor tumori.

Inlocuieste dulciurile cu fructe

Evita, de asemenea, consumul regulat de dulciuri concentrate, pe care le poti inlocui cu fructe. Totusi, nu manca mai mult de trei-patru fructe pe zi, altfel depasesti cantitatea de zahar admisa. „Cea mai nociva combinatie este dulcele cu grasime”, spune Nicolae Hancu. Este cazul cremelor de prajituri sau al inghetatei.

Pentru a-ti procura energia zilnica, adauga in alimentatie si grasime. Drept urmare, consuma zilnic in cantitati egale grasimi saturate (de origine animala, cum este untura de peste), grasimi mononesaturate (uleiul de masline sau floarea-soarelui) sau grasimi polinesaturate (cum este uleiul de peste). Atentie, insa, la consumul de grasimi, sa nu depaseasca mai mult de 30% din aportul zilnic de calorii. „Un gram de grasime produce noua kilocalorii. De exemplu, o persoana de 80 de kilograme are nevoie, in medie, de 2.400 de kilocalorii”, mai spune profesorul Hancu.
Desi margarina are la baza grasimi polinesaturate, medicii te avertizeaza ca este foarte nociva. „Prin hidrogenare, care o transforma din lichid in solid, acizii grasi polinesaturati se transforma in acizi trans, extrem de daunatori. Acesti acizi grasi au o nocivitate asemanatoare colesterolului. Nu se stie care este mai nociv”, mai explica profesorul Nicolae Hancu.

PRACTIC

Ce inseamna o portie

> Paine: o felie de paine

> Cereale, paste: o jumatate de cana de cereale sau paste fainoase ori un biscuit

> Fructe: un fruct mediu

> Carne, peste, oua: 100 de grame de carne sau un ou

> Legume: o jumatate de cana

> Lapte, iaurt, branza: o cana cu lapte sau 50 de grame de telemea
from evz

Kosovo a început drumul spre independenţă


» Liderii de la Priştina caută sprijinul occidentalilor pentru desprinderea provinciei de Serbia.

La trei zile după ce mediatorii internaţionali au predat la ONU raportul celor patru luni de negocieri fără succes între Belgrad şi Priştina, liderii kosovarilor au anunţat începerea consultărilor cu partenerii occidentali în vederea proclamării independenţei Kosovo. Între timp, tensiunea ia amploare la Priştina, unde mii de studenţi au cerut proclamarea rapidă a independenţei.


„De azi, Kosovo începe consultări intense cu parteneri-cheie internaţionali pentru coordonarea următorilor paşi către o declaraţie de independenţă", a declarat Skender Hyseni, purtătorul de cuvânt al echipei de negociatori din Kosovo. Oficialul de la Priştina a precizat că provincia nu-şi va declara independenţa mai devreme de mijlocul lunii ianuarie, deşi iniţial se estimase luna mai.

"Kosovo şi poporul din Kosovo au urgent nevoie de claritate în ceea ce priveşte viitorul lor. Instituţiile din Kosovo vor da această claritate foarte curând. Nu există un termen-limită pentru declararea independenţei, dar cu siguranţă Kosovo nu va aştepta foarte mult", a subliniat Hyseni.

Nerăbdarea începe să se facă simţită din ce în ce mai mult în rândul populaţiei albaneze din provincia sârbă. Aproximativ 2.000 de persoane au manifestat, ieri, la Priştina, cerând desprinderea rapidă a Kosovo de Serbia. Autorităţile kosovare albaneze au afirmat că îşi vor proclama unilateral independenţa, dar că vor face acest lucru în coordonare cu americanii şi europenii.

Unitatea virtuală a UE

Dosarul Kosovo a fost şi pe agenda miniştrilor de externe din statele membre UE, care s-au reunit ieri la Bruxelles într-o ultimă încercare de a depăşi divergenţele legate de viitorul statut al provinciei. "Cred că ne apropiem de o poziţie comună în cadrul UE", a afirmat Javier Solana, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă. Şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt, a declarat că un singur stat UE continuă să se opună oricărui fel de recunoaştere a independenţei fără acordul Consiliului de Securitate al ONU.

Luxemburghezul Jean Asselborn, vicepremier şi ministru de externe, a menţionat că este vorba de Cipru. Această ţară se teme că o recunoaştere a declaraţiei de independenţă unilaterală a provinciei ar putea fi folosită ca precedent de Republica turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara. La început, Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România s-au arătat reticente faţă de desprinderea Kosovo de Serbia.

Moscova trimite avertismente

În acelaşi timp, Rusia a avertizat din nou Occidentul, prin vocea ministrului său de externe, Serghei Lavrov, că recunoaşterea unei eventuale declaraţii unilaterale pentru independenţă ar putea declanşa o "reacţie în lanţ" în problemele Balcanilor, şi nu numai. Aflat în capitala cipriotă, Lavrov a atras atenţia că „acei care născocesc astfel de planuri trebuie să cântărească foarte atent consecinţele".

Dosarul Kosovo va reveni la ONU şi va face obiectul unei dezbateri în Consiliul de Securitate, programat la 19 decembrie. Este însă puţin probabil ca raportul să dea naştere unei noi rezoluţii. Rusia, care dispune de drept de veto, a declarat răspicat că se va opune oricărei rezoluţii care nu va fi acceptată de Belgrad.
from adevarul

Renault bagă bani în Lada


Şeful grupului francez, Carlos Ghosn, vrea să extindă exporturile de maşini ruseşti şi pe alte pieţe.

Compania franceză Renault a achiziţionat 25% din acţiunile OAO Avtovaz, producătorul maşinii ruseşti Lada. Valoarea pachetului se ridică la 1,36 miliarde de dolari. Renault îşi adjudecă practic o cotă din piaţa auto din Rusia, al cărei ritm de creştere pe 2008 este estimat la 20%.


photo from lada-auto


Al doilea mare producător de maşini din Franţa, Renault, a reuşit să facă ruşilor o ofertă mai bună decât General Motors Corporation, Wolkswagen AG, Fiat şi Magna International Inc. şi devine astfel acţionarul AvtoVaz, cel mai mare constructor auto din Rusia.

După cotaţia acţiunilor de vineri, valoarea de piaţă a companiei ruseşti a fost estimată de Bloomberg la 5,44 miliarde de dolari. Rezultatul licitaţiei a surprins industria auto, deoarece analiştii se aşteptau să câştige italienii de la Fiat sau canadienii de la Magna.

Directorul executiv al Renault, Carlos Ghosn, şi Serghei Chemezov, şeful noii companii naţionale Russian Technologies, care include şi AvtoVaz, au semnat sâmbătă un memorandum, la Togliatti, în vestul Rusiei. Partenerii ruşi şi francezi s-au angajat să revitalizeze brandul Lada şi să facă schimb de expertiză tehnologică.

Investiţii de 900 milioane de euro

"Piaţa rusească va continua să cunoască un boom încă mulţi ani de acum încolo. Uzina AvtoVaz are o mare capacitate, care se poate reflecta pe piaţă repede şi la costuri eficiente. Se estimează că piaţa auto din Rusia va atinge o creştere cu 20% anul acesta şi se va extinde într-un ritm similar şi în 2008", a spus Ghosn, la teleconferinţa de presă.

Şeful Renault a adăugat că Lada va deveni o prioritate, scopul fiind aducerea brandului pe pieţele internaţionale. Compania plănuieşte însă să producă în Rusia şi modele Renault şi Nissan, atât pentru vânzările pe piaţa internă, cât şi pentru export.

Directorul financiar al Renault, Thierry Moulonguet, a adăugat şi el că primul său obiectiv este consolidarea exporturilor de Lada către fostele republici sovietice, înainte de a se extinde pe alte pieţe mai îndepărtate. Iar dacă în prezent capacitatea uzinei principale, de la Togliatti, este de 900.000 de maşini pe an, cei doi parteneri vor acum să modernizeze fabrica, prin investiţii de 900 milioane de euro, şi să producă anual 1,5 milioane de maşini.

Grupul rusesc, AvtoVaz, creat în colaborare cu Fiat în anii ’60, a fost privatizat în 1993. Acum are 105.000 de angajaţi şi produce maşini Niva şi Viva, printr-un joint-venture cu General Motors. Anul trecut, a avut un profit net de 70 milioane de euro.
from adevarul

Copiii Banatului se nasc în Ungaria


» Familiile din vestul ţării aleg maternitatea din Szeged pentru a-şi aduce pe lume bebeluşii. Preferă să plătească serviciile medicale decât să dea şpagă în România.

Tot mai multe femei din vestul ţării, în special din judeţele Arad, Bihor şi Timiş, aleg să nască în clinicile din oraşul maghiar Szeged. Siguranţa unei naşteri fără complicaţii este principalul motiv pentru care româncele aleg maternităţile din Ungaria .

Dacă, în urmă cu câţiva ani, naşterea peste graniţă era considerată o fiţă şi avea la bază originea maghiară a pacientelor care îşi doreau dublă cetăţenie pentru odraslele lor, de când cu numeroasele cazuri de naşteri cu complicaţii în spitalele autohtone, migraţia spre maternităţile din Ungaria este tot mai evidentă.
Gravidele care aleg să nască în Ungaria susţin că fac un sacrificiu financiar care merită, pentru că acolo îşi ştiu atât viaţa lor, cât şi a copiilor în siguranţă.

În Ungaria, fiecare salon este dotat cu grup sanitar propriu, lenjeria de pat este schimbată de două sau chiar de mai multe ori pe zi dacă se impune, iar pacientul este ajutat de infirmiere să-şi facă toaleta zilnic. De asemenea, carnea nu lipseşte din meniul zilnic al unui bolnav, iar respectul angajaţilor faţă de internaţi este evident.

Fertilizarea in vitro, 4.000 de lei

O consultaţie într-una din clinicile maghiare costă între 5.000 şi 12.000 de forinţi (70-150 lei), preţ în care poate fi inclusă o ecografie sau un set de analize, iar pentru o naştere se plătesc între 200.000 şi 300.000 de forinţi. Adică 2.500 lei pentru o naştere pe cale naturală şi trei zile de spitalizare, iar pentru o cezariană şi 10 zile de spitalizare, 4.000 de lei.

Totodată, în Ungaria sunt foarte solicitate tratamentele de fertilizare. Astfel, persoanele cu probleme achită pentru o consultaţie 12.000 forinţi (160 lei), o spermogramă costă 12.000 forinţi (160 lei), iar un set complet de analize hormonale poate costa 14.000 forinţi (190 lei). De asemenea, o ecografie costă în Ungaria 7.500 forinţi (100 lei) iar ovulometria şi monitorizarea cu ultrasunete se ridică la 105.000 forinţi (1.400 lei).

Pacientele mai pot opta pentru puncţia ovariană care costă 105.000 ft (1.400 lei), injectarea intracitoplasmatică de spermă - ICSI - 110.000 forinţi (1.500 lei) şi Hatching (erodarea prin diferite metode, de obicei chimice, a membranei embrionului pentru a facilita implantarea sa în endometru) - 50.000 forinţi (680 lei). Fertilizarea in vitro - FIV - costă, la clinicile maghiare, indiferent că sunt private sau de stat, între 300.000 forinţi – 400.000 de forinţi (4.000 lei – 5.400 lei).

Pacienţii care nu cunosc limba maghiară pot beneficia de serviciile unor translatori care, în schimbul sumei de 30 de euro/zi, îi însoţesc la toate clinicile, spitalele şi laboratoarele de analize unde le-a fost recomandat să meargă.
„În Arad, medicul de gardă nu îţi acordă atenţie"

O tânără mămică dintr-o localitate arădeană ne-a mărturisit că s-a hotărât, în ultimul moment, să nască la Szeged, pentru că s-a temut pentru viaţa copilului său. „Medicul care m-a supravegheat pe timpul sarcinii în Arad mi-a propus, de la bun început, să nasc cu cezariană.

A motivat că are foarte multe paciente şi nu le poate asista pe toate, în cazul unei naşteri normale", a povestit Florentina Maior. Ea a adăugat că i-a fost foarte frică, mai ales de anestezie, şi a refuzat. „Cu două săptămâni înainte de naştere am plecat la clinica din Szeged pentru investigaţii şi am decis să nasc acolo. Totul a decurs fără probleme. Sunt sigură că în Arad aş fi avut probleme, pentru că medicul de gardă nu îţi acordă atenţie dacă nu ai fost pacienta lui timp de nouă luni", a mai spus Florentina Maior.

„Nici acum nu ştiu de ce mi-a murit copilul la Maternitatea Arad"


Erika Nagy ne-a spus că în urmă cu 10 ani a născut la maternitatea din Arad un făt mort. Nici acum nu ştie ce s-a întâmplat în timpul naşterii, pentru că nu i s-au dat explicaţii. Ştie doar că medicul care a supravegheat-o în timpul sarcinii i-a spus la ultima ecografie înainte de naştere că suspectează că fătul ar avea cordonul ombilical în jurul gâtului şi i-a recomandat cezariana.

„Medicul a venit la naştere, noaptea, la 3,00, dar nu a fost lăsat să mă opereze de medicul de gardă. Acesta din urmă i-a spus că nu vrea decese pe tura lui. M-am chinuit câteva ore, după care am născut normal, însă copilul a fost mort. Nici acum nu ştiu de ce mi-a murit copilul. Eu am pus totul pe seama faptului că sunt o simplă muncitoare şi nu am avut bani să le umplu buzunarele. Însă acelaşi lucru l-a păţit şi o profesoară care a născut la o zi după mine", ne-a declarat Erika Nagy.

Ea a adus pe lume cel de-al doilea copil la o clinică privată din oraşul maghiar Debrecen, şi susţine că nu ar mai naşte încă un copil în România nici dacă spitalele ar fi mai curate şi mai dotate decât cele din Occident. De asemenea, Ela Falcă, soţia primarului municipiului Arad, a născut, la începutul acestui an, la clinica din oraşul maghiar Szeged. Ea a ales această variantă după ce în timpul sarcinii au apărut complicaţii pe care numai medicii maghiari le-au putut soluţiona.
ROMANIA E PE MOARTE! JOS BASE SI PD SAU PLD! TREZITI-VA ROMANILOR ODATA SAU MURITI IN PROSTIE!
from adevarul

Negocierile PD-PLD au intrat în impas, din cauza neînţelegerilor privind fuziunea prin absorbţie

Liderii PD şi PLD nu au reuşit să se înţeleagă, luni seara, asupra modalităţii de unificare a celor două formaţiuni într-una singură, Partidul Democrat Liberal, pelediştii nedorind să accepte comasarea prin absorţie propusă de democraţi.

Potrivit unor surse din PLD, reprezentanţii acestei formaţiuni nu vor să accepte comasarea prin absorţie, nici dacă ar primi funcţii mai importante în partid. Întâlnirea de luni seara a fost cea de-a doua a zilei de luni, după ce pediştii şi pelediştii avuseseră discuţii şi în jurul prânzului, tot fără niciun rezultat. De asemenea, sursele citate susţin că, la masa negocierilor, s-a pus pe tapet şi posibilitatea ca Theodor Stolojan să devină preşedinte executiv pentru ca PLD să accepte absorbţia.

Liberal-democraţii au ieşit din sediul PD Bucureşti, unde s-au ţinut toate întâlnirile de acest fel, după aproximativ trei ore şi păreau destul de abătuţi. Ei nu au dorit să facă declaraţii, ascunzându-se după afirmaţii de genul: "Sunt chestiuni tehnice. O să vedeţi. Vă spunem când finalizăm". "Se pune problema unui statut nou, a unui program politic total nou şi a unei denumiri de partid nouă. Restul sunt chestiuni juridice, şi asta le vom discuta ulterior, după ce vom hotărî condiţiile. Nu se pune problema de fuziune prin absorbţie", după cum a spus Boureanu.

Nici democraţii nu au fost însă mai dispuşi să comenteze rezultatul negocierilor. Ultimii au ieşit din sediu Emil Boc şi Vasile Blaga, care s-au ferit să declare ceva oficial. "Eu n-am nimic de declarat", s-a limitat să spună Blaga, care în zilele trecute nu a avut nicio problemă în a face declaraţii oficiale. Democraţii păreau şi ei destul de supăraţi, discuţiile fiind tensionate, pe alocuri liderii celor două formaţiuni ridicând vocea unii la alţii.

La dezbateri au participat printre alţii din partea PD- Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, dar şi vicepreşedinţi şi secretari executivi- Ioan Oltean, Cezar Preda, Sulfina Barbu, Gheorghe Barbu, Gheorghe Pogea. Liberal-democraţii nu au fost reprezentaţi de liderul Theodor Stolojan, care s-a aflat la Parlamentul European. În schimb, au fost prezenţi Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur, Gabriel Sandu, Cristian Boureanu şi Florin Popescu.

Liderii democraţi şi cei liberal-democraţi urmează să se întâlnească şi azi, la ora 16. În principiu, ei ar trebui să finalizeze statutul şi programul PD-L în aceste zile, ţinând cont că atât PD, cât şi PLD au convocat congrese extraordinare pentru ziua de sâmbătă.
from adevarul

luni, decembrie 10, 2007

Un aradean a castigat in instanta returnarea taxei de prima inmatriculare

Un barbat din Arad si-a recuperat in instanta taxa de prima inmatriculare pe care a achitat-o in momentul in care a si-a cumparat un autoturism din Austria si pe care a vrut sa-l inmatriculeze in tara, informeaza agentia NewsIn.

Ilie Iluna a achizitionat in luna iulie, cu 9.700 euro, un autoturism fabricat in anul 2002, si a trebuit sa achite o taxa de prima inmatriculare de 6.280 lei. „Am platit taxa pentru a putea inmatricula masina, dar, am decis sa o contest, asa ca am actionat in instanta Administratia Finantelor Publice a municipiului Arad, fiind vorba de un proces civil. Dupa ce am platit taxa, m-am intalnit cu un prieten, care este un avocat si am zis sa facem ceva, pentru ca e ilegal ce se intampla. Pentru mine, 6.280 lei nu-s chiar putini bani“, a declarat, luni, Ilie Iluna.

Aradeanul detine o firma, pe numele caruia a achizitionat masina si care are ca profil de activitate instalatii si cablaje electrice. Ilie Iluna a mai spus ca nu i s-a parut corect sa cumpere masina cu un pret si apoi „sa mai platesti inca jumatate taxe de prima inmatriculare“.

Avocatul care l-a reprezentat in instanta pe Ilie Iluna a declarat, luni, ca judecatorul a decis sa-i fie restituta aradeanului suma de 6.287 lei reprezentand taxa speciala pentru autoturism achitata, precum si sa fie platit rata dobanzii legale de la data platii pana la restituirea efectiva.

„Cu siguranta decizia Tribunalului Arad va fi atacata de Administratia Finantelor Publice a municipiului Arad. Eu sper insa ca vom avea castig de cauza si la Curtea de Apel din Timisoara“, a declarat avocatul Cosmin Costas.

Conducerea Administratiei Finantelor Publice a municipiului Arad a anuntat ca va ataca cu recurs la Curtea de Apel Timisoara sentinta prin care aradeanul Ilie Iluna a castigat in instanta dreptul de a-si recupera taxa de prima inmatriculare.

Iluna a mai spus ca recomanda tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare sa actioneze Statul in judecata pentru recuperarea ei.
from cotidianul

Poruncile dragostei in cuplu




Dragostea nu este cantitativa, ci calitativa. Cand stii sa iubesti fie si o singura persoana, atunci stii cum sa-i iubesti pe toti. Indragostirea este aproape intotdeauna o autoexpansiune a sinelui. Indragostitul vrea “sa-si anexeze” obiectul dragostei sale; el afirma ca vrea fericirea si bucuria celuilalt, dar in realitate isi cauta propria fericire si propria bucurie.


Adevarata dragoste este dragostea altruista, in care fiecare partener sacrifica sinele pentru a-l darui celuilalt si se preocupa de binele celuilalt mai mult decat de cel propriu. Pentru a o realiza, partenerii unui cuplu ar trebuie sa respecte urmatoarele opt porunci:
1. Sa nu abuzezi. Asta inseamna ca autoexpansiunea sinelui trebuie sa se autolimiteze: dorinta de a-l anexa pe celalalt trebuie sa-si gaseasca o limita.
2. Respecta-l pe celalalt. Intr-un cuplu, a-l respecta pe celalalt inseamna mai multe lucruri: sa-i respecti obiceiurile, chiar si cele ce ti se par cretine; sa-i respecti ideile si opiniile, atat cele religioase, cat si cele culturale si politice; sa nu faci eforturi pentru a-l transforma din ce este in ceeea ce vrei tu.
3. Intelege-l pe celalalt. A intelege inseamna sa vezi motivul pentru care celalalt se comporta intr-un anumit fel, si deci a te intreba daca si in ce masura comportamentul tau e gresit.
4. Iarta. Sa ierti inseamna sa te pui pe acelasi plan cu celalalt, gandindu-te in primul rand ca, daca tu ierti, si celalalt te iarta pe tine si, in cele din urma, nu se stie daca e mai mult ceea ce tu ii ierti lui sau ceea ce ti se iarta.
5. Uita. Iertarea trebuie urmata de uitarea cea mai absoluta: atat de o parte, cat si de cealalta, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.
6. Sa nu rascolesti trecutul. Nu trebuie niciodata sa rascolesti, nici sa te compari cu trecutul. Pe scurt, nu trebuie sa-ti faci niciodata o schema mentala a paradisului pierdut, pentru ca atunci incep incriminarile si acuzatiile.
7. Traieste prezentul prin transformare, clipa de clipa. In plan practic, a trai transformarea in cadrul cuplului inseamna a nu te baza niciodata pe trecut si a nu-ti prefigura tinte precise in viitor. A trai transformarea inseamna pur si simplu a trai clipa pentru ea insasi, cu o disponibilitate mereu noua a gandirii si sentimentelor: prin aceasta se realizeaza dragostea care continua si creste.
8.Viseaza evadand din realitate. Sa traiesti visul inseamna sa transpui sinele in non-sine, sa-l transpui pe unul in celalalt, daramand pentru un moment bariera solida a eului protagonist.


Astfel, dragostea este singurul moment din viata omului in care sinele este uitat, sau, mai bine zis, depasit.
from citynews

Apă şi ulei egal pate


E 407 då consistenţa produsului
Apa şi uleiul sunt ingredientele principale ale pateului vegetal cu ceapă verde analizat, procentul trecând bine de 50%. Ceapa verde este folosită doar pentru impresie, având o pondere de 0,4%.


Pateul vegetal cu ceapă verde Unicarm este fabricat, după cum scrie pe etichetă, prin fierbere şi este "ambalat în membrană artificială necomestibilă". Tot de pe etichetă citim şi ingredientele: "Apă, ulei vegetal 30%, proteină vegetală din soia, substanţă de îngroşare: caragenan E 407, sare, ceapă verde deshidratată 0,4%, colorant natural: caramel E 150 (poate fi E 150 a, b, c, d), extract de fructe şi legume".


ANALIZÅ. Pateul vegetal analizat este un produs pe bază de proteină vegetală din soia, imobilizată într-un hidrocoloid format din guma caragenan şi apă în care se mai găsesc urme de ceapă verde deshidratată. "Pateul" conţine şi coloranţi din clasa caramelurilor nespecificaţi, dar unii dintre ei pot fi consideraţi a fi periculoşi. Despre aditivul alimentar E 407, caragenan, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că poate genera compuşi de degradare cu efecte imunosupresoare şi cancerigene. De asemenea, E 407 poate împiedica asimilarea unor grăsimi şi minerale. Are acţiune laxativă şi poate provoca alergii persoanelor sensibile. Valoarea biologică a produsului este scăzută. Specialistul nostru atrage atenţia că nu se specifică ce fel de proteină vegetală din soia a fost folosită: făină, concentral, izolat, texturat.

CONCLUZII. Datorită compoziţiei şi a aditivilor utilizaţi, profesorul Mencinicopschi precizează că produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor malnutrite, celor cu imunitate scăzută, alergicilor, astmaticilor, celor suferinzi de anumite afecţiuni ale tractusului digestiv, persoanelor cu malabsorbţie a grăsimilor, vitaminelor liposolubile şi sărurilor minerale.
from jurnalul

duminică, decembrie 09, 2007

Dr. Oetker a cumparat liderul pietei de produse din soia

Producatorul de aditivi alimentari Dr. Oetker Romania a achizitionat, in luna noiembrie, firma Inedit Food din Cetateni, judetul Arges, cu activitati pe piata produselor din soia, preluind brandul si activele companiei, cu exceptia cladirilor. "In luna noiembrie a acestui an, compania Dr. Oetker Romania a achizitionat societatea romaneasca Inedit Food, lider pe piata produselor din soia, preluind activele fabricii de produse din soia de la Cetateni, judetul Arges, cu exceptia cladirilor", se arata intr-un comunicat al subsidiarei din Romania a companiei germane Dr. Oetker. Dr. Oetker a preluat firma de la unicul actionar, Eremia Aurelian. Inedit Food este specializata in fabricarea alimentelor vegetale pe baza de soia nemodificata genetic si soia bio, produsele fiind comercializate atit in Romania, cit si in Cehia, Israel, Ungaria, Bulgaria, Macedonia.

Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 1,5 milioane de euro, cu o crestere de aproximativ 20% fata de 2005.

Fabrica de la Cetateni a Inedit Food a fost modernizata in acest an, iar capacitatea de productie a fost extinsa de la 500 la 1.500 de tone, in urma unor investitii de 1,5 milioane de euro.

"Dr. Oetker Romania nu intentioneaza sa modifice aceste produse si, pe baza lor, doreste sa diversifice oferta de produse bio, atit pe piata din Romania, cit si pe piata Europei de Vest. Produsele existente vor fi comercializate in continuare sub brandul Inedit pe piata romaneasca, iar pentru piata externa se va recurge la un alt brand", se spune in comunicat.

Compania Dr. Oetker este prezenta pe piata romaneasca din anul 1998, cind a cumparat firma Regal Corporation din judetul Arges, producator de budinci si zahar vanilat. In 2002 compania a inaugurat o fabrica in Curtea de Arges.

Firma produce aditivi de patiserie, prafuri pentru deserturi si conservanti, fiind prezenta pe piata locala cu peste 90 de produse (inclusiv pizza congelata si musli), majoritatea fabricate in tara. Prin achizitia Inedit, compania intra si pe segmentul produselor din soia.
from cotidianul

Vasile Puşcaş afirmă că România la finalul anului 2007 se vede ca un stat slab



Vasile Puşcaş
Fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, a declarat că ţara noastră este văzută, la finalul primului an de la aderare, ca "un stat slab", atât din punct de vedere al dezvoltării interne, dar şi al celei externe.

"Cum se vede România la sfârşitul anului 2007? Ca un stat slab. Ce înseamnă această? Lipsa viziunii şi a programului de evoluţie, discrepanţe economice, sociale şi teritoriale, capacitate slabă a instituţiilor de operare conform statului de drept, structură de piaţă internă neconsolidată funcţional, crize succesive şi suprapuse (de la cele politice la criza dintre exportul de muncă şi realitatea pieţei muncii), antagonizarea cetăţeanului faţă de stat, neloializarea cetăţeanului faţă de statul de drept şi identitatea naţională, incapacitate de a opera ca actor în sistemul global cu beneficii pentru cetăţean", a afirmat azi Vasile Puşcaş, într-o conferinţă de presă.

Deputatul social-democrat a făcut o paralelă între situaţia actuală a României şi cea din anii care au urmat Marii Uniri înfăptuită la 1918, considerând că există similitudini între cele două perioade de timp şi a avertizat că este posibil ca în 2008 românii să plătească scump neînvăţarea acestei lecţii de istorie.

"În loc să se dezvolte un sistem instituţional administrativ orientat spre cetăţean, s-a preferat politizarea acestuia, cu vădită tendinţă de apărare a privilegiilor unora şi decontarea de către cetăţeni a tuturor costurilor. Aceste lucruri s-au întâmplat în societatea românească după 1918, dar se pot vedea şi acum, la finalul 2007. Efectul a fost, din punct de vedere intern, în 1938, evoluţia spre autoritarism, iar în 1940, practic colaps politic şi teritorial', a spus Puşcaş.

În ceea ce priveşte evoluţia României în UE, fostul negociator-şef a afirmat că există asemănări între cursul adoptat de ţara noastră şi "calea grecească", această ţară fiind una dintre cele care s-au adaptat cel mai greu la condiţiile integrării.

Vasile Puşcaş a amintit că Greciei i-a trebuit aproape un deceniu pentru ca, într-un ritm de acumulări, şi a spus că nu este normal să ne ascundem după aceste modele de integrare şi că am putea să analizăm şi evoluţia unor ţări ca Irlanda, a cărei aderare a fost considerată un succes.

"De ce să nu urmăm de exemplu calea pozitivă irlandeză, care studiind ceea ce li s-a întâmplat altora a fructificat la maxim această oportunitate europeană", a spus Vasile Puşcaş, care a adăugat că pierderea românilor este cu atât mai mare cu cât ţara noastră are resurse mai multe decât Irlanda.

În opinia deputatului social-democrat, soluţia acestei crize a României este asumarea răspunderii deciziilor, act pe care ar trebui să-l facă atât instituţiile statului, dar şi politicienii, fie că se află la guvernare sau în opoziţie, dar şi toţi cei care au susţinut o dezvoltare a României, eliminând orice şansă de coeziune economică şi socială.

Vasile Puşcaş consideră că politicienii, Guvernul şi Parlamentul trebuie să vină cu proiecte realiste şi cu soluţii, pe care să le şi aplice, iar aceste lucruri ar trebui să se întâmple cât mai curând, apropierea campaniei electorale pentru alegerile de anul viitor fiind astfel o ocazie pentru afirmarea acestor idei noi, nu un pretext de continuare a vechilor practici.
from adevarul

Geoană anunţă că-şi dă demisia dacă PSD nu bate PDL în parlamentare şi localeLiderul PSD, Mircea Geonă, a anunţat într-un interviu BBC-Hotnews că va d


Liderul PSD, Mircea Geonă, a anunţat într-un interviu BBC-Hotnews că va demisiona din fruntea partidului dacă, la alegerile parlamentare sau locale din 2008, PSD nu va obţine un scor electoral peste cel al PLD.

"Dacă la alegerile parlamentare viitoare PSD-ul nu câştigă alegerile, măcar cu un procent sau cinci înaintea PD-ului sau PDL-ului ăstuia care este competitorul nostru numărul unu, Geoană Mircea îşi pune demisia pe masa partidului, pentru că aşa face un bărbat de onoare", a declarat liderul PSD într-un interviu publicat azi.
Preşedintele PSD a precizat că va lua o decizie similară, în cazul în care partidul nu va obţine un scor electoral bun la alegerile locale, însă s-a arătat optimist că formaţiunea va avea succes în scrutinul local. "Dacă este un scor foarte prost la locale, ceea ce nu va fi cazul, răspunsul este da", a declarat Mircea Geoană, care a menţionat că un scor prost, în opinia sa, este cifrat sub cel obţinut la europarlamentare. "Un scor mai prost decât cel pe care îl avem acuma. Dacă lucrurile merg prost, Geoană îşi pune frumuşel demisia, dacă lucrurile sunt în continuare în grafic, Geoană continuă", a răspuns liderul PSD la întrebarea ce înseamnă "un scor foarte prost".
from adevarul

Eterna consolare mioritică

Nimic mai actual în aceste zile decât vorba românului care face haz de necaz rugând-ul pe ultimul care pleacă din ţară să stingă lumina. Vorba asta îţi vine în minte când auzi că serviciul de apeluri de urgenţă 112 va da faliment. Da, general-maior inginer Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), a anunţat săptămâna trecută că va închide serviciul pentru că nu mai are bani.

Lăsând la o parte faptul că sistemul respectiv este operat de o fostă unitate militară cu atribuţii în siguranţa statului şi mai puţin a cetăţeanului, situaţia e tragi-comică. Chiar pe site-ul STS se specifică clar că „funcţionarea sistemului de apeluri de urgenţă 112 este o necesitate firească pentru o ţară civilizată care înţelege să-şi protejeze cât mai bine cetăţenii, dar este şi un obiectiv susţinut de toţi actorii de pe piaţa comunicaţiilor din România“.

O instituţie din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nu mai are bani pentru că, de la preşedintele statului şi până la ultimul amărât de parlamentar, nimeni nu s-a gândit la o formulă viabilă de finanţare pentru funcţionarea unui serviciu în slujba cetăţeanului. În ciuda miliardelor de euro care se învârt în piaţa telecom, pentru care sunt plătite taxe şi impozite uriaşe, dezinteresul total merge şi mai departe. Companiile de telefonie mobilă nici măcar nu transmit sistemului 112 informaţii privind localizarea apelantului, pentru că nimeni nu le-a cerut asta până acum. La fel, timp de doi ani, nimeni nu s-a aşezat la masa discuţiilor pentru a găsi o soluţie de a interconecta sistemele folosite de operatori cu cel al STS. Evident, Comisia Europeană a demarat procedurile de infringement împotriva României pe acestă temă.

Ne-am făcut (din nou) de poveste! Ca eternă consolare mioritică, capra vecinului, 112 bulgăresc, nici măcar nu există. Noi ca noi, dar să vezi ce papară o să-şi ia bulgarii!
from capital