marți, decembrie 11, 2007

Cum arata "meniul ideal"?


O persoana sanatoasa are nevoie zilnic de sase felii de paine, intre doua si patru fructe, una-doua cani cu legume fierte sau proaspete, o cana cu lapte si din cand in cand un ou. Pentru a va hidrata, alegeti apa, fie ea plata sau minerala.

Ca sa-ti hranesti organismul cum ar trebui ai nevoie zilnic de sase felii de paine, intre doua si patru fructe, una-doua cani cu legume fierte sau proaspete, o cana cu lapte, din cand in cand cate un ou.

Daca vei consuma un singur gen de aliment, risti sa-si produci dezechilibre in organism, te avertizeaza medicii. Pentru a te hidrata, alege apa, fie ea plata sau minerala.

Renunta la sucul natural preparat acasa, pe care il poti inlocui cu fructe simple, care nu stimuleaza atat de repede secretia de insulina. Pe termen lung, cresterea repetata a insulinei duce la aparitia diabetului zaharat. Recomandarile oferite de nutritionisti sunt valabile pentru persoanele fara probleme de sanatate care sa implice un regim alimentar special.

Cereale, in fiecare zi, carne rosie, cat mai rar

Meniul zilnic „ideal” este format din sase pana la 11 felii de paine, paste sau cereale, trei-cinci portii de vegetale, doua-patru portii de fructe, doua-trei portii de lactate si maximum trei portii de carne, peste sau oua, spun specialistii in nutritie. „In general, se recomanda ca proteinele sa acopere aproximativ 13% din nivelul caloric, lipidele - 30%, iar glucidele peste 55%”, spune Lavinia Soava, medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pestele, carnea alba si cerealele nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta. Zilnic poti manca pana la 250 de grame de peste si aproape sase portii de paine integrala sau neagra. „Painea alba nu este indicata, pentru ca este super rafinata, si prin aceasta rafinare, factorul nutritiv, vitaminele din grupul B dispar”, spune Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Evita cantitatile mari de carne rosie (cum este cea de vita) si incearca s-o consumi doar de doua ori pe luna, este o recomandare de ultima ora a nutritionistilor. Studiile din ultimii ani au aratat o legatura directa intre acest tip de carne si aparitia diferitelor tumori.

Inlocuieste dulciurile cu fructe

Evita, de asemenea, consumul regulat de dulciuri concentrate, pe care le poti inlocui cu fructe. Totusi, nu manca mai mult de trei-patru fructe pe zi, altfel depasesti cantitatea de zahar admisa. „Cea mai nociva combinatie este dulcele cu grasime”, spune Nicolae Hancu. Este cazul cremelor de prajituri sau al inghetatei.

Pentru a-ti procura energia zilnica, adauga in alimentatie si grasime. Drept urmare, consuma zilnic in cantitati egale grasimi saturate (de origine animala, cum este untura de peste), grasimi mononesaturate (uleiul de masline sau floarea-soarelui) sau grasimi polinesaturate (cum este uleiul de peste). Atentie, insa, la consumul de grasimi, sa nu depaseasca mai mult de 30% din aportul zilnic de calorii. „Un gram de grasime produce noua kilocalorii. De exemplu, o persoana de 80 de kilograme are nevoie, in medie, de 2.400 de kilocalorii”, mai spune profesorul Hancu.
Desi margarina are la baza grasimi polinesaturate, medicii te avertizeaza ca este foarte nociva. „Prin hidrogenare, care o transforma din lichid in solid, acizii grasi polinesaturati se transforma in acizi trans, extrem de daunatori. Acesti acizi grasi au o nocivitate asemanatoare colesterolului. Nu se stie care este mai nociv”, mai explica profesorul Nicolae Hancu.

PRACTIC

Ce inseamna o portie

> Paine: o felie de paine

> Cereale, paste: o jumatate de cana de cereale sau paste fainoase ori un biscuit

> Fructe: un fruct mediu

> Carne, peste, oua: 100 de grame de carne sau un ou

> Legume: o jumatate de cana

> Lapte, iaurt, branza: o cana cu lapte sau 50 de grame de telemea
from evz

Niciun comentariu: