luni, decembrie 10, 2007

Poruncile dragostei in cuplu




Dragostea nu este cantitativa, ci calitativa. Cand stii sa iubesti fie si o singura persoana, atunci stii cum sa-i iubesti pe toti. Indragostirea este aproape intotdeauna o autoexpansiune a sinelui. Indragostitul vrea “sa-si anexeze” obiectul dragostei sale; el afirma ca vrea fericirea si bucuria celuilalt, dar in realitate isi cauta propria fericire si propria bucurie.


Adevarata dragoste este dragostea altruista, in care fiecare partener sacrifica sinele pentru a-l darui celuilalt si se preocupa de binele celuilalt mai mult decat de cel propriu. Pentru a o realiza, partenerii unui cuplu ar trebuie sa respecte urmatoarele opt porunci:
1. Sa nu abuzezi. Asta inseamna ca autoexpansiunea sinelui trebuie sa se autolimiteze: dorinta de a-l anexa pe celalalt trebuie sa-si gaseasca o limita.
2. Respecta-l pe celalalt. Intr-un cuplu, a-l respecta pe celalalt inseamna mai multe lucruri: sa-i respecti obiceiurile, chiar si cele ce ti se par cretine; sa-i respecti ideile si opiniile, atat cele religioase, cat si cele culturale si politice; sa nu faci eforturi pentru a-l transforma din ce este in ceeea ce vrei tu.
3. Intelege-l pe celalalt. A intelege inseamna sa vezi motivul pentru care celalalt se comporta intr-un anumit fel, si deci a te intreba daca si in ce masura comportamentul tau e gresit.
4. Iarta. Sa ierti inseamna sa te pui pe acelasi plan cu celalalt, gandindu-te in primul rand ca, daca tu ierti, si celalalt te iarta pe tine si, in cele din urma, nu se stie daca e mai mult ceea ce tu ii ierti lui sau ceea ce ti se iarta.
5. Uita. Iertarea trebuie urmata de uitarea cea mai absoluta: atat de o parte, cat si de cealalta, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.
6. Sa nu rascolesti trecutul. Nu trebuie niciodata sa rascolesti, nici sa te compari cu trecutul. Pe scurt, nu trebuie sa-ti faci niciodata o schema mentala a paradisului pierdut, pentru ca atunci incep incriminarile si acuzatiile.
7. Traieste prezentul prin transformare, clipa de clipa. In plan practic, a trai transformarea in cadrul cuplului inseamna a nu te baza niciodata pe trecut si a nu-ti prefigura tinte precise in viitor. A trai transformarea inseamna pur si simplu a trai clipa pentru ea insasi, cu o disponibilitate mereu noua a gandirii si sentimentelor: prin aceasta se realizeaza dragostea care continua si creste.
8.Viseaza evadand din realitate. Sa traiesti visul inseamna sa transpui sinele in non-sine, sa-l transpui pe unul in celalalt, daramand pentru un moment bariera solida a eului protagonist.


Astfel, dragostea este singurul moment din viata omului in care sinele este uitat, sau, mai bine zis, depasit.
from citynews

Niciun comentariu: