sâmbătă, decembrie 08, 2007

Românii: Campioni la muncă

Românii lucrează cel mai mult în Uniunea Europeană, 46 de ore pe săptămână, cu 7,5 ore peste media europeană, arată un studiu rea­lizat de Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Bărbaţii lucrează, în medie, 48 de ore pe săptămână, fiind depăşiţi doar de bărbaţii din Grecia, care lucrează 49 de ore. Între femei, româncele muncesc cel mai mult în UE – 44 de ore, cu nouă ore mai mult decât media din cele 27 de ţări membre. Românii au cel mai mare risc de a se surmena din cauza orelor suplimentare, arată studiul Cambridge. Per ansamblu însă, femeile din ţările europene muncesc mai mult decât bărbaţii, deoarece la orele de serviciu se adaugă şi cele alocate îngrijirii familiei. De altfel, pentru femeile care lucrează part-time orele de muncă pentru care nu primesc o remuneraţie salarială depăşesc orele plătite. O femeie angajată cu jumătate de normă munceşte chiar mai mult decât un bărbat cu normă întreagă, româncele având printre cele mai scăzute rate de angajare part-time din Uniune. Domeniile în care se înregistrează cele mai multe ore de muncă sunt agricultura şi pescuitul. În Uniunea Europeană, trei sferturi din poziţiile de condu­cere sunt deţinute de bărbaţi.


NEFERICIŢI. Deşi îşi petrec cel mai mult timp la locul de muncă, satisfacţia profesională a românilor este printre cele mai scăzute din Europa, la fel ca în Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria şi Italia. Angajaţii în vârstă şi femeile care depun efort fizic au cea mai scăzută satisfacţie în viaţa profesională. Procentul românilor care riscă să aibă pro­bleme de sănătate este dublu faţă de media europeană. Potrivit studiului Universităţii din Cambridge, România se numără, alături de Bulgaria, Cipru şi Ungaria, printre ţările în care probabilitatea de a lucra într-un post care presupune efort intelectual şi care oferă posibi­litatea de a învăţa este mică. Cifrele arată că programul de muncă a crescut în ţările care au devenit recent membre ale UE, în vreme ce în celelalte state numărul orelor de lucru este în scădere.
from jurnalul

Berea de la Borsec vine din satul lui Blaga


Compania Romaqua Group va produce in Lancram bere la PET si cutie, atat cat sa atinga o cota de piata de 5%-10%, in primul an.



In martie anul viitor, Romaqua Group va lansa berea produsa in fabrica pe care o construieste in judetul Alba. In apropiere de comuna natala a poetului si filosofului Lucian Blaga, Lancram, situata intre orasele Sebes si Alba-Iulia, pe un fost izlaz, muncitorii lucreaza de zor. Reprezentantii companiei si-au propus ca, pana de Sarbatori, noua fabrica sa fie ridicata in proportie de 90%.

De ce a fost ales judetul Alba pentru constructia de la zero a fabricii? „Fiind in centrul tarii, este usor din punct de vedere logistic sa se distribuie produsele. In acelasi loc se va afla si depozitul pentru sucurile Giusto si pentru cafea”, ne-a declarat Adrian Teslovan, directorul de marketing al Romaqua Group, compania care imbuteliaza si distribuie apa minerala Borsec, sucurile Giusto si cafeaua Metropolitan.

Bere la PET si la cutie

Hala in care vor fi montate cele doua linii de imbuteliere rivalizeaza ca dimensiune cu un teren de fotbal, avand peste opt mii de metri patrati.

Fiecare dintre cele doua linii de imbuteliere este adusa din Gemania, pe bucati, in 30 de TIR-uri. Una dintre linii va fi destinata PET-urilor, iar cealalta dozelor. In construirea fabricii de bere din Lancram, Romaqua investeste intre 35 si 37 de milioane de euro.

Tehnologia actuala va asigura o capacitate de productie de 1,3 milioane hectolitri pe an, „iar dupa o eventuala extindere, care depinde de cerere, de vanzari si de cresterea pietei, fabrica va putea produce 2,5 milioane hectolitri de bere pe an”, potrivit lui Adrian Teslovan. „Berea la sticla este pasul urmator”, spune reprezentantul Romaqua.

Gustul, o surpriza

Gustul pe care il va avea berea Borsec nu este deocamdata cunoscut nici de conducerea companiei, deoarece reteta este in proces de elaborare. Ce se stie insa este ca noua bere va „ataca” segmentul mainstream, fiind astfel un competitor pentru marci precum Bergenbier, Golden Brau sau Ciuc.

Cu noul produs, Romaqua isi propune sa castige o cota de 5%-10% din piata berii din Romania chiar din primul an. Intr-o zona unde somajul este destul de redus, producatorul de apa minerala si sucuri a inceput recrutarile pentru 300 de viitori angajati. Oamenii din pozitiile-cheie ale procesului de productie urmeaza deja cursuri in Germania pentru calificare profesionala. Cea mai mare parte a viitorilor salariati va trebui atrasa insa cu salarii mai bune de la alte companii din zona.

La investitiile in ridicarea fabricii se adauga altele necesare pentru lansarea si promovarea noului produs. Daca anul acesta compania a alocat pentru marketing 20 de milioane de euro, anul viitor pe publicitate si promovare va fi cheltuita o suma cu 50% mai mare, de 30 de milioane euro, potrivit lui Adrian Teslovan. In acest context, reprezentantii Romaqua spun ca vor continua sa colaboreze doar cu parteneri media care le impartasesc ideile si valorile.

GRUP

Romaqua: afaceri cu apa, sucuri si cafea

Romaqua Group este fosta companie de stat Comchim Bucuresti, afacere controlata in prezent de patru persoane fizice romane, principalul actionar fiind Octavian Cretu. Este lider pe piata apelor minerale imbuteliate, cu marca Borsec.

Una din cinci sticle de apa minerala vandute in Romania este Borsec, conform datelor Societatii Nationale a Apelor Minerale. Potrivit aceleiasi surse, Romaqua a imbuteliat anul trecut 230 de milioane de litri de apa minerala.

Printre cei mai mari jucatori pe piata apelor minerale, estimata la peste 1,1 miliarde de litri anual, se numara Coca-Cola HBC (cu marca Dorna), European Drinks (cu Izvorul Minunilor), Apemin Tusnad, Perla Harghitei sau Bibco Biborteni.

Romaqua detine in portofoliu si bauturi racoritoare - Giusto, Quick-Cola, Brifcor (brand comunist, relansat in 2006; sucul este imbuteliat la Busteni, dar este produs in Germania, de compania Dohler), precum si cafeaua Metropolitan.

Anul trecut, cifra de afaceri a Romaqua Group a ajuns la 238,7 milioane de lei (67,7 milioane de euro), in crestere cu 36% fata de 2005, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Finantelor. (Adelina Vlad)
from evz

Năstase e dispus la o nouă confruntare cu Băsescu pentru funcţia de şef al statului


Fostul lider al PSD şi candidat la Preşedinţie în 2004, Adrian Năstase, a declarat azi, într-o conferinţă de presă la Slatina, că este dispus oricând pentru o nouă confruntare cu Traian Băsescu pentru funcţia de şef al statului, transmite NewsIn.

Fostul candidat la preşedinţia României, Adrian Năstase, a declarat că nu se teme de o nouă confruntare cu Traian Băsescu pentru cea mai înaltă funcţie în stat. „Sunt foarte mulţi cei care regretă că nu sunt eu preşedinte. Mulţi regretă că nu au venit în decembrie 2004 la vot. Chiar mi-a scris cineva pe blog, zilele acestea despre aceste lucruri. Dacă eram eu preşedinte, am fi fost scutiţi de scandalurile care au măcinat societatea românească. În ultimii ani noi nu facem altceva decât să ne pierdem în scandaluri. Faptul că nu mă tem de o nouă confruntare cu Traian Băsescu, ba chiar imi doresc, nu înseamnă că voi candida. Stânga pare să fie, mai degrabă, interesată în găsirea unui alt Băsescu. Unul al Stângii, care să se lupte cu Băsescu al Dreptei" a declarat Năstase.

Fostul premier a evitat un răspuns privind posibilul câştigător al unei competiţii interne între el şi actualul lider al PSD, Mircea Geoană. Acesta a precizat însă că îi înţelege multe din gesturile şi atitudinile pe care actualul preşedinte al PSD le-a avut faţă de el. „M-am înţeles bine cu Mircea Geoană pe vremea când era ministru de Externe. I-am înţeles atitudinea faţă de mine şi după ce a devenit preşedintele partidului, iar eu eram preşedinte executiv. Îi era greu cu mine în coastă, pentru că aveam o anumită autoritate în partid. Neînţelegerile care au apărut, probabil, că au fost generate şi de orgoliile noastre. Cred că este cazul să le lăsăm la o parte şi să fim preocupaţi de ce se întâmplă cu partidul. Cu o anumită inteligenţă putem găsi o soluţie viabilă la Consiliul Naţional", a declarat Adrian Năstase.

Fostul lider al social-democraţilor Adrian Năstase a participat azi la o conferinţă de presă susţinută la Slatina, după sesiunea omagială dedicată împlinirii a 125 de ani de la naşterea lui Nicolae Titulescu.
from adevarul

Rusia îşi consolidează arsenalul nuclear

Rusia trebuie să ajungă la o paritate cu Statele Unite în domeniul armelor nucleare, a declarat vineri prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov, citat de Itar Tass, informează NewsIn.

"Potenţialul militar, ca să nu mai vorbim despre potenţialul nuclear, trebuie să fie la un nivel adecvat, dacă dorim să rămânem independenţi", a spus Ivanov.

Ivanov s-a adresat veteranilor şi membrilor comisiei pentru industria militară, pe care o conduce şi care a marcat 50 de ani de existenţă.

El a spus că în fiecare an Rusia va desfăşura şase sau şapte rachete Topol-M de tip nou, rachete nucleare intercontinentale. Acestea pot transporta până la şase focoase nucleare şi funcţionează de pe lansatoare mobile.
from adevarul

Studiu Gallup: Majoritatea românilor vor ca romii să fie numiţi ţigani

Majoritatea românilor - 52% - consideră că este corect ca persoanele de etnie romă să fie numite "ţigani", iar 76% afirmă că străinii confundă termenii "rom" şi "român" într-o măsură mare şi foarte mare, potrivit unui studiu Gallup, citat de NewsIn.

Conform studiului, realizat la comanda Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, doar 34% dintre respondenţi consideră că nu este corect ca persoanele de etnie romă să fie numite "ţigani", iar 7% spun că este corect doar atunci când aceştia nu cer în mod expres să li se spună romi.

În legătură cu problema migraţiei forţei de muncă, 91% dintre cei chestionaţi au declarat că nici ei şi nici un alt membru al familiei nu intenţionează să plece la muncă în Italia în următoarele şase luni, doar 7% dintre aceştia răspunzând pozitiv.
from adevarul

C.V. Tudor despre bradul din Unirii: "O, brad de fier! O, kitsch nebun! L-ai curentat pe Moş Crăciun"


Liderul PRM, C.V. Tudor, a criticat azi amplasarea bradului din Piaţa Unirii, despre care a spus că este "un monument de prost gust" şi căruia i-a închinat distihurile "O, brad de fier! O, kitsch nebun! L-ai curentat pe Moş Crăciun" şi "Nu-i carte ca internetul/ Nici beteală ca magnetul".

"Adevărul este că numai un filfizon incult şi infatuat ca acest Adriean Videanu putea născoci o asemenea aberaţie: un brad de Crăciun din fier (?!) în inima Capitalei României", a criticat liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. El a a adăugat că "toate simbolurile sacre ale Crăciunului au început să ruginească" şi a acuzat că "în spate se ascunde o afacere foarte bănoasă, pe filiera primarului sas al Sibiului".

Liderul PRM l-a acuzat pe edilul-şef al Capitalei că se eschivează să spună cât a costat bradul din Piaţa Unirii şi care este firma constructoare. Corneliu Vadim Tudor a afirmat că, din datele pe care le deţine, în afacere ar fi implicat şi primarul Sibiului.

Sâmbăta trecută, primarul Capitalei, Adriean Videanu, a inaugurat în Piaţa Unirii bradul de Crăciun. Evenimentul s-a soldat cu blocarea circulaţiei în centrul Bucureştiului pentru câteva ore.
from adevarul

Iaşi: Amendă de 300 de lei pentru deţinătorii de acvarii transparente

Consilierii ieşeni au votat un regulament pentru protecţia animalelor, prin care interzic acvariile sferice şi pe cele cu pereţii curbaţi sau transparenţi, anunţă NewsIn.

Amenzile pentru ţinerea peştilor în astfel de acvarii pot ajunge la 300 de lei.

Reprezentanţii Primăriei afirmă că Regulamentul a fost întocmit în concordanţă cu normele europene. Acesta a fost tradus din limba italiană, urmând ca greşelile gramaticale să fie corectate.

"Toată lumea ştie că acvariile nu pot avea pereţii curbaţi sau sferici deoarece peştii au probleme cu orientarea. Referitor la pereţii transparenţi cred că este o greşeală de dactilografiere care poate fi corectată. Ar fi trebuit să scrie "netransparenţi". Şi ar mai putea fi un lucru: am citit undeva că peştii nu pot fi transportaţi în recipiente transparente. Poate la acest lucru se referă, la transport", a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Andrei Trofor.

În acelaşi regulament, într-un alt articol se arată că ieşenii trebuie să ferească peştii de "lumina naturală a nopţii".
from adevarul

vineri, decembrie 07, 2007

Jack Nicholson, batut de iubita


Desi nu mai este chiar un june prim si varsta cuceririlor a cam apus, Jack Nicholson nu si-a dezmintit imaginea de Don Juan si a incasat o bataie pe cinste de la Angelica Houston, dupa ce a lasat insarcinata o alta femeie.

Relatia actorului cu Angelica era in plina desafusrare, atunci cand Jack Nicholson a inceput o aventura cu Rebecca Broussard, o alta actrita americana. "Stiam ca este o binecuvantare sa ai un copil, dar aveam o relatie frumoasa cu Angelica. Mai bine de atat nu se putea", a declarat veteranul actor.

"De indata ce am aflta ca Rebecca este insarcinata i-am spsu si ea a luat decizia pentru noi doi. Prima reactia pe care a avut-o a fost sa-mi spuna ca trebuie sa o intretin pe cealalta, iar imediat dupa aceea a spus ca simte nevoia sa vina la mine la munca si sa ma bata zdravan. Chiar m-a batut! Angelica stie sa dea cu pumnul", a mai adaugat Jack Nicholson.

Jack Nicholson nu este chiar afectat de patania sa si are o explicatie pentru felul sau de a fi: "sunt un neispravit. Nu neg asta. Imi place de mine. Am crescut inconjurat de femei frumoase si prefer compania lor. Am fost rasfatat si alintat inca de la inceput".
from cinema.acasa.ro

Adrian Paunescu - "Il iubeam enorm pe Ceausescu"


"Procesul comunismului este o prostie", a clamat aseara "Bardul", la Realitatea.



Alaturi de fostul consilier prezidential Adriana Saftoiu, actualul senator PSD a comentat, in emisiunea lui Robert Turcescu, rezultatele Barometrului de Opinie Publica realizat de Fundatia Soros. Potrivit studiului, 23% dintre romani il considera pe Nicolae Ceausescu cel mai bun lider politic din ultimul secol.

Poetul a numit intens mediatizatul proces al comunismului drept "o prostie", considerand ca acest demers este doar o inventie "de cabinet de lansat cu otrava".

Paunescu este de parere ca increderea ridicata a romanilor in fostul dictator este motivata de fapte si, mai ales, de "lipsa de fapte" a actualei clase politice.

Adriana Saftoiu a declarat ca, desi a inteles comunismul abia dupa Revolutie, considera ca aceasta perioada a "pervertit niste notiuni fundamentale".

"Dupa lagarele de la Auschwitz, nazismul n-a mai putut exista; dupa lagarele comunismului, comunismul inca mai poate rezista", a concluzionat Saftoiu.
from evz

joi, decembrie 06, 2007

Ceauşescu este considerat de români atât cel mai bun şi cât şi cel mai rău lider politic




Traian Băsescu este considerat al doilea mare lider politic cu rol istoric din ultimii o sută de ani, după Nicolae Ceauşescu şi înaintea lui Ion Iliescu şi a regilor Carol I şi Mihai I, după ce, în anul 1999, românii nici măcar nu îl plasau în ierarhia primelor zece astfel de personalităţi.

Barometrul Opiniei Publice, realizat de Fundaţia Soros şi dat azi publicităţii, arată faptul că, deşi ierarhiile privind cel mai bun şi cel mai rău lider politic din ultimii o sută de ani s-au modificat în ultimii opt ani, Ceauşescu rămâne figura care marchează cel mai mult mentalul colectiv al românilor, astfel încât dictatorul se menţine pe primul loc în topul liderilor politici. La 18 de la prăbuşirea comunismului, Ceauşescu este considerat, paradoxal, atât cel mai bun lider politic din ultimii o sută de ani, cât şi cel mai rău, clasându-se în fruntea topurilor, la ambele categorii.

Studiul arată că percepţia pozitivă de care se bucură fostul dictator vine din partea celor care consideră, în 2007, că înainte de 1989 „se trăia mai bine" decât în prezent şi că tot atunci „era mai multă libertate" decât în prezent, aceleaşi persoane care manifestă o puternică nemulţumire faţă de guvernul actual.

Potrivit realizatorilor studiului, nostalgicii epocii Ceauşescu nu sunt semnificativ mai în vârstă sau mai săraci sau mai puţin educaţi, singurele indicii de profil specific obiectiv fiind că au o slabă conectare la informaţia modernă care circulă prin internet şi au un capital de relaţii important. "Altfel spus, sunt cei care au trăit mai bine în perioada comunistă, continuă să aibă relaţii influente, nu s-au îmbogăţit după 1989 şi au rămas relativ izolaţi sub aspect cultural, neconectaţi la fluxurile de modernizare electronică", spun autorii Barometrului Opiniei Publice.

Băsescu intră în forţă în topul celor mai buni lideri politici
O altă prezenţă constantă a topurilor este chiar cel care a preluat puterea imediat după căderea regimului comunist şi care continuă să fie o prezenţă activă în viaţa politică post-decembristă - Ion Iliescu. Pe de altă parte, Traian Băsescu intră în atenţia opiniei publice în 2007, în condiţiile în care, în urmă cu opt ani, nu reprezenta un punct de reper.



Astfel, în anul 1999, românii îi plasau pe primele poziţii ale ierarhiei privind cel mai bun lider politic pe Nicolae Ceauşescu (22%), Ion Iliescu (9%), regii Carol I (5%), urmaţi de regele Mihai I, Gheorghiu Dej şi Ion Antonescu cu câte 4 procente, regele Ferdinand, Nicolae Titulescu şi Emil Constantinescu cu câte trei procente, regele Carol al II-lea (2%), în timp ce 8% dintre români optau pentru altă variantă, iar 33% din cei intervievaţi nu au răspuns la întrebare.

În 2007, Nicolae Ceauşescu rămâne pe prima poziţie a topului, cu 23 de procente, urmat însă de Traian Băsescu, cu 15%. Poziţiile următoare sunt ocupate de către Ion Iliescu (7%), regii Carol I (6%) şi Mihai I (6%), Gheorghiu Dej (3%), regele Ferdinand (3%), Nicolae Titulescu (2%), regele Carol al II-lea (2%), Ion Antonescu (2%), Emil Constantinescu (1%). În acelaşi timp, cei care optează pentru altă variantă reprezintă 3% din totalul celor intervievaţi, iar cei care nu doresc să răspundă scad la 28 de procente.

Cei mai răi lideri politici: Ceauşescu, Iliescu, Constantinescu
În ceea ce priveşte ierarhia celui mai rău lider politic din ultimii o sută de ani, primele poziţii ale topului erau ocupate, în 1999, de Nicolae Ceauşescu (22%), Emil Constantinescu (18%) şi Ion Iliescu (7%). În 2007, numele celor care se clasează pe aceste poziţii sunt aceleaşi, însă se schimbă ierarhia. Astfel, pe locul al doilea nu mai este Emil Constantinescu, care scade la opt procente, ci Ion Iliescu, care urcă la 15%, fapt pe care autorii studiului îl cataloghează drept "un caz tipic de reconstruire a imaginii publice despre personalităţile politice cu rol istoric".

Explicaţiile privind această inversare a poziţiilor au la bază două secvenţe majore care ar putea fi semnificative pentru modificarea de imagine publică. Astfel, Emil Constantinescu, după anul 2000, nu a mai fost preşedinte, iar Iliescu, dimpotrivă, pentru patru ani , între 2000 şi 2004, a revenit în postura de preşedinte al ţării, iar exerciţiul puterii şi dezbaterile ulterioare în care a fost implicat au erodat tot mai mult imaginea publică. În acest fel, liderul politic Ion Iliescu a devenit, în decurs de opt ani de zile, de două ori mai nepopular decât era în anul 1999, în timp ce pentru Emil Constantinescu procesul a fost invers, imaginea negativă pe care o avea în 1999 reducându-se considerabil de la 18% la 8% la nivelul populaţiei adulte a ţării.
Barometrul de Opinie Publică (BOP) este un program de cercetare şi analiză a opiniei publice din România, care are în centrul său cercetarea cantitativă - sondaj de opinie - bianuală Barometrul de Opinie Publică, la care se adaugă cercetări dedicate focalizate pe anumite segmente ale societăţii - Barometrul Rural, România Urbană, Barometrul de Gen. BOP are la bază o serie de sondaje reprezentative pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României, realizate de două ori pe an (în mai şi octombrie), cu un eşantion mare (1.800-2.200 persoane), folosind o schemă de eşantionare probabilistă, cu control extern al culegerii datelor.
from adevarul

Am batut Europa la spaga

Romanii sint campioni la dat mita si considera coruptia ca parte din viata lor, releva un studiu realizat pe baza unor sondaje de opinie din 21 de tari.

Studiul GfK Praga se bazeaza pe 22.000 de interviuri facute cu tineri avind virste cuprinse intre 15 si 21 de ani, din Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Serbia si Muntenegru, Suedia, Ucraina si Ungaria.

Potrivit GfK, in zona cercetata coruptia are un indice foarte mare, de 2,43, pe o scala de la 1 la 4. O coruptie mai redusa este intilnita in tarile Europei de Vest, in timp ce coruptia cea mai puternica corespunde regiunii Europei Centrale si de Est.

Necesara in Europa Centrala si de Est

Aproximativ 6 din 10 respondenti (59%) considera ca mita nu este necesara si ca te poti descurca si fara ea. Mai ales in Suedia, Marea Britanie si in Grecia, majoritatea oamenilor nu considera coruptia nici normala, nici uzuala.

In schimb, peste jumatate dintre cei chestionati din Romania, Bosnia si Hertegovina si din Republica Ceha considera coruptia atit de uzuala, incit o percep ca pe o componenta permanenta a vietii lor. La acest capitol, Romania se situeaza pe primul loc, 61% dintre romani considerind mita absolut fireasca. Vecinii nostri ne impartasesc parerea in mare parte: Ungaria (51%), Serbia si Muntenegru (49%), Bulgaria (36%). La polul opus se afla Suedia, unde pentru doar 8% dintre respondenti e natural sa dai mita.

Se poate si fara mita, dar…

Peste doua treimi dintre europeni (68%) refuza categoric un comportament corupt, raspunzind ca nu au dat niciodata mita. Aproximativ o patrime din populatia care traieste in intreaga regiune (24%) recunoaste ca a dat spaga la un moment dat si numai sub o zecime declara ca dau mita des sau foarte des.

Intrebati daca au dat vreodata mita, 59% dintre romani au raspuns ca da, plasindu-se din nou pe primul loc. Au recunoscut ca au dat mita si 46% dintre unguri, 22% dintre sirbi si 16% dintre bulgari. Portugalia este tara in care se da cea mai putina spaga. 94% dintre portughezi sustin ca nu au dat mita niciodata.

Studiul arata ca, potrivit intervievatilor, cele mai corupte sectoare sint cel guvernamental si cel al sanatatii. Pentru romani coruptia este prezenta mai ales in Justitie (22%), Sanatate (20%) si Guvern (13%). Tot in aceste domenii au identificat cea mai mare coruptie si bulgarii, si sirbii. Maghiarii cred ca Sanatatea este cea mai corupta (44%), urmata de Guvern (8%), Justitia fiind cea mai curata (1%).

In tarile supuse cercetarii, doar 1% dintre cei intrebati au asociat coruptia cu Armata ori cu sectorul bancar sau cel non-profit.

Prea corupti pentru a ne mai opune

Respondentii apreciaza, in majoritatea lor, ca fenomenul coruptiei este o problema a administratiei de stat. Iar sapte din zece declara ca tara lor este corupta. Perceptia unui stat corupt este dominanta la respondentii intervievati din 16 tari, Bosnia si Hertegovina, Polonia si Croatia fiind pe podium (cu 93 si 92%). De asemenea, 76% dintre romani cred ca statul nostru este corupt. Austriecii, suedezii, olandezii, grecii si britanicii resping o astfel de perceptie in proportii de peste 50%.

Cu exceptia a sase tari din vestul Europei (Olanda, Suedia, Portugalia, Grecia, Italia si Marea Britanie), celelalte cred ca este inutil sa lupti impotriva coruptiei, pentru ca e un fenomen imposibil de eradicat. Romanii nu au totusi aceasta convingere, doar 43% impartasind ideea, spre deosebire de bulgari (79%) si maghiari (55%). Cu adevarat optimisti sint suedezii (27%) si portughezii (29%).

Multi dintre europeni nici nu sint dispusi sa actioneze ei insisi contra coruptiei. Presupunind ca respondentii ar fi martori la o situatie in care o companie sau o persoana mituieste un functionar al Guvernului sau o alta figura publica, doar un sfert din populatia regiunii (26%) ar raporta faptul. Cel mai inalt nivel de lupta personala anticoruptie a fost inregistrat in Marea Britanie, unde unu din doi respondenti ar raporta la politie.
from cotidianul

Casa calcaroasa, 200 de lei metrul patrat


Piatra naturala este tot mai des folosita in amenajarile interioare moderne. Se prefera calcarul.

Cererea pentru placarea peretilor interiori cu piatra naturala este in crestere, desi costurile nu sint mici. In cazul calcarului, costul este de aproximativ 200 de lei metrul patrat cu tot cu TVA. Inainte de a se face o astfel de amenajare este indicat sa se consulte un specialist. „Placarea unei intregi incaperi cu piatra naturala nu este indicata. Acea camera va fi prea incarcata, iar peretii vor trebui sa suporte o greutate mult prea mare. In plus, placarea tuturor peretilor va lua din spatiul incaperii intrucit piatra este destul de groasa“, ne-a spus Alina Dinu, arhitect de interior in cadrul firmei SC Brenneka Group SRL.

Piatra cel mai des folosita in amenajarile interioare este calcarul, dar se cauta si travertinul. Rocile calcaroase folosite la placarea verticala a incaperilor, dar si la exterior sint Codru-Babadag si Baschioi. „Din aceste pietre se pot face diverse forme geometrice, pot fi folosite de asemenea la placarea stilpilor daca acestia exista. Piatra naturala poate fi combinata de asemenea cu alte materiale, tot naturale“, a amintit Alina Dinu, adaugind ca cel mai indicat material cu care se pot combina pietrele este lemnul. Cel mai des intilnita in amenajari este piatra de calcar. „Piatra naturala de calcar este disponibila in trei culori: bej, care predomina in amenajarile interioare, rosu si galben“, ne-a spus Gheorghe Leoveanu, administratorul firmei SC General Intermed Trade SRL.

Tot o roca calcaroasa este si travertinul. „Aceasta piatra este cu aproximativ 30% mai scumpa intrucit este de import. Este adusa din Turcia sau din Iran“, a precizat Daniel Vilcea, directorul Tehnostone SRL. Travertinul este bej sau maro. Tot din piatra naturala se mai pot face scafe sau nise. „In aceste nise se pot monta diverse statuete. Acestea pot fi luminate de spoturi“, a amintit Daniel Vilcea.

Pentru o montare sigura sint recomandate curatirea peretelui si umezirea lui. In prealabil se vor acoperi toate fisurile si gaurile cu ciment sau cu ipsos. „Montarea pietrelor se face de jos in sus, dupa ce spatele pietrelor a fost curatat, cu ajutorul unor adezivi speciali pe baza de ciment, care se aplica fie pe spatele pietrei, cu o spatula zimtata, fie direct pe perete“, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL.

*
Vinzari in crestere

Tot mai multi proprietari aleg sa isi amenajeze locuintele apelind la estetica pietrei naturale. „Vinzarile sint in crestere, in acest an, cu aproximativ 20%, fata de 2006“, a precizat directorul firmei Tehnostone SRL. Mai mult, aproximativ 75% din vinzari sint reprezentate de catre persoane fizice.
from cotidianul

Încă un Mercedes în garajul Papei




Papa Benedict al XVI-lea are un nou Papamobil, construit de Mercedes pe baza modelului G 500. Maşina, o decapotabilă pe care Papa o va folosi doar în zilele cu vreme frumoasă, este rezultatul a doi ani de consultări între experţii Mercedes şi reprezentanţii Vaticanului.

Aşa cum era de aşteptat, papamobilul are interiorul la fel de alb ca şi caroseria.

Şi dacă râvniţi deja bijuteria Papei, aflaţi ca posesorul ei are un loc rezervat in picioare, astfel incât să fie văzut mai uşor de credincioşi.
from adevarul

Renault vrea să schimbe mentalitatea românilor în privinţa maşinii populare




Producatorul francez a lansat, in Brazilia, modelul Sandero, construit pe aceeasi platforma cu modelul Logan, informeaza un comunicat Renault. Sandero va fi produs si la la fabrica Dacia din Pitesti incepand cu 2008, pentru pietele din Europa si Nordul Africii. In februarie 2008, va fi lansat in Argentina.

In Argentina, Sandero va fi echipat cu motoare pe benzina si motorina, de 1,6 litri 16v si 1,5 dCi, in timp ce in Brazilia gama de motoare se va concentra pe motoare FlexFuel care functioneaza cu biocombusibili, de 1.0 16v, 1.6 8v, 1.6 16v si 1.8 16v. In urma investitiilor efectuate, fabrica Renault din Brazilia a ajuns la o capacitate de productie de 200.000 de unitati pe an, dintre care 85% vor fi modele Logan si Sandero, restul fiind Mégane II, Mégane II Estate si Scénic I.

Renault a lansat anul acesta modelul Logan in Brazilia si Argentina, in sase luni inregistrand vanzari de 7.600 de unitati, respectiv 1.500 de unitati. In perioada septembrie 2004-octombrie 2007, Renault a vandut 700.000 de modele Logan, Logan MCV si Logan Van, atat sub brandul Dacia cat si sub brandul Renault. In prezent, sapte tari produc autovehicule pe platforma Logan: Romania, Rusia, Maroc, Columbia, Iran, India si Brazilia.

Sursa: Renault

Cuba tanjeste dupa investitori romani



Numarul oamenilor de afaceri romani din Havana este insuficient, afirma Emilio Cabaliero Rodrigues, viceministru de externe al Cubei
Imaginea principala
Aflat pentru cateva zile la Bucuresti, viceministrul de externe cubanez, Emilio Cabaliero Rodrigues, lan­­seaza o invitatie catre in­vestitorii romani, intr-un interviu in exclusivitate pentru „Adevarul". Dupa vizite in Croatia, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Bulgaria si Romania, Rodrigues avea in plan intalniri cu oficialitati din Rusia, Kazahstan si Franta. El si-a exprimat dorinta ca Romania si Cuba sa-si relanseze relatiile, subliniind ca a primit semnale pozitive de la Bucuresti si ca paraseste tara noastra „multumit".

Adevarul: Ati vorbit despre relansarea relatiilor economice dintre cele doua tari. In anii trecuti, Cuba importa din Romania utilaj petrolier, agricol si masini ARO. Care e situatia in prezent?

Emilio Cabaliero Rodrigues: V-ati referit la o perioada in care am avut relatii foarte intense pe plan economic, comercial, dar cele mai importante au fost relatiile interumane intre popoarele noastre, relatiile culturale si sportive. Printre altele, ne-a ajutat si latinitatea. Nivelul relatiilor noastre istorice era foarte bun, si tocmai acest lucru explica prezenta noastra acum la Bucuresti.

Relatiile noastre au scazut ca nivel, ajungand acum aproape de zero. Interesul nostru este sa incercam sa ne "re­intalnim", sa recuperam in toate domeniile. Cred ca acum e momentul ideal, deoarece atat Romania, cat si Cuba au intrat intr-un proces de dezvoltare care ofera multe posibilitati. Am lasat in urma perioadele mai grele si aspiram spre o revenire, o recuperare a relatiilor economice.

- Ati pomenit la un moment dat despre schimburile culturale dintre Romania si Cuba. La ce nivel se situeaza ele in prezent?

- Intr-adevar, au existat schimburi foarte active, culturale si nu numai. In Cuba ve­neau multi artisti, multe for­­matii muzicale din Romania. Acum, suntem prezenti in aproape toata Europa prin cultura noastra (prin manifestatii culturale mai ales in Spania, Franta si Italia). Ne gandim sa extindem aceasta prezenta si in celelalte tari ale UE.

Am descoperit o reinnoire a interesului Romaniei pentru America Latina. Cand am cerut o prezenta mai activa a Romaniei in America La­tina, n-am cerut-o gandindu-ne doar la Cuba, ci la America Latina, in ansamblul ei. In Cuba exista o comunitate ro­maneasca, pot spune chiar ca romancele sunt foarte frumoase. Numarul oamenilor de afaceri romani in Cuba insa nu e suficient. Cred ca este foarte important ca noile generatii de romani sa cunoasca mai mult despre Cuba si invers.

- V-ati referit la procesul de dezvoltare in care a intrat acum tara dvs. Este cumva vorba despre tranzitia discutata in presa europeana?

- Cand a disparut Uniunea Sovietica si am pierdut acele relatii privilegiate pe care le aveam cu Europa de Est, am fost intr-o situatie extrem de grea, foarte izolati, pentru ca, in acele momente, si Statele Unite au intensificat toate masurile de blocada.

Pe de o parte, am pierdut toate relatiile economice, financiare, cu o lume care reprezenta 85% din relatiile noastre externe, iar pe de alta parte, SUA au intensificat blocada cu noi legi pentru ca s-au gandit ca era momentul sa dea lovitura de gratie Revolutiei cubaneze. Multa lume s-a gandit atunci ca vom disparea ca proiect revolutionar.
from newsreport

miercuri, decembrie 05, 2007

Voinţa bate deşteptăciunea

Cine are mai mari şanse să devină un businessman de succes? Un om deştept, educat, cu MBA, sau un om normal, cu educaţie normală, foarte determinat să facă treabă, cu o voinţă de fier? Am găsit un potenţial paradox. Cu cât eşti mai deştept şi mai orgolios, cu atât îţi scad şansele să reuşeşti într-o afacere. Am întrebat un prieten ce plusvaloare i-a adus un MBA. Mi-a răspuns că acum are un dezavantaj faţă de ceilalţi. A învăţat să descopere la o potenţială afacere nenumărate motive pentru care nu ar merge. Fiind o fire analitică, şansele să intre într-o afacere care să îl mulţumească de la început sunt drastic reduse. Trebuie să fie perfectă, fără riscuri. Şi cum sunt foarte puţine astfel de afaceri, se instalează o criză de indecizie. În schimb, un om simplu, care vede o oportunitate, nu înţelege perfect toate riscurile, dar este determinat să facă ceva şi se apucă vitejeşte de treabă.

Uitându-ne la afacerile de succes din jurul nostru, vedem că majoritatea antreprenorilor sunt oameni normali, cu foarte multă determinare şi voinţă, fără un IQ care să spargă tavanul. În schimb, persoanele cu o educaţie supradimensionată au următoarea problemă: vor să facă proiecte „intellectually challenging“, lucruri care nu s-au mai făcut. Să fie admiraţi de către ceilalţi pentru geniul lor. Se apucă de proiect cu mare veselie. Vorbesc cu prietenii şi mulţi nu le împărtăşesc entuziasmul. Nu le dă ascultare, ştie că are dreptate şi că proiectul îi va reuşi. Se apucă de partea care îi este cea mai la îndemână, se gândeşte la bugete, la resurse. Începe să cheltuiască, atras de acea lumină orbitoare pe care o degajă ideea proprie. Încet, încet, se loveşte de greutăţi, entuziasmul i se domoleşte şi, într-un final, renunţă la proiect, gândindu-se ce le va spune prietenilor. Poate o scuză, de genul „este o idee prea nouă pentru piaţa locală“. În schimb, omul normal, cu IQ normal, cu educaţie normală, dar şi cu mult bun simţ ştie că nu poate să gândească astfel de proiecte gigant, pe care nu le-a făcut nimeni. Şi atunci se uită la proiecte accesibile. Aduce maşini din Germania, vinde biscuiţi, cumpără/vinde terenuri - lucruri care au fost făcute şi de alţii, testate că sunt profitabile şi mai sigure decât ideile rupte din soare, mult prea inovative.

Un om determinat să realizeze ceva nu aşteaptă până când totul devine perfect. Cum zicea şi generalul Patton, în al doilea război mondial, „Mai bine ceva funcţional azi, decât ceva perfect mâine“. Dacă stai şi aştepţi momentul perfect, în care toate piesele puzzle-ului sunt la locul lor, s-ar putea ca acel moment să nu mai vină niciodată. Evident, după multe proiecte eşuate, şi unii acceptă să se apuce de afaceri testate, în loc să facă ceva unic în lume. Dar deja s-a pierdut mult timp şi resurse.

Constantin Ferseta este marketing manager Neogen
from capital

Ce riscuri vor pândi România în 2008

România va înregistra, anul viitor, o creştere economică de 5,5% şi o inflaţie de 4,3%, dar va fi pândită de multe pericole, cel mai mare fiind cel al deficitului de cont curent, prognozează prestigioasa publicaţie britanică The Economist, în suplimentul Lumea În 2008 - România În 2008, care va fi distribuit în numărul următor al revistei Capital.

Odată atinsă ţinta intrării în clubul UE, forţele politice din România au puţine motive să fie unite, afirmă analiştii de la The Economist, în suplimentul anual „World in 2008“. Alegerile vor domina scena politică: mai întâi cele pentru Parlamentul European, la sfârşitul anului 2007, apoi cele pentru administraţia locală, în prima jumătate din 2008 şi, în final, în noiembrie, pentru Parlamentul naţional. Rezultatul va reflecta declinul sprijinului pentru Partidul Naţional Liberal (PNL), care conduce un guvern minoritar, şi ascensiunea Partidului Democrat, fostul partener, acum în opoziţie. Publicaţia britanică avertizează asupra riscului unui derapaj mai amplu al deficitului de cont curent, care este prognozat să depăşească 13% din PIB. „Deficitul bugetar va crea şi el probleme“, consideră The Economist, care a calculat că România va înregistra, în 2008, un PIB de 185 de miliarde de dolari (249 de miliarde de dolari, calculat la paritatea puterii de cumpărare - PPP), ceea ce ar corespunde unei valori de 8.550 de dolari pe cap de locuitor (11.490 de dolari PPP).

În evaluările pentru 2008 ale revistei britanice, ţările africane apar ca având cele mai spectaculoase creşteri economice. Din acest punct de vedere, Angola se află în capul listei. Dacă însă aceste ţări au reuşit să ajungă în vârful clasamentului, se datorează unor împrejurări de natură să îngrijoreze: preţul exorbitant al petrolului, care nu va rămâne astfel pe vecie, şi un punct de plecare foarte coborât, ceea ce arată că aceste ţări au intrat de puţină vreme „în cursă“ şi că este posibil să nu poată menţine trendul pe care află acum. Mai există şi alţi performeri de top, cu impresionante poveşti de succes. Astfel, constructorii, fermierii şi finanţiştii din Panama prosperă, în vreme ce Canalul este o sursă sigură de bani. La fel cum, atraşi de industria textilă şi de turism, investitorii străini pompează miliarde de dolari în Vietnam. Iar apoi este China, de departe cel mai proeminent performer în această ligă, în care este o onoare să te clasezi. În 2008, China va injecta în economia mondială mai mult decât orice altă ţară (mai precis, cât Satele Unite, Japonia şi India la un loc!). Acesta este unul dintre motivele solide de optimism pentru perspectivele economiei globale, într-un an care va fi, probabil, dominat de incertitudini financiare.
from capital

Somon cu E-uri


Nu e bun în post
Produsul nu poate fi consumat în post, pentru că are în compoziţie şi gălbenuş de ou. În rest, este interzis celor sensibili.


Cocteil original Nordika cu somon afumat are o listă lungă de ingrediente: "File somon afumat min 20%, castraveţi max 10%, mărar, ulei vegetal, apă, sirop de glucoză-fructoză, amidon grâu, zahăr, sare, gălbenuş de ou, boabe de muştar, oţet, condimente, amidon modificat de porumb (unul dintre E 1404, E 1440, E 1420, E 1442), arome naturale, antioxidant: acid citric E330, stabilizatori: gumă de guar E412, conservant: sorbat de potasiu e 202". Informaţiile nutriţionale pentru 100 g specifică: valoarea energetică 372,4 kcal, proteine: 5,2 g, lipide 36,4 g, glucide 6 g.


ANALIZÅ. Specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, ne precizează: "Somonul este o sursă bună de proteine cu valoare biologică ridicată, dar şi de grăsimi sănătoase, în special acizi graşi omega 3 cu lanţul lung (EPA, DHA)". Din păcate, acesta este acompaniat de o serie de ingrediente înalt prelucrate: zahăr, sirop de glucoză-fructoză, dar şi de aditivi alimentari care scad valoarea biologică. Reamintim că zaharurile rafinate au un index glicemic foarte ridicat periculos pentru pancreasul endocrin. Conservantul sintetic, E 202, în unele cazuri poate provoca alergii sau crize de astm. Produsul nu poate fi consumat în zilele de post în care este dezlegare la peşte, deoarece conţine gălbenuş de ou.

Cocteilul de somon nu este indicat persoanelor supraponderale şi obeze, diabeticilor şi persoanelor cu sensibilitate la unii dintre aditivii conţinuţi.
from jurnalul

Un site pentru divorţuri scandalizează avocaţii din Franţa


Şeful Colegilui de avocaţi din Paris, Yves Repiquet, a făcut un apel către toţi colegii pentru a boicota site-ul divorce.fr. Acesta le permite francezilor, contra unei sume de 1990 euro, să divorţeze într-un regim semi automat, informează lenta.ru.

SCANDAL. Pentru cei care folosesc acest site este suficient să completeze nişte documente online şi să aibă o singură întâlnire cu avocatul. Zilnic, pe site intră 30 de mii vizitatori. Cu apelul făcut de către seful colegiului de avocaţi au fost de acord 13 jurişti din Paris, foşti parteneri ai site-ului. Oricum, în prezent cu site-ul divorce.fr colaborează 80 de jurişti din alte regiuni ale Franţei. Repiquet face referire la o lege din 1971 care interzice orice afacere legată de accelerarea procedurii de divorţ. La rândul său, iniţiatorul site-ului, Thomasa Journel, a declarat că este de acord cu orice decizie şi doreşte o coexistenţă cu colegiul avocaţilor. Serviciile oferite de Journel, în mare parte, au fost posibile după ce în 2005 a fost modificată legea prin care soţii trebuiau să convieţuiască măcar o jumătate de ani până să divorţeze. Acum, însă, pentru a divorţa este suficient doar acordul ambilor soţi. Jumătate dintre căsătoriile din oraşele Franţei se termină cu divorţ , iar în celelalte regiuni ale ţării doar o treime dintre familii divorţeaza.
from jurnalul

Somnul Senatului "intoarce" Petrom la stat


Senatul a adoptat tacit (fara votul senatorilor) propunerea PRM de abrogare a privatizarii Petrom si rezilierea contractului de privatizare.



Reprezentantii Petrom ne-au spus ca proiectul nu are nicio sansa sa treaca de Camera Deputatilor, care este Camera decizionala. „Este o initiativa care nu a fost luata in seama de Senat si a stat pe ordinea de zi pana a fost adoptata tacit”, spun ei.

Initiatorii acestui act normativ care are doar patru articole sunt senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor (foto) si deputatii PRM Gelil Esergep, Lia Olguta Vasilescu si Marius Iriza.

Primul articol abroga Legea 555 din decembrie 2004 privind unele masuri pentru privatizarea SNP Petrom SA, iar al doilea reziliaza contractul de privatizare prin care statul si OMV au incheiat vanzarea de actiuni.

„Acest act normativ a primit aviz negativ de la comisia juridica din Senat si de la guvern, iar acum a fost adoptat din intamplare”, ne-au spus reprezentantii Petrom. Acestia amintesc ca un contract nu poate fi anulat unilateral, ci doar cu acordul partilor, adica a cumparatorului OMV si a statului, reprezentat de Ministerul Economiei si Comertului si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, in calitate de vanzatori.
from evz

A murit Dan Iosif

Deputatul PSD Dan Iosif a încetat din viaţă la vârsta de 57 de ani. Dan Iosif a murit în această dimineaţă, într-un spital din Rusia, din cauza unui cancer pulmonar.

Dan Iosif a fost membru al Partidul Social Democrat, iar din 2004 a ocupat funcţia de deputat. La Revoluţia din '89 s-a numărat printre liderii manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti.

După această perioadă a devenit un fidel adept politic al lui Ion Iliescu, urmându-l îndeaproape prin toate partidele - FSN, FDSN, PDSR şi mai apoi PSD. În perioada 1996-2000 a fost consilier prezidenţial al acestuia.

Deputatul PSD a fost audiat în 2006 în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, numărându-se printre cele 20 de persoane cercetate pentru subminarea puterii de stat şi crime împotriva umanităţii. De asemenea, el s-a aflat şi în atenţia procurorilor în dosarul aurul dacilor. Iosif a fost indicat de martori sub acoperite ca posibil beneficiar al brăţărilor dacice, însă procurorii au decis neînceperea urmăririi penale în cazul său.

În această vară (2007), după ce RA-APPS a declarat că demnitarii care locuiesc abuziv în casele de protocol vor fi evacuaţi, Iosif a ameninţat că-şi aruncă locuinţa în aer. Deşi trebuia să predea locuinţa de serviciu cu ceva timp în urmă, el a solicitat ca mai întâi să-i fie restituiţi banii pe care i-a investit în imobil.
from adevarul

marți, decembrie 04, 2007

Britney Spears a dominat topul celor mai căutate subiecte pe internet



Numele vedetei Britney Spears s-a situat pe primul loc în topul primelor zece cele mai cãutate subiecte pe internet în 2007, realizat de portalul american de internet Yahoo!, transmite Reuters. Este pentru a şasea oarã în cei şapte ani de existenţã a acestui top când Britney Spears ocupã prima poziţie. Singura celebritate care a reuşit s-o surclaseze pe vedeta pop a fost Paris Hilton, moştenitoarea celebrului lanţ hotelier, în 2004.

PREFERAŢII. Spears, în vârstã de 26 de ani, continuã sã atragã atenţia publicului, deşi în ultimul an s-a evidenţiat printr-un comportament excentric: s-a ras pe cap, a atacat un fotograf cu umbrela, s-a internat într-o clinicã de dezintoxicare, s-a luptat cu fostul soţ pentru custodia celor doi copii ai sãi, pe care a pierdut-o, şi a lansat primul sãu album din ultimii patru ani. Hilton s-a situat pe poziţia a treia în top, în urcare de pe locul al cincilea, în 2006. Ea a ajuns din nou un subiect de discuţie dupã ce, în mai, a fost condamnatã la 45 de zile de închisoare pentru infracţiuni rutiere. Actriţa Lindsay Lohan, care a stat şi ea dupã gratii 84 de minute, pentru conducere în stare de ebrietate şi posesie de cocainã, s-a situat pe locul al şaselea în top, în urcare de pe poziţia a zecea anul trecut. Pe poziţia a doua în topul realizat de portalul american Yahoo! se menţine regretatul luptãtor profesionist de wrestling, un campion al WWE (World Wrestling Entertainment) Chris Benoit. Acesta a fost din nou inclus în top pentru utilizare de steroizi şi pentru faptul cã şi-a ucis copilul şi soţia şi apoi s-a spânzurat. Pe poziţia a patra în top s-a situat Naruto, un celebru serial japonez manga, în timp ce douã jocuri online, RuneScape şi Fantasy Football, s-au situat pe poziţia a şaptea şi, respectiv, a opta. În topul realizat de Yahoo! nu au fost incluse doar celebritãţi decãzute. Pe poziţia a cincea în top, în urcare de pe poziţia a şaptea, s-a situat cântãreaţa americanã Beyonce Knowles, care continuã sã-şi construiascã imperiul sãu financiar, în timp ce cântãreaţa Fergie s-a situat pe poziţia a noua. Topul 10 al celor mai cãutate nume pe internet în 2007 este completat de actriţa Jessica Alba, ajutatã şi de faptul cã a primit titlul de "cea mai sexy femeie din lume pe 2007" din partea revistei FHM. Din topul de anul trecut au dispãrut cântãreaţa Jessica Simpson, actriţa Pamela Anderson, cântãreaţa Shakira şi starul hip hop Chris Brown. American Idol nu a mai constituit o cãutare de top, atenţia publicului fiind concentratã mai degrabã pe celebritãţi decât pe staruri în devenire.
from jurnalul

Formula partidului prezidenţial: PD + PLD = PDL


PD şi PLD vor fuziona, pentru a forma PDL – Partidul Democrat Liberal, au anunţat aseară, după o rundă de negocieri, liderii Emil Boc şi Theodor Stolojan. „Vom crea cea mai puternică forţă politică din România", a declarat Boc, adăugând că noul partid va fi afiliat popularilor europeni.

PDL va duce la capăt proiectul politic eşuat al Alianţei D.A., proiect inspirat de preşedintele Traian Băsescu, a spus liderul PD. Stolojan a precizat că ambele partide îşi vor convoca în luna ianuarie 2009 congresele pentru aprobarea deciziei de fuziune.

Noua formaţiune va elabora, în perspectiva viitoarelor alegeri, un program de guvernare eficient pentru ridicarea nivelului de trai. Săptămâna trecută, la consultările de la Cotroceni, PD şi PLD au discutat cu şeful statului rezultatele la euroalegeri şi au trecut în revistă mai multe variante politice, între care şi fuziunea.

Surse de la Palatul Cotroceni ne-au declarat că Traian Băsescu nu a recomandat explicit fuziunea, ci a solicitat ca ambele partide să formeze, alături de UDMR, un singur grup în Parlamentul European, afiliat PPE.

Boc, Stolojan şi Blaga, şefi interimari

Până la constituirea noului partid, PD şi PLD vor avea o structură de conducere de tranziţie, formată din Emil Boc, preşedinte şi Theodor Stolojan, prim-vicepreşedinte, urmând ca democraţii să mai nominalizeze un „secund", în persoana lui Vasile Blaga. Democraţii şi-au programat până la 19 decembrie o şedinţă a Colegiului Director, care va mandata negociatorii PD pentru discutarea condiţiilor de fuziune cu PLD.

La doar câteva zile, după victoria PD şi succesul nesperat al PLD în euroalegeri (28,8%, respectiv 7,78 %), secretarul general al PD Vasile Blaga a afirmat că este posibilă formarea unui partid puternic de centru-dreapta, prin contopirea PD şi PLD. Liberal-democraţii anunţaseră recent că nu sunt interesaţi de o fuziune, iar pediştii erau ferm convinşi că o nouă alianţă de tip D.A. ar fi depăşită. „Vremea alianţelor preelectorale a trecut", declarase Boc.

PD considera, aşa cum explica deputatul Ioan Oltean, că electoratul nu mai poate fi convins de alianţe, după experimentele CDR şi al A.D.A. Totuşi, ambele părţi au stabilit, încă de acum două luni, printr-un protocol, să participe la alegerile din 2008 pe liste comune.

Liberalii se aşteptau. Pelediştii, luaţi prin surprindere

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a reacţionat imediat după anunţul fuziunii, spunând că „Băsescu a ordonat, Boc şi Stolojan au executat". Orban a mai spus că liberalii se bucură şi că vor trimite o scrisoare de felicitare liderilor PD şi PLD, întrucât „lupul şi-a dat jos blana de oaie" arătând că există un singur partid liberal.

De cealaltă parte, deputatul PLD Horaţiu Buzatu a recunoscut, într-o emisiune televizată, că nu ştia de intenţia liderului formaţiunii sale. „Ambele partide l-au susţinut pe Traian Băsescu, iar noul partid format, mult mai puternic, îl va susţine în continuare", a spus şi pedistul Ioan Oltean.

»Nu ne-am născut să ne desfiinţăm. PLD nu va fi în niciun caz frate de cruce cu PD. Şi nici nu poate fi vorba de fuziuni cu niciun alt partid
from adevarul

Senatul a adoptat o lege de protecţie a animalelor




Senatorii au adoptat azi un proiect de lege privind protecţia animalelor, mobilizându-se cu rememorarea filmelor "Planeta maimuţelor" şi "Războiul stelelor", dar şi cu precizarea că românii dau vacilor nume de oameni, iar ungurii au creat 18 rase de câini. Propunerea legislativă de completare şi modificare a Legii 205/2004 privind protecţia animalelor a fost votată de Senat în unanimitate, prin ridicare de mână.

Iniţiatorul acesteia, senatorul independent Marius Marinescu, a susţinut, de la tribuna Senatului, că peste jumătate din populaţia România este iubitoare de animale, astel că legea iniţiată de el este necesară pentru că sancţionează cruzimea faţă de animale, "prin amenzi dure sau chiar închisoare".



În replică la afirmaţiile senatorului, secretarul de stat Cristina Pocora a spus că iniţiatorii nu au solicitat un punct de vedere asupra legii din partea Guvernului. "La o primă vedere este un proiect bun, util, dar sunt câteva amendamente, pe anumite paragrafe, care nu sunt conforme cu acquis-ul comunitar. În text s-au strecurat anumite greşeli, care vor face legea fie inaplicabilă, fie în dezacord cu legislaţia UE", a arătat ea.

Reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare şi-au declarat, însă, susţinerea pentru proiectul legislativ, în aplauzele celor câtorva zeci de iubitori de animale, care asistatu din loje la dezbaterea legii.

Senatorul PRM Valentin Dinescu a intervenit în forţă pentru susţinerea cauzei necuvântătoarelor. "Suntem un popor care are un adevărat cult pentru animale. În inventarul de casă al ţăranului român există deopotrivă şi vita şi câinele şi cred că suntem singurul popor care a dat vacilor şi cailor nume de oameni, ceea ce reflectă o anumită atitudine faţă de animale", a afirmat el. Reprezentantul PRM a completat că face parte dintr-un partid al cărui lider îngrijeşte "nu mai puţin de 30 de câini orfani".
Senatorul UDMR Szabo Fekete nu s-a lăsat mai prejos, anunţând că "ungurii, de-a lungul istoriei, au creat cel puţin 18 rase de câini şi sunt iubitori de câini, de cai". "Ştiu şi cei de la PRM, au mai şi făcut aluzii la această chestiune", a adăugat el.

Democratul Ivan Cismaru a luat şi el cuvântul, pentru a-şi prezenta plastic propria viziune asupra animalelor.

"Aduc în faţa dumneavoastră un film, «Planeta Maimuţelor», seria a doua, în care oamenii erau în cuşcă şi maimuţele erau afară şi făceau operaţii pe creier. Uitându-ne la tv, eram revoltaţi de faptul că oamenii erau schingiuţi", a declamat Cismaru. El a continuat imperturbabil, rememorând în Senat "un alt film-semnal, «Războiul stelelor», în care se întâlneau în cosmos fiinţe inteligente de diverse forme, dar nu numai umanoide". Concluzia lui Cismaru: "Noi am avut noroc că am dominat Terra, noi, oamenii. Dar nu putem să trăim singuri. Existau ziceri din popor, potrivit cărora «O ogradă fără animal e o ogradă fără viaţă». Dacă animalul este alături de om la muncile fizice, animalul este sursa de hrană, animalul acoperă o parte din sentimentele umane. Trebuie să votăm legea, pentru că nu putem trăi pe Terra doar noi între noi, fără existenţa acestui al doilea element al regnului animal de pe Terra".

Obligaţii şi sancţiuni pentru deţinătorii de animale
Potrivit legii, deţinătorii de animale sunt obligaţi să aibă un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea, să asigure condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, să nu le abandoneze sau izgonească.

Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi faţă de acestea.

"Răul tratament" este definit drept comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile.

Proiectul mai arată că prin "cruzime faţă de animale" se înţelege omorârea animalelor, cu intenţie; practicarea tirului pe animale domestice sau captive; organizarea de lupte între animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla activitatea; folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme, dacă acestea provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri.

De asemenea, cruzimea presupune abandonarea sau alungarea unui aminal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului; administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului; maltratarea şi schingiurirea animalelor.

Cruzimea faţă de animale include şi intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, ciocului, colţilor sau dinţilor; despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă; capturarea animalelor prin alte mijloace decât cele prevăzute legal; folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor.

Legea mai arată că este interzisă eutanasierea câinilor, pisicilor şi a altor animale, cu excepţia celor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.

De asemenea, animalele sălbatice pot fi deţinute pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice.

Actul normativ prevede amenzi de maximum 15.000 lei şi închisoare de până la un an, pentru încălcarea dispoziţiilor legii.
Senatul este prima Cameră sesizată. Forul decizional în cazul acestei legi este Camera Deputaţilor.

Legea de înfiinţare a Poliţiei Animalelor, adoptată tacit de Senat

O altă iniţiativă legislativă, care prevede înfiinţarea Poliţiei Animalelor şi menţionează sancţiunile pentru cei care săvârşesc cruzimi faţă de animale a fost adoptată tacit, luni, de Senat, după ce senatorii nu putut să se exprime prin vot în privinţa acestui act normativ până în data de 3 decembrie, termenul de adoptare a actului normativ. Şi această lege va fi trimisă Camerei Deputaţilor.

Propunerea legislativă îi are ca iniţiatori, printre alţii, pe preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, liderul senatorilor PRM, Gheorghe Funar, preşedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs (UDMR), şi Vasile Puşcaş (PSD).

Potrivit proiectului de lege, Poliţia Animalelor va avea atribuţii de verificare şi control privind bunăstarea şi protecţia animalelor şi prevenirea cruzimilor faţă de acestea.

În funcţie de gravitatea lor, faptele de cruzime faţă de animale se pedepsesc, potrivit acestui proiect de lege, cu amenzi contravenţionale cuprinse între 300 şi 10.000 RON, iar pedepsele merg, în funcţie de gravitatea faptei, până la închisoare de la 5 la 10 ani.
from adevarul

luni, decembrie 03, 2007

Descoperit după aproape 2 ani de la deces

Descoperire cruntă într-un bloc din Slatina. Cadavrul mumificat al unui bătrân a fost găsit la un an şi jumătate după moartea omului. Nimeni nu îşi explică de ce vecinii nu s-au sesizat până acum. Bărbatul avea 67 de ani, era căsătorit, însă locuia singur. Din iulie anul trecut nu a mai fost văzut de nimeni şi nimeni nu a bănuit că bărbatul zăcea mort în spatele uşii închise. O rudă a sesizat într-un final poliţia care l-a găsit pe bătrân întins pe podea. Se pare că bărbatul a murit în urma unui infarct.

from bihon.ro

Miss World e din China

Miss World e din China

Tinerii din PSD au zgâriat "uşa de la Cotroceni"

Reprezentanţii tineretului social-democrat au adus, astăzi, la Palatul Cotroceni, o uşă pe care au zgâriat-o. În frunte cu şeful lor, Nicolae Bănicioiu, reprezentanţii Tineretului Social Democrat (TSD) au instalat uşa de metal pe care au fixat autocolante cu o mână care zgârie o uşă.

Intenţia PSD era de a zgâria chiar uşa de la Palatul Cotroceni, dar Jandarmeria nu a permis acest lucru, pentru că este ilegal. Nicolae Bănicioiu a făcut şi prima inscripţie pe uşă, scriind întrebarea " Trăiţi bine?"
from adevarul