marți, decembrie 04, 2007

Formula partidului prezidenţial: PD + PLD = PDL


PD şi PLD vor fuziona, pentru a forma PDL – Partidul Democrat Liberal, au anunţat aseară, după o rundă de negocieri, liderii Emil Boc şi Theodor Stolojan. „Vom crea cea mai puternică forţă politică din România", a declarat Boc, adăugând că noul partid va fi afiliat popularilor europeni.

PDL va duce la capăt proiectul politic eşuat al Alianţei D.A., proiect inspirat de preşedintele Traian Băsescu, a spus liderul PD. Stolojan a precizat că ambele partide îşi vor convoca în luna ianuarie 2009 congresele pentru aprobarea deciziei de fuziune.

Noua formaţiune va elabora, în perspectiva viitoarelor alegeri, un program de guvernare eficient pentru ridicarea nivelului de trai. Săptămâna trecută, la consultările de la Cotroceni, PD şi PLD au discutat cu şeful statului rezultatele la euroalegeri şi au trecut în revistă mai multe variante politice, între care şi fuziunea.

Surse de la Palatul Cotroceni ne-au declarat că Traian Băsescu nu a recomandat explicit fuziunea, ci a solicitat ca ambele partide să formeze, alături de UDMR, un singur grup în Parlamentul European, afiliat PPE.

Boc, Stolojan şi Blaga, şefi interimari

Până la constituirea noului partid, PD şi PLD vor avea o structură de conducere de tranziţie, formată din Emil Boc, preşedinte şi Theodor Stolojan, prim-vicepreşedinte, urmând ca democraţii să mai nominalizeze un „secund", în persoana lui Vasile Blaga. Democraţii şi-au programat până la 19 decembrie o şedinţă a Colegiului Director, care va mandata negociatorii PD pentru discutarea condiţiilor de fuziune cu PLD.

La doar câteva zile, după victoria PD şi succesul nesperat al PLD în euroalegeri (28,8%, respectiv 7,78 %), secretarul general al PD Vasile Blaga a afirmat că este posibilă formarea unui partid puternic de centru-dreapta, prin contopirea PD şi PLD. Liberal-democraţii anunţaseră recent că nu sunt interesaţi de o fuziune, iar pediştii erau ferm convinşi că o nouă alianţă de tip D.A. ar fi depăşită. „Vremea alianţelor preelectorale a trecut", declarase Boc.

PD considera, aşa cum explica deputatul Ioan Oltean, că electoratul nu mai poate fi convins de alianţe, după experimentele CDR şi al A.D.A. Totuşi, ambele părţi au stabilit, încă de acum două luni, printr-un protocol, să participe la alegerile din 2008 pe liste comune.

Liberalii se aşteptau. Pelediştii, luaţi prin surprindere

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a reacţionat imediat după anunţul fuziunii, spunând că „Băsescu a ordonat, Boc şi Stolojan au executat". Orban a mai spus că liberalii se bucură şi că vor trimite o scrisoare de felicitare liderilor PD şi PLD, întrucât „lupul şi-a dat jos blana de oaie" arătând că există un singur partid liberal.

De cealaltă parte, deputatul PLD Horaţiu Buzatu a recunoscut, într-o emisiune televizată, că nu ştia de intenţia liderului formaţiunii sale. „Ambele partide l-au susţinut pe Traian Băsescu, iar noul partid format, mult mai puternic, îl va susţine în continuare", a spus şi pedistul Ioan Oltean.

»Nu ne-am născut să ne desfiinţăm. PLD nu va fi în niciun caz frate de cruce cu PD. Şi nici nu poate fi vorba de fuziuni cu niciun alt partid
from adevarul

Niciun comentariu: