sâmbătă, decembrie 08, 2007

Românii: Campioni la muncă

Românii lucrează cel mai mult în Uniunea Europeană, 46 de ore pe săptămână, cu 7,5 ore peste media europeană, arată un studiu rea­lizat de Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Bărbaţii lucrează, în medie, 48 de ore pe săptămână, fiind depăşiţi doar de bărbaţii din Grecia, care lucrează 49 de ore. Între femei, româncele muncesc cel mai mult în UE – 44 de ore, cu nouă ore mai mult decât media din cele 27 de ţări membre. Românii au cel mai mare risc de a se surmena din cauza orelor suplimentare, arată studiul Cambridge. Per ansamblu însă, femeile din ţările europene muncesc mai mult decât bărbaţii, deoarece la orele de serviciu se adaugă şi cele alocate îngrijirii familiei. De altfel, pentru femeile care lucrează part-time orele de muncă pentru care nu primesc o remuneraţie salarială depăşesc orele plătite. O femeie angajată cu jumătate de normă munceşte chiar mai mult decât un bărbat cu normă întreagă, româncele având printre cele mai scăzute rate de angajare part-time din Uniune. Domeniile în care se înregistrează cele mai multe ore de muncă sunt agricultura şi pescuitul. În Uniunea Europeană, trei sferturi din poziţiile de condu­cere sunt deţinute de bărbaţi.


NEFERICIŢI. Deşi îşi petrec cel mai mult timp la locul de muncă, satisfacţia profesională a românilor este printre cele mai scăzute din Europa, la fel ca în Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria şi Italia. Angajaţii în vârstă şi femeile care depun efort fizic au cea mai scăzută satisfacţie în viaţa profesională. Procentul românilor care riscă să aibă pro­bleme de sănătate este dublu faţă de media europeană. Potrivit studiului Universităţii din Cambridge, România se numără, alături de Bulgaria, Cipru şi Ungaria, printre ţările în care probabilitatea de a lucra într-un post care presupune efort intelectual şi care oferă posibi­litatea de a învăţa este mică. Cifrele arată că programul de muncă a crescut în ţările care au devenit recent membre ale UE, în vreme ce în celelalte state numărul orelor de lucru este în scădere.
from jurnalul

Niciun comentariu: