miercuri, decembrie 05, 2007

Ce riscuri vor pândi România în 2008

România va înregistra, anul viitor, o creştere economică de 5,5% şi o inflaţie de 4,3%, dar va fi pândită de multe pericole, cel mai mare fiind cel al deficitului de cont curent, prognozează prestigioasa publicaţie britanică The Economist, în suplimentul Lumea În 2008 - România În 2008, care va fi distribuit în numărul următor al revistei Capital.

Odată atinsă ţinta intrării în clubul UE, forţele politice din România au puţine motive să fie unite, afirmă analiştii de la The Economist, în suplimentul anual „World in 2008“. Alegerile vor domina scena politică: mai întâi cele pentru Parlamentul European, la sfârşitul anului 2007, apoi cele pentru administraţia locală, în prima jumătate din 2008 şi, în final, în noiembrie, pentru Parlamentul naţional. Rezultatul va reflecta declinul sprijinului pentru Partidul Naţional Liberal (PNL), care conduce un guvern minoritar, şi ascensiunea Partidului Democrat, fostul partener, acum în opoziţie. Publicaţia britanică avertizează asupra riscului unui derapaj mai amplu al deficitului de cont curent, care este prognozat să depăşească 13% din PIB. „Deficitul bugetar va crea şi el probleme“, consideră The Economist, care a calculat că România va înregistra, în 2008, un PIB de 185 de miliarde de dolari (249 de miliarde de dolari, calculat la paritatea puterii de cumpărare - PPP), ceea ce ar corespunde unei valori de 8.550 de dolari pe cap de locuitor (11.490 de dolari PPP).

În evaluările pentru 2008 ale revistei britanice, ţările africane apar ca având cele mai spectaculoase creşteri economice. Din acest punct de vedere, Angola se află în capul listei. Dacă însă aceste ţări au reuşit să ajungă în vârful clasamentului, se datorează unor împrejurări de natură să îngrijoreze: preţul exorbitant al petrolului, care nu va rămâne astfel pe vecie, şi un punct de plecare foarte coborât, ceea ce arată că aceste ţări au intrat de puţină vreme „în cursă“ şi că este posibil să nu poată menţine trendul pe care află acum. Mai există şi alţi performeri de top, cu impresionante poveşti de succes. Astfel, constructorii, fermierii şi finanţiştii din Panama prosperă, în vreme ce Canalul este o sursă sigură de bani. La fel cum, atraşi de industria textilă şi de turism, investitorii străini pompează miliarde de dolari în Vietnam. Iar apoi este China, de departe cel mai proeminent performer în această ligă, în care este o onoare să te clasezi. În 2008, China va injecta în economia mondială mai mult decât orice altă ţară (mai precis, cât Satele Unite, Japonia şi India la un loc!). Acesta este unul dintre motivele solide de optimism pentru perspectivele economiei globale, într-un an care va fi, probabil, dominat de incertitudini financiare.
from capital

Niciun comentariu: