sâmbătă, ianuarie 26, 2008

COREEA DE NORD DOREŞTE ÎNCHEIEREA UNUI TRATAT DE PACE CU SUA

Cotidianul oficial nord-corean a anunţat sâmbătă intenţia Coreei comuniste de a semna cât mai rapid un tratat de pace cu Statele Unite ale Americii. „Încheierea rapidă a unui acord de pace ar permite schimbarea relaţiilor de beligeranţă dintre Republica Populară Democratică a Coreei şi Statele Unite în relaţii paşnice, fondate pe încredere, pentru a asigura o pace durabilă şi stabilitatea în peninsulă”, a adăugat publicaţia.

Războiul din Coreea din perioada 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistiţiu, care nu a fost niciodată urmat de un tratat de pace. Pentru semnarea unui astfel de tratat este nevoie atât de semnătura SUA, cât şi de cea a Chinei, şi ea parte a conflictului corean de la jumătatea secolului trecut. Statele Unite au precizat de mai multe ori că participarea lor la un tratat de pace între cele două Corei şi normalizarea relaţiilor cu Coreea de Nord depind de progresele înregistrate de Phenian în vederea denuclearizării, proces marcat de un impas.

Antena3.ro

PORTRETE ALE MARILOR DICTATORI TRONEAZĂ ÎNTR-UN HOTEL DIN BELGRAD

Ofertă specială pentru clienţii unui hotel din Belgrad. Turiştii pot avea parte de un sejur alături de marii dictatori ai lumii. Printre aceştia se numără Adolf Hitler, Fidel Castro sau Nicolae Ceauşescu, ale căror portrete îi vor întâmpina în fiecare cameră. Portretele celor mai controversaţi lideri mondiali, din trecut sau prezent, tronează în camerele hotelului numit chiar Domnul Preşedinte. Cele 61 de camere ale hotelului au fost „decorate” cu astfel de portrete. Clienţii pot alege să stea în cameră cu Ceauşescu, Stalin, Tito, Fidel Castro sau Hitler.

Pentru fostul lider nazist, însă, cererea este cea mai mare. „Apartamentul 511, cu portretul lui Hitler, este rezervat până la sfârşitul anului. O agenţie de turism slovenă a închiriat deja apartamentul pentru Anul Nou”, declara Dragan Zabunovic, proprietarul preşedintelui. Preţul unei camere în hotelul Domnul Preşedinte variază între 133 şi 444 de euro.

Antena 3

Viorel Cataramă vrea să cumpere Rapidul

Anunţul plecării lui George Copos de la cârma Rapidului a provocat un adevărat cutremur pe scena fotbalistică din ţară noastră. De la Marian Iancu la Nicu Gheară, mai mulţi oameni de afaceri s-au declarat interesaţi de a prelua pachetul majoritar de acţiuni al clubului giuleştean. Din câte se pare însă, favorit în acest moment este omul de afaceri Viorel Cataramă, senator în perioada 1996-2004.

Miliardarul a ţinut să precizeze că este hotărât să negocieze cu George Copos şi să devină noul patron al Rapidului, în condiţiile în care actualul finanţator al alb-vişiniilor va merge până la capăt cu anunţul de a se retrage din fotbal. „Problema e dacă domnul Copos chiar vorbeşte serios, lucru de care eu mă cam îndoiesc. Dacă, totuşi, aşa stau lucrurile, eu pot oricând să avansez o ofertă concretă, dar asta după ce vom face un audit ca la carte, pentru că Rapid nu e listat pe bursă şi nu e clară situţia sa financiară”, a declarat Viorel Cataramă pentru cotidianul Cancan.

„Un business cu vreo nouă cifre”

În vârstă de 52 de ani, Cataramă este proprietarul unei cunoscute firme de mobilă din ţara noastră şi a fost în perioada 1992-1996 preşedinte al Federaţiei Române de Tenis. Actualmente, este membru PNL, partid al cărui vicepreşedinte a fost în perioada 1993-1996 şi în 2002. Deşi nu a ţinut să precizeze suma pe care este dispus să o ofere pentru achiziţionarea Rapidului, afaceristul dă un indiciu: are 8 zerouri. „Trebuie văzut dacă domnul Copos e dispus să îl listeze el însuşi pe bursă, înaintea vânzării, sau îl vinde ca pe o societate închisă, sunt mai multe aspecte de ordin tehnico-financiar care trebuie analizate cu seriozitate, pentru că vorbim de un business cu vreo nouă cifre. Per total, însă, eu sunt pregatit să cumpăr Rapidul de la el, dacă îl vinde”, a conchis Cataramă.


Foto: CANCAN

Taxa auto, aplicabilă şi vehiculelor deja înmatriculate


Noua varianta prezentată de Guvern conţine o prevedere care provoacă noi controverse legate de sfera de aplicabilitate a taxei.

Ordonanţa de Urgenţă privind noul sistem de calcul al taxei auto dată recent publicităţii de Guvern are toate şansele să bulverseze complet întreaga piaţă auto. Şi ne referim atât la piaţa de vehicule noi, cât şi la cea second-hand.

Primul lucru care atrage atenţia odată cu parcurgerea documentului este schimbarea titulaturii din „Taxă de primă înmatriculare a vehiculelor” în „Taxă de poluare pentru autovehicule”. Acest mic detaliu care, în accepţiunea ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, înseamnă că este vorba despre o taxă de mediu şi nu de una fiscală, ascunde şi o interpretare mai puţin plăcută pentru toţi actualii sau viitorii posesori de automobile. Mai exact, dispariţia menţiunii „primă înmatriculare”, adăugată la o declaraţie bulversantă a ministrului din urmă cu câteva zile – „Nu există taxă de primă înmatriculare” – şi la litera b a articolului 4 din noua Ordonanţă care menţionează că „Obligaţia de plată a taxei intervine la înregistrarea modificării unui autovehicul în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor” (DRPCIV) poate însemna că birul va trebui plătit la fiecare tranzacţie, inclusiv la cea a unei maşini deja înmatriculate în România.

Intrigaţi de această nouă eroare de proporţii, am încercat să o lămurim cu ajutorul unor persoane avizate. Preşedintele ACAROM, Constantin Stroe, admite că paragraful poate fi interpretat şi ca o taxare a tuturor tranzacţiilor însă consideră că, mai degrabă, Guvernul a dorit să reglementeze eventualele schimbări de componente înseriate (motor, caroserie) care pot duce la schimbarea caracteristicilor maşinii. Şeful Serviciului Înmatriculări, comisarul şef Florin Rădulescu, ne-a declarat că „a sesizat această problemă”, dar că lămuririle vor apărea abia peste 90 de zile, odată cu publicarea normelor de aplicare ale Ordonanţei. În accepţiunea comisarului, deşi nu este menţionat clar, paragraful se referă la modificările enunţate şi de Constantin Stroe.

Cu toate acestea rămâne un semn de întrebare în privinţa adevăratelor intenţii ale Guvernului. Una dintre observaţiile Comisiei Europene se referea exact la discriminarea dintre tranzacţiile cu second-handuri româneşti, care nu sunt taxate, în timp ce pentru maşinile venite din UE se datorează taxa. Ordonanţa a fost trimisă în această formă şi Comisiei este foarte posibil ca şi oficialii de la Bruxelles să fi înţeles exact ce am înţeles şi noi. Că vor fi taxate toate tranzacţiile, eliminându-se astfel discriminarea. Aşa se explică, probabil, „laudele” comisarului european pentru taxe şi impozite Laszlo Kovacs, despre care vorbeşte cu încântare Varujan Vosganian. De altfel, ministerul de Finanţe a evitat un răspuns clar la întrebarea Capital dacă se vor taxa sau nu tranzacţiile cu second-hand-uri gata înmatriculate şi ne-au trimis să ne lămurească cei de la înmatriculări.

Pe de altă parte, chiar dacă este vorba numai despre modificări asupra vehiculelor, Ordonanţa dă loc intrării în circulaţie a unor vehicule foarte vechi, deci cu taxă redusă, asupra cărora se fac ulterior modificări. Tot la capitolul greşeli flagrante trebuie menţionată şi scutirea de la plata taxei a fundaţiilor, ajungându-se astfel în situaţia din trecut când nu puteau fi înmatriculate vehicule mai vechi de opt ani decât în acelaşi mod. Şi atunci piaţa a fost inundată de maşini vechi sosite pe astfel de filiere.
from capital.ro

O bere = 0,2 grame/litru alcool în sânge = adio permis

Poliţiştii bucureşteni le-au pus gând rău şoferilor care se urcă la volan sub influenţa băuturilor alcoolice sau care nu şi-au încheiat poliţa de asigurare obligatorie RCA.

Agenţii de circulaţie stau cu ochii şi pe cei care blochează traficul mijloacelor de transport în comun, aceştia riscând chiar pedeapsa cu închisoarea. Astfel, în noaptea de joi spre vineri, în doar trei ore, au fost controlaţi peste 250 de şoferi, dintre care doi s-au ales cu dosare penale, şase au rămas fără permise de conducere şi 110 au fost amendaţi sau au rămas fără talonul maşinii pentru că nu aveau asigurarea auto obligatorie.

„Cei mai mulţi nu ştiu că un pahar cu bere (de aproximativ 240 de mililitri) înseamnă echivalentul a 0,2 grame/litru de alcool pur în sânge şi că în acest caz rămân fără permis pentru o perioadă de 90 de zile. Cei care beau mai mult, cum ar fi 400 de mililitri de vin, strâng în sânge 0,8 grame/litru de alcool pur şi riscă până la 5 ani de închisoare“, au precizat poliţiştii care au participat la razie.

„Cu această ocazie s-a ales cu dosar penal şi o şoferiţă de 21 de ani, din judeţul Ialomiţa, care a blocat intersecţia străzilor Dr. Felix cu Constantin Caracaş, după ce a staţionat mai bine de o oră pe linia de tramvai. Ea riscă acum de la 3 luni la 2 ani de închisoare“, a declarat unul dintre agenţii de circulaţie.
from evz.ro

L-ati omorat pe Ceausescu dar il vreti pe Gigi Becali





Omagiu


Pe vremea lui Ceausescu nu se mai certau atita presedintele cu premierul, nu exista somaj, nu pica Bursa, iar cursul leu/euro era perfect stabil – 0 lei la nici gind de euro. Dar nu dintr-o perspectiva nostalgica ii aducem azi un vibrant omagiu Tovarasului. Asa cum ne-a invatat insusi iubitul Conducator, privim neabatut spre viitor (iaca rima!), nu spre trecut. Astazi, cu indreptatita mindrie patriotica, putem afirma: Ceausescu era vizionar. Ceausescu a avut dreptate.

Intr-o maniera stralucita, Geniul Carpatilor a anticipat citeva trend-uri contemporane – din zona ecologista, dar si spiritualista; din domeniul administratiei publice, dar si din cel al managementului privat. Ne taia lumina, apa si caldura. Astazi, toata lumea e de acord ca trebuie sa economisim resursele atit de pretioase ale planetei. E limpede ca trebuie limitate si emisiile de gaze rezultate din consumul de hidrocarburi. Ceausescu a rezolvat problema simplu: cartele la benzina, doar pentru un plin pe luna. La fel si cu problemele din trafic – pacostea noastra de zi cu zi. Pe vremea lui, iarna, era interzisa circulatia pina primavara. In restul anului, duminica, circulau cind numerele cu sot, cind alea fara sot. De asemenea, in domeniul reciclarii materialelor refolosibile s-au facut pasi importanti: de la soimii patriei pina la angajatii din institutele de cercetare, toata lumea era obligata sa colecteze hirtie, sticle goale si fier vechi. Sigur, se poate spune ca, printr-o politica dementa, a desfigurat Capitala. Dar, pe urmele acestui inspirat exemplu demolator, uitati-va ce mindre orori urbanistice se infaptuiesc azi in Bucuresti. Se vaitau romanii ca gasesc doar salam cu soia. Actualmente sint recunoscute pe plan mondial virtutile nutritive ale produselor pe baza de soia. Tot pe plan mondial, exista o sustinuta ofensiva impotriva fumatului. In Epoca de Aur, campania de prevenire mergea la radacina raului: se fuma mult mai putin sau deloc, ca nu erau tigari la chiosc. Erau interzise cu desavirsire si avorturile, la fel cum cer astazi diverse grupari religioase, la fel ca-n anumite state din Uniunea Americana. Ei, si ce daca ne convoca la manifestatii gigantice de 23 August, construite in jurul unui mare fals? Pe 1 Decembrie 2007, cam 100.000 de cetateni au umplut de bunavoie Piata Unirii, pentru a proslavi o constructie metalica, luata drept brad. Acum doua decenii se organizau cozi la orice, peste tot. Nu erau decit o bine venita repetitie pentru calcatul pe picioare din fiecare supermarket contemporan. Da, Ceausescu a avut dreptate.

Ar mai fi o singura chestie, nimica toata. Libertatea. Lipsea cu desavirsire pe vremea Cirpaciului Conducator. Acum se gaseste din plin, la pret de dumping, continuind sa se devalorizeze. Vom remedia si aceste mici lipsuri, stimati tovarasi si dragi manageri, pe masura trecerii Romaniei de la comunism la societatea postmoderna multilateral neoliberalizata. In prag de Mare Sarbatoare, ne angajam solemn: fara a-l uita pe I.L. Caragiale, secolul XXI romanesc se va construi inevitabil sub semnul lui Nicolae Ceausescu si Francis Fukuyama.

„Noi in fiecare zi ne gindim – si acum am format si o comisie care studiaza felul cum o sa arate Romania in anul 2000. Incadrati-va si dumneavoastra si scrieti cum va arata. A, sigur, daca dumneata o sa spui «Ce, domnule, in anul 2000 va mai fi comunism, va dispare deosebirea, toata lumea va fi o apa si un pamint…»; sigur ca sint si asemenea conceptii si teorii. Desi, cine analizeaza de pe o pozitie intr-adevar stiintifica vede ca toate drumurile merg, totusi, spre societatea aceasta unde omul va fi si liber, dar va duce si o viata fara stapin, fara asupritor.“ (Din stenograma vizitei tovarasului NICOLAE CEAUSESCU la Casa Scriitorului de la Mangalia de Nord si Neptunt, 4 august 1971.)
from catavencu.ro

Româncă de 14 ani, cumpărată de un reporter britanic sub acoperire


LONDRA / 23:28, 25.01.2008

Un reporter britanic sub acoperire a reuşit să cumpere o adolescentă româncă în vârstă de 14 ani, cu numai 800 de euro, de la proxeneţii ei din Iaşi.

Reporterul a cumpărat fata, pe nume Monica, de la două femei-proxenet pe care le-a întâlnit la o benzinărie din Iaşi, unde mersese să facă o investigaţie privind traficul de persoane, relatează Daily Mail, în ediţia electronică, prezentând întregul şir al evenimentelor.

Remarcând ignoranţa poliţiei, care a trecut prin apropiere în timpul tranzacţiei, reporterul povesteşte cum, în urma unei consultări rapide a proxeneţilor cu "proprietarul" fetei, venit la faţa locului într-o maşină marca BMW cu geamuri fumurii, a reuşit să o cumpere pe aceasta în schimbul sumei de 800 de euro, pentru a o duce în Marea Britanie.

După realizarea "tranzacţiei" şi după ce s-a îndepărtat de zona în care a avut loc aceasta, reporterul i-a dezvăluit fetei că nu o va duce în Marea Britanie, ci la un centru special pentru victimele traficului de persoane, lovindu-se de nemulţumirea acesteia, manifestată prin plânsete şi ţipete.

Potrivit afirmaţiilor sale, Monica a fost vândută de familia ei traficanţilor la vârsta de nouă ani. Aceştia au vândut-o apoi unei alte bande, care a dus-o în Bucureşti, unde a fost obligată să se prostitueze. Nemulţumită însă de tratamentul primit, fata a fugit şi a fost primită într-un centru pentru copii ai străzii şi prostituate, unde a fost abuzată de băieţi şi a fost nevoită să plece.

Potrivit Daily Mail, în Marea Britanie, 75 la sută dintre bordeluri oferă fete din Europa de Est, în timp ce zeci de site-uri îmbie la servicii sexuale oferite de numeroase tinere.

Înainte de a pleca spre România, povesteşte reporterul, a postat pe un site numit EUrotica un anunţ privind tinere est-europene care oferă sex neprotejat şi la preţuri mici, primind în decurs de două ore 400 de cereri, totalizând suma de 40.000 de lire sterline, iar în decurs de o săptămână peste 1.000 de e-mailuri şi telefoane. Unii dintre bărbaţi, afirmă reporterul, întrebau dacă există şi fete mai tinere de 18 ani.

Continuându-şi investigaţia, reporterul a aflat, din dialogurile sale cu un traficant pe nume Ştefan, care a fost încarcerat pentru scurt timp la Bucureşti pentru trafic de persoane, cum vinde acesta fete unor reţele străine care le livrează apoi bordelurilor britanice.

Acesta povesteşte cum îşi alege victimele, interesându-se de familie şi situaţia financiară a acestora, pentru ca rudele să nu vină ulterior să le caute. În cazul în care acestea refuză să se prostitueze sunt ţinute izolate într-o casă, unde sunt obligate să facă acest lucru.



Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 25.01.2008 la ora 22:27

vineri, ianuarie 25, 2008

Ciocolata cu gust de nanoparticule

Ciocolata, ketchupul sau apa purificata sint printre primele alimente care vor profita de nanotehnologii. Efectele asupra organismului nu se cunosc inca, cercetarile toxicologice fiind abia la inceput.

Dupa ce a revolutionat domeniile informaticii, telecomunicatiilor si medicinei, nanotehnologia incepe sa cocheteze si cu industria alimentara. Desi se anunta drept ingredientele nelipsite ale viitorului, particulele liliputane din alimente nu sint pe placul consumatorilor, dar nici al toxicologilor. Acestia atrag atentia ca nu exista inca suficiente teste asupra efectelor „nanoalimentelor“ asupra organismului, pentru a da unda verde produselor bazate pe nanotehnologii.

Masurind a miliarda parte dintr-un metru, nanoparticulele si-au gasit destul de iute locul in industria alimentara internationala. Ciocolata pentru slabit, ketchupul, uleiul, ceaiul chinezesc si bauturile energizante incluzind coenzima Q10 (utila pentru regenerarea celulelor) sint doar citeva exemple oferite de ziarul german „Die Welt“ intr-un articol dedicat riscurilor introducerii nanoparticulelor in hrana de zi cu zi. Aplicatiile „nano“ functioneaza la fel de bine si pentru suplimentele alimentare de genul capsulelor cu dioxid de siliciu, magneziu si calciu.

„Ma nemultumeste faptul ca nu s-a publicat aproape nici o cercetare dedicata efectelor nanoparticulelor din alimente“, spune toxicologul Rolf Hertel, citat de „Die Welt“. La fel de rezervata se arata si Patricia Cameron de la Liga Germana pentru Protectia Mediului si a Naturii: „Cred ca nanoparticulele nu au ce cauta in alimente atita vreme cit nu au fost lamurite riscurile“. Publicatia germana aminteste ca nici consumatorii nu sint atrasi de noile alimente. Astfel, 84 de procente dintre germani refuza sa consume alimente „imbogatite“ cu nanoparticule ce tin hrana proaspata, potrivit unui studiu al Institutului German pentru Evaluarea Riscurilor.

Un risc important al folosirii nanotehnologiei in industria alimentara consta in faptul ca substantele reduse la dimensiuni „nano“ isi modifica proprietatile. Astfel, un experiment recent a demonstrat in ce fel plaminii cobailor se inflameaza cind sint hraniti cu dioxid de titan de dimensiuni de 20 de nanometri, ceea ce nu se intimpla in cazul particulelor mai mari. Aceasta substanta este introdusa in pasta de dinti pentru albirea dintilor. O alta problema invocata de toxicologi este versatilitatea buclucaselor particule care ajung in singe, unde „se poate intimpla sa fie asimilate nu doar de fagocite, dar si de alte tipuri de celule“, potrivit unui raport elvetian, citat de „Die Welt“.

Conferentiarul Nastasia Belc, directorul general al Institutului de Bioresurse Alimentare din Bucuresti, spune ca nu e cazul sa ne ingrijoram atit de mult in fata nanotehnologiilor. „Alimentele compuse din nanoparti-cule nu sint neaparat ceva rau. Compozitia lor e similara cu cea a emulsiei de frisca sau de maioneza. Particulele mai mici dau un gust mai fin produselor. Aromele la dimensiuni nano, de pilda, se pastreaza pentru mai multa vreme in aliment“, explica specialista.

Ea mai spune ca acest gen de alimente va mai astepta citiva ani pina sa intre in Romania, deoarece tehnologia se afla abia in faza de cercetare si este extrem de scumpa. „E clar ca avem de-a face cu o tehnologie a viitorului. In prezent, nanoparticulele si-au dovedit utilitatea in alte domenii, cum este cazul senzorilor electrochimici“, exemplifica Belc.

Unul dintre rarele produse alimentare comercializate deja pe piata autohtona este „apa cu argint coloidal“, importata din Serbia. Directorul companiei distribuitoare, Petru Udovita, spune ca „nu este vorba despre un medicament, un panaceu universal“, dar ca, in combinatie cu medicamentatia clasica, apa poate deveni extrem de benefica. „Ionii pozitivi de argint au dimensiuni de un nanometru. Prin absorbtie, intra in organism si migreaza in toate organele, actionind ca un magnet care stringe in jurul sau toate elementele nocive“, explica Udovita. Chiar daca medicina clasica e sceptica, el lauda virtutile ionilor de argint suficient de mici pentru a penetra membrana virala (a virusilor gripali, de pilda). Mai mult, „cercetarile de laborator au demonstrat ca produsul poate distruge bacteria Escherichia coli, vinovata pentru majoritatea infectiilor urinare si renale“, spune Udovita.

  • Vaccinuri si ambalaje alimentare cu nanoparticule

Specialista italiana Anne Theobald, de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, a prezentat la o conferinta din toamna cinci directii ale aplicatiilor nanotehnologiei in industria alimentara. Trendul cel mai vizibil este cel al „alimentelor functionale“, tip de produse la care se adauga nanocapsule cu substante nutritive. Aromele si textura mincarii vor depinde tot mai mult de nanotehnologii, tot mai cautate si in producerea pesticidelor, a ambalajelor si chiar a vaccinurilor pentru animale.

from cotidianul

Un post de radio pirat din Dâmboviţa transmitea manele pe frecvenţa aviaţiei

Un post de radio pirat care transmitea manele pe frecvenţa aviaţiei a fost descoperit de poliţişti la o familie din comuna dâmboviţeană Corneşti, anunţă NewsIn. Trei membri ai familiei respective aveau deja întocmite dosare penale pentru pentru emitere de programe radio fără licenţă.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dâmboviţa, împreună cu specialişti din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Bucureşti au descins, joi, la domiciliul unei familii din comuna Corneşti, în baza unei autorizaţii de percheziţie, întrucât aveau date certe că aici funcţionează un post de radio pirat, transmite corespondentul NewsIn.

Salvati Opera Romana de "directorul manelelor"!


Madalin Voicu spune ca la alte Opere nu s-ar fi permis „o golanie” ca filmarea de manele in sala si crede ca directorul Arbore ar trebui destituit.


In urma articolului aparut miercuri in EVZ, Opera Nationala Bucuresti a decis sa faca publice rezultatele anchetei interne privitoare la filmarea in urma cu un an, in incinta institutiei, a unui videoclip cu manelistul Sorin Copilul de Aur.

In replica, directorul a dat vina pe subordonatii sai, care i-ar fi prezentat niste preavize care pareau in regula: Teodor Visalom, director tehnic, Iustina Cotet, director economic, si Marcela Petridean, jurist. EVZ a prezentat exclusiv contractul de inchiriere, purtand semnatura directorului general, Catalin Ionescu-Arbore, pentru suma de 500 de lei.

Prin urmare, directorul a „contrasemnat” documentul. Fiindca directorul tehnic si cel economic nu mai sunt in functie, „tapul ispasitor” gasit de Arbore este consiliera juridica a institutiei, Marcela Petridean, care va fi sanctionata pentru „neglijenta in serviciu”.

Contactati de EVZ, toti ceilalti semnatari ai contractului infirma insa spusele lui Arbore. Ei declara ca au semnat, obligati fiind de functia pe care o aveau, hartiile puse in fata de directorul general si ca acesta este singurul care a negociat si tratat cu manelistul. Niciunul nu-si aminteste sa-l fi vazut vreodata pe Dan Bursuc, impresarul Copilului de Aur, si nu stie cum arata acesta.

Un trio “formidabil”

Pana in vara anului trecut, directorul general Arbore, directorul tehnic Teodor Visalom si directoarea economica Iustina Cotet erau prieteni nedespartiti si au incheiat multe contracte impreuna. O parte dintre acestea fac obiectul unei anchete a Politiei Economice aflata in desfasurare, despre care “Evenimentul zilei” a scris in luna decembrie. Acum o jumatate de an, relatia celor trei s-a degradat, iar Cotet si Visalom au fost schimbati de Arbore pentru “incompetenta si ineficienta”, dupa cum el insusi ne-a declarat, desi tot Arbore ii alesese si numise.

Singurul membru al nefastului trio ramas in functie este directorul general Catalin Ionescu-Arbore, care in momentul de fata refuza sa-si asume responsabilitatea pentru gafa comisa prin acel contract. Cel care l-a propulsat in functie pe Arbore, ministrul Adrian Iorgulescu, continua sa-l “cocoloseasca” si, in loc de a-i cere demisia de onoare, s-a multumit doar sa-i “atraga atentia” si sa-l roage pe viitor sa fie mai atent.

„Prefera sa se ascunda”

„Contractul a fost negociat si aprobat de Dan Visalom, directorul tehnic al ONB de la vremea respectiva. Directorului tehnic i s-a cerut deja demisia, la finele stagiunii trecute, pentru fapte similare”, afirma Arbore in declaratia de presa.

Ieri, Liana Sega, purtatoarea de cuvant a lui Arbore a repetat aceste afirmatii si a sustinut ca nu s-a contrazis niciodata in declaratii, ci e numai o problema de interpretare. Directorul de comunicare mai sustine ca trei persoane din Opera - casiera Tatiana Toma, contabila-sefa Mihaela Iordache si jurista Marcela Petridean - au dat declaratii scrise ca singurul vinovat pentru incident este directorul tehnic Visalom, care poarta intreaga raspundere.

Fostul director tehnic se numeste de fapt Teodor Visalom si este in prezent sef de productie in Opera. Contactat de EVZ, acesta a spus: „Cel care a negociat direct cu manelistul a fost directorul Arbore. Ar fi trebuit sa iasa el, personal, cu o declaratie, probabil ca prefera sa se ascunda in momentul acesta. Dovada a respectului fata de oamenii cu care a lucrat e ca nici nu mai imi stie numele corect”.

„Singurul vinovat e directorul”

In prezent, Iustina Cotet lucreaza ca director administrativ la Institutul Cultural Roman. „Suma este intr-adevar modica, dar imi asum vina ca am considerat-o doar o chirie fixa, am scapat din vedere aspectele logistice si de imagine. Suma mica reflecta chiria pentru o ora, nu importanta spatiului, care nu-i data de durata sau de suprafata”, spune Cotet.

„Directorul Arbore este cel care a negociat cu Dan Bursuc. Situatia creata arata clar un management defectuos. Singurul vinovat nu poate fi decat Arbore, manelistul Dan Bursuc spune adevarul”, precizeaza Iustina Cotet.

Bursuc: „M-am inteles atat de bine cu domnul Arbore”

Singura persoana care va fi sanctionata de Opera in acest caz este jurista Marcela Petridean, pentru „neglijenta in serviciu”. „Nu am fost invitata la nicio negociere. Am fost solicitata la mare graba sa-l semnez, iar acum mi s-a reprosat ca este prea superficial, are prea putine clauze. Sa ne ajute Dumnezeu pe toti”.

Dan Bursuc a subliniat intr-o declaratie: „N-as dori ca acest scandal sa-l afecteze pe omul cu care m-am inteles atat de bine, directorul Catalin Arbore”. Manelistul contraataca afirmand ca incepe sa-l suspecteze de „discriminare” pe ministrul Adrian Iorgulescu, care ar fi la originea acestor probleme.

FARA DISCRIMINARE

Iorgulescu: „I-am atras atentia lui Arbore”

„Am avut o discutie cu domnul Arbore, i-am atras atentia si l-am rugat sa evite aceste manifestari si sa vada personal care este obiectul contractelor pe care Opera le incheie, pentru ca mi-a spus ca nu a stiut ca este vorba despre o asemenea manifestare. In ceea ce priveste legalitatea, nu am ce sa-i reprosez. Este o problema de oportunitate. Nu vorbim despre discriminare pentru anumite genuri muzicale sau persoane, ci de faptul ca greutatea culturala a institutiei nu cadreaza cu asemenea filmari”, a declarat ministrul culturii, Adrian Iorgulescu.

DERIZORIU

Voicu: „Ministrul trebuia sa-i ceara demisia”

„S-a creat un precedent care lezeaza prestigiul si identitatea acestei institutii. Un lacas de cultura a fost adus in derizoriu. Maine ne trezim ca vin unii pe scena si dreseaza foci sau filmeaza femei goale. Presupun ca a existat un interes, o spaga. Credeti ca la Operele din Cluj, Timisoara, Brasov s-ar fi permis o astfel de golanie? Daca asa ceva s-ar fi intamplat la Viena, cred ca i-ar impusca pe responsabili, nu i-ar sanctiona. Este o palma pe obrazul si asa patat al culturii romanesti. Ministerul Culturii si ministrul Iorgulescu nu au avut o pozitie verticala. Iorgulescu trebuia, din respect pentru fotoliul pe care-l detine, sa ceara imediat demisia lui Arbore”, a declarat, pentru EVZ, violonistul Madalin Voicu.

from evz

Populismul umflă preţul gazului


Traseul conductei South Stream nu este încă bătut ...
În timp ce ţările vecine au ştiut să-şi negocieze cu Rusia aprovizionarea cu energie, România a pierdut pasul .

Populismul ridicat la rang de politică de stat păgubeşte România, care riscă să iasă cu totul de pe harta energetică a Europei.

În timp ce Bucureştiul s-a pus de-a curmezişul Rusiei, speculând sensibilităţile trecutului, ţări confruntate cu acelaşi tip de probleme şi cu o poziţie geostrategică mai puţin favorizată decât România au reuşit prin politici mai pragmatice să se aprovizioneze cu gaz şi petrol ruseşti la preţuri avantajoase pentru cetăţenii lor.

România încă ar mai putea să fie distribuitor atât pentru hidrocarburile din Rusia, cât şi din statele din Asia Centrală, dar nu dă semne că e conştientă de acest avantaj şi mizează totul pe proiectul Nabucco.

Bulgaria, Grecia şi Serbia au ştiut să speculeze, şi în avantajul lor, dorinţa Rusiei de
a-şi extinde reţelele de dis­tribuţie a hidrocarburilor spre Europa Centrală şi de Sud. Guvernul bulgar s-a ală­tu­rat, săptămâna trecută, pro­iectului ruso-italian South Stream. Deşi parte şi la cel concurent, susţinut de Uniunea Europeană şi Statele Unite (Nabucco), Bulgaria nu a fost sancţionată de Bruxelles pentru demersul său.


România ar mai avea 10% şanse, dat fiind că rutele


South Stream se negociază încă. Cu o capacitate de transport anuală de 30 miliarde de metri cubi de gaz, conducta South Stream va trece pe sub Marea Neagră, va intra în Europa prin Bulgaria, iar de acolo se va îndrepta către Italia, prin Grecia sau România, Ungaria şi Austria. Deoarece Bucureştiul nu s-a arătat interesat, pe final au intrat sârbii în joc.


Vecinele noastre, mai pragmatice


Dacă Moscova doreşte acum să dea o lovitură mortală proiectului concurent, traseul optim ar fi cel care se bifurcă din Bulgaria spre România, Ungaria Cehia, Italia, Austria şi Serbia, adică exact ruta pe care ar fi urmat-o şi Nabucco. Nici celelalte state central-europene nu s-au ferit de cooperarea economică cu Rusia, dacă aceasta s-a dovedit a fi avantajoasă.

În Cehia, de pildă, firma de gaze naturale Vemex a semnat un contract cu Gazexport, o unitate a Gazprom, pentru livrarea de gaze naturale. Şi în Estonia, Letonia, Lituania – ţări care au şi în prezent o relaţie politică dificilă cu Moscova – Gazprom intenţionează să construiască un depozit de gaze naturale. Caută însă şi rute alternative pentru conducte, pentru a evita dependenţa de tranzitul tradiţional din aceste state.

În Ungaria, Gazprom a câştigat acţiuni ale companiilor de gaze naturale şi de energie, în 2006, în schimbul acordării companiei germane E.ON a unei părţi din terenurile Yuzhno-Russkoye din Serbia. Gazprom şi ungarul MOL au format o companie care să studieze o eventuală expansiune a conductei de gaze Blue Stream, care duce gazul din Rusia în nordul Turciei. Cât priveşte Grecia, preşedintele Putin a anunţat că Atena este şi ea interesată să participe la construcţia South Stream şi este parte şi la oleoductul Burgas-Alexandopolis.
Ce şanse mai are Nabucco?


Deşi Uniunea Europeană susţine că gazoductul Nabucco face parte din strategia de securitate energetică neatârnată Rusiei, analiştii economici susţin că realizarea magistralei South Stream scade considerabil şansele proiectului european. Costurile acestui gazoduct, cu o lungime de 3.300 kilometri, se ridică la aproximativ 4,6 miliarde de euro.

Dacă lucrările ar începe în acest an, ar fi operaţional în 2011 şi ar urma să transporte gaze naturale din Azerbaidjan şi Kazahstan, traversând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria, până în Austria. Analiştii susţin că doar cu gazul azer şi kazah proiectul nu este rentabil economic. UE încearcă să atragă şi Iranul, dar se loveşte de embargoul american.

Expertul american Steve LeVine, corespondent pe probleme energetice pentru "The Wall Street Journal" şi "The New York Times", a declarat pentru NewsIn că, după ce Bulgaria şi Serbia au bătut palma cu Rusia pentru South Stream, proiectul Nabucco a primit o lovitură se­rioasă. "N-aş spune că Nabucco e mort, dar este branşat la aparate", a subliniat LeVine.

Bulgaria, „puntea" către noua Rusie "România trebuie să devină o punte către noua Rusie", declara preşedintele american George W. Bush (foto), la 23 noiembrie 2002, în faţa a mii de români adunaţi în Piaţa Revoluţiei. După ce entuziasmul a trecut, politicienii de la Bucureşti nu au ştiut cum să pună în practică îndemnul liderului de la Casa Albă. Lucru reuşit de vecinii de la sud. La şase ani de la apariţia curcubeului, se dovedeşte că rolul de punte către Rusia îl joacă Bulgaria, şi nu România.
from adevarul.ro

Adrian Severin: Atitudinea lui Băsescu în cazul Nicolai este criticată în Parlamentul European

Eurodeputatul PSD, Adrian Severin, a susţinut azi că atitudinea preşedintelui faţă de Norica Nicolai este criticată în Parlamentul European şi a sugerat că în raportul de ţară pot fi introduşi termeni "extrem de critici cu privire la justiţie", informează NewsIn.

"Abuzul pe care preşedintele îl comite prin atitudinea faţă de Norica Nicolai este un abuz evident, adoptând aceeaşi atitudine pe care a adoptat-o în cazul Cioroianu(...). Acest abuz pe care preşedintele îl comite, acuzându-l în acelaşi timp de abuz pe ministrul interimar al justiţiei, toate aceste lucruri sunt privite în maniera cea mai critică în PE şi în celelalte instituţii europene, ceea ce creeză o stare de spirit în general negativă, în general critică şi, evident, mai puţin călduroasă la adresa Romaniei", a comentat eurodeputatul social-democrat, referindu-se la modul în care este perceput la Bruxelles scandalul de la MJ.

from adevarul.ro

UE VA INTERZICE JUCĂRIILE DIN PUNGILE DE PUFULEŢI ŞI DE DULCIURI

Fără jucării cadou în pungile de dulciuri sau cereale - aceasta este noua măsură propusă de Comisia Europeană, care vrea să restricţioneze circulaţia în spaţiul comunitar a jucăriilor cu conţinut ridicat de vopsea cu plumb sau alte substanţe cancerigene. Oficialii europeni vor să stabilească şi un nivel maxim de plumb sau de nichel în compoziţia jucăriilor, pentru a elimina orice risc de intoxicare. De asemenea, se va lua în calcul şi metoda de ambalare a jucăriilor.

UE vrea să ia toate aceste măsuri după ce, anul trecut, peste 20 de milioane de jucării fabricate în China au fost retrase de pe pieţele internaţionale, din cauza conţinutului ridicat de plumb, dar şi a unor componente periculoase pentru sănătatea copiiilor.

Observator

1 EURO = 3,8 LEI PE PIAŢA INTERBANCARĂ

Cursul euro a ajuns la cote maxime vineri, atingând valoarea de 3,8 lei pentru un euro pe piaţa interbancară. În jurul orei 14.30, cotaţia euro în raport cu moneda naţională a atins un nou nivel maxim al ultimilor trei ani, în urma unor ordine agresive de cumpărare de valută din partea fondurilor străine, au apreciat dealerii. La ora menţionată, transferurile se efectuau la un curs de 3,8-3,83 lei/euro.

Comparativ cu nivelul din deschidere, leul s-a depreciat cu 2,18%. Depecierea leului poate fi stopată doar de o intervenţie din partea BNR. Moneda naţională a deschis şedinţa în apreciere faţă de cea europeană, la 3,7550-3,76 lei/euro. Cursul a urcat ulterior, iar cotaţia maximă atinsă a fost de 3,837 lei/euro.

Rata de referinţă publicată, vineri, de BNR, 3,7694 lei pentru un euro, a rămas aproape neschimbată faţă de cursul anunţat în şedinţa precedentă, când a fost atins un nou nivel maxim al ultimilor trei ani.

Antena3.ro

NĂSTASE DESPRE CAPITALIŞTI: "BĂIEŢII AU SPUS: BĂ, NOI ORICUM V-O TRAGEM ÎN ROMÂNIA"

Invitat joi la postul de radio News Fm , Adrian Năstase a răspuns la întrebările adresate cu expresii precum "beneficii corelative" şi "blocaje protecţioniste" amestecate cu sintagme ca "v-o tragem acolo în România", "rămân cu creditul în mână" sau "papagalii de la noi". În privinţa reprezentanţilor de la Bruxelles cărora nu le pasă de ceea ce se întâmplă în România, Năstase a început prin a spune că decizia de a lua România şi Bulgaria "înăuntru" a fost una strategică. Această decizie a fost legată şi de faptul că cele două ţări intraseră în NATO şi ar fi fost ciudat să nu fie şi în UE.

Năstase a spus că, dacă România şi Bulgaria nu intrau în UE, rămânea un spaţiu neacoperit spre fosta Uniune Sovietică. "În felul ăsta, intrând în UE, noi am lăsat deoparte toate mecanismele de protecţie pentru economia naţională, ceea ce era preţul pe care îl plăteam pentru intrarea în UE, dar nu am ştiut după aceea să obţinem beneficiile corelative care apăreau în urma intrării în UE", a arătat Năstase.

"Şi atunci, băieţii ăştia au spus: “Bă, dacă voi nu vreţi să vă uitaţi şi la sertarele alea cu bani, foarte bine. Că noi oricum v-o tragem acolo în România, că v-am trimis Carrefour, Metro, eu ştiu ce, vă vindem bunuri de larg consum, v-am trimis băncile noastre şi vă îndatoraţi acolo şi deveniţi până la urmă sclavii noştri pe o perioadă lungă de timp.

Că trebuie să plătiţi la fel ca americanii, care sunt foarte liberi, dar sunt de fapt sclavii băncilor, plătesc toată viaţa şi de asta nu au curaj să îşi înjure şefii, pentru că dacă îi dau afară de la serviciu rămân cu creditul în mână şi trebuie să se sinucidă, că nu mai au ce să facă, că dacă au luat o notă proastă că şi-au înjurat şeful nu îi angajează nimeni în altă parte", a continuat Năstase.

"Ăsta este un mecanism al unui tip de capitalism care încetul cu încetul migrează şi spre noi şi astea sunt de fapt mecanismele pe care noi, dacă nu ştim să le mai cosmetizăm (...) o să rămânem la discreţia acestor băieţi şi papagalii de la noi care nu pricep despre ce este vorba vor sta liniştiţi la soare din când în când şi se vor juca în nisip cu Monica Macovei, care când e imaculată, când e dezimaculată", a explicat Năstase.

Năstase a precizat şi că Traian Băsescu vrea "să-l radă" pe Tăriceanu, fără ca acesta să mai poată fi apărat de Parlament.
from antena3

COPILUL DISPĂRUT ÎN JUDEŢUL CONSTANŢA A MURIT DE EPUIZARE, FRIG ŞI FOAME

A murit de epuizare, de frig şi de foame şi nimeni din cei care au trecut pe lângă el când era în viata nu l-a ajutat. Bogdan, băieţelul de 9 ani dispărut din comuna Poarta Albă, a fost găsit marţi seară pe câmp fără suflare după ce rătăcise 20 de kilometri. Medicii legişti cred că micuţul a murit chiar în seara zilei în care a dispărut.

Marţi seară vestea a căzut ca un trăsnet asupra familiei lui Bogdan. Au crezut până în ultima clipă că-l vor găsi în viaţă, mai ales că veşti despre copilul lor apăreau mereu. 200 de poliţişti, 30 de voluntari şi un elicopter nu au fost suficienţi ca să-i salveze viaţa lui Bogdan. Poate mai şocant e faptul că băieţelul a cerut ajutorul unor localnici. Aceştia însă, cu un cinism fără margini, nu l-au crezut.

Poliţiştii spun că băiatul s-a rătăcit şi nu a mai găsit drumul spre casă. Astfel expică anchetatorii de ce era copilul la 20 de kilometri depărtare, nu însă şi de ce poliţiştii au trecut pe lângă el. Necropsia a confirmat că Bogdan a fost răpus de frig, foame şi oboseală. Părinţii sunt distruşi. Au sperat până în ultima clipă că îşi vor găsi copilul în viaţă. Acum, ei se pregătesc de înmormântare, iar poliţia română de încă un caz clasat.

Bogdan nu este singurul copil care se rătăceşte şi moare. Înaintea lui, au fost şi alţii. Vlad Tudor, băieţelul pierdut în Pădurea Niculiţel sau Roxana Iakab, dispărută din Hoghiz. Acestea sunt eşecuri pentru cei care anchetează astfel de cazuri, dar şi pentru societate, pentru că nu a învăţat nimic din moartea acestor copii. Nici măcar o banală lecţie de voluntariat.
from antena3

COPOS: "GATA, AM RENUNTAT!"

George CoposGeorge Copos
EXCLUSIV / GEORGE COPOS Patronul Rapidului spune ca s-a rupt ceva în relatia dintre el si clubul din Giulesti. Si e definitiv!

Jurnalele de stiri au trecut de mult, dar Copos a ramas cu ochii atintiti pe ecranul tv. Il priveste pierdut si tace. Pâna si paharul de Brunello din fata lui, din care altadata sorbea cu pofta, a ramas gol si pare ca plânge împreuna cu el. Telefonul de pe masa vibreaza încontinuu, lasând pe ecran o cifra care arata zeci de apeluri pierdute. Mai trist ca niciodata, asa era George Copos joi noapte pe la ora 23, când a decis sa-si explice pentru ProSport deznadejdea.

Domnule Copos, ati spus ca fotbalul e un capitol închis. Ce-i cu dumneavoastra?
Sunt dezamagit. Cum parca n-am fost niciodata. Este gata.

Adica va retrageti de la Rapid?!
Da, categoric! Ies din tot!

Ce înseamna asta? Vindeti clubul?
Nu stiu asta, vom vedea. Dar eu ies. Nu voi mai fi aici, la Rapid, în fotbal.

Pai si cine sa vina? Cui sa-l dati?
Stiu eu? Poate lui Iancu. Poate lui Gheara.

De ce, hotarârea asta?
Pentru ca s-a rup ceva în mine, nu mai rezist si gata.

Motivele? DNA? Presiunea suporterilor în cazul Pancu?
Nu. Este adevarat, cazul DNA m-a efectat extrem! Extrem! Dar suporterii, nu, deloc. Cu Pancu am vorbit, a fost si vointa lui Rednic, eu am facut ce au dorit ei, nici vorba de vreo presiune.

Si lasati asa, atâta pasiune, atâtea învestitii? Sunt 16 ani, totusi...
Stiu, si ma doare. Am sufletul gol, gol, credeti-ma.

Primiti zeci de mesaje, nu va convinge nimeni sa reveniti?
De asta nici nu ma uit pe ele, nu ma mai intereseaza nimic. Dezamagirea e prea mare, dar asta e viata.

Ati mai spus ca va retrageti...

Da, dar acum e definitiv. V-am spus, s-a rupt ceva!
from prosport.ro

ITALIA. PREMIERUL ROMANO PRODI A DEMISIONAT

Premierul italian Romano Prodi a demisionat. Şeful Executivului şi-a prezentat demisia în faţa preşedintelui Giorgio Napolitano, după ce senatorii italieni au decis joi seară să nu acorde votul de încredere Executivului. Numai patru voturi i-au lipsit lui Prodi ca să rămână la guvernare. Cu o zi în urmă, guvernul Prodi primise susţinerea în Camera Deputaţilor. Votul din Senat a fost însă decisiv.

Votul de joi a fost unul extrem de agitat, fiind întrerupt de mai multe ori de senatori gata să se ia la bătaie. Mai mulţi demnitari italieni s-au îmbrâncit chiar în sala de şedinţă. Demnitarii nu au mai ţinut cont de locul în care se află şi şi-au adresat vorbe grele. Cel care a iscat scandalul a fost un senator care susţine că a fost mituit să voteze în favoarea lui Prodi. Din cauza tensiunilor, votul a fost întrerupt.

SENATORII AU SĂRIT LA BĂTAIE – GALERIE FOTO

Iată reacţia opoziţiei, după ce Guvernul Prodi a picat:


Guvernul a pierdut susţinerea majorităţii senatorilor săptămâna trecută, odată cu retragerea de la guvernare a partidului condus de ministrul demisionar al Justiţiei. Este vorba despre fostul ministru Clemente Mastella, care a demisionat după ce soţia sa a fost implicată într-un scandal de corupţie.

Pentru a pune capăt crizei, opoziţia cere alegeri anticipate. Există însă şi varianta numirii unui guvern de tehnocraţi, care ar putea obţine susţinere din partea partidelor politice.

joi, ianuarie 24, 2008

PREMIERUL KOSOVAR: INDEPENDENŢA KOSOVO AR PUTEA FI PROCLAMATĂ ÎN CÂTEVA ZILE

Independenţa provinciei Kosovo ar putea fi proclamată în câteva zile. Declaraţia a fost făcută la Bruxelles, de premierul kosovar Hashim Thaci. Oficialul a precizat că provincia Kosovo este pregătită pentru independenţă, iar data proclamării va fi anunţată în curând. În plus, independenţa va fi proclamată cu sprijinul Uniunii Europene şi a Statelor Unite.

Un diplomat european sub anonimat a precizat că proclamarea independenţei ar putea avea loc săptămâna viitoare sau la mijlocul lunii februarie.

Antena 3

Copos: "Pentru mine fotbalul e un capitol închis definitiv!"

Copos dă de înţeles că se retrage din fotbal

Taguri: copos rapid

Amenintarile suporterilor rapidisti in "cazul Pancu" l-au bulversat peste masura pe finantatorul Rapidului. Cunoscut ca o persoana extrem de scrupuloasa, care isi controleaza afacerile pana la cel mai mic detaliu, George Copos s-a vazut nevoit de mai multe ori sa-si schimbe deciziile de la club dupa placul fanilor "alb-visinii". Fortat sa il ia pe Daniel Pancu, Copos pare sa se fi saturat de amestecul galeriei in politica de conducere a Rapidului si se gandeste chiar sa se retraga din fotbal, declarand pentru "Interesul Public" ca fotbalul este un capitol inchis pentru el! Mai ales ca patronul face parte din cele 10 personaje din fotbal ce se regasesc pe lista procurorilor DNA, care ancheteaza transferurile efectuate in perioada 199-2005.

"Imi pare rau, dar nu vreu sa mai vorbesc nimic despre fotbal. Nu vreau sa mai aud nimic. Va rog sa ma intelegeti si sa-mi respectati decizia. Fotbalul este un capitol inchis definitiv pentru mine!", a declarat George Copos.

"I-am zis lui Copos ca daca Pancu ajunge la Steaua nu mai intra pe stadionul Giulesti", a declarat Gigi Corsicanu, explicand cum l-a determinat pe finantatorul echipei de sub Podul Grant sa dea bani pentru transferul lui Daniel Pancu.

George Copos nu se afla pentru prima data intr-o astfel de situatie, in trecut el fiind nevoit sa-si schimbe decizia de a-l demite pe Razvan Lucescu dupa ce suporterii rapidisti au venit la biroul sau de la Crowne Plazza si l-au amenintat, iar recent a refuzat o oferta extrem de avantajoasa pentru muntenegreanul Bozovici, tot de teama galeriei. Astfel, patronul "alb-visiniilor" pare sa se fi saturat de amenintarile fanilor si mai ales de imixtiunea liderului lor Gigi Corsicanu in conducerea echipei, gandindu-se tot mai serios sa ia o masura radicala, chiar si retragerea din fotbal.

from rapidisti.ro

Românii sunt cei mai generoşi băutori de bere din Europa (studiu)

Românii sunt cei mai generoşi băutori de bere din Europa, peste 91 la sută dintre aceştia fiind gata să ofere o bere unui prieten fără să aştepte alta la schimb, reiese dintr-un studiu privind preferinţele europenilor în materie de consum de bere şi băuturi alcoolice, realizat de compania independentă de marketing şi consultanţă 'Added Value' şi iniţiat de SABMiller.

Potrivit studiului, românii sunt primii din Europa care ar 'face cinste' cu o bere chiar dacă ştiu că gestul nu le va fi întors cu aceeaşi ocazie. Circa 91 la sută dintre români sunt gata să ofere o bere unui prieten fără să aştepte alta în schimb, în timp ce suedezii sunt cel mai puţin dispuşi să facă acest gest.

În ceea ce priveşte numărul maxim de persoane pentru care un european ar 'face cinste' cu o bere, studiul arată că românii ocupă şi aici primul loc, cu peste 10 persoane, urmaţi de belgieni, olandezi şi spanioli.

Când vine vorba de plată, cehii par să fie cei mai 'corecţi' băutori de bere, ocupând primul loc al clasamentului în ceea ce priveşte împărţirea costului consumaţiei: 97 la sută dintre cehi plătesc doar propria consumaţie, în timp ce 82 la sută dintre olandezi şi 77 la sută dintre belgieni împart 'frăţeşte'(50/50) costurile.

Francezii au obiceiul de a plăti chelnerului după fiecare 'rând' de beri comandate, în timp ce românii (84 la sută), germanii (81 la sută) şi cehii (90 la sută) preferă mai degrabă să achite la sfârşit.

Studiul arată că europenii sunt cu adevărat iubitori de bere. Danezii şi suedezii sunt cei care preferă berea cu orice ocazie. Dintre europeni, danezii sunt cei care preferă cel mai mult să bea berea acasă cu familia, în timp ce suedezii conduc topul în ceea ce priveşte consumul de bere la prima întâlnire, la întâlnirile de afaceri şi atunci când iau cina la restaurant.

În ceea ce priveşte ocaziile de consum, majoritatea românilor (94 la sută) preferă să bea berea acasă, la mesele cu familia, 61 la sută la cinele de la restaurant, 54 la sută dintre aceştia beau bere la nuntă, în timp ce numai 23 la sută consumă bere la întâlnirile de afaceri.

Studiul făcut de compania 'Added Value' la iniţiativa SABMiller a fost realizat prin intervievarea online a peste 7.500 de persoane din 15 ţări europene, din fiecare ţară răspunzând peste 500 de persoane în legătură cu preferinţele lor de consum pentru băuturile alcoolice.
from adevarul.ro

Permisele de conducere vor fi gravate cu laser

În curând permisele auto româneşti vor fi gravate cu laser, la fel ca cele din Uniunea Europeană. Potrivit Ministerului Transporturilor, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative va primi, până în luna februarie a acestui an, cinci echipamente pentru gravarea laser a permiselor de conducere.

Acestea vor fi achiziţionate în baza unui contract de aproximativ 700.000 de euro, din care 501.713 euro provin din fonduri nenambursabile PHARE, restul reprezentând cofinanţarea asigurată de Ministerul de Interne. Contractul aferent proiectului "Achiziţie de echipamente de gravare laser pentru permise de conducere", face parte din Programul PHARE Naţional 2005, finanţat de Uniunea Europeană. Acesta a fost semnat la sfârşitul anului trecut şi are ca termen de finalizare luna februarie 2008.

from adevarul.ro

TĂRICEANU A SESIZAT CURTEA CONSTITUŢIONALĂ ÎN "CAZUL NICOLAI"

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a o numi pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei. Şeful Executivului a trimis joi Curţii o sesizare prin care solicită să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi şeful statului. Prin sesizare, se solicită Curţii Constituţionale, în numele Guvernului României, să constate că refuzul preşedintelui României de a o numi pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al justiţiei este neconstituţional, a informat Biroul de presă al Executivului.

Antena 3

O JAPONEZĂ A REZOLVAT PROBLEMA MIROSULUI NEPLĂCUT AL PANTOFILOR

O creatoare de încălţăminte din Japonia se laudă că a rezolvat o problemă foarte neplăcută ţinută de obicei sub tăcere - mirosul neplăcut al pantofilor şi picioarelor. Japoneza a montat în talpă, sub călcâi, un burete imbibat în parfum de mentă, care degajă, la fiecare pas, o aromă foarte plăcută. Ea şi-a testat personal produsul timp de câteva luni şi spune că nu a mai avut nici un fel de probleme.

În Japonia se obişnuieşte ca oamenii să se descalţe în vizite şi la restaurant, dar mulţi ezită să o facă, mai ales în zilele fierbinţi de vară. O pereche de pantofi parfumaţi costă 28 de dolari, iar parfumul durează şase luni.

Antena 3

SOROS: MAREA BRITANIE ŞI SUA SUNT ÎN PRAGUL RECESIUNII

George Soros, unul dintre cei mai influenţi investitori din lume, averizează că Marea Britanie şi Statele Unite se află în prag de recesiune. Prognoza fermă a lui Soros vine după o săptămână extrem de agitată pe piaţa bursieră mondială. Analiştii economici aşteaptă reacţia Băncii Marii Britanii în urma deciziei Rezervei Federale Americane de miercuri, care a redus rata dobânzii de bază cu o valoare neobişnuit de amplă, 0,75 procente. Scenariul cel mai probabil este ca Banca Marii Britanii să decidă la rândul său scăderea dobânzilor în următoarea lună. George Soros a ajuns în Statele Unite în 1956 şi a început ascensiunea în topul brokerilor şi ulterior a făcut unele dintre cele mai spectaculoase speculaţii valutare din lume. Aceste cunoştiinte l-au ajutat să-şi transforme economiile infime într-o avere imensă.

Soros a ocupat poziţii de conducere în sectoarele de investiţii şi analiză la unele dintre cele prestigioase fonduri de investiţii din New York.

Antena3.ro

SORINEL TENORUL DE AUR. MANELE LA OPERA NAŢIONALĂ

Opera Naţională din Bucureşti a găzduit filmări de manele. Înregistrarea videoclipului manelistul Sorin Copilul de Aur, „La culcare... Noapte bună”, este considerată nepotrivită şi reprezintă o ofensă adusă prestigiului artistic al instituţiei, scriu jurnaliştii de la Evenimentul Zilei. Directorul Operei, Cătalin Ionescu-Arbore a semnat un contract, pentru suma de 500 de lei, în care autorizează filmarea unui videoclip de manele în sala Operei Naţionale. În februarie anul trecut, Sorin Copilul de Aur, împreună cu echipa sa, a folosit clădirea Operei timp de o oră, pentru a-şi filma videoclipul manelei, informează cei de la Evenimentul Zilei.

Un an mai târziu, „tranzacţia” a fost dezvăluită. Reprezentanţii Operei nu au formulat un comunicat în care să explice situaţia. Directoarea de imagine a instituţiei s-a contrazis în declaraţii de la o zi la alta şi a afirmat că o anchetă internă se află în derulare.

Documentul prin care Opera a închiriat sala manelistului Sorin Copilul de Aur este ştampilat de „Ministerul Culturii şi Cultelor”, ceea ce presupune că guvernul şi-a dat acordul.

Consiliul de Administraţie al Operei Naţionale Bucureşti a decis, în urma şedinţei de luni, sancţionarea consilierului juridic al instituţiei, pentru neglijenţă în serviciu, în urma apariţiei în presă a materialelor legate de filmarea unui clip pe scena teatrului de către manelistul Sorinel, copilul de aur.

Conducerea ONB regretă incidentul care a condus la asocierea imaginii instituţiei cu un gen muzical care nu are legătură cu politica managerială a teatrului, cu preferinţele publicului care vizitează Opera sau cu prestaţia artiştilor care evoluează pe prima scenă lirică a ţării.

„La culcare... Noapte bună” - maneaua filmată la Operă

Antena3.ro

"Nokia, pissing people"




In timp ce germanii plang dupa fabrica Nokia inchisa la Bochum, iata ca romanii dau dovada de un "respect" deosebit fata de uzina concernului finlandez deschisa la Jucu.

citynews.ro a surprins ieri niste imagini inedite, cu un angajat care urineaza linistit pe sediul Nokia din Cluj. Astfel, cunoscutul slogan "Nokia connecting people" poate fi inlocuit cu "Nokia, pissing people".

S-AU DECIS VALORILE TAXEI DE PRIMĂ ÎNMATRICULARE. VEZI CARE SUNT ACESTEA

Valoarea taxei de primă înmatriculare va creşte de două - trei ori la maşinile noi Euro 4, respectiv 420 de euro la capacităţi de 1.400 centrimetri cubi, 480 de euro la 1.600 cmc şi 950 de euro la 1.900 cmc, dar scade de zece ori la maşinile Euro1 vechi de 14 -15 ani, între 323 euro şi 652 de euro. Pentru o maşină nouă Euro 4 cu motor între de cel mult 1.400 centimetri cubi, taxa auto va creşte de 2,6 ori, de la 161 euro la 420 euro, iar pentru acelaşi tip de autovehicul, dar cu o vechime cuprinsă între 1 şi 3 luni, nivelul aplicat urcă de la 161 euro la 403 euro, conform propunerilor transmise Comisiei Europene de către Guvern, citate de Mediafax.

La motoarele cu catalizator Euro3 de 1.400 de cmc, taxa va creşte doar pentru maşinile cu vechimen de 1-2 ani, de la 945 de euro la 1.148 de euro. În cazul autoturismelor de 2-3 ani nivelul taxei va fi redus de la 1.095 euro la 1.050 de euro, la vechime de 3-4 ani de la 1.095 euro la 966 euro, iar la maşinile fabricate de 4-5 ani de la 998 de euro la 882 euro.

Suma va scădea de la 998 euro la 812 euro (vechime 5-6 ani), de la 1.002 euro la 714 euro (vechime 6-7 ani) şi de la 1.002 euro la 630 de euro (vechime 7-8 ani). Noua grilă va stabili taxe cu mult mai mici decât în prezent pentru majoritatea maşinilor echipate cu motoare Euro2, fiind vorba şi de autovehicule mai evchi de 6-7 ani. Excepţie o fac motorizările de peste 3.001 cmc, unde se vor opera chiar şi majorări.

Cele mai mari scăderi de taxe, chiar de peste zece ori, vor fi aplicate maşinilor cu dotări Euro1 şi celor non-Euro, care au şi datorită faptului că acestea au vechime foarte mare. La capacitate de 1.400 cmc, maşinile Euro1 cu vechime de 12-13 ani vor avea o reducere a taxei de la 3.606 euro la 508 euro, iar cele de 14-15 ani, de la 3.606 euro la 323 euro.

Noul sistem de calcul a fost trimis Comisiei Europene la începutul acestei luni şi ar putea suferi uşoare modificări înainte de a fi aprobat de Guvern.


Valorile taxei de primă înmatriculare:

Maşină nouă cu Euro 4 motor 1.400 cmc - taxa va fi de 420 euro
motor 1.400 maşină veche între 1-3 luni – taxa va fi de 403 euro
motor 1.400 vechime de 3-6 luni – 391 de euro
motor 1.400 vechime de 6-9 luni – 378 euro
motor 1.400 vechime 1-2 ani – 344 euro
motor 1.400 vechime 2-3 ani – 315 euro
motor 1.400 vechime 3-4 ani – 290 euro
motor 1.400 vechime 4-5 ani – 265 euro

Maşină nouă Euro 4 cu motorizare între 1400 şi 1600 cmc – 480 euro
vechime 1-3 luni – 461 euro
vechime 3-6 luni – 446 euro
vechime 6-9 luni – 432 euro
vechime 1-2 ani – 394 euro
vechime 2-3 ani – 360 euro
vechime 3-4 ani – 331 euro
vechime 4-5 ani – 302 euro

Maşină nouă cu motor Euro 4 între 1.600 – 1.900 cmc – 950 euro
vechime 1-3 luni – 912 euro
vechime 3-6 luni – 884 euro
vechime 6-9 luni – 855 euro
vechime 2-3 ani – 713 euro
vechime 3-4 ani – 656 euro
vechime 4-5 ani – 599 euro

Maşină nouă cu motor Euro 4 între 1.900 şi 2000 cmc – 1.000 de euro
vechime 1-3 luni – 960 euro
vechime 3-6 luni – 930 euro
vechime 6-9 luni – 900 euro
vechime 1-2 ani – 820 euro
vechime 2-3 ani – 750 euro
vechime 3-4 ani – 690 euro
vechime 4-5 ani – 630 euro

Maşină nouă cu motor Euro 4 între 2000 şi 2.200 cmc – 1.540 de euro
vechime 1-3 luni – 1.478 euro
vechime 3-6 luni – 1.432 euro
vechime 6-9 luni – 1.386 euro
vechime 1-2 ani – 1.263 euro
vechime 2-3 ani – 1.155 euro
vechime 3-4 ani – 1.063 euro
vechime 4-5 ani – 970 euro

Maşină nouă cu motor Euro 4 între 2.500 şi 3.000 cmc – 2.125 de euro
vechime 1-3 luni – 2.040 euro
vechime 3-6 luni – 1.976 euro
vechime 6-9 luni – 1.913 euro
vechime 1-2 ani – 1.743 euro
vechime 2-3 ani – 1.594 euro
vechime 3-4 ani – 1.466 euro
vechime 4-5 ani – 1.339 euro

Maşină nouă cu motor Euro 4 de peste 3.001 cmc - 2.851 euro
vechime 1-3 luni – 2.737 euro
vechime 3-6 luni – 2.651 euro
vechime 6-9 luni – 2.566 euro
vechime 1-2 ani – 2.338 euro
vechime 2-3 ani – 2.138 euro
vechime 3-4 ani – 1.967 euro euro
vechime 4-5 ani – 1.796 euro

Maşini cu motor Euro 3 de 1.400 cmc cu vechime 1-2 ani – 1.148 de euro
vechime 2-3 ani – 1.050 de euro
vechime 3-4 ani – 966 euro
vechime 4-5 ani – 882 euro
vechime 5-6 ani - 812 euro
vechime 6-7 ani - 714 euro
vechime 7-8 ani - 630 euro

Maşină cu motor Euro 3 de 1.400 – 1.600 cmc
vechime 1-2 ani - 1.312 euro
vechime 2-3 ani – 1.200 euro
vechime 3-4 ani – 1.104 euro
vechime 7-8 ani – 720 euro
Maşină cu motor Euro 3 de 1.600 – 1.900 cmc
vechime 1-2 ani – 2.337 de euro
vechime 2-3 ani – 2.138 de euro
vechime 3-4 ani – 1.967 euro
vechime 4-5 ani – 1.796 euro
vechime 5-6 ani - 1.653 euro
vechime 6-7 ani - 1.454 euro
vechime 7-8 ani - 1.283 euro

Maşină cu motor Euro 3 de 1.900 – 2000 cmc
vechime 1-2 ani – 2.460 de euro
vechime 2-3 ani – 2.250 de euro
vechime 3-4 ani – 2.070 euro
vechime 4-5 ani – 1.890 euro
vechime 5-6 ani - 1.740 euro
vechime 6-7 ani - 1.530 euro
vechime 7-8 ani - 1.350 euro

Maşină cu motor Euro 3 de peste 3.001 cmc
vechime 1-2 ani – 7.013 de euro
vechime 2-3 ani – 6.415 de euro
vechime 3-4 ani – 5.901 euro
vechime 4-5 ani – 5.388 euro
vechime 5-6 ani - 4.961 euro
vechime 6-7 ani - 4.362 euro
vechime 7-8 ani - 3.849 euro

Maşini cu motor Euro 2 de 1.400 cmc
vechime 7-8 ani - 1.386 euro
vechime 8-9 ani - 1.201 euro
vechime 9-10 ani - 1.047 euro
vechime 10-11 ani - 832 euro

Maşini cu motor Euro 2 între 1.400 - 1.600 cmc
vechime 7-8 ani - 1.584 euro
vechime 8-9 ani - 1.373 euro
vechime 9-10 ani - 1.197 euro
vechime 10-11 ani - 950 euro

Maşini cu motor Euro 2 între 1.600 - 1.900 cmc
vechime 7-8 ani - 2.822 euro
vechime 8-9 ani - 2.445 euro
vechime 9-10 ani - 2.132 euro
vechime 10-11 ani - 1.693 euro

Maşini cu motor Euro 2 între 1.600 - 1.900 cmc
vechime 7-8 ani - 2.970 euro
vechime 8-9 ani - 2.574 euro
vechime 9-10 ani - 2.244 euro
vechime 10-11 ani - 1.782 euro

Maşini cu motor Euro 2 de peste 3.001 cmc
vechime 7-8 ani - 8.373 euro
vechime 8-9 ani - 7.256 euro
vechime 9-10 ani - 6.326 euro
vechime 10-11 ani - 5.024 euro

Maşini cu motor Euro 1 de 1.400 cmc
vechime de 12-13 ani - 508 euro
vechime de 14-15 ani – 323 euro

Maşini cu motor Euro 1 între 1.400 - 1.600 cmc
vechime de 12-13 ani - 581 euro
vechime de 14-15 ani – 370 euro

Maşini cu motor Euro 1 între 1.600 - 1.900 cmc
vechime de 12-13 ani - 1.024 euro
vechime de 14-15 ani – 652 euro

Maşini cu motor Euro 1 între 1.900 - 2000 cmc
vechime de 12-13 ani - 1.078 euro
vechime de 14-15 ani – 686 euro

Maşini cu motor Euro 1 de peste 3.001 cmc
vechime de 12-13 ani - 3.103 euro
vechime de 14-15 ani – 1.975 euro

Maşinile non-euro sunt diferenţiate pe două clase de vechime, 15-16 ani şi 20 -21 ani, dar nivelul taxării este acelaşi, diferenţele fiind în funcţie numai de capacitatea motorului.

Maşini non euro motor de 1.400 cmc - 560 de euro
motor între 1.400 - 1.600 cmc - 640 de euro
motor între 1.600 - 1.900 cmc – 808 euro

Antena3.ro

ARESTAT PENTRU CĂ A VIOLAT CORESPONDENŢA SOŢIEI!

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis joi arestarea poliţistului Cristian Cioacă, pe o perioadă de 29 de zile, într-un dosar în care este acuzat de procurorii DIICOT Braşov că a accesat ilegal corespondenţa electronică a soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu. Niţu Marin, considerat de poliţişti complice al lui Cioacă, a primit interdicţia de a nu părăsi ţara. Judecătorii au admis recursul procurorilor împotriva deciziei Curţii de Apel Braşov care hotărâse, săptămâna trecută, lăsarea în libertate a lui Cristian Cioacă.

Instanţa Supremă a dat joi verdictul în cazul arestării poliţistului Cristian Cioacă. Curtea de Apel Braşov hotărâse că nu se impune un mandat de arestare, iar procurorii au înaintat recurs.

Procurorii îl acuză pe Cristian Cioacă că a instigat la violarea corespondenţei electronice a soţiei sale Elodia Ghinescu, dispărută de câteva luni.



Tot joi se va stabili dacă Cioacă va fi suspendt din funcţia de ofiţer de poliţie.

Antena3.ro

"BEBI OVĂZ CU MERE", PRODUS EXTREM DE PERICULOS PENTRU COPIII MICI

Pesticide şi substanţe cancerigene într-un lot de cereale pentru copii. Alerta a venit de la Paris şi a fost transmisă şi ministerului Sănătăţii din România, care a dispus imediat retragerea de pe piaţă a cerealelor. Reprezentanţii firmei importatoare, spun că produsul a fost distribuit în toată ţara, dar că au fost vândute doar câteva zeci de cutii. Dezvăluirile au fost facute publice de jurnaliştii de la Gardianul. Un lot al produsului „Bebi ovăz cu mere", fabricat de o firmă slovenă a fost retras de urgenţă de pe pieţele europene, după ce laboratoarele de profil din Paris, au depistat în acest produs pentru copii două substanţe periculoase.

Semnalul de alarmă a fost transmis şi Ministerului Sănătăţii din România. În urmă cu 10 zile toate inspecţiile sanitare de stat din ţară au demarat controale la firma importatoare, precum şi la firmele care se ocupă cu distribuţia, în vederea retragerii de pe piaţă a produselor din lotul respectiv.

Potrivit jurnaliştilor de la Gardianul, în alerta transmisă de minister se specifica faptul că lotul respectiv conţine două substanţe considerate extrem de toxice în orice aliment.

Reprezentanţii firmei importatoare le-au declarat jurnaliştilor că produsul a fost distribuit în toată ţara şi că au fost vândute doar câteva zeci, restul găsindu-se de pe stocuri. Aceştia susţin că au recuperat produsele şi le-au distrus, firma producătoare urmând să-i despăgubească.

Din fericire, produsele nu au fost vândute prin hipermarketuri, ci doar prin farmacii. Produsul „Bebi ovăz cu mere" are în compoziţie fulgi de ovăz şi mere şi este destinat copiilor de peste 5 luni.

Antena 3

Unirea Principatelor – Aniversare/ Traian Băsescu, fluierat în timpul discursului de la Iaşi

24/01/2008 de Ovidiu Ciutescu

Preşedintele Traian Bãsescu a fost huiduit şi fluierat, joi, în Piaţa Uniririi, din municipiul Iaşi, la începutul discursului pe care urma sã-l rosteascã şi a replicat imediat, criticând "politizarea" evenimentului, însã aceste manifestãri s-au repetat şi la finalul discursului sãu.

OBIECTIVE. "Îmi face plãcere sã revin la Iaşi, dar nu-mi face plãcere sã politizaţi o sãrbãtoare a moldovenilor", a spus Bãsescu imediat ce a fost huiduit şi fluierat de susţinãtorii rivalilor sãi politici la începutul discursului sãu. Bãsescu a remarcat "marea realizare a politicienilor de la vremea Unirii Principatelor, care au ştiut sã facã Unirea, una dintre realizãri fiind înfiinţarea Înaltei Curţi de Casaţie, care a dat atribuţii şi misiunea de a judeca faptele demnitarilor şi miniştrilor de la acea vreme". În discursul rostit, Traian Bãsescu a insistat asupra nevoii ca toţi cetãţenii sã fie egali în faţa legii. El a arãtat cã România, ca şi în perioada Unirii Principatelor, are nevoie de reforme, deşi astãzi la un alt nivel. El a spus cã este nevoie de continuarea proceselor de modernizare a statului român, a Justiţiei, cã este nevoie de instituţii care sã-i serveascã pe români în primul rând, de modernizarea agriculturii, sãnãtãţii, educaţiei, infrastructurii, precum şi a aparatului birocratic. "Acestea sunt obiective pe care le putem realiza dacã suntem solidari, solidari în primul rând cu aspiraţiile românilor, solidari cu viitorul nostru, solidari cu ideea cã România nu poate rãmâne o ţarã care sã se plimbe în zona de mediocritate", a mai afirmat şeful statului. El a adãugat cã poporul român meritã mai mult, iar politicienii au obligaţia sã ofere românilor ceea ce meritã. Menţionând cã acest lucru nu se va realiza dacã nu existã voinţa de modernizare, preşedintele a subliniat cã politicienii sunt cei care trebuie sã aibã aceastã voinţã şi a dat asigurãri cã el va continua sã militeze pentru modernizarea instituţiilor statului şi pentru punerea lor în slujba românilor. "Vã doresc din tot sufletul sã trãiţi bine!", şi-a încheiat Bãsescu discursul, la finalul cãruia a fost din nou fluierat şi huiduit.

PROGRAM. Preşedintele Traian Bãsescu a sosit, joi, în jurul orei 11.00, în Piaţa Unirii, din municipiul Iaşi, unde au început manifestãrile prilejuite de împlinirea a 149 de ani de la Unirea Principatelor Române şi a trecut în revistã garda de onoare, care i-a prezentat onorul. Înaintea rostirii discursurilor, preşedintele Bãsescu şi premierul au schimbat câteva cuvinte. Însã, dupã ce şi-au rostit discursurile, cei doi au stat cu spatele unul la celãlalt. Bãsescu a vorbit apoi cu un bãrbat îmbrãcat în costum de epocã, reprezentându-l pe Moş Ion Roatã, dupã care a urcat pe scena special amenajatã în Piaţa Unirii, unde la scurt timp au sosit şi celelalte oficialitãţi, printre care şi premierul Cãlin Popescu Tãriceanu.

from jurnalul national



SA TRAITI BINE! VOTATI Prostia Democrata!

Se prabuseste sau nu Internetul?

In timp ce expertii se cearta pe Apocalipsa, marile companii nu par dispuse sa investeasca intr-o infrastructura mai capabila si mai sigura.

Foto: Reuters
Este probabil ca Internetul sa experimenteze, in curind, un esec catastrofic, o depasire a capacitatii sale de mai multe zile care va costa economia americana miliarde de dolari. Sau nu este probabil. In orice caz, companiile nu sint pregatite pentru o asemenea posibilitate. Cu toate acestea, unele sint. Aceste mesaje confuze vin, totusi, din surse credibile. Expertii se contrazic pe aceasta tema, gazduiti de publicatia „Computerworld“.

Confuzia vine, in parte, din faptul ca Internetul nu a suferit niciodata ceva mai rau decit anumite probleme locale sau incetiniri ale vitezei, care nu au durat prea mult. Se poate insa intimpla asa ceva? Si daca da, cit de pregatite sint companiile sa faca fata?

Intr-adevar, amenintarea este „urgenta si reala“, spune The Business Roundtable, o asociatie formata din mai multi CEO ai unor mari companii americane. Grupul spune ca exista o sansa de 10-20% sa aiba loc o „cadere a infrastructurii informatiilor critice“, in urmatorii 10 ani, adusa de „virusi, erori de programare, dezastre naturale, atacuri ale teroristilor sau ale altor adversari“.

O cadere a Internetului ar duce la scaderea productivitatii, profiturilor si preturilor actiunilor, ar eroda consumul si ar putea duce la o criza de lichiditati, spune un raport al Business Roundtable, „Cresterea dependentei afacerilor de Internet - noile riscuri cer actiune din partea CEO“. Concluziile organizatiei sint axate pe analize de risc precedente, prezentate la Forumul Economic Mondial in Geneva.

Stephen Crocker, unul dintre pionierii Internetului si presedinte al Consiliului de Securitate si Stabilitate al ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), spune ca incearca sa mearga pe calea de mijloc dintre varianta cea mai pesimista si cea mai optimista. „Nu stiu daca un atac fizic ar avea vreun efect indelungat sau contagios. Internetul este destul de robust fizic. Exista insa prea multe cai alternative. Exista posibilitatea esecurilor sistematice ale sistemelor de operare precum Windows sau penetrarea de catre viermi informatici care sa faca haos“, spune Crocker. Acesta sustine insa ca astfel de atacuri, desi enervante si de multe ori foarte costisitoare, sint rezolvate in interval de citeva ore.

Altii considera ca riscul unei catastrofe este minim. Michael Long, vicepresedinte al Siemens Medical Solutions, spune ca „totul este posibil, dar sintem increzatori ca, daca am avea probleme cu Internetul, am putea folosi cai alternative de comunicare“.

Exista motive serioase sa credem ca parti ale Internetului vor „pica“ din cind in cind, spune Neal Puff, CIO al Youma County, Arizona. „Totusi, fiind bazat pe Arpanet si facut sa functioneze cind exista parti stricate, pare prea putin probabil ca intregul Internet sa se opreasca“, spune el.

Multe companii spun ca folosesc Internetul doar pentru lucruri marunte, folosind retele proprii, linii dedicate sau centre de date pentru cele importante. Stephen Crocker de la ICANN afirma ca, desi Internetul are vulnerabilitati serioase, unele dintre ele ar putea fi rezolvate relativ usor. El cere liderilor din IT si din afaceri sa se protejeze si sa ceara tehnologie mai buna. „Astazi, operatorii retelelor, vinzatorii de echipamente, guvernele si companiile par sa fi acceptat ideea ca reteaua este periculoasa si ca nu poate fi modificata in nici un mod folositor. Cred ca aceasta atitudine este fundamental gresita“, afirma Crocker. Acesta atrage atentia asupra propunerilor practice facute de diferite asociatii pentru imbunatatirea Internetului, propuneri care nu au condus la nici un rezultat.

Patrick Cain, presedintele unui grup de securitate a retelelor din cadrul Internet Engineering Task Force, spune ca gaseste foarte putin probabila posibilitatea unei catastrofe in ceea ce priveste Internetul. El da ca exemplu un cutremur care a avut loc in Japonia, in 2005, si care a incetinit traficul in aceasta tara, dar a ramas nedetectat in restul lumii. Cind furtunile intrerup traficul de-a lungul Coastei de Est a Statelor Unite, acesta este redirijat catre Coasta de Vest. Iar cind un server de nume de domenii „cade“, un server alternativ preia traficul.

  • Teoria „tevii infundate“

Desi propovaduita de unii si respinsa ferm de altii, o catastrofa cu Internetul in rol principal este unul dintre subiectele contemporane cele mai fierbinti. In septembrie 2007, o companie de securitate informatica a avertizat asupra unei astfel de catastrofe, spunind ca Internetul este pe cale sa se prabuseasca. La o ora dupa avertisment, conducerea companiei a declarat ca a fost o eroare de raportare a unuia dintre centrele sale.

Un studiu recent al companiei Nemertes spune ca, numai in acest an, utilizatorii vor crea 161 de exabytes de date digitale noi (circa 177,1 miliarde de gigabytes). Pina in 2010, spune compania, Internetul ar putea fi pur si simplu coplesit de fluxul imens de vizitatori si de continut daca furnizorii de retele backbone (retelele mari, de baza, la care se interconecteaza alte retele, formind webul) nu vor investi circa 137 de miliarde de dolari in infrastructura. Suma inseamna de doua ori cit cea planuita de furnizorii de servicii, spune studiul, care a fost finantat de o serie de companii din topul „Fortune 2.000“, inclusiv Internet Innovation Alliance (IIA), coalitie non-profit care sprijina accesul universal la banda larga, fondata de Larry Irving si Bruce Mehlman in 2004.

Doar in luna mai 2007, aproape trei sferturi dintre utilizatorii de Internet din Statele Unite au vizionat, in medie, 158 de minute de continut video si au urmarit, impreuna, peste 8,3 miliarde de videoclipuri in timp real, conform cercetarilor firmei comScore Inc.

from cotidianul

Masacru în curtea lui Mihai Eminescu

Comenteaza » Zece câini vagabonzi au fost omorâţi la Ipoteşti, chiar în curtea Memorialului „Mihai Eminescu".

Bucăţi de blană şi sânge peste tot, în faţa Casei memoriale „Mihai Eminescu". Asta au descoperit ieri poliţiştii botoşăneni după ce au fost sesizaţi de către angajaţii complexului muzeal din Ipoteşti. Oamenii din zonă spun că marţi noapte nişte vânători au omorât zece câini.

„Au fost patru-cinci focuri de armă. Nu am ieşit să văd ce se întâmplă, pentru că eram sigur că au venit vânătorii să împuşte câinii de la muzeu", a spus Petru Petraru, localnic din Ipoteşti.

Ieri-dimineaţă, locurile­ pe­­ unde altădată Mihai Emi­­nescu a compus capodo­pere­le lirice ale României arătau ca după război. Pe toate aleile complexului, la amfiteatru, în faţa bisericii familiei, în cimitirul unde sunt în­gropaţi părinţii poetului şi chiar pe prispa casei părinteşti, băltea sângele.

Smocuri din blana animalelor şi câteva tuburi de cartuşe erau dovada masacrului din urmă cu câteva ore. „Am crezut că a fost ucis un coleg", a povestit, încă şocat, un angajat al memorialului Ipoteşti.


Poliţiştii nu au auzit nimic


Colegii lui precizează însă că nu e nimic neobişnuit. „Când se adună 4-5 câini, vin vânătorii şi îi împuşcă direct în cap, dar nu ştiu din ordinul cui", a mărturist o altă angajată. Sătenii care locuiesc în a­pro­pierea casei lui Eminescu au confirmat că marţi-noapte s-au auzit focuri de armă în curtea memorialului.


Cu toate acestea, poliţiştii spun că nu au auzit nimic. „Noi eram în misiune în sat şi nu am auzit focurile", a explicat şeful de post din Ipoteşti, Constantin Ştefăneş. Criminaliştii care au cer­cetat zona au precizat că locuitorii din Ipoteşti nu intră în aria de suspecţi, pen­tru că niciunul nu are per­mis de portarmă.

Şeful Asociaţiei Vânătorilor Sportivi Botoşani, Ioan Zmău, se disculpă precizând că el nu a dat nicio autorizaţie pentru vânătoare. Oamenii din Ipoteşti cred însă că primarul comunei, Verginel Gireadă, este cel care a ordonat măcelul.


„Eu m-am dus de multe ori la primărie şi am depus sesizări că sunt prea mulţi maidanezi în sat, iar primarul mi-a promis că-i va împuşca", a spus Petru Petraru, localnic. În replică, Gireadă spune că totul este război politic.

from adevarul.ro

VLADIMIR PUTIN A FOST INVITAT LA SUMMIT-UL NATO DE LA BUCUREŞTI

Preşedintele rus, Vladimir Putin a fost invitat de către secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, să participe la summitul NATO ce va fi organizat la Bucureşti. Un răspuns afirmativ din partea liderului de la Kremlin ar reprezenta prima participare a lui Putin la un Consiliu NATO, după ce a fost copreşedinte în timpul creării acestui forum în 2002, la Practica di Mare, pe coasta italiană, la sud de Roma.

Prezenţa lui Putin ar interveni într-un moment sensibil între Rusia şi ţările occcidentale. El a fost aşteptat şi la precedentul summit NATO organizat în noiembrie 2006 la Riga, dar nu a participat.

Antena3.ro