vineri, ianuarie 25, 2008

Salvati Opera Romana de "directorul manelelor"!


Madalin Voicu spune ca la alte Opere nu s-ar fi permis „o golanie” ca filmarea de manele in sala si crede ca directorul Arbore ar trebui destituit.


In urma articolului aparut miercuri in EVZ, Opera Nationala Bucuresti a decis sa faca publice rezultatele anchetei interne privitoare la filmarea in urma cu un an, in incinta institutiei, a unui videoclip cu manelistul Sorin Copilul de Aur.

In replica, directorul a dat vina pe subordonatii sai, care i-ar fi prezentat niste preavize care pareau in regula: Teodor Visalom, director tehnic, Iustina Cotet, director economic, si Marcela Petridean, jurist. EVZ a prezentat exclusiv contractul de inchiriere, purtand semnatura directorului general, Catalin Ionescu-Arbore, pentru suma de 500 de lei.

Prin urmare, directorul a „contrasemnat” documentul. Fiindca directorul tehnic si cel economic nu mai sunt in functie, „tapul ispasitor” gasit de Arbore este consiliera juridica a institutiei, Marcela Petridean, care va fi sanctionata pentru „neglijenta in serviciu”.

Contactati de EVZ, toti ceilalti semnatari ai contractului infirma insa spusele lui Arbore. Ei declara ca au semnat, obligati fiind de functia pe care o aveau, hartiile puse in fata de directorul general si ca acesta este singurul care a negociat si tratat cu manelistul. Niciunul nu-si aminteste sa-l fi vazut vreodata pe Dan Bursuc, impresarul Copilului de Aur, si nu stie cum arata acesta.

Un trio “formidabil”

Pana in vara anului trecut, directorul general Arbore, directorul tehnic Teodor Visalom si directoarea economica Iustina Cotet erau prieteni nedespartiti si au incheiat multe contracte impreuna. O parte dintre acestea fac obiectul unei anchete a Politiei Economice aflata in desfasurare, despre care “Evenimentul zilei” a scris in luna decembrie. Acum o jumatate de an, relatia celor trei s-a degradat, iar Cotet si Visalom au fost schimbati de Arbore pentru “incompetenta si ineficienta”, dupa cum el insusi ne-a declarat, desi tot Arbore ii alesese si numise.

Singurul membru al nefastului trio ramas in functie este directorul general Catalin Ionescu-Arbore, care in momentul de fata refuza sa-si asume responsabilitatea pentru gafa comisa prin acel contract. Cel care l-a propulsat in functie pe Arbore, ministrul Adrian Iorgulescu, continua sa-l “cocoloseasca” si, in loc de a-i cere demisia de onoare, s-a multumit doar sa-i “atraga atentia” si sa-l roage pe viitor sa fie mai atent.

„Prefera sa se ascunda”

„Contractul a fost negociat si aprobat de Dan Visalom, directorul tehnic al ONB de la vremea respectiva. Directorului tehnic i s-a cerut deja demisia, la finele stagiunii trecute, pentru fapte similare”, afirma Arbore in declaratia de presa.

Ieri, Liana Sega, purtatoarea de cuvant a lui Arbore a repetat aceste afirmatii si a sustinut ca nu s-a contrazis niciodata in declaratii, ci e numai o problema de interpretare. Directorul de comunicare mai sustine ca trei persoane din Opera - casiera Tatiana Toma, contabila-sefa Mihaela Iordache si jurista Marcela Petridean - au dat declaratii scrise ca singurul vinovat pentru incident este directorul tehnic Visalom, care poarta intreaga raspundere.

Fostul director tehnic se numeste de fapt Teodor Visalom si este in prezent sef de productie in Opera. Contactat de EVZ, acesta a spus: „Cel care a negociat direct cu manelistul a fost directorul Arbore. Ar fi trebuit sa iasa el, personal, cu o declaratie, probabil ca prefera sa se ascunda in momentul acesta. Dovada a respectului fata de oamenii cu care a lucrat e ca nici nu mai imi stie numele corect”.

„Singurul vinovat e directorul”

In prezent, Iustina Cotet lucreaza ca director administrativ la Institutul Cultural Roman. „Suma este intr-adevar modica, dar imi asum vina ca am considerat-o doar o chirie fixa, am scapat din vedere aspectele logistice si de imagine. Suma mica reflecta chiria pentru o ora, nu importanta spatiului, care nu-i data de durata sau de suprafata”, spune Cotet.

„Directorul Arbore este cel care a negociat cu Dan Bursuc. Situatia creata arata clar un management defectuos. Singurul vinovat nu poate fi decat Arbore, manelistul Dan Bursuc spune adevarul”, precizeaza Iustina Cotet.

Bursuc: „M-am inteles atat de bine cu domnul Arbore”

Singura persoana care va fi sanctionata de Opera in acest caz este jurista Marcela Petridean, pentru „neglijenta in serviciu”. „Nu am fost invitata la nicio negociere. Am fost solicitata la mare graba sa-l semnez, iar acum mi s-a reprosat ca este prea superficial, are prea putine clauze. Sa ne ajute Dumnezeu pe toti”.

Dan Bursuc a subliniat intr-o declaratie: „N-as dori ca acest scandal sa-l afecteze pe omul cu care m-am inteles atat de bine, directorul Catalin Arbore”. Manelistul contraataca afirmand ca incepe sa-l suspecteze de „discriminare” pe ministrul Adrian Iorgulescu, care ar fi la originea acestor probleme.

FARA DISCRIMINARE

Iorgulescu: „I-am atras atentia lui Arbore”

„Am avut o discutie cu domnul Arbore, i-am atras atentia si l-am rugat sa evite aceste manifestari si sa vada personal care este obiectul contractelor pe care Opera le incheie, pentru ca mi-a spus ca nu a stiut ca este vorba despre o asemenea manifestare. In ceea ce priveste legalitatea, nu am ce sa-i reprosez. Este o problema de oportunitate. Nu vorbim despre discriminare pentru anumite genuri muzicale sau persoane, ci de faptul ca greutatea culturala a institutiei nu cadreaza cu asemenea filmari”, a declarat ministrul culturii, Adrian Iorgulescu.

DERIZORIU

Voicu: „Ministrul trebuia sa-i ceara demisia”

„S-a creat un precedent care lezeaza prestigiul si identitatea acestei institutii. Un lacas de cultura a fost adus in derizoriu. Maine ne trezim ca vin unii pe scena si dreseaza foci sau filmeaza femei goale. Presupun ca a existat un interes, o spaga. Credeti ca la Operele din Cluj, Timisoara, Brasov s-ar fi permis o astfel de golanie? Daca asa ceva s-ar fi intamplat la Viena, cred ca i-ar impusca pe responsabili, nu i-ar sanctiona. Este o palma pe obrazul si asa patat al culturii romanesti. Ministerul Culturii si ministrul Iorgulescu nu au avut o pozitie verticala. Iorgulescu trebuia, din respect pentru fotoliul pe care-l detine, sa ceara imediat demisia lui Arbore”, a declarat, pentru EVZ, violonistul Madalin Voicu.

from evz

Niciun comentariu: